Eten en drinken a t/m e

A.

* De aardappelen aan laten branden? Pak de pan ogenblikkelijk van het vuur en zet hem op een natte doek in de gootsteen. Even laten staan en dan de aardappelen in een schaal doen. Van een bijsmaakje valt nauwelijks iets te proeven.
U kunt ook de nog niet gare aardappelen in een schone pan verder gaar koken.

Aardappelen altijd met kokend water opzetten, anders gaan de belangrijke vitamines verloren.   

Indien men aardappelen met kokend water opzet, blijft de smaak veel beter.
In de schil gekookte aardappelen kan men het beste even laten schrikken in koud water. De schil gaat er dan gemakkelijker af Aardappelen bestrooid met paprikapoeder bakt u sneller bruin.

Aardappelen zijn voor de één lekker als er zout in het water zit, voor de ander is dat niet nodig. Doe het eens zo: doe het zout in het kookwater en neem een plastic zakje waar u de aardappelen in doet, waar geen zout op moet. U kunt het dan toch gezamenlijk koken Aardappelen die pas geoogst zijn bevatten vijfmaal zoveel vitamine C als in het voorjaar en behoren daardoor tot onze beste vitamine C bronnen De smaak van oude aardappelen verbetert, wanneer u een beetje azijn in het kookwater doet.
Oude aardappelen worden beter van smaak als aan het kookwater een klein schepje suiker wordt toegevoegd
Oude gerimpelde aardappelen zijn niet zo makkelijk te schillen, het gaat beter als ze eerst een poosje in koud water hebben gelegen.
Bevroren aardappelen? Die gaan zoetig smaken, die smaak verdwijnt als tijdens het koken het water verschillende keren wordt ververst. Wel steeds kokend water nemen.
De smaak van bevroren aardappelen wordt beter als ze een tijdje in een warm vertrek liggen.
Aardappelen schrappen gaat ook goed met een scrub handschoenen voor het bad. Het moeten dan wel jonge aardappelen zijn. De handschoenen gaan geregeld de wasmachine in.
Gebakken aardappelen worden mooi bruin, als ze voor het bakken met wat meel zijn bestoven Aardappelen bakken kan tijd kosten. Om dat iets te versnellen, snij de aardappelen in schijfjes of blokjes en verspreid ze over een bord, Zet het bord zo'n 4 min. in de magnetron op de hoogste stand. Daardoor worden de aardappelen voor gegaard, waardoor je ze daarna slechts een paar min. hoeft af te bakken in de koekenpan. Indien tijdens het koken van aardappelen het zout niet meteen toegevoegd wordt, koken de aardappelen vlugger.
Ook het bijvoegen van margarine -ter grootte van een knikker- doen aardappelen vlugger koken, bovendien koken ze dan niet over. Aardappelen kunnen rauw of gekookt als bindmiddel voor de soep worden gebruikt. De aardappelen worden fijngestampt in de soep gestrooid. Kook de aardappelen eens met een bouillonblokje in het kookvocht. Ze smaken dan een stuk lekkerder.
Aardappelen voor de zuurkoolstamppot mogen niet samen met de zuurkool worden gekookt. De aardappelen blijven hard en zijn moeilijk tot puree te stampen. Het zuur van de kool verhindert dat de aardappelen goed gaar worden. (zuurkool in de plastic zak gaat wel).
Aardappelen koken voor een salade: snijd ze in blokjes en kook ze tot ze net gaar zijn (ca. 10 min). U kunt een scheutje azijn toevoegen om ze vaster te maken of wat suiker toevoegen om ze juist wat kruimiger te maken. Roer dan de dressing en eventueel andere
ingredienten erdoor als ze nog warm zijn; dan trekken de smaken er beter in. Laat de salade daarna afkoelen. Aardappelen opzetten met kokend water, dan blijven ze steviger. Het overkoken van aardappelen kunt u voorkomen door een mespuntje boter of een klein scheutje olie bij het water te voegen. Aardappelen krokant bakken kan met een mengsel van olie en boter. De olie zorgt ervoor dat de aardappelen lekker knapperig worden, de boter geeft de aardappelen een mooi bruin kleurtje.
Wilt u gekookte aardappelen warm houden? Giet ze dan af, stoom ze droog en leg vervolgens tussen pan en deksel een schone theedoek. Op deze manier slaat de condens niet tegen de deksel, maar trekt hij in de doek.
De aardappelen blijven lang warm zonder glazig te worden van het vocht. Overgebleven aardappelen zijn fijn te prakken als ze nog warm zijn. Voeg dan zoveel mazena toe dat het goed plakt. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en vorm er een soort koek van. Laat deze opstijven in de koelkast. De volgende dag kunt u er heerlijke aardappelkoekjes van snijden en bakken. Hetzelfde kunt u doen met een restje stamppot. Aardappelen dun snijden en dan rauw bakken met grof gemalen zeezout en fijngesneden peterselie.
Aardappelen in de magnetron kunt u poffen ca. 5 min. als u eerst gaatjes in de schil prikt met een vork. Zet er een schaaltje water bij, dan drogen de aardappelen niet uit.
Snijd na het poffen van de aardappelen een stukje van de onderkant en zet ze rechtop. Prak een kleinstukje bovenkant en giet er wat kruidenolie, gemaakt van olijfolie, rozemarijn, peper en zout overheen. Zet ze een paar min. in de voorverwarmde oven (200 C) en smullen maar.
Als u een halve aardappel in de broodtrommel doet, blijft het brood 2-3 dagen langer goed.
Aardappelen met zwarte plekken worden weer helemaal blank als men in het kookwater een scheut azijn doet. De smaak zal er niet onder lijden.
Vitamine C zit door de hele aardappel heen en niet alleen vlak onder de schil. Als u een aardappel niet schilt, blijven de vitamines er wel beter inzitten. Maar het verlies aan vitamines is miniem als u de aardappelen opzet met weinig water.
Als u fonduet, wil het gebeuren dan het vet over de rand spat, neem dan een halve rauwe aardappel en doe die in de pan.
Het bewaren van aardappelen moet gebeuren bij een temperatuur boven het vriespunt. De opslagplaats mag niet te nat, te droog, te koud of te warm zijn.

* Een aardappelgratin is heel snel te maken door de aardappelen in schijfjes een paar min. te laten koken in water met zout. Leg de schijfjes dakpansgewijs in een ovenschaal. Gebruik de houdbare slagroom en klop die stijf met peper en knoflook. Smeer dit mengsel uit over de aardappelen. Zo wordt alles veel beter verdeeld dan wanneer u de room en de aardappelen van tevoren al door elkaar mengt.
Zijn de randjes van een aardappelgratin te zwart geworden? Steek er dan rondjes uit en presenteer die als bijgerecht.

* Aardappelpuree po een andere manier serveren kan door een paprika in schijfjes van 1 a 1,5 cm. te snijden die op een bord te leggen en de aardappelpuree erin te scheppen. Dan garneren met kaas en een beetje peterselie.

* Een aardappelsalade wordt nog frisser als u door de mayonaise wat magere yoghurt of kwark roert. Het geheel wordt dan wat luchtiger. Op 2/3 mayonaise neemt u 1/3 deel yoghurt of kwark.

*Dunne aardappelschijfjes krijgt u door ze te snijden met een eiersnijder.

* Aardbeien die u inmaakt, behouden de goede kleur wanneer u twee eetlepels azijn aan iedere liter suikeroplossing toevoegt.
Aardbeien met spinazie vormen een aparte combinatie in een salade. Neem rauwe spinazie en was die en verwijder de harde stelen. Maak het droog in een theedoek. Was en ontkroon de aardbeien en snijd ze iets kleiner. Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel honing en 1 eetlepel balsamico azijn. Meng de dressing door de salade en verras uw smaakpapillen.
Was aardbeien vlak voor het gebruik en haal er daarna pas de kroontjes af. Dat komt de smaak ten goede.

* Tips voor een abrikozen kruimeltaart:
-
Niet alleen bij deze taart, maar bij eigenlijk alle baksels is het belangrijk dat de oven ook echt de aangegeven temperstuur heeft bereikt voor u het gebak de oven inschuift. Geeft uw oven dat zelf niet aan, dan kunt u een oventhermometer gebriken om de temperatuur te controleren.
- Het maken van kruimeldeeg valt of staat met de temperatuur van de boter. Om het deeg goed te kunnen verkruimelen moet de boter namelijk hard en koud zijn, anders ontstaat een te glad deeg waarvan geen kruimels te maken zijn. Laat de boter dus tot vlak voor gebruik in de koelkast liggen.
- De bodem van deze taart wordt eerst voorgebakken, omdat de bodem met beleg niet knapperig zou worden. Voor het voorbakken zijn een blindbak vulling of gedroogde peulvruchten ideaal. De blindbak vulling voorkomt dat het deeg tijdens het voorbakken rijst of bubelt, wardoor de taart daarna niet meer gevuld kan worden. Leg de blindbak vulling wel op bakpapier, anders gaat het in het deeg zitten. De blindbak vulling kunt u meerdere malen gebruiken.

* Advocaat over? Maak met een restant een lekker toetje. Giet wat melk in de fles en schud even goed door met de dop erop. Giet het daarna in een kannetje en doe er een mix voor koude melkpudding (vanillesmaak) bij. Even goed opkloppen en u heeft een heerlijk toetje.

*Alcohol vervliegt tijdens het koken niet helemaal. Bij stoofgerechten vermindert het alcoholgehalte aanzienlijk. Goed om rekening mee te houden als er kinderen mee eten.

Als u alcohol toevoegt aan een kokende vloeistof en daarna meteen de hittebron uitschakelt, verdampt ong. 15 %.
Bij flamberen verdampt 25%.
Bij 15 min. zachtjes koken 60%
Bij 1 uur laten koken 75 %.

* Het pellen van amandelen wordt een koud kunstje als ze eerst even en schrikbehandeling ondergaan. Een paar min. in kokend water, daarna meteen in koud water.

* In Amerikaanse recepten wordt de term baking soda gebruikt. Dat is eigenlijk natriumbicarbonaat of zuiveringszout. In plaats van baking soda kunt u ook meer bakpoeder gebruiken of gewoon meel vervangen door zelfrijzend bakmeel.

* Moet u andijvie een paar dagen bewaren, wikkel dan de kroppen in een stuk nat papier.
Slap geworden andijvie (of sla) wordt weer fris door een stuk van de steel te snijden en de kroppen enige tijd in (dus niet onder) water te zetten.

* Ansjovis kunt u gebruiken om b.v. stamppotten extra smakelijk te maken. Een salade Nicoise, pastagerecht of een daube (Franse stoofpot) kunt u daarmee ook pittiger maken.
Overgebleven ansjovis kunt u makkelijk invriezen. Daarna kunt u het nog 3 maanden in de diepvries bewaren.
Te zoute ansjovis wordt goed eetbaar als u ze een tijdje in wat melk legt.

* Stukjes appel, peer en banaan kunt u mooi blank houden door er een paar druppeltjes citroensap op te doen. Het citroensap maakt het fruit lekker fris.
Gerimpelde appels zijn lastig te schillen. Het gaat beter als ze even in kokend water hebben gelegen.
Bevroren appels moeten niet worden verwarmd. Ze worden weer eetbaar als ze een tijdje in een bak met koud water (ca. 2.5 cm. boven de appels) legt. Op de appels vormt zich dan een ijskorstje, dat met een droge doek verwijderd kan worden.
Geen appels in huis voor appelflappen? Neem dan bladerdeeg met appelcompote. Met wat rozijnen, kaneel, een beetje suiker naar smaak en een potje appelcompote zijn appelflappen zo gemaakt.
Harde appelstukjes zijn lastig om bladerdeeg mee te vullen voor appelflappen. Doe de stukjes appel daarom met wat suiker, kaneel en eventueel rozijnen zo'n 5 tot 6 min. in de magnetron van 600W. Het bladerdeeg is dan makkelijker te vullen.
Appels kan met het beste langdurig bewaren in kisten met zand. De appels mogen niet tegen elkaar liggen.
Als u kinderen appels te eten wilt geven. boor dan eens met een appelboor het klokhuis eruit. Het eet veel lekkerder weg en het is pitloos.

* Appelmoes uit pot of blik smaakt pittiger en frisser als u er kort voor het opdienen een klein scheutje wijn door doet.

Appelmoes zonder suiker maakt u van half om zure en zoete appelen, de zoete appelen moeten eerst gekookt worden. Naderhand voegt u de zure erbij.
Zelfgemaakte appelmoes wordt lekker zoet als u er fijngesneden gedroogde abrikozen doorheen doet. Het geeft ook een leuk kleurtje aan de appelmoes.

Als u appelmoes zelf maakt, roer dan niet voortdurend, maar pas als de bovenste appels gaar zijn.
Voeg aan zelfgemaakte appelmoes eens wat kaneel en gewelde rozijnen toe. Een scheut amandellikeur is ook heel lekker daarbij. De rozijnen kunnen meekoken met de appels, maar de kaneel en likeur worden pas op het laatst toegevoegd.

* Een snel warm drankje in de winter? Verwarm eens een glas appelsap in de magnetron (1 tot 1,5 min) en strooi er wat kaneel over.

* Appelschillen, die goed zijn gewassen, kunt u door langzaam koken (ca. 20 min.) en doortoevoeging van wat honing en suiker bereiden tot een frisse drank, die u koud of warm kunt drinken.

* Bestrijk de bovenkant van uw appeltaart met suikerwater, u krijgt dan een mooi glimmend korstje.
Een kleffe appeltaart? Niet meer, als u geleisuiker gebruikt in plaats van gewone suiker en de rozijnen vervangt door gedroogde abrikozen in stukjes.
Appeltaart recepten gaan meestal uit van een diameter van 24 cm. Als uw bakblik groter is, kan het een idee zijn om de bovenste reepjes achterwege te laten. Om de bovenkant toch een leuk aanzien te geven, kunt u 125 gr. bloem, 75 gr. suiker en 75 gr. boter in een kom tot kruimels kneden. Meng er eventueel kaneel of speculaaskruiden doorheen, strooi de kruimels over de appeltaart voor u deze in de oven zet en u heeft een heerlijke appelkruimeltaart.
Heeft u speculaas of pepernoten over, leg deze dan eens op de bodem van een zelf te bakken appeltaart. Het zuigt het vocht op van de appels en het levert een erg lekkere en bijzondere appeltaart op.
Heeft u deeg en vulling over na het maken van een appeltaart? Neem een muffinvorm en vul die daarmee. Het resultaat zijn heerlijke minitaartjes.
Niet altijd tijd voor het bakken van een appeltaart maak dan eens als u het uitkomt, maar vries hem in voordat u aan het bakken slaat. Als u het nodig heeft, bakt u hem en uw huis ruikt ook nog eens lekker voordat de visite komt.

* Zelfgemaakte appelthee kunt u maken door gemalen appelschillen toe te voegen aan gewone thee. Verwarm de oven voor op 60C en leg op het rooster de nodige droge, goedgewassen appelschillen. Laat de oven aanstaan tot de schillen kurkdroog zijn. Hak of maal ze fijn en bewaar deze fijngemalen schilletjes in een pot. Een theelepel van de schilfertjes toevoegen aan gewone thee, en de appelthee smaakt extra lekker.

* Arretjescake maakt u als volgt: verkruimel 300 gr. biscuitjes. Smelt in een niet te kleine pan 250 gr. plantaardige margarine. Roer daar 200 gr. basterdsuiker, gemengd met 2 eetl. cacao doorheen. Neem de pan van de warmtebron en roer door het goed hete mengsel  de temperatuur is belangrijk in verband met het stollen van de eieren  twee losgeklopte eieren. Roer er vervolgens de verkruimelde biscuitjes doorheen. Schep het mengsel in een met folie bedekte cakevorm en laat opstijven in de koelkast.

* Als de puntjes van de blaadjes van een artisjok bruin zijn, kunnen ze met de keukenschaar worden gekortwiekt. Het lekkerste van de artisjok wordt automatisch tot het laatst bewaard. Als alle blaadjes zijn afgeplukt, kom de bodem tevoorschijn. Het paarsige hooi eraf, en dan kan de bodem worden gegeten.

* Asperges koken met citroensap en suiker? Juist niet. Het komt de smaak niet ten goede. Citroensap wordt vaak toegevoegd aan diverse groenten om ze wit te houden, dit hoeft bij asperges niet. ook het toevoegen van suiker, om de smaak te neutraliseren, is overbodig. Verse asperges bezitten van zichzelf voldoende suiker. Een beetje zout en een royale klont roomboter zorgen ervoor dat de asperges op hun best smaken.

Asperges uit blik halen kan beter via de onderkant. Dan komen de asperges met de onderkant uit het blik en beschadigt u de topjes niet.
Geschilde asperges blijven langer vers in een doek, die vochtig is gemaakt met azijn of zout water. U kunt ze dan 1-3 dagen in de groenten la van de koelkast bewaren.

Koop asperges in het seizoen, en vries het in. U kunt ze dan 1-6 maanden bewaren als u ze eerst schilt, de houtige uiteinden verwijdert en dan in een plastic zak doet. Kook ze nog bevroren in een pan kokend water gedurende 15-20 min. gaar.
Asperges kunt u ook invriezen. Schil ze zorgvuldig, was en vries ze in. In tegenstelling tot veel andere groentes die worden ingevroren mogen de asperges niet eerst worden geblancheerd! Bereid de bevroren asperges als een ijsklomp in kokend water, laat ze niet eerst ontdooien.

* Een andere atjar: snijd een komkommer in de lengte in vieren en daarna in kleine stukjes. Meng de komkommerstukjes goed met ongeveer een half potje atjar tjampoer. Laat dit vervolgens een nacht in de koelkast intrekken.

* Voordat u aubergines gaat bakken moet u ze altijd, nadat u ze in plakken hebt gesneden, met zout bestrooien en een kwartiertje wegzetten. de plakken met keukenpapier drogen voordat u ze gaat bakken.Aubergines of paprika's in plasticfolie bewaren of niet? Ja, laat de folie er om zitten, allerlei invloeden van buitenaf krijgen dan geen grip op de groente.
Aubergine eens andere eten? Bak stukjes kip in boter lichtbruin. Voeg dan stukjes aubergine toe en wat uien, paprika en tomaten. Dit maakt u op smaak met gesnipperde knoflook, witte peper en nootmuskaat. Voeg een bodempje water en een scheut ketjap toe .Even goed omroeren en serveren met rijst en een beetje sambal.

* Augurken op? Gooi het nat dan niet weg. Schaaf dunne plakjes komkommer en doe die in het nat. Een paar dagen laten intrekken en ze smaken heerlijk.

* Hoe kunt u zien of avocado's rijp zijn? Druk de schil van de avocado in en als die een beetje meegeeft is de avocado rijp.
Bewaar de avocado niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur. In de koelkast wordt de avocado zwart.
Een avocado wordt sneller rijp als u een bewaart in een plastic zak met een banaan, peer of appel.
Een geschilde avocado kunt u bijna niet bewaren. U kunt verkleuring tegengaan door het vruchtvlees na het schillen direct met citroensap te besprenkelen.
Avocado's rijpen snel bij, wanneer u ze thuis direct in een krant verpakt.
Avocadomousse verkleurt niet als u de pit in de mousse laat staan. Geldt ook voor guacamole.
Eens iets heel anders op uw brood? Prak het vruchtvlees van een avocado fijn, doe er een stuk of 5 aardbeien doorheen en een halve mango (of een flinke scheut mangosap). Smeer dit vervolgens op een boterham of cracker en geniet van een heerlijk zomerse lunch.

* Wat heeft u nodig in een aziatische keuken?
- Oestersaus- donkere sojasaus met oesterextract uit Zuid-China, lekker bij varkensreepjes met Thaise groente of kip chow mein, zuinig gebruiken
- Koriander- Indonesisch: ketoembar, gemalen korianderzaad, zacht en fris zoet van smaak
- Japanse sojasaus- saus van graan, sojabonen, water en zout, de smaak is vrij zout, gebruik zuinig of neem de zoutarme variant
- Laos- gemalen galanga wortel, heeft een frisse smaak vergelijkbaar met gemalen gemberwortel, lekker door kipsate en roerbakmie met garnalen.

 

- Sesamolie- voeg toe aan roerbakgerechten voor een intense sesamsmaak, spaarzaam gebruiken
- Vissaus- veel gebruikt in Zuidoost-Azie gemaakt van (gedroogde) visresten en garnalen
- Chilipeper- een goede vervanger voor verse rode peper, sterker dan verse peper, gebruik met mate
- Koenjit- ofwel gemalen kurkuma/geelwortel, neutrale smaak, geeft een gerecht een gele kleur
- Kokosroom- de ingedikte variant op kokosmelk, geeft een romig accent aan curry
- Kokosmelk- de basis voor Thaise en Indiase curry, dunner dan kokosroom en daardoor geschikt om vlees of vis in te stoven

- Sambal manis- zoete sambalvariant, bevat Spaanse peper, suiker, garnalen en ui, geeft gerechten een zoet pittig accent
- Sambal oelek- pittige sambalvariant, gemaakt van zout en gestampte Spaanse peper, geeft gerechten een pittig accent
- Wokolie- kruidige olie, ideaal voor wokken omdat het tot hogere temeraturen kan worden verhit dan bv. olijfolie
- Five-spice- Chinees kruidenmengsel van anijs, kruidnagel, kaneel, Sichuan peper en venkelzaad, lekker bij varkensvlees en kipgerechten
- Indiase currypasta- kruidenpasta met o.a. gemberwortel, kurkuma, tomatenpuree en paprika, voor een curry of om vlees en vis te marineren
- Gembersiroop- geeft een zoet accent, bv. aan varkens vleescurry
- Wasabi- zeer pittige Japanse smaakmaker bij sushi, gemaakt van geraspte wasabiwortel of groengekleurde mierikswortel
- Gemalen gemberwortel- Indonesisch, djahe, geeft een frisse smaak aan rijst, vlees en vis
- Boemboes- Indonesische pasta in verschillende samenstellingen van kruiden en specerijen
- Coconut Cream- lijkt op kokosmelk of -room, maar is geconcentreerder
- Djinten- gemalen komijnzaad, sterke zoet kruidige smaak, lekker in een gehaktomelet
- Ketjap- Indonesische sojasaus in twee varianten: manis (voor zoet accent) en asin (voor zout accent)
- Sambal badjak- de gebakken, mildere variant, geeft gerechten een licht pittig accent.

* Azijn kunt u vrijwel onbeperkt goed houden.
Wijnazijn is ook best lang houdbaar, maar u kunt zien als de azijn troebel wordt, dan niet meer gebruiken.
Maak zelf uw kruidenazijn. Doe in een fles een takje dille of dragon, wat peperkorrels, een laurierblad en een paar jeneverbessen. Vul de fles met witte azijn. Het is erg lekker en leuk om cadeau te doen.
Van valfruit kan azijn worden gemaakt. De klein gesneden appels of peren in een hoge, glazen of stenen pot doen en heet water erop gieten. De pot goed afsluiten zodat het fruit kan gisten. Na het gistingsproces het sap door een schone doek filteren en daarna in flessen bewaren.

B.

* Tips voor het bakken van een taart:
- Bij alle baksels is het belangrijk dat de oven ook echt de aangegeven temperatuur heeft bereikt voor u het gebak de oven inschuift. Geeft uw oven dat niet zelf aan, dan kunt u een oventhermometer gebruiken om de temperstuur te controleren.
- Het maken van kruimeldeeg valt of staat met de temperatuur van de boter. Om het deeg goed te kunnen verkruimelen moet de boter namelijk koud en hard zjn, anders ontstaat een te glad deeg waar geen kruimels te maken zijn. Laat de boter dus tot vlak voor gebruik in de koelkast liggen.
- De bodem van de taart wordt eerst voorgebakken, omdat de bodem met beleg niet knapperig zou worden. Voor het voorbakken zijn een blindbak vulling (verkrijgbaar bij de kookwinkels) of gedroogde peulvruchten ideel. De blindbakvulling voorkomt dat het deeg tijdens het rijst of bubbelt, waardoor de taart daarna niet meer gevuld kan worden. Leg de blindbak vulling wel op bakpapier, anders gaat het in het deeg zitten. De blindbak vulling kunt u meerdere keren gebruiken.
* Als u tijdens het bakken de bodem van uw bakoven met zout bestrooit, voorkomt u aanbranden.
Vul een bakblik nooit meer dan twee derde.
* Oud bakvet verliest zijn nare smaak als het even opgekookt wordt met een stukje rauwe aardappel.
* Een bakvorm van siliconen of metaal? Dat hangt af van het soort gebak dat u gaat maken. Een krokante korst om uw appeltaart bv. komt het beste uit een metalen bakvorm. Die wordt heter dan een siliconen bakvorm.
Bij een metalen bakvorm komt het gebak wat makkelijker uit de vorm en in een stuk.
Een bakvorm van siliconen hoeft u niet in te vetten, alleen bij eerste gebruik. Ze kunnen in de magnetron en in de vriezer.
Een muffinvorm van siliconen heeft als voordeel dat u de muffin er in een keer kunt uitdrukken zonder dat de muffin is beschadigd.

* Balkenbrij wordt gemaakt van slachtrestanten van een varken. Bloed, stukjes spek, wat lever en boekweitmeel. Verder kruiden en vooral meel. Het wordt gegeten met stroop of met zout en peper.
De kruiden voor de balkenbrij zijn: 1,5 tl. venkel- en anijszaad, 1 tl. gemalen piment, 1 tl. gemalen zoethout, 1/2 tl. van gemalen kruidnagelen, gemalen nootmuskaat, gemalen witte peper, gemalen zwarte peper en gemalen kaneel.

* Banaan met gebakken ei is misschien een ongewone combinatie, maar erg lekker. Bak de banaan in gesmolten boter om en om en tik er daarna een eitje boven Vooral lekker in combinatie met een paar plakjes brie en eventueel nog een beetje stroop.

 

Maak van overrijpe banaan een shake. Pureer drie of vier bananen met een staafmixer tot moes. Doe er wat melk en naar smaak wat limonadesiroop bij. Voeg een halve liter vanille-ijs toe en mix alles goed. Geelgroene, nog onrijpe bananen kan men het beste een paar dagen bij kamertemperatuur laten liggen om te rijpen.
Bananen mogen niet in de koelkast worden bewaard, ze worden niet rijp, de schil wordt zwart en alle smaak verdwijnt.
Om de bakken zijn echt bakbananen het beste, maar gewone onrijpe bananen zijn ook wel te gebruiken.
Plakjes rijpe banaan voor verwerking in vruchtensalades kan met het beste direct na het snijden even in citroen- of sinaasappelsap leggen. Op die manier blijven ze mooi geel van kleur.
* Bananenbootje als toetje maakt u zo: snijd een banaan in de lengte heel voorzichtig aan twee kanten open en haal het vruchtvlees eruit. Bestrijk de hele schil aan de binnenkant met een beetje citroensap tegen het verkleuren. Rol het losgesneden deel op en zet het vast met een cocktailprikker. Prak de banaan met wat citroensap en een theelepel honing. Maak de mousse luchtig met stijfgeklopt eiwit of slagroom. Vul de schuitjes hiermee.

* Hoe krijgt u de zoetzure smaak van babi pangang ? De combinatie van suiker en azijn is de basis van de zoetzure smaak. De suiker kan bv. bruine basterdsuiker zijn. Vervolgens bepaalt u de smaak van de saus door de kruiden die u toevoegt. Voor babi pangang saus kiest u standaard voor djahe (gemberpoeder), sambal oelek en ketjap. Ook zogeheten vijfkruidenpoeder kunt u gebruiken bij de bereiding van een zoetzure saus. Dit laatste is een mengsel van kassie (een soort kaneel), steranijs, peper, venkel en kardemom (een specerij) met een citroenachtige smaak.

* Bij het barbecuen (bbq), grillen en roosteren van vlees, dit niet zouten. Zout onttrekt vocht. Aangeraden wordt het vlees met olie te besmeren om uitdroging te voorkomen.

Alle soorten vis kun je grillen op de barbecue, maar de bereiding verschilt per vissoort. Inpakken in aluminiumfolie of in een aluminium grillbakje werkt goed bij zachte vissen, zoals schelvis, schol en kabeljauw; zo vallen ze niet uit elkaar.
In een visklem kunt u hele vissen goed roosteren, makreel en forel bijvoorbeeld.
Een tonijnmoot is stevig genoeg om direct op de grill te leggen.
Grillschaaltjes zijn handig voor spiesjes, kleine stukjes vlees, worstjes, fruit en groenten op de barbecue, ook voor vette vleessoorten als speklapjes zijn de schaaltjes ideaal: ze voorkomen dat het vet uit het vlees op de hete kolen druipt.

Wanneer is vlees gaar op de barbecue? Vuistregel is dat vlees dat in 10 min. in de pan klaar is, op de barbecue 15 min. nodig heeft.
Is uw barbecue wat roestig geworden in de winter, maak hem dan schoon met een prop aluminiumfolie.
Na het eten kunt u de barbecue schoonmaken door hem als hij nog warm is te borstelen met een sopje van afwasmiddel.
Is dat niet voldoende, leg de barbecue dan een paar uur op een met water doorweekte krant. Alleen nog even naboenen.
Ook de barbecue in een plastic zak leggen in een oplossing van water met ammoniak gedurende een paar uur helpt. De plastic zak wel dichtbinden.

Let er bij spiesen op dat alle stukken vlees ongeveer even groot zijn, dan is al het vlees tegelijk gaar.
U weet ongetwijfeld al, dat u stokjes nat moet maken, om ze niet te laten verbranden op de barbeque. Maar om ze te bewaren kan het handig zijn om een lege schoongemaakte fles met water te vullen en daar de stokjes in te steken. Zo nemen ze veel minder ruimte in.
Het is verstandig om kip eerst voor te koken in bouillon of voor te garen in een oven van 180 C: dikkere stukken als filet en poten ca. 20 min., drumsticks 5 min. korter.
Controleer of vlees op de barbecue gaar is door het met een scherp mes op het dikste deel even in te snijden.

Banaan op de barbecue gaat als volgt: op een velletje aluminiumfolie leg ik stukjes banaan die worden bestrooid met hagelslag. Dan wordt het pakketje dichtgevouwen en op de barbecue gelegd tot de hagelslag gesmolten is en de banaan zacht.
Ook lekker is de banaan te omwikkelen met ontbijtspek en op de barbecue te leggen, eventueel na het grillen overgieten met schenkstroop.
Een andere cheeseburger op de barbecue maakt u door gehakt, salsa, knoflook en in blokjes gesneden cheddarkaas in een grote kom te mengen. Breng op smaak met zout en peper. Maak van het mengsel de hamburgers en druk de kaas erin zodanig dat de kaas niet aan de oppervlakte komt. Rooster ze dan en geef er sla en broodjes bij.

* Basilicum kunt u malen met een keukenmachine of staafmixer, maar u kunt ook een vijzel gebruiken. Doe het basilicum in de vijzel, voeg een beetje zout toe en verwerk de blaadjes met de vijzelstamper  al stampend en tegelijkertijd draaiend  tot een pasta.

*Basterdsuiker wordt gemaakt door aan gewone suiker suikerstroop toe te voegen.

* Bechamelsaus maken: verwarm melk, eventueel met smaakmakers als ui, laurier, kruidnagel en nootmuskaat. Maak een mengsel van gelijke delen boter en bloem (roux). Smelt de boter in een pan, roer de bloem erdoor en bak ongeveer 5 min. tot de bloem bruin kleurt. Roer regelmatig. Voeg om klontjes te voorkomen eerst een klein beetje melk toe en daarna de rest. Laat dertig min. koken en roer regelmatig. Als de saus in een ovenschotel gaat is 10 min. koken voldoende. Breng naar wens op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

* Beenham bakt u net niet helemaal gaar in een vleespan. Haal hem dan uit de pan en wikkel hem in aluminiumfolie, laat hem een kwartier rusten en snijd hem dan in plakjes.

* Bij het bakken van beignets een paar droge groene erwten in de pan doen om te voorkomen dat het vet donker wordt. Wel een paar maal nieuwe erwten nemen.

* Bekertjes waar snoeptomaatjes in hebben gezeten, dienen heel goed als bewaarplaats voor kwetsbaar fruit, zoals peren in een rugzak of koelbox.

* Eet u graag beschuit, toast Leg deze dan op een verse boterham als u ze met boter wilt besmeren. U zult dan geen brokken krijgen.

Beschuitje met aardbeien eten is soms lastig; de aardbeien vallen van het beschuitje af als je een hap neemt. Besmeer de beschuit daarom eerst met een dun laagje aardbeienjam. De aardbeien blijven dan aan de jam kleven. U hoeft er dan ook geen suiker op te doen.

Maak eens in plaats van gewone beschuit met muisjes eens een mega-beschuit. Neem een grote boterkoekvorm en smeer deze in met boter. Maak een cakebeslag van 100 gr. suiker, 100 gr. zelfrijzend bakmeel, 2 eieren en 100 gr. roomboter. Giet dit in de vorm en bak 35 tot 45 min. in een voorverwarmde oven (180C) tot de cake gaar is. Meng vervolgens wat roomboter met gestampte muisjes door elkaar en besmeer hiermee de cake. Strooi daar overheen de roze of blauwe muisjes. Laat afkoelen, willen de beschuit ervolgens in vershoudfolie en zet hem in de vriezer. Na het ontdooien zijn de muisjes wat zachter geworden. Snijd de cake in punten en serveer deze aan uw kraamvisite.

* Klontjes in het beslag doe het door een zeef en de klontjes zijn weg.
Beslag zonder klontjes gaat ook als u bij de hoeveelheid bloem die u gebruikt precies een zelfde volume vocht doet. Stort het vocht in een keer bij de bloem en roer dan goed door. Pas daarna voegt u de rest van de vloeistof toe. Een maatbeker is voor deze tip onontbeerlijk.

* Rode bessen krijgt u gemakkelijk van het takje met een vork. Het zgn. rissen

* Bessensap kunt u beter bewaren in de koelkast. Er is geen suiker toegevoegd en daardoor zijn de geopende flesjes niet al te lang houdbaar. Ongeopende flesjes kunt u in een donkere plaats bewaren, bij voorkeur buiten de koelkast.

* Het bewaren van etenswaren staat aangegeven op de verpakking. Een THT-datum betekent: tenminste houdbaar tot datum. Dit is de uiterste datum dat de fabrikant een goede kwaliteit garandeert.
Een TGT datum betekent dat u het kunt gebruiken tot de datum, maar dan moet het ook gelijk op. Voor beide data geldt dat de verpakking ongeopend dient te zijn. Eenmaal geopend is de bewaartijd uiteraard korter.
Zit er verschil tussen het bewaren van etenswaren in aluminiumfolie en plastic folie? Voor luchtdicht afdekken is plastic folie beter en anders kan aluminiumfolie gebruikt worden. Voor de magnetron is aluminiumfolie ongeschikt, daar is speciaal plasticfolie beter geschikt.
Bewaar tropisch fruit nooit i de koelkast: dus geen bananen, mango's in de koelkast.
Ook tomaten, komkommers, aubergines, paprika's en cougettes kunnen beter niet in de koelkast bewaard worden.
Bananen kunnen maximaal 1 week bewaard worden, sinaasappelen, mandarijnen, citroenen en grapefruit kunnen zelf 1-2 weken bewaard worden buiten de koelkast.

* Biefstuk maar dan anders. In plaats van peper kan je de biefstuk ook insmeren met zeezout en cayennepeper.
Een grote biefstuk van de haas noemen we chateaubriand.
Is het niet zo'n groot stuk, dan heet het tournedos.
Kogelbiefstuk heet ook wel Hollandse biefstuk.
Een entrecote is ook een biefstuk, maar heeft een klein vetrandje.
Gehakte biefstuk is een verwarrende naam, want het is niet meer dan gehakt mager rundvlees.

Een ander sausje bij de biefstuk is te maken door een klein beetje slasaus, twee teentjes knoflook en een eetlepel bosvruchtenjam te combineren.

Doe pas zout op de biefstuk wanneer het bakken bijna klaar is, de vleessappen blijven er dan beter in.
Biefstuk op de barbecues? Het kan. Neem biefstukken van ca. 150 gr. Snijd ze in een envelop en vul ze met geroosterde pijnboompitten en Roquefort. (de kaas heeft u samen met de pitten geroosterd). Doe er prikkers in zodanig dat ze niet uit het vlees steken. Leg ze zo'n 4 uur in de koelkast. Leg de biefstukken op het rooster en laat ze ong. 1.5 min. liggen. Dan de andere zijde roosteren, dan krijgen ze een heerlijk korstje. Laat de biefstukken nog 2 min. doorwarmen op een gedeelte van de barbecue waar de hitte matig is.

* Heeft u uw flesje bier niet leeggedronken dan kunt u het restant nog enige tijd bewaren als u het flesje op de kop zet. Het koolzuur blijft dan behouden.
Schuimt uw bier niet meer na het eten van vette hapjes? Leg dan een servetje in het glas. Het servetje trekt het vet uit het glas en uw bier schuimt weer.
Bij gerechten die u in bier heeft bereid, past wel een glaasje wijn om te drinken. Volg de smaakaanwijzingen in de winkel en uw eigen smaak.
Verschaald bier is nog uitstekend te gebruiken voor het stoven van vlees en voor het maken van beslag.
Geen gist in huis? Neem om bv. een pizza te maken een scheutje bier om het deeg te laten rijzen.

* Bieslook moet u bij gebruik afknippen tot vlak boven de aarde. Als u alleen de bovenste toppen eruit knipt, wordt de holle plant bruin.

* Als u bieten direct na het koken in koud water dompelt, dan is het een koud kunstje om ze te ontvellen.
Rauwe bieten moeten in ruim water worden gekookt. Afhankelijk van de ouderdom van de bieten duurt het 1 tot 3 uur voor ze gaar zijn.
U kunt bieten ook rauw eten. Rap ze grof of snijd ze in kleine blokjes. Lekker in een rauwkostsalade

* Maak een kant-en-klaar bindmiddel: in een glazen pot schept u zoveel bindmiddel als u nodig denkt te hebben en voeg daar vervolgens de nodige hoeveelheid water en melk aan toe. Deksel op de pot, even flink schudden en het mengsel kan probleemloos bij soep of saus in wording worden gevoegd. Geen klontjes meer en ook geen garde nodig.

* Biologische voedingsmiddelen, zoals aardappelen of groenten en fruit, hoeft u niet te wassen om chemische bestrijdingsmiddelen te verwijderen, maar wel om vuil, stof en beestjes kwijt te raken.

* Bitterkoekjes blijven lekker als men ze bij brood in de trommel doet.

* Blancheren van groenten: laat de groenten gedurende 1-3 min. koken en laat ze schrikken met koud water, zodat het kookproces stopt en de groenten hun kleur behouden. Daarna zijn ze goed in te vriezen, zonder dat de kleur en textuur aangetast worden.

* Voor een blanke roux mag de boter en bloem niet bruin worden. Voor een bruine roux de boter en bloem wel flink laten bruinen.

* Bleekselderij maakt u schoon door een stukje van de onderkant te snijden en eventueel de bladeren te verwijderen. Schil vervolgens de stengels in de lengte met een dunschiller en was ze daarna in ruim water.

* Als u wilt controleren of de inhoud van een blik nog goed is, drukt u met de duim stevig op de deksel. Als de deuk die daardoor ontstaat na enige ogenblikken weer verdwijnt, is grote voorzichtigheid geboden.

* Als u bloem voordat u een saus gaat binden vermengt met wat zout, dan gaat de bloem niet klonteren.
Bloem in de maatbeker en aan de lepel laat zich makkelijk verwijderen met koud water. Bij het gebruik van warm water plakt de bloem vast.

* Geel geworden bloemkool kookt u met iets melk, dan zal deze groente weer wit worden.

Geel geworden bloemkool kunt u verdoezelen door er enkele plakken kaas op te leggen en dan laten smelten.
Geel geworden bloemkool kunt u wit laten worden door tijdens het koken een half theelepeltje suiker toe te voegen.
Bloemkool kunt u in de koelkast bewaren door het te wikkelen in aluminiumfolie en dan in de groentela te leggen.

Bloemkool, spruitjes en boerenkool zijn groenten die zeer veel vitaminen bevatten.
Nare kookluchtjes van bloemkool wordt voorkomen met een sneetje oud brood op de bloemkool. (Geldt ook voor spruitjes)
Doe ook eens een paar laurierblaadjes in de bloemkool, u bent dan van de nare kooklucht af.
Als u bloemkool kookt blijven vaak de stronkjes over. Maak daar eens een burger van. Stamp de stronkjes met overgebleven aardappelen en een eitje, wat bloem, een scheutje melk, een gesnipperd uitje, wat nootmuskaat en kerrie fijn. Verhit wat olijfolie, en bak hierin kleine burgertjes van het bloemkool-aardappelmengsel.

* Smeuige boerenkool kun je maken door tijdens het stampen er een flinke scheut hete melk en een bakje roomkaas doorheen te doen.

Boerenkool toevoegen aan aardappelen kan een rommeltje geven. Doe de zakken voorgesneden boerenkool eens vier minuten in de magnetron op vol vermogen. Prik een paar gaatjes in de zak, de boerenkool slinkt dan tot een derde. Voeg dan de boerenkool aan de aardappelen toe.

Een Indische boerenkool kunt u maken door er rul gebakken gehakt aan toe te voegen. De gehakt is klaargemaakt met boemboe sajoer (voor boontjes). Dit geheel toevoegen aan de boerenkool . U kunt daarbij sate saus bij serveren. Eens iets heel anders.
Verse boerenkool uit de tuin: het snijden ervan is een vervelend karwei. Vries de gewassen boerenkool in een plastic zak en pers het samen. De boerenkool zal op die manier in kleine stukjes van de juiste afmetingen breken.
Een restje boerenkool zou u de volgende dag kunnen verwerken tot een burger, door de boerenkool te draaien als gehaktballen en enigszins plat te drukken. Dan een beetje olie of boter in de pan en lekker bakken, niet te heet want dat brandt het aan. Garneren met gefruite uitjes, augurken, mosterd of slasaus.

* Maak uw borrelnootjes eens zelf. Neem 1 tl. paprikapoeder, 1-2 tl. komijn, 1 tl. kerriepoeder en wat zout. Schep om met 100 gr. hazelnoten en amandelen en rooster ze op een met bakpapier bekldede bakplaat ca. 8 min. in de oven op 200 C.

* Borstplaatvormen zijn te gebruiken voor het pocheren van eieren. Het eiwit kan dan niet verder uitlopen.
Borstplaat kan in harde of zachte vorm gemaakt worden. Het verschil zit hem in het gebruik van basterdsuiker en kristalsuiker. Ook in het aanmaken met water of melk/koffieroom zit het verschil. Dus de zachte met basterdsuiker en water en de harde met kristalsuiker en water

* Bosui bewaart u in het zakje in de groente la van de koelkast.
Bosui kan in bijna alle gerechten, maar is het lekkerst in salades, soep en roerbakgerechten.

* Voeg eens een theelepeltje boter aan het water toe, waarin u groenten, aardappelen, rijst, macaroni of spaghetti kookt en u zult bemerken dat het water niet meer overkookt.

Schep zelfgemaakte boter op aluminiumfolie en maak er een rol van. Laat deze in de koelkast opstijven. Hiervan kunt u met een warm mes plakjes afsnijden .

Boter roert u gemakkelijk tot room met een houten lepel. In de winter is het goed om de kom, die u hierbij gebruikt, iets voor te verwarmen.
Boter blijft niet aan het papier vastzitten als het pakje een paar min. in koud water heeft gelegen.
Harde boter wordt eerder zacht als men het pakje even in hete stoom houdt of het in een warme pan legt.
Een beetje olijfolie bij de boter zorgt ervoor dat de boeter minder snel verbrandt.

Er staat in sommige recepten dat u boter in vlokjes moeten worden gesneden om ze toe te voegen in bv. een saus. Dat gaat gemakkelijk door harde boter met een komkommerrasp te schaven.
Als u boter wilt gebruiken voor cake o.i.d. en het komt net uit de koelkast, dan kunt u het bijna niet verwerken. Neem een kaasschaaf en maak plakjes van de boter dat werkt een stuk makkelijker.
Boter is niet onbeperkt houdbaar. Bij lang bewaren kunnen schimmelvorming en ranzigheid ontstaan. Boter moet bij voorkeur koel en donker worden bewaard, dus in de koelkast.
Boter om de braden komt soms lastig uit de flacon als het om het laatste restje gaat. Houd de flacon even onder de warme kraan. U zult zien dat het werkt.
Geklaarde boter spet niet en is erg lekker om in de braden. Maak het eens als volgt:
Laat op een laag vuur een pakje roomboter in een pan met een stevige bodem smelten. Laat dit heel, heel zachtjes koken (de boter mag absoluut niet bruin worden), totdat het vet niet meer spat en al het water verdampt is. Tijdens het verwarmen zal zich eiwit afzetten aan zowel de onder- als de bovenkant. Schep dit eiwit eraf zodra de boter helder is. Giet de vloeibare massa in een schone pot en zorg er daarbij voor dat het eiwit dat zich aan de onderkant heeft afgezet niet meekomt. Bewaar de geklaarde boter in de koelkast. Het is erg lekker bij een stukje vlees, maar ook bij gebakken aardappelen, voeg dan een klontje geklaarde boter bij.

* Boterkoek extra lekker maken. Neem een paar nog harde peren. Snijd die in dunne plakken en leg ze dakpansgewijs in de boterkoekvorm. Hierover wat koekkruiden strooien en daar het boterkoekdeeg erover heen leggen.
Doe eens gek, maak boterkoek eens met sambal en extra veel citroensap door het beslag.

* Om bouillon te ontvetten gebruik een zeef met uitgevouwen grote koffiefilters. Giet hierdoor de bouillon en u heeft een niet vette variant.
Bouillonblokjes verliezen hun aroma als ze worden meegekookt, ze moeten pas op het laatst aan soep of saus worden toegevoegd.
Bouillon te zout? Een suikerklontje erin en u bent van het probleem af.
Het laten meekoken in de bouillon van een rauwe aardappel heeft hetzelfde effect.

* Voor een feestje in de zomer is bowl een lekkernij, maar hoe houd je die koel? Vries een ingredient in, b.v. sinaas(appel)sap in bekertjes en voeg dat op de dag zelf toe naar behoefte.Of neem van tevoren ingevroren ijsklontjes van vruchtensap.
Vruchten in bowl behouden hun frisse kleur als aan de bowl een paar druppels citroensap worden toegevoegd.

* Braadworst springt tijdens het braden gemakkelijk open. Wanneer de braadworst wordt geweld in warm water (ca. 10 min.) is dit probleem over.

* Van broccoli kunt u kroketten maken. Snijd de stelen van de broccoli in kleinere stukjes en kook ze in 20 min. gaar in water waaraan een bouillontablet is toegevoegd. Pureer de stelen tot een gladde massa en laat even afkoelen. Begiet sneetjes brood met ketjap en melk en bestrooi ze met kruiden (rozemarijn, oregano, tijm). Meng in een kom de broccolimousse met het brood en de kruiden en kneed er balletjes van. Rol de balletjes door het paneermeel en frituur ze een paar min. in olijfolie.
Broccoli moet groen zijn en niet geel. U kunt het nog wel eten, maar het wordt gauw minder lekker. U kunt broccoli makkelijk invriezen, kook het heel even en koel het dan direct af met koud water om het kookproces af te breken.

* Vers brood mag u nooit in de trommel opbergen voor het helemaal is afgekoeld.
Zelf brood bakken is een leuke bezigheid. Maar soms rijst het brood niet voldoende. Voeg eens vitamine C in de vorm van een bruistablet toe aan het deeg.
Bewaar brood niet in een plastic zak of maak er gaatjes in om schimmel te voorkomen. Alleen in de diepvries kunt u het brood in de originele zak bewaren, u hoeft dat dan niet om te pakken in een diepvrieszak.
Een stukje witbrood in een pan, waarin sterk ruikende groente wordt gekookt, zal veel van de onaangename geur wegnemen.
Wissel uw broodmaaltijden eens af met grof tarwebrood en roggebrood.
Deze broodsoorten bevatten o.a. meer vitamine B en voedingszouten.
Oudbakken brood wordt weer smakelijk als we het vijf min. lang in een vochtige doek gewikkeld laten liggen en het dan een poosje in een middelhete oven stoppen.

Om toastjes, croutons of sandwiches te maken is het nodig om de korstjes van brood af te halen. Soms gaat dat moeilijk, de vorm gaat verloren. Probeer het eens zo: knip met een schaar de korstjes eraf. U heeft mooie rechte kantjes en weinig kruimels.
Oud brood is prima te gebruiken als paneermeel of om spinazie te binden. Eerst even in de keukenmachine kleinmaken.
Als u de zelfgemaakte paneermeel van oud brood mengt met gesnipperde uitjes, knoflook en fijngehakte kruiden heeft u een prima mengsel om gehakt aan te maken.
Besmeerd brood droogt uit in de koelkast. Bewaar het daarom beter buiten de koelkast met beleg dat niet in de koelkast bewaard hoeft te worden, b.v. (pinda) kaas, jam en hagelslag. Eet u liever vleeswaren, bewaar die apart in de koelkast en neem ze apart mee.
Neem bevroren brood: als u die de avond van tevoren besmeert en inpakt, is het de volgende dat nog lekker.
Belegde broodjes kunnen het best met een blaadje sla worden bedekt, alvorens de vleeswaren erop te doen.

* Zelfgebakken broodjes zijn vaak behoorlijk hard als ze uit de oven komen. Voeg eens 25 gr. melkpoeder op 500 gr. meel toe. De broodjes worden dan heerlijk zacht.

* Vaak blijven er broodkorstjes over. Breek ze in kleine stukjes of reepjes en bak ze knapperig in een pan met olijfolie. Strooi er wat versgemalen peper, grof zout, franse kruiden en verse knoflook over en schep alles goed door elkaar. Lekker bij een kop stevige maaltijdsoep of om te dippen in de kaasfondue.

* Broodkruimels zijn niet geschikt voor goudvissen. Het brood gaat schimmelen in het water, waardoor het ongeschikt wordt voor vissen.

* Broodbeleg eens anders: prak een avocado fijn, snijd een bosje lente-uitjes in stukjes en meng deze erdoor. Voeg het sap van een halve limoen toe en breng op smaak met zout en peper.
Dubbel broodbeleg: snijd een rode ui in ringen en leg deze op de boterham met kip-pestosalade; pimp uw boterham met sandwichspread door er een plakje rauwe ham op te leggen; het allerlekkerste bammetje is die met hagelslag en pindakaas; of pindakaas met jam; met marshmallowspread en duo penotti maakt u een ware smaaksensatie op de boterham; combineer uw boterham eens met een plakje kaas met jam; een beetje mosterd-dillesaus geeft uw broodje kaas een licht pittige bite; smeer chocopasta op uw brood en strooi er dan wat schuddebuikjes overheen; strijk een laagje sambal over pindakaas en maak het af met bruine suiker.
* Broodsticks kunt u maken van oud brood: 100 gr. bloem, 1 ei 75 gr. paneermeel, 25 gr. sesamzaad en 20 gr. zeezout. Snijd het (stok)brood in de lengte in repen van ca. 10 bij 2 cm. Gebruik van het ei alleen het eiwit en klop dit los. Meng het paneermeel en het sesamzaad. Haal elke reep door de bloem, vervolgens door het losgeklopte eiwit en tot slot door het paneermeel-sesamzaadmengsel. Bestrooi met wat zeezout. Daarna frituren tot de repen goudbruin zijn.

* Bruine bonensoep wordt werkelijk voedzaam gemaakt door het toevoegen van aardappelen en taptemelk.

C.

* Voeg eens een mespuntje cacao aan de koffie, ze krijgt er een pittige en aparte smaak door.
Bij het maken van een kop chocolademelk kan men de cacao het beste oplossen in een bodempje water en daarna de melk erbij gieten.
Chocolademelk van echte cacaopoeder wordt wat dikker en smakelijker als de drank tweemaal wordt opgekookt.

* Uw zelfgebakken cake wordt niet droog, als u een appel door het beslag roert.
Cake met een mooie vlakke bovenkant? Bedek de bovenkant van de cake met aluminiumfolie. Zorg er voor dat de doffe kant van de folie aan de bovenkant zit, anders wordt de oven teveel ontregeld. Neem halverwege de folie eraf, de cake is dan al gerezen en kan zo verder -plat- afbakken.
Cake krijgt een mooie korst als hij, voor hij de oven ingaat, wordt bestreken met melk of eigeel.
Cake brandt niet aan, als onder de bakplaat in de oven een schaaltje water wordt gezet.
Verse cake (en taart) laat zich beter snijden met een verwarmd mes. Even onder de warme kraan houden.
Vergeten de cake op tijd uit de vorm te halen? Zet hem dan eventjes in de verwarmde oven en keer hem ogenblikkelijk daarna om.
Bij het bakken van cake is het nuttig op de bodem van de vorm een goed ingevet stuk bakpapier te leggen. De cake laat dan gemakkelijker los.
Een vastzittende cake (of ander gebak) laat eerder los als de vorm even op een natte doek wordt gezet.
Een cake in lagen verdelen gaat uitstekend met een eindje stevig garen. Even een kerfje geven met een scherp mes, de draad erin leggen en strak aantrekken.
Ook een flossdraadje (zonder smaakje) kan voor het verdelen van de cake uitstekend dienstdoen.
Deeg voor cake, gebak en taart wordt luchtiger en minder brokkelig als men bij het bereiden ervan wat azijn toevoegt.
Als u rozijnen gebruikt in uw cake, rol ze dan eerst door de bloem, anders gaan ze naar beneden zakken tijdens het bakken.
Is de cake iets te hard gegaan en is hij te bruin geworden? Snijd de donker geworden delen eraf en camoufleer dat dan met een laag slagroom of jam.
Een cake bakken in de magnetron? dat kan, als u de volgende regels in acht neemt:
1. Cake krijgt in de magnetron geen goudbruin korstje. Een bruinere cake krijgt u als u het beslag met bruine basterdsuiker maakt of met cacaso of koekkruiden vermengt. Ook kunt u de vorm met bruine basterdsuiker bestrooien.
2. Gebruik een vorm van magnetron-bestendig mageriaal, zoals glas of kunststof. De basisresultaten bereikt u met een tulband- of rijstrandvorm. Ook dooe een (magnetronbestendig) glas midden in een ronde schaal te plaatsen hebt u een prima vorm.
3. Bekleed de vorm met plasticfolie of vet hem goed in. Ook kunt u de ingevette vorm met bakpapier bedekken.
4. Als u een rechthoekige of vierkante vorm gebrikt, kunt u het best de korte zijden of de hoekpunten gedurende tweederde van de beridingstijd met aluminiumfolie bedekken. Anders loopt u de kans op een onregelmatig bakresultaat. Zorg wl dat verreweg het grootste oppervlak van het beslag voor de microgolven bereikbaar blijft en dat het aluminiumfolie de wanden van de magnetronruimte niet raakt.
5. Schakel de magnetron uit zodra de bovenzijde van de cake net droog aanvoelt. Vergeet het effect van net na/garen niet te vochtige plekjes worden tijdens het na/garen droog.

* Gedroogde kruiden bevatten van nature weinig calorieien  en omdat er maar heel weinig per keer gebruik van wordt gemaakt, is de hoeveelheid calorieien te verwaarlozen. Hetzelfde geldt voor verse kruiden.
Let bij het afvallen op calorieien en dan vooral op vetten en suikers. De vetten zitten dan in vet vlees, vette kaas, e.d. en is makkelijk aan te passen, maar suikers zitten ook vaak in frisdranken. En dat is moeilijker, probeer dan meer water dan frisdranken te drinken. Ook alcohol bevat veel calorieien .

* Cantharellen zijn zeer geschikt om het uiterlijk van uw feestschotel te verfraaien. In een goede delicatessenzaak zijn ze het gehele jaar door in potten te koop.

* Capucijners kunnen heel goed als broodbeleg dienen. Stoof ze in een sausje van capucijnernat met melk, bloem en een beetje kerrie.

* Carambola is een lekkere vrucht, die te gebruiken is als decoratie aan de rand van een glas, of op gebak of drijvend in een glas wijn, ook bij wild of gevogelte met een lepeltje cranberry compote en carambola als garnering.
Met zijn frisgele kleur zorgt de stervormige carambola voor een prachtig effect.
U hoeft de carambola niet te schillen; de schil is eetbaar.

* Ongebakken cashewnoten zijn te bakken in arachide olie, maar ook andere plantaardige olien volstaan. Verhit de frituurpan tot 160C of in een wok. Bak de noten drie tot vier min. en laat ze uitlekken. Bestrooi ze daarna eventueel met zout. Ook is het lekker om de cashewnoten te roosteren in een voorverhitte droge koekenpan zonder olie. Blijf er wel bij staan en schep de noten regelmatig om, want het roosteren gaat erg snel.

* Champignonsoep uit een pakje is lekker, maar ze kan extra lekker smaken met wat witte wijn en/of een scheutje koffieroom of -melk met fijngesneden ham en/of fijngehakte peterselie, of roer er een eierdooier door.

Champignons kunt u voor het bakken beter niet wassen. Met een borsteltje eventuele ongerechtigheden verwijderen.

Van verse champignons kunt u het voetje meebakken. Zijn de voetjes al een beetje bruin geworden, dan is het beter om ze te verwijderen. De kans is groot dat ze taai worden.

Champignons die een paar dagen in de koelkast liggen worden een beetje bruin. Dat komt door een enzym, dat actief wordt op plekken waar de champignon beschadigd is geraakt. Dus zorg ervoor, dat de champignons tijdens het vervoer en het bewaren niet worden beschadigd.
Champignons verschrompelen minder tijdens het bakken als ze van tevoren met een beetje citroensap zijn bedruppeld.
Champignons slinken niet tijdens het bakken als men ze van tevoren even n een schaaltje kokend water legt. Laten uitdruipen in een vergiet en afdrogen met keukenpapier.
Verkleuren de champignons in die kunststoffen verpakking wel erg snel? Doe ze eens in een papieren zak en leg ze in de groentela van uw koelkast.

Heeft u champignons over en duurt het even voor ze weer op het menu staan? Steek ze eens aan een metalen sate pen. Zorg ervoor dat de champignons elkaar niet raken en hang ze in een droge ruimte. Binnen een paar dagen zijn ze gedroogd. Week ze dan eens in wat bouillon, wijn, cognac of iets dergelijks. Beslist de moeite van het proberen waard.

Teveel champignons gekocht, denk dan eens aan de volgende tip. Bak de champignons in de knoflookolie en laat ze afkoelen. Doe ze in doosjes en zet de in de vriezer. Hebt u ze nodig voor het een of ander, haal ze uit de vriezer en voeg ze toe aan het gerecht.

Champignons snijden met een aardappelschilmesje; het gaat veel makkelijker met een koks mes, mits u van de zijkant een stukje afsnijdt, zodat de champignon niet wegglijdt.

* Chips worden niet taai als u 1 of 2 suikerklontjes in de bewaardoos doet.
Als een zak chips of noten ope is, wordt de inhoud snel taai. Strooi de zoutjes op een bakplaat uit en warm ze even op i de oven. Dan zijn ze weer heerlijk knapperig.

* Chocoladesaus kunt u eenvoudig in de magnetron maken. De brokken op de hoogste stand smelten en er daarna een scheutje room door kloppen.
Vaak geeft het smelten van chocolade een troep als u het in de magnetron doet of au-bain-marie. Probeer het eens in een niet te kleine plastic diepvrieszak. Maak die goed dicht en leg hem in een pan heet water (niet laten koken). De chocolade is snel gesmolten en u kunt nu een puntje van de zak afknippen om zo de chocolade op een taart of iets dergelijks te spuiten.
Als u geen chocolade in huis heeft, maar wel een Mars, dan kunt u dat ook gebruiken om een chocoladesaus te maken. Neem de Mars, snijd deze in stukjes samen met een bakje melk en verwarm dat in de magnetron. Succes verzekerd. Natuurlijk geldt dit ook voor een Rolo of Snickers. (U heeft dan ook nootjes in de saus).
Chocoladepoeder mengen met koude melk gaat moeilijk. Neem een klein laagje melk met 2 el. poeder en mix dit even met een melkopschuimer. Daarna volschenken met melk en even roeren met een lepel.

* Cholesterolvriendelijk koken kan door te koken en bakken en braden in zachte margarine, olijfolie en andere plantaardige olie.

* Citroenen geven meer sap, als u ze voor het uitpersen eerst goed verwarmt.
Citroen die is aangesneden droogt niet uit als u het snijvlak in een laagje azijn legt.
Uitgedroogde citroenen worden weer sappig als ze een tijdje in lauw water hebben gelegen.

Citroenkwast kunt u als volgt maken: neem (mineraal)water, voeg er versgeperst citroensap aan toe en wat ijsklontjes.

Door een paar druppels citroensap toe te voegen aan de vruchtenbowl blijven de vruchten kleurig en daardoor smakelijker om te zien.

Gooi nooit citroenschillen weg. Geraspte citroenschil met suiker kunt u in een jampot bewaren. Gebruik dit mengsel voor het versieren van cake en puddingen. De schil kun je bewaren in de vriezer.

Wanneer u maar een paar druppels citroensap nodig heeft, prik dan met een puntig voorwerp een gaatje in de citroen, pers de druppels eruit. Het gaatje zal zich vanzelf sluiten en de citroen kan nog heel lang worden bewaard.
Een citroen die is geraspt hoeft u niet weg te gooien. Doe het in een doosje, tegen de sterke geur, en leg het in de koelkast.
Citroenen blijven maandenlang goed in turfmolm of droog zand. Ze mogen elkaar niet raken. Bovendien moeten ze bij het bewaren in zand allemaal apart worden verpakt in een stukje papier.
Een citroen raspen gaat makkelijker als u schone schillen van een uitgeperste citroen bewaart in een zakje in de vriezer. Als ze bevroren zijn, gaat het raspen veel gemakkelijker.
* Op een warme dag lest niets de dorst zo goed als echte citroenlimonade . Boen drie citroenen schoon onder stromend water. Schil met een dunschiller voorzichtig de gele schil van de citroenen en pers de schillen. Doe ze in een pan en giet er water bij zodat ze ong. 1,5 cm. onder water staan. Doe het deksel op de pan en laat de schillen ong. 20 min. op heel laag vuur trekken. Zeef de vloeistof in een kan, voeg het citroensap en suiker naar smaak toe. Zorg ervoor dat de citroenlimonade sterk is, wat hij wordt nog verdund. Dek de kan af en zet hem tot gebruik in de koeling.
Serveer de citroenlimonade aangelengd met bronwater en ijsblokjes.
Extra feestelijk zijn limoenijsklontjes. Snijd een gewassen limoen in parten en stop ze in een ijsblokjesvorm. Vul deze op met water en vries het in.

* Een cocktail voor kinderen: neem een groot wijnglas, dompel dit even onder water en zet het glas vervolgens op zijn kop in de suiker. Vul het glas voor tweederde met koolzuurhoudend mineraalwater en giet er groene of rode siroop bij. Zet er alvast een rietje in (zonder te roeren) en voeg dan wat gekleurde ijsblokjes van vruchtensap toe. Versier de cocktail met een aardbei, een schijfje kiwi of ananas en een papieren parapluutje.

* Het blik dat het langst in voorraad is, altijd eerst gebruiken. In het algemeen is het beter conserven (hoewel ze niet zullen bederven) niet langer dan een jaar te bewaren.
Beperkt houdbare conserven of koel bewaren, gebruiken tot de uiterste gebruiksdatum. Eenmaal geopende verpakkingen moeten uiteraard zo snel mogelijk worden gebruikt.

* Een cracker die zacht is geworden, is op te peppen door het in een broodrooster te doen. Daar worden ze weer lekker knapperig van.

* Alternatief voor croutons: neem een pakje mini creamcrackers, liefst gezouten, knijp ze in de verpakking in stukjes en strooi ze dan over de soep. Vooral lekker bij een wat dikkere soep, zoals goulashsoep.

* Een crumble: Fruit met een laagje kruimeldeeg. Als u dat snel wilt maken in eenpersoons porties doe het dan als volgt: vul kleine souffle schaaltjes met kant-en-klare appelcompote. Maak crumble deeg van 225 gr. bloem, 115 gr. roomboter, 100 gr. suiker, een mespuntje zout en een beetje water. Verdeel dit over de compote. Even een halfuurtje afbakken in een voorverwarmde oven op 200 C en u heeft een heerlijk toetje. Poedersuiker erover maakt het nog wat feestelijker.

* Om uw cupcakes heel uit de vormpjes te krijgen, doe het eens zo: knip vetvrij papier in smalle strookjes en leg ze na het invetten in de vormpjes. Laat ze aan beide kanten 1 cm. uitsteken en schep het beslag erop. Na het bakken tilt u de zo aan de papiertjes uit de vorm.

D.

* Een lekker borrelhapje is dadels omhuld met ontbijtspek. Leg dat onder de ovengrill tot het spek krokant is. U kunt het hapje zowel koud als warm serveren.

* Een dagelijkse voedingsrichtlijn: wat is dat. Op de etiketten in de winkel staat een aanduiding:


- per 250 ml. (voorbeeld). Hiermee wordt aangegeven hoe groot een portie is.
- Kcal 105 (voorbeeld). Dit is het aantal kcal per portie van 250 ml.
- Dagelijkse Voedingsrichtlijn: Verwijst naar meer info over de Dagelijkse Voedingsrichtlijn op de achterzijde van de verpakking.
- 5% (voorbeeld): Het percentage van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn voor de hoeveelheid energie in portie van 250 ml.

* Waar laat u deeg rijzen voor zelfgebakken brood? Als uw vaatwasser net klaar is, laad die uit en zet op het onderste rek de met deeg gevulde broodvorm (afgedekt volgens recept) Doe de deur dicht en na een half uur kunt u een hooggevulde broodvorm uit de vaatwasser halen.
Het rijzen van deeg zonder dat u een warm plekje kunt vinden, kan ook door het deeg te laten rijzen op een lekker warme kruik. Het deeg wel bedekken met een vochtige doek.

Deeg kneden kunt u ook doen met plastic handschoenen aan, u kunt dan bv. de deur nog opendoen als er aangebeld wordt.
Deeg rollen gaat het best met een koude deegroller zo blijft het deeg minder snel aan de roller kleven. Bewaar uw deegroller in de vriezer, zo is hij altijd ijskoud als u hem nodig heeft.
Leg deeg eens tussen twee vellen bakpapier en rol er overheen. Gegarandeerd geen geplak.

* Een makkelijk dessert is: klop 500 gr. slagroom stijf met 3 tl. vanillesuiker. Verkruimel 1 zakje (mokka)schuimpjes (meringues) erboven en roer de schuimpjes voorzichtig door de slagroom. Roer er een beetje koffie siroop of -likeur dor en verdeel het geheel over vier glazen. In de zomer is dit dessert ook heel lekker met gepureerd vers fruit.
Mocht er nog wat van overblijven, dan kan het heel gemakkelijk invriezen in een vierkant bakblik, bekleed met vershoudfolie. Even uit de diepvries halen, een half uur in de koekast en u kunt het dessert in half bevroren plakjes serveren. Dit blijft een maand goed in de diepvries.

* Gebruikt u diepvriesvis, laat deze dan eerst ontdooien. Dompelt u de bevroren vis in water, dan gaat de smaak eraf.

Diepvriesvlees mag als het ontdooid geweest is, niet meer ingevroren worden. Het vlees verliest veel van zijn kwaliteit en is niet smakelijk meer.

Diepvriesvlees mag u niet ontdooien in warm water. Het vlees gaat er onsmakelijk uitzien en is eerder aan bederf onderhevig.

Pak diepvriesgroenten zorgvuldig in. Als de verpakking beschadigt en er ontstaan openingen dan droogt uw voedsel uit.

Diepvrieserwten behouden hun fraaie groene kleur als u ze laat ontdooien en ze daarna met heet water afspoelt. Zachtjes opwarmen met een klontje boter en wat suiker.
Gezouten gerechten zijn minder lang houdbaar in de diepvries dan onbewerkt ingevroren voedsel. De bewaartijd wordt ca. 30% minder.
Ontdooien van diepvriesproducten moet geleidelijk gebeuren. Wanneer men deze artikelen laat ontdooien in de koelkast gaat het geleidelijk en bovendien spaart dat energie, omdat de koelkast langer op een lagere temperatuur blijft.

* Een lekkere dipsaus is: meng een pot naturel kwark met een pot mayonaise en roer goed tot de klontjes zijn verdwenen. Voeg naar smaak flink wat suiker, een scheut ketjap manis en wat gemalen gemberwortel toe. Heerlijk bij vlees of om bv, chips in te dippen.

* Kleine vriezer? Ontdoe de diepvriesproducten van overbodige verpakkingen, zoals dozen e.d. U staat er versteld van wat u nog kwijt kan.

* Dooiers van verse eieren kunt u een poosje bewaren door er koud water op te gieten. Voor gebruik het water er even afgieten.

* Een hevige dorst zal beter gelest worden als u elke slok water voor het doorslikken even in de mond houdt dan wanneer u de beker gulzig achter elkaar leegdrinkt.

* Wat betekent dwars op de draad als u vlees moet snijden? De draad van het vlees bestaat uit de richting waarin de pezen en spieren lopen. Daar moet u dwars op snijden, om mals vlees te krijgen.

* Een standaardrecept voor dressing is: 3 eetl. olie, 1 eetl. citroensap of azijn, zout, peper en mosterd. Vervang 2 eetl. olie door groentebouillon. Dan geen peper en zout toevoegen. De olie helemaal weglaten kan natuurlijk ook, maar dan mist u de specifieke smaak en textuur van de olie.
Een dressing voor een zomerse salade is te verrijken door er fruit doorheen te mengen. Maar hoe maakt u bv. 2 aardbeien en een paar stukjes nectarine tot moes? Neem de knoflookpers. Daarmee plet u het fruit snel tot een heerlijk ingredi�nt voor uw zomerse salade.

* Drink tegen de dorst geen ijskoud water en laat kinderen niet teveel ijs eten, maar geef ze ook lauwe thee, karnemelk of vruchtensap.

* Druiven blijven langer goed, als u ze niet op de fruitschaal legt, maar ophangt.
Druiven zijn lang te bewaren als men de steeluiteinden met lak of was bestrijkt en ophangt.

E.

* Een gebarsten ei kunt u gerust koken indien u het van tevoren in een kopje azijn legt of zout aan het kookwater toevoegt.
Nog een idee voor een gebarsten ei. Neem een plakbandje en plak dat op het ei voordat u het gaat koken
Ook kan een barst, die niet te groot mag zijn, worden ingesmeerd met boter, alvorens het ei te koken.
Als u wat zout in het water doet bij het koken van een ei is de kans op kapot koken klein.
Een gebarsten ei kunt u koken als u in het kookwater een ongebrande lucifer stopt. Het eiwit loopt dan niet door in het water.
De versheid van een ei kan worden gecontroleerd door het in een bakje met koud water te leggen. Een vers ei blijft op de bodem liggen, een ouder ei gaat zweven.
Door het ei rond te draaien op tafel of aanrecht kan men zien of het gekookt of rauw is. Bij een rauw ei lukt het prima, bij een gekookt ei nauwelijks
Verse eieren hebben doorgaans een ruw oppervlak, zinken in zout water en zijn doorzichtig, wanneer u ze tegen het licht houdt
Ongewassen ei blijft langer goed dan gewassen exemplaren.
Bevroren ei wordt weer bruikbaar door ze in zout water te leggen. De eieren daarna wel meteen gebruiken.
Tijdens het koken loopt het ei niet uit als in de bolle kant van de schaal een gaatje wordt geprikt.
Moet u een ei kloppen, maak dan de kom, waarin u dit doet, eerst nat. Het geklopte ei zal niet meer voor de helft aan de zijkanten kleven.
Ei pocheren kan lastig zijn. Om ze toch mooi te kunnen verwerken in allerlei gerechten, b.v. een paas salade, stoom ik ze. Hiervoor bedek ik een klein kopje met huishoudfolie. De randen moeten ruim om het kopje heen vallen. Doe er een rauw ei in en bind de huishoudfolie bij elkaar en hang dit in een stoompan met kokend water. Na 5 min. stomen heb je een perfect ei.
Een makkelijk gevuld ei maakt u met sandwichspread. Kook de eieren, snijd ze doormidden, haal het eigeel eruit en roer er wat sandwichspread door. Vul ze met het mengsel. Klaar in een handomdraai.
Nog een recept voor een gevuld ei. Leg de eieren op zo'nop in de koelkast. Dan zakken de dooiers naar het midden. Prak de dooiers met wat zout en peper, tomatenketchup, mayonaise en eventueel wat worcestersaus tot een romige massa. De gevulde eieren kunnen het best een dag van tevoren worden gemaakt, dat stijft de vulling beter op. Wel afgedekt in de koelkast bewaren. Beleg de schaal waarop u de eieren wilt presenteren met keukenpapier, dan zullen ze niet gaan glijden.
Een idee om gevulde eieren te presenteren is in de eierdoos, die is versierd met aluminiumfolie of gekleurde servetjes.
Is uw kind allergisch voor ei? Bak dan lekker pannenkoeken met een liter melk i.p.v. 800 ml. De eieren kunt u vervangen door 3 bananen, die even gepureerd worden.
Eieren koken, hoe lang moet dat?
- Zacht: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 3 min.
opgezet met kokend water, 3-4 min.
- Halfzacht: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 4-5 min.
opgezet met kokend water, 5-6 min.
- Hard: opgezet met koud water, vanaf het moment dat het water kookt, 7 min.
opgezet met kokend water, 8 min.
Met een allergie voor ei is het lastig gebak te maken. Maar vervang 1 ei door 1 theelepel bakpoeder met 2 eetlepels vloeistof (melk of water). Het bakpoeder moet een papje worden. Ook kunt u een theelepel gist oplossen in 2 eetlepels warm water. Gebruik niet teveel bakpoeder, ander zakt het gebak op het laatst alsnog in.
Eieren laten niet alleen het gebak rijzen, maar geven ook smaak aan het gebak. Om dat te benaderen neem dan vanille-suiker, vanille-essence of cacao. Zonder eieren wordt het gebak minder bruin.
Een ei scheiden gaat heel makkelijk door een trechter te nemen en het ei erboven te breken. Het eiwit loopt onderuit de trechter en het eigeel blijft achter.
Een gekookt ei is makkelijker te pellen als u het gekookte ei rondom zachtjes kapotmaakt en dan het ei enkele seconden onder een stromende kraan houdt. Hierdoor loopt er een laagje water onder de schil en komt deze probleemloos los van het ei.
Nog een makkelijke manier om een ei te pellen is, een klein stukje van de eierschaal af te halen en duw er dan een lepeltje onder. De schaal laat zich dan makkelijk verwijderen.
Eieren uit de koelkast moeten 1-2 min. langer gekookt worden dan die op kamertemperatuur.
Als u meerdere eieren hebt gekookt, wordt het restant in de koelkast gelegd voor verdere consumptie. Een half uur voordat het koude ei wordt gegeten wordt het uit de koelkast gehaald. Vervolgens het ei in een beker doen en kokend water erover gieten. Een paar minuten laten staan en uw eitje is weer heerlijk warm.
Als u eieren gebruikt in en gerecht of deeg, let er dan op dat er geen rotte tussen zitten. Breek die eieren eerst in een kommetje, dan voorkomt u dat het hele gerecht of uw deeg mislukt.
Hardgekookte eieren kunt u in de koelkast nog 2 a 3 dagen bewaren, gepeld en in een bakje koud water. Pel ze meteen na het koken, anders gaan de eieren onaangenaam ruiken. Het is aan te raden het water elke dag te verversen.
Prefereert u harde, maar geen blauwe eieren? Kook de eieren vier min. en laat ze dan nog een poosje in het hete water staan.
Heeft u veel eieren die eigenlijk snel op moeten? Bak er dan een omelet van en vries deze in. Als u dan een keer weinig tijd heeft om te koken, kunt u de omelet heel gemakkelijk weer opwarmen in de magnetron of koekenpan.
Eieren behoeven niet in de koelkast te worden bewaard. Bij kamertemperatuur blijven ze ca. 2 weken goed, in de koelkast ca. 5 weken.
Een extra luchtig roerei? Voeg dan wat koolzuurhoudend mineraalwater toe aan de geklutste eieren.
Roereieren worden veel luchtiger als ze worden bereid met gecondenseerde melk.
Een theelepel geraspte (Parmezaanse) kaas per ei geeft aan het roereierengerecht een heerlijke pikante smaak.
Eierdooiers drogen gauw uit. In een kopje met koud water, dat later kan worden afgegoten, blijven ze langer goed.
Als u eieren scheidt om de dooier te gebruiken, gooi het eiwit dan niet weg. U kunt het eiwit invriezen en na ontdooien gebruiken voor een lekker toetje. Meng door het eiwit 60 gr. suiker en zet de kom met dit mengsel in een kom heet water. Blijf kloppen tot het schuimdeeg taai en lauwwarm begint te worden. Beleg een bakplaat met bakpapier. Smeer dit in met wat boter en bestuif met wat poedersuiker. Spuit nu het schuimdeeg op de bakplaat in cirkeltjes met opstaand randje. Schuif de bakplaat in het midden van de oven op ca. 80 C. Laat het schuim een uurtje staan, zet de oven uit en laat het nog een uur in de oven staan. Het schuim is klaar wanneer het droog aanvoelt en niet meer aan het papier kleeft. Vul de taartbodempjes met verse aardbeien, een toefje lobbige slagroom en wat munt.

In zoete gerechten zoals chocolademousse en sneeuwpudding hoort stijf geslagen rauw eiwit. Dit is niet geschikt voor ouderen en zwangere vrouwen. Vervang het eiwit dan door witte marshmallows (ong. 100 gr. ter vervanging van 3 eiwitten) die u door de warme chocolade of pudding roert. Ze lossen vanzelf op. U kunt dan wel iets minder suiker in het recept gebruiken.
Eiwit kloppen, let dan op de volgende tips:
- zorg dat de schaal en garde vetvrij zijn
- gebruik geen aluminium schaal, die geeft een nare smaak en kleur aan het eiwit
-
gebruik liever ook geen kunststof, omdat dat moeilijk vetvrij te krijgen is
- let erop dat er geen druppel eigeel in het eiwit zit, door het vet in het eigeel kan het eiwit niet stijf worden
- klop het eiwit vlak voor de verwerking ervan, omdat stijfgeklopt eiwit vrij snel kan inzakken.
Eiwit dat niet stijf wil worden, wordt gemengd met een beetje zout of citroensap.

Stijfgeklopt eiwit blijft goed stijf als u er na het kloppen 25 gr. suiker per eiwit doorschept.
Ook een mespunt bakpoeder toevoegen aan stijfgeklopt eiwit helpt om het stijver te laten worden.
Eiwit uit een ei kunt u gemakkelijk verwijderen door aan twee zijden gaatjes in te prikken. U kunt het er dan zo uit laten lopen.
Eiwitten worden sneller stijf als deze op kamertemperatuur zijn.
Rijstebrij en griesmeelpap worden luchtiger als u er een schuimig geklopt eiwit doorheen roert.

* Altijd meerdere pakken vla of yoghurt open, omdat niemand op de datum let? Doe eens een elastiekje om een pak dat als eerste op moet. Misschien helpt dat.

* Groene erwten blijven mooi van kleur als men aan het kookwater een beetje suiker toevoegt.

* Als u een schaal met restjes eten in de koelkast wilt zetten kunt u deze sneller laten afkoelen door hem enige tijd op een natte vaatdoek te plaatsen. Het deksel eraf laten totdat de schaal de koelkast ingaat.

Als u eten warm wilt houden op de rechaud dan verdampt er vaak teveel vocht. Met het deksel erop gaat het soms weer koken, waardoor het voedsel dan te gaar wordt. Leg er daarom losjes wat aluminiumfolie over. Prik er zonodig enkele gaatjes in.

* Bestrijk etiketten op inmaakpotten en -flessen met kleurloze nagellak. Ze blijven dan goed leesbaar en laten bovendien niet meer los.

eten en drinken f t/m k

F.

* Feta kunt u geopend nog zo'n drie a vier dagen in de koelkast bewaren. Wel altijd in het vocht bewaren in een bakje dat goed is af te sluiten. 

* Filet amiricain kan goed gegeten worden, het is weliswaar rauw vlees, maar de receptuur is dusdanig dat de bacterien zich niet kunnen vermeerderen.
Wel is het belangrijk dat u de filet amiricain in de koelkast bewaart en let op de houdbaarheidsdatum.
Wel wordt het eten van filet amiricain afgeraden voor kinderen, senioren, zwangeren en mensen met verminderde weerstand.

* Een hartige flensjestaart kan als volgt gemaakt worden: bak dunne flensjes en strooi tussen elk flensje wat ham en geraspte kaas. Leg hier en daar plakjes komkommer en tomaat en versier ook de bovenkant van de flensjestaart ermee. Tot slot bestrooit u de flensjestaart met geraspte kaas en laat hem in de oven staan tot de kaas lichtbruin en gesmolten is.

* Fond is geconcentreerde bouillon. Als u kant-en-klare bouillon probeert in te koken, wordt het veel te zout. Niet doen dus.  

* Vegetarisch fonduen kan heel goed met vleesvervangers, kaasburgers, paddenstoelen en diverse soorten gesneden groenten.
Welke olie gebruiken bij het fonduen? Olijfolie geurt heel sterk, zonnebloemolie of plantenvet doet het uitstekend. Ook ossenwit is bijna geurvrij, het vlees smaakt uitstekend en het is licht verteerbaar. 

* Voeg eens frambozen toe aan 100 ml. witte- of rode wijnazijn voor een dressing.  

* Als u friet bakt, droog ze dan voor ze in het vet gaan even met keukenpapier of theedoek. Dit voorkomt onnodig spatten en bruisen.

Zelf exotische friet bakken kan met vijfkruiden poeder, een beetje kerrie en versgemalen zwarte peper over de net gebakken friet.

Frituurvet of -olie kan gerust vaker dan een keer worden gebruikt als u de inhoud van uw frituurpan na elk gebruik maar zeeft.
Als u zelfgebakken friet even in een vergiet met keukenpapier bedekt, legt zijn ze niet zo vet. Het vet trekt namelijk in het keukenpapier en niet in de friet

Ovenfrietjes zijn minder vet, maar een nadeel is dat de frietjes soms een beetje slap uit de oven komen. Zet daarom aan het eind van de baktijd de oven nog 10 min. op de grillstand. Het resultaat: heerlijk, knapperige, goudbruine frietjes.

* Frisdrank blijft vaak over na een feestje en dan gaat de prik eraf.
Breng eens frisdrank in een pannetje aan de kook en bind dat met allesbinder. Zo krijg je een heerlijke saus over vla, yoghurt of kwark.

* Ook fruit met een dikke schil zoals sinaasappelen en bananen kunt u beter voor gebruik wassen. Het gif op de schil komt dan niet aan uw handen.

Verkleurd fruit kunt u voorkomen door het gesneden fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. Het zure sap en de extra vitamine C gaan verkleuring tegen.

Houdt uw kind niet van fruit? Doe dan wat fruit in een milkshake.
2 Stuks fruit per dag niet haalbaar? Koop een mooie fruitschaal vul deze met heerlijk seizoensfruit en maak er de lekkerste sapjes en smoothies van. 
Gestoofd fruit vraagt minder suiker als er tijdens het stoven een klein beetje zout wordt toegevoegd. 

Welk fruit zorgt ervoor dat de rest sneller bederft? Bananen bevatten veel ethyleen, dat zorgt voor een snellere rijping van fruit. Alleen mandarijnen bevatten veel minder ethyleen.
Fruit kan beter niet bewaard worden in een ruimte waar aardappelen of groenten opgeslagen liggen. Het bederft dan sneller. 
Gedroogde fruitsoorten kunnen gezonder zijn dan verse. Dit komt omdat het vocht voor een groot deel uit de vrucht wordt gehaald terwijl de voedingsstoffen bewaard blijven. Daardoor hebben gedroogde vruchten een hogeer voedingswaarde. En dat geldt niet alleen voor de vruchtensuikers, maar ook voor de vitamines, vezels en mineralen. Let uiteraard wel goed op de u een vatiant zonder toegevoegd zout en suiker koopt. 
Een fruitsalade van tevoren maken? Dat kan als u de salade overgiet met een beetje bruisend mineraalwater, de appel of banaan worden vrijwel niet bruin. 
Een lekker fruitdessert kunt u maken met overrijp fruit. Pureer het fruit met een staafmixer en voeg wat suiker en witte wijn toe. Schenk de fruitsoep in een diep bord en leg in het midden een bolletje vanille-ijs. Decoreer eventueel met wat stukjes fruit en een blaadje munt. Slagroom mag ook naar behoefte.

G.

* Uw biefstuk gaar of niet?  
Druk met een vingertop de ontspannen muis van de andere hand, zo voelt rauwe biefstuk aan.
- Zet nu de top van uw wijsvinger op de top van uw duim en voel nogmaals met de vinger van uw andere hand. De spanning in de muis is toegenomen. Dit komt overeen met een zeer rood gebakken biefstuk.  
- Zet dan de middelvinger op de duim. Zo voelt een medium-rare biefstuk aan.
- De combinatie duim en ringvinger geeft de spanning van een medium doorbakken biefstuk.
- Zet de pink op de duim voor de spanning van een doorbakken biefstuk.
Baktijden: Rare: 1,5 min. per kant
Medium rare: 2,5 a 3,5 min. per kant
Medium doorbakken: 3,5 a 4,5 min. per kant
Doorbakken: 4,5 a 5,5 min. per kant.       

* Garnalen voor een cocktail zijn i.p.v. met mandarijnen ook prima te combineren met kiwi.

* Om te garneren kunt u chocolade over de grove rasp halen. Lekker op ijs met slagroom en op cake.

* Als suiker een probleem is, vervang de suiker dan door honing in een gebakrecept. Het gebak wordt dan wel minder hoog, maar de smaak is minstens even goed.

Voor de vullingen van fruitgebak zonder suiker wordt vloeibare zoetstof gebruikt en worden er tevens 2 el. olijfolie aan het deeg toegevoegd, waardoor het gebak minder hard wordt.
Alle ingredienten voor gebak , zoals boter en eieren, moeten op kamertemperatuur zijn, alleen voor knapperig (koekjes)deeg moet boter koud zijn.

Gebak dat nog vers is, snijdt u gemakkelijker met een warm mes.
Gebak kan men het beste bewaren in een goedsluitende trommel op een koele, donkere plek.
Gebak dat enige dagen bewaard moet worden, kan men het beste in een natte -niet druipende- theedoek wikkelen met daaromheen een droge doek. Op een koele plek blijft het gebak dagenlang goed en zelfs ovenvers.  
Een kant en klare of zelfgebakken taartbodem (gebak) die gevuld moet worden met vruchten, wordt niet klef of week als men er voor het vullen een laag eiwit over smeert.
Deeg voor gebak en taart wordt luchtiger en minder brokkelig als men bij het bereiden ervan wat azijn toevoegt. 
Gebak midden in de oven bakken? Dan moet u het rooster iets lager in de oven zetten, zodat de bakvorm echt midden in de oven staat.
Houd bij het bakken een satep rikker in de buurt. U kunt dan in het midden van het gebak prikken en kleeft er dan nog wat beslag aan dan moet het gebak nog wat langer in de oven. Komt de prikker er schoon en droog uit, dan is hij gaar. 
   
Een alternatief gebakje: rooster een boterham, smeer er royaal appelstroop op en beleg dit met een paar schijfjes appel. Doe er vervolgens wat magere kwark bovenop. Maak het gebakje af door er kaneel en sesamzaadjes overheen te strooien. 

* Maak uw handen even nat, voor u ballen gehakt gaat maken, het gehakt kleeft dan niet zo erg aan uw handen.
Ook kunt u een beetje olie op een schoteltje doen en doop daar uw vingers in, in plaats van natmaken, u draait de mooiste gehaktballen. 

Aangemaakt gehakt proeven is niet aan te raden. Maak er eens een klein balletje van, die u in de magnetron opwarmt. Zo kunt u proeven of het gehakt voldoende gekruid is.

Het is handig als alle gehaktballen van dezelfde grootte zijn. U kunt dat doen door een ijstang te gebruiken. U krijgt dan een mooie ronde vorm.

Een gehaktbal zonder varkensvlees en toch mals? Doe dan een geraspte aardappel door rundergehakt en een ei en wat paneermeel.
Geen ei in huis voor het maken van een gehaktbal? Neem dan een geraspte aardappel. Gaat net zo goed. 
Heeft u ook zo'n hekel aan het mengen van het gehakt. Uw handen zitten onder de smurrie. Neem dan een pureestamper en kneed daarmee het gehakt. Als u nog wat wilt toevoegen aan het gehakt zijn uw handen nog schoon.

gebakken gehakt wordt minder vet als u het voor u het in een gerecht verwerkt eerst uit laat lekken in een vergiet met keukenpapier.
Zelf soepballetjes maken is heel eenvoudig: u koopt een kilo gehakt. Draai daar balletjes van en kook ze een kwartiertje. Laat ze een nachtje in het kookwater staan, dan kunt u de volgende dag het vet eraf scheppen. Daarna gaan de balletjes met het nodige kookvocht in bakjes voor de vriezer.  
Supersnelle gehaktballen krijgt u door rundvleesworst te kopen. U kunt dan snel gehaktballetjes draaien/persen. Het is ook nog goedkoper. 
Alle soorten gehakt is lekker aan te maken met een zakje Franse uiensoep met ei. Laat dat een uurtje intrekken. Doe wat een paneermeel bij het gehakt, kneed dit samen met het uiensoepmengsel, voeg geen zout, peper en kruiden toe, draai er ballen van en bak ze op de gebruikelijke manier.
Gehaktballen maken en geen paneermeel of beschuiten in huis, neem dan paprika- of bolognesechips. Ook zou u cornflakes kunnen gebruiken.

* Een gerecht maken met gelatine wil nog wel eens gaan klonteren. Dit komt doordat men een te koude vloeistof probeert te mengen.
Gelatine kunt u alleen maar oplossen in een vloeistof die 70-90 C warm is.
 Laat gelatine eerst in koud water weken, knijp deze dan goed uit en roer deze dan door de hete vloeistof. Moet deze oplossing volgens het recept worden toegevoegd aan een koude massa, (kwark of yoghurt), zorg er dan voor dat die niet te koud is en haal ze een half uur voor het bereiden al uit de koelkast. Roer de gelatineoplossing er snel doorheen en blijf roeren. Toch klonten, verwarm voorzichtig het mengsel weer (niet laten koken) en roer net zolang totdat de klontjes zijn verdwenen.
Gelatine is niet geschikt voor mensen die geen vlees mogen of willen eten.  Gelatine wordt gemaakt uit beenderen van koeien en/of varkens. Een alternatief is agaragar, dat is een extract van zeewier.

* Indien gelei niet dik wil worden, druppel er dan het sap door van geraspte peen.
Bij het maken van gelei kookt het fruit niet over als er een klontje boter bij wordt gedaan.
Beschimmelde gelei hoeft niet te worden weggegooid. Verwijder het schimmellaagje voorzichtig en bestrooi de gelei (of jam) vervolgens met een laagje suiker.  

* Gember heeft een sterke smaak. Daar gebruikt u minder dan dan u denkt, maar het is makkelijk in te vriezen.  Het bevroren stukje gember kunt u raspen en daarna weer terugleggen in de vriezer, dat blijft maximaal drie maanden houdbaar.

Als u gemberwortel wilt ontdooien in de magnetron, let er dan wel op dat u gaatjes prikt in de schil, anders ontploft de gemberwortel.

* Bouillon getrokken van kip en ander gevogelte wordt smakelijker als alles met koud water wordt opgezet.
Wil men echter het vlees sappiger en het gevogelte eetbaar houden dan kan men het beter met kokend water opzetten. De porien gaan dan dicht en het vocht blijft in het vlees.
Kip en ander gevogelte krijgt een mooi bruin korstje als men er vlak voor het opdienen een beetje bier over giet en het nog even in de oven zet.  

* Om na te gaan of gist nog goed is, doet u een beetje in een glas met heet water. Komt de gist boven dan is ze goed.
Bij gebrek aan gist kan men bier gebruiken. De verhouding is: een klein flesje bier (pijpje) op drie pond bloem. Het deeg moet altijd rijzen op een warm plaatsje. (ca. 25C). 

* Glazuur maken voor een taart is heel eenvoudig: u hebt ong. 10 gr. gezeefde poedersuiker nodig. Roer de poedersuiker met een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroensap, sinaasappelsap of likeur tot een dik papje. Blijf roeren tot het glazuur glanst. Laat het glazuur over de taart uitlopen en glad strijken met een mes dat u plat houdt. Het glazuur wordt vanzelf hard.
Om de geglazuurde taart toch te kunnen bewaren zonder de glazuurlaag te beschadigen, kunt u een paar sateprikkers in de bovenrand prikken, schuin naar buiten. U kunt er nu voorzichtig vershoudfolie overheen doen zonder de bovenkant aan de folie te laten plakken. 

* Gl�hwein zelf maken gaat als volgt: steek 6 kruidnagels in de schil van een citroen, verwarm deze samen met een fles rode wijn, twee kaneelstokjes en twee eetlepels basterdsuiker. Laat de drank een half uur op lage stand trekken en u heeft heerlijke gluhwein.

* Gist kan men het beste zo vers mogelijk gebruiken, het is bij de meeste warme bakkers te koop.
De gist kan een week of twee worden bewaard als men het als volgt behandelt: druk het klontje gist op de bodem van een kommetje en zet dit omgekeerd op een schoteltje met water op een koele plek. Ook in een plastic zakje in de koelkast, zal de verse gist wel enige tijd goed blijven.

* Ruikt de afvoer van de gootsteen, spoel die dan door met kokend heet water met soda. (Wel de soda oplossen in het water).

* Als u gaat gourmetten, hoe zorgt u er dan voor dat de ingredienten niet aanbakken? Zorg er voor dat het gourmetstel goed heet is. Door de hitte schroeien de ingredienten snel dicht en kunt u ze gemakkelijk keren. Als er restjes op de plaat komen, veeg deze er dan tussendoor af met een spateltje. Daarmee voorkomt u aanbakken.

Is door het gourmetten de plaat wat aangebakken, dep tussen de gerechtjes de plaat droog met een stukje brood en er komen minder walmen van de plaat.

Gourmetten zonder spetten? Gooi wat zout op de bakplaat of de pannetjes en het is opgelost.

* Een granaatappel verwerken is vaak lastig. Doe het eens zo: Snijd de granaatappel doormidden, houd een helft in de hand en sla met een pollepel op de schil. De pitjes en het vruchtvlees vallen er zo vanzelf uit. 
Of: Kerf de vrucht diep in rond de steelaanzet, duw beide helften zover mogelijk uit elkaar boven een kom om het sap op te vangen, breek de helften in stukjes en buig deze zodat de pitten loskomen en verwijder de witte velletjes.
Granaatappels komen oorspronkelijk uit Perzie, nu Iran, en worden al eeuwenlang rond de Middellandse Zee geteeld. Het zijn gladde vruchten ter grootte van een grapefruit, die van binnen cellen bevatten met heel veel kleine pitjes, omgeven door een soort gelei.

De granaatappel is een soort superfood, zo genoemd omdat hij bijzonder veel goede stoffen bevat. Hij zit boordevol vitamine A, C en E en ijzer, onderzoek wijst uit dat de graatappel door de ruime aanwezigheid van antioxidanten het nivrau van celbeschadiging in het lichaam beinvloedt en de aantasting door schadelijke chemicalien van buitenaf (vrije radicalen) vermindert. Hierdoor wordt onder meer het verouderingsproces van het lichaam een de huid vertraagd.
Maar granaatappels zijn vooral ook heel lekker. Eet de pitjes, wanneer ze uit de schil zijn, zo snel mogelijk op, want dan zijn ze knapperig, sappig en helder van kleur. Soms zijn de pitjes los te koop, let dan goed op de kleur en het uiterlijk.  

* Bij het grillen kunnen donkere strepen op het vlees ontstaan, deze zijn niet schadelijk. Het is een bruiningsreactie die optreedt bij het verhitten van vlees. Zwarte strepen of randjes zijn verbrande delen en die bevatten schadelijke stoffen, Deze kunt u dus beter niet eten.
* Men kan producten, die men wil grilleren beter niet zouten. Zout trekt vocht aan en heeft daardoor spatten tot gevolg. Wel kunnen voor het grilleren specerijen en kruiden worden gebruikt.
Houd bij het grilleren in de oven de ovendeur open.   

* Gezouten groenten hebben weinig voedingswaarde. U moet ze dus eten gecombineerd met verse groenten.

Het voedingsgehalte van groenten (behalve bonen en erwten) is hoger als we ze  avonds oogsten. De smaak is dan ook beter.
Groente mag nooit lang in water staan. Dan gaan de kracht en de vitaminen eruit. 

Breng uw groenten snel aan de kook in een gesloten pan, dus op een hoge vlam en zo kort mogelijk voor de maaltijd, roer ze even om en temper daarna het vuur, maar houdt de pan gesloten.

Restjes groente over? Doe ze in een bakje of plastic zakje in de groentela en maak er in het weekend soep van.
Nog een idee om overgebleven groenten te verwerken is om er groentetaartjes van te maken. Leg een plakje bladerdeeg in een eenpersoons taartvormpje en prik wat gaatjes in de bodem. Vul met roergebakken groenten en klop wat eieren met slagroom en kaas en giet dit er overheen. Zet 10 tot 15 min. in de een oven van 180C en u heeft een heerlijk hapje. 

Moet u verse groenten in de koelkast bewaren? Deze is dan het langst houdbaar als ze goed droog is. Zorg dus dat u wat gaatjes prikt in de plastic zak als u deze gebruikt.

Groenten bevatten de meeste voedingsstoffen als ze net geoogst zijn. Voedingswaarden lopen tijdens het transport en bewaren achteruit, o.a. door de blootstelling aan zuurstof. Dat geldt vooral voor het vitamine Gehalte. Het is daarom belangrijk om groenten niet te lang en op de juiste manier te bewaren. 
Leg groenten in de groentela van de koelkast.
Sommige groenten, zoals courgettes, aubergines, komkommers, paprika's, tomaten en avocado's kunnen in de koelkast juist eerder bederven. Als u die in de koelkast bewaart, krijgen ze zachte plekjes. Die bewaart u dus buiten de koelkast.

Sla, komkommer, champignons, radijs en tomaat zijn groenten die u niet kunt invriezen.

Andere groenten die u wel kunt invriezen dient u eerst te blancheren (kort koken en dan met koud water afkoelen). De meeste groenten kunt u dan wel twaalf maanden bewaren. Dit geldt voor sperziebonen, spinazie, doperwten, tuinbonen, prei, boeren- en bloemkool.

Geen groenten eten, probeer met het opgevangen kookvocht eens een sausje te maken, dan komen er wel vitamines binnen . 
Probeer ook eens gepureerde groenten, in bijvoorbeeld een pasta.
Voor fruit kunt u denken aan smoothie's, of in yoghurt of vla.
In milkshakes kunt u ijs met gepureerd fruit doen, blijven de vezels ook behouden.
Als u groente wilt koken, zet het dan niet met koud maar met warm water op. Dan blijven de aroma's beter behouden.
Zout water is het beste middel om groente van ongedierte te ontdoen. Wormen, insecten en slakken zullen naar de bodem van de teil zakken. De groente nog een of twee keer met schoon water naspoelen.
De voedingsstoffen in groente blijven beter bewaard als men er pas na het koken of smoren zout bij doet. Bovendien is er dan minder zout nodig.
Was groente die niet perse gewassen hoeven te worden (bv. zuurkool) liever niet: veel van de smaak en de voedingswaarde gaan dan onnodig verloren.   

Als u gasten krijgt, kunt u zich voorbereiden door de groenten alvast schoon te maken, te snijden en heel kort te koken. Daarna afspoelen met koud water om doorgaren te voorkomen. Als de gasten dan aan tafel schuiven, kunt u de groenten opwarmen in de magnetron.
Als u groenten heeft die nog moeten slinken en u moet ze verwerken in een gerecht of hartige taart, dan heeft u vaak te weinig ruimte in de pan.Doe het een zo: doe de slinkgroente in een vergiet en overgiet het geheel met kokend water. De groente slinkt dan waar u bij staat. Laat uitlekken of knijp het overtollige water uit de groente en de groente bv. spinazie of boerenkool is gereed voor gebruik.

H.

* Hachee eens anders maken. Gebruik i.p.v. azijn een limoensap en stoof een plak ontbijtkoek mee.

Losse kruidnagels in hachee zijn vaak moeilijk terug te vinden. Dat wordt makkelijker als u ze in een halve ui steekt. Na het stoven kunt u het er simpel uithalen.

* Gerechten voor vlees of vis omwikkeld met rauwe ham zijn niet geschikt voor mensen die geen varkensvlees eten. Het alternatief kan zijn runderrookvlees.
Gerookte hammen blijven lang goed als ze worden ingesmeerd met een mengsel van eiwit en peper.
Gerookte ham die door lang bewaren hard is geworden, kan men weer bruikbaar maken voor er dunne plakken va te snijden die in verse melk te weken worden gelegd (ca. 10-15 min).  

* Hangop is eigenlijk uitgelekte karnemelk en geen yoghurt.

* Haring wordt minder zout als ze een tijdje in melk wordt gelegd. 

* Hazelnoten kunt u fijnmaken met een vijzel. Er is wel wat kracht voor nodig.

*  Hazenvlees wordt extra mals en smakelijk als het voor het braden eerst een dat in zure melk of karnemelk wordt gelegd.

* Hoe werkt een high tea. Serveer die vanaf 16.00 uur met koude zoete en hartige hapjes.
Start met hartige hapjes, zoals mini quichjes, zalmrolletjes en verschillende sandwiches,
Daarna volgen de scones, kleine zoet broodjes. De Engelsen eten ze traditiegetrouw met jam en clotted cream een soort dikke, geslagen room. Creme fraiche of mascarpone zijn goede vervangers.
Als laatste serveert u de zoete lekkernijen, zoals cupcakes, koekjes, muffins en bonbons. 
De thee die u serveert kunt u pimpen met een schijfje citroen, een kaneelstokje of een stengel citroengras.
De smaak van earl grey thee gaat goed samen met tonijn, jasmijnthee is lekker bij kaascrackers en de pepermuntsmaak van muntthee past perfect bij chocolade.  
Een idee is om na afloop de recepten die u van tevoren geprint heeft mee te geven aan de gasten.  

* De calorische waarde van honing is hoog, een directe opname in het bloed is van grote betekenis bij energie-eisende handelingen.

Honing  wordt lekkerder als u het sap van een halve citroen door de inhoud van het potje roert.

Honing bevat veel vitamines van de B-groep, vitamine C en vele mineralen als ijzer, magnesium, calcium, fosfor en koper .

Gekristalliseerde honing wordt weer vloeibaar, als de pot honing in een schaal met warm water wordt gezet. Het smeltpunt ligt op 40 C graden. (Ook in de magnetron wordt honing weer vloeibaar).

Heidehoning is de typische Nederlandse honing, heeft een sterk karakter en een eigen smaak. Kleur: goudachtig, bruin, kenbaar aan de luchtbelletjes. Van oorsprong is zij reeds gelei-achtig, maar kristalliseert vrijwel niet. Echter honingkenners prefereren deze soort het meest.

Bloemenhoning blijft lang vloeibaar en is zacht van smaak, licht verteerbaar en kristalliseert vrijwel niet.

* Honingmosterdsaus zelf maken door honing door zachte mosterd te roeren, smaakt lekker op een plakje kaas of achterham.

* Proeven uit een pan met een houten lepel geeft vaak een verkeerd beeld van de smaak omdat de scherpe kruiden het snelst in de lepel trekken.

* Eens een andere hutspot: bak de uien vooraf met een beetje kerrie en bouillonpoeder. Kook de aardappelen en de winterwortel zoals u gewend bent en stamp ze door elkaar. Roer daarna de gebakken kerrie-uien erdoor. U bent dan tevens van de geur van gekookte uien af.

I.

* Indonesische gerechten kunt u voor een vollere smaak het beste een dag van tevoren bereiden en niet te gaar maken. Op de dag zelf kunt u dan de gerechten warm maken in de magnetron of oven, de gerechten kunnen dan nog nagaren.
Snelcursus indonesisch:
Atjar = ingemaakt zuur  
Ajam = kip
Babi = varkensvlees
Daging = rundvlees
Djahe = gember
Djinten = komijn
Goela djawa   = Javaanse suiker (palsuiker)
Ikan = vis
Koenjit = Kurkuma
Ketjap = sojasaus
Ketoembar = koriander
Lombok = spaanse peper
Manis = zoet
Oedang = garnalen
Pedis = heet (pittig)
Sajoer = groente
Selamat makan = smakelijk eten
Santen = kokosmelk
Sereh = citroengras
Telor = ei
Trasi = garnalenpasta
Wadjan = wok     

* Inhoudsmaten:
-
1 liter = 10 dl. = 1000 ml.
- 3/4 liter = 7,5 dl. = 750 ml. 
1/2 liter = 5 dl. = 500 ml.
1/4 liter = 2,5 dl. = 250 ml.
1/8 liter = 1 1/4 dl. = 125 ml. = 8 eetl.
 1 dl. = 100 ml. = 7 eetl.   
 1 cl. = 10 ml.  

* Fruit en groenten kan men inmaken zonder koken (wecken).  De potten moeten dan tot de rand worden gevuld en op de rand wordt een vochtige gummiring gelegd. Op het deksel worden 2 lepels alcohol gegoten en aangestoken. De deksels worden al brandend op de pot gedrukt. De resterende zuurstof in de pot verbrandt dan en de pot wordt luchtdicht afgesloten, zodat de inhoud geconserveerd wordt.
 
* Als u etensresten invriest in een plastic bakje, leg dan een stukje plasticfolie onder in het bakje. Dan komt het voedsel niet in aanraking met het plastic en kunt u dat er in bevroren toestand makkelijker uit krijgen.
 

J.

* Hoelang is jam houdbaar? Dat hangt af van het gebruik van de jam. Als u telkens een schoon lepeltje gebruikt om de jam uit de pot te halen, kan het langer dan enkele weken goed blijven in de koelkast.
Gouden jamregels:
1. Was de vruchten zorgvuldig. Schillen is meestal niet nodig. de meeste pectine zit onder de schil. Pectine is een geleivormende stof die zorgt voor blijvende stevigheid. Pectine wordt gevormd tijdens het rijpingsproces van een vrucht onder de schil en rond de pit.
2. Snijd groot fruit in stukken, verwijder zo nodig de pitten.
3. Gebruik een pan van roestvrijstaal of geimailleerd gietijzer. Een pan van aluminium of koper kan door vruchtenzuren verkeuren en een metaalsmaak aan de jam geven.
4. Voorkom aanbranden en overtollige schuimvorming door een pan te nemen met een dikke bodem die iets is ingevet met boter, en kook de vruchten al roerende tot moes op een laag vuur.
5. Voeg voor confiture, oftewel jam met hele vruchten of stukjes fruit, de helft van het fruit pas toe als de andere helft al tot moes is gekookt.
6. De smaak van de jam wordt iets frisser door het toevoegen van een snufje zout of een druppeltje citroensap.
7. Maak potten en deksels schoon in heet sodawater en spoel ze goed af.
8. Gebruik bij voorkeur metalen schroefdeksels met een plastic rand aan de binnenzijde van de deksel. Deze zgn. twist-off deksels sluiten de pot luchtdicht af.
9. Vul de potten tot iets onder de rand met de hete jam.
10. Bewaar eenmaal geopende potten in de koelkast.

* Extra kleine jampotjes zijn uitermate geschikt om als inmaakpotje te gebruiken voor kleine hoeveelheden, zoals appelmoes of vruchten e.d. voor diabetici.

Moet u jampotjes vullen, vul deze dan tot boven aan toe, sluit ze af met huishoudfolie en keer ze dan om op een schoteltje. Laat de potjes zo afkoelen, eventuele lucht kan dan nog ontsnappen en u voorkomt schimmelen .

* Voeg aan varkensfricandeau eens wat jeneverbessen toe bij het braden. Heerlijk!  

* Is de jus niet bruin en smakelijk, doe er dan een beetje Engelse saus bij. Bind de jus zo nodig met maizena.
Jus wordt bruiner als men er een scheutje melk bij doet.
Met een theelepel suiker krijgt iedere jus een prachtige donkere kleur.
Als de jus te vet is uitgevallen kan men de bovenste laag vet eraf scheppen en dan water erbij doen.   

De smaak van jus zit in het aanbaksel van de pan (fond), dus u kunt gerust het vet (voor een deel) weg laten lopen voor u afblust.

Jus op voorraad van bijvoorbeeld sucadelapjes o.i.d., kunt u aanvullen met wat juspoeder en het kooknat van zachte groenten. Het mengsel goed roeren en in kleine bakjes overgieten en invriezen.

Jus invriezen is handig in ijsblokvormpjes. U hebt dan altijd een blokje bij de hand om bij een maaltijd te voegen tijdens het opwarmen.

Een extra lekkere jus? Prak er een kwart van een rijpe avocado door. Eventueel nog wat peper toevoegen en klaar!

Juspoeder wordt vaak aangemaakt met boter. Doe dat eens anders en maak het aan met warm water in maatbeker. Roer het goed door tot het klontvrij is en zet de beker dan in de magnetron, ca. 1 min. op vol vermogen.

K.

 * Jonge kaas 4 weken gerijpt
Jong belegen 8-10 weken
Belegen   16-18 weken
Extra belegen 7-8 maanden
Oude kaas   10-12 maanden
Overjarige kaas  12 maanden of langer.  

Als u een uitgedroogd stukje kaas hebt, kunt  dit in plakken snijden en deze even bakken in wat boter. Niet te lang, want anders smelt de kaas.
Harde, uitgedroogde kaas wordt weer zacht en bruikbaar door ze in verse melk te leggen. 
Lekker op de boterham met wat paprikapoeder bestrooid. U kunt de plakken kaas ook wentelen door een papje van bloem, melk, nootmuskaat en peper en dan frituren.

Oude, jonge of belegen kaas hebben dezelfde voedingswaarde. Bij de inkoop hiervan let u dus alleen op prijs, smaak en bestemming.

Als u kaasblokjes over hebt, pers ze uit in een knoflookpers. Zo krijgt u mooie sliertjes die u kunt gebruiken om een ovenschotel mee te gratineren. Uw boterham ermee beleggen kan natuurlijk ook.

Kaas moet afgedekt, doch niet luchtdicht, bewaard worden.
Gebruikt u een kaasstolp schuif dan een lepeltje tussen stolp en schotel.
Bewaar de kaas niet op een te warme plaats.

Kaas kunt u in de koelkast bewaren, maar haal ze een half uur voor consumptie uit de koelkast, omdat ze anders te hard is. Ook komt het de smaak ten goede.

Kaas kan ook in stamppot worden gebruikt. Het geeft juist dat pikante smaakje dat een gerecht weer heel anders kan maken. Bv. andijvie met kaas en stoofsla met kaas.
 

Franse kaas goed bewaren in een koelkast (niet warmer dan 7C), maar wel in de verpakking om uitdroging te voorkomen. Harde soorten, zoals gruyere en emmentaler, blijven dan ong. twee weken goed. Zachte kaas, zoals brie en camembert, bederft sneller en is na opening van de verpakking ong. vier dagen houdbaar.
Restjes Franse kaas over. Maak er eens een stoofschotel van. Snijd de Franse kaas en stokbrood in grove stukken en leg deze door elkaar in een ingevette ovenschaal. Plaats de schaal ong. 20 min. in een voorverwarmde oven van 180C. Serveer met salade en een lekkere dressing. 
U herkent bedorven harde kaas aan de schimmel die zich over de hele kaas verspreidt, en bedorven zachte schimmelkaas aan een ammoniakgeur die langzaam ontstaat.

Bij het raspen van kaas blijft er vaak een restant aan de rasp kleven. Rasp na de kaas een stukje rauwe aardappel. Daarna kunt u de kaas er gemakkelijk afspoelen.
Het raspen of schaven van kaas gaat gemakkelijker, als u de schaaf of rasp even onder de warme kraan houdt. 

Een manier om kaas helemaal op de gebruiken is: snijd het laatste stukje in repen van zo'n 4 cm. en snijd hiervan plakjes met behulp van een dunschiller.

Wilt u uw kind op school op iets anders laten trakteren? Maar dan met uitsteekvormpjes figuren uit dikke plakken kaas. Steek er een paar van aan sate prikkers en trakteer daarmee.

Een Edammer kaasje kunt u een nacht in een emmertje water leggen. De volgende dag laat hij zich dan als een appeltje schillen. Bewaar hem vervolgens in een plastic broodzakje en hij blijft prima op smaak.

Geraspte kaas kan veel beter in de vriezer worden bewaard. In de koelkast gaat het na opening snel schimmelen. U hoeft het als u het wil gebruiken niet te ontdooien.

Het bewaren van kaas gaat goed als u hem eerst in keukenpapier verpakt en vervolgens in aluminiumfolie. Hij wordt dan niet nat of gaat niet schimmelen.
Nog een idee om beschimmelde kaas tegen te gaan is door twee suikerklontjes in de kaasdoos te leggen. 

Voor Italiaanse gerechten is geraspte kaas erg lekker. Bijvoorbeeld Parmezaanse (van koemelk) of Pecorino (van schapenmelk). Deze laatste heeft een uitgesproken smaak en past bij een pittige saus.
* Bloemkool eten maar geen kaas in huis voor het kaassausje?  Neem dan smeerkaas, geeft veel smaak en u kunt de magere variant gebruiken zonder smaakverlies.

* Kapucijners worden eerder gaar als ze zonder zout gekookt worden. 

* Schouderen halskarbonades zijn niet zo mager. Er zit een vetrandje langs. Dat is lekker tijdens het braden, u kunt het randje insnijden, de karbonades trekken dan niet krom.
Ook lekker is de karbonades in te smeren met mosterd en dan te braden.  

* Karnemelk is een bijproduct van boter. De room die op de melk drijft en met de centrifuge uit de melk wordt verwijderd, wordt voor de boterproductie gekarnd. Het vocht dat overblijft is karnemelk.
De meeste karnemelk die u koopt is geproduceerd door melkzuurbacterien aan de afgeroomde of magere melk toe te voegen. Dit geeft een heerlijk frisse smaak.  

* Indien een kerrieschotel of kerriesoep te sterk smaakt, voegt u er een scheutje melk bij en het leed is geleden.

Kerriesaus kunt u fijner maken door er gehakte gemberbolletjes, gembernat en stukjes ananas door te roeren.

KERST:

De beste volgorde van gerechten is van licht naar zwaarder. U bouwt het menu op met gerechten die licht verteerbaar en zacht van smaak zijn naar wat sterkere, pittig gekruide smaken in het hoofdgerecht. Het menu wordt afgesloten met een zoet dessert.

De opbouw is dan als volgt: een koud voorgerecht, een warm voorgerecht (ook wel tussengerecht), een hoofdgerecht, kaas en een dessert.
Hierbij geldt dat vis voor vlees komt en licht gevogelte en wild (zoals kip, kalkoen, konijn) voor donker gevogelte en wild (zoals eend, struisvogel, ree en haas).

Natuurlijk kunt u het menu nog verder uitbreiden met een amuse vooraf of een spoom, sorbet of lichte salade met fruit tussen de verschillende gangen door.
Houd er dan rekening mee dat porties per gang niet te groot worden.

Wilt u uw menu juist beperken tot bijvoorbeeld drie gangen, zorg er dan voor wat lekker brood en roomboter om de smaken in de mond tussen de gerechten  door te neutraliseren.
Heeft u uw gangen bepaald? Stel uw gerechten dan zo samen dat er een afwisseling is in smaak, kleur en textuur. Serveer bijvoorbeeld geen zalm in voor- en hoofdgerecht en geen paddenstoelen soep voor een hoofdgerecht met paddenstoelen.

Wanneer komen bij een feestmaal verschillende drankjes op tafel?

Een cocktail wordt vooraf geserveerd om de eetlust op te wekken. Een cocktail bestaat uit verschillende soorten gedistilleerde dranken, gemengd met vruchtensap, etc.

Een longdrink wordt van verschillende soorten drank en vruchtensappen gemaakt, maar dan aangelengd met sodawater, frisdrank of mousserende wijn. Longdrinks worden geserveerd in hoge glazen en ook als aperitief worden gedronken
.
Een spoom is een drankje dat bestaat uit een bolletje sorbetijs waarover mousserende wijn of champagne wordt geschonken. Dit drankje wordt als opfrissertje tussen bijvoorbeeld het laatste voorgerecht en het hoofdgerecht geschonken. Als u de spoom serveert in een andere ruimte dan waar wordt gegeten, kan de gastvrouw/-heer even de laatste hand leggen aan het hoofdgerecht.

Welk glas voor welke wijn? Een zo groot mogelijk glas om de wijn rond te laten draaien, dat is nodig om de wijn de aroma's vrij te laten komen. Zorg er dan wel voor dat de bovenkant van het glas iets toeloopt, dan kunnen de aroma's niet al te gemakkelijk ontsnappen.
Nog een tip: berg wijnglazen recht opstaand op, als ze omgekeerd in de kast staan kan dat tot een onaangename geur lijden.

* Kip kan uitdrogen en taai worden als het te heet wordt bereid. Zo blijft het vlees mals: bestrooi de kip van binnen en van buiten met kruiden. Verhit 25 gr. boter met 1 eetlepel olie in een braadpan en bak de kip rondom bruin. Leg de deksel op de pan en schenk er na 20 min. ong. 200 ml.  bouillon bij. Bedruip de kip regelmatig met het bakvet en prik er na ong. 1 uur met de vork in. komt er helder sap uit de kip, dan is de kip gaar; is het roze, laat hem er dan nog een paar min. in.

Een simpel kiprecept: meng een pakje Franse uiensoep met een halve pot abrikozenjam en verdeel dit mengsel over een schaal met kippenbouten. Zet drie kwartier in de oven van 180C. Heerlijk met rijst en ananas.
Haal stukjes kipfilet eens door aardappelzetmeel. Het vlees wordt daardoor lekker krokant en verliest geen vocht. 
Als u kip grillt, vul dan de lekbak onder in de oven met water. U kunt dan veel makkelijker die bak schoonmaken. 
 
* Maak van een gewone kippensoep een thaise variant door er een blikje krab en een theelepeltje sambal manis aan toe te voegen. U kunt een en ander garneren met groene kruiden en smullen maar.

* Het laten rijpen van kiwi's gaat sneller als u ze met een appel in een papieren zak doet. De appels scheiden ethyleengas af en dat is bevorderlijk voor het rijpen van kiwi.
Een te zacht geworden kiwi kunt u prima gebruiken in appelmoes. Het geeft er een verfrissende smaak aan. 
Kiwi's 
zijn lastig uit te lepelen, als ze hard zijn en als u ze schilt neemt u toch snel een deel van het vruchtvlees mee. U halveert ze en per ze uit op een citruspers. Al het vruchtvlees komt er moeiteloos uit. Even mengen met ander fruit en wat jus d�orange, staafmixer erdoor en u hebt in een handomdraai een heerlijk vitamine bronnetje. 
 
*
Taai geworden knackebrot wordt weer heerlijk knapperig in de broodrooster.

* Geregeld gebruik ik verse knoflook in de keuken. Het vervelende is alleen dat die bollen zo snel aan bederf onderhevig zijn. Pak ze in keukenpapier en leg ze in de groentela van de koelkast. Ze blijven wekenlang vers. Het werkt ook bij champignons.
Knoflook is erg lekker en erg gezond, alleen is de lucht die men ervan overhoudt voor anderen vaak erg naar. Dit wordt een stuk minder als men de groene kern niet gebruikt. 

Om lekker lang plezier te hebben van een bolletje knoflook haal ik de teentjes eruit, pel deze zorgvuldig en verwijder het uiteinde. Vervolgens vul ik een goed afsluitbaar (jam)potje met olijfolie en doe hierin de teentjes. Op die manier zijn ze niet aan bederf onderhevig en meteen gebruiksklaar.
Trossen knoflookbollen ophangen op een droge, koele plaats. Ze blijven dan erg lang goed. 
Hoe fijner de knoflook wordt geperst, hoe sterker de smaak.
Knoflook bevat allylmethylsulfide. Dat is een zwavelverbinding die niet door het lichaam wordt verteerd, maar in het bloed terechtkomt. Het veroorzaakt die bekende knoflooklucht.
Verse knoflook is giftig voor honden en katten, maar ook muggen blijven weg van de knoflookgeur. 

Maak eens gepofte knoflook. Snijd de kop van de bol af, maak de teentjes iets los en sprenkel er wat olijfolie over. Als u de knoflook losjes in aluminiumfolie inpakt, kunt u er ook nog wat verse kruiden naar smaak bij leggen of steken. Haal de knoflook zodra hij zacht is uit de oven. U kunt de bol knoflook bij een ander gerecht in de oven doen. Deze is in de koelkast ong. een week houdbaar. 

Knoflook gekocht en geen pers bij de hand? Pel het knoflookteentje dan en strooi er royaal zout over.  Laat dat zo'n 5 min. intrekken en dan kunt u het zacht geworden teentje heel eenvoudig met een vork tot moes prakken.
Ook een klap met de zijkant van een mes werkt goed. Voor een dressing zonder klontjes is deze manier ook geschikt.

Een light-knoflooksaus maakt u met 1 deel yoghurt, 1 deel dieetmayonaise (deze blijft lekker lobbig in combinatie met yoghurt), gedroogde dille, peper, zout, zelfgeperste knoflook.
Een grote hoeveelheid knoflooksaus betekent een hele pot mayonaise en een halve liter yoghurt. Op deze hoeveelheid gaat er een hele bol knoflook in.  Ook lekker bij de shoarma en BBQ en bovendien lekker light.

* Knolselderij is lekker in erwtensoep of gepureerd met aardappelen.
Maak eens een knolselderij.  Kook de knol in stukjes gaar in melk, room, water en zout. Vocht afgieten en opvangen. Met een keukenmachine of staafmixer de knolstukjes glad draaien en beetjes vocht en room toevoegen totdat u een mooie gladde creme krijgt. Breng op smaak met peper, zout en een paar druppels truffelolie. Eventueel (wel duur) garneren met geschaafde verse truffel. Lekker met verse vis en groene groente en een glas kruidige witte wijn.   

* Om harde koek zachter en daardoor smakelijker te maken kan een snee brood bij de koek worden gelegd.

* Koekjes worden niet taai als u 1 of 2 suikerklontjes in de koektrommel doet.
Zacht geworden koekjes en zoutjes worden weer knapperig als ze even worden opgewarmd in een matig hete oven. 
Zelfgebakken koekjes laten gemakkelijk los van de bakplaat, als deze even op een natte doek wordt gezet. 
Verkruimelde koekjes voor de taartbodem en u heeft geen keukenmachine? Doe de koekjes in een dichtgebonden zakje en zorg ervoor dat alle lucht eruit is. Met een deegroller of lege fles rolt u flink over de koekjes. En zie: van koekjes tot kruimels. 
Een lekker koekje: neem een pak biscuitjes, rode limonade, poedersuiker en een zakje tumtum of andere snoepjes. Roer in een klein schaaltje de poedersuiker door een paar druppels rode limonade. Er ontstaat zo een dikke kleverige massa die zich als boter op een biscuitje laat smeren. in deze rode boter drukt u tumtummetjes of ander snoepgoed in een leuk patroon. Laat een nacht opstijven en de volgende dag heeft u leuke en lekkere koekjes. 

* Om een lekker bakje filterkoffie te zetten, voeg een beetje zout toe aan de koffie voordat het water wordt toegevoegd.

Een snelle koffie verkeerd is te maken door in een hoog glas een laagje melk te doen (ong. twee vingers hoog)

Dit ca. 50 sec. in de magnetron zetten en vervolgens meteen onder mijn koffiepad apparaat. Een restje koffie van dezelfde ochtend, is heerlijk om door de zelfgemaakte custardpudding te verwarmen.

Koffie die gekookt heeft, wordt beter van smaak als er een scheut koud water bijgegoten wordt.
Koffie smaakt nog lekkerder als u er een mespunt cacao bijdoet.

Wist u dat een stukje appel ervoor kan zorgen dat koffie minder bitter smaakt?   
Lekkere koffie na het diner? In alle gevallen zet u eerst sterke koffie.
- Irisch coffee kent u wel, koffie met een scheut Ierse whiskey en slagroom
- Schotse koffie, koffie met een scheut Drambuie en dik geklopte slagroom
- Mexicaanse koffie, koffie met een scheut Tia Maria (koffielikeur) en met een kaneelstokje om te roeren .
- Mediterane koffie, koffie met Grand Marnier of Cointreau. Op de slagroom strooit u geraspte sinaasappelschil. 
* Zet koffiemelk niet helemaal afgesloten in de koelkast als u er wat van heeft gebruikt. Er moet een beetje lucht bij komen.  

* Koffieprut hoort niet in het riool, omdat het de zuivering van het rioolwater bemoeilijkt. Gooi koffieprut in de GFT-bak.

* Bewust koken :
1. Doe de deksel op de pan
2. Kort stomen of roerbakken bespaart ook energie
3. Weeg hoeveelheden aardappelen, pasta en rijst af, u maakt snel teveel
4. Aardappelen en groenten hoeven niet helemaal onder water te staan bij het koken, een bodempje water is genoeg
5. Een magnetron kost minder energie dan een oven of een grill.    

* Als je kokosmelk overhoudt, voeg het dan eens toe aan chocolademelk, koffie, cake of havermoutpap. Ook toevoegen bij het koken van witte rijst, groenten als bonen, wortel en kool is een optie.
 Daarnaast is kokosmelk erg lekker door de sate saus of kerriesaus.
Tot slot doet het prima dienst in de badkamer: een scheut in bad doet wonderen voor de huis.

* Waarom zit komkommer in plasticfolie? Het folie zorgt ervoor dat de komkommer niet uitdroogt.
Ook gaat door het inpakken in folie de komkommer minder snel schimmelen.
Komkommer bewaren in de koelkast gaat het best als u, ook het aangebroken stuk, omwikkelt met aluminiumfolie.
Ook paprika's, courgettes, bloemkool gaan op deze manier in de groentela. Ook gewone kropsla in aluminiumfolie is lang houdbaar op die manier.

Ook aangesneden komkommer in een doosje doen met een laagje water, kan helpen om de komkommer niet uit te laten drogen. 
Aan het eind van de steel van een komkommer zit een bitter sap, dat bij verkeerd schillen over de hele komkommer wordt verspreid. Men moet een komkommer dan ook altijd van de kruin naar de steel toe schillen. 
 
 * Een eigen kookboek maken, doet u door recepten uit te knippen, op en vel papier plakken naar onderwerp, het papier dan lamineren en met een perforator gaatjes knippen en dan de recepten opbergen in een multomap. Alle recepten kunt u nu gebruiken in de keuken, spetters veegt u er zo af.  
Leg over een kookboek eens een vel doorzichtig folie, vast gemaakt met knijpers aan de bladzijden van dat kookboek, het boek blijft open en netjes. 
* Kookluchtjes verdwijnen als men in de keuken een kom heet water met een paar druppels lavendelolie neetzet.
Een schaaltje azijn bij het fornuis in het midden tussen de gaspitten of kookplaten  verdrijft heel wat kookluchtjes.

* Geen kookroom in huis? Als u poedermelk in huis heeft is dat bijna net zo goed.

* Boerenkool, savooiekool en groene kool smaken pas goed als er nachtvorst is geweest. De kool wordt daardoor zachter en beter verteerbaar.
  Als u rodekool maakt, bind deze dan niet met allesbinder of maizena, maar gebruik in plaats daarvan eens custard. Dat geeft een heerlijke smaak en de kleur van de kool wordt heel mooi diep rood.
Nog een idee om rode kool op te peppen is door er stukjes appel en een royale scheut gluhwein aan toe te voegen.
Paarse handen na het schoonmaken van rodekool.  Schil daarna een appel, die kunt u verwerken in de rodekool en u heeft schone handen.

Rodekool wordt lekker smeuig als een handvol rijst wordt meegekookt.
De kool wordt sneller gaar wanneer azijn of citroensap pas op het laatst wordt toegevoegd.  
Kool kan men het beste bewaren door alle overtollige bladeren te verwijderen en de kool ergens op te hangen aan de stronk, op een droge vorstvrije plaats. 
Blaadjes munt meegekookt met kool en spruitjes gaan de sterke kooklucht tegen. Bovendien wordt de groente beter verteerbaar. Na het koken de blaadjes verwijderen.
Alle koolsoorten (behalve zuurkool) zijn zwaar verteerbaar, als ze gekookt zijn. Met een beetje kummel in het kookwater wordt de groente licht verteerbaar. 

* Koolsalade is vaak hard. Een manier om de kool zacht te maken is: snijd de kool heel fijn of rasp het en kneedt het daarna met zout. Na een uurtje is de kool heerlijk zacht. U kunt de kool even met koud water naspoelen om het grootste deel van het zout weg te nemen.

Nog een andere manier om harde kool zacht te maken voor b.v. rauwkost is om de kool zeer fijn te snijden en dan in een vergiet met kokend water te overgieten. Daarna snel met koud water spelen. Het echte rauwe is er dan vanaf.

* Wat is koolrabi? Een stevige knol met lichtgroene of zachtpaarse schil. De groente heeft een pittige smaak, radijsachtig maar dan zoeter. Schoonmaken: verwijder het loof en schil de koolrabi als een aardappel.
Koolrabi bevat weinig calorien en veel ijzer. Niet te verwarren met koolraap, die onder de grond groeit en geen loof en een donkere schil heeft.

* Met name het zaad van Coriandrum sativum (koriander) is heel bijzonder, het doet iets denken aan sinaasappelschil. Samen met kerriegerechten vormt het een een twee-eenheid. De bladeren kunt u verwerken in een chutney, maar ook in Indische rijstgerechten. Het is geen kruid om te drogen, maar u kunt het wel invriezen of inleggen in olie of azijn.  

* Een knapperig korstje om uw vis krijgt u als u half tarwebloem, half rijstebloem gebruikt.

* Krenten en rozijnen zullen niet zakken in uw cake, als u ze van tevoren door wat bloem rolt.

Krenten en rozijnen kunnen we laten opwellen in een zeef boven een pan kokend water.
Krenten en rozijnen worden regelmatig door elkaar gehaald. In beide gevallen gaat het om gedroogde druiven. Het grote verschil is de gebruikte druivensoort. Rozijnen zijn groter van formaat en daarvoor wordt dan ook een grotere druif gebruikt. Door de druiven voor het drogen in potas te drenken, blijven zij licht van kleur. Krenten zijn gedroogde druiven van een klein pitloos ras. De kleur varieert van bruin tot donkerblauw en voor alle krenten geldt: hoe donkerder, hoe zoeter.
Krenten is overigens ook een werkwoord dat wordt gebruikt voor het uitdunnen van de druiventrossen. 

* Kroketten kunt u beter even op keukenpapier leggen voor ze te serveren. Overtollig vet trekt er dan uit.

Een broodje kroket, maar dan anders. Neem een tosti-ijzer en smeer boterhammen met ragout. Bak ze even in het ijzer.

* Kruiden moeten niet in de zon, maar in de schaduw gedroogd worden.
Losse blaadjes van kruiden kan men drogen op een frame met een stukje fijn horrengaas op een warme, droge luchtige, maar vooral niet zonnige plaats.

Langstelige kruiden, zoals marjolein, munt, salie en rozemarijn kunnen in bosjes ondersteboven opgehangen gedroogd worden. Uiteraard ook weer op een warme, droge, luchtige en donkere plek, bv. de vliering.
De gedroogde kruiden moeten in goed sluitende potten, in het donker worden bewaard.
Voor het drogen en bewaren zijn de volgende kruiden het meest geschikt: basilicum, bonekruid, kamille, kruizemunt, marjolein, lavas, pepermunt, salie en tijm.

Van anijs, komijn, koriander, lavas, mosterd en venkel kan men de zaden drogen en bewaren. (Kruiden)  
Kruiden die om het zaad geplukt worden, moeten worden geoogst als de zaadknoppen bruin worden, voordat ze openspringen. 
Dragon, bieslook, peterselie en selderij (kruiden) kunnen goed worden ingevroren. Kleine porties tegelijk invriezen, ontdooide porties kunnen niet weer opnieuw worden ingevroren.

Verse kruiden bewaren kan lastig zijn. Vul een glas voor de helft met water, doe het kruid erbij en dek het glas af met een boterhamzakje. Dit zo in de koelkast zetten, en de kruiden zijn zo langer houdbaar en fris.
Nog een manier om verse kruiden te bewaren is om ze in te vriezen in ijsblokjes.  Ze zijn dan makkelijk te doseren .
Kruiden die in de soep moeten, kunt u in een thee doen. U kunt ze er later makkelijk uitvissen 

Kruiden bewaren kan ook door het in keukenpapier te wikkelen en dat bevochtigen. Stop dit pakketje in een boterhamzakje, blaas er lucht in en leg het in de groentela van de koelkast. Door het keukenpapier te blijven bevochtigen, kunt u de kruiden nog een paar dagen bewaren.
Kruiden bewaren kan ook nog door ze fijn te hakken na het wassen, bestrooien met zout en ze vervolgens in een (jam)pot met deksel in de koelkast te  bewaren.

Kruiden fijnmaken met de vijzel of de snijmachine. Met een vijzel plet u de kruiden en er komt dan veel smaak en aroma vrij. Maar met de snijmachine is natuurlijk ook goed.
In de volgende lijst van keukenkruiden zijn alleen die kruiden opgenomen die gemakkelijk zelf in de tuin, op het balkon of in potten kan kweken en die men vaak zal gebruiken bij de maaltijden van alledag. Verder is aangegeven welke delen van het kruid men gebruiken kan. 
- Basilicum: de blaadjes vers gebruiken, de tijdens de bloei geoogste spruiten en bloeiende delen gedroogd verwerken.
- Bieslook: de verse jonge sprieten fijngesneden gebruiken. Nooit laten meekoken
Bonenkruid: de bladeren en stengeltoppen vers of gedroogd gebruiken
- Citroengras (sereh): de verse jonge sprieten gebruiken
- Citroenmelisse: de jonge blaadjes en spruiten vers gebruiken, niet laten meekoken
- Dille: de onrijpe zaden en verse jonge plantendelen gebruiken. De gedroogde rijpe zaden worden gebruikt bij het inmaken van zoetzure groente en vis
Dragon: de verse of gedroogde bladeren gebruiken
- Jeneverbes: de rijpe gedroogde vruchten gebruiken
- Kervel: de verse groene blaadjes gebruiken  
- Komkommerkruid (bernagie): de verse jonge blaadjes en toppen gebruiken
- Laurier: de tweejarige bladeren gedroogd gebruiken
- Lavas: de jonge zachte blaadjes, de stengel en ook de wortelstok gebruiken
- Lievevrouwenbedstro:  de groene delen vers gebruiken. (De geur is het sterkst als ze een beetje verwelkt zijn)
- Oregano (wilde marjolein): de bladeren en bloeiende plantendelen gedroogd gebruiken
- Peterselie: de bladeren vers gebruiken, niet laten meekoken
- Rozemarijn: de bladeren vers of gedroogd gebruiken
- Selderij: de bladeren vers of gedroogd gebruiken
- Tijm: de tijdens de bloei geoogste bladeren en bloeitoppen gedroogd gebruiken.   
De volgende opsomming is een globaal overzicht van de diverse kruiden die men gemakkelijk zelf kan kweken en de gerechten waar ze bij horen:
Soepen: basilicum, bieslook, dille, dragon, laurier, marjolein, peterselie
Eieren: basilicum, bieslook, dille, dragon, koriander (ketoembar), peterselie, tijm
Vis: bieslook, dille, dragon, peterselie, venkel
Vlees: basilicum, bonenkruid, dille, marjolein, munt, oregano, rozemarijn, salie, tijm.
Gevogelte: basilicum, citroenmelisse, dille, dragon, lavas, salie, tijm
Salades, sauzen en dressings: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, dragon, knoflook, marjolein, peterselie
Dranken: citroenmelisse, lievevrouwenbedstro, munt.    

Kruiden met zachte, lange bladeren zoals bieslook, munt, majoraan, basilicum en zuring worden in reepjes gesneden.
Rozemarijn, tijm, koriander en peterselie worden fijngehakt.

* Kruidnotenof pepernoten over, voeg ze dan toe aan een runderstoofpot in plaats van ontbijtkoek. Succes verzekerd.

 * Een kruidenolie voor vis maakt u als volgt: doe de helft van 2,5 dl. olijfolie met 6 witte peperkorrels, 1 theel. gedroogde dille, 2 spaanse pepers, 1 theel. geraspte citroenschil in een leuk flesje. Schud goed en voeg de andere helft van de olijfolie toe en doe er een paar blaadjes salie bij. Als u de kruidenolie bewaart in een decoratief flesje heeft un altijd iets lekkers bij de hand. Ook een idee om cadeau te geven. 
Een kruidenolie voor vlees kan als volgt: neem een flesje met beugelsluiting, vul het voor de helft met olijfolie en voeg 10 zwarte peperkorrels, 6 pimentbollen, 3 kardemonzaadjes, 2 theel. gemengde kruiden, 1 theel. mosterzaad, 2 kruidnagelen en 1 laurierblaadje toe. Sluit het flesje en schud goed. Voeg daarna nog 1/4 l. olijfolie toe en doe er een takje rozemarijn toe. 
* Maak kruidenzout eens zelf: droog, overgebleven kruiden in de oven op een lage temperatuur (50 C). Vervolgens maakt u ze helemaal fijn en vermeng het met keukenzout. Lekker om later te gebruiken als kruidenzout maar ook leuk om weg te geven in een leuk potje of zakje.

* Een wijn met kurk is ondrinkbaar door de bittere, muffe smaak.

* Gemalen kurkuma is gemaakt van de wortel van de kurkumaplant en wordt ook wel geelwortel of koenjit genoemd. Het geeft gerechten een geeloranje kleur en een mild, exotisch aroma. Kurkuma is lekker bij eieren, kip, groenten en in rijstgerechten.  

*Kwark wordt smeuiger met een scheut yoghurt, karnemelk of vruchtensap. 
Kwarktaart
kunt u versieren door het te maken zoals op de verpakking staat, maar er een restje achter te houden. Zet de vorm en het restje in de koelkast om op te stijven, gedurende een half uur. Doe vervolgens het restje in een slagroomspuit en spuit daarmee versieringen op de kwarktaart. Zet deze in de koelkast om helemaal op te stijven.

Kwarktaart kunt u ook maken zonder slagroom. Vervang de slagroom door 250 gr. magere yoghurt. De volle kwark kunt u vervangen door 500 gr. magere kwark.
Of neem een liter Griekse yoghurt, 2 blikjes mandarijntjes, lange vingers voor de bodem en 7 blaadjes gelatine. U gebruikt dan minder suiker dan met slagroom of kwark. 

De bodem van een kwarktaart wordt altijd met gesmolten boter gemaakt, maar vervang die eens door een paar eetlepels halvajam. Veel beter voor de lijn.

* Een bakvorm invetten kan het beste met een kwastje. Uw handen worden niet vies, alle hoekjes worden bereikt en alles wordt egaal bedekt.

eten en drinken l t/m p

L.

* Gerechten die met room moeten worden gemaakt, zijn niet te verteren voor iemand met een lactoseintolerantie. U kunt de room vervangen door een room op basis van soja. Dat geldt voor alle gerechten waarvoor u de room niet hoeft op te kloppen.

* Larderen van vlees en wild gaat een stuk gemakkelijker als men de repen spek even in het vriesvak van de koelkast legt en tijdens het werk de vingers stroef maakt met wat zout.

* Lasagne wordt volgens de aanwijzingen op de verpakking gemaakt, maar er gaan wel extra groenten doorheen, zoals ui, aubergine, paprika en courgette. Een ingredient wat je niet zo snel zou verwachten is perzik. Snijd eens een blik perziken in stukjes en meng deze door de saus.

Nog een tip om lasagne lekkerder te maken: neem in plaats van melk of water voor een kant en klare mix een stuk of acht verse tomaten (eventueel aangevuld met water) . Een paar tenen knoflook en wat basilicum toevoegen en smullen maar!
Lasagne van tevoren maken gaat heel goed als u de schaal maar goed afgedekt in de koelkast zet. Dan kunt u het gerecht opwarmen in de magnetron gedurende 3,5 min. per portie (900 Watt) of in de oven gedurende 20 min. op 200 C.

* Lastige eters: eet uw kind bijna geen groente? Kook dan een zakje waspeen tot de worteltjes zacht zijn. Pureer ze, laat ze afkoelen en meng ze daarna door pannenkoekbeslag. De worteltjes geven de pannenkoeken een heerlijk zoete smaak.

* Lavas of maggiplant is een eenjarige plant en sterft elk jaar af.Om nu te voorkomen dat u niet kunt genieten van de smaak in de winter, neem dan tegen het einde van de zomer zoveel mogelijk blaadjes vanaf en maak er een bouillon van. Laat die bouillon afkoelen, zeef hem en vul er daarna ijsblokzakjes mee, die u kunt invriezen. Telkens als u soep maakt, voeg een paar lavas ijsblokjes toe. Zo kunt u ook in de winter genieten van die heerlijke geur en smaak.

* Engelse lavendel (Lavandula angustifolia)  is een van de beste kruiden. De plant voldoet aan alle gestelde ctriteria; hij ziet er fraai uit, ruikt lekker en is een weldaad voor lijf en leden. Gebruik het kruid om gebraden eend te kruiden of om roomijs een heel aparte smaak te geven. Trek er olie van die u toevoegt aan het badwater of waarmee u verbrandingen en kleine wondjes verzorgt.

* Laat geen lepels in etenswaren staan, het bederft de smaak.

* Lever en nieren moet men voor het gebruik eerst een tijdje in koud water met zout leggen. Ze worden tijdens het koken niet hard als met het zout pas naderhand toevoegt.
Hard geworden lever krijgt men weer zacht na een paar uur weken in melk.
Als u lever zelf kookt, laat de lever  dan onder water staan. Heeft u lever gekocht bij de slager per ons, dus gesneden, wikkel de verpakking dan in een vochtige doek en doe dat in een plastic zakje. Er komen dan geen donkere randen om de lever en u kunt het veilig in de koelkast bewaren.

* Als ik nasi of bami gemaakt heb, blijft er vaak iets over. Pak dan een paar loempiavellen en maak van het restje kleine loempiaatjes die u invriest. Zo is er altijd een lekker hapje op voorraad.

* Lunchalternatieven voor een boterham met kaas  zijn: doe tussen de boterhammen eens een omelet, of ham met geraspte wortel. Je kunt ook eens een pannenkoek met plakjes appel of jam, een stukje hartige taart met groenten, een wrap met plakje kipfilet en rauwkost in de lunchtrommel doen.
Veel kinderen houden ook van krenten- en mueslibollen. Met een stuk fruit, rauwkostsalade, gedroogd fruit of plak ontbijtkoek erbij heeft je kind een gevarieerde lunch.
 

Welke restjes kan ook een dag later nog meenemen voor de lunch.
Pasta- of huzarenslaatje, een stukje quiche, pannenkoeken of restje vlees. Gekookte groenten en aangemaakte salades zijn minder geschikt. Ze worden snel slap.

M.

* Eet een restant macaroni eens zo: Schep de gekookte macaroni in een ovenschaal en roer daar naar behoefte rozijnen doorheen. Voeg melk toe tot er een laagje van ong. 2 cm. in de schaal staat. Verdeel er verkruimelde beschuiten over en bestrooi deze met suiker. Werk de schotel af met stukje boter en zet hem in de oven (175C) tot er een lekker bruin korstje op zit.

* Sommige magnetronovens verwarmen ongelijkmatig. Het verdient dan aanbeveling om het gerecht even om te roeren of te scheppen. U kunt ook de schotel na de halve opwarmtijd even draaien.

* Maitre diehotel-boter maakt u snel zelf als de boter op kamertemperatuur is. Voeg dan op 100 gr. boter, 2 tl. citroensap, peper, zout en 2 el. vers gesneden peterselie en/of bieslook toe.

Schep zelfgemaakte maitre diehotel-boter op aluminiumfolie en maak er een rol van. Laat deze rol in de koelkast wat opstijven. Hiervan kunt u met een warm mes plakjes afsnijden.

 

* Maizena bevat geen tarwe, daarom is het goed voor mensen met een glutenallergie.
Maizena wordt veel gebruikt om puddingen en sauzen aan te maken.
Ook gehaktballen kunnen worden aangemaakt met maizena, na het kruiden en het toevoegen van beschuit volgen drie el. maizena om te binden.
Vele producten worden aangemaakt met maizena: allerlei groentesausjes, karnemelkse pap.
Om appeltaart wat droger te maken kunt u een beetje maizena aan het deeg toevoegen.
In de Chinese keuken wordt het product gebruikt als onderdeel van de marinade. Door de maizena worden de vleessappen beter bewaard.
Ook de schnitzel wordt sappiger als u voor ht pameren een maizenapapje op het vlees aanbrengt.
Een papstip voor bv. bruineboneschotel maakt u als volgt: maizena en zout in een kopje doen en roer dit los met wat melk. Breng water aan de kook, en doe de maizena in een steelpannetje. Giet er al roerend beetje bij beetje het kokende water bij totdat een dikke saus ontstaat. Verdun de saus verder met melk en voeg mosterd en boter naar smaak toe. Laat de saus heel even doorkoken. Serveren met bruine bonen, spek, aardappelen en metworst.
* Het schoonmaken van een mango gaat als volgt: schil een kant van de mango en snijd die zowel horizontaal als verticaal in tot de pit (maak een ruitpatroon). Snijd nu het vruchtvlees vlak langs de pit eraf en doe hetzelfde met de andere kant. Snijd de mango boven een kom, zodat u het vrijgekomen sap kunt opvangen en gebruiken. (let op de kleding, de vlekken gaan er bijna niet uit).
Een mango laten rijpen kan door ze in een kom met ongekookte rijst te leggen. Zo worden ze niet bruin van binnen. Moeten de mango's heel snel rijpen, doe de schaal met rijst en de mango's  even in de magnetron op lage stand zodat de rijst een klein beetje warm wordt. Werkt ook met kiwi's.

* Margarine wordt mooi bruin als er een klein stukje roomboter wordt toegevoegd tijdens het smelten.

* Een barbeque gerecht op zo'n Amerikaans: 1 zak marshmallows (of spekjes, iets kleiner geknipt), een blik ananas (0,5 l), een blik mandarijnen en een bekertje crieme fraiche. Doe de marshmallows in een kom. Giet het sap van de ananas in een beker en snijd de ananas in kleine stukjes. Giet het sap van de mandarijnen af. Doe de ananasstukjes, een beetje ananassap en de creme fraiche bij de marshmallows en roer dit door elkaar. Het moet een beetje nat zijn, want het vocht trekt er nog in. Doe op het laatst de mandarijntjes erbij en roer voorzichtig door, zodat ze heel blijven. Zet 2 uur in de koelkast.

* Masala is een kant-en-klare kruidenpasta voor Indiase gerechten. Ze kunnen allerlei smaken hebben. Heel bekend zijn de tikka masala  en de masala kerrie.

* Als mayonaise maar niet dik wordt, voeg er dan een lepel heet water aan toe.
Als u op de lijn wilt letten, neem dan in plaats van mayonaise eens fritessaus, net zo lekker en aanzienlijk minder calorien.
Uw zelfgemaakte mayonaise kan gaan schiften als u die een tijdje niet gebruikt. Geen paniek, een eetl. heet water erdoor roeren en het is weer goed.

(Gries)meel klonteren niet aks ze door een trechter in de beslagkom of pan worden gegoten tijdens het roeren of mixen van het deeg.
Door muf geworden meel verschillende keren te mengen met verse zemelen, en het daarna te zeven zullen de muffe reuk en smaak verdwijnen.
Als men het meel vermengt met een beetje zout, zal het niet klonteren tijdens het beslag maken.
Door een suikerstrooier of was bevochtiger te vullen met meel wordt het bestuiven van allerlei gerechten die gebakken moeten worden veel gemakkelijker en krijgt men geen klonten.
Meel kan het beste worden bewaard in een bus met een poreus deksel, op een droge plaats. Het meel zo nu en dan schudden of omroeren. Meel is niet onbeperkt houdbaar. Er komt vrij gauw mijt in. (Een nauwelijks voor het blote oog zichtbaar beestje.)

* Melisse wordt ook wel gebruikt in de keuken. Het geeft sla een apart smaakje. U laat de melisse ong. tien min. trekken.

* Restjes warme melk mag u nooit bij koude voegen. Hierdoor wordt de melk veel sneller aan bederf onderhevig.

Voorkom dat de melk overkookt door een glazen stuiter in de pan te leggen. Als de melk begint te koken gaat de knikker door de warmte dansen en maakt genoeg lawaai om u aan de pan op het fornuis te herinneren.
Nog een manier is om een klontje margarine te smelten over de bodem.  U kunt ook de rand van de pan insmeren met boter.
Ook kunt u de pan waarin u melk gaat koken, eerst omspoelen met koud water. Een dikke laag van aangebrande melk in een aluminium pan komt vanzelf los als men in de pan een ui kookt.

 

 

 

 

 

Melk kan een goed hulpmiddel zijn: zo kan men bv. zoute haring en andere zoute vissoorten (ansjovis) minder zout en zachter van smaak maken door ze in een schaaltje met melk te leggen.
De kooksmaak van melk wordt een stuk minder als men de melk al roerend aan de kook brengt en ook tijdens het afkoelen blijft roeren.
Melk wordt minder gauw zuur wanneer er wat suiker bij gedaan wordt. (Een eetlepel suiker op een liter melk)
Chocolademelk krijgt geen vel, als u de hete melk door een klein ijsblokje laat schrikken.
Zure melk hoeft niet te worden weggegooid. Na 4 dagen op een koele, donkere plaats is er een dikke massa ontstaan. Door deze massa in een theedoek op te hangen of boven een vergiet te laten uitdruipen, krijgt men een heerlijke hangop. Met knoflook en verse kruiden zelfs een soort Boursin.
Gecondenseerde melk in blik blijft langer goed als men de opening in het blik afsluit met een stukje plakband of pleister.
* De melkkoker wordt weer brandschoon door hem eenmaal per week uit te koken met stukjes rauwe aardappel.

* Een meloen kunt u sneller laten rijpen door hem in de zon te leggen in de kamer.
Een rijpe meloen is te herkennen aan de zoete geur. Ook kunt u hem licht aandrukken bij de steelaanzet.
Nog meer smaak aan de meloen? Strooi er eens wat zout over, dat komt de smaak ten goede.

* Een mergpijpje in de soep? Doe in beide uiteinden een worteltje, dan loopt de merg er niet uit.

* Maakt u zelf de monchou of kwarktaart en de bodem? Maak dan de bodem van biscuitjes in een keukenmachine in plaats van met de deegroller. Het aanrecht blijft veel schoner en de kruimels liggen niet overal.

* Mosselen eten die vrij zijn van zand of grind kan met een eetlepel bloem in het spoelwater.  De bloem zorgt ervoor dat er meer vuil uit de schelp komt.
Mosselen zijn sterk aan bederf onderhevig. Het beste kunnen ze meteen worden gekookt en gegeten. Moeten ze toch een of twee dagen worden bewaard, dan moet men ze koken, met een beetje azijn overgieten en opbergen in een goed afgesloten koelkastdoos in de koelkast.

 

 

 

 

 

* Mosterd droogt niet uit als men er wat melk en zout doorheen roert.
Oude, uitgedroogde mosterd kan men weer smeuig maken door er azijn, olie en een theelepel suiker door te roeren.

* Is de mousse niet stijf genoeg? Serveer hem dan als creme in een glaasje.
Als u slagrom opklopt worden er kleine luchtbelletjes gevangen in de vette room, waardoor de slagroom stijf en luchtig wordt. waanneer u de slagroom door de mousse  slaat, slaat u alle lucht er weer uit. Voeg daarom de slagroom in porties toe, bij voorkeur met een spatel. Dan heeft u de kans dat uw musse lekker luchtig wordt.

* Het is het handigst om mozzarella in het eigen vocht te bewaren. Mocht u dat hebben weggegooid, dan is in water ook goed. De kaas is sowieso twee adrie dagen houdbaar. Invriezen gaat niet, doet u dat wel, dan kun je hem na ontdooien eigenlijk alleen binnen twee dagen nog geraspt gebruiken.
Mozzarella wordt gemaakt van buffelmelk of koemelk. Van buffel wordt de mozzarella iets sterker van smaak van van koemelk. Voor ovenpasta  of een pizza kunt u koemelkmozzarella gebruiken, maar hoe puurder een smaak moet zijn, des te beter is het om buffelmelk mozzarella te gebruiken.

* Geen muesliin huis? Neem als alternatief een verkruimelde granenbiscuit.

N.

* Gebruik in de nasi eens shoarmavlees in plaats van nasivlees. Zo krijgt nasi een heerlijke kruidige smaak.

Als u een restje nasi over heeft maak er met het beslag van pannenkoeken een nasipannenkoek van.
Nasi is ook lekker met notenrijst, probeer het eens.

* Noten fijnhakken kan ook prima in een knoflookpers.
De  schil van verschrompelde noten wordt weer glad door ze even in heet zout water te leggen. Als het water is afgekoeld, gaat de schil er gemakkelijk af.

Noten zijn gezond, mits met mate gegeten. Ze zijn rijk aan gezond onverzadigd vet, voedingsvezels en vitamines en mineralen zoals foliumzuur, magnesium, vitamine B6 en E.
Van alle noten hebben amandelen en walnoten het minste verzadigd vet.
Noten blijven lange tijd goed als ze worden bewaard in droog zand.

O.

* Soorten olie: arachide olie is geperst uit pinda's  en ruikt ook enigszins naar pinda's
- sesamolie is geperst uit sesamzaad en geeft een oosters tintje aan gerechten
- zonnebloemolie is gewonnen uit de putten van de zonnebloem en heeft een zachte, vrij neutrale smaak
- wok- of roerbakolie kan bestaan uit diverse soorten, zoals arachide, zonnebloemolie, er worden wat smaakgevende stoffen aan toegevoegd, zoals knoflook, peper of kruiden. Oosterse roerbakolie bevat vaak een beetje sesamolie.
U kunt ook gebruik maken van slaolie, maiskiem olie of sojaolie.
Hoe kunt u zien of (olijf)olie heet genoeg is om in te bakken? Dat kan door op te letten dat er een beetje damp afkomt en met een stukje brood te checken of de olie heet genoeg is. Als de olie sist is hij heet genoeg.
De pasta tijdens het koken begieten met olie heeft geen zin om plakken tegen te gaan. Het plakken gebeurt doordat er te weinig water is gebruikt in de pasta in te koken. Wel kunt u na het koken de pasta afspoelen met olie. Het scheutje olie geeft ook meer smaak aan de pasta.
Olie wordt niet ranzig als er van tijd tot tijd een snufje zout bij wordt gedaan. De olie altijd bewaren op een koele plaats.
* Met oliebollen bakken krijgt u een baklucht in huis. Niet als u tijdens het bakken gelijktijdig een pan water met een flinke scheut azijn meekookt.
Maak de oliebollen eens met een ijstang. Veel makkelijker dan met twee lepels en uitdruipend beslag.
Een oliebol met een hartige smaak? Roer blokjes ham, geraspte kaas en zon gedroogde tomaat door het oliebollenbeslag. Een snufje extra zout en eventueel nog wat kruiden erbij.

* Olijven kun je met of zonder pit kopen. Maar ontpitte olijven zijn veel duurder.
Een geopende pot olijven kunt u in de koelkast nog een maand goed houden. Als het vocht troebel wordt en de olijven zacht, gooi de pot dan weg.
Een simpele truc om olijven te ontpitten: leg een olijf op een snijplank en leg er een pannenkoekmes plat bovenop. Maak een vuist, geef een tik op het mes en ziedaar, een ontpitte olijf.

Het verschil tussen een zwarte en groene olijf zit hem in de rijping. De zwarte olijven zijn rijper dan de groene. De voedingswaarden zijn gelijk.
Te zoute olijven kookt men even in water.

* Soms is olijfolie een beetje troebel. Dat kan komen doordat ze te koud is bewaard, bv. in de koelkast. Als de olijfolie weer op kamertemperatuur is, is de troebelheid verdwenen. Troebel zegt dus niets over de houdbaarheid of de kwaliteit.

U kunt natuurlijk bakken en braden in extra vierge olijfolie, maar dat is een beetje duur. Er zijn goede alternatieven. Een gewone olijfolie is beter. Bovendien verdwijnt de smaak van extra vierge olijfolie door de verhitting.

* Groenten over? Maak er eens in een koekenpan met zonnebloemolie, twee losgeklopte eieren, kruiden en een beetje zachte geitenkaas of geraspte kaas een omelet van. Een lekkere manier om van restjes groente af te komen.
U kunt omeletten makkelijk invriezen. Als u ze plat verpakt, bv. in aluminiumfolie, nemen ze weinig ruimte in.

* Uitgebreid ontbijten?  Neem eens een gourmetstel en bak kleine pannenkoekjes, of stukjes groente, bacon en eieren. Daarnaast kun je ook stukjes banaan, appel en schijfjes ananas op de plaat roosteren.

* Ontbijtkoek  eens wat luxer eten? Smeer er dan wat appelstroop op en bestrooi het tenslotte met kaneel.
Ontbijtkoek droogt niet zo snel uit als u er een korstje brood bij doet. Het korstje trekt het vocht uit de ontbijtkoek waardoor deze verser blijft.

* Orthomoleculaire voeding wil zeggen, de juiste moleculen in de juiste hoeveelheid op de juiste plek.

* Ossenstaartsoep maar dan anders:   Voeg aan de soep fijngesneden gemberbolletjes toe. Verdeel de ossenstaartsoep vervolgens over de kom en schep in elke kom twee lepels net niet stijfgeklopte slagroom.

* Het verschil tussen een heteluchtoven en een gewone oven .
In een oven worden gerechten gaar door de warmte die van de wanden komt en door de warme lucht in de oven. Dit is een relatief langzame manier van garen.
In een heteluchtoven wordt door een ventilator de warme lucht in beweging gebracht, wat het garings proces versnelt. De bereidingstijd wordt hierdoor korter of je kunt de oven 10 procent lager zetten voor hetzelfde effect. Geeft een recept 200 C aan dan kunt u de heteluchtoven dus op 180 C zetten.
Bij een heteluchtoven is bovendien de warmte overal in de oven gelijk. Daardoor kunt u in een heteluchtoven op meer bakplaten tegelijk bakken.
* Bij een ovengerecht kan de bovenkant te donker worden. Voorkom dat door er aluminiumfolie overheen te doen. (Niet bij magnetrons).
Buiten de oven blijft het gerecht overdekt met aluminiumfolie lekker warm en het gaart ook meer na.

P.

* Het schoonmaken van paddestoelen gaat met een borsteltje, vochtig (niet nat) doekje of keukenpapier. Als paddenstoelen in ruim water worden gewassen nemen ze veel vocht op als een spons. Tijdens de bereiding komt dat vocht vrij en dat gaat ten koste van de smaak.

* Paksoi roerbakken kan als volgt: snijd eerst de witte stelen in stukjes en roerbak die 1-2 min. voeg daarna pas de groene bladeren toe en roerbak die nog 1 min. mee. Roerbak niet langer dan 4 min. andere bent u de bite kwijt.

* In een pan aardappelen en groente koken? Dat kan: hang een vergiet in de pan en doe daar de groente in, (bloemkool, broccoli). Doe er een deksel op. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook afwas.

* Paneermeel kunt u ook zelf maken van oud brood. Droog het brood in een matig warme oven, daarna met een deegroller tot kruim rollen.
Ook beschuiten verkruimelen kan dienst doen als paneermeel.
Gegratineerde gerechten, schnitzels en gebakken vis krijgen een prachtig korstje als men een beetje geraspte kaas door het paneermeel doet.

Vlees of vis paneren gaat heel makkelijk als u het vlees of de vis samen met de bloem in een plastic zak doet. Even schudden en het is klaar.

* Als men de haringen voor het bakken (panharing) even in een beetje water met azijn legt valt de vis tijdens het bakken niet uit elkaar.

* Ook zo'n geknoei met pannenkoeken bakken? Probeer eens in plaats van een pollepel het beslag in een drinkflesje te doen. U kunt dan al naar gelang de grootte van de pannenkoeken meer of minder beslag in de pan doen. Alleen dan niet knoeien met het in de fles doen van het beslag.
Om te letten op de lijn bij het pannenkoeken bakken, kunt u de pan insmeren met een kwastje in plaats van een scheut olie in de pan te doen.

Maak eens hartige pannenkoeken met bami-mix.  Neem de mix, pannenkoekenmix, eieren en melk. Wel de bami-mix 10 min. in 150 ml. heet water. Bereid ondertussen de pannenkoekenmix volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar gebruik 150 ml. minder vocht. Voeg op het laatst de gewelde groenten toe en bak van dit beslag pittige pannenkoeken. Zorg er bij het gieten of scheppen van het beslag voor dat de groenten goed verdeeld worden.
Beslag voor de pannenkoeken klontert niet als de hoeveelheid vocht, die wordt toegevoegd, gelijk is aan de hoeveelheid bloem. In een keer erbij doen en goed roeren. Pas als het beslag helemaal glad is kan, zo nodig, nog wat melk worden toegevoegd.
pannenkoeken worden heerlijk luchtig als men een beetje bier door het beslag mengt.
Het beslag voor pannenkoeken wordt nog gladder als u het een dag van tevoren maakt.
Doe een scheutje boter door het beslag voor pannenkoeken u heeft dan tijdens het bakken minder boter nodig.
Als u geen melk voor het beslag voor pannenkoeken in huis heeft, neem dan karnemelk. De pannenkoeken worden heerlijk luchtig.
Mooie bruine pannenkoeken krijgt u door het toevoegen van een half kopje koffie door het beslag.
Ook kunt u vanillesuiker toevoegen aan het beslag voor pannenkoeken.
Gevulde pannenkoeken kunt u invriezen, met vis of vlees kan dat zo'n drie maanden, met zoete vullingen kan dat nog langer. Maar pannenkoeken gevuld met vers fruit kunnen niet ingevroren worden, ze worden na het ontdooien heel erg nat. De pannenkoeken stuk voor stuk wikkelen in huishoudfolie en dan in een diepvriesdoos.
Tien tips voor een geslaagde pannenkoek.
1. doe een scheutje zonnebloemolie door het beslag
2. maak het beslag een uur voor u gaat bakken, dan neemt de bloem het vocht goed op
3. bak in en pan met een antiaanbaklaag
4. verhit de pan heel goed voor u start met bakken
5. controleer de dikte van het beslag voortdurend, voeg vocht toe als het te dik wordt
6. doe weinig olie of boter in de pan en veeg met een stukje keukenpapier overtollig vet weg
7. bak op een matige stand, zodat de bloem de tijd krijgt om te garen
8. draai de pannenkoek als de zijkanten vast worden en er in het midden bellen ontstaan
9. stapel gare pannenkoeken niet op elkaar, ze worden vochtig en gaan plakken
10. verwarm de borden voor, een pannenkoek koelt snel af.

* Het feit dat rode paprika's langer groeien voordat ze worden geoogst, zorgt ervoor dat ze duurder zijn.
Het vullen van paprika's  gaat makkelijker als u eerst de ingredienten fijnmaalt in de keukenmachine. Het wordt dan een gladde, smeuige massa, waar de gare rijst door wordt geschept. Hiermee vult u de paprika's  en zet ze vervolgens in een passende ovenschaal met een bodempje groentebouillon. Laat het in een voorverwarmde oven van 180C zo'n 40-45 min. gaar worden. Zet wel de afgesneden kopjes op de paprika's  Als ingredienten kunt u gehakt, eieren, zout, knoflook, komijn, cayennepeper, piment en verse muntblaadjes nemen of wat u verder lekker vindt.

paprika's ontvellen gaat zo: halveer de paprika's  en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika's vervolgens met de schil naar boven onder de warme grill van de oven. De paprika's  worden vanzelf een beetje zwart en vormen blaasjes . Haal ze uit de oven, stop ze in een plastic zak en laat de paprika's afkoelen. De velletjes zijn nu heel makkelijk van de paprika's  te trekken. De ontvelde paprika's zijn zacht en hebben een wat zoetere smaak.
paprika's zijn een geliefd onderdeel van onze maaltijd, per persoon eten we jaarlijks 1,75 kilo. Toch kennen weinig mensen zijn broertje, de puntpaprika. Puntpaprika's hebben en zoete, fruitige smaak en een dunne schil. Daarnaast bevatten ze wel 3 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Dat maakt de zoete puntpaprika ook voor kinderen een aantrekkelijke en toch gezonde snack. Eet hem rauw, of bereid hem net als een gewone paprika. Vooral bij gerechten als vis of kip schittert de volle, zoete smaak van de puntpaprika. De gesneden ringetjes geven een salade in een handomdraai een kleurige noot.
* Wist u dat paprikapoeder zijn mooie rode kleur verliest en een bitter bijsmaakje krijgt wanneer het te lang met vet of boter in aanraking komt. Daarom kunt u paprika-karbonadesbeter niet voor het bakken met poeder inwrijven maar pas na het  bakken.
Een goulash zal ook fijner van smaak zijn als u het paprikapoeder toevoegt, nadat u de pan van het vuur heeft genomen en het gerecht met wat vocht is afgeblust.

* Geen plakkerige pasta krijgt u als u de pasta in ruim water al denkt kookt en voor het afgieten koud een flinke scheut koud water bijdoet. De pasta kookt daardoor niet verder door. Giet dan af en zet nog even kort op een niet te hoog vuur met wat aanhangend water.
Pasta zonder ei en/of koemelk is te maken, maar wordt dan wel minder zacht en wat droger dan eierpasta. Neem voor 4 pers. 250 gr. durumtarwebloem (te koop bij speciaalzaak), 125 ml. water en een mespunt zout. Kneed het deeg ca. 10 min. stevig met de hand tot het elastisch is. Is het deeg te droog, voeg dan wat water toe. Is het te nat, dan wat bloem toevoegen. 

Pastasaus over? Maak er de volgende dag een extra gevulde tomatensoep van.
Pasta opwarmen, dan kan het gerecht uitdrogen. Voeg daarom een beetje water, bouillon of tomatensap toe en verwarm het gerecht zoveel mogelijk afgedekt.
Pasta opwarmen of warmhouden kan heel goed door de pasta in een zeef te hangen boven een pan kokend water.
Pasta bewaren in de vriezer? U kunt saus en pasta zowel samen als aprt bewaren. Kiest u voor apart bewaren, dan voorkomt het toevoegen van een beetje olie (1 theelepel per 500 gr. gekookte pasta ) dat dit aan elkaar plakt. In de koelkast blijft gekookte pasta -met of zonder saus- in een goed afgesloten bewaardoos max. 2 dagen goed. In de diepvries kunt u pasta en saus ong. 3 maanden bewaren, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit.
Romige pasta: neem ong. 400 gr. pasta, 4 bosuitjes, 4 tomaten, 200 gr. hamblokjes, een theelepel sambal, 2 kleine bakjes mascarpone en 150 gr. geraspte kaas. Verwarm de oven voor op 180 C. Kook de pasta beetgaar. Snijd de bosuitjes fijn en snijd de tomaatjes in kleine blokjes. Meng dit door elkaar in een ovenschaal en voeg de ham, mascarpone en sambal toe. Meng ook de pasta erdoor. Strooi de geraspte kaas erover en plaats de ovenschaal 30 min. in de oven.

* Zelf patat bakken? Snijd de aardappelen op hetzelfde formaat, dan zijn ze gelijktijdig klaar.
Zorg ervoor dat de patat goed droog in de pan gaan.
Een beetje peterselie helpt om de baklucht van de patat binnen de perken te houden.
Een beetje zout in het frituurvet voorkomt spatten bij het bakken van patat.

* Koop eens een goede, maar goedkope pate en prak deze los met een lepel sherry, een teentje knoflook en wat marjolein. Wat u proeft is bijna onvoorstelbaar.

* Een peer is makkelijk schoon te maken door gebruik te maken van een meloenboor. Schil het peertje met een dunschiller, houdt het in de handpalm van je ene hand en haal met je andere hand met de meloenboor het klokhuis er als bolletje uit.
Een (peren) ijsje met chocolade zelf maken? Neem voor 2 ijsjes ong. 50 gr. chocolade en breek het in blokjes. Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Pak een stukje bakpapier en smeer er met een lepeltje twee vlakken chocolade op, ter grootte van de ijsjes. Neem nu twee perenijsjes en leg deze op de ingesmeerde vlakken. Met de rest van de gesmolten chocolade smeert u de boven- en zijkanten van het ijsje in. Door het koude ijs stolt de chocolade meteen en kunt u direct van uw ijsje genieten.

Peertjes worden mooi rood als tijdens het stoven aan het water een scheut azijn wordt toegevoegd.
Stoofperen zijn peren die men niet rauw kan eten, maar (de naam zegt het al) gestoofd moeten worden. Stoofperen zijn alleen verkrijgbaar in de winter. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wildeman en Brederode. Deze soorten worden tijdens het koken mooi rood van kleur. Saint Remy is een soort die mooi roze wordt. Peren koopt u het beste een paar dagen voor gebruik. Ze rijpen na bij kamertemperatuur. Peren houdt u drie dagen tot uiterlijk een week goed. Rauwe peren kunt u niet invriezen. Gestoofde peren kunnen wel ingevroren worden.
U zult de handpeer van het ras Conference het meest aantreffen in de supermarkt of bij de groenteboer. Het is een grote, slanke peer met een geelgroene kleur en grote bruine vlekken. De peer heeft stevig licht oranje vruchtvlees wat sappig is en zoet smaakt. Deze peer is verkrijgbaar van september tot half juni. Een fijnere handpeer is de Doyenne du Comice. Het is een grote peer met een zachtgroene naar geel neigende schil met roodbruine spikkels en vlekken. Het vruchtvlees van deze sappige zoete peer is roomwit. Deze peer is verkrijgbaar van september tot februari.
De Gieser Wildeman is een bruine peer, klein van stuk. Hij is geschikt als stoofpeer. Rauw kan men hem niet eten. Eenmaal gekookt, krijgt hij een zoete smaak en kleurt hij mooi rood. Saint Remy is ook een stoofpeer. Hij is groter van vorm, met een groene kleur en een rode blos. Eenmaal gekookt smaakt hij zoetzuur.

* Spaanse pepers in een gerecht verwerkt, en ze daarna niet meer terugvinden? Doe ze eens in een thee-ei. U kunt ze er na het koken eenvoudig uitvissen.

Een hete peper gesneden, was dan eerst uw handen, eerst met olie en dan met water en zeep. Als u met ongewassen handen in uw ogen wrijft, komt u voor een heel nare verrassing te staan.
Pepers gesneden en u heeft last van uw ogen? Strooi dan wat zout op uw tong. Slik het door of verwijder het uit uw mond, u voelt meteen dat het werkt.

U kunt pepers wassen en drogen, waarna u ze in de vriezer doet. Zo heeft u altijd een voorraadje.
Pepers ontdoen van pitjes kan lastig zijn. Rol de hele peper eerst tussen uw handen goed heen en weer. Als u de pepers daarna opensnijdt, vallen de pitjes er zo uit.
Probeer eens een knoflookpers te gebruiken als u pepers ergens in moet verwerken. Uw handen blijven dan schoon.
Voor kinderen kunnen pepers in een gerecht te heet zijn. Kies er dan voor om de pepers apart te serveren, zo kan iedereen naar smaak toevoegen.

* Pepernoten kunt u bewaren in een koektrommel met een paar suikerklontjes. Ze blijven dan ongeveer en week vers.
Met de overgebleven pepernoten kunt u in een chocoladefondue dippen, door vanillepudding(vla) mengen, verkruimelen als boterhambeleg of gepofte appels mee vullen. Ook vanille-ijs wordt lekker met pepernoten. Roer vanille-ijs zacht, schep er pepernoten door en laat het ijs opnieuw invriezen.
Ook een idee om overgebleven pepernoten te gebruiken is om ze klein te maken in de keukenmachine en dat als broodbeleg te gebruiken of over pudding, vla o.i.d. te strooien.

* Perziken en nectarines ontvellen gaat op dezelfde manier als bij tomaten, kruis ze in en dompel ze vervolgens in kokend water.

* Bent u vergeten pesto te kopen? Maak zelf een kruidenolie met de kruiden die u op voorraad heeft, zoals koriander, peterselie of munt met een beetje olijfolie.

Pesto maakt u met basilicum, pijnboompitten, knoflook, pittige Italiaanse kaas en olijfolie te mengen in een keukenmachine of met een vijzel. Dit is de groene variant. De rode maakt u door de basilicum te vervangen door zongedroogde tomaatjes.
Pesto kunt u ook invriezen als u het potje aangebroken heeft. De blokjes pesto zijn te gebruiken als toevoeging aan diverse gerechten.

* Gebruikt u fijngesneden peterselie zet dit dan op tafel. Ieder kan zich dan naar smaak bedienen.

Is peterselie slap geworden in de koelkast? Knip dan een stukje van de stelen en zet ze enige tijd onder koud water.
Peterselie blijft lang goed als ze wordt gewassen, fijngehakt, met zout bestrooid en in een afgesloten pot of koelkastdoos worden bewaard.
Peterselie kan ook uitstekend in de diepvries worden bewaard. Vlak voor het gebruik de nog bevroren takjes fijnhakken

* Peulvruchten (erwten) worden eerder gaar als het zout pas na het koken wordt toegevoegd.
Oude peulvruchten (erwten) worden eerder gaar en beter van smaak als ze -nadat ze 15 uur in koud water zijn geweekt nog 48 uur in vochtige, wollen doeken worden gedroogd.
Als de tijd om peulvruchten te weken (ca. 12 uur) ontbreekt, kan men de peulvruchten in een pan met ruim water (of bouillon) aan de kook brengen, even laten koken en een uur lang in het vocht laten staan. Daarna behandelen als voorgeweekte peulvruchten.
Peulvruchten hoeven voor het koken niet te worden geweekt als men aan het kookwater wat zuiveringszout toevoegt. Het gewone zout pas erbij doen als ze gaar zijn. Zout verlengt de kooktijd.
Gedroogde peulvruchten beschermt men tegen ongedierte door ze met zout te bestrooien en ze zo nu en dan door elkaar te schudden.
Spoel een bord waarop u een pudding wilt keren eerst even af onder de koude kraan. Is de pudding niet goed geland, dan kunt u hem altijd nog verschuiven.

* Piment is een besje, dat groeit aan de pimentboom in Jamaica en Mexico. De smaak doet denken aan een combinatie van nootmuskaat, kruidnagel, peper en kaneel. U kunt het gemalen kopen of als hele besjes. Het is een smaakmaker in pindasoep, maar ook in stoofgerechten, hachee of kruidkoek.

* Pindakaas is smeuiger te maken met een paar druppels olijfolie.

* Pistachenootjes pellen gaat sneller als u ze even in kokend water en daarna in koud water legt.

* Een mini-pizza is te maken met brood te besmeren met tomatenpuree, stukjes mozzarella en ham. Sla boven elke pizza een ei stuk (dooier heel laten) en bestrooi het geheel met geraspte kaas. Zet dit 15 min. in een oven van 180 C en klaar.
Pizza hawaii maar dan anders: wrijf een dikke plak casinobrood in met knoflook. Leg er een schijf ananas op, met in het midden wat mandarijntjes. Wat tonijn uit blik en geraspte kaas erover en heel eventjes in de oven zetten tot de kaas smelt.
Als u zelf pizza bakt, doe dat dan niet in olie, maar op bakpapier om een lekker krokante bodem te krijgen.

* Plantaardig betekent dat een product niet van dierlijke oorsprong is. Dus alles wat Moeder Aarde cadeau geeft: groenten, fruit, zaden, noten, granen en peulvruchten. Vlees, vis, maar ook zuivel (afkomstig van koe of geit) zijn dus niet plantaardig.
Plantaardig  heeft veel gunstige voordelen voor de gezondheid, vanwege de rijke hoeveelheid onverzadigde vetten, vezels, vitaminen en mineralen.
Plantaardig is beter voor de aarde. Voor de productie is minder land en water nodig en het geeft minder CO2 uitstoot dan voor het produceren van dierlijke producten.
Plantaardige twist: een klassieke maaltijd kan makkelijk omgetoverd worden tot een plantaardige maaltijd. Verruil het stukje vlees of vis simpelweg door een vleesvariatie. Zo hoeft u geen grote veranderingen te maken in uw voeding of een recept.
* Poedersuiker  is heel eenvoudig zelf te maken door in een keukenmachine gewone kristalsuiker te doen, even laten draaien en klaar.

* Om poffertjesdeeg goed in de vormpjes te krijgen is lastig. Neem daarom een lege en schoongespoelde fles ketchup en vul deze met poffertjesbeslag. Dankzij de doseerdop kunt u de vormpjes heel precies vullen.

* Pompoenen groeien boven de grond en zijn net iets zoeter dan aardappelen, ze hebben wel een vergelijkbare structuur.
Vanwege de harde schil van de pompoen die een conserverende functie heeft, kunt u deze groente tot lang na aankoop bewaren. Sommige soorten zijn na een jaar nog eetbaar.
Rooster de pitten en gebruik ze als garnering op een broodjes, in de salade of pasta. Spoel de pompoenpitten eerst goed af in een zeef en laat ze drogen op een schone theedoek. Rooster ze in een droge koekenpan met antiaanbaklaag tot ze goudbruin zijn.
Bestrooi pompoenpitten met zeezout en of kruiden als tijm en oregano, lekker als tussendoortje.

Pompoenen behoren tot dezelfde familie als de augurk en de komkommer. Wist u dat de courgette ook een pompoen is?
Het lichtzoete vruchtvlees zit boordevol voedingsstoffen als zetmeel, vezels en bietacaroteen. Heerlijk in de soep, chili of geroosterd in de oven.

* Ruby port smaakt zoeter en fruitiger dan tawny port, die een drogere, kruidige smaak heeft.
Ruby port smaakt lekker bij desserts met chocolade.
Tawny port  past goed bij noten of een kaasplankje.

Portobello's  , een soort paddenstoelen, laten zich makkelijk vullen met een mengsel van fijngehakte verse tuinkruiden, olijven, knoflook, zongedroogde tomaatjes en wat broodkruim. Scheutje olijfolie erover, dan even in de oven en u heeft een prima voorafje.

* Snijd prei eerst in de lengte door. U kunt dan beter eerst het zand wegspoelen. Daarna klein snijden en nog eens wassen.
Gooi het groen van een prei niet weg, maar snij dit fijn in nasi of in soep. Het is ook geschikt om bouillon voor sauzen mee op smaak te brengen. Laat de prei dan 10 min. meekoken.

* Kleine potten van jam en pindakaas enz. zijn ideaal om mee te nemen, voor kruiden, hagelslag, enz. als u gaat kamperen.

* Als men op de nog warme pudding een laagje suiker strooit komt er geen vel op.

* Puree kunt u beter met warme melk mengen. Dan wordt ze lekker luchtig. Met koude melk wordt ze zwaar en stijfselachtig.
Een ander idee voor puree? Bij zalm is puree met pesto er doorheen een verrassing.
Puree eens wat anders? Meng er eens een beetje scherpe mosterd doorheen. Lekker bij een witlofschotel. Het toevoegen van een beetje bietensap kleurt uw puree mooi roze

eten en drinken q t/m u

Q.

* Een lekkere variant op een quiche is de chili con carne quiche. Benodigdheden: bruine bonen, mais, paprika, gehakt, prei, ui, knoflook, rode pepertjes naar smaak, tomatenpuree en zout en peper. Maak hiervan een chili con carne. Neem dan een pak met mix voor quiche naturel en maak het volgens de verpakking, maar vervang de vulling door de chili con carne.
Voor de vegetarische variant laat u het gehakt weg.

R.

* Rabarber wordt veel minder zuur als er tijdens het koken een mespunt krijt bij wordt gedaan. (te koop bij de drogist.)

* Is radijs zacht geworden, leg dan alleen het loof in het water, de radijsjes zelf dus niet.

Radijsjessoep: neem 2 bosjes radijs. De radijsjes eet u lekker op en van het groen maakt u een heerlijk soepje. Was het groen goed en snijd het grof. Schil een grote kruimige aardappel en snijd deze in blokjes. Pel 2 grote uien en snipper ze. Smoor groen, aardappel en ui in een pan met een scheutje zonnebloemolie en een stukje boter. Doe er 1.5 liter water bij een kippenbouillontablet. Laat 20 min. doorkoken en pureer de soep dan. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat en maak af met creme fraiche.
Verwijder het loof van radijs en bewaar ze in een bakje water in de koelkast. Ze blijven dan zeker 3 dagen vers en knapperig.

* Rasp van sinaasappelen zijn uitstekend in de koelkast te bewaren in een bewaardoosje. Ook invriezen is mogelijk.

* Recepten zonder zout: Schaaf gekookte rode bieten met een kaasschaaf in dunne plakjes. Verwarm de plakjes in een pan met wat citroensap en een flinke schep honing. Voeg daarbij gekookte aardappelen en u heeft een smakelijke maaltijd zonder zout.
Maak een eigen kruidenmix: een paar fijngewreven laurierblaadjes, een theelepeltje gedroogde tijm, een theelepel gedroogde gemalen rozemarijn en een mespunt gemalen kruidnagel.
Groenten roerbakken in olijfolie. Daardoor blijven ze voller van smaak, terwijl de vitamines behouden blijven.
Als u natriumarme boterhammen moet eten, rooster ze dan. Zo smaken ze veel lekkerder.
Een recept gebruiken in de keuken is handiger als u dat verpakt in plastic of een hoesje. Het recept wordt dan niet vies.
Als u in recepten in plaats van tarwebloem, volkoren meel wilt gebruiken, neem dan wat meer vocht.
Wanneer u in een recept de suiker vervangt door honing, kunt u wat minder honing dan suiker gebruiken.

* Wat appeltjes, rabarber of citroen geven een mooie rode kleur aan rodekool. Om het lekker smeuig te maken kunt u wat rijst meekoken.

* Bij het roerbakken van groenten komt veel vocht vrij. Dit is te voorkomen door de pan door en door heet te laten worden.
Het roerbakken moet op hoog vuur gebeuren, dan verdampt een groot deel van het vocht. Nog teveel vocht, schuif de groente aan de kant en schep het vocht eruit.

* Roggebrood kunt u niet zo lang bewaren. Doe het eens zo: leg de plakjes al zigzaggend tussen verhoudfolie en leg vervolgens het geheel in een diepvrieszakje in de vriezer. U kunt het roggebrood dan per plak ontdooien en opeten.

* Gebruikt u een rumertopf Dan kan het zijn dat de bovenkant van een gerecht lekker bruin is en de onderkant niet omdat het vlees in het vocht heeft gelegen. Leg dan eens een bakvormpje  o.i.d. onder het vlees, zodat het boven het vocht ligt.
Een rumertopf kunt u ook gebruiken om gesneden brood te bewaren, wel iedere maand de deksel vochtig maken.

* Toefjes stijfgeslagen room kunnen prima worden ingevroren. Spuit deze op bakpapier en vries ze in. Bewaar in een diepvriesdoos en gebruik ze voor op de koffie, als garnering op gebak, taart of desserts.
U krijgt meer room voor uw geld als u overgebleven eiwitten stijfklopt en door de opgeklopte slagroom mengt. Zo krijgt u bovendien minder calorien per portie binnen.
Room culinair is dezelfde room als kookroom. Echter zure room met een lager vetpercentage kunt u niet verhitten.

* Sterk geworden roomboter is geschikt te maken voor keukengebruik, door haar gedurende enkele min. op te koken met een stukje appel en niet te grote ui.

* Rozemarijn zijn moeilijk van de takjes af te rissen. Doe het eens als volgt: vries de rozemarijn in en ris de volgende dag de naaldjes tegendraads van de takjes.

* Ongelooflijk rijk aan vitamines zijn rozenbottels. Hier kunt u jam van maken of kopen, die uitermate gezond is.

* Rozijnen kunt u eerst door de bloem wentelen, om ze niet te laten zakken in een baksel.
U kunt voorkomen dat in een baksel met rozijnen die rozijnen verbranden, door als het brood te donker wordt, er een velletje aluminiumfolie overheen te leggen.

* Risotto over? Maak er eens bitterballen van. Laat de risotto 2 uur in de koelkast opstijven. Klop 1 ei los met wat melk in een diep bord. Doe op een ander bord bloem en op weer een ander bord paneermeel Rol balletjes van het restje risotto en rol ze achtereenvolgens door de bloem, het eimengsel en de paneermeel. Vijf min. frituren op 180 C.

* Een eenjarig gewas met lekkere pittige blaadjes. Daarom wordt rucola ook wel mosterdkruid of Italiaanse kers genoemd. Eruca vescaria subsp. sativa gedijt het beste bij koel weer.  Bij warm weer in de zomer schieten de planten snel in bloei en worden ze erg scherp van smaak. Maar geen nood, de bloemen smaken heerlijk in salade. De jonge blaadjes zijn eveneens te gebruiken in salades of op de boterham.

* Een ander recept voor rundvlees  doe in een braadpan zakjes instant jus met water, sojasaus, ketchup, gefruite uitjes, een paar laurierblaadjes en wat kruidnagelen. Dit mengsel laat ik aan de kook komen waarna ik er mijn gezouten en gepeperde runderlappen in leg. Er mag een vetrandje aan het rundvlees zitten. Breng het geheel weer aan de kook en laat enige uren sudderen op het kleinste pitje of stand 4 van de elektrische plaat.

* Rijst koken kan heel eenvoudig: breng water aan de kook, doe er evenveel handjes rijst in als er personen zijn en een handje voor de �pan�. Breng het geheel wederom aan de kook en zet dan de warmtebron uit. Tel 1 min. op bij de kooktijd die op het pak vermeld staat en de rijst is net zo gaar als normaal.

Teveel rijst gekookt? Vries het in en het is heel makkelijk om het in de magnetron op te warmen.
De kruidenpasta's voor bv. rijst dient u aan te lengen met water, maar als u eens melk gebruikt is het gerecht veel romiger.
Gekookte rijst kleeft niet aan de pan als men deze na het koken even in een bak koud water zet.
Strooi een paar korrels rijst in uw zoutstrooier. Het zout wordt dan niet vochtig.
Rijst wordt niet saai, als u het kookt in bouillon met daarin een gepelde hele ui. Na het koken verwijdert u de ui en giet de rijst af. Zo krijgt de rijst een lekkere volle smaak.
Kook eens wat citroensap mee met de rijst. het resultaat is mooie, droge, witte korrels.
Een restje gekookte rijst is heel geschikt als extra ingredient voor een zelfgebakken brood uit de broodbak machine. Wat kaneel en suiker erbij en het lijkt op een wentelteefje.
Het maakt niet uit welke soort rijst u gebruikt voor een Oosterse maaltijd, alleen als u met stokjes gaat eten, neem dan een soort die een beetje kleverig is en die u lang moet koken.
Soorten rijst: Gele rijst-  witte rijst die is gekleurd met gele kleurstof  (geelwortel ook wel kurkuma of koenjit genoemd) of saffraan
Wilde rijst- het is eigenlijk geen rijst,maar de zwarte zaden van een moerasgras uit Noord-Amerika, wordt vaak gemengd met witte rijst voor een fraai en smakelijk uiterlijk. Smaakt enigszins nootachtig
Risottorijst- rijst met een ronde korrel die veel vocht opneemt, geeft een wat plakkerig effect en is daarom ideaal voor risotto of paella
Basmati rijst- aromatische langkorrel rijst met verfijnde smaak die oorspronkelijk uit India komt, geschikt voor roerbakgerechten en curry
Zilvervliesrijst- ongepelde rijst die langer moet koken dan gepelde rijst, smaakt wat nootachtig.
Surinaamse rijst- droogkokende witte langkorrel rijst uit Suriname die bekend staat om de droogkokende extra lange korrel met volle smaak.
Pandan rijst- bijzonder geurige witte langkorrel rijst uit Thailand, de naam Pandan is afgeleid van het geurige blad van de pandanpalm.
Notenrijst- melange van rijst, amandelen, pompoenpitten, zonnebloempitten en papaja. Heeft een milde, nootachtige en lichtzoete smaak.
Meergranen rijst- combinatie van zilvervliesrijst, wilde rijst, witte rijst, gerst en tarwe. Heeft een volle en nootachtige smaak.
Snelkookrijst: witte lang graanrijst met een droge witte korrel.

S.

* Saffraan bestaat uit de gedroogde stempels van de zogenoemde saffraankrokus. Deze specerij wordt vaak gebruikt in rijst- en visgerechten. Voor gebruik kunt u het best de stempels even in water of wijn weken.
De saffraan krokussen worden met de hand geplukt, waarna de stempels handmatig uit de bloemen worden gehaald. Dat maakt  saffraan duur.

* Indien u salades serveert, haal deze dan enige tijd daarvoor uit de koelkast, ze zijn dan niet zo koud meer, zodat de smaken beter tot hun recht komen.
Bent u niet verzadigd na het eten van een salade. Voeg dan eens een ei toe, of tonijn uit blik. Ook kunt u kaas, gerookte kip, zalm, ham, in parten en in de schil gekookte aardappelen of surimisticks toevoegen. Ook de toevoeging van brood vult de maag. En wat dacht u van een pastasalade.

Om een salade fris te houden kunt u diepgevroren erwtjes toevoegen. De hele salade blijft zo 2 a 3 uur fris. En als de erwtjes ontdooid zijn geven ze nog een lekkere smaak af.
Een salade van zaken die u in huis heeft: aardappelsalade, per 500 gr. een blikje tonijn (in water) en een halve fijngesneden appel om het lekker fris te houden. Eventueel met wat vis, groenten of fruit op een schaal presenteren.

* Als er over salmonella wordt gesproken, is de kip altijd het onderwerp, maar ook ander pluimvee en zelfs varkensvlees kan besmet zijn. Neem dan ook voorzorgen, door het vlees door en door te verhitten en de snijplanken goed schoon te maken.

* Een snelle salsasaus: 1 blikje tomatenblokjes, een halve groene paprika en een halve rode ui in blokjes en op smaak gebracht met zout en peper en eventueel wat sambal.

* Sateprikkers zijn op vele manieren te gebruiken:
1. Maak met een prikker een vakverdeling in gehakt voordat het wordt ingevroren. Als u maar een beetje gehakt nodig heeft kunt u dat zo afbreken.
2. Rijg poffertjes en om en om met stukjes fruit aan de prikker. Het kan zowel warm als koud geserveerd worden.
3. Eerst een laagje yoghurt, dan wat limonadesiroop, Sateprikkers  erin en voorzichtig een figuurtje trekken. Creatief resultaat met zo'n simpel stokje.
4. Sateprikkers  verbranden niet of nauwelijks als u ze eerst een half uurtje in water weekt. Rijg er vlees, vis of groenten aan en u bent klaar om te grillen of bbq zonder zwartgeblakerde stokjes.
Om Sateprikkers s schoon te krijgen kunt u ze in zand steken en later gemakkelijk afwassen.
* Doe sate saus na bereiding in een thermoskan. De sate saus blijft dan warm en u hebt geen last meer van een aangekoekte bodem van de pan.
Geen ssate saus in huis, maar wel pindakaas? Maak dan daarmee de sate saus door de pindakaas te mengen met melk, sambal en gembersiroop. Even opwarmen (niet laten koken) en u heeft een heerlijke sate saus.

* Het knappen van saucijsjes bij het braden is te voorkomen. Leg, terwijl de boter zachtjes smelt, de saucijsjes even in warm water. Saucijsjes en boter krijgen nu ongeveer dezelfde temperatuur en op deze manier knappen ze niet.

* Als u een saus wilt klaarmaken waarin witte wijn voorkomt en u hebt geen witte wijn in huis, kan azijn uitkomst bieden. Neem er een eetlepel vol van en los er een klontje suiker in op. Het gaat dan in de saus en een knappe fijnproever die u betrapt!

Een lekker sausje: vul een soepkom met 4 el. creme fraiche of kwark. Daaraan toevoegen: een flinke scheut zoete chilisaus en wat geraspte oude kaas. Het sausje kan geserveerd worden bij burrito's, pitabroodje met shoarma, etc.Een sausje bij de vis: pers een citroen uit en meng het sap met een gelijke hoeveelheid olijfolie. Voeg wat zout en oregano toe en klop het sausje goed door met een vork. Heerlijk over gebakken of gegrilde vis.

Nog een sausje maar dan voor rauwkost: meng 1 dl. magere yoghurt met 1 theelepel mosterd, 2 eetlepels halvanaise, 2 eetlepels curry en voeg er zoetstof naar smaak aan toe. Serveer met rauwe groenten. Ook als dipsausje is het heerlijk.
Vindt u sauzen van mayonaise te vet, vervang dan de mayonaise of een gedeelte door magere yoghurt, kwark of slasaus.
U kunt sauzen invriezen in een ijsblokjesvorm. Dan kunt u ze eruit halen en in plastic zakje doen, zonder knoeien. Ze zijn dan klaar voor gebruik.
Saus uit een flesje krijgen?  Soms leidt dat tot geknoei. Steek een rietje in de fles of de achterkant van een vork/lepel. Er komt dan lucht in de fles en de saus loopt er gemakkelijk uit.
Rode wijnsaus is pas lekker als u er een eetlepel abrikozenjam doorheen schept. Maak het door aan het braadvocht een klontje margarine toe te voegen, een gesnipperd uitje en dan een scheut rode wijn. Breng dit aan de kook roer de abrikozenjam erdoor en laat de saus indikken.
Een rode saus binden met maizena, voeg dan wat paprikapoeder toe aan de maizena. De saus behoudt zijn rode kleur.
Houdbare sauzen zijn inderdaad erg lang houdbaar (ketjap, sojasaus, Worcestersaus) dat komt door het hoge zoutgehalte. Maar er kunnen wel schimmels in terechtkomen aan de dop. Hoe hygi�nischer u de flessen behandelt, hoe beter.

* Sauzenbinders zijn:- creme fraiche: voeg de room toe als deze op kamertemperatuur is en laat de saus zachtjes inkoken totdat de gewenste dikte is bereikt.
- slagroom: geschikt voor koude en warme sauzen. Bij warme sauzen wel eerst even laten inkoken.
- demi creme fraiche: de licht variant van creme fraiche.

* Een brandend gevoel van scherpe spijzen, zoals verse pepers, sambal, tabasco, etc. krijgt u snel weg met een slok melk of kauwen op verse peterselie. Een klontje suiker wil ook nog wel eens helpen.
Gerechten die te scherp geworden zijn kunt u verzachten door er kokosmelk, yoghurt of room aan toe te voegen. Een stoofgerecht is te redden door er nog wat stukken aardappel mee te sudderen.
U kunt het te scherpe gerecht ook combineren met rijst, dat wordt de scherpe smaak wat afgezwakt.

* Het schillen van sinaasappelen en grapefruit voor salades gaat veel gemakkelijker als u de vruchten eerst een paar minuten in een hete oven zet. De witte velletjes laten veel vlugger los, als u de warme schillen van de vruchten trekt.

Schimmel op gerookte ham en droge worst kan worden verwijderd met een papje van water en zout.
Beschimmeld brood is niet meer geschikt voor consumptie.

* Schuimgebak of cake kunnen instorten als het gebak op een te hoge temperatuur gebakken wordt. De bovenkant wordt dan te gaar en onderin nog niet. De oplossing is de ovendeur aan het eind van de bereidingstijd open zetten en de oven uit. Laat het gebak nog enige minuten in de oven staan.
Heerlijk om zelf te maken: merengues oftewel schuimgebak, bijvoorbeeld met slagroom en verse vruchten. Doe door het eiwit met suiker en vanillesuiker ook een theelepel azijn. Daar wordt het schuim heerlijk smeuig van, een beetje marshmallow-achtig.
Achter het recept van schuimgebak gaat nog heel wat scheidkunde schuil. De suiker zorgt ervoor dat het netwerk van eiwit, dat ontstaat tijdens het kloppen, stevig blijft.
De maezenazorgt er op haar beurt voor dat het eiwitschuim gemakkelijker is te verwerken.

* Het schillen van schorseneren is niet zo moeilijk als wel wordt gedacht; spoel ze eerst af onder de kraan om het ergste vuil er af te halen en kook ze daarna in de schil tot ze gaar zijn. U kunt dan met uw vingers het schilletje eraf halen. Het werkt het snelst als de schorseneren nog warm zijn.

* Gekookte selderijknol blijft prachtig blank als men de schijven voor het koken een uurtje in water met azijn legt.

* Sinaasappelen, citroenen en alles wat  u uitgeperst gebruikt, moet u zeer kort voor gebruik klaarmaken, anders verliest het fruit zijn waarde als vitaminebron.

Uit sinaasappelen krijgt u meer sap door ze even op een warm hoekje van een haard of fornuis te leggen.
Een sinaasappel is makkelijker te schillen nadat hij goed tussen de handen is gerold.
Als men aan het sap van wrange sinaasappelen een beetje zout toevoegt, smaakt het zoeter.
U kunt sinaasappelschilletjes heel dun raspen. Leg ze in een lauwwarme oven tot ze door en door droog zijn. Laat ze afkoelen om ze vervolgens in een schone, glazen jampot te bewaren.
Misschien is het u wel eens opgevallen dat sinaasappelen uit de tropen vaak die diep-oranje kleur missen die zo kenmerkend is voor sinaasappelen die uit Spanje of Marokko komen. Dat heeft alles te maken met het ontbreken van koude nachten in de tropen. Koude nachten breken namelijk het chlorofyl af in de schil waardoor die gel oranje kleur ontstaat.
Bij gebruik van sinaasappelschillen (geraspt) in gerechten mag er zo weinig mogelijk wit aan de schil blijven zitten, aangezien dat een bittere smaak heeft.
U kunt de sinaasappelschilletjes gebruiken in een cake, laat ze eerst weken in wat sap of water en snijd ze dan.
Het is ook lekker om een of meer schilletjes mee te laten koken in rijstgerechten, stoofpeertjes, kipcreaties e.d.
* Sinaasappeltijm (Thymus fragrantissimus) is een heel bijzondere, naar sinasappel ruikende tijm. Heerlijk als toekruid in taart of gebraden vlees. Om tomatengerechten te kruiden kunne u beter gewone tijm nemen/

* Sla is zeer vitaminerijk, maar maak het klaar kort voor het gebruik. Bereiden met citroensap is beter dan met azijn.
Denkt u erom, dat u de slablaadjes bij het wassen niet uitknijpt. De voedingsstoffen blijven behouden, als u ze stuk voor stuk uitslaat of droogzwaait in een doek of slamandje.
Voorverpakte sla is te bewaren in een open plastic zak in de groentela van uw koelkast.
Sla moeilijk uit elkaar te scheuren, vooral ijsbergsla?  Houdt de krop ondersteboven onder stromend water. De bladeren komen dan vanzelf los van de krop.
Verlepte slablaadjes krijgt u weer stevig door ze zo'n tien min. in ijskoud water te leggen waaraan wat citroensap en een paar plakken rauwe aardappel zijn toegevoegd.

* Slagroom met een kleurtje:
Geel: met advocaat vermengd met saffraan
Groen: pepermuntlikeur gemengd met kruisbessen- of kiwi-jam.
Blauw: mengen met vruchtenmoes van bramen of blauwe bessen

Rood: gezeefde vruchtenmoes van rode vruchten of aardbeien.
Bruin: chocoladepasta

Slagroom met extra glans krijgt u door tijdens het kloppen via een fijne zeef wat poedersuiker aan toe te voegen.
Vollere slagroom bereikt u door de aan de room wat eiwit mee te kloppen. Ga hierbij uit van het eiwit van 1 ei op 200 gr. room.
Slagroom wordt sneller stijf wanneer deze direct uit de koelkast geslagen wordt.
Slagroom wordt sneller stijf als aan de room een druppel citroensap wordt toegevoegd.
De slagroom blijft langer stijf als er ook nog een mespunt bakpoeder bij wordt gedaan.
Als slagroom niet stijf wil worden, voegt u er een beetje opgeloste gelatine bij.
Overgebleven slagroom sla ik met of zonder suiker stijf en leg een en ander in klodders of keurig gespoten op een daarvoor geschikt schaaltje of doosje in de vriezer. Na een half uur dek ik schaaltje of doosje met folie af.
Slagroom kloppen zonder knoeien gaat het beste als u natgemaakte folie over de slagoom kom spant. Door een gaatje kunt u kloppen.
Als de omgevingstemperatuur te hoog is om slagroom op te laten stijven, probeer dan het volgende: leg de gardes van de mixer een tijdje in de vriezer. Op het moment dat u ze nodig heeft haalt u ze eruit en kloppen maar.
Geen slagroom voor uw appeltaart. Neem dan eens Franse kwark met blanke vla gemengd. Smaakt zeker zo lekker.

* Een lekker recept voor een smoothie. Snijd 1 zoete meloen in stukjes en doe die in een blender. Voeg ca. 10 groene druiven zonder pit, 500 ml. magere citroenyoghurt en wat fijngehakte munt toe. Zet de blender aan. Breng daarna op smaak met citroensap.
Als de smoothie te dik is kunt u nog wat extra yoghurt toevoegen. Zet voor het serveren even in de vriezer, zodat de smoothie heerlijk koud wordt.
Geen zin om telkens als u zin heeft in een smoothie fruit te snijden. Doe het eens zo: koop eens in de zoveel tijd goedkoop fruit en snijd dat alles in blokjes. Mix dat alles door elkaar en vries het in. Heeft u dan zin in een smoothie, neem een zakje en doe er sinaasappelsap of yoghurt overheen en u heeft een snelle, ijskoude smoothie.
Een smoothie krijgt een prachtige felroze kleur en een heerlijk zoetige smaak met een scheut bietensap.

* Een vegetarische snack maakt u als volgt. Neem een recept voor normale saucijzenbroodjes. Vervang het gehakt door vegetarisch gehakt, waaraan een flinke scheut zoete chilisaus wordt toegevoegd. Smeer het deeg in met losgeklopt ei, zet de broodjes 25 min. in de oven en  heeft heerlijke verse vegetarische saucijzenbroodjes.

Het invriezen van snacks in de papieren verpakking kan rommel geven. Doe de snacks eens los in een hersluitbare plastic zak. Zo nemen de snacks veel minder ruimte in en u heeft geen last van kruimels in de diepvries.

* Snert brandt niet aan als u een snee witbrood meekookt. De erwten blijven dan drijven en u voorkomt aanbranden.

* Hete soep pureren met een staafmixer kan, maar let op spetten. Doe de mixer diep in de pan, zodat er minder vocht opspat. Wilt u het absoluut veilig doen, laat de soep dan eerst afkoelen en warm deze na het pureren op.
Als u vermicelli aan uw soep wilt toevoegen, wordt de soep troebel. Doe het eens zo: kook de vermicelli apart en voeg het op het laatst toe aan de soep. Ze blijft dan helder. 

Soep wordt gauw zuur als ze lang op een lauwwarme temperatuur blijft. Het beste is de soep zo snel mogelijk af te koelen. In de kelder of op een rooster voor het open raam.
Een bindmiddel voor soep is een paar aardappelen mee laten koken. Een grote pan soep maken in een snelkookpan gaat goed als u de soep geconcentreerder maakt en later aanvult met de juiste hoeveelheid water.

Als u dat niet doet, is de kans groot dat de soep over de pan heen kookt en dat geeft zo�n rotzooi.
Is uw soep te zout, voeg dan een paar stukken geschilde aardappel toe en het zout trekt daarin.
Is uw soep te schuimig, neem een schuimspaan en schep het schuim er voorzichtig af.
Is uw soep te dun,  men een beetje maizena met een klein beetje koud water en roer het beetje voor beetje door de komende soep. Laat nog even doorkoken.
Is uw soep te vet, laat de soep koud worden en schep het overtollige vet eraf.
Is uw soep te gevuld, voeg water toe en proef vervolgens of er nog wat bouillonpoeder of zout bij moet.
Grieperig of verkouden Onze (groot)moeders wisten het al: kippensoep helpt. Zit er iets geneeskrachtigs in de combinatie kip en groenten? Of is het de liefde en de goede zorgen, u knapt er in elk geval van op.

* Vul soezen eens met een pittige ragout, een idee voor een feestelijk voorgerecht.

* Sojasaus is er in twee smaken: zoet (manis) en zout (asin). Voor het gerecht maakt het niets uit welke smaak u neemt. Overigens zijn Japanse en Chinese sojasauzen meestal dunner en zout van smaak.

* Voor het maken van een souffle is een hoge ovenvaste schaal onontbeerlijk. Men kan een te lage ovenschotel makkelijk verhogen door er een beboterd vel aluminiumfolie omheen te binden.

* Spaghetti eten doet u als volgt: 1. Til met de vork zo'n 3 spaghettislierten los van de rest
2. Zet nu de tanden van de vork op de rand van het (liefst diepe) bord
3. Draai voorzichtig rond tot de hele lengte van de pasta is opgewikkeld.
* Een andere spaghettisaus maak je door twee grote uien te snijden en in een beetje boter te fruiten. Voeg twee blikjes tomatenpuree toe, twee blikjes ansjovis op olie, knoflook, peper, Italiaanse kruiden en eventueel nog wat verse tomaat en paprika. Wat water erbij en pruttelen maar. Eventueel kunt u nog wat kappertjes en olijven aan toevoegen voor een extra Italiaans tintje.

* Spek snijden gaat gemakkelijker als deze een beetje bevroren is.
Stukjes spek die men met zwoerd en al wil bakken, kan men het beste aan de zwoerdkant even in knippen; het spek trekt dan niet krom.
Spek uitbakken gaat als volgt: 1. Verhit een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Houd uw hand boven de pan om te voelen of hij heet is.
2. Doe de spekjes in de pan en bak ze in 5-8 min. uit. Zet het vuur niet te hoog, wand dan kunnen ze verbranden.
3. Schep de spekjes regelmatig om. Zo worden ze gelijkmatig bruin en krokant.
4. Schep de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Zo blijven ze krokant.

* Spinazie kunt u tegenwoordig prima invriezen en weer opwarmen. Er ontstaan geen schadelijke stoffen.
Koel een gerecht met spinazie wel snel af, bv. in ijskoud water, om het ontstaan van ziekteverwekkers te voorkomen. Vries het daarna in (-18C) Zo blijft het drie maanden houdbaar.
Laat een gerecht met spinazie in de koelkast ontdooien, voordat u het gaat eten, zodat de temperatuur niet te snel gaat oplopen.

In spinazie zit oxaalzuur. Dat haalt een beetje calcium van uw tanden, vandaar dat die ruw aanvoelen. Direct na het eten de tanden poetsen vergroot de schade. Melk en ei maken het zuur onschadelijk, dus gebruik a la creme.

* Spruitjes zijn wat lekkerder als u ze kookt met een theelepeltje bruine suiker in het kookwater. Snijd ook eens een kruisje in de bovenkant. Dat verkort het garingsproces.
Maak een gehaktballetje ter grootte van spruitjes en meng ze door de gekookte spruitjes. Doe daarover een wit sausje. De vraag is dan: heb ik nu een spruitje of een gehaktbal. Zo gaat eten een stuk sneller.
Kook eens een flinke korst brood mee met de spruitjes dan blijft die onaangename geur weg uit de keuken.

* Ook zo'n hekel aan het schoonmaken van een spuitzak voor slagroom? Neem dan eens puntzakjes mee uit de supermarkt of drogist. Knip het uiterste puntje eraf en u kunt ermee aan de slag. Na gebruik gooit u ze weg.

* Stamppot te dun uitgevallen? Strooi er wat instant aardappelpuree doorheen. Ook voor het binden van soepen werkt het prima.

* Op zoek naar een alternatief voor suiker. Denk dan eens aan stevia.
Stevia is een groene plant oorspronkelijk afkomstig uit Brazilie en Paraguay, voor nature zoet, zonder calorien en koolhydraten.
De plant heet Stevia Rebaudania waar uit de blaadjes stevia wordt gehaald.
1  Klontje stevia  is gelijk aan 1 klontje suiker, maar dan zonder de calorien
1 Lepel stevia (0,5 gr) heeft dezelfde zoetkracht als 1 lepecalorien l suiker (5 gr.) maar bevat slechts 2 kcal.
Stevia is 200 keer zo zoet als tafelsuiker, maar bevat geen calorien.
De suikerspiegel blijkt gunstig bij gebruikers van stevia.

* Stokbrood wordt na het afbakken gewikkeld in een schone theedoek en blijft even staan. Het stokbrood wordt hierdoor iets zachter en is veel beter te snijden.

Snijd overgebleven stokbrood in schuine sneetjes. Beleg ze met een plakje tomaat, een restje (Franse) kaas en bestrooi met wat Italiaanse tuinkruiden. Zet ze ca. 15 min. onder de grill en u heeft een heerlijk en feestelijk lunchhapje.
Een ovenvers stokbrood is vaak moeilijk te snijden. Snijd voor het bakken het deeg even in en na het bakken is het prima in sneetjes te snijden.
Oud stokbrood kunt u prima gebruiken als croutons in een soep. Droog ze uit in de oven op 200 C. tot ze door en door droog zijn.

* Er zijn stoofperen die van nature de eigenschap bezitten prachtig rood te koken. Andere blijven hardnekkig blank. Om die ook een kleurtje mee te geven moet u er een scheutje azijn bij doen. Gegarandeerd dat ze dan gaan blozen.

* In recepten voor stoofschotels staat als ingredient een alcoholische drank. Wat nu als u geen alcohol gebruik. Neem dan een scheutje citroen of azijn om toe te voegen. De zuren in wijn, en dus citroen of azijn, zorgen ervoor dat het vlees mals blijft.

* Moet u voor een koek stroop afmeten, spoel de maatbeker vooraf met een beetje olie. De stroop glijdt dan gemakkelijk uit de maatbeker, zonder dat er restjes achterblijven.

* Suiker kan men niet een op een vervangen door zoetstof.
Harde suiker wordt weer zacht door een sneetje vers brood in de zak of bus te doen en hem zo een paar uur goed afgesloten te laten staan.
De suiker wordt ook weer zacht als men een vochtige doek over de geopende pot of zak legt.
Bij cake en taart zorgt suiker niet alleen voor een zoete smaak, maar ook voor volume. (Zoetstof doet dat niet). Wilt u wel volume en zoetstof gebruiken, klop dan eiwit stijf van de eieren die u voor het recept gebruikt en spatel deze door het deeg. De hoeveelheid zoetstof is terug te vinden op de verpakking. Neem wel zoetstoffen die tegen verhitting kunnen.
Als u in een recept verse vanille nodig hebt, schraapt u meestal het merg uit het stokje en gooit u het stukje vervolgens weg. Zelf stop ik het stokje in de suikerpot en na een paar weken heeft de suiker een heerlijke vanillesmaak gekregen. Zo maakt u dus op een goedkope en makkelijke manier vanillesuiker.
Er zit verschil tussen gewone suiker en kandijsuiker . Bietsuiker wordt gecentrifugeerd na het inkoken , er blijven dan witte suikerkristallen over en rietsuiker niet. De kleur blijft daardoor donkerder.  

* Oranjesnippers, sukade en Franse vruchtjes worden, als men ze lang bewaart, erg hard. Door ze voor het gebruik een paar min. in heet water te leggen, worden ze weer heerlijk zacht. 

* De laatste tijd is de term superfoods in zwang. Superfoods zijn krachtige, geconcentreerde voedingsmiddelen met een ontzagwekkend vermogen ons lichaam te voeden en te herstellen. In dit full-color geillustreerde boek geeft rawfood-deskundige David Wolfe een volledig overzicht van smakelijke plantaardige voedingsproducten zoals goji-bessen, wilt u meer weten over wat superfoods kunnen doen voor uw gezondheid? Bestel dan dit boek van David Wolfe, een populaire goeroe op het gebied van superfoords.

T.

* Een hartige taart maar dan anders. Verwarm de oven voor op 180C. Smeer een tortilla in met creme fraiche. Fruit een gesnipperd uitje en bak een handjevol gerookte spekblokjes uit. Verdeel de ui en de spekjes over de tortilla en bak de taart in de oven tot de bodem lekker knapperig is.
Een hartige taart gaat zo'n 45 min. in een oven.
Een taart bakken gaat verreweg het beste in een springvorm. Maar het kan ook goed in een zandtaartvorm. Leg voordat u gaat bakken twee repen vetvrij papier kruisgewijs in de vorm en stort daar het beslag op. Als de repen voldoende uitsteken kunt u de taart hiermee gemakkelijk uit de vorm lichten.
Maar als u een groentetaart maakt, gaan de vitamines er dan niet uit? De meeste vitamines zijn wateroplosbaar. Dat betekent dat als u de groenten in water kookt, de vitamines deels worden weggegooid, denk aan vitamine C, maar in een oven gebeurt dat niet. Om vitamine A op te nemen is vet nodig, dus daarvoor is bakken in de oven ook geschikt.
Taarten bakken gaat niet met ligt boter. Er zit teveel water in. Wilt u toch minder vet gebak maken, kies dan voor een taart van biscuitdeeg. Dat is veel minder vet dan cakedeeg. Ook kruidkoek, gebak van gistdeeg, zoals vruch tenvlaai, bevatten nauwelijks vet.

Taartbodems die te zompig zijn, zijn te voorkomen door het deeg koud te verwerken. Bovendien kunt u de vulling eerst uit laten lekken en de bodem met een vork bewerken. Bestrooi het deeg eens met paneermeel. Voeg de vulling pas op het laatste moment toe. Bak de taart in een voorverwarmde oven met een temperatuur van 170 C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat de bovenkant niet te snel bruin wordt en de taartbodem de tijd krijgt om gaat te worden.

Nog een manier om te voorkomen dat de bodem te nat wordt, is om de deegbal op te laten stijven in de koelkast en de bodem van de taartvorm te bedekken met droge blaadjes gelatine. De gelatine neemt het vocht op.

* Tips voor een tapas thuisavond.
- Creer bij lekker weer een gezellig plekje in de tuin en versier tafel en tuin met kleurrijke kaarsen, kussens, bloemen en takken
- Het oog wil ook wat; maak de gerechtjes dus extra mooi met behulp van sateprikkers, verse kruiden, decoratiesaus, amuselepels, -glaasjes en -bordjes
- Kijk of u genoeg (kleurrijke) schaaltjes, bordjes, glazen en servetten in huis hebt om het eten leuk op te dienen.Leen anders bij vrienden of ga naar een goedkope woonwinkel voor goedkoop en vrolijk tapas servies
- Maak veel verschillende soorten tapas. Wissel af in warm en koud maar ook in de basisingredienten zoals vis, vlees, groenten, aardappel, etc. Gebruik voor het opdienen van (alcoholvrije) sangria, een uitgeholde watermeloen. Snijd de bovenkant van een grote watermeloen en hol de meloen helemaal uit. Vul de meloen met sangria en zet wat cocktailprikkers met fruit erin.
- Vul blikjes van bv. tonijn en tomatenpuree met kiezelsteentjes en een waxinelichtje voor een extra Spaanse sfeer.
- Schrijf alles wat u serveert met krijt op een schoolbord dat u in het zicht hangt
- Draai een passend Spaans lounge- of salsamuziekje
- Nodig lekker veel mensen uit, staan, hangen, op een krukje of op en kussen op de grond zitten vindt niemand erg tijdens zo'n etentje.
- Wissel tijdens het eten regelmatig van plek zodat u niet steeds met dezelfde persoon praat
- Probeer de voorbereidingen zoveel mogelijk te treffen voordat uw gasten komen. Zo kunt u zich gezellig mengen tussen uw gasten zonder dat u steeds lange tijd in de keuken hoeft te staan.

* Taugie bewaart u in de groentela van uw koelkast. In plastic houdt u taugie dan een tot twee dagen goed. Hierna wordt de groente bruin en slap.
Als u taugie in een gerecht knapperig wilt houden, is onderdompelen in kokend water voldoende.
Bij roerbakken van taugie  is onderdompelen niet nodig.
Taugie  is de kiem van de mungboon, een kleine groene sojaboon uit China.
Taugie is een teer en kwetsbaar product.
Laat taugie niet te lang meekoken, dan verliest het zijn vitamines.
50-100 gr. taugie   per persoon is voldoende.
Een idee om af te slanken: vervang pasta door taugie  . Kook de taugie   1 min. en serveer die met bolognese- of carbonarasaus. Het vult goed en het heeft veel minder calorieien.

* Thee bewaren op een donkere plaats, luchtdicht en op een koele en droge plaats. Zo blijven groene en witte thee 6 tot 8 maanden optimaal smaken, zwarte thee en oolong wel 12 tot 24 maanden.
Zwarte thee is het gefermenteerde blad van een cameliaplant. Na de pluk wordt het blad gekneusd en uitgespreid in de zon of gedroogd in een droger waarbij er al kerend zuurstof aan toegevoegd wordt, waar het blad van oranje naar diepbruin tot zwart kleurt, al naar gelang de hoeveelheid zuurstof. Daarna wordt het blad gestoomd en gedraaid, soms gebroken en soms gemalen.
Groene thee is het ongerfermenteerde  blad van de cameliaplant en heeft de meest natuurlijke smaak. Direct na de pluk wordt het blad kort gedroogd en meteen gestoomd om het germenteringsproces te stoppen. Daarna worden de blaadjes gerolod, gedraaid, gebroken of gemalen. Groene thee is in essentie gezonder dan zwarte thee, omdat tijdens de fermentatie veel belangrijke gezondheidsfactoren reageren met zuurstof waardoor ze oxideren en hun kracht verliezen. Aan groene thee worden dan ook legio gezondheidsbevorderende eigenschappen toegedicht.
Witte thee wordt gemaakt van de knopjes van nieuwe blaadjes net voor ze open gaan. Witte thee kan slechts eenmaal per jaar gedurende enkele dagen met de hand worden geplukt. Ook witte thee is rijk aan antioxidanten.
Rooibosthee is strikt gezien geen echte thee, aangezien deze niet gemaakt wordt van de bladeren van de cameliastruik, maar van de naalden van de rooibosstruik. Goede rooibosthee, herkent u aan de mooie rode kleur die ze na fermentatie krijgt. Hoe goedkoper de rooibos, hoe groter de kans dat er restmateriaal van de takken tussen zit, hierdoor stijgt het looizuurgehalte van de thee en wordt de kleur minder rood. Rooibos bevat een nog hoger gehalte antioxidanten dan groene thee.
Kruidenthee is geen echte thee maar de algemene aanduiding voor infusies gemaakt van bloemen,  kruiden en/of planten. Bekende voorbeelden zijn zoethout, venkel, kamille, brandnetel, hibscus en munt. Aan kruidentheeworden, afhankelijk van de ingredienten vaak heilzame eigenschappen toegedicht.
- Maak thee bij voorkeur met gefilterd water. Doordat kalk, chloor en zware metalen zoals lood en koper uit het leidingwater zijn gefilterd, krijgt u een extra gezonde heldere thee zonder bittere bijsmaak. Ook blijven het theeservies en de waterkoker veel langer schoon.
- Laat het water kort koken, anders verliest het zijn zuurstof en wordt het vlak van smaak
- Gebruik water wat al even van de kok af is (ca. 80C)om een bittere smaak te voorkomen
- Verwarm de theepot en kopje voor, door ze vooraf om te spoelen met warm water.
- Laat de thee min. 3 min. trekken om alle werkzame stoffen in thee te laten komen.
- Drink de thee zo vers mogelijk.
- Het toevoegen van een klein beetje citroensap verlengt de stabiliteit van de abtioxidanten met ca. 1 uur.
- Neem min, drie koppen groene thee per dag voor optimaal gezondheidseffect.
Zowel groene als zwarte thee zijn rijk aan polyfenolen. Polyfenolen komen voor in allerlei plantaardige voedingsmiddelen zoals groente en gruit en zijn krachtige antioxidanten. Vooral de flavonoiden. De soorten en hoeveelheden flavonoiden verschillen per theesoort. De variatie in blaadjes, de groeiomgeving, de bewerking en de grootte van de theestukjes hebben hier allemaal invloed op.
Tannines, ook wel looistoffen genoemd, zijn een tweede groep polygenolen.De naam looistof kot voort uit de leerlooierij. Huiden worden gelooid tot leer door het toevoegen van tannines. Veel mensen denken dat thee ook looizuur (tanninezuur) bevat, maar dat is niet het geval. Als er op een theeverpakking looizuurvrij staat, verwijst dit meestal naar de afwezigheid van tannines. De hoeveelheid tannines in een kopje thee is afhankelijk van hoe lang u de thee laat trekken. De eerste twee tot drie minuten lossen vooral de geur-, smaak- enopwekkende stoffen op. Pas daarna komen de tannines. Als u thee langer laat trekken is de hoeveelheid looistoffen aanzienlijk toegenomen. U merkt dit ook aan de smaak. De tannines zorgen voor het licht-wrange, samentrekkende effect in de mond. Vooral bij het drinken van rode wijn is dit effect van tannines goed merkbaar. De rustgevende werking van thee o de maag en het darmstelsel danken we aan de tannines. Maar ze komen ook constipatie veroorzaken. Een beetje melk in de thee kan dan uitkomst bieden. Melk bindt de tannines en remt daardoor de werking. Tannines kunnen  ook de opname van mineralen als ijzer, calcium, zink en magnesium verhinderen.
Net als koffie, kan thee een opwekkend effect hebben. Het vermindert vermoeidheid en zorgt voor en alert gevoel. Dit komt door de aanwezigheid van theine. Cafeie en theine zijn in wezen dezelfde stoffen. Groene thee bevat de helft minder cafeine dan koffie maar omdat ze door de samenstelling langzamer wordt opgenomen krijgt u door het drinken van groene thee een langdurig mild stimulerend gevoel van energie in plaats van depieken en dalen van koffie.

* Dubbelwandig theeglas : niet alleen voor warme dranken, maar ook voor koude.

* Als u teveel tjap tjoi hebt gehaald van de Chinees, vriest u dit in. Maar eenmaal ontdooid is dit minder smakelijk. Roer de ontdooide tjap tjoi eens door Chinese kippensoep. De soep is dan rijkelijk gevuld.

* Een toastje met snel beleg is zo gemaakt door de uitgelekte inhoud van een blikje tonijn te mengen met groene pesto uit een potje. Voeg peper toe en als extraatje wat kappertjes, en klaar is het beleg.
Een toastje smeren? Vaak breekt hij dan doormidden. Leg het toastje eens op een boterham.

* Een snel toetje? Neem een bolletje vanille-ijs, giet er vanillevla over en een paar stukjes chocolade.

* Zijn de tomaten iets te zacht geworden, leg ze dan een paar uur in een bakje met koud water en ze worden weer iets harder.
Tomaten schillen gaat eenvoudig, als u deze eerst even in heet water legt.
Verse, stevige tomaten blijven behoorlijk lang goed wanneer me ze, in papier gewikkeld, bewaart op een koele plaats. Ze kunnen ook worden bewaard in een kist met droog zand. De tomaten mogen elkaar dan niet raken.
Krijgt u een blikje tomatenpuree ook niet zonder spetters open? Doe het blik eens in een boterhamzakje voordat u het openmaakt. De spetters worden door het zakje opgevangen.
De mini tros sherrytomaat is een ware smaakbom. Hij is de zoetste van alle tomaten en is daarom de perfecte snack. De zoete smaak komt door een hoger suikergehalte. Dat wordt deels bereikt door een beperkt aantal tomaten per tros te kweken en deze pas te plukken als ze helemaal rijp zijn. Om er thuis zolang mogelijk van te genieten, laat u de mini tros sherrytomaten het best aan de tros. De tomaatjes zijn niet alleen smaakvol, maar ze bevatten ook veel anti-oxidanten, die helpen u de bloeddruk gezond te houden.
Met ruim 4 kilo tomaten per persoon per jaar staat de tomaat met stip op nr. 1 als meest gegeten groente in Nederland. U hebt ze in alle soorten en maten, waaronder de roma tomaat. Deze Italiaanse schone heeft een stevige, droge vrucht en leent zich daarom ideaal voor pastasauzen en stoofvlees.
De romatomaat ook wel pomodori- of pruimtomaat voelt zich met zijn zoete, kruidige smaak prima thuis in salades.
De romatomaat is op zijn best op een koele plek. Daar blijft hij langer goed en blijft de volle smaak behouden.
Tomaten kunt u in de oven drogen. Verwarm de oven voor op 100 C. Snijd twee kilo stevige (roma)tomaten doormidden en haal de zaadjes eruit. Bestrooi de binnenkant met twee theelepels suiker en twee theelepels zout en leg de tomaten op een rooster in het midden van de oven, met de opengesneden kanten naar beneden. Zet de ovendeur op een kier, laat de tomaten in zeven uur drogen en vervolgens afkoelen. De tomaten zijn drie maanden houdbaar in potjes die eerst met heet sodawater zijn schoongemaakt. Giet er zoveel olijfolie op dat alle tomaten onderstaan.
Nog een manier om tomaten te drogen: Verwarm de oven op 140 C, smeer een bakplaat in met goede olijfolie, extra vierge, leg hierop de in vieren gesneden tomaten besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met (zee)zout,  peper en gedroogde Italiaanse kruiden. Vervolgens laat ik de tomaten zes uur in de oven drogen.

Zacht geworden tomaten zijn nog prima te gebruiken als u ze invriest voor soepen en sauzen.
Als u het diefje uit de tomaat verwijdert (het stengeltje met blad in de oksel) kunt u dat in een glas water stoppen en na veertien dagen heeft het wortels en kan het de grond in.

* Tomatenketchup komt soms moeilijk uit de fles. Neem eens een rietje en steek dat in de fles, wedden dat de tomatenketchup er zo uitkomt? Er komt dan lucht in de fles, aardoor deze leegloopt.
Tomatenketchup is niet vet en bevat lycopeen, een heilzame rode kleurstof (ook aanwezig in frambozen, rode grapefruit en rozenbottel) dat mogelijk een gunstig effect heeft tegen prostaatkanker en de kans op hart- en vaatziekten zou kunnen verkleinen.
Tomatensoep wordt ook lekker als je er een potje roerbaksaus voor kip Hawai doorheen doet.

Voor de zoete smaak kunt u er ook bruine suiker en een beetje gember doorheen doen.
Tomatensoep is lekkerder te maken door er een klein scheutje gembersiroop en een flinke hoeveelheid honing aan toe te voegen. Kook eens een pan tomatensoep van verse vleestomaten, laat de soep afkoelen en giet er een flinke scheut witte wijn door. Voeg een blaadje munt toe en geniet van een heerlijk verfrissend en dorstlessend drankje.

* Als u een tompouce doormidden wilt snijden, gebruik dan een schaar in plaats van een mes, knip eerst het bovenste stuk bladerdeeg door en vervolgens het onderste. Zo blijven de twee helften in model.

* Maak eens borrelhapjes met tonijn. Meng twee blikjes tonijn op olie met 2 gesnipperde uien, een rode peper in kleine stukjes, gehakt, een ei, wat zout en verkruimeld oud brood of paneermeel. Rol er balletjes van en bak die in een laagje olijfolie knapperig. Voor de liefhebbers geeft u er sambal bij.

* Een lekkere topping voor een muffin is: neem een geraspte schil van en schoongeboende citroen en meng deze met 100 gr. (riet)suiker. Strooi dit mengsel over de muffins voor ze de oven in gaan en geniet. Deze topping is overigens ook heel geschikt om andere soorten cake of taart een feestelijk extraatje mee te geven.

* Kook voor 4 pers. 500 gr. tortellini met kaas- of hamvulling volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Verdeel een stronk broccoli in kleine roosjes en kook deze gar. Verwarm in een andere pan 1 pakje zuivelspread en voeg hier 2 geperste teentjes knoflook en een klein potje pesto aan toe. Pel twee handjes pistachenoten en warm deze mee. Op het eind voegt u de afgegoten tortellini en broccoli toe aan de saus.

* Een snelle tosti neem magere smeerkaas en kipfilet. Strooi hier wat Italiaanse kruiden over. De smeerkaas bevat minder calorieien dan gewone kaas en is warm extra smeuig. U kunt de kipfilet ook vervangen door runder rookvlees, voor een wat zoutere smaak.
Nog een tosti: een witte casinoboterham besmeren met belegen kaas, leg daarop uitgebakken bacon, daarop een plak cheddarkaas en dek af met een tweede boterham Gril de tosti vervolgens in het tostiapparaat tot de kas smelt.

* Verse tuinbonen verkleuren snel na het doppen. Kook de bonen met een scheutje melk en ze worden of blijven blank.
Gedopte tuinbonen gaan prima in de vriezer.
Last van de vliezen van gedopte tuinbonen. Haal de ingevroren tuinbonen door warm water. Hierdoor laat het velletje, dat nog wel bevroren is los, waardoor u de boontjes er zo uit kunt knijpen.
Een restant tuinbonen kunt u de volgende dag lekker maken met een sausje van mayonaise en mosterd. Roer daar blokjes ham en de overgebleven tuinbonen door.

* Tuinkers kan heel goed op een celstof babyluier worden gezaaid.
De tuinkers afknippen met een schaar.
Tuinkers is weer eens iets anders als broodbeleg. Lekker op een broodje kaas of tomaat.

U.

* Uien mogen nooit te donker worden gebakken, gerechten krijgen anders een bittere smaak.
De gele ui is de bekendste, andere soorten zijn lente-uitjes, bosui, zoete ui, witte en rode ui en sjalotjes. er zijn wel 11 soorten verkrijgbaar, het hele jaar door.
Uien  zijn smaakvol, en gezond, ze hebben weinig calorieien, veel vezels, vitaminen en mineralen.

Bewaar uien op een koele, droge en donkere plaats buiten de koelkast. Zo kunt u ze enkele weken bewaren.
Snijd de ui vlak voor gebruik, dan droogt deze niet uit en de smaak is optimaal.
Snijd uien in de buurt van een lopende kraan of bij een open raam.
Uien zijn beter te schillen als ze even in koud water hebben gelegen. 
Ook als u de ui bestrooit met zout, zullen de ogen droog blijven.

Uien kunt u uitpersen op een citroenpers.
Uien kunt u snijden onder de afzuigkap; uw ogen zullen niet meer tranen.
Uien snijden gaat heel snel, als u ze eerst door de helft snijdt en dan met de kaasschaaf flinterdunne schijfjes snijdt.
Een lekkere dip: uiendip. Zeef een zakje uiensoep en vang daarbij het soeppoeder op in een bakje (de gedroogde uitsnippers worden niet gebruikt). Roer een bakje verse roomkaas goed om en doe er naar smaak een aantal dessertlepels van dit uienpoeder doorheen. Een heerlijke dip!
Fijngehakte uien moeten vrijwel direct worden verwerkt. Als men de stukjes laat liggen krijgen ze een bittere smaak.
Een nare mondgeur na het eten van uien verdwijnt als men een glas verse melk heeft gedronken.

Een uienmarmelade maakt u als volgt. Snijd 600 gr. sjalotten in heel dunne, halve ringen. Verwarm 4 eetlepels olijfolie in een pan en bak hierin op een zacht vuurtje de sjalotten. Voeg 125 ml. droge witte wijn toe, een stuk of wat kruidnagels, een snufje kaneel, 1 theelepel zout en veel peper. Zet de pan nu op het allerkleinste pitje en laat 1 uur heel zachtjes stoven. Voeg dan 2 eetlepels balsamico azijn toe en laat nog 10 min. tot een jamachtige massa.

Uiensaus : pel drie grote uien en snijd ze in ringen. Braad de ringen aan inde koekenpan en voeg 2 el. water toe. Verkruimel er een groenten bouillontablet boven, laat garen tot het water verdampt en de uien gaan aanbakken. Voeg nog wat water toe en drie cupjes koffiemelk. Laat het water nog iets verdampen zodat er een dikke saus ontstaat. Lekker bij vlees, maar ook om op het laatst nog wat tomaten toe te voegen en dan op brood te smeren als warme lunch.

 

Een lekkere uiensnack kunt u maken door een kopje bloem te mengen met een halve eetlepel mosterd en een mespuntje chilipoeder. Giet in een diep bord een blikje gecondenseerde melk zonder suiker. Snijd de uien in dikke plakken en druk de ringen eruit. Haal de uiringen eerst door de melk en dan door de gekruide bloem en herhaal dit nog een keer. Frituur vervolgens de bebloemde uien in olie van ca. 170C tot ze goudbruin zijn.
Frituur niet teveel uiringen tegelijk, anders koelt het vet te snel af.
Uienuitlopers kan men even met de puntjes in de vlam houden, ze lopen dan niet verder uit.

eten en drinken v t/m z

V.

* Maak een vanille vla of -pudding zoals op de verpakking staat aangegeven, maar maak de custardpoeder met wijn aan in plaats van met melk. Of met iets sterkers dat u toevallig in huis heeft.
Meer met vanille ijs? Roer er eens kaneel en een zakje nougatine door. Of bestrooi het ijs met chocoladevlokken of -korrels. U kunt ook chocolade smelten in een pannetje en geef dat warm bij het ijs waar wat plakjes banaan of ananas uit blik zijn gelegd.

Gerechten die vanille bevatten (vanillevla, cake en gebak) mag men niet te lang bewaren. Samen met melkgerechten kan de vanille een stof ontwikkelen die ernstige darmstoornissen veroorzaakt.

* Voor mensen die geen varkensvlees eten, en toch willen genieten van een stamppot, snijd runder rookvlees in kleine reepjes en bak dat heel even in de koekenpan. Doe dat dan door de stamppot in plaats van spek.

* Hoe kan ik vlees vervangen als iemand vegetarisch wil eten? Vlees bevat veel voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine B12 en eiwitten.
Als vervangers van 100 gr. vlees kunt u kiezen voor: 2 eieren, 100 gr. tahoe, tempi of een ander sojaproduct, 40 gr.noten, 75 gr. gare peulen of 100 gr. kant en klare vleesvervangers, zoals groente- of kaasburgers.
In plaats van vleeswaren op brood zijn geschikt: kaas, appelstroop, pindakaas, notenpasta of ander zoet beleg. Zie ook www.voedingscentrum.nl

* Kookt het vet van uw frituurpan snel over? Dan is het tijd om het oude vet door schoon te vervangen. U zult zien dat het euvel dan verholpen is.

* Vetten die van oorsprong veel onverzadigde (goede) vetten bevatten, worden soms zodanig bewerkt dat ze voor het grootste deel verzadigd worden. Dit heet het harden van  vetten . Hierbij ontstaan de transvetzuren, die zijn ongezonder voor hart- en bloedvaten dan verzadigde vetten.

* De laatste jaren zijn de zgn. groene en blauwe vinkjes te zien op verpakkingen van levensmiddelen. Wat betekent dit? De groene zijn gezondere producten en de lauwe zijn bewustere keuze. Het groene vinkje is voor basisproducten, zoals brood en melk, en het blauwe vinkje is voor producten die niet tot de basisvoeding behoren, zoals snoep met minder zout, saus met minder verzadigde vetzuren, etc.. Als u alleen producten zou eten met een vinkje betekent dat niet dat u perse gezond eet. Maar u heeft dan wel gekozen voor een zo gunstig mogelijk product in die productgroep. Producten zonder vinkje zijn niet altijd ongezond, denk aan vleeswaren, die in de winkel verpakt worden o.i.d.

* Goedkope vis heeft evenveel voedingswaarde als dure.
Gebakken vis wordt pikanter van smaak door aan de boter een paar druppels citroensap toe te voegen. Met behulp van een paar druppels sap of de citroenschil kan tevens de vislucht uit de pan worden verwijderd.
Als men de handen na het schoonmaken van vis inwrijft met citroensap is de nare lucht zo verdwenen.
Om na te gaan of de vis vers is, duwt men er met een vinger een putje in. Springt het putje er vanzelf weer uit, dan is de vis vers. Ook aan de ogen is te zien of de vis vers is, de ogen moeten helder zijn.
Schol, tong en andere zeevis smaken een stuk beter als het grijze vel er voor het bereiden wordt afgetrokken.
Eet twee keer per week vette vis,  zoals haring, makreel en zalm. Uw hart vaart er wel bij door de omega-3 vetzuren.
Magere vis is rijk aan eiwitten, de vette bevat meer vitamine A en D.
Koop vis en garnalen zo laat mogelijk en zorg ervoor dat er geen vliegen bij kunnen komen.
Zorg ervoor dat andere levensmiddelen de sterke smaak van vis en garnalen niet overnemen.
Vis is gemakkelijker te ontschubben als ze eerst even in heet water of in water met een scheut azijn heeft gelegen.
Rondvis (kabeljauw, e.d.) moet men aan de rugzijde overdwars inkerven, platvis (tong, e.d.) daarentegen aan beide kanten overdwars of in de lengte over de middengraat.
Vis  die wordt gekocht in de winkel en ingevroren is, kan best opnieuw worden ingevroren, tenzij er op staat niet geschikt om in te vriezen.

Als u vis bakt, blijft deze snel vastzitten aan de pan. Maak de bloem waar u de vis doorheen haalt aan met een beetje water, zodat het een vloeibaar mengsel wordt. Haal de vis na de kruiden door dat mengsel. Laat een flinke scheut olijfolie warm worden in de pan en bak hier de vis in. Het resultaat: een heerlijk visje en een schone pan. Diepgevroren vis hoeft u niet eerst te ontdooien voor bereiding in oven of magnetron. Wel wordt de bereidingstijd iets langer. Mocht de vis bruin kleuren maar van binnen nog niet gaar zijn, dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem wat langer in de oven staan.
Vis bewaart men het beste in de koelkast (of diepvriezer). In een kom zout water is de vis ook goed te bewaren, echter nooit te lang (ca. 24 uur).

Vis saai? Probeer het eens zo: bestrijk de moten met olijfolie en bedek het met een laagje van fijngehakte peterselie, ansjovis, zwarte olijven, kappertjes, citroenrasp en rode ui. Laat dit zo'n 15-20 min. in de oven op 200C garen.
Nog een manier: Een deklaagje van pruim-tomaat, snijd de tomaten in stukjes, verwijder de zaden en pureer ze, niet te fijn, met 1-2 teentjes knoflook, wat citroen- of limoensap en een flinke theelepel sambal brandal in de keukenmachine. Bedek hiermee een stuk zalmfilet en laat het in de oven garen.

* Wentel visgehakt voor het braden even door paneermeel, hierdoor voorkomt u het onaangename vastkleven aan de pan.

* Vislever is zeer gezond, deze bevat vitamine A en D. Deze wordt even met water gekookt en dan met wat zout bestrooid gegeten.

* Vislucht aan bestek of snijplanken kunt u verwijderen door deze af te spoelen met koud water en daarna in te wrijven met citroensap.

* VITAMINESCHIJF.

Vitamine A:   goed voor huid, ogen, groei, botopbouw, weerstand.
Zit in:              lever, halvarine, margarine, boter, bak- en braadproducten,vis, melk en eidooier.
 

Vitamine B1:  goed voor hart, zenuwstelsel, spijsvertering.
Zit in:               brood, graanproducten, aardappelen, groente, vlees, melk
Vitamine B2: goed voor huid, haar, zenuwstelsel.
Zit in:              melk, vlees, groente, fruit en graanproducten
Vitamine B3: goed voor cellen, zenuwstelsel.
Zit in:              vlees, vis, volkoren graanproducten, groente en aardappelen
Vitamine B5: goed voor aanmaak hormonen, weefselherstel.
Zit in:              vlees, eieren, volkoren producten, peulvruchten, melk, groente en fruit.
Vitamine B6: goed voor weerstand, groei, huid, spieren, spijsvertering.
Zit in:              vlees, vis, eieren, brood, graanproducten, aardappelen,peulvruchten, groente, melk en kaas.
Vitamine B8: goed voor stofwisseling, huid, haar.
Zit in:               eieren, lever, melk, noten en pinda's.
Vitamine B11: goed voor lichaamsgroei, rode bloedcellen, ruggenmerg ongeboren kind.
Zit in:               groente, fruit en vooral volkoren producten. (foliumzuur)
Vitamine B12: goed voor rode bloedcellen, zenuwstelsel.
Zit in:              dierlijke producten, als melk, vlees, vis, schaaldieren en eieren.
Vitamine C:   goed voor weerstand, bloedvaten, snelle wondgenezing.
Zit in:              fruit (vooral citrusvruchten, kiwi's, bessen en aardbeien),groente (vooral broccoli, paprika en koolsoorten) en aardappelen.
Vitamine D:   goed voor tanden, sterke botten, botontkalking, weerstand.
Zit in:              lever, eieren, vette vis en in mindere mate vlees en zuivel.
Vitamine E:   goed voor: hart, rode bloedcellen, zenuwen, spierweefsel.
Zit in:              plantaardige olieen, noten en groene bladgroenten.
Vitamine K:   goed voor: bloedstolling, botgroei,
Zit in:              vooral groene bladgroenten, andere groente, fruit, melk,vlees, eieren en graan.

De VITAMINESCHIJF : Wie iedere dag verse groente en fruit, melk (producten), vis of vlees en graanproducten eet, krijgt alle 13 vitamines, zoals hierboven beschreven, in voldoende mate binnen.
De Gezondheidsraad heeft een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) per geslacht en per leeftijdsgroep vastgesteld.

Vitamine-d-supplement voor 50-plusser:
Vrouwen 50-60 jaar, 2,5 mcg per dag
Vrouwen 60-70 jaar,     5 mcg per dag
Vrouwen vanaf 70 jaar: 10 mcg per dag
Mannen 60-70 jaar: 2,5 mcg per dag
Mannen vanaf 70 jaar: 7,5 mcg per dag.

* Er komt geen vel op de vla, wanneer u na het koken de vla meteen met wat suiker bestrooit.
Ook kunt u de vla  wat dikker maken dan u gewoon bent en als u de pan van het vuur haalt, al roerend verdunnen met koude melk.

Een pak vla is soms moeilijk leeg te maken. Probeer het eens door het bovenste stuk eraf te knippen. U kunt dan het pak makkelijker leegscheppen.

* Vliegen komen niet op vers vlees, als u het vlees met een paar schijfjes ui bedekt.

Taai vlees kunt u weer mals maken door er een beetje cognac of brandewijn over te gieten en nog even te stoven.
Nog een manier: kook het taaie vlees eerst in water met wat azijn en zout gedurende ca. 30 min. en droog het af. Vervolgens kan het gebraden of gebakken worden.
Vlees blijft bij bakken of braden mals als u er niet teveel in prikt.
Bij te zout vlees moet men tijdens het stoven een beetje suiker doen. Het vlees smaakt daarna minder zout.
De smaak van vlees wordt pikanter door aan het stoofnat een scheut azijn en een mespunt suiker toe te voegen.
Vlees dat geroosterd of gegrild moet worden, wordt prachtig bruin en knapperig als men er een beetje suiker over strooit. De smaak zal er niet onder lijden.
Vlees dat gebraden moet worden smaakt beter als men het eerst helemaal inwrijft met mosterd en dan pas zout, peper en kruiden over strooit. Liefst een paar uur laten intrekken. Echter pas een half uur van tevoren zouten.

Groot vlees heeft een rusttijd nodig, voor u het aansnijdt.  Snijd u het vlees direct, dan zullen er veel sappen weglopen. Laat het daarom ca. 10 min. op de snijplank liggen.
Moet u vlees ook aan de zijkanten braden, maar valt het stuk steeds om, doe dan eens twee pollepels door de oren van de braadpan. Zo houden ze het vlees overeind.

Vlees schrikt en wordt taai als u er koud water bij doet. Dit geldt ook voor wijn, verwarm het vocht voor het in de pan gaat of haal het vlees er even uit.

Wilt u om stukjes vlees een gelijkmatig laagje bloem, doe dan het vlees in een pan met een paar eetlepels bloem. Sluit de pan en schudt zachtjes. (dit kan ook in een plastic zak).
Als u vlees dat is voorverpakt wilt invriezen, verpak het etiket mee in de diepvrieszakjes. U ziet dan welk vlees het is en van welke datum.

Ingevroren vlees kan lastig zijn om uit elkaar te halen wanneer u het wilt gebruiken. Leg en stukje bakpapier tussen de plakjes of stukjes vlees voor u ze invriest. Dat kunt u het ingevroren vlees heel gemakkelijk van elkaar scheiden.

Onbereid vlees dat is ingevroren, kan niet weer worden ingevroren, bij bereid vlees kan dat wel.

Vlees, vis en kaas kunt u beter voor het bereiden een tijdje uit de koelkast halen.
Bij het bakken kunnen vlees en vis taai worden als ze te koud zijn. Bij kaas komt het de smaak ten goede om die een half uur eerder uit de koelkast te halen.
Supermals vlees kunt u bereiken door dit eerst een paar uur te marineren, dan in een gietijzeren pan aan te braden. Intussen wordt de oven voorverwarmd op 150C. Zet dan de pan met het aangebraden vlees in de oven gedurende een uur of vier. Dit geldt voor bv. spareribs, stoofvlees, sausijsjes, runderlappen of -poelet. Het wordt beter mals dan op een warmhoudplaatje.
Het verschil tussen stoven en smoren van vlees is de gebruikte hoeveelheid vet en vocht. Stoven is een product gaar maken in vet en een flinke hoeveelheid vocht. Smoren wordt maar heel weinig vocht toegevoegd, omdat dit vaak uit de groenten of het vlees komt.
Vlees moet vanaf het moment dat het wordt gekocht zo koel mogelijk worden bewaard. Het rondje boodschappen moet, indien mogelijk, worden besloten met de aankoop van vlees en/of vis.
In de koelkast kan rauw vlees ong. een etmaal worden goed gehouden, in een koele kelder ong, 18 uur. Bij voorverpakt vlees zijn deze tijden iets langer.
Los verpakt vlees wordt zonder het papier bewaard in een koelkastdoos.
Van voorverpakt vlees moet de verpakking pas vlak voor het gebruik worden verwijderd, ook al staat erop vermeld dat het vlees uit de verpakking genomen dient te worden. Die mededeling staat er alleen op om duidelijk te maken dat het product niet geconserveerd is.
Men moet het vlees niet langer dan een half uur voor gebruik zouten. Vlees, dan lang gezouten staat, verlies veel vocht.
Kleine vleesproducten (gehakt, tartaar) blijven minder lang goed dan groot vlees; ong. 18 uur in de koelkast en 2 uur in de kelder.
Wil men tartaar en gehakt gebraden bewaren, dan moet het vlees door en door gaar zijn. In halfgare toestand is de kans op de ontwikkeling van bacterien veel groter dan bij rauw vlees. 
Van diepvriesvlees moet de verpakking beslist onbeschadigd zijn, terwijl het pakje tevens hard moet aanvoelen. Diepvriesvlees nog sneller en koeler vervoeren dan vers vlees. De temperatuur van het product mag niet noemenswaard dalen.
Vlees wordt bij het grilleren sneller bruin als u het van tevoren goed afdroogt met keukenpapier, het zouten doet u pas daarna.
Eenmaal ontdooid diepvriesvlees is minder goed houdbaar dan vers vlees. Het vlees moet zo koud mogelijk (liefst in de koelkast) worden ontdooid. Dit geldt ook voor gevogelte.
Vlees krijgt een mooi korstje, als u het voor het braden even droogdept.
Gebraden vlees kan men het beste onder de jus bewaren. Het blijft dan langer goed. Ook in de kelder, en tijdens de vakantie in de tent.
Men kan vlees iets langer goed houden door het te bestrijken met azijn, die even is opgekookt met een beetje suiker en zout. Ook kan met het vlak boven een bodempje azijn, zonder dat die het vlees raakt, leggen. Men kan daarvoor een zeef gebruiken of een uitlekschaaltje van fruit.
Schapenvlees krijgt een heerlijke wildsmaak als het een paar dagen in karnemelk heeft gelegen.

* Vleesmolens smeert u met een paar druppels glycerine in, u voorkomt hiermee onaangename smaak aan het vlees.

* Haal vleeswaren meteen uit de papieren zakjes en omwikkel deze met folie voor u ze in de koelkast legt. De vleeswaren blijven langer vers en drogen niet uit.
Vleeswaren die zijn geopend kunnen in de koelkast nog bewaard worden volgens onderstaande tabel:

- Cervelaat, bacon, ontbijtspek, rookvlees                                                           
-Boterhamworst, gelderse worst, gekookte worst, gebraden gehakt
leverkaas, (smeer)leverworst, (gekookte vleeswaren), ham, casselerrib

1 week

kipfilet

4 dagen

-Fricandeau, rosbief  

2 dagen

-Filet Americain  

op dezelfde dag.

* Vriesdrogen is het invriezen van voedsel, waarna in een vacium ruimte voorzicht hitte toegevoegd. Hierdoor verandert het als ijs aanwezige water direct in gas zonder eerst vloeibaar te zijn geweest. Voorbeelden zijn: thee, oploskoffie, soep en kruiden.

* Het is niet nadelig voor de voedingswaarde om doorregen vlees lang te stoven. Aangezien vleeskooknat en jus toch niet worden weggegooid, gaan mineralen en vitamines, die er tijdens de verwarming in oplossen, niet verloren.

* Haal voedsel meteen na het openen van het blik eruit, voedingsmiddelen in blik in verbinding met lucht worden giftig.
Wist u dat 20 tot 35% van het broeikaseffect dat door ons wordt veroorzaakt met voedsel te maken heeft. De helft daarvan komt voor rekening van vlees en zuivel.
20% van al onze voedselaankopen belanden in de afvalbak. De helft daarvan bestaat uit eten, dat nog prima gegeten had kunnen worden.

* Een scheutje vieux maakt vruchtenbavarois wat zachter van smaak en laat de vruchtensmaak beter naar voren komen.

* Een vijzel is te gebruiken om chocolade te verkruimelen. U krijgt dan een mengsel van grotere en kleine stukjes, die prima te gebruiken zijn om uw gebak of dessert extra mooi en lekker te maken. Wat doet u met het restje chocolade dat is achtergebleven in de vijzel? Een scheutje warme melk erbij en u heeft een verse eigengemaakte chocolademelk en een makkelijk schoon te maken vijzel.

W.

* Zelfgemaakte wafels kunt u lekkerder maken door aan het beslag kokos, gedroogd fruit of nootjes toe te voegen.

* Moeten walnoten precies door de helft. Dat kan door een aardappelschilmesje in het kontje van de walnoot te stoppen en het mesje zachtjes een kwartslag te draaien. Dit kan ook met een schroevendraaier.
Nadat walnoten een paar dagen bij de verwarming of warme kachel hebben gelegen, gaat de schil er makkelijker af.

* Water met een frisse tic: sprankelend lichtzoet, vul een kan half met mineraalwater, half met appelsap en snijd een schoongeboende citroen en limoen in dunne plakjes en voeg ze toe.
Kruidige tic: vul een karaf met water  en en ijsblokjes. Snijd een kwart van een komkommer, was de schil en snijd in plakjes. Voeg ze toe aan het water. Takjes rozemarijn (voor extra smaak takjes vooraf licht kneuzen) en stengel bleekselderij erbij.

Waterkers is lekker in salades, maar ook in wokgerechten en soep. Voeg vlak voor het serveren toe.

* Gooi het weekwater van gedroogde paddestoelen niet weg. Zeef eerst het water door een koffiefilter om eventueel zand eruit te halen. Kook het weekwater dan op een hoog vuur tot een derde van het oorspronkelijke volume. Vries dit in een ijsblokjesvorm en u kunt uw stoofsauzen en soepen verfijnen.

* Voor 8 wentelteefjes heeft u 8 sneetjes oud witbrood zonder korst nodig en 1 ei, 20 gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker, 21/2 dl. melk, 1/2 tl. kaneel en boter. Klop het ei romig met suiker en vanillesuiker. Voeg kaneel en melk toe en week de boterhammen in het mengsel, verhit de boter in een koekenpan en bak de wentelteefjes om en om. Bestrooi ze met suiker en kaneel of honing en serveer ze warm.

* Een snelle witlofschotel is te maken door de witlof in kleine stukjes te snijden, in een magnetronschaal te doen en kleine blokjes ham en geraspte kaas toe te voegen. Meng alles door elkaar en doe het deksel op de schaal, 5 min. in de magnetron op 1000 Watt en smullen maar.
Een vegetarische witlof zou u kunnen maken met in plaats van de ham of de spekjes, pittig gekruide tofublokjes of blokjes kaas.
Omdat witlof bitter is, kunt u het ook maken met een in warme olie verwarmde fijngesneden en geschilde zoete appel. Verwarm goed en voeg dan royaal kaneel toe. Voeg tenslotte de dungesneden witlof erbij en roerbak even goed door. 

Als er al kaas in de witlofschotel zit, kunt u reepjes zongedroogde tomaat in de schotel doen.
Witlof bewaren gaat het best in een theedoek gerold in de groentela. Ze blijft dan een week lang goed knapperig en mooi wit.
Om witlof wat minder bitter te maken, voeg enkele druppels citroensap  aan het kookwater toe. Dat geldt ook voor rauwe witlof.
Nog een idee om bittere witlof te vermijden is om het binnenste deel van de witlof eruit te snijden en op te vullen met banaan. Wikkel er ham omheen en dan met paneermeel en geraspte kaas erover in de oven.
Een witlofsalade kan wat pittiger gemaakt worden door er een bolletje kruidenroomkaas doorheen te mengen. Doe de kruidenkaas een paar uur in de vriezer en snijd daarna de kaas in kleine stukjes en meng dat dan door de salade.
Een geroosterde kip uit de oven kunt u extra lekker maken door er de laatste 30 min. wat rauwe gehalveerde witlofstruikjes aan toe te voegen. Ze karameliseren en dat geeft een extra lekker smaakje aan de jus en aan de eventueel in de oven meegebakken aardappelen.

* In een wok kunt u prima frituren, u heeft dan minder olie nodig dan in een frituurpan.

* Wortels kun je zoeter maken door er tijdens het koken appelsap aan toe te voegen.
Het schrappen van wortels en nieuwe aardappelen gaat prima met een schuursponsje.
Wortels kunt u ook schillen met een aspergeschiller. Het gaat sneller en het spettert niet zo.
Rauwe wortels kunt u invriezen, maar bij het ontdooien worden ze slap. Beter is het om ze voor het invriezen even te blancheren; laat de wortels een paar min. kort koken, spoel ze daarna af met koud water en laat ze voor het invriezen helemaal afkoelen.

* Velletjes van verse worst kunnen er gemakkelijk worden afgestroopt als u de heet gemaakte worst onder de koude kraan houdt.
Aangesneden worst droogt niet uit als men het snijvlak insmeert met olie of  boter.

* Een overgebleven wrap kunt u de volgende dag gebruiken als een pizzabodem.

* Om witte wijn langer gekoeld te houden in een glas, voeg een bevroren wit druifje toe. Het staat heel feestelijk en is erg functioneel. Lekker voor warme dagen.

Wijn niet in de koelkast bewaren. De beste bewaarplaats zijn rekken in de (wijn) kelder.
Zoete wijn moet rechtop bewaard worden.
Rode en witte tafelwijn moet men liggend bewaren, omdat de kurk vochtig moet blijven.
Na vervoer moet de wijn altijd enkele dagen rusten.

Tegenwoordig zit wijn ook in een fles met een schroefdop. Deze wijnen hoeven niet liggend bewaard te worden.
Wijn die geopend is, kan na twee dagen al een andere smaak hebben, als u een fles ad met behulp van een vacu�mpomp dan kan het tot vier dagen bewaard worden.

Rode wijn in een wijnkoeler? Dat kan als u bijvoorbeeld gourmet in een warme ruimte of als u buiten rode wijn drinkt en het is warm. Dat geldt dan wel voor lichte, fruitige wijnen en niet voor de krachtige, robuuste wijnen.
Een fles mousserende wijn geopend en niet leeg? Doe een theelepeltje op de kop in de fles; zo blijven de bubbels in de fles.
Een restje wijn kunt u invriezen in een ijsblokjeshouder. U kunt dat dan later toevoegen aan sauzen of jus.
Een fles rode wijn een uurtje van tevoren ontkurken, omdat de  wijn dan kan luchten heeft helemaal geen effect. Wie rode  en dan vooral jonge- wijn wat losser wil maken, schenkt de inhoud van de fles over in een karaf of maatbeker. Vervolgens giet u deze terug in de fles. Pas dan krijgt de wijn echt voldoende zuurstof, waardoor deze geur vrijgeeft en ook wat zachter en fruitiger gaat smaken.
Hieronder een richtlijn voor welke wijn bij welk eten, overigens is het de laatste jaren een trend om rode wijn bij vis te eten en witte wijn bij vlees, dus het is geen wet van Meden en Perzen. :
Aperitief  : droge sherry of licht droge witte wijn, dezelfde als bij het voorgerecht.
Voorgerechten: witte wijnen uit Bordeaux, Bourgogne, Moezel, Elzas en Loire
Zeevis, oesters, kreeft: droge witte wijn
Zoetwatervis: witte wijn demi sec (half-droog)
Koud vlees: lichte, rode Bordeaux of rose
Kalfs-, lamsvlees, kip: lichte, rode Bordeaux, beaujolais of rode Bourgogne
Wild en gevogelte: volle tot zeer krachtige rode wijnen, Medoc, Pomerol, Saint Emilion, Rhonewijn, Bourgogne
Kaas: zachte rode wijn bij zachte kaas, krachtige wijn bij pittige kaas, vintage port
Zoete nagerechten en fruit: zoete witte wijn of champagne
Koffie: Cognac of likeur.
Vuistregel wanneer u meer wijnen aan tafel drinkt:
-eenvoudig komt voor beter
- jong komt voor oud
-droog komt voor zoet
- wit komt voor rood, behalve bij een dessert, waarbij een zoete witte wijn past.

Y.

* Het verschil tussen roer- en standyoghurt heeft te maken met het rijpingsproces. Standyoghurt wil zeggen dat de yoghurt direct na het toevoegen van yoghurtbacterien is verpakt. De yoghurt rijpt verder in de verpakking. De klonterige substantie is licht en fris van smaak.
Bij het maken van roeryoghurt daarentegen wordt de melk met de yoghurtbacterien in ee n grote tank gedaan. Tijdens het rijpen wordt de yoghurt net zo lang geroerd totdat deze zacht, romig en glad is. Pas dan wordt hij verpakt.
Standyoghurt is dikker dan roeryoghurt.
Gebruik in recepten waarin room wordt gebruikt eens volle yoghurt. Laat deze yoghurt eerst 10 min. uitlekken in een vergiet. De recepten smaken net zo lekker, maar zijn ook een stuk gezonder.
Uitgelekte yoghurt wordt standaard gemaakt door in een schone theedoek die u aan de kraan hangt, de yoghurt te gieten en een nacht uit te laten lekken. U kunt ook filterzakjes voor de koffie gebruiken. Giet de yoghurt erin, boven een kom, en vul de yoghurt aan als het niveau gedaald is. De yoghurt laat zich gemakkelijk verwijderen uit het filter.
Van een half pak yoghurt is twee liter smakelijke yoghurt te maken door de halve liter aan te vullen met karnemelk.

* Doe eens fruit in een ijsblokjes houder, water erbij en laat het invriezen. Gebruik ze in een zomerse limonade of een glas wijn. Oogt lekker zomers.
Neem eens verpakking van bonbons; daar kunt u ijsblokjes invriezen. Ook dozen voor koekjes lenen zich prima voor ijsblokjes. (Ook voor bouillon of verse kruiden). 

Vries eens cola, sinas o.i.d. in als ijsblokjes. De drankjes worden dan niet zo waterig, u heeft altijd de juiste smaak bij de hand. (overigens is een ijsblokje sinas ook lekker in de cola).
Ijs uit de winkel is vaak ontdooid als u ermee thuiskomt. Schep er dan direct met een ijsschep bolletjes van en bewaar deze in een grote plastic doos in de diepvries.
Gaat u ijs eten van een schaal of bord, leg de schaal of bord dan even in de vriezer. Dan smelt het ijs niet zo snel, makkelijk voor in de zomer.

Calorie-arm ijs krijgt u door een half kommetje rode vruchten uit de vriezer te nemen en daaraan dezelfde hoeveelheid magere aardbeienkwark toe te voegen. Zet de staafmixer in de kom en zet deze drie keer kort aan. Door het bevroren fruit bevriest de kwark ook licht. Roer nog even door en u heeft een heerlijke kom met ijs met een minimum aan calorien!
Een ijstang is niet alleen handig voor ijs, maar ook om mooie balletjes van aardappelpuree , kleefrijst, kwark, tartaar, pudding en boter maakt u in en wip met zo'n tang. En bij het klaarmaken van een salade doet de ijstang ook wonderen.

Z.

* Zeekraal kunt u rauw of gekookt eten. Kook 2 min. in water zonder zout en spoel koud onder stromend water. Lekker bij vis of in een garnalencocktail.

* Het zoetzure vocht uit potjes augurken e.d. hoeft u niet weg te gooien. Het is een lekkere dressing voor sla, of doe er komkommer in.

* Als u wat kwistig geweest bent met zout, bv. in de soep, doe dan een paar ongekookte aardappelen in de soep. Vlak voor het eten worden ze eruit gevist.
Ook een theelepel suiker, toegevoegd tijdens het koken uitkomst bieden als de soep te zout is.
Als u zonder zout moet eten, kunt u uw maaltijd smakelijker maken voor veel verse tuinkruiden te gebruiken, zoals peterselie, dragon, gefruite uitjes, knoflook, etc.
Een alternatief voor zout in Oosterse gerechten is Japanse sojasaus. Die is er ook in de variant met minder zout.
Een aantal tips om het gebruik van zout te verminderen:
- voeg zo min mogelijk zout toe aan het eten en breng eventueel op smaak met verse kruiden of mineraalzout (waarbij een deel van het natrium is vervangen door kalium)
- let op de etiketten. Het zoutgehalte wordt aangegeven met natrium (1 gr. natrium = 2,5 gr. keukenzout. Een peuter mag max. 3 gr. zout per dag binnenkrijgen, een kleuter niet meer dan 4 gr.
- geef liever vers fruit, rozijntjes of eierkoek als tussendoortje en chips alleen bij hoge uitzondering. Kies dan voor de gewone variant, want juist in kinderchips zit vaak meer zout.
let op verborgen zout, ook in kinderkoekjes en broodbeleg kan veel zout zitten.

* Zuurkool is bereid met keukenzout en past dus niet in een zoutloos dieet.
Zuurkool krijgt een heerlijke smaak als onder in het vat een laag druivenschillen of (nog beter) druiven worden gelegd.
De smaak van zuurkool (in het vat) die niet zo goed is uitgevallen, verbetert als men er een klein beetje brandewijn op giet en het vat tijdelijk afdekt met een in brandewijn gedoopte doek.