schoonmaak a t/m e

A.

* Nicotine-aanslag op de vingers kunt u verwijderen met citroensap of chloor.

De bruine aanslag in vazen kunt u verwijderen door de vaas enige uren weg te zetten, gevuld met zeepsop en een scheutje ammoniak.

Witte aanslag na het braden van wit vlees blijft soms na het afwassen nog zichtbaar. Giet dan een scheutje schoonmaakazijn in de braadpan, laat even intrekken en wrijf nog even na. De aanslag is verdwenen.

 

 

 

 

Bruine aanslag in theeglazen kunt u verwijderen door er zout in te strooien. Even een schuursponsje erdoor en weg is de aanslag.

Afvoergassen van bv. gevelkachels kunnen een lastig te verwijderen aanslag geven op ruiten, een eenvoudig en milieuvriendelijk huismiddeltje is ‘behandeling’ met een doorgesneden aardappel.
Last van vieze aanslag in de badkuip? Dep een schuursponsje in koude karnemelk en schrob even goed over de vieze randjes. Goed naspoelen met water en uw bad blinkt u weer tegemoet. 

* Kookwater van aardappelen over? Gooi het niet weg maar gebruikt het als poetsmiddel voor bestek. 

*  Een acryl truitje o.i.d. kunt u beter binnenste buiten wassen, dan komen er geen pilletjes op het kledingstuk. 

 

* Stinkt uw afvalemmer leg dan een krant onderin de plastic zak. Dan gaat het afval minder snel stinken, het papier neemt het eventuele vocht uit bv. groente- en tuinafval op. U kunt groente- en tuinafval ook in een oude krant wikkelen; dit gehele afvalpakketje mag zo in de  GFT bak.

* Stinkt uw afvoer  in de keuken? (Zie azijn) Probeer het eens met een laagje olie op het water van de afvoer. Het gaat stank tegen als u deze afvoer een tijdje niet gebruikt. (vakantie o.i.d.).  

* Spoel bij de handafwas behalve bestek en overig vaatwerk, vooral gardes en beslagkommen goed na met schoon water, afwasmiddelen laten namelijk een vettig laagje achter.

Een vieze afwasborstel? Zet die even in wat water met chloor en hij wordt weer stralend wit. In de vaatwasser doen kan ook.
Een vieze afwasborstel kan ook in heet water met een scheut soda en/of zout. Een uurtje laten weken en de borstel is weer stralend. 

* Zwart geworden raampjes van een allesbrander kunt u schoonmaken met een stuk keukenpapier dat natgemaakt is met wat gewone thee.

* Wilt u ammoniak gebruiken om uw geverfde deuren schoon te maken, gebruik dan niet teveel van dit middeltje, want daardoor verdwijnt de glans. Ook het gebruik van heet water is af te raden.

Een vet- of fruitvlek in het bankstel. Deppen met half water en half ammonia.

Jumpertjes en vesten van angorawol blijven zacht als aan het laatste spoelwater wat glycerine wordt toegevoegd. 

Is het antislipmatje van uw badkamer glibberig, dit komt door zeepresten. U kunt het makkelijk schoonmaken met allesreiniger en een schuursponsje. Schimmelsporen verdwijnen als u het antislipmatje laat weken in half water en half bleekwater.  

* Autoruiten beslaan niet zo snel als u deze gereinigd hebt met een afwasmiddel.
Autoruiten zijn in een wip schoon als men ze afwrijft met een prop krantenpapier. Dus altijd een krantje in de auto meenemen.

* Autowassen op een koude dag? Plak dan van tevoren het slot even af met een pleister. Zo komt er minder vocht in en voorkomt u dat het slot na afloop vastvriest.  

* Een karaf afwassen om een restje wijn eruit te krijgen gaat het best als u ongekookte rijst en schoonmaakazijn in de karaf doet. Even schudden en klaar.

Veel gerookt de vorige avond? Zet een paar schoteltjes schoonmaakazijn in de huiskamer voor het slapengaan en de lucht verdwijnt.
Ook voor luchtjes in uw koelkast of afwasmachine is een schoteltje azijn afdoende.
Pure schoonmaakazijn helpt uitstekend tegen groene aanslag en doodt onkruid.
Lelijke plekken in leer kunnen met een sopje verwarmde, verdunde azijn verdwijnen. 

Met een papje van tweederde zout en een derde azijn poetst u het ijzer van de strijkbout schoon en verwijdert u hardnekkige kalkranden van vazen.

Met een mengsel van slaolie en een paar druppels azijn verdwijnen kringen van een eiken tafel.

Azijn is een prima ontkalker. Wel even laten inweken.
Maak sanitair eerst schoon met allesreiniger en daarna met azijn. Als u het tegelijkertijd gebruikt, wordt de werking van beide middelen minder.

 

 

 

 

 Met onverdunde azijn kunt u roestvlekken van metaal, emaille of wastafels poetsen. Wel even laten weken.
Elke week een scheutje azijn door het afvoerputje van uw keuken voorkomt nare luchtjes. (even laten weken)
Een nieuwe zeem legt u een nachtje in azijnwater voordat u hem gaat gebruiken. 

B.

* Gebruik eens babyshampoo om uw fijne was schoon te krijgen. Is ook nog eens goedkoper dan een fijnwasmiddel.

* Na het reinigen van uw badkamer krijgt u gelijk als u doucht weer waterdruppels die opdrogen op uw douchescherm en de tegels. Dit is uiteraard niet te voorkomen, maar wel te verzachten door de tegels en scherm in te spuiten met het glansspoel middel voor de afwasmachine. Spray dit na het poetsen op tegels en douchescherm en wrijf dit uit met een vochtige spons. Het resultaat is dat er lange tijd geen spetters en kalkresten achterblijven en dus heeft u langer plezier van uw poetswerk.

 

 

 

De wandtegels in de badkamer kunt u inwrijven met een blanke autowas. Zo worden ze veel minder snel vies.

Ook een idee is om na het douchen de tegels en de kranen te bespuiten van de badkamer met verdunde schoonmaakazijn in een plantensproeier.

De voegen in de badkamer zijn schoon te krijgen met een flacon gevuld met chloor gel. Spuit hiermee de voegen in en laat het intrekken. Laat dit een nachtje intrekken en spoel de volgende ochtend met water de voegen weer schoon.

* Reinig uw badkuip nooit met een schuurmiddel. Het bad wordt ruw, minder glanzend en neemt sneller vuil aan.
Gele vlekken in badkuipen en wasbakken , veroorzaakt door druppelende kranen, verdwijnen door ze te behandelen met een beetje citroensap.
Ook met azijn bevochtigd  zout is een prima middeltje om badkuipen en wasbakken schoon te maken. Naspoelen met heet water.
Hardnekkige (roest)vlekken schuren met een mengsel van borax en citroensap, uw badkuip is u er dankbaar voor.
Extra schoonheidsbehandeling voor de badkuip: goed wrijven met een mengsel van zout en terpentine.   

* Een badpak dat in zee is gebruikt, moet na het baden een paar uur in zoet water blijven staan na het uitspoelen.
Was uw badpak in geen v\geval met een gewone bonte machinewas mee. 
Wring uw badpak of bikini niet uit, maar hang het op een plaats waar het rustig uit kan druppen. Dat duurt echt niet zo lang. Wanneer dit buiten niet kan, kunt u het over de doucherail hangen of aan een rekje boven het bad. 
Door te zwemmen in water met chloor kan uw badpak verkleuren, vooral wanneer de zon er ook nog eens op schijnt. Bent u iemand die dagelijks baantjes trekt in een zwembad, doe dit dan in een goedkoper sportief badpak en bewaar uw mooie badpak voor het strand of in te zonnen. 
* Badsponsen moeten regelmatig worden gelucht. Liefst in de zon. De badspons wordt weer zo goed als nieuw door hem een paar uren in kokend water met ammonia te leggen. Goed naspoelen met schoon water en de badspons in de zon laten drogen. 

* Bakblikken kunnen het beste worden schoongemaakt als ze nog warm zijn. Zijn ze erg aangebakken, dan eerst weken in heet water.  
Is uw bakblik toch vies geworden? Strooi er wat zout op en veeg dit uit met een prop bakpapier. Wrijf het blik daarna in met een paar druppels olie. Vervolgens kunt u het heel gemakkelijk schoonmaken met water en afwasmiddel. 

* Barbecuerooster schoonmaken? Leg het rooster op plastic met een iets opstaand randje in een sopje van autoshampoo, de aangekoekte resten laten binnen een half uur los en je wrijft het rooster zo schoon.
Ook inspuiten met een losweekspray helpt. Laat dat een tijdje intrekken en veeg met een prop aluminiumfolie het rooster schoon.
Nog een manier: neem een vuilniszak met water en ammoniak. (Doe dit buiten of op het balkon).  Leg het rooster erin en sluit de zak.  De volgende ochtend kunt u het rooster zo schoonvegen met een stuk keukenpapier.

 

 

 

 

Ook een manier is schoonmaken met een natte spons met koffieprut. , afspoelen en het rooster is weer gebruiksklaar.
U zou er misschien niet gelijk aan denken, maar ook bakpoeder helpt. Druk een niet te nat sponsje in bakpoeder en wrijf hiermee het rooster in 

* Barnsteen wordt prachtig schoon in een badje van zuiver spiritus. Droog wrijven met een zachte doek en weer glanzend maken met een in eau de cologne gedoopt lapje.  

* Batist moet heel voorzichtig worden schoongewassen in een lauw zeepsopje. Drogen in de schaduw.   

* Bedden schoonmaken:
- Maak uw bed niet meteen na het ontwaken op. Laat het een uurtje open liggen met het raam open. Goed tegen de mijt. Mijten overleven een hete wasbeurt niet, was daarom het molton elke drie maanden en het beddegoed wekelijks op 60C.
- Een matras moet kunnen ademen, zet het daarom een paar keer per jaar rechtop bij een open raam. Leg het omgekeerd weer op het bed, (voeteneind aan hoofdeind, onderkant boven) zodat u beide kanten beslaapt. Is het matras muf geworden? Strooi er dan ‘s ochtends soda over, dat absorbeert nare luchtjes. ‘s Avonds zuigt u de soda weer op.

 

 

 

 

 

 

Vlekken in het matras behandelt u met een sopje van een dopje wolwasmiddel in een liter warm water. Dep de vlek van buiten naar binnen, tot hij niet meer zichtbaar is. Druk een handdoek op de natte plek om hem te laten drogen, voor het laatste beetje vocht gebruikt u een föhn.
-  Dekbedden blijven lekker fris, als u ze maandelijks een paar uur buiten lucht. Donzen dekbedden mogen niet in de felle zon of vochtige lucht gehangen worden. U kunt de dekbedden ook opfrissen in de droger met een geparfumeerd droogtrommeldoekje. Met twee tennisballen erbij blijven ze lekker luchtig.
Dekbedden luchten kan ook in de droger. Zet, als dat kan, de schakelaar op koude lucht. 
- Dekbedden en kussens hoeven maar eens in de vier jaar gewassen te worden op 40 of 60C. Controleer wel het wasetiket. Grote dekbedden kunt u naar de stomerij brengen.
- Een logeerbed kan een beetje muf worden. U houdt ze fris door tussen de lakens een geurend droogtrommeldoekje te leggen. Bewaar extra beddengoed in een kist, doe niet teveel spullen bij elkaar en zorg dat ze droog en schoon zijn voor ze de kist in gaan. Motten zijn gek op vet en vlekken.   

Behang kan met de stofzuiger stofvrij worden gemaakt. Wel even een schone doek om de stofzuigerborstel doen en van boven naar beneden zuigen.
Afwasbaar behang kan gewoon met een sopje van afwasmiddel worden afgenomen.   
   

* Geven uw gebeitste voorwerpen af, wrijf ze dan in met was. Nawrijven met een warme doek tot ze niet meer afgeven.
Heeft u geverfd met beits en per ongeluk wat op uw handen, armen, benen of gezicht gekregen? Dan kunt u het zeer gemakkelijk en huidvriendelijk verwijderen met oogmake-up removerpads. 

* Moet u iets schoonmaken met benzine, dan kunt u het ontstaan van ‘vlekkenranden’ verminderen door dit werkje te doen in de zon.

* Bestek met een hoornen heft mag niet in heet water worden gedaan. Het heft wordt dan zacht en trekt krom. Lauw water is het beste schoonmaakmiddel en de heften moeten altijd zorgvuldig worden drooggewreven.  

* Groen geworden betonnen tegels kunt u schoonmaken met zoutzuur. Denk om de ogen!

* Zet bezem, ragebol, trekker, etc. op z’n kop in een emmer. Ze zullen dan niet wegglijden en daardoor minder ruimte in beslag nemen.
Veel zand in uw woonomgeving en loopt iedereen dat naar binnen? Neem dan eens een bezem en zet die met de steel in de grond, zodat de borstel boven de grond uitsteekt. Als nu iedereen zijn/haar schoenen daaraan afveegt scheelt u dat weer vegen, poetsen en boennoen.  

* Was de bierglazen altijd meteen om met lauw water. De pils zal beter schuimen.
Om te voorkomen dat er bier in de glazen neerslaat, dwz. dat er geen schuimkraag ontstaat moet men bierglazen afwassen in water zonder afwasmiddel. Goed spoelen met heet water, afdrogen en omgekeerd wegzetten. 

* Gevlochten biezen stoelzittingen kunnen worden schoongemaakt met een warm sopje, als ze niet gevernist zijn. Nawrijven met schoon water.

Biezen matten moeten niet alleen regelmatig gestofzuigd worden, maar ook van tijd tot tijd afgenomen met zout water. Op die manier heeft u langer plezier van uw matten. 

* Een blauwe mond door het eten van bosbessen maakt u schoon met citroensap.

* Kinderen spelen overal mee, dus ook met uw fles bleekwater tijdens de werkzaamheden. Zorg dus dat deze buiten hun bereik blijft.

* Bloedkoralen kunnen we nieuwe glans geven op de volgende wijze: oude (wal) noten worden fijngestampt en aangemaakt tot een papje met salpeter. Dit er met een wollen doek opwrijven.

Dof geworden bloedkoralen wast men in zeepsop. Daarna wrijven met witte was. Nawrijven met een flanellen doek.
Bloedkoralen worden weer schoon als men ze kort in lauwwarm sodawater legt, ze vervolgens afspoelt met lauw zeepsop en laat drogen in zaagsel. 

*Bloemenvazen kunnen gaan stinken als de bloemen er net iets te lang in hebben gestaan. Spoel de bloemenvaas schoon met een eetl. soda en heet water. Dit verwijdert geurtjes en vuil.  

* Wit uitgeslagen bloempotten kan men een uurtje in een bak met lauw water zetten, daarna is de aanslag er gemakkelijk af te boenen. Lege bloempotten kan men beter afborstelen met water en azijn.  

* De leren rug van (oude) boeken maakt u schoon met een mengsel van benzine en terpentijn. Nabehandelen met was.

* Voor bont mag geen enkel chemisch bestrijdings of onderhoudsmiddel worden gebruikt.
Bont mag nooit gekamd of geborsteld worden; uitschudden is voldoende.
* Bontlaarsjes worden weer als nieuw door het bont met fijn gipspoeder te bestrooien. Het poeder er na een paar uur uitschudden en het bont voorzichtig borstelen.
* Bontmantels kunnen gereinigd worden door ze met een zachte borstel, waarop zemelen zijn gestrooid, af te wrijven.
Droog een bontmantel nooit dicht bij een warmtebron, het haar kan verschroeien en het leer droogt uit. Hang de bontmantel in een koele, goed geventileerde ruimte.
Met een natte bontmantel aan kan men beter niet gaan zitten, het leer vervormt gemakkelijk.   

* De boodschappentas blijft langer schoon als u op de bodem een plastic tas legt, die u van tijd tot tijd verwisselt.

* Als u zich ergert aan de onaangename geur van bord en bestek bij het afwassen als u haring hebt gegeten, doet u er verstandig aan eerst het eetgerei onder de koude kraan af te spoelen.

* Een kledingstuk met gekleurde borduursels blijft mooi door het spoelen in matig warm water,  waaraan een schepje borax is toegevoegd. Koud naspoelen en nog even in azijnwater leggen. Het overtollige water eruit persen tussen doeken.  
Witte of creme borduursels moet men na het wassen licht stijven. Ze worden er niet alleen gladder door, maar blijven ook langer schoon.

* Vuile borstels worden schoon als u ze enkele uren in de Biotex zet.
Borstels voor het gebruik in zout water doen, daarna laten drogen. Op deze manier blijven ze lang goed. Om ze te reinigen kunt u water met wat ammonia gebruiken.
Zemelen zijn een prima middel om vuile borstels weer schoon te krijgen. Het gemakkelijkst gaat dat door twee borstels tegen elkaar te wrijven nadat men er zemelen tussen heeft gedaan.

 

 

 

 

 Werkborstels, luiwagens, nagelborstels e.d. moeten na gebruik goed uitgespoeld worden. Door de aanwezigheid van zeep en schuurmiddelen verteren de borstels.

Zijn de haren van een borstel kromgetrokken, houdt de borstel even boven hete waterdamp en de haren richten zich weer op.

Maak aan de steel van een bezem, etc. een touw met lus zodat u deze op kunt hangen. Ze staan dan niet meer in de weg en de borstels blijven in model.

* Het reinigen van briljanten ringen kan door ze te weken in lauw water met 1-2 druppels ammonia en afwasmiddel.

* Met een brillenpoetsdoekje worden kleine glazen ruitjes in de deur prachtig schoon.
Brillenglazen gaan prachtig glanzen door ze met eau de cologne schoon te wrijven.
Beslagen brillenglazen, wie heeft daar geen hekel aan? Behandelen met een mengsel van spiritus en glycerine en men heeft altijd helder zicht.  

* Bronzen voorwerpen maakt u schoon met een zachte doek, waarop een paar druppels slaolie. De olie moet goed verwijderd worden.
Het kookwater van ongezouten, witte bonen is een uitstekend schoonmaakmiddel voor bronzen voorwerpen. Inwrijven met een spons en naspoelen met een zeem.
Bronzen schilderij- en spiegellijsten worden schoongemaakt met een in spiritus gedoopte spons. Vijf min. laten intrekken en dan naspoelen met koud water. Laten drogen in een warme kamer.  

* Met vers brood kunt u dun behangselpapier schoonmaken.
* Broodtrommels blijven fris als ze eenmaal per week schoongemaakt worden met water waarin een scheutje azijn aan toegevoegd is. 

* Bruine vingers ontstaan door het schillen van fruit, uien, enz. kunt u schoonmaken met een stukje citroen.

C.

* Chloorlucht aan uw handen verdwijnt door ze te wassen met water en citroensap. 
Ook wassen met azijn en daarna afspoelen onder de kraan helpt. 

* Als uw chromen kranen in de badkamer niet goed schoon worden met een kalkreiniger, neem dan eens een vochtig doekje met wat bloem of meel erop en wrijf daar de dof en door kalkaanslag ontsierde kranen mee op. Het chroom glimt u weer tegemoet.
Voorwerpen die verchroomd zijn kan men het beste schoonmaken met een warm sopje, daarna altijd met schoon water afspoelen. Als schuurmiddel alleen chroompolish gebruiken. 

 

 

 

* Theevlekken (deppen met citroen en nawassen met water), jamvlekken (druppel er wat citroensap op en was het textiel daarna in de wasmachine), en fruitvlekken (wrijf de binnenkant van een citroenschil over de vlek en was de kleding daarna zoals u gewend bent).
 Gebruik citroen alleen op licht textiel, want het heeft een iets blekend effect.

Een schijfje citroen in het bovenste rekje van de vaatwasser doet wonderen; de vaatwas gaat er heerlijk van ruiken en de glazen worden glanzend schoon.
Hardnekkige vislucht op uw bestek? Poets met citroensap en de lucht gaat eraf Een stinkend afvoerputje kunt u schoonmaken door er warm citroensap door te gieten en het probleem is opgelost.
Een citrus vlek? Gebruik geen zeep; zeep reageert niet goed op zuur en verergert de vlek.

 

 

 

 

D. 

* Deurscharnieren die piepen gaan weer soepel lopen door er een beetje zachte zeep op te smeren.

* Diepvrieskasten en -kisten schoonmaken met sodawater. 
  
* Voor erg vuile diamantjes is er een meer intensieve behandeling. Het sieraad in een mengsel van 3 delen water en 1 deel ammoniak leggen en langzaam aan de kook brengen. De steentjes afborstelen met een oude tandenborstel en drogen in zaagsel.  

* Maak de douchecabine eens schoon met spoelglans middel voor de vaatwasser. Doe dit op een washandje en daarna gewoon afspoelen met warm water.
Ook kunt u de douchecabine insmeren met vloeibare groene zeep. De waterdruppels blijven erop liggen, dus er ontstaat geen kalkaanslag meer. 
Siliconenstrips onder aan douchedeuren  worden soms zwart door aangekoekt vuil. Gebruik om het schoon te maken een doekje met onverdund bleekmiddel of smeer de strips in met bleekmiddel en laat dat een tijdje intrekken.
* U voorkomt schimmel op uw douchegordijnen door het na gebruik wijduit te laten hangen zodat het goed kan drogen. 

* Een rubberen douchemat kunt u laten weken in biotex en schrob de mat daarna met een schuursponsje en allesreiniger.

* Douchetegels wassen met Wash & Shine. De tegels krijgen een vetlaagje en er komt geen kalk meer op.

* Het rietje van een drinkbeker van kleine kinderen kunt u schoonmaken door een borsteltje te nemen waarmee u de smalle ruimten tussen tanden en kiezen reinigt. Laat het dekseltje eerst een paar uur weken in heet water met afwasmiddel. Spoel, na het reinigen met het borsteltje, deksel en beker goed na met water.

* Langer drogen  op lagere temperatuur is zuiniger dan kort drogen op een hogere temperatuur.  Kies zoveel mogelijk energiezuinige programma’s en gebruik de economie toets voor het energiebesparende programma. De programma’s kastdroog en kreukherstellend kastdroog kosten meer energie dan strijkdroog.
Zet de droger in een warme ruimte, dan verbruikt hij minder energie. 
Gewatteerde winterjassen, die in de droger mogen, kunt u in de droger doen met drie tennisballen. Dan wordt het dons weer losser 

* Stof op droogbloemen vliegt ervan af als u de stofzuigerslang aan de blaaskant bevestigt en vanaf een veilige afstand blaast.

* Een nieuwe dweil kunt u het beste voor het eerste gebruik in gloeiend heet water zetten, de dweil wordt hierdoor steviger en zal langer meegaan.

E.

* Edelstenen kunnen op verschillende manieren worden schoongemaakt. U kunt ze in alcohol of eau de cologne leggen of in een mengsel van water en ammonia.

* Rauw ei laten vallen? Strooi er een beetje zout op en u kunt het opvegen met veger en blik. 

* Eikenhouten meubels worden weer als nieuw als u ze behandelt met warm bier.

* Stijfgeklopt eiwit vermengd met enkele druppels azijn is een ideaal schoonmaakmiddel voor vergulde lijsten van spiegels en schilderijen.

* Het water waarin eieren zijn gekookt, is zeer geschikt voor het schoonmaken van zilveren lepels en vorken. De voorwerpen afwrijven met een zachte doek.

 

 

 

 

* Natgemaakte houtskoolpoeder werkt goed om email schoon te maken. Goed boenen.
Emaille pannen die van binnen zwart geworden zijn kunnen uitgekookt worden met groene zeep of soda. 

* Erg vuile randen in zinken of emaille emmers kunnen worden verwijderd met zuivere terpentine.  

* Eucalyptus olie of lavendelolie toevoegen aan de was geeft een heerlijke geur aan het wasgoed

schoonmaak f t/m k

F.

* Fietsen niet met water reinigen in verband met roestvorming.
Fietsen worden weer mooi schoon als u ze behandelt met een mengsel van petroleum en olie. Met een kwast gaat het schoonmaken heel goed.
* Een fietsketting loopt weer gesmeerd op een mengsel van vaseline en grafiet.

* Oude flanellen pyjama’s zijn uitstekend te gebruiken als stofdoek.
Flanel blijft het mooist wanneer het gewassen wordt in lauwwarm water; eventueel een klein beetje ammonia in het sop doen.

* Erg vuile flessen kunnen worden schoongemaakt met de volgende middeltjes: een mengsel van fijne houtskool en water, water met rivierzand, water waaraan kleingesneden aardappelschillen zijn toegevoegd, een mengsel van zout water en krantensnippers of fijngemaakte eierdoppen in schoon water. Ook koffiedik en theebladeren helpen. Steeds goed naspoelen.
Een achtergebleven luchtje in een fles kunt u verwijderen met zwart mosterdmeel in warm water. Meermalen spoelen en de lucht verdwijnt.

* Wit fluweel moet eerst geweekt worden in zeepsop en ammonia, daarna gewassen en heel goed nagespoeld worden. Door achtergebleven zeep wordt het fluweel geel. Het wassen van fluweel heeft plaats door dit op en neer te halen, anders plet het.

Fluwelen stoffen kunnen behandeld worden als wollen stoffen.
Fluweel mag niet worden gewreven of geknepen, ook niet tussen weken, wassen en spoelen in.
Fluweel dat plat geworden is krijgt u weer goed door het af te nemen met petroleum. Daarna goed laten luchten.

 

 

 

 

 

* Een pan waarin kaasfondue is gemaakt, niet schoonmaken met warm maar met koud water en een afwasmiddel. Warm water verspreidt de kaas.
* Fonduevorken schoonmaken in de afwas blijft een lastig karweitje. Doe het eens met een pijpenrager, u komt dan overal tussen.

Formica wordt snel en gemakkelijk schoon met een spons en zeem en water.

* Met een spiritus gedrenkt watje kunt u foto’s schoonmaken.

* Maak fotolijsten nooit schoon met een vochtige doek of spons en zeem. Er kan vocht tussen de lijst komen en uw foto’s zijn bedorven.

* Zijn de branders van uw gasfornuis vet en vuil? Doe de (gietijzeren) pannendragers en -branders in een plastic zak. Giet er een scheut ammonia in. Dichtknopen en een nachtje buiten zetten. Door de damp van de ammonia weken de branders schoon en kunt u het vuil er gemakkelijk afschrobben.

* Een frituurpan schoonmaken door eerst het vet weg te gooien en de pan daarna te vullen met water en een vaatwastablet. 10 min. de pan aanzetten en hij is weer schoon. Met soda kan ook, mits de binnenpan niet van aluminium is.

G.

* Gardes van mixers kunnen niet in de afwasmachine (mits anders vermeld in de gebruiksaanwijzing). De hulpstukken kunnen niet tegen het scherpe afwasmiddel en gaan roesten.

* Een gasstel is gemakkelijker schoon te maken als het nog warm is.

* Gebreide kleding blijft beter in model als het liggend wordt gedroogd.
Een gebreid kledingstuk, dat in de was is uitgerekt, kan men weer in model brengen door het eerst in heet en daarna in koud azijnwater te leggen.

* Geitenharen sokken kunt u heel goed wassen in zout water. Vooral niet te heet wassen en goed met lauw water uitspoelen.

* Een paar uur in taptemelk en daarna spoelen met lauw water is de manier om gekleurde katoen op te frissen.
Gekleurde stof behoudt zijn kleur als u het voorzichtig wast met wat zout of azijn. Geen zeep gebruiken. Laten drogen in de schaduw.
Gekleurd linnen wassen in een lauw zeepsopje. Om de kleur te houden, spoelen met water en azijn.

Gereedschap blijft vrij van roest als u er een laagje vet op doet. (bv. was of inwrijven met een stompje kaars).
Gereedschap, scharen, e.d. gaan weer glanzen door ze in een mengsel van water, zemelen zout en azijn te doen. Even naspoelen met water.

* Geurtjes in uw koelkast kunt u verwijderen door deze met een lichte oplossing van wat sodawater af te nemen.

* Gewatteerde stoffen lauw wassen met een fijnwasmiddel.

* De bodem van uw gft bak is schoon te houden door er in de herfst een volle emmer herfstbladeren in te doen op een droge bodem. Er komen dan ook geen onnatuurlijke bodembedekkers in het milieu terecht.

 

 

 

* Vieze gietijzeren pannen bij voorkeur niet met poetsmiddelen bewerken, maar na gebruik met keukenpapier afvegen en eventueel licht invetten. Bij erge vervuiling afwassen met heel heet water.

* Het vuil van gipsen voorwerpen wordt verwijderd door ze in te smeren met een papje van aardappelmeel en water. Het papje goed laten drogen en het daarna los borstelen. Met het papje verdwijnt ook het vuil en het gips wordt weer prachtig wit.

* Als u geen vaatwasser hebt, is het toch handig een fles glansspoel middel aan te schaffen. Een scheutje in uw aangeslagen koffie- en theepot, even met een doekje erdoor en het wordt prachtig schoon. Wel goed naspoelen.
Ook even met een doekje met glansspoel middel door de RVS spoelbakken en over de kraan en u heeft hetzelfde resultaat.

 

 



* Glas-
en zilverwerk moet u nooit laten opdrogen maar direct na het afwassen afdrogen, het glimt dan mooier.

U kunt melk- of matglas reinigen met warme azijn en fijn zout. U kunt dit ook doen met sterk sodawater.

Glazen afdrogen met een microvezel doekje gaat nog streeplozer en stralend schoon.
Reinig glas van schilderijen en fotolijsten met een stofdoekspray.
Glas dat dof geworden is wordt weer glanzend als u het een tijdje in water met ammonia legt.
Glas van schilderijen kan voorzichtig worden schoongemaakt met spiritus, waaraan een beetje ammoniak is toegevoegd. Opbrengen met een kwastje en daarna droogwrijven.

 

 

 

 

* Het schoonmaken van glas in lood ramen kan gebeuren met een glasreiniger en een zachte doek of keukenpapier. Maak ieder ruitje apart schoon en spuit het schoonmaakmiddel niet op het ruitje maar op de doek of keukenpapier.
Voor glas in lood ruitjes met structuur kunt u een tandenborstel gebruiken of voor echt kleine ruitjes een wattenstaafje.
* Glazen tafels glanzen meer als u erover gaat met stofdoekspray, de vlekken zijn dan ook makkelijker te verwijderen.
Glazen vazen krijgen gauw een kalkrandje. Die kunt u verwijderen door met een tandenborstel een paar druppeltjes reiniger voor de keramische kookplaat op de vaas te wrijven.

* Een vieze gootsteen met doffe plekken kan schoon worden met biotex of dreft waspoeder. Borstel dat met een afwasborstel door de gootsteen.
Eens in de week een schepje soda, opgelost in heet water, in de gootsteen houdt de afvoerpijpen schoon. (zie ook afvoer)

* Gordijnen wassen in de wasmachine kan lastig zijn, u moet de haakjes eraf halen. Dat is niet nodig als u de bovenkant bij elkaar houdt, in een kussensloop doet en dat dichtbindt met een elastiekje.
(Over)gordijnen blijven het mooist in de was als u ze opgevouwen wast en centrifugeert.
Om zoveel mogelijk stof uit de gordijnen te halen kunnen ze in zout water gezet worden, voordat u ze wast.
Gehaakte gordijnen van ongebleekte katoen, die door de zon gebleekt zijn, kan men een tijdje in de thee leggen om de oorspronkelijke kleur terug te krijgen.

* Gouden en zilveren voorwerpen kunnen goed worden schoongemaakt met een zeepsopje waaraan wat ammonia is toegevoegd. Hierin mogen geen voorwerpen gereinigd worden die bezet zijn met een opaal, want deze worden daardoor dof.
Gouden sieraden worden brandschoon door ze een kwartiertje in een oplossing van zout en sterke azijn te leggen. Goed afspoelen en droogwrijven met een zachte doek.

Gouden voorwerpen die dof zijn geworden krijgt u weer glanzend door ze in te smeren met een mengsel van een kwart liter water, een beetje was en twee eetlepels suiker, ze te laten drogen en ze vervolgens op te wrijven.
Goud kan ook worden schoongemaakt met fijngesneden krijt.
Voorwerpen van goud kunt u ook schoonmaken met een gesneden ui.
Gewikkeld in poetslappen blijft goud het mooist.

 

 

 

 

* Grasvlekken kunt u, zolang ze vers zijn, weg wrijven met een in alcohol gedrenkt watje.

* Groene zeep kan gebruikt worden om vuile nagels, als u in de tuin heeft gewerkt, af te borstelen. Uw handen blijven lekker zacht.

H.

* Haarborstels en -kammen kunt u schoonmaken in water met ammonia.
Haar verwijderen uit een haarborstel gaat sneller als u en afgeknipt stuk nylonkous over de pinnen van de borstel schuift. U trekt dan in één keer de haren mee als u het nylon verwijdert.

* Haarlak dat op een spiegel is terecht gekomen, gaat er met een watje met aceton weer af.

* Kralen halskettingen kunt u reinigen met een lauw sopje van een synthetisch wasmiddel. Naspoelen met lauw water met een beetje azijn.

* Zachte hand- of kamervegers nooit in warm of heet water wassen, hierdoor vallen de haren uit, terwijl drogen bij de kachel of in de zon hetzelfde resultaat oplevert.

* De nare lucht aan uw handen na het schoonmaken van uien, haring, e.d. is verdwenen nadat u uw handen gewassen heeft in water, waarin een paar druppels ammoniak.

 

 

 

Vuile handen na het werken in de tuin, kunt u schoonmaken met een oude elektrische tandenborstel. Maak een beetje sop, leg uw handen erin en ga met die oude tandenborstel overal langs.
Vuile handen van verf of smeerolie? Wrijf ze eerst in met (sla)olie tot het vuil is opgelost en was ze daarna met zeep.
U bent in een restaurant en u heeft een vieze geur aan uw handen. Zeep uw handen in en wrijf ze over de kraan. Door het metaal van de kraan verdwijnen de geurtjes meestal. Wel de kraan naderhand schoonmaken.
Uw handen krijgt u niet schoon met alleeen water als u chilipepers heeft gesneden, u dient dan uw handen in te smeren met olie of boter, en daarna afspoelen met warm water. Het hete bestanddeel van de chilipepers is niet oplosbaar in water, alleen in olie of boter. U kunt beter huishoudhandschoenen dragen tijdens het snijden.

* Oude  handdoeken zijn als poetsdoeken ideaal. Scheur of knip ze doormidden, zigzag hem met de naaimachine en u hebt een prima dweil.
Nieuwe handdoeken drogen niet goed af. Leg ze voor gebruik eerst een uur in koud water en daarna volgens voorschrift wassen.
Handdoeken komen heerlijk zacht uit de was als aan het laatste spoelwater een handvol borax wordt toegevoegd. Vooral nuttig in streken met erg hard water. (Hardheid van water kan worden opgevraagd bij het waterleidingbedrijf).

* Vuil geworden glacé handschoenen kunt u schoonmaken door ze te weken in tetra en daarna schoon wrijven met watten. Glacé handschoen vraagt een nabehandeling met talkpoeder.
Glacéhandschoenen worden schoon door ze te behandelen met een mengsel van eierdooier en amandelolie. De handschoenen insmeren terwijl men ze aan de handen heeft. Voorzichtig uittrekken en drogen op vloeipapier.
Door ze van binnen regelmatig met talkpoeder te bestrooien blijven glacéhandschoenen langer mooi.
Leren handschoenen worden gewassen in een lauw zeepsopje. Naspoelen met lauw water, laten drogen op een tochtige plaats. Aantrekken als ze bijna droog zijn en vervolgens afborstelen.
Nieuwe leren handschoenen zitten meteen prettig als ze voor het dragen een uurtje tussen de vouwen van een vochtige niet te natte badhanddoek hebben gelegen.
Witte leren handschoenen worden vlekkeloos schoon door ze af te wrijven met benzine en vervolgens nog met talkpoeder of speksteen.
Te nauwe leren handschoenen worden wijder door ze een paar uren in een vochtige (maar niet natte) doek te leggen.
Wollen handschoenen vervilten als ze te heet worden gewassen. Altijd een lauw sopje nemen.
Nappa handschoenen moeten gewassen worden in een synthetisch wasmiddel, daarna goed uitspoelen en vervolgens nawrijven met was in de kleur van de handschoenen.

Nappa handschoenen  kunt u schoonmaken door ze aan te trekken en goed te wassen met zeep, die u eerst in hete melk opgelost heeft en waar u een paar druppels geest van salmiak en het geel van een ei heeft gedaan. Dan buiten laten drogen, maar niet in de zon.
Zijden handschoenen worden als zijde behandeld: liggend gedroogd en onder een doek bij gestreken.
Spoel nylon handschoenen na gebruik geregeld uit. Geef ze zo nodig een lauw sopje van een goed wasmiddel. Spoel ze en laat ze hangend of liggend drogen op een niet te warme plaats.

Smoezelige varkensleren handschoenen kan men het beste afwrijven met vlakgum.
Hard geworden, leren handschoenen worden weer zacht als ze worden gereinigd met water, waarin een sinaasappelschil is gekookt.
Zijn handschoenen tijdens het wassen klein en hard geworden, dan kunnen ze worden opgerekt in hete stoom.

* Voeg bij een handwas eens azijn bij het spoelwater. De zeep gaat sneller uit het meestal tere wasgoed. Er wordt dan minder water gebruikt en er hoeft minder te worden gespoeld.
Een handwas is niet altijd beter dan een fijn wasprogramma op uw machine. Na een handwas moet namelijk het water uit het kledingstuk gewrongen worden en een kwetsbare stof kan dan makkelijk beschadigen. Kies liever voor een was op 30 C met een zacht programma.

* U wilt een jurk buiten laten luchten, maar het waait een beetje hard. U bent bang dat de jurk wegwaait, neem dan eens twee hangers en hand de jurk over de twee hangers met de waslijn in het midden. Uw jurk waait dan niet meer weg.

* Hertengeweien maken we schoon door ze eerst flink af te borstelen en daarna met petroleum in te borstelen. Er moet wel snel worden afgedroogd.

* Hoedlint en voile kunnen gereinigd worden in een lauw sopje.
Een nat geworden vilthoed moet weer in model worden gebracht en vervolgens worden gedroogd.
Heeft de vilthoed een schoonmaakbeurt nodig, dan kan water met ammoniak – 10 delen water op 1 deel ammoniak – worden gebruikt. Zorgvuldig borstelen en zorgen dat de hoed niet te nat wordt.
Strohoeden knappen op van een behandeling met tetra. Wel eerst aan de binnenkant van de hoed proberen, aangezien tetra niet voor iedere strosoort geschikt is.

Een witte vilthoed kan het beste worden schoongemaakt met behulp van arrowroot (bindmiddel). De hoed eerst droog afwrijven met dit poeder en hem vervolgens nog afnemen met een niet te dik papje van arrowroot en koud water. Nadat de hoed is gedroogd in de zon, wordt hij goed afgeborsteld.
Hoeden waarvan de binnenrand vuil is kunnen worden behandeld met een doekje dat bevochtigd is met water waaraan een klein scheutje ammonia aan toegevoegd is.

 

 

 

 

* Kleine hoekjes in bv. de badkamer krijgt u schoon met een satestokje of wattenstaafje. Dat verwijdert heel goed vuil en kalk uit kleine hoekjes en gaatjes.

* Honden- of kattenharen kunt u gemakkelijker van tapijten en stoelbekleding verwijderen door deze met een vochtige spons af te nemen.
Door flink wat peper in de bekleding van meubels te strooien kan men hond of kat en haren weren.

 

 

 

* Hor schoonmaken kan door hem even af te spoelen met de tuinslang met broes. Leg hem daartoe even op een tuintafel en laat hem drogen.

* Hout met een waslaag kan men afstoffen met een oude wollen lap en zo mogelijk niet meer dan een of twee keer per jaar inwrijven met was.
Met was behandelde oppervlakken worden erg gevoelig voor vloeistof en condensvocht waardoor lelijke uitgebeten vlekken ontstaan. Zo’n plek kan men behandelen met een vette lap. Af en toe moet wel de hele waslaag verwijderd worden met een lap met terpentine. Daarna het hout goed schoonmaken, eventueel met schuurpapier of fijne staalwol en terpentine bijschuren en goed laten drogen, alvorens het meubel opnieuw in de was te zetten.
Gelakt hout kan evenmin tegen gemorste vloeistof als onbewerkt hout. Zo snel mogelijk opdeppen. Is de lak vuil dan kan men een zeepsopje gebruiken, niet te nat afnemen en goed droogwrijven. Schuurmiddelen en ammonia zijn uit den boze.
Houten voorwerpen kunnen mooi blank geschuurd worden met een mengsel van krijt en een heel klein beetje water.
Wanneer het een houten vloer betreft dan is schrobben met een stevige borstel en kalk met scherp zand (verhouding 1:3) een goede manier om een mooi wit effect te krijgen. Nadweilen met water.
Houten borden moeten goed schoongemaakt worden met heet sodawater. U moet ze daarna wel goed afspoelen.
Houten keukenbestek wordt voor het gebruik in koud water gedoopt. Daarna kan het, na gebruik, gemakkelijker worden schoongemaakt.

* Glazen deurtjes van een houtkachel kunt u schoonmaken met de afgekoelde as. Haal daar een vochtige doek doorheen en u veegt de vlekken weg.
Ook ovenreiniger is goed te gebruiken bij het schoonmaken van de ruitjes van de houtkachel.
Kacheldeurtjes van b.v. een houtkachel zijn na het stoken zwart, maar ze eens schoon met een restje thee. Maak de glazen van de deurtjes hiermee schoon.

* Houtwerk van geverfd hout nooit schoonmaken met zeep. Water met een scheut azijn erin of ammonia is een goed middel, evenals aardappelwater. In het laatste geval hoeven de aardappelen niet gekookt te worden. Laat een dozijn aardappelen gewoon een half uur in een bak water staan.
Gevernist houtwerk knapt op van een behandeling met fijne, droge witkalk. Inwrijven met een wollen lap, afnemen met water en met een zeem nawrijven.

* Huishoudapparatuur van hard plastic kunnen soms een grijzige aanslag hebben die lastig valt weg te halen. Wrijf het artikel in met een doek met wat spijsolie. Dit kan slaolie zijn, of iedere andere olie die u in huis hebt. Daarna afnemen met een doekje met schoonmaakmiddel en het apparaat is weer als nieuw.

* Huishoudfolie is zoals iedereen weet, moeilijk van elkaar te krijgen als u een velletjes wilt gebruiken. Doe de folie dan eens in de koelkast of vriezer. Als de folie koud is, plakt het veel minder.

I.

* Ivoor wordt weer wit als het men benzine gepoetst wordt. Met een zachte doek nawrijven.

J.

* Jaloezieën kunt u gemakkelijk schoonmaken met uw hand in een oud washandje. U kunt zich dan niet meer zo snel aan de lamellen snijden.
Ook een manier om jaloezieën schoon te maken zijn jaloeziereiniger met afneembare microvezel hoes, die stof aantrekt als een magneet. De hoes mag in de wasmachine op 40 C. Maar niet met wasverzachter, want dan verliest ie zijn electrostatische werking.

 

 

 

 

K.

* Kalkaanslag op chromen kranen e.d. kunt u voorkomen door ze in te smeren met autowas. Een paar keer per jaar is voldoende om ervoor te zorgen dat alles er als nieuw uitziet.
Kalkaanslag op badkamertegels is te voorkomen door de tegels in te smeren met glansspoel middel. De kalk hecht zich dan niet.
Kalkaanslag op kranen kan beter met kalkreiniger dan met azijn. Kalkreiniger hecht zich beter aan de kranen.
Kalkaanslag in een waterketel is te verhelpen met 1/3 deel azijn en 2/3 deel water. Goed naspoelen met water om de smaak van azijn weg te halen.
Hardnekkige kalkaanslag nooit verwijderen met een metaalsponsje. De krasjes trekken juist kalk aan.
Apparaten met kalkaanslag verbruiken meer energie.
Kalkaanslag in een vaatwasser is niet te vermijden. Eens per kwartaal de vaatwasser ontkalken.
Omwikkel uw kranen eens met een doek gedrenkt in azijn. Laat het een nacht weken en de volgende morgen kunt u met een microvezel doekje met wat water de kalk zo wegpoetsen.
* Kalkranden op een glazen vaas verdwijnen door er een tijdje wat glansmiddel voor de vaatwasser, verdund met water, in te laten staan.
* Kalkreiniger op natuurstenen oppervlakken geeft vaak vlekken. Dat is te voorkomen door een speciale kalkreiniger te nemen voor natuursteen.

* Zwarte kant kan ook worden gespoeld in spiritus- of azijnwater. Niet naspoelen.
Smalle, witte (of crème) kantstrookjes worden ook wel gewassen en gedroogd om een met een schone doek omwikkelde fles. De fles verzwaren met zand of water en de kant ook nog eens bedekken met een dunne stof. Opzetten in een koud sopje (van goede zeep), dat langzaam aan de kook wordt gebracht. Het geheel een uur lang laten koken en zo nodig de behandeling nog een keer herhalen met nieuw sop. Goed naspoelen in schoon water.

Vergeelde kant knapt over het algemeen wel weer op door het licht te bleken. Per liter koud water een eetlepel bleekwater nemen. De kant enige min. onderdompelen en goed naspoelen.
Aan witte kant kan men een crèmetint geven door aan de stijfsel een aftreksel van thee, lindebloesem, cichorei of zoethout toe te voegen.
Kant kan gesteven worden door het na het wassen een tijdje in suikerwater te leggen. Per liter water 4 suikerklontjes gebruiken.

* Kapok werd vroeger veel gebruikt. Kussens en matrassen gevuld met kapok mag men niet kloppen, maar alleen voorzichtig opschudden en afborstelen.

* Vuile karaffen worden gereinigd met water, waaraan klein gesneden aardappelschillen zijn toegevoegd. Goed naspoelen met schoon water.

* In vochtige kasten of vertrekken (denk bv. aan de caravan) kan men potten zout neerzetten. Als het zout vochtig is kan men het drogen en opnieuw gebruiken.

* De kleuren van gekleurde katoen blijven frisser als men bij het wassen aan het laatste spoelwater een scheut azijn wordt toegevoegd.
Katoen kunt u beter aan de verkeerde kant strijken.

* Kauwgom is moeilijk te verwijderen uit kleding en vloerbedekking. Men kan het proberen met een ijsblokje. De kauwgom wordt hard en is dan makkelijker weg te halen.
Een kledingstuk met kauwgom erin kan men, verplakt in een plastic zak, in het vriesvak van de koelkast leggen. Enkele uren later is de kauwgom hard geworden en gemakkelijk te verwijderen.

 

 

 

 

 

* Keramische kookplaten zijn goed te reinigen met een vloeibaar schuurmiddel en daarna met een nat sponsje met wat glansspoel middel nawrijven.

* Ketelsteen is moeilijk te verwijderen, maar met een mengsel van water, azijn en zout dat even goed opgekookt is, kan men ook hardnekkige ketelsteen op den duur weg krijgen.
Ketelsteen kan verwijderd worden door in de ketel aardappelen te koken.
U heeft minder last van ketelsteen als u uw ketel wegzet zonder water. Het afkoelende water is namelijk een bron van kalkzouten, verantwoordelijk voor ketelsteen.

* Keukenapparatuur vergeeld? Neem ze eens af met een mengsel van 2 dl. witte wijnazijn, 2 dl. citroensap en 1 dl. water.  Dit middel is goed voor de koelkast, vaatwasser, wasmachine, fornuis en diepvriezer. Is het nog niet helemaal naar wens? Neem ze dan af met warm water waarin een tablet is opgelost voor het ontkalken en reinigen van kunstgebitten
Nog een remedie om geel geworden keukenapparatuur weer wit te krijgen is: meng een half kopje bleekmiddel, een kwart kopje soda en vier kopjes warm water. Breng dit aan met een spons of doek, laat intrekken en neem af met schoon, warm water. Geel is weer wit.
Maak keukenapparatuur van buiten eens schoon met autoshampoo. Een keer per maand goed inwrijven en ze blijven als nieuw.

* Keuken schoonmaken? Een vaatdoekje dagelijks schoonmaken en goed uitwringen is het advies. Was vaatdoekjes ook regelmatig in de wasmachine, op minimaal 60 graden.
Voor de vloer is het sowieso beter keukenpapier of een wegwerpdoekje te gebruiken.
Ook kunt u een bezem gebruiken of een vloerwisser met wegwerpdoekjes, vooral rond de vuilnisbak en het kookgedeelte.
Na het koken alles schoonmaken wat is gebruikt: fornuis, oven, aanrecht, spoelbak.
Als u niet van afwassen houdt: laat de vaat aan de lucht drogen, gebruikte theedoeken zitten vol bacteriën die weer worden uitgesmeerd over de schone vaat.
Heeft u een smalle ruimte naast de koelkast in uw keuken en moet die schoongemaakt worden. Neem dan eens een kindervegertje, die past waarschijnlijk wel tussen de muur en de koelkast.
Keukengordijnen worden vaak erg vettig. Laat ze een tijdje weken in sodawater alvorens ze in de was te doen.

Een schoonmaakrooster voor de keuken:
 -Neem, voor u gaat koken, het aanrecht af met een schoon vaatdoekje. Spoel en wring het goed uit of gebruik een wegwerpdoekje.
-Was vaatdoekjes regelmatig in de wasmachine op minimaal 60 C.
- Maak de groeven, gaatjes en hoekjes van het aanrecht regelmatig schoon. Kunt u er niet bij, gebruik dan een satéprikker of een wattenstaafje.

 

 

 

 

-Keukentegeltjes kunnen worden schoongemaakt met wat afwasmiddel op een microvezel doekje.
-Zorg dat de afwasborstel vuilvrij is na het afwassen. Heeft u ook een afwasmachine? Laat de afwasborstel dan regelmatig meedraaien. Zo wordt hij extra fris.
-Maak de vuilnisbak wekelijks schoon met een sopje van water en bleekmiddel.
-De afzuigkap trekt veel vieze luchtjes en vet aan. Maak de buitenkant dan ook wekelijks schoon met onverdund afwasmiddel op een sponsje.
- Leg boven op de keukenkastjes eens krantenpapier. Het wordt niet vuil en u kunt het papier vervangen door schone exemplaren.

* Zwarte kleding kunt u wassen met een speciaal wasmiddel voor zwarte kleding, maar veel goedkoper is het om een handje zout in een emmer te doen en de zwarte kleding daarin te weken. Spoel ze daar na goed. Ook met azijn werkt dit. Zwart blijft zwart en de kleding is lekker fris.
Kleding die vermaakt moet worden als ze nieuw zijn, eerst wassen in verband met eventuele krimp.
Is uw nieuwe kleding kleurecht? Bevochtig een prop watten of keukenpapier en laat dit vijf min. op het kledingstuk liggen. Zijn watten of keukenpapier verkleurd? Was het kledingstuk dan apart of breng het naar de stomerij.
Leg nieuwe kleding voor de eerste wasbeurt een kwartier lang in lauwwarm water met een scheut huishoudazijn. Dan blijven de kleuren tijdens het wassen mooier.
Droogt uw kleding altijd buiten? Hang het liever niet in de zon.
Hang kleding die u buiten droogt, dus niet in de droger, meen op een hanger. Overhemden kreuken dan bv. veel minder en zijn daardoor makkelijker te strijken.
Doe van uw kleding de rits vast, dan blijft het kledingstuk in vorm en beschadigt de andere kleding niet.

* Een varkensleren kledingborstel kunt u schoonmaken in een sopje, naspoelen en laten drogen met de haren naar beneden. Tenslotte bijkammen met een grote kam. De borstel moet eerst goed droog zijn.

* In een koekenpan kan soms wat aanslag zitten, net alsof er een filmlaagje overheen zit. Als u er een doekje met olie doorheen haalt, zijn uw pannen weer als nieuw.

* Viezigheid in de randjes van een koelkast en/of oven en fornuis is te reinigen met een saté prikker. Zo blijven er geen restjes zitten en krijgt u alles goed schoon. U kunt ook en wattenstaafje gebruiken met een beetje bleek.
 - Haal alles uit de koelkast en controleer de houdbaarheidsdatum. Potjes met het opschrift 'na openen koel bewaren' zijn geopend drie dagen in de koelkast te bewaren. Jam en zure producten, zoals augurken, blijven een paar weken goed.
- Bewaar de bederfelijke spullen (melk, boter, vleeswaren) tijdens het schoonmaken zolang in een koelbox met vrieselementen.
Haal de planken, de flessenhouders, groentela en andere losse onderdelen uit de koelkast en was ze af met water en afwasmiddel.

-De binnenkant van de koelkast kunt u schoonmaken met water en allesreiniger. Ruikt de binnenkant niet meer zo fris, gebruik dan heet water met soda.
- De buitenkant van de koelkast kunt u behandelen met autopolish.
-Neem tot slot de wanden af met water met een scheut schoonmaakazijn.
- Wrijf wat glycerine op de wanden van de koelkast, dan komt er minder snel een ijslaag op. Bovendien wordt het schoonmaken er eenvoudiger door.

 

 

 

 

- Zet een bakje of emmer heet water in uw koelkast als u wilt dat het ontdooien sneller gaat. Dat geldt natuurlijk ook voor uw vriezer.
-Stinkt de koelkast zonder dat er iets in zit, dan is waarschijnlijk het afvoergaatje in de achterwand verstopt met vuil. U kunt het met een wattenstaafje of satéprikker schoonmaken.
-Ook in de afsluitrubbers van de koelkastdeur kan vuil zitten. Maak deze rubbers schoon met een doekje of wattenstaafje. Als u er na het drogen wat talkpoeder op doet, blijven ze zacht.
-Trek om de zoveel tijd de koelkast van de muur om de achterkant met de stofzuiger onder handen te nemen. (Behalve bij inbouwkoelkasten)
-  De glazen plaat onderin de koelkast moet met de geribbelde kant naar onderen op de laden worden gelegd. In de ribbels verzamelt zich condensvocht waardoor de groente langer vers blijft.

* Koffers die lange tijd niet gebruikt zijn en muf ruiken kunt u opfrissen met wat azijnwater. Wel goed laten drogen.

* Koffieautomaten schoonmaken gaat uitstekend met een scheut schoonmaakazijn in het reservoir vermengd met water. Echter, de huidige senseo apparaten gaan lekken, doordat de azijn de plastic leidingen aan kan tasten. Gebruik dan liever citroenzuur, verkrijgbaar bij de supermarkt. (afdeling bakproducten). De padhouder kan wel met schoonmaakazijn gereinigd worden.
Het is zonde om koffiedik weg te gooien. Men krijgt het drinkbakje uit de vogelkooi er mee schoon, ook vuile handen en tegels met aanslag in de tuin.

* Verschoten bruine kokosmatten maakt men weer fris door ze schoon te maken met een oplossing van overmangaanzure kali en heet water.
Een kokosmat moet af en toe een beetje vochtig gemaakt worden. Dan blijft hij mooi soepel. Borstelen met wat sodawater zorgt ervoor dat de mat schoon wordt en soepel blijft.

* Grote koperen ketels worden goed schoon als men ze behandelt met een aftreksel van zuurkool.
Koper knapt op door een behandeling met een mengsel van zout en azijn. Drie eetl. zout op een half kopje gewone azijn. Inwrijven, laten drogen en met een zachte doek uitwrijven.
Ook karnemelk met een beetje zout geeft goede resultaten voor het schoonmaken van koper.
Koper kunt u schoonmaken met groene zeep en ammonia.
Ook afwassen met terpentijn of petroleum is een mogelijkheid om koper schoon te krijgen.
Koperen munten kunt u reinigen met paraffine, zilveren met vliespapier en gouden met een krijtlapje.
Kopergroen kunt u verwijderen met ammoniak.
Koper poetsen zonder koperpoets? Neem dat eens een mengsel van mosterd en zand.

Keukengerei van koper of ijzer wordt weer mooi door het nat te maken en het daarna af te wrijven met vers geplukt zuringblad. Naspoelen met koud water en zorgvuldig afdrogen.

Zuring staat vaak in een weiland. Het heeft roodachtige steelbloemen.

 

 

 

Heeft u voorwerpen van andere metalen met een klein beetje koper? U kunt koper dan het beste insmeren met wat kleurloze lak. Dat bespaart veel werk en het koper blijft lang mooi.
Zwarte vlekken op de handen na het koperpoetsen kunnen worden verwijderd met behulp van het gebruikte koperpoetsmiddel.
Om oud koperwerk weer mooi te krijgen moet men het wrijven met amarilpoeder, (een slijppoeder) daarna met karnemelk en vervolgens met as.
Met een kalkreiniger kunt u zwart en dof geworden koper weer laten glimmen. Spray een beetje reiniger op het koper, laat het even inwerken en na een paar min. kunt u het koper afspoelen. Poets het koper daarna op met koperpoets.

* Kozijnen kunt u beter schoonmaken met azijn dan met ammonia. Die laatste tast de verf aan.
Kunststof kozijnen moet u ook schoonmaken. Neem eens autoshampoo. Doe een scheutje ervan in een emmer water, neem daarmee de kozijnen af laat ze drogen en poets ze vervolgens op met een zachte doek. Ze gaan er mooi van glanzen en en u houdt ze langer vuilvrij.

* Vette kragen van mantels reinigt men het beste met een sopje van een beetje shampoo.

* Krantenpapier is handig voor de ramen, maar ook voor het schoonmaken van spiegels e.d.

* Om krimpen van stoffen te voorkomen kunt u stof de eerste keer het beste koud tot lauw wassen.

* Kristal gaat weer prachtig glanzen als het met zout wordt schoongemaakt. Normaal gesproken kan het gewoon afgewassen worden met lauw water of een zeepsopje. In verband met het krassen kan men beter een zachte borstel gebruiken.

* Kunstleer kan met een vochtige doek afgenomen worden. Een klein scheutje ammonia in het water mag ook af en toe, maar beperkt dit wel want zonder risico is dit op de lange duur niet.

* Kunststof tuinmeubelen kunnen met sodawater worden afgenomen. Wel even naspoelen met gewoon water.

* Kunstzijde altijd heel voorzichtig wassen en strijken. Niet te lang in het water laten liggen en bij het strijken een zoom aan de binnenkant proberen om ongelukken te voorkomen

schoonmaak l t/m p

L.

* Laden glijden weer makkelijker als ze worden ingesmeerd met zeep, talkpoeder of kaarsvet. 

* Lakens blijven mooi wit als u bij het wassen aan het laatste spoelwater een handvol borax toevoegt. 

* Schoenen van lakleer blijven mooi als u deze schoonmaakt met melk.

* Lakschoenen afstoffen en vervolgens bewerken met slaolie of speciale lakolie. Niet bij een warmtebron laten drogen teneinde barsten te voorkomen.

Nog een manier om lakschoenen te laten glimmen na een regenbui b.v. is om ze in te spuiten met ruitenreiniger. Even spuiten, uitwrijven en klaar is Kees.

* Maak lamellen schoon met allesreiniger en een scheutje wasverzachter. De lamellen worden dan ook antistatisch. 

 

* Getekend op laminaat met waskrijt? Neem een snoetenpoets doekje en daarmee veegt u het laminaat in één keer schoon.
Laminaat stralend en glanzend schoonmaken kan door een scheutje allesreiniger en glansspoel middel voor de vaatwasser in het water te doen. De vloer is schoon en glimt weer! 

* Een smeedijzeren lamp kunt u schoonmaken met een lapje gedrenkt in spiritus, zo nodig neemt u een borsteltje.

Houdt lampen goed schoon. Stoffige lampenkappen geven minder licht door.
Lampenkappen van afwasbaar materiaal kunt u voorzichtig afnemen met zeepsop of wassen in zeepsop. Wanneer ze niet afwasbaar zijn dan kunt u ze voorzichtig afborstelen.

 

 

* Rood en wit leer kunt u schoonmaken met een in tetra gedrenkt watje. Daarna weer glanzend maken met rode of witte was.

Op het vetgehalte van leer moet af en toe gelet worden. Een voortreffelijk middel tegen verschraling is even rond wrijven met een zachte vochtige doek met enige druppels wonderolie. Met 6-8 druppels behandelt u ong. 1 m2. Een behandeling per halfjaar is voldoende.
Een ander schoonmaakmiddel is azijn met water (1 eetlepel. azijn op een liter water) voor lederen meubels. In dit mengsel een zachte doek dopen en hem goed uitwringen voor het leer daarmee wordt behandeld.
Een oude tas van leer is dof geworden. Probeer het eens door er overheen te wrijven met een sinaasappel. Vervolgens opwrijven met een wollen doek. 
Een inktvlek in uw leren bank?  Deze verwijdert u door de vlek te behandelen met een beetje melk. De vlek even laten weken in de melk en vervolgens afspoelen met water. 

* Is uw zilveren lepeltje zwart geworden door medicijnen, dan kunt u dat schoon krijgen met een doekje, gedoopt in sterk verdund zwavelzuur. Goed naspoelen met water.

* Gebruik bij het schoonmaken van linoleum niet teveel water, want het water dat onder het zeil komt, is de oorzaak van het omkrullen van de kanten.
Het barsten van linoleum wordt voorkomen door het geregeld in te wrijven met een mengsel van gelijke delen olie en azijn. 
Ook een middel om linoleum te reinigen is af en toe schoonmaken met zeepsop, daarna afdweilen met verdunde melk en vervolgens wrijven met was die verdund is met wat terpentijn. 

* Luxaflex schoonmaken. Steek een hand in een oude badstof sok, neem alle banen één voor éen tussen duim en wijsvinger en veeg ze schoon.
 De luxaflex in de keuken trekt behalve stof ook vet aan. Daarvoor maak ik een sopje met allesreiniger waar ik de sok eerst in doop.

 

 

 

* Lijmkwasten moeten na gebruik meteen met warm water worden schoongemaakt. Bent u dat een keer vergeten, en zijn ze hard geworden, dan is weken in azijn een oplossing.  

* Vergulde lijsten maakt u schoon met een mengsel van 5 delen water en 1 deel azijn.
Ook een idee is om lijsten glanzend te maken door ze voorzichtig af te wrijven met vochtig zout. Vervolgens droogwrijven met een zachte lap. 

M.

* Een magnetron is makkelijk schoon te maken, als u er een kopje schoonmaakazijn in verwarmt op de hoogste stand gedurende drie min. Laat de azijn een kwartiertje staan en veeg vervolgens de binnenkant schoon met een spons en schoon water. 
Ook een kopje water met wat citroensap erin helpt om de magnetron schoon te maken. Twee min. op vol vermogen en dan een kwartiertje wachten. Door de stoom is het vuil zachter geworden, en u kunt het vuil makkelijk met een doekje weghalen. 

* Strooi droge maïzena op vlekken in een matras. Laat het een paar uur intrekken, daarna de maïzena opzuigen.  

* Het schoonmaken van make-up kwastjes of -sponsjes met een zachte zeep of shampoo voorkomt aankoeken van poeder, foundation en oogschaduw. Wel zo hygiënisch. 

* Mat- of melkglas kunt u reinigen met warme azijn en fijn zout. U kunt dit ook doen met sterk sodawater.

* Een snelle manier om een matras op te frissen is om die te bestrooien met soda, even laten intrekken en vervolgens opzuigen met de stofzuiger. Uw matras ruikt weer heerlijk fris.

* Biezen matten moeten gestofzuigd worden en geregeld worden afgenomen met zout water. De vezels blijven dan soepel en de matten gaan langer mee. 

* Melk is een prima schoonmaakmiddel om rode wijn uit alle soorten stof te verwijderen. U dept het kledingstuk of alleen de vlek in de melk en laat het erin weken. Daarna wast u het kledingstuk uit en weg is de vlek. 

* Mesheften van ivoor worden afgewreven met een in zout gedompelde citroenschil.  

Messing dat dof is geworden kunt u weer laten glanzen met behulp van deze methode: wrijf het af met verdunde azijn en spoel het na met warm water.  

* Metalen sieraden poetsen of opschuieren met talkpoeder, daarna droog opwrijven met een zachte doek.
Vrijwel alle metalen kan men reinigen met ongezouten, hete pap van witte bonen.
Onechte metalen reinigt men met een mengsel van hout as en een paar druppels slaolie. 
Ook nog een manier is metaal bewerken met een doek waarop wat bloem is gedaan.

* Schimmel op meubels verdwijnt door poetsen met een in petroleum gedrenkte doek.
Geverniste en gepolijste meubelen maakt u schoon met een katoenen lapje, in lijnolie gedoopt.
Met gobelin of zijde beklede meubels frissen op door ze af te wrijven met een in aardappelmeel gedoopt watje. Goed uitborstelen. 
Gecapitonneerde meubelbekleding wordt stofvrij gemaakt en vervolgens voorzichtig afgenomen met een in een mengsel van 2 delen spiritus en 1 deel regenwater gedoopte spons. 

 

 

 

 

Eikenhouten meubels worden als nieuw als men het hout afneemt met warm bier. 
Gepolitoerde meubels zijn schoon te maken met een papje van aardappelmeel en olijfolie . Altijd in één richting wrijven met een zachte doek. Laten drogen en de meubels vervolgens opwrijven.
In plaats van aardappelmeel en olijfolie voor gepolitoerde meubels  kan men ook zout en slaolie nemen. In beide gevallen goed roeren tot een zacht mengsel is ontstaan.
Gestoffeerde meubels kan men opfrissen met een vochtige doek met azijnwater.   

* Een microvezel doekje laadt zich tijdens het gebruik elektrostatisch op en trekt daardoor huisstof aan. Deze doek hoeft u minder vaak te wassen in vergelijking met de gewone doek.  
Toepasbaar op alle gladde oppervlakke. De slimme, lichtgewicht ezels met hun speciale structuur nemen stof, vuil en vet gemakkelijk op. Daardoor wordt alles grondig gereinigd.
U heeft geen reinigingsmiddelen meer nodig, dus het is goedkoper, beter voor het milieu en vooral lekker makkelijk. Na gebruik kan de microvezeldoek gewoon in de wasmachine op 60C. Gebruik geen wasverzachter, dan verliest de doek zijn werking.  
  
* Modderspatten in uw kleding die bij het uitborstelen niet geheel verdwenen zijn, behandelen met een borsteltje, dat u in water met azijn doopt en daarna goed uitslaan.

* Heeft u gewerkt met chloor en wilt u de geur van uw handen krijgen? Was uw handen eerst met mosterd. Dat zorgt ervoor dat die chloorlucht helemaal verdwijnt. Maar handen die naar mosterd  ruiken is ook niet lekker, was ze gewoon nog even met zeep en u bent ook de mosterdgeur kwijt.

 

 

 

* Borstelen en kloppen helpen veelal ter bescherming tegen motten.
Motten
eitjes zitten heel los op het weefsel. Door regelmatig kloppen vallen ze eraf. Indien te lang gewacht is met kloppen dan bovendien borstelen.

* Oude munten kunt u schoonmaken door ze te wrijven met een vloeibaar schuurmiddel.
Oude koperen munten kunnen worden schoongemaakt met paraffine.
Zilveren munten zijn te reinigen met vloeipapier.
Gouden munten worden gereinigd met vochtig gemaakt krijt.
   
* Afwasbare  muurverf kan met een sopje en een doek afgenomen worden. Eventuele vlekken kunnen met een vlakgom worden weggehaald.
 
N.

* Een nagelvijl kunt u schoonmaken door er een stukje plakband op te plakken, verwijder het en uw vijl is weer schoon.
Een nagelvijl kan met een oude tandenborstel schoongepoetst worden. 

* Een eigen luchtje aan een neutrale wasverzachter kunt u geven door een paar druppeltjes van uw favoriete eau de toilette (of parfum) toe te voegen.

* Voorwerpen van nikkel kunt u weer glanzend krijgen als u ze poetst met een zachte doek en wat krijt dat met jenever bevochtigd is. 
Afwassen van nikkelen voorwerpen met het kookwater van aardappelen geeft hetzelfde resultaat. 

* Nylonkousen en panty’s blijven mooi als ze in koud water gewassen en gespoeld worden. 

O.

* Een olieverfschilderij kunt u reinigen door er met een stuk ui over te wrijven. 

* Organdie of glasbatist moet op de hand worden gewassen in een lauw sopje van zachte zeep. Het is namelijk een heel tere stof.  

* Als de bakplaat van mijn oven erg vuil is geworden, doe er dan een laagje water en een beetje soda op. Vervolgens de oven op een lage stand zetten en de bakplaat er een kwartiertje in laten staan. Daarna kan de plaat met een nat doekje heel eenvoudig worden schoongeveegd. Dankzij de verdamping wordt bovendien de rest van de oven ook meteen schoon.

Een schone oven krijgt u als u de binnenkant van de oven insmeert met groene zeep, inclusief het deurtje, een schaaltje met ammoniak in de oven zet en dan met de deur dicht een nacht laten staan. U kunt de volgende dag met een natte doek alle zeep en viezigheid in één keer wegvegen.

 

 

 

Een oven rek van chroom is mooi te krijgen door een met zeep geïmpregneerd schuursponsje.
Leg onderin de oven liever geen aluminiumfolie  om de zaak schoon te houden, de folie ontregelt de thermostaat, omdat de warmte terugstraalt.
*Oude ovenwanten kan men nog heel goed gebruiken voor het schoonmaken van aluminium jaloezieën. Doop steeds een want in het sop en gebruik de andere voor het nawerk met schoon water.

* Zijn de boorden van een overhemd geel geworden, smeer het vochtige overhemd in met shampoo en doe het dan in de wasmachine.  
Een overhemd van zijde moet men wassen in lauw water. Voorzichtig aan de verkeerde kant strijken wanneer de stof nog niet helemaal droog is.
Overhemden  en blouses kunnen op een hangertje gedroogd worden. Zo blijven ze beter in model en kunnen gemakkelijker gestreken worden.  

* Was overgordijnen niet te vaak. Ze blijven langer mooi en worden ook fris als u ze af en toe een dagje in de mist hangt. 

P.

* Paarlemoer mag niet schoongemaakt worden met een sopje, maar moet ingewreven worden met een mengsel van water en witte klei.

* (On) echte parels kunt u weer mooi glanzend en blank krijgen door ze enige tijd in melk met lauwwarm zeepsop te laten liggen.
 Lelijk geworden parels krijgen weer glans als ze een tijdje in de oven worden ’meegebakken’ in brooddeeg.
Hetzelfde resultaat wordt ook bereikt door ze in een linnen zakje met zout te doen en dit net zo lang in koud water te spoelen tot het zout eruit is. Daarna de parels laten drogen.
Als de parels erg vuil zijn kan men ze het beste in een bakje lauw water met een scheutje alcohol leggen, niet te lang en niet te vaak. 

 

 

 

 

 

* Een petroleumstel zal niet stinken, als u de pit goed schoonhoudt. Wilt u het stelletje doven, dan niet uitblazen, maar de pit omlaag draaien.

* Het dof geworden politoer van uw piano kunt u weer glanzend krijgen, door dit te behandelen met een lapje met heel weinig teakolie.
Geel geworden ivoren toetsen van uw piano worden weer wit als u het afneemt met benzine of alcohol. Droogwrijven met een flanellen doek.
Pianotoetsen kunnen het best behandeld worden met een in een met water verdunde spiritusoplossing (50%) gedoopt watje.  
Pianotoetsen en andere voorwerpen van ivoor zijn ook goed te reinigen met lauwwarm zeepsop of melk. Droogwrijven met een zachte doek.

 

 

 

 

 

* Plastic tassen kunt u schoonmaken, door deze eerst stofvrij te maken en ze daarna te behandelen met koud water of een sopje van alkalivrij wasmiddel.
Ballpointinkt op plastic voorwerpen is soms nog te verwijderen als men de inkt direct te lijf gaat met een beetje bleekwater of schuurpoeder. 
Aanslag in een plastic po kan worden verwijderd met een beetje ammonia. 

* Plavuizen vloeren worden weer mooi en glanzend met een sopje van groene zeep. 

* Plexiglaslampen worden mooi glanzend als u deze afstoft met stofdoekspray.
Tafels van plexiglas worden schoon met een mengsel van schoonmaakazijn en water, verhouding van 1:4. Doe dit mengsel in een plantenspuit en sproei hiermee het glas in. Streeploos schoon. 

* Speelgoedbeertjes van pluche kunt u schoonmaken met een papje aardappelmeel aangemengd met benzine. Het beertje opborstelen zodra het droog is.
Pluche bekleding frist ook op van een borstelbeurt met zuurkoolwater. 

 

 

 

* Poeder in de wasbak kunt u verwijderen met tandpasta. 

* Antieke poppen kunnen erg vuil zijn. Ze mogen nooit met hun  hoofd in water worden ondergedompeld. Het gips, waarmee de ogen vastzitten, zou loslaten.
Porseleinen poppen, armen, benen en koppen kan men het beste voorzichtig schoonwrijven met een doekje gedoopt in een sopje van zachte zeep. Oren en ooghoeken kunnen worden gereinigd met een zachte tandenborstel of penseel.
Wassen poppen mogen nooit met water in aanraking komen en zeker niet met chemische middelen. Men kan ze (voorzichtig) schoonmaken met ongezouten roomboter.
De leren en stoffen lijven van poppen kunnen met een vochtige doek worden afgewreven.
      
* Porseleinen theepotten kunt u weer schoon krijgen met WC eend. Dit is echter wel giftig. Dus zeer goed naspoelen.
Kostbaar porselein kan het best worden afgewassen met lauw water zonder zeep.
Bruin geworden porselein wordt enige uren in warm sodawater gelegd. Vervolgens goed naspoelenPorselein met een gouden randje mag echter nooit  in sodawater worden gelegd.

* Potlood op de muur? Reinig de muur (met afwasbare bedekking) met een zachte spons en een sopje van water, afwasmiddel en een klein scheutje ammoniak. Zorg voor goed afdekmateriaal voor vloer en meubels. Niet geschikt voor verf op waterbasis of papierbehang.

schoonmaak q t/m u

R.

* Radiatoren schoonmaken met HG glazenwasser en ze blinken weer.

Een raamventilator kan men het beste schoonmaken met een doekje met spiritus. Gebruik voor de moeilijke hoekjes en gaatjes een pijpenrager, gedoopt in spiritus.

Ramen
zie ook vlekken.

* Ramen wassen met een streeploos resultaat? Voeg een scheutje glansspoel middel voor de vaatwasser toe aan het water.
Ook goed voor een streeploos resultaat, veeg de ramen droog met een oude krant, ook een panty is hiervoor zeer geschikt.
Indien u bij het ramen lappen eerst met de spons van boven naar beneden gaat en daarna van links naar rechts, zullen de ramen niet streperig worden en kunt u zelfs in de zon lappen.

Ramen beslaan niet als de ramen van binnen en van buiten worden afgenomen met een mengsel van 5 gr. glycerine in 1l. water.
Ramen die erg vuil zijn, kunnen goed schoongemaakt worden met een alkalivrij wasmiddel (puur gebruiken), u hebt dan tevens niet zoveel last van aanslaan.
Ramen lappen kan ook door een theelepel soda toe te voegen aan 5 l. water.
Snijd een gepelde ui in vier stukken, voeg die toe aan een emmer met warm water en lap hiermee de ramen.

 

 

 

 

U kunt ook ramen zemen met twee emmers; één gevuld met water, de ander met water met groene zeep. Neem de ramen af met een microvezel doekje uit de emmer met zeep, overtollige zeep neemt u af met een schoon microvezel doekje met schoon water uit de andere emmer. Na een paar min. drogen uw  ramen streeploos op.
Het schoonmaken van bevroren ramen kan door ze te zemen met lauw water waarin een handvol zout is opgelost.
Ook een idee om de ramen te zemen met de autowas borstel, aangesloten op de waterslang. Even naspoelen en met de ruitenwisser (niet van de auto) nadrogen.

* Rieten bekleding of rotan stoelen kunnen het best worden schoongemaakt met warm water, waaraan een paar scheppen zout zijn toegevoegd. Wrijf de stoelen hier goed mee in. Het riet frist er van op en het zout dat op de stoelen achterblijft zorgt er bovendien voor dat de vezels niet uitdrogen.

 

 

 

* Het schoonmaken van ringen met diamantjes of briljantjes kan door een borrelglas voor de helft te vullen met lauw water, er 1-2 druppels ammoniak aan toe te voegen en 1-2 druppels afwasmiddel. Laat hierin de ringen 15-20 min weken. Het vuil komt zelfs tussen en onder de steentjes vandaan en dan is de klus geklaard. Even de ringen met lauw water afspoelen en ze blinken weer als nieuw.

* Uw roestvrijstalen gootsteen die dof is geworden wordt weer glanzend als u deze inwrijft met een prop krantenpapier.
Om roestvrijstalen voorwerpen schoon te maken, neem een pasta van bakpoeder en azijn. Het gaat bruisen, maar dat hoort erbij,.
Nog een middeltje is: 2 dl. azijn, 2 dl. citroensap en 1 dl. water te mengen. Aanbrengen, even laten inwerken en vervolgens goed boenen.
Gewone witte azijn helpt ook om roestvrijstalen voorwerpen te reinigen.

 

 

 

 

 

Als alternatief om vlekken te verwijderen van roestvrijstalen voorwerpen strooi 1 eetlepel bloem in een spoelbak of werkblad en poets deze met een zachte doek na. Dan spoelen en droogwrijven.
Een brandvlek op een roestvrijstalen achterwand kunt u voorzichtig polijsten met een zacht polijstmiddel voor roestvrijstaal. Meestal moet u al draaiend wrijven om met de vleug van rvs mee te gaan. Geen schuurmiddelen gebruiken, dat geeft krassen.

* Rolgordijnen van canvas kunnen met zeepsop worden schoongemaakt. Daarna met koud water nabehandelen en goed laten drogen.

* Rubberen slippers die u in de zomer aanheeft, maar in de winter opbergt, kunt u gemakkelijk schoonmaken in de vaatwasser. Zet ze bij elkaar en ze zijn eenvoudig allemaal weer schoon.

S.

* Wit satijn wordt schoon door het af te wrijven met een in aardappelmeel gedoopt watje. Zo nodig steeds weer een schoon watje nemen.
Zwart satijn wordt weer mooi door het af te nemen met een in bier of brandewijn gedoopte spons. Steeds in dezelfde richting wrijven.
Satijn kan men het beste wassen in karnemelk, heel voorzichtig. Daarna spoelen met koud/lauw water en zonder wringen ophangen en laten drogen.
Satijn, brokaat en damast zijn stoffen die met zorg behandeld moeten worden. Gebruik hiervoor eens water waar een gekopte eierdooier doorheen geroerd is.

 

 

 

 

 

 

Satijn wordt gedroogd tussen twee doeken en aan de verkeerde kant gestreken als het nog vochtig is.

* Roestvlekken op schaatsen kunnen worden verwijderd met ammonia. De ijzers vervolgens polijsten met schuurpapier of staalwol.

* Schakelarmbanden van goud en ook andere sieraden moeten van tijd tot tijd een goede beurt hebben in een sop van goed schuimende zeep. Ze blijven dan mooi en er vindt geen extra slijtage plaats door scherpe schoonmaakmiddelen.

* Oude schilderijen voorzichtig afnemen met warme melk en meteen afdrogen.

* Een voetbalshirt met modder eerst in de week zetten in koud water en rek het shirt na de was goed in model en hang het opgevouwen over de lijn. Nooit met wasknijpers aan de onderkant ophangen, want dan wordt het een mal slobbergeval.

* Witte (gym)schoenen worden weer stralend schoon als ze worden meegewassen met een witte was. Voor de zekerheid kunt u ze dan beter in een sloop doen.
(Gym)schoenen maakt men het gemakkelijkst schoon door ze op te vullen met krantenpapier, ze vervolgens goed af te borstelen met  een sopje en na te spoelen onder de kraan. Het papier pas verwijderen als de schoenen droog zijn.
Zwarte suède schoenen knappen op door ze gewoon onder de kraan (en dunne straal!) te houden. Het leer afborstelen en vervolgens laten drogen.

* Schoonmaakrooster:

Dagelijks: Toilet, wastafels, aanrecht en fornuis schoonmaken.
Bedden luchten.
Deurkrukken, kranen en spoelknop van toilet afnemen.
Wekelijks: Bedden verschonen, op 60C wassen, drogen en gelijk weer opmaken.
Stofzuigen en/of dweilen. Met huisdieren vaker per week.
Stoffen en nat afnemen.
Badkamer/douche schoonmaken.
Schuursponsjes worden schoon door ze goed uit te spoelen en 2 min.
op de hoogste stand in de magnetron te leggen.
Maandelijks: Koelkast boenen.
Deuren afnemen, keukenkastjes en vensterbanken afnemen/schoonmaken.
Ontkalken: Senseo, douchekop, waterkoker, door middel van
azijn, citroenzuur of ontkalken.
Meubels soppen
(Vaat)wasmachine schoonmaken, kookwas draaien, zeepbakje
en deurtje reinigen, filter verschonen.
Ramen zemen.
Kwartaal: Keukenkastjes schoonmaken.
Voorraad controleren.
Filter van afzuigkap vervangen.
Jaarlijks: Diepvries ontdooien.
Gordijnen wassen.
Matrassen keren.

 

 

 

 

 

 

 

* Laat af en toe wat aardappelschillen verbranden in de schoorsteen van uw open haard. Dit gaat roetvorming tegen.

* Knip eens een schuursponsje in vieren, u hoeft dan niet steeds een groot deel weg te gooien.

* Sisal is poreus. Dit betekent dat u vlekken zo snel mogelijk moet aanpakken in een sisaltapijt. Dat kan door een combinatie van wegschrapen en de vlek deppen met een vochtige doek, al dan niet met schoonmaakazijn. (1:1) De meeste vlekken kunt u niet met water verwijderen. In dat geval kunt u bij de drogist een dry-cleaner van Hagerty kopen of Enviro Dry poeder bestellen bij een woninginrichter. Sisal heeft erg te lijden onder een lage vochtigheidsgraad in huis. Een vochtigheidsgraad van 60-70 % is ideaal.

* Kunstzijden sjaals zijn in natte toestand niet sterk en moeten dus voorzichtig gewassen worden in een lauw sopje van huishoudzeep of synthetische zeep. Na het spoelen de sjaals goed uitknijpen in een badhanddoek en laten drogen. In droge toestand aan de verkeerde kant glad strijken.
Een sjaal van wol kan beter niet gewassen worden. Om hem schoon te maken kunt u hem beter net zo lang met tarwemeel inwrijven tot hij weer als nieuw is.

* Skai is vooral ideaal als bekleding van eetkamerstoelen in gezinnen met kleine kinderen. Met water en zeep kan dat materiaal gemakkelijk worden schoongemaakt.

* Een slaapzak wassen is niet makkelijk. In de wasmachine gaan de naden vaak kapot en chemisch reinigen is duur. Was hem daarom liever op de hand en laat hem drogen op een winderige dag voor een sneller resultaat.

* Een houten slabak mag niet worden afgewassen met zeepsop. Hij kan worden schoongemaakt met een prop keukenpapier en moet van tijd tot tijd een beetje worden ingevet met (olijf)olie.

* Poets slangenleer en andere leersoorten nooit met een schoencreme, het leer wordt dan geel en verliest zijn kleurschakering. Maak ze zo nu en dan schoon met wasbenzine.

* Smeedijzer kan men tegen roest beschermen door het na grondig schoonmaken en poetsen in te wrijven met was.

* Houten snijplanken zijn zo schoon door ze te schuren met grof zout en in te wrijven met citroensap.

* Ovenruiten kunt u makkelijk schoonmaken met een mengsel van water, groene zeep en soda. In een plantenspuit en sprayen maar.

Een ouderwets middel is soda. Het verwijdert aanslag in koffie- en theepotten en thermosflessen, het ontsmet haarborstels, kammen en tandenborstels, ontkalkt koffiezetapparaten, waterkokers en espresso-apparaten.
Bier in bierglazen slaat niet dood als u de glazen spoelt in sodawater en daarna goed in water afspoelt.
Een vieze spons wordt weer als nieuw door hem drie min. in heet sodawater te leggen en daarna uit te spoelen met koud water.
Een aangekoekte pan is makkelijk schoon te maken door die een halfuurtje te weken in water met een schepje soda. (niet geschikt voor aluminium pannen).

 

 

 

 

 

Als soda niet werkt, kunt u op bovenstaande manier ook een vaatwastablet gebruiken.
Elke maand een handje soda in het afvoerputje of gootsteen met heet water doorspoelen, voorkomt verstopping.
Soda kan ook gebruikt worden als luchtverfrisser: een kommetje pure soda in de koelkast neemt nare luchtjes weg.
Laat kleding een halfuurtje weken in lauw water met een handvol soda en alle zweetluchtjes verdwijnen. (niet doen met zijde en wol)
Muf ruikende laarzen kunt u verhelpen door een handvol soda in de laarzen te doen, te schudden en 24 uur te laten staan. De muffe geur is dan gegarandeerd verdwenen.
Bloemenvazen kunnen akelig ruiken als de bloemen te lang in het water hebben gestaan. Spoel de vazen daarom schoon met wat sodawater; dit neemt elk geurtje weg.
Aanslag op bestek verdwijnt als sneeuw voor de zon als het bestek in een teiltje wordt gelegd met warm water, wat aluminiumfolie op de bodem en een handvol soda.
Sommige kleding kan zweetgeurtjes vasthouden, dat kan met name gebeuren met sportkleding. Leg de shirts een tijdje in lauw water waarin soda is opgelost. Daarna is de geur weg. Let wel op het materiaal, dit kan verkleuren.
Vloerbedekking of een matras kan onfris gaan ruiken. Strooi er flink wat soda overheen, een aantal uren laten liggen en vervolgens stofzuigen.
Houten tuinmeubelen kunnen worden schoongemaakt met sodawater. Een emmer heet water, en flink wat soda, met harde borstel reinigen en naspoelen met water.
Ramen nemen minder snel vuil op als ze met soda zijn gezeemd. Het vuil vliegt eraf.
Katten sproeien vaak op dezelfde plek, ook in huis. Reinig de urineplek met soda, grote kans dat de kat daar niet meer gaat urineren.  

* Vuile sokken na op gravel te hebben gespeeld, worden weer wit als u aan het waswater een paar lepels bakpoeder toevoegt. De sokken worden weer stralend wit.
Het mysterie van de verdwenen sokken is opgelost als u de sokken in een wasnet doet. Succes gegarandeerd.   Als u de wasnetjes dan ook nog op kleur sorteert, door bv. een witte lus, een zwarte lus en een gekleurde lus eraan te naaien, dan is het helemaal een fluitje van een cent. 

* Speelgoed zoals Lego, duplo of iets dergelijks kunt u makkelijk schoonmaken door ze in een kussensloop of grote waszak te doen en te wassen in de wasmachine. U hoeft ze na een wasbeurt alleen maar op een handdoek te laten drogen en klaar is kees!

* Voor het schoonmaken van spiegels kan het beste een zwakke zeepoplossing worden gebruikt .
Warm water met een scheutje schoonmaakazijn is een probaat middel voor een schone spiegel.

* Een scheutje spiritus en wat afwasmiddel in het water voordat u de ramen gaat zemen doet wonderen. Ook goed voor het schoonmaken van pianotoetsen.
Onverdunde spiritus is geschikt om tegels of spiegels mee te ontvetten.
Als er een blauwe glans ontstaat op ramen of spiegels, door de spiritus, dan kan dat worden verwijderd door het oppervlak af te nemen met water met een paar druppels afwasmiddel en citroensap.

 

 

 

 

Grasvlekken, harsvlekken schoensmeer, balpen- en viltstiftvlekken op textiel kunnen verwijderd worden met een schone witte doek met wat onverdunde spiritus erop. (nooit wrijven) Dep vervolgens langdurig na met schoon water en was de kleding zoals u gewend bent. Pas op met lichte stoffen, die kunnen verkleuren.
Viltstiftvlekken op tafel of op de vloer zijn te verwijderen met een beetje spiritus. Dep de vlek met een stuk keukenrol en hij verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Kranen in keukens of badkamers glanzen weer als nieuw als u ze van tijd tot tijd poetst met een scheutje spiritus.
Brillenglazen worden weer helder als u ze onderhanden neemt met spiritus.
Sieraden worden weer glanzend als u ze schoonmaakt met een lauw sopje van groene zeep en een paar druppels spiritus.
Glas van foto- en schilderlijsten kunt u prachtig schoonmaken met spiritus, water een een scheut ammonia. Daarna even opwrijven met een pluisvrij doekje.
Beduimelde foto’s maakt u makkelijk schoon met een watje dat u in spiritus gedrenkt heeft.

* Een spons van schuimplastic kookt u uit in zeepsop en spoelt u na in azijn.

Een spons die slijmerig aanvoelt krijgt u schoon door hem eens goed uit te knijpen, enkele uren te weken in azijn met water, weer uit te spoelen en vervolgens te laten drogen.

Een vuil geworden spons wordt weer als nieuw, indien u deze 24 uur in een oplossing van 125 gr. zout op 1 l. water legt. Daarna met koud water uitwassen.

 

 

 

 

 

Een erg vuile spons wordt schoon als u deze een halve minuut in een bak met soda en heet water leggen. Daarna in helder water uitspoelen.

* Wist u dat u sportschoenen en ook oude rubberlaarzen weer mooi schoon krijgt door ze in de wasmachine te wassen?
Ik doe sportschoenen en laarzen in een oude dekbedhoes, knoop deze dicht, stop dit in de wasmachine en schakel deze in op 40C. Schoenen en laarzen zet ik vervolgens op hun  kop te drogen op de radiator van de verwarming.

* Een gewatteerde sprei kunt u zelf niet wassen zonder haar te bederven. Behandeling in een goede stomerij is noodzakelijk.

* Een spijkerbroek met een chemisch luchtje, dat er niet uitgaat met wassen, wil nog wel eens verholpen worden door een textiel verfrisser te gebruiken.
Nieuwe spijkerbroeken krimpen minder in de was als ze eerst een nacht in zout water worden gezet.

* Roestvlekken in gepolijst staal kunt u verwijderen door goed te boenen met een stuk rauwe aardappel dat in amarilpoeder is gedoopt. Bij oude vlekken moet u wel wat geduld hebben met dit werk. Een poetsbeurt met petroleum wil bij oude vlekken ook heel goed werken.
Zand, zeep en soda werken nog steeds uitstekend om staal blank te schuren. Een prachtige glans krijgt het door poetsen met houtskool en olie (gewoon een lekker papje van maken).
Stalen voorwerpen gaan glimmen als u ze bewerkt met een doorgesneden aardappel die in poederkalk is gedompeld.

* Stickers verwijderen van kastdeuren en/of muren kan met glasreiniger. Laat deze even inweken, zodat de stickers goed vochtig worden. Daarna poetst u deze stickers in een handomdraai weg.

* U kunt een nylonkous of onderjurk gebruiken als stofdoek om opvliegend stof te vangen.

* U kunt uw kasten en TV stofzuigen met een zachte borstel in plaats van met een stofdoek. Het stof wordt meteen opgezogen en dwarrelt niet naar beneden.

* Bij het schoonmaken is niets zo frustrerend als strepen die achterblijven. Voeg een scheutje bruisend mineraalwater toe aan uw sopje. De strepen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gebruik een sanitairspons, een raamwisser en een zeem voor het beste resultaat.

* Stropdassen kunt u schoon krijgen door ze in een sok of wasnetje te stoppen en op 30C met de fijne was mee te laten draaien.
Door in stropdassen een op maat gesneden kartonnetje te doen worden de zijkanten tijdens het strijken niet platgedrukt .
Stropdassen voorzichtig wassen in een sopje van groene zeep. Tegen het afgeven van de kleur werkt dit goed: voor het wassen spoelen in water met zout of azijn. Strijken: altijd onder een oude doek, niet te warm.

 

 

 

 

* Zwart en donker gekleurd suède mag men niet zelf wassen.
Borstel suède op en wrijf glacé met dunne was of talkpoeder in. Maar nog beter is het om ze naar de chemische wasserij te sturen.
Suède jasjes kunnen schoongemaakt worden door ze met oud witbrood af te wrijven.
Ook kan men ze voorzichtig afschuren met fijne staalwol.
Vlekken kunt u verwijderen met vlakgom.

 

 

 

 

 

T.

* Als u last heeft van tabakslucht in huis dan kunt u ‘s nachts natte doeken ophangen.

* Uw afgedankte tandenborstel is zeer geschikt voor het schoonmaken van kammen, randjes achter de kranen.
Dit geldt ook voor de elektrische tandenborstel.

Witte tandpasta op een droge vaatdoek is een probaat middel tegen zwarte krassen op deuren en kozijnen. Daarna wel even afnemen met schoon water.

* Tapijt kan worden schoongemaakt door eerst goed te stofzuigen of uitkloppen en dan een bevochtigde doek gebruiken met zout water.
Er is geen beter middel dan versgevallen sneeuw. Het tapijt wordt met de goede kant in de verse sneeuw gelegd en moet zo een poosje blijven liggen. Vervolgens wordt het vuil er op de sneeuw uitgeklopt.
Kleine tapijtjes kunnen voor hetzelfde doel even over kort, vochtig gras worden getrokken.

* Tasjes van suède opschuieren, daarna een stoombad en vervolgens een ‘dressing’  zoals u ook gebruikt voor schoenen.
Tasjes van glad leer, behandelen met kleurloze was of met schoencrème in de kleur van het tasje. Goed nawrijven.
Tasjes van plastic neemt u af met een vochtig doekje, of met een sopje van een synthetisch wasmiddel. Daarna opwrijven met een zachte doek.

* Een witte teddy voering of teddyjassen zijn te reinigen met een mengsel van meel en tetra. Na de behandeling goed uitkloppen.

*Hebt u een betegelde vloer en wilt u de tegels weer mooi schoon hebben, gebruik dan water waarin een beetje zoutzuur is gedaan.
 Tegels vies? Boen ze met heet water waaraan groene zeep en wat soda is toegevoegd. (5 l. water, 2 kopjes soda en 1 pond groene zeep).

* Een telefoon kan beter niet worden afgestoft, maar met een vochtige doek worden afgenomen. Op deze manier blijven ze mooi.
Uit hygiënisch oogpunt moet u de hoorn van de telefoon regelmatig terdege reinigen. De moeilijk bereikbare plaatsen, b.v. onder de kiesschijf, kunt u schoonmaken door zo nu en dan een vochtig wattenstaafje erlangs te halen.
* Gebruik eens een oud telefoonboek in plaats van een keukenrol. Werkt net zo goed.

 

 

 

 

* Het glas van een televisie trekt veel stof aan. Het kan het beste tegelmatig worden afgenomen met een vochtige spons.

* Het schoonmaken van een terras gaat heel makkelijk door die te schrobben met heet water met een paar lepels groene zeep erin opgelost. Na het schrobben spoelen met schoon water en de klus is geklaard.
Groene alg op uw terras wordt veroorzaakt door een combinatie van atmosferische vervuiling, de inwerking van natte bladeren en vooral mossen. Als u alg niet tijdig verwijdert, ontstaan er vlekken die op oliespetters of roestvorming lijken. Vaak zijn dat de wortelresten van korstmossen. Met een hogedrukspuit wordt het probleem alleen maar groter, de top van de steen wordt proreus en trekt alleen maar meer vocht en algen aan. Een oplossing is iedere week uw terras met een harde bezem vegen. Na het bezemen kunt u bovenstaande tip gebruiken.
Ook schoonmaken met schoonmaakazijn in een plantenspuit of huishoudsoda. Dit alles een nachtje laten weken en dan schoonboenen.
Eens per jaar kunt u het terras bestrooien met zand; het voorkomt verzakkingen en zand is tevens een uitstekend schuurmiddel. Eerst de bestrating natmaken en dan het zand erover strooien. Flink schrobben en naspoelen met water.
De zwarte vlekken op een terras zijn moeilijk schoon te maken met andere middelen dan de milieuvervuilende chloormiddelen.

* Nieuwe theedoeken zet u een nacht in water, waarin ammonia is opgelost. Ze drogen daarna veel beter af.
Oude theedoeken zijn goed om deuren en vloeren mee te soppen. Ze zijn vaak erg groot, knip ze daarom doormidden, vouw ze dubbel en stik ze overdwars langs de randen.

* Als u een theepot niet regelmatig gebruikt, kan het zijn dat de pot een beetje muf ruikt, wanneer u weer een kopje thee wilt zetten. Spoel hem dan tevoren om met twee theelepels poedersuiker.
De tuit van een theepot wordt schoon door hem vol te stoppen met vochtig zout en hem een dag later door te spoelen met kokend water.

* Als u een thermoskan lange tijd niet gebruikt, ruikt deze vaak muf. Om de geur weg te krijgen, spuit u flink wat tandpasta in de kan en vul deze vervolgens met water. Na een nachtje weken is de muffe geur verdwenen. Uiteraard de thermoskan wel heel goed naspoelen.
Ook een manier is: vul de thermoskan met heet water en een handje bakpoeder. Laat even staan en u heeft een blinkend schone binnenkant van de thermoskan.

* Tinnen voorwerpen maakt men schoon met een vloeibaar schuurmiddel.
Tin knapt enorm op in een sopje van groene zeep. Goed afborstelen, naspoelen met schoon water en droogwrijven met een zachte doek.
Een ander poetsmiddel voor tin is een papje van sigarenas en petroleum.

* Verspringt uw TV met tiptoetsen wel eens van net, maak de tiptoetsen, als de TV uit is, schoon met een doekje en wat spiritus.

* Als u, voordat u op vakantie gaat, de toiletten schoonmaakt, giet dan een flinke scheut azijn in het toilet. Dit voorkomt kalkaanslag en vermindert nare geurtjes, die ontstaan als u een aantal weken het toilet niet gebruikt.
Een vaatwastablet een nacht laten weken in het laagste gedeelte van de toiletpot doet wonderen. De volgende morgen borstel je het zo schoon.

 

 

 

Als u een toilet in de badkamer heeft, gebruik dan verschillende doekjes voor het schoonmaken van het toilet en de rest van de badkamer. Als u verschillende kleurtjes gebruikt, is het makkelijker uit elkaar te houden.
De schoonmaak van uw toilet begint met het schoonmaken van het lichtknopje en de deurknop. U pakt het toilet als laatste aan en ook daarvoor moet u een bepaalde volgorde aanhouden: spoelbak, bovenkant deksel, onderkant deksel, bovenkant bril,  onderkant bril, rand van het toilet en tot slot de voet van het toilet. Is alles schoon, dan hangt u indien nodig neen vers toiletblok in de pot en u bent klaar.

* Het schoonmaken van een tosti-ijzers gaat moeilijk als u kaas gebruikt. Doe het schoonmaken eens anders: neem twee vellen bakpapier die minstens even groot zijn als het tostiapparaat. Doe de broodjes ertussen en vouw de randen van het papier een beetje dicht. Tostiapparaat dichtklappen en bakken maar. Het bakpapier kan mogelijk nog wel een keer gebruikt worden.
* Traplopers worden afgeborsteld met een mengsel van water en azijn (gelijke delen) en vervolgens nagewreven met een droge doek.
Traplopers
van kokos worden schoon als men ze onder stromend water houdt.

* Een trommeltje is vies geworden na een hele zomer op school te hebben gelegen met een beschimmeld stukje appel. De schimmellucht is moeilijk te verwijderen, maar het is te proberen met geurloze azijn. Giet een laagje azijn in het trommeltje en laat het een nachtje weken, daarna goed afwassen.
* Blikken trommels en andere voorwerpen worden weer mooi als u ze behandelt met een papje van fijne as en slaolie. Nawrijven met een zachte, droge doek.

* Een trui van angorawol moet in lauw water gewassen worden, heel voorzichtig. Om hem te drogen kunt u hem het best steeds opnieuw in een droge handdoek rollen tot hij half droog is, daarna gewoon verder te laten drogen. Eventueel naborstelen met een schone borstel.

*Lukt het niet om uw tuinmeubels weer stralend schoon te krijgen na de winter? Wrijf ze eens stevig in met koperpoets. Daar worden ze als nieuw van.

Tuinmeubelen schoonmaken na de winter? Hardhouten tuinmeubelen schoonmaken met vloeibare zeep, warm water en een borstel.
Gebruik voor nieuwe tuinmeubelen nooit een hogedrukreiniger of schuursponsjes. Dat beschadigt de waslaag.
Kunststof tuinmeubelen schoonmaken met een sopje en een zachte borstel.
Vergeelde tuinmeubelen kunt u schoonmaken met een allesreiniger. Spuit dit in verdunde vorm over de tuinmeubelen, dan schoonborstelen en naspoelen met schoon water.

* TV stoffig, hoe komt dat? Door de statische elektriciteit trekken TV’s stof aan. U
kunt de TV kast afnemen met een vochtig doekje. Voor het scherm kun je glasreiniger gebruiken. Spuit die niet rechtstreeks op het scherm, maar op het doekje. Let op, LCD- en plasma schermen zijn zo gevoelig dat u er een speciale cleaner voor moet gebruiken.

 

 

 

 

U.

* Zijn uniformtressen gemaakt van metaaldraad, dan kunnen deze schoongemaakt worden met zilverkrijt poeder. Zijn ze gemaakt van geverfd textiel, dan is tetra het aangewezen middel.

schoonmaak v t/m z

V.

* Een schone en glanzende vaas krijgt u als u zodra de bloemen zijn uitgebloeid de vaas schoonmaakt met chloor en daarna afwast. U kunt de kalkresten verwijderen door de vaas met een scheut azijn in warm water te laten weken.
Nog een manier is om WC reiniger te gebruiken, met water even laten inwerken, krachtig schudden en schoon is uw vaas.

* Wat kan er in de vaatwasser?
Aanrechtdoekjes, tandenborstels, badspeeltjes, het (uitwasbare) filter van de afzuigkap, make-up kwastjes en -borsteltjes, afwasborstels en uiteraard uw vaat.

Net als een wasmachine dient u de vaatwasser schoon te maken met een kopje (witte) azijn in het spoelbakje en een lege vaatwasser.
Ook geregeld een scheut citroensap in het bakje naast het doseerbakje van de vaatwasser wil helpen vieze luchtjes te verwijderen.
Er horen geen kristallen glazen in de vaatwasser. En ook geen zilveren bestek.
Om te voorkomen dat er in de vaatwasser kalkaanslag zit op glazen en bestek, kunt u twee tabletten kunstgebittenreiniger plaatsen. 

 

 

 

 

 

*Een vuil geworden vacht maakt u schoon met een papje van meel en tetra. Borstelen en vervolgens drogen en tenslotte de haren uitkammen.

* Velours gordijnen of kledingstukken van fluweel ogen weer als nieuw als u ze even in de droger laat draaien. Door deze behandeling raken ze namelijk al die ontsierende haartjes, stofjes en pluisjes kwijt.
Velours knapt op wanneer het wordt afgewreven met een doek met wat kookvocht van zuurkool.

*  Een ventilatierooster in de badkamer is schoon te maken met een tandenborstel. De restjes haar en andere rommel blijven kleven. Even uitspoelen en dan nog een keer over het roostertje, net zolang herhalen tot de tandenborstel schoon blijft.
Een ventilator in de keuken is zo schoon met een doekje met spiritus. Wel oppassen voor brandgevaar.

* Lelijk geworden (pauwen)veren knappen op door ze een paar seconden in kokend water te leggen en ze daarna een uur in lauw water te leggen. Voor het drogen de haartjes (zo nodig) voorzichtig glad strijken. de behandeling lukt ook bij veren die verbogen zijn.

 

 

 

* Volle melk is een goed bleekmiddel voor vergeelde kleding. Gewoon een paar uur laten weken.

* Vergulde lijsten lijken weer als nieuw als men ze behandelt met vochtig zout en vervolgens nawrijft met een zachte doek.

* Katoenen verstellappen moet men voor gebruik wassen. Zij zijn dan als het ware voor gekrompen en kunnen later, in de was, het kledingstuk niet bederven.

* Vet, en niet alleen frituurvet, kunt u  vaak inleveren in een speciale container voor dit doel. Dus ook oude jus, doe dit in potjes en lever het in.
* Vette kragen, manchetten en randen in hoeden worden weer fris als u ze behandelt met regenwater, waaraan een beetje ammonia is toegevoegd.

* Vilt wordt weer als nieuw na een behandeling met een doek die bevochtigd is met ammonia.

* Vitrage komt niet verkreukeld uit de wasmachine als u het wast op een lage temperatuur in een waszak of -net. Ook in een kussensloop doen helpt .Gebruik bij voorkeur een fijn wasprogramma en centrifugeer met een zo laag mogelijk toerental. Hang de vochtige vitrage direct na het wassen uit en leg er een paar handdoeken onder om de vloer te beschermen.
Uw vitrage kunt u stralend schoon krijgen door twee tabletten kunstgebittenreiniger toe te voegen aan een emmer water. Laat de vitrage een tijdje weken, vervolgens goed uitspoelen en nat ophangen en ze zijn weer als nieuw.

* Behandel vinyl of linoleum in de keuken af en toe met zelfglans was, de vloer is dan eenvoudiger schoon te houden.

Vitrinekasten zijn eenvoudig schoon te maken met een vochtig microvezel doekje.

* Vliegenvuil op hout kan gemakkelijk worden verwijderd met petroleum.
Vliegenpoep op een autoruit of caravan kan gemakkelijk worden verwijderd met een spons gehuld in een oude panty.
Vliegenpoep op de ramen, spons de ramen af met koude thee. Niet alleen poetst u dan de vliegenpoep makkelijk weg. Ook blijven de vliegen weg.

*  Sommige schoonmaakmiddelen kunnen houten vloeren aantasten. De kans is dan groot dat het middel zich door de olielaag van de vloer heeft gebeten en diep in het hout is doorgedrongen. Het beste is dan om de vloer op dit gedeelte opnieuw te schuren en in de olie te zetten.

Een pas geverfde of gebeitste vloer moet een paar keren worden gedweild met koud water. De verf wordt daardoor duurzamer.
Water geeft op houten vloeren die in de was staan vlekken en kringen. Dergelijke vlekken zijn het beste te behandelen met een doekje met was.

Een gelakte houten vloer alleen afnemen met schoon water. Slijtplekken schoonmaken met spiritus en opnieuw een beschermende laag aanbrengen.

 

 

 

 

 

Een vloer schoonmaken met een vochtige doek is soms een lastige zaak. Neem eens twee doekjes, één op de wisser en één op de vloer.  En wissel dat af als de doek te droog is.
Een laminaatvloer trekt soms vuil aan, de voetsporen en strepen zijn na het dweilen soms zichtbaar. Dweil de vloer eens per week met schoonmaakazijn en de vloer blinkt en is streepvrij.
Een plavuizen vloer maakt u het best schoon met groene zeep. Ze gaat dan mooi glimmen.
Linoleum vloeren moeten worden gereinigd en onderhouden met speciale middelen. Loog, zachte zeep, soda, schuurpoeder en ammonia zijn voor deze vloeren taboe. In de was zetten is niet nodig, de waslaag trekt alleen vuil aan.
Rubber vloeren zijn niet bestand tegen olie, vet en loog. Alleen schoonmaken met speciale middelen en niet-alkalische zeep.
Stenen vloeren van marmer, natuursteen, graniet, lei en keramische geglazuurde tegels zijn te onderhouden met een sopje van zachte zeep.
Niet-geglazuurde vloeren mogen slechts met schoon water worden gedweild; een behandeling met steen was of vloerolie maakt het onderhoud een stuk gemakkelijker.
* Zachte vloerbedekking kan men beter niet vaker dan eenmaal per week stofzuigen. Het losse vuil van alledag is gemakkelijk met een rolveger te verwijderen. Een grondige schoonmaakbeurt kan gedaan worden met een te huren droogschuim apparaat, maar het is wel aan te raden om eerst uit te proberen of de vloerbedekking wel kleurecht is.
Een vlek in de vloerbedekking of vloerkleed kan ook verwijderd worden door een beetje soda en een scheutje ammonia met water te mengen en met een witte doek de vlek te lijf te gaan. Daarna droogmaken en de vlek is weg.
Vloerbedekking is ook schoon te krijgen met een sopje van water en schoonmaakazijn. (10:1) Altijd controleren op kleurechtheid van de vloerbedekking.
* Met een vloerwisser kunt u ook het plafond schoonmaken. U haalt er spinnenwebben en stof mee weg zonder op een trap te hoeven klimmen.

* Maak vuile voegen in de badkamer eens schoon met groene zeep. Smeer de badkamertegels in met groene zeep en laat dit twee uur intrekken. Dan met een harde borstel en wat water de zeep verwijderen. Het ziet er weer als nieuw uit.
Ook een fles met chloor op de voegen spuiten en het ziet er weer als nieuw uit.

* Vogelvuil op ramen en autoruiten is gemakkelijk te verwijderen met een doekje met pure azijn.

* Voorjaarsschoonmaak en opruimen:
1. Begin klein, houd het simpel: pak ruimte voor ruimte aan. Veel effectiever dan hap snap door het huis te rennen met allerlei spullen. Elke week één kamer is na een paar weken ook een opgeruimd huis.
2. Post op één plek is de basis voor een geordende administratie. Maak twee bakken: eentje met wat gearchiveerd moet worden, eentje met papieren waarmee u op korte termijn wat moet doen. Elke maand alles opbergen in een map  en opbergen.
3. Boeken in uw kast, dat kan op alfabet, maar ook bv. op kleur. Dit kleurprincipe werkt ook bij kleding, cd’s, dvd’s en servies.
4. Hangertjestruc is de hangers met uw kleding in één richting ophangen, elke keer als u iets heeft gedragen, de kleding met de hanger in een andere richting ophangen, na zes maanden eens kijken wat u heeft gedragen en wat niet.
5. Ideaal voor rondslingerende spullen: het twee dozen principe: eentje voor houden, de tweede voor weggeven. Houd ieder voorwerp één keer in uw hand en kies een doos. Met de houden doos onder uw arm brengt u alle items terug naar de plek waar ze horen.
6. Blikken uit kerstpakketten van het vorige millennium? Of andere producten in uw keuken met een verstreken THT datum. Opruimen,dus. Maak met producten die nog niet lang over datum zijn voor de komende week een creatieve maaltijd. Kasten leeg, buiken gevuld, portemonnee vol.
7. In de gang slingeren allerlei attributen: tennisrackets, voetbalschoenen, e.d. Geef iedere huisgenoot zijn/haar eigen box met naam en berg daar de spullen in op.
8. Koop eens lage dozen of plastic boxen die onder een bed kunnen. Dan heeft u een goede bergruimte. Bovendien zijn dan de ‘spoken’ onder het bed verleden tijd.
9. Opruimen is ook stylen: kleine spullen die overal staan, kunt u ook verzamelen en op een dienblad zetten. Ook in een pot staat iets leuk, bv. los touw, knijpers, e.d. Eens andere kunst.
10. Uw spullen een tweede leven op ebay.nl of marktplaats.nl?
a. geef uw spullen een uitgebreide advertentietitel. Zo worden ze eerder gelinkt aan zoekopdrachten.
b. goede foto’s maken het verschil
c. doen: essentiële info erbij zetten (maat/afmetingen/materiaal)
d. kijk eerst eens onder het kopje ‘gezocht’ misschien zoekt iemand net het boek o.i.d. waar u vanaf wilt.
11. U ruimt iets te enthousiast op en weet niet meer waar wat ligt.  De oplossing is het stickeren van dozen, waar wat inzit en ook waar het vandaan kwam. Doorzichtige dozen zijn dan een uitkomst.
12. Alles schoon en nu zo houden…
a. Eerst zorgen dat er altijd schoonmaakspullen voorhanden zijn en binnen bereik.
b. Ruim elke dag aan het einde van de dag de rommel op, neem een mand en ga de huiskamer door. U verzamelt rondslingerende spullen en bergt ze op waar ze horen.
c. Nieuwe aanwinst, leuk, maar gooi dan wat anders weg. Zo houdt u altijd voldoende ruimte in huis.
13. Schoenenzakken met kleine zakjes zijn slimme opbergers. U kunt er schoonmaakspullen in kwijt of spullen voor uw bad en douche. Hang de zak aan de binnenkant van uw kast- of douchedeur en uw spullen zijn uit het zicht.
14. Verschillende doekjes voor verschillende schoonmaakkarweitjes.
15. Een theedoek die slecht afdroogt? Nieuw: in de nieuwe theedoek zit een stijfsel waardoor vocht minder goed opgenomen wordt. Eerst een paar uurtjes in een emmer met koud water een een scheut schoonmaakazijn helpt. Voor gebruik nog wel even wassen.
Zacht: theedoek gewassen met wasverzachter droogt minder goed af.
Gestreken: door strijken sluiten katoenvezels. Gevolg: vocht wordt niet goed opgenomen.
16. Altijd van boven naar beneden schoonmaken. Stof heeft nog steeds de neiging naar beneden te dwarrelen. Dus eerst de hoogste plekjes afstoffen. Dan stofzuigen, tot slot: dweilen en ramen lappen.
17. Interieur schoonmaken: groene doek, toilet: rode doek. Daarmee voorkomt u dat u de meubels schoonmaakt met een WC doek.
18. Af en toe moeten de afwasborstel en vaatwasser ook een schoonmaakbeurt hebben. De afwasborstel kan één keer per week in de vaatwasser en de vaatwasser kan dan eens per maand leeg draaien met een speciale machinereiniger,
19. Kalkaanslag op de kranen laat u verdwijnen terwijl u slaapt. Doe ‘s avonds een doek met schoonmaakazijn om de kraan en voilà, in de ochtend is de kraan weer glanzend.
20. Soms geeft uw stofzuiger een vieze lucht af, zuig dan eens een beetje wasmiddel op of koop geurtabletten die u in de stofzuigerzakken kunt doen.

21. Milieuvriendelijk schoonmaken kan met soda, azijn, groene zeep. Daar worden grondstoffen voor gebruikt die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

* Het schoonmaken van nieuwe voorraaddozen: was ze goed af en droog ze. Leg ze vervolgens drie dagen in de diepvries.
Het schoonmaken van gebruikte voorraaddozen: vul de doos met heet azijnwater en laat dit een nachtje inweken. Goed spoelen en drogen en het geurtjesleed is weer geleden.

 

 

 

* Uw vriesvak ontdooien? Leg na het ontdooien plastic folie in het vriesvak. Bij een volgende schoonmaakbeurt trekt u deze folie met ijs en al er weer uit.

* Wrijf een volle vuilniszak in met een watje met terpentine voordat u deze buitenzet. Dan komen er geen katten of vogels bij.

* Vullingen van dekbedden, jacks, etc. blijven luchtig als er tijdens het drogen in de droogtrommel ook een paar tennisballen meedraaien.

W.

* Laat de witte was voordat u dat gaat wassen, inweken in water met chloor, een verdunning van één deel chloor op twintig delen water. Niet altijd, maar af en toe.
Gekleurde was  die nieuw gekocht is, even in een emmertje lauw water met azijn leggen, de kleuren blijven dan helder.

Vaatdoekjes, dweilen, keuken- en theedoeken kunnen een bron van bacteriën zijn, was ze daarom op 60C. Dan krijgt de  wasmachine ook een opfrisbeurt.
We gooien alles in de wasmachine en hopen dat de was er goed uitkomt. Gekleurd goed bij de witte was of omgekeerd. Probeer uw wasmachine na het wassen op nul te zetten, dan moet u opletten welke programma u gebruikt.
Doe de rits dicht in de was en hij gaat veel langer mee. De tandjes van de rits gaan dan langer mee.

 

 

 

 

* Wasbakken en badkuipen waar vuile randen in zitten, behandelt men met een doekje met zout.
* Omdat ze kunnen krimpen, mogen stoffen als wol, tricot en zijde niet in de wasdroger.
Hang zijde op hangertjes aan de (buiten)lijn, om vervorming en indrukken van wasknijpers te voorkomen .
Wol en tricot zijn elastisch en kunnen vervormen als  u ze ophangt. Leg deze stoffen plat op een drogere met een handdoek eronder.
Was kreukt minder als u meteen de wasmachine leegt en alles goed uitslaat voor u het in de wasdroger doet.
Maak na elke droogbeurt het pluizenfilter van uw wasdroger schoon. Door opgehoopte pluizen kan de lucht niet goed circuleren en duurt het drogen langer.
* Lees het wasetiket voor u een kledingstuk aanschaft. Kunt u het alleen chemisch reinigen, schaf het dan niet aan, u bent veel duurder uit.
* Moet u wit wasgoed enige tijd bewaren, verpak het dan in blauw pakpapier. Het wordt dan niet geel.
Extra vuil wasgoed niet samen wassen met minder vuil wasgoed. Het vuil hoopt zich dan op op het minder vuile goed.
Sorteer uw wasgoed op kleur, het liefst donker, licht en witgoed. U heeft dan de meeste kans dat het wasgoed niet verkleurt.
Last van strepen op schoon wasgoed kan voorkomen worden door de machine niet te vol te stoppen. Het wasmiddel lost dan niet goed op. Ook onderdosering is niet goed. Het vuil komt wel los van de was,maar het spoelmiddel neemt het wasmiddel niet mee.

* Wasknijpers die u buiten aan de waslijn laat zitten worden snel vuil, doe ze in een sloop en was ze in de wasmachine.

* Voelt u, terwijl u in uw wasmachine wast, een tinteling in uw vingers, staak dan het wassen, want de oorzaak is vrij zeker een defect aan de isolatie van de wasmachine en dat kan gevaarlijk worden of zijn. Trek de stekker uit het stopcontact met droge hand of doek.

Draai zo nu en dan een lege wasmachine met soda. Dat reinigt de leidingen en helpt ook tegen kalkaanslag.
Bij witte was een schep soda toevoegen. Dat houdt de was stralend wit.

Net als een vaatwasser moet u de wasmachine eens in de twee maanden met een lege trommel draaien op een kookwasprogramma. Neem dan een kopje (witte) azijn in het zeep laatje.
In de wasmachine kunt u ook crocs, gymschoenen, poppen, knuffels, lego blokjes, duplo (in een kussensloop) schoon krijgen.

Azijn bij het laatste spoelwater van de wasmachine zorgt voor een goede ontkalking van het apparaat.

 

 

 

 

Een papieren zakdoekje of papieren luier meegewassen? Stop een (oude) panty bij het wasgoed en laat de wasmachine spoelen. De pluisjes worden door het nylon van de panty aangetrokken, zodat het overige wasgoed weer pluisvrij uit de machine komt.
En u moet opletten dat u uw wasmachine niet overlaadt. Altijd draaien met een overvolle trommel, kost u uiteindelijk de wasmachine omdat de trommel dan kapot gaat. Houdt als richtlijn aan, dat u een vuist tussen de was en de trommel moet overhouden.
Een overvolle wasmachine is niet goed, maar ook een halfvolle niet. Maar dan uit zuinigheidsoverwegingen.
Uw wasmachine blijft lekker fris als u eens per maand op 90 C met soda draait.
De wasmachine staat op zolder, terwijl de wasmanden op de badkamer staan. Soms is het lastig om die wasmanden naar de zolder te dragen. Doe de was dan eens in een waszak op kleur. Dat sjouwt veel makkelijker.
* Teveel wasmiddel in de wasmachine gedaan, zodat het overvloedig ging schuimen. Dat is te voorkomen door via het zeepbakje een handje zout toe te voegen. Het schuimprobleem is daarmee meteen verholpen.
Het komt nogal eens voor dat uw wasmiddel in de badkamer nat wordt. Doe het wasmiddel  eens in een draagtas van de supermarkt. Neem niet teveel wasmiddel voor uw was, maar ook niet te weinig. Als u te weinig neemt, hechten de vuildeeltjes op uw was, en wordt was grauw, bij teveel schuimt de was teveel en wordt het ook niet schoon.
Er zijn totaalwasmiddelen en fijn wasmiddelen in de handel. De totaal wasmiddelen zijn geschikt voor witte was en kleurechte gekleurde was, omdat deze wasmiddelen bleek en optische witmiddelen bevatten.
Een fijnwasmiddel is geschikt voor gekleurde was en fijne stoffen, zoals wol en zijde.
* Moderne wasmachines hebben andere wasprogramma’s  dan vroeger.
Groen: temperatuur 30 C. Omdat het opwarmen van het waswater de meeste elektriciteit vraagt, is dit het voordeligste wasprogramma geschikt voor licht bevuilde kleding.
Vlekvrij: temperatuur 40 C. Voor flink vervuilde kleding, zoals modderige kleding.
Hygiënisch:  temperatuur 60 C. Ideaal voor het wassen van keukendoeken, handdoeken, ondergoed, beddengoed, babywas en douchematjes. Deze temperatuur is nodig omdat bacteriën, huismijt en schimmels niet overleven met een wasbeurt vanaf 60C.
Onderhoud:  temperatuur 90C. Het verlengt de levensduur van de wasmachine, omdat bij een lagere temperatuur het wasmiddel soms niet helemaal oplost. Dat komt het apparaat niet ten goede. Eens in het kwartaal de machine leeg op 90C laten draaien voorkomt de nesteling van zeepbacteriën en schimmels. Het wassen op 90C is weliswaar vijf keer zo duur als op 30C maar het hoeft ook maar eens in het kwartaal.

* Als u een kledingstuk moet wassen dat uit verschillende vezels bestaat, gebruik dan altijd de methode die geschikt is voor de teerste vezel.
* Schoonmaakazijn is een prima wasverzachter. Azijn neutraliseert de zeep in het wasmiddel, ideaal voor mensen met een gevoelige huid of een zeepallergie.
Waarom wasverzachter? – Minder slijtage, door de wasverzachter komt er een klein, beschermend laagje over de stof. Hierdoor ontstaat minder wrijving tussen de vezel, waardoor kleding minder snel slijt.
- Mooiere kleuren, door de beschermde vezels blijft de kleding ook nog eens langer mooi van kleur en vorm.
- Sneller droog, als kleding gewassen is met wasverzachter, neemt het minder water op, dus sneller droog.
Belangrijk: gebruik nooit teveel wasverzachter. Als u het bakje boven het maximumstreepje vult, komt de wasverzachter al tijdens het wassen in de trommel. Wasmiddel en wasverzachter werken dan minder goed.
* Het waszakje dat u voor uw lingerie gebruikt, komt ook goed van pas bij kleding van kwetsbare stof of kleding die is bezet met kraaltjes of pareltjes. Dat vergroot de kans dat het mooi uit de machine komt aanzienlijk.
* Giet van tijd tot tijd heet water met soda door de gootsteen afvoer, dit zal vetafzetting in de afvoerbuis voorkomen.

* Is uw witte waterkoker in de loop van de tijd wat gaan vergelen? Smeer hem dan eens in met citroensap. Gewoon een citroen doormidden snijden en met de snijkant over de waterkoker gaan. Laat een uurtje intrekken en spoel na met water. Voordat u begint natuurlijk wel even de stekker uit het stopcontact halen.

* Het schoonmaken van de WC bril tussen de pot en de bril kan lastig zijn. Probeer het eens met een wattenstaafje.
Gebruik nooit synthetisch op in combinatie met bleekwater in de WC. Wie vlak na een schoonmaakbeurt naar de wc gaat, kan het zo benauwd krijgen, dat de dokter eraan te pas moet komen.

* Winterklaar maken van een kast.
- Haal de kast helemaal leeg. Zo kunt u meteen zomer, winter en wegstapels maken.
- Ga even door de kast met een stofzuiger en neem alles af met een vochtig doekje.
- Zomerkleding die gaat overwinteren, mag gewassen en gestreken in een ruimtebesparende vacuümzak, in een afsluitbare plastic box.
- De planken op ooghoogte zijn voor de winterspullen, het zomergoed in de plastic boxen gaat op de hoge planken, met erop een etiket met wat erin zit.
- Weinig ruimte? Doe de vacuümzakken met zomergoed in vakantiekoffers of tassen. En ook de zomeraccessoires.
Van zomer naar winter:
Dunne zomerjurkjes, mouwloze en strapless topjes, capr’, blouses met korte mouwen, shorts, beachwear, dun jackje, wat u wilt houden, kan naar de winterberging. Terug in de kast gaan t-shirts (lekker met een vest op een mooie herfstdag of als extra laagje op een koude winterdag), een badpak voor als u overdekt baantjes wilt trekken en één paar slippers voor in de sauna.
Dekbedwasje:
Het zomerdeel van een zomer winter dekbed (ook bekend als vierseizoenen dekbed) ligt vrijwel permanent op bed. Een keertje extra wassen is daarom geen overbodige luxe. Check het wasetiket of het in de machine kan, stop er in de droger een paar schone tennisballen bij om de vulling los te kloppen en bevestig het aan het schone winterdeel dat uit de kast is gekomen
Dag schuldgevoel:
Kleding wegdoen, doet altijd een beetje pijn: vaak is het nog goed en heeft het veel geld gekost. Toch even doorbijten: stel u voor hoe heerlijk het zal voelen om straks voor een kast te staan waarin alles past, u alles mooi vindt, alles bij het seizoen past en alles terug te vinden is.
De winterkleding check:
Pas alle winterkleding die tevoorschijn komt. Oog in oog staan met kledingstukken die zeker 6 maanden uit beeld zijn geweest, is reuze verhelderend. Vaak is meteen duidelijk wat u niet meer zo leuk vindt, wat er wel erg verwassen uitziet of wat simpelweg niet meer past of gedteerd oogt. Die spullen brengt u meteen naar de Kringloop: dat voorkomt twijfelen en zo ontstaat meteen ruimte voor nieuwe aankopen.
Winterjassen komen uit de kast:
- Een kast oogt helemaal zen als alle shirts en broeken op dezelfde manier gevouwen zijn.
- Kleding op kleerhangers organiseert u per kledingstuk (bloes, jurk) op kleur, liefst op identieke hangers met het haakjes dezelfde kant op.
-Riemen en sjaals aan haakjes aan de binnenkant van de deur, klein spul (sokken, maillots, panty’s, slips, BH’s) per soort in een eigen doos, mand of lade. Breisels liever niet ophangen maar opvouwen.
- Winterjassen, mutsen en sjaals horen niet in de kast, maar aan de kapstok. Als u ziet wat u hebt, draagt u het veel meer dan wanneer het in een kast hangt en het scheelt bovendien veel ruimte in de kast.
Laarzen ondersteboven:
Schoenen en laarzen nemen veel ruimte in terwijl de meeste vrouwen gemiddeld slechts twee of drie paar echt regelmatig dragen. Slippers en sandalen kunnen schoongemaakt worden en in een afsluitbare plastic doos door naar zolder of onder een bed. Verdeel schoenen voor najaar en winter over een schoenen rek. Met een rek waaraan één laars ondersteboven hangt en de ander op de grond staat kunt u er twee keer zoveel kwijt.
Antihamster aanpak:

Ruim echt op:
Hebt u een shirtje slechts één keer gedragen, past het niet meer of hangt het prijskaartje er nog aan, dan kan het naar de Kringloop. Iets wat u de laatste maanden amper hebt gedragen, krijgt echt volgens voorjaar niet alsnog allure.
Boodschappenlijstje:
- Vacuümzakken om ruimte te besparen.
- Geurzakjes of lekkere zeepjes om tussen de kleding te leggen.
- Kledingzak voor die mooie dunne trenchcoat of dat chique linnen pak.
- Hangende opbergers om extra ‘planken’ te creëren.
- Multihangers waar meerdere kledingstukken op worden gehangen.
- Deur organizer of deurrekje dat over de bovenkant past.
- Carousselhanger, schoenen rek, -zak of – lade.

* Het schoonmaken van een wok gebeurt met een prop keukenpapier en omspoelen met zeer heet water. Is er toch iets aangebakken? Neem dan een houten spatel of lepel om het aangebrande weg te schrapen of een afwasborstel. Gebruik liever geen afwasmiddel, hiervan droogt de wok uit en wordt de kans op aanbakken groter. Droog de wok na het schoonmaken goed af met keukenpapier, zodat er geen roest ontstaat. Wrijf hem dan in met wat olie voor extra bescherming.

* Wol en katoen nemen allebei goed vocht op. Voor de kleertjes die de baby binnen draagt, is katoen erg geschikt. Worden de kleren ook buiten gedragen, dan is wol toch het beste materiaal.
Wol verliest zijn muffe geur door afnemen en wassen met ammoniawater.
Wol krimpt niet als het in plaats van met zeep in een beetje ammonia gewassen wordt. Gebruik lauw water.
Wol wassen kan het beste door eerst een emmer of teil te vullen met lauw water en dan pas een klein beetje wolwasmiddel erbij doen. De wol zuigt zich eerst vol met water, in plaats van wasmiddel en dat is een eerste voorwaarde om vervilting tegen te gaan.

* Gedragen wollen kledingstukken moeten eerst goed gelucht worden, alvorens ze in de kast te leggen. Gedragen breiwerk neemt namelijk gauw een luchtje aan.
Wollen kledingstukken mogen beslist niet te warm worden gewassen. Een lauw, schraal sop (met weinig zeep) is het beste. Goed spoelen en liefst liggend op een badhanddoek laten drogen.
Wollen kousen moet u voordat u ze gaat gebruiken droogstrijken tussen twee natte doeken om vervilten te voorkomen.

 

 

 

 

* Wijn als schoonmaakmiddel: een glazen douchedeur kun je heel goed schoonmaken met een doekje gedrenkt in witte wijn. (een goedkope uiteraard)
Alle vlekken en kalk verdwijnen in een mum van tijd.
* Bij het afwassen sneuvelen er geregeld wijnglazen, doordat een afwasborstel eigenlijk te groot is. Neem dan een een flessenborstel waarmee u babyflessen schoonmaakt. Deze lang en smal, zodat de wijnglazen mooi schoon worden terwijl de kans op sneuvelen een stuk kleiner is.

Y.

* Roest op ijzeren voorwerpen kan men met spekzwoerd te lijf gaan. Goed wrijven.
Beter is het natuurlijk om roestvorming op ijzer te voorkomen, probeer het eens met één van deze tips:
- insmeren met gesmolten spekvet en hard (verhouding 3:1)
- een mengsel van witte was en terpentijnolie (1 : 1)
- met soda en potas.
In alle gevallen geef nawrijven met een doek extra glans, indien gewenst.

Z.

* Papieren zakdoekjes meegewassen? Was de kledingstukken die onder de pluisjes zitten dan nog een keer en was een microvezel doekje of een oude panty mee. De pluisjes worden door het nylon aangetrokken en blijven eraan kleven.

* Een zeemleren lap blijft zacht als u deze na gebruik in zout water naspoelt en opgerold weglegt.
Een natuurzeem wordt gauw keihard.  Neem daarom geen sop, maar gewoon heet water met een scheutje spiritus als u de ramen lapt met de natuurzeem.
Een synthetische zeem kan wel met zeepsop worden gebruikt.
Een harde zeem wordt weer zacht door ze een nachtje ingezeept te laten liggen en ze vervolgens te wassen in verdunde ammoniak. Drogen in de schaduw.
Zeemleren lappen die erg vuil zijn, wassen in karnemelk. Daarna goed spoelen en wringen, uitslaan en laten drogen.
Meestal gebruikt u het midden van een zeem, vouw hem eens anders op en gebruik dan ook eens de andere hoeken.

* Houd een klein stukje zeep, een handdoek en washandje bij de hand om vuile handen na panne of vieze kindermondjes af te wassen.
Bij veel wasmiddelen worden gratis netjes verstrekt. Deze netjes zijn voor meer doeleinden te gebruiken dan waarvoor ze eigenlijk bedoeld zijn, nl. om er kwetsbare spulletjes zoals panty's en bh’s in te doen.
Zo gebruik ik netjes om zeep in te doen.
Netjes met zeep hang ik bij de douche. Op die manier schuimt de zeep heerlijk, smelt niet en je kunt hem bovendien tot het laatst toe gebruiken.

Leg onderin het zeepbakje van toilet en badkamer een dun sponsje of een stuk sponsdoek. De zeep zal niet meer zacht worden, want het ligt niet meer in het water en… u hebt een fijn zeepsponsje waarmee u elke dag de tegels even kunt afnemen of smoezelige handjes mee kunt afsoppen.

 

 

 

Groene zeep is handig om vloeren, tegels en sanitair te reinigen. Het is ook geschikt voor het verwijderen van vlekken uit textiel. Smeer op vuile plekken groene zeep voordat u het kledingstuk in de wasmachine stopt.

Een vuile zeemlap wordt weer schoon als u hem wast in een sopje van groene zeep met een scheut spiritus.
Maak eens hele zachte zeep met een ouderwetse zeepklopper met bijpassende zeep.

Om zeeppompjes goed schoon te maken en vooral de randjes, doe het pompje eens in de vaatwasser. Het komt er blinkend schoon uit.

* Wanneer u rijst of pasta afgiet, blijft er vaak een laagje zetmeel achter dat er in de vaatwasser soms niet uitgaat. Dit laagje verdwijnt als sneeuw voor de zon als u een heel klein beetje schoonmaakazijn in de pan giet, eventueel wat water toevoegt en vervolgens even met de afwasborstel door de pan gaat.

* Het schoonmaken van zilver kan worden vergemakkelijkt als de voorwerpen die dagelijks in gebruik zijn, ook dagelijks worden afgewassen in warm zeepsop. Op die manier behoeft u niet zoveel meer te poetsen.
Zilver gaat weer mooi glanzen als het wordt ingewreven met de witte as van verbrand papier.
Oude zilveren bestekken kunnen worden afgewreven met alcohol. Daarna afborstelen met heet water en droogwrijven met een wollen doek.
Bewaard in een plastic zakje wordt zilveren bestek niet zo gauw zwart.
Zilveren bestek kan men in water leggen waar eieren in gekookt zijn. De aanslag zal snel verdwijnen. Nog even opwrijven met een zachte doek met azijnwater.
Een goed middel om zilveren sieraden schoon en glanzend te krijgen, is een papje van krijtwit en spiritus. Nawrijven met een wollen doek.
Filigrainwerk van zilverdraad wordt schoon in zuivere ammoniak. Naspoelen met koud water en op een warme plaats laten drogen in zaagsel. Tenslotte goed afborstelen.
Sigarenas helpt voor hetzelfde doel en ook het kookwater van ongezouten witten bonen voor uw zilverwerk.

* Een sponsje met snel ontkalker is een prima middel om snel even wat bewerkt zilverwerk, zoals een theelepeltje, mee te poetsen. Daarna wel goed afwassen.

* Zilverpoetsen een rotwerk? Bewaar uw zilveren bestek dan in een afgesloten blikje met een paar zakje silica. Zo slaan ze niet zwart uit, maar blijven zonder poetsen mooi glimmend en helder. Deze zakjes silica zitten meestal bij apparatuur e.d. verpakt om een en ander tegen vocht te beschermen.

Zilver poetsen kan ook met wat tandpasta op een doekje.
Het ongezouten kookwater van witte bonen is een uitstekend poetsmiddel voor zilveren en koperen voorwerpen. Nawrijven met een wollen lap.
Zilver kan ook gepoetst worden met een papje van krijt en spiritus.

 

 

 

 

* Zout is een heerlijk wasmiddel. Probeert u het maar eens met uw gordijnen. In een goede zout oplossing gelegd, vliegt het vuil eruit.
Zout in combinatie met azijn, is goed om een elektrische waterkoker uit te koken tegen kalkaanslag.

Zwarte zijde knapt op door deze voorzichtig af te sponsen met warme koffie of thee.
Een zijden sjaal wordt op deze manier  weer als nieuw: voorzichtig wassen en spoelen, droogrollen in een handdoek en halfvochtig strijken.
Zijden sjaals en dassen kan door het sap van aardappels. Raspen en door een zeef drukken of een sapcentrifuge gebruiken.
Zijden kleding  kan gewassen worden in water met een scheutje ammonia. Zacht water is hierbij te verkiezen boven hard water. Eventueel kan men wat soda aan het waswater toevoegen, daar wordt het zachter van