Vlekken a t/m e

A.

* Aalbesvlekken in lichte stof worden behandeld met een beetje citroensap. De stof daarna goed uitspoelen met lauw water. Gekleurde stoffen betten met zuiver alcohol.

* Vlekken op een aanrechtblad van graniet of op een hardstenen vloer kunt u het best insmeren met olijfolie. Een dag laten inwerken en vervolgens navegen met een doek. De olie haalt de vlekken uit de steen, die na afloop weer zijn oude kleur en glans heeft.

 

 

 

 

 

 

Watervlekken op een aanrecht kunt u voorkomen door glassex op het blad te spuiten en dat er vervolgens met keukenpapier af te nemen. Het aanrecht glanst als nooit tevoren.
Vetvlekken op een aanrecht zijn te verwijderen met soda..

* Aardbeivlekken zijn te verwijderen door het wasgoed direct te wassen in een lauw sopje, liefst met een beetje ammonia. Daarna een beetje scheerschuim op de vlek en even laten intrekken. Daarna direct in de wasmachine.
Ook deppen met citroensap helpt voor aardbeivlekken. 

 

 

 

 

 

Verse vlekken van aardbeien in een moeilijk wasbare stof kunt u meestal verwijderen met een boraxoplossing.
In donker gekleurde stoffen moeten de aardbeivlekken worden verwijderd met alcohol. Voorzichtig deppen, ook een verdunde borax/wateroplossing kan helpen

Advocaatvlekken worden zodra ze droog zijn zo goed mogelijk weg geborsteld. De rest verwijderen met gewoon lauw water en een scheut ammonia. Plaatselijk deppen. Eventueel nabehandelen met alcohol. Liever geen zeep gebruiken.

* Afwasmiddel is handig om mee te nemen in de auto. Vul een bijna lege flacon afwasmiddel met water en leg dit in het dashboardkastje van de auto, handig om vlekken van gemorste drankjes of ijs snel weg te vegen.

* Alcoholvlekken worden gedept met koud water. Voor synthetische stoffen lauwwarm water nemen en de vlek eventueel nabehandelen met alcohol.
Op hout geeft alcohol nare vlekken. Het hout afnemen met sop en inwrijven met was of olie. 
Op meubels: gelijke hoeveelheden alcohol en slaolie mengen en op de alcoholvlek wrijven. Laten opdrogen en poetsen tot de vlek weg is.
Ook vlakgom kan als redmiddel dienen in geval van alcoholvlekken op meubels.  

* Vlekken op alpaca verdwijnen door het metaal in te wrijven met fijngewreven krijt, waaraan eebn paar druppels spiritus zijn toegevoegd. (hetzelfde geldt voor zilver)

* Verse aluminiumverf vlekken kan men verwijderen met benzine of terpentine; oude vlekken weken in tetra.    

Anilinepotlood vlekken kan men deppen met een watje met zuivere alcohol (40%).

* Vlekken van arabische gom lossen op in water met een scheut ammonia.   

* Appelsap direct deppen of wassen met koud water. Oude vlekken deppen met citroensap de appelsapvlekken kunnen bruin worden. 

* Asfalt vlekken dik besmeren met ongezouten boter. Een halve dat in laten werken en dan de boter eraf schrapen. Gebruik vervolgens terpentine of wasbenzine om de vlek verder te verwijderen. Ook papier en een strijkbout kunnen van pas komen in het vet te verwijderen.

B.

* Babyontlasting in kleertjes gaan er makkelijk uit als u de vlek insmeert met een beetje afwasmiddel en het goed daarna wast in de wasmachine. 

*Ballpointvlekken verwijdert u met verwarmde spiritus, zonodig enkele malen herhalen.
Voor wol kunt u het beste eau de cologne of zeepspiritus gebruiken om ballpointvlekken eruit te krijgen. 
Ook deppen met water, aangelengd met een scheutje ammonia of terpentine helpen bij ballpointvlekken. 

Ballpointvlekken in een shirt zijn er uit te halen met koffiemelk. Dat er overheen gieten en daarna flink wrijven met een doekje.
U kunt ballpointvlekken ook te lijf gaan met tandpasta. 
Ballpointvlekken in allerlei huishoudelijke voorwerpen moeten zo snel mogelijk met een sterk geconcentreerd sopje worden schoongemaakt. Eventueel gebruik maken van een schuursponsje en de doffe plek poetsen met wat tandpasta.

Ballpointvlekken op afwasbaar behang kunnen worden behandeld met een sopje.
Op foam met alcohol of bleekwater.
Op papier met gum of witbroodkruim.
Op gelakt hout met een lauw sopje.
Op leer: deppen met een vochtige doek, daarna afnemen met leerreinigingsmiddel.
Op parket: deppen met spiritus, daarna behandelen met was of olie.
Op pleisterwerk: wrijven met onverdunde azijn.
Op tapijt: deppen met aceton.
Op tegels: schuren met een mengsel van zand, zeep en water.
Op rubber: wrijven met wasbenzine.
Op plastic: voorzichtig deppen met aceton of bedekken met een warm papje van een wasmiddel. Een half uur laten intrekken en afspoelen met water.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bananenvlekken in katoen kan het betten met een mengsel van 1 deel bleekwater en 2 delen water. Vlekken in wol deppen met een 5% oplossing van oxaalzuur, daarna met 5% oplossing van natriumsulfaat. Goed uitspoelen.

* Beitsvlekken worden verwijderd met water, waaraan een scheut ammonia (of terpentijn) is toegevoegd. Eventueel nableken met waterstofperoxide.

* Bessenvlekken goed bedekken met karnemelk, een tijdje laten inwerken, met een lepel afscheppen en wassen met lauw water.
Ook citroensap heeft een blekende werking en kan bij bessenvlekken gebruikt worden.                 

* Biervlekken kunt u verwijderen met lauw water met daarin een scheutje spiritus. Met schoon water goed naspoelen.
Deppen met lauw water, waarin een klein scheutje afwasmiddel helpt bij biervlekken.
Bier op de vloerbedekking? Zout erop strooien, laten intrekken en opdrogen. Vervolgens stofzuigen. Eventueel nabehandelen met weinig lauw water. 

Bietenvlekken deppen met onverdunde ammonia.  
Een bietenvlek wordt behandeld door de stof eerst goed te spoelen met water; daarna te deppen met alcohol en haar vervolgens te weken in waterstofperoxide, waaraan, terwijl de stof erin ligt, een paar druppels ammonia worden toegevoegd.

* Blauwselvlekken kunnen worden behandeld met azijn.  

* Vlekken van bleekmiddel (wel kleine vlekjes) in een bv. een spijkerbroek kunt u misschien wegwerken met een viltstift. Even onzichtbaar maken en er is niets meer van de spettertjes te zien.  

* Bloedvlekken  in uw suede schoenen kunt u verwijderen door een in spiritus gedrenkt en goed uitgeknepen watje.

Een bloedvlek op papier verdwijnt door aantippen met chloorwater.

Behandel bloedvlekken altijd met koud water, warm water zet bloed juist vast, daarna naspoelen met schoonmaakazijn.
Oud bloed laten weken in water met soda, gebruik 5 eetlepels per liter. 

 

 

 

 

 

 

Een bloedvlek op kleding kun je afvegen met een billendoekje, zonder te vlekken. De vlekken trekken niet meteen in de kleding.
Op bloedvlekken in fijne handwerkjes moet men meteen een beetje bevochtigd stijfsel leggen. Op laten drogen en het er daarna afwassen.

* Bloemenvlekken in water of zeepsop uitspoelen. Voorzichtig deppen met alcohol of spiritus wil ook wel eens helpen.  

* Boenwasvlekken kunnen worden verwijderd door de stof tussen twee bladen vloeipapier te leggen en vervolgens te strijken. Voorzichtig nabehandelen met benzine of verdunde spiritus.   

* Bosbessenvlekken kunnen worden behandeld met zure melk. De stof nabehandelen met warm water.
Bosbessenvlekken op de handen verwijderen met citroensap.   

* Botervlekken verwijdert u door direct met heet water te spoelen, lukt dit niet of is het goed er niet geschikt voor, dan uitstrijken tussen grauw papier en nabehandelen met tetra of wasbenzine.
Een papje van aardappelmeel (of talkpoeder) en benzine, dat dik op de vlek wordt gesmeerd, is ook een goed middel. Het papje laten drogen, vervolgens loskloppen en uitborstelen. 

* Braaksel deppen met water aangelengd met een scheutje ammonia. Eventueel nabehandelen met een mengsel van 1 eetlepel fijnwasmiddel en 1 eetlepel blanke azijn opgelost in 1/2 liter lauw water.  

* Om brandvlekken te verwijderen uit een vinyltapijt, neem met een wattenbolletje met aceton de  brandvlek weg. Er blijft alleen een wit vlekje over.
Brandvlekken op porselein zijn te verwijderen met een natte kurk gedoopt in wat zout. Goed over de vlek wrijven.

* Brillantinevlekken moet men deppen met tri, tetra of benzine.   

C.

* Een cacaovlek in wol moet u alleen met koud water behandelen. Dus wassen en spoelen alleen in water. Eventuele resten met ossengal verwijderen.

Cacaovlekken verdwijnen, als u de stof in het water zet en daarna uitwrijft met verdunde glycerine.

* Cementvlekken op een granieten vloer verdwijnen meestal wel als men ze schuurt met puimsteen en water. Zit er behoorlijk wat cement op de vloer, dan zal er een platte slijpsteen aan te pas moeten komen.
Cement op vloertegels kan worden behandeld met gelijke delen zoutzuur en water. Aangezien het cement tussen de tegels ook oplost, moeten de naden eerst worden ingesmeerd met kaarsvet.  

* Champagnevlekken verwijdert u met schoon lauwwarm water, vooral niet eerst met zeepsop proberen.

* Wol, waarin een chloorvlek zit, moet meteen in water worden uitgespoeld. Gaat het om katoen, dan wordt een dikke laag keukenzout op de chloorvlek gestrooid. Maar chloor is hardnekkig en laat zich lang niet altijd met deze middeltjes verwijderen. Soms kan de chemische ververij dan nog uitkomst bieden. 

* Chocoladevlekken verwijdert u met zeepspiritus of boraxoplossing. Eventueel vet van de melk zal verdwijnen met tetra.
Chocoladevlekken in kleding als volgt behandelen: leg de kleding in een plastic zak in een vriezer, tot de chocolade hard geworden is. Schraap daarna zoveel mogelijk chocolade weg en was op de normale wijze. Is de vlek nog niet weg, laat de kleding dan een nacht weken in warm water en dan in de wasmachine. 
Ook kunt u chocolade weg krijgen door uitspoelen met koud water, restvlekken insmeren met ossengalzeep of afwasmiddel.

 

 

 

 

 

 

 

 

In wollen stoffen worden chocoladevlekken gedept met lauw en daarna met warm water.
Nog een idee: dep de chocoladevlekken met melk op een schone vaatdoek.  Boen de vlek daarna met een sopje van allesreiniger.  
* Chocomel: uitspoelen met koud water en weken in water met een flinke schep zout.  

* Citroensap is zeer goed voor het verwijderen van bruine vlekken op handen van b.v. het roken.
Citroensap tast de kleur van bepaalde weefsels aan. Citroensap vlekken moeten dan ook meteen worden gedept met lauw water. Is er toch een blijvende vlek ontstaan, dan kan deze nog worden behandeld met ammonia om de kleur op te halen. 

* Cognacvlekken deppen met lauwwarme, kleurloze alcohol. 

* Cola die is ingedroogd deppen met terpentine.

* Creme restanten weghalen met een keukenrol, vlek inwrijven met ossengalzeep of laten weken in een warm sopje met een scheutje inweekmiddel.
Vlekken van vette creme worden behandeld met tetra of wasbenzine; van droge creme (dagcreme bv) met lauw water of zeepsop. 

* Wanneer vlekken van crèpepapier er in de was niet uitgaan, dan kan men ze het beste behandelen met een bleekmiddel, bv. een wolblankmiddel of deppen met 70% alcohol. 

D.

* Drop deppen met een warm sopje, restvlekken deppen met water, aangelengd met een scheutje ammonia.     

E.

* Ecoline De stof een nacht laten weken in melk. 

* Ei vlekken verwijdert u met koud water. Ingedroogde vlekken eerst weken in water, waaraan ammonia of borax is toegevoegd.
Wollen stof niet langer dan 10 min. weken. Blijft er een vetvlek achter, dan moet er nog tetra, terpentine of benzine aan te pas komen.
 * Eigeel op een tafelkleed: niet wachten, maar direct weghalen met lauwwarm water zodat de vlek kan inweken. Stop het tafelkleed na het eten in een lauw sopje met een inweekmiddel, zodat eigeelvlekken oplossen.  

* Ettervlekken gaan eruit in de was. Op niet-wasbare stoffen kan men ze deppen met water met ammonia.

vlekken f t/m k

F.

* Fecesvlekken (ontlasting) worden verwijderd in een synthetisch sopje. Een oplossing van chloramine (2 gr. op 1 l. gekookt water) doet de nare lucht verdwijnen. Zo nodig nog bleken.

* Foto’s zijn goed af te nemen met een spiritus gedrenkt watje.  

* Met een droog flanellen lapje, gedrenkt in terpentijn, kunt u vetvlekken verwijderen uit fluweel.

* Fruitvlekken op lichte, kwetsbare kleding kunt u verwijderen door het te deppen met schoonmaakazijn of citroensap op een zachte, witte doek. Dan goed naspoelen met water en op de hand wassen met fijnwasmiddel.

 

 

 

 

 

 

G.

* Gelatinevlekken lossen op als men de stof laat weken in lauw water.

* Gele vlekken in kleding, neem dan glans spoelmiddel van bestemd voor de vaatwasser. Laat het middel 5-10 min. op de vlekken inwerken en was daarna de kleding.

* Vlekken op witte, gesteven stof moeten met eau de cologne of spiritus worden gedept.  Vervolgens wrijft u er een verdunde oplossing van ammonia en ossengalzeep op. Laat dit eventueel een nacht inwerken.

* Gipsvlekken kunnen worden behandeld met water, waaraan wat azijn is toegevoegd. Harde klonten moeten eerst wel worden fijngewreven en uitgeborsteld.

* Glansverf op kleding verwijderen met een oude schone lap. Doe daar wat terpentine op en smeer dit aan de binnenzijde van de kleding.

* Glycerinevlekken verdwijnen in lauw water. Dit niet behandelen als vetvlek.

* Vlekken in uw gordijn kunt u verwijderen als dit in de wasmachine mag. Met een fijnwasmiddel zonder bleek. Haal de haakjes los, maar als dit niet gaat, neem dan een kussensloop en bind dat vast om de haken. Wring gordijnen niet uit, maar hang ze nat op.

* Grasvlekken die hardnekkig zijn behandelen met spiritus of alcohol en dan uitspoelen met warm water en zeep. Daarna gewoon wassen in de wasmachine. (let op kleding zonder (tri)acetaat).
Ook ouder grasvlekken zijn te behandelen met inweken in zure melk en daarna naspoelen met verse melk. 
Met een vlekkenmiddel speciaal voor gras (bv. Citin) de vlek deppen van buiten naar binnen met een witte doek, daarna gewoon wassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel mensen maken de fout de grasvlek meteen te behandelen met water. Als u dat doet, wordt het probleem alleen maar groter, Het is beter om er eerst verdunde ammonia of citroensap op aan te brengen voordat u de kleding op een zo hoog mogelijke temperatuur wast.

Groentevlekken, probeer eerst een gewoon zeepsopje en, indien dit niet helpt, gebruik dan wat alcohol.

H.

* Haarverf direct deppen met vloeibaar fijnwasmiddel of antiroos shampoo en even laten intrekken.

* Stof waarop een harsvlek is ontstaan, legt u met de te behandelen plek in een bakje terpentine. In deze vloeistof lost hars op den duur op.
Als u op de vloer harsvlekken krijgt kunt u deze oplossen door bv. een prop in terpentine gedrenkte watten erop te leggen.

* Honingvlekken lossen op in warm water. De stof daarna wassen. Blijft er toch nog een vlek achter, dan kan die worden gedept met alcohol.

* Onbewerkt hout kan men het beste een grondige beurt geven met schuurpoeder en een borstel. Als de vlekken heel erg zijn, fijn  schuurpapier gebruiken.
Watervlekken op een houten tafel kan men verwijderen door deze vlek in te smeren met koperpoets. Daarna goed uitwrijven.

* Vlekken van houtlijm in textiel kunt u voorweken in water met azijn.
* Houtskoolvlekken proberen te verwijderen met een warm zeepsopje. Als dat niet lukt, gebruik dan 5% natriumperboraat. Als het resultaat dan nog niet naar uw zin is, dan is een mengsel van gelijke hoeveelheden ammonia en waterstofperoxide (3%) het laatste redmiddel.

 

 

 

 

 

* Doe vlekken op het houtwerk nooit met een schuurmiddel af. Er blijven zeker doffe plekken van over.
Een schoonmaakmiddel, dat het houtwerk volkomen vlekvrij maakt zonder de verf aan te tasten, is een papje van krijt en water. Voorzichtig inwrijven met een flanellen doek. Het papje vervolgens verwijderen met koud water.
Vlekken in gebeitst hout zijn te verwijderen met een doekje met terpentijn. Daarna behandelen met was.
Gepolitoerd hout vlekt erg gauw. Gewoon afstoffen met een zachte doek als dagelijks onderhoud. Vaak lukt het wel vlekken weg te werken met koperpoets en veel geduld.

I.

* Een inktvlek op het vloerkleed kunt u verwijderen door te betten met citroensap of azijn, tot de vlek geen kleur meer afgeeft. Dan de vlek zo goed mogelijk laten weken en opnieuw betten. Daarna de vlek behandelen met water tot de zure lucht verdwenen is.
Inktvlekken op leer worden met lauwe melk gebet, totdat ze verdwenen zijn.
Verse inktvlekken moet u meteen bestrooien met zout.
Een echt middel uit oma’s tijd om inktvlekken te verwijderen is deppen met in melk gedoopte watten.
Inktvlekken uit pluche verwijdert u door ze te wassen in warm zout water. Daarna behandelt u ze met spiritus en was ze uit in warm water.
Inktvlekken in houten vloeren krijgt u weg met verdund zoutzuur. Enige uren laten inweken, nabehandelen met een sopje.

Inktvlekken op houten vloeren, linoleum, plastic, tegels, e.d. wegschuren met staalwol en daarna met was behandelen. Inktvlekken in de witte was verdwijnen, als men het goed in wat citroensap legt.
Vlekken van strijkpatroon inkt  wassen of behandelen met tri.
Merkinktvlekken zijn niet te verwijderen.
Oost-Indische inkt is bijzonder moeilijk te verwijderen. Men kan de stof het beste meteen wassen in lauw water of zeepsop.

* IJsvlekken verwijdert men met gewoon water, zo nodig borstelen met water en zeep.

J.


* Jam-
en kerrievlekken verwijderen met glycerine op een doekje en daarna uitspoelen met lauw water.
Jamvlekken resten verwijderen en deppen met warm water.
Jamvlekken eerst met suikerwater behandelen en daarna te werk gaan als bij fruitvlekken.

 

 

 

 

 

 

 

* Jodiumvlekken in textiel verdwijnen door de stof enigszins strak gespannen boven hete waterdamp te houden, b.v. boven de tuit van een kokende fluitketel.
Jodiumvlekken kunnen ook worden behandeld met ammonia of ossengalzeep.

 

 

 

 

 

* Jusvlekken behandelen door het wasgoed in een sopje te laten weken en dan te wassen.
Ook deppen met wasbenzine of terpentine helpt jusvlekken te verwijderen. Eventueel nabehandelen met water een en scheut ammonia.

K.

* Kaarsvlekken op metalen kandelaars kunt u verwijderen door over de bemorste plek kokend water te gieten. Goed nawrijven.

Kaarsvet kunt u uit kleding verwijderen door de kleding te strijken met een stuk wit keukenpapier ertussen. Het vloeibaar geworden kaarsvet wordt opgenomen door het keukenpapier. Vervang het keukenpapier een paar keer zodat u het kaarsvet er niet opnieuw in strijkt.
Is er toch nog iets te zien? Wrijf het weg met wat wasbenzine of azijn op een vochtig doekje.

* Kaas insmeren met ossengalzeep en goed uitspoelen.
* Kaassaus of kaasfondue alleen koud water gebruiken.

* Kalkvlekken op de vloer verwijdert u met een in azijn gedrenkte doek. Oppassen met kunstgraniet. Dat lost namelijk op in azijn!
(Wit)kalkvlekken wordt van een baksteenmuur verwijderd met onverdunde azijn. Als dit geen resultaat geeft, dan kan men zoutzuur gebruiken. Dit is een zeer agressieve vloeistof! Dus: oude kleren aan en handen en gezicht zoveel mogelijk beschermen.
Ook van de ramen wordt kalk verwijderd met behulp van azijn.

* Vlekken van karnemelk moeten meteen worden behandeld met lauw water of met een slap zeepsopje.
Bij opgedroogde vlekken van karnemelk kan men het beste een borstel gebruiken.

* Kauwgomvlekken in het kleed of vaste vloerbedekking bedekt u eerst met ijsblokjes. Het wordt dan keihard en u kunt dan het lekkers er makkelijk vanaf trekken. We nabehandelen met een schoon lapje met benzine.
Kauwgom in kleding of vloerbedekking langdurig deppen met een in wasbenzine gedoopt watje. Langzaam maar zeker zal het dan loskomen. Kauwgom in kledingstukken kan je ook eerst in de vriezer leggen daarna laat het makkelijk los.

 

 

 

 

 

 

 

Kauwgom in kledingstukken kan worden weggeborsteld met warm water. De vlek schoonmaken met tetra.
Kauwgomvlekken in kledingstukken kun je verwijderen met pindakaas. Smeer een lepeltje pindakaas op de kauwgomvlek. Laat het 5 min. zitten en de vlek laat zich makkelijk verwijderen. De hardnekkig klevende kauwgom is door de olie in de pindakaas gaan klonteren en laat zich bijna moeiteloos verwijderen.
Dit geldt ook als er kauwgom in iemands haar is gekomen.

* Kerrie lauw spoelen en deppen met keukenpapier, de vlek insmeren met glycerine en dit een uurtje laten inwerken.

* Kersenvlekken kunnen in karnemelk geweekt worden of gewoon met een sopje worden verwijderd.

* Tomatenketchup kan heel hardnekkig zijn door de rode kleurstof. Behandel de vlek daarom zo snel mogelijk, anders trekt de rode kleur in de vezels. Meteen uitspoelen met koud water. Daarna goed weken in een sopje met Biotex. Dan pas in de wasmachine.

 

* Berg nooit kleding op waar vlekken in zitten, het is later veel moeilijker de vlekken er uit te krijgen.
Vetvlekken in kleding na het koken? Strooi wat maïzena (wel meteen doen), even laten intrekken, uitkloppen en dan uitspoelen met water of de kleding in de wasmachine wassen.
Kledingvlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon als u ze voor het wassen insmeert met afwasmiddel met citroen.
A;s u kleding naar de stomerij brengt met vlekken, vergeet dan niet het soort vlekken te vermelden.

* Vlekken van kneed- en vormklei vooral niet in de stof wrijven. Droog behandelen door de vlek aan de achterkant van de stof uit te slaan. Vervolgens betten met tetra of vlekkenwater.

* Kleurkrijt verdwijnt vrijwel altijd door een stevige borstelbeurt.
Als kleurkrijt niet is verdwenen gebruik dan wasbenzine.

Kleurpotlood deppen met wasbenzine of terpentine, dan insmeren met ossengal.

* Koffievlekken verwijderen gaat makkelijk als deze dadelijk met een droge doek worden gedept, daarna met lauw water worden afgewreven. Achtergebleven vetresten van de melk wegnemen met wasbenzine.

Koffievlekken kunt u uit wollen en zijden stoffen verwijderen door ze te bestrijken met zuivere witte glycerine. Daarna de stof in lauw water wassen en de achterkant strijken tot het goed droog is.
Koffievlekken in glad papier, met water betten en afvloeien. Lukt het niet, dan kan het nog worden geprobeerd met verdund chloorwater. Nabetten met water, afvloeien en laten drogen. Dat het papier niet glad opdroogt, zal men voor lief moeten nemen.

 

 

 

 

 

 

* Wrijf uw gevlekte koper in met een doorgesneden ui. De vlekken zullen verdwijnen.
Om de geur te bestrijden het koperwerk nawrijven met een zachte doek.

Kopergroen kunt u verwijderen door de aangetaste vlekken boven een spiritusvlam te verwarmen. Daarna de vlekken goed afwrijven.
Koperpoets bevat een bijtende stof die het behandelen van dergelijke vlekken er niet gemakkelijker op maken. Het kan worden geprobeerd met lauw azijnwater.

* Kringen welke zijn ontstaan na het schoonmaken van vlekken, kunnen doorgaans verwijderd worden door strijken, terwijl een doek onder de vlek is gelegd. Zeer luchtig te werk gaan.

Om te voorkomen dat tijdens het diner onnodig kringen van de wijn in uw tafelkleed komen kunt u een papieren servetje om de hals van de fles knopen.

Kringen in uw tafel kunt u verwijderen door er mayonaise of fritessaus overheen te wrijven. Doe hier wat van op een doekje of een vel keukenpapier en wrijf er de vlek mee in. Even 5 min. laten intrekken en vervolgens met een zachte doek uitpoetsen.

 

 

 

 

 

 

* Bij vlekken van kruiden, o.a. kerrie, paprikapoeder en kaneel, kan men de poeder het beste losjes wegkloppen of borstelen. Geen water gebruiken want dan komt er pas echt een vlek! De vlek eventueel nog deppen met alcohol of eau de cologne.

* Krijt gaat er meestal gemakkelijk uit, maar indien hardnekkig nadeppen met wasbenzine.

* Kunstkalk  is vrijwel niet oplosbaar. Men kan proberen verschillende keren te boenen met heet sodawater.

vlekken L t/m p

L.

* Lakvlekken in moeilijk of niet wasbare stoffen moeten behandeld worden met alcohol, nadat het hardste deel voorzichtig afgebroken is.
Lakvlekken kunnen worden behandeld met terpentine, wasbenzine of spiritus.

* Vlekken op leer verwijdert u door ze in te wrijven met een doorgesneden ui. Poets daarna de schoenen met een zachte doek.

* Bruine vlekken op het plafond als gevolg van lekkage kan men het beste opbleken – met tampon en rubberhandschoenen – alvorens een nieuwe laag verf aan te brengen.

* Bij lelies het stuifmeel verwijderen, de bloemen blijven langer mooi en het stuifmeel kan geen vlekken veroorzaken, ze gaan er nooit meer uit.

Ook een idee om bij lelies het stuifmeel in bedwang te houden is om de meeldraden met lak te bespuiten als de bloemen opengaan.

Mocht er toch een lelievlek zijn ontstaan, kunt u proberen deze te verwijderen door plakband op de vlek te leggen, goed aan te drukken en er vervolgens in één vloeiende beweging weer af te trekken.

* Ballpointvlekken verwijderen uit een leren bank kan met een zachte groene zeep. Smeer dit in, laat een kwartier inwerken en bet vervolgens met een vochtig doekje. Deze behandeling indien nodig herhalen en dan zijn de vlekken weg.

* Wasbenzine, tri of tetra zijn de aangewezen middelen voor levertraanvlekken.

* Likeurvlekken kunt u verwijderen door huishoudzeep of een synthetisch wasmiddel te gebruiken. Is de stof moeilijk wasbaar, dan betten met alcohol of eau de cologne van de buitenrand van de vlek naar de binnenkant.

Likeurvlekken in linnen wast u met verdunde spiritus en daarna in warm water uit.

* Limonadevlekken deppen met een warm sopje van wasmiddel en indien nodig nog met citroensap.

* Lippenstiftvlekken zijn veelal hardnekkig, maar u hebt kans ze te verwijderen met een mengsel van amonia en spiritus. Indien mogelijk borstelen met water en zeep.
U kunt lippenstiftvlekken ook deppen met wasbenzine tot er geen kleur meer zichtbaar is. Daarna inwrijven met ossengalzeep of vloeibaar vlekkenmiddel.

Nog een manier om lippenstiftvlekken te verwijderen is ze te deppen met tri, tetra of wasbenzine. Steeds een schoon watje nemen en de onder de stof liggende doek verschuiven.

 

 

 

 

 

 

 

 

* Lijmvlekken deppen met nagellakremover of aceton.
Lijmvlekken weken in water met ammonia.
Houtlijmvlekken lang laten weken in flink heet water met eventueel een scheutje ammonia. De losgeweekte lijm steeds met een droge doek wegnemen.
Plaksel (lijm) lost op in heet water.
Huishoudlijm vlekken behandelen met aceton. Beslist eerst aan de binnenkant van de stof proberen.
Rubberlijm vlekken moeten lang weken in tetra, tri of wasbenzine. De vlek steeds tussen duim en vinger wrijven. Dikke vlekken zijn niet meer te verwijderen.
M.

* Make-up vlekken zoals foundation en poeder kunt u verwijderen door zachtjes te wrijven met een watje met make-upremover zonder oliebasis. Lukt dat niet, probeer dan een watje met zeep, shampoo of afwasmiddel. Daarna het kledingstuk zo heet mogelijk wassen, maar nooit warmer dan op het was;abel staat aangegeven.

* Margarinevlekken eerst proberen te verwijderen met een warm sopje. Lukt dit niet dan behandelen als vetvlek.

* Gele vlekken in wit marmer kan men schuren met zeepsop en marmerslijpsel. Na deze behandeling de vlekken afdekken met een doekje met bleekwater, nabehandelen met schoon water en inwrijven met witte was.

* Mascaravlekken deppen met een sopje met fijnwasmiddel. Waterproof mascara inwrijven met ossengalzeep.

* Mayonaisevlekken, overtollige mayonaise wegschrapen, vervolgens deppen met wasbenzine.  Daarna, als de vlek is opgedroogd, nog een behandeling met lauw water en ammonia geven.

* Melkvlekken moeten meteen worden uitgespoeld in lauw water. De rest van de vlek kan men dan behandelen met water, waarin borax is opgelost. Bij niet te grote vlekken is een sopje vaak wel voldoende.
Vlekken van koffiemelk worden behandeld als koffievlekken.

* Vetvlekken  op melkglazen lampenkappen krijgt u weg door de lampenkappen te weken in Biotex of een vaatwastablet met heet water. U kunt ook soda gebruiken. Spoel goed na met schoon water. Eventuele restjes kunt u wegpoetsen met wat onverdunde ammonia op een doekje.

* Vingerafdrukken op meubelen en deuren kan men verwijderen met een mengsel van twee delen olie op een deel terpentine.
* Vlekken van meubelwas zijn te verwijderen met terpentijn.

* Moddervlekken op laten drogen en afborstelen. Eerst droog borstelen en dan vochtig. gebruik voor het bevochtigen van de borstel water met wat zout. In de was doen met het normale wasprogramma.

 

 

 

 

 

 

* Mosterdvlekken uitspoelen in een handwarm sopje, eventueel nadeppen met schoonmaakazijn of sodawater. Ook een nabehandeling met wat ammoniawater kan, als de vlek nog niet verdwenen is.
Een oude mosterdvlek is gemakkelijk te verwijderen als u er wat glycerine opsmeert en dat een tijdje laat intrekken alvorens tot verdere behandeling over te gaan.
Gelige mosterdvlekken in wit goed kunnen worden behandeld met waterstofperoxide.

 

 

 

 

 

* Motorolie met wasbenzine. terpentine of benzine. uit textiel verwijderen.

* Een vettige vlek op een gewitte muur verwijdert u door de plek eerst droog af te schuieren. Daarna strijkt u er een dun laagje lak overheen. Als dit goed droog is, zult u geen moeilijkheden meer hebben met het witten.

* Oude muurverfvlekken zijn te verwijderen met een schuursponsje, gedoopt in een beetje azijn, de verf lost dan gemakkelijk op.

N.

* Nagellakvlekken verwijdert u met aceton. Dit middel nooit gebruiken voor stoffen, waarin acetaatzijde is verwerkt. In het laatste geval kan men het beste deppen met een beetje wasbenzine of alcohol.

 

 

 

 

 

 

* Bruine nicotinevlekken verdwijnen van de vingers door ze te wassen in een mengsel van zeepsop en spiritus.
Nicotinevlekken op de vingers verdwijnen ook door dagelijks te schuren met puimsteen en te wrijven met citroensap.
Vlekken van nicotine in stof kunnen worden behandeld met een 3% oplossing van kaliumpermanganaat, daarna nog met natriumbisulfiet. Tenslotte de stof wassen.

O.

* Olievlekken op kokosmatten kunt u verwijderen met heet sop, waaraan benzine is toegevoegd. Ook kunt u pijp-aarde gebruiken.

Olie op vinyl, die hard geworden is, verwijdert u gemakkelijk met een droge doek of met water, reinigingsmiddel of terpentine. Gebruik nooit oplosmiddelen zoals thinner en aceton op de vlek. 
Olie van auto’s op uw oprit is te verwijderen met kattenbakkorrels of zand. En dan borstelen. Eventueel herhalen.
Is de (olijf)olie nog zichtbaar, ga dan naar uw vloerhandel voor een speciale reiniger.

 

 

 

 

 

Olievlekken op kleding? Dep de vlek met wat spiritus en zout. Laat dat weken in water, met een scheut spiritus en zout en was vervolgens gewoon in de wasmachine.
Olieverfvlekken, verse vlekken met petroleum of terpentine behandelen.
Oude olieverfvlekken moeten eerst zacht worden gemaakt. Dit doet men als volgt: zachte zeep op de vlek smeren en een halve dag in laten werken. Verwijder de zeep en verf voorzichtig met een mesje en was de stof in een warm sopje.
*  Vlekken op onbehandeld hout zijn te verwijderen met pure groene zeep. Flink insmeren en daarna afnemen met een vochtige doek. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is, anders gaat het schuimen.

* De meest voorkomende vlek is de onbekende vlek. Ga voorzichtig te werk. bij gekleurde, wasbare stoffen is het verstandig eerst koud water te gebruiken. Dep daarmee de onbekende vlek. Want als het bv. een bloed- of ei vlek betreft, wordt de ellende alleen maar groter als u warm water gebruikt. Warm water fixeert de vlek.

* Ontlasting in 1/2 liter koud water 1 eetlepel fijnwasmiddel en 1 eetlepel azijn oplossen en de vlek hiermee deppen. Hardnekkige vlekken insmeren met ossengalzeep of weken in inweekmiddel.

P.

* Vlekken van papaver in textiel zijn moeilijk te verwijderen. Probeer het eens met een sopje van een vaatwasblokje. Let op of het wasgoed er tegen kan.

* Parfumvlekken worden behandeld met tri of tetra. De vochtvlek vervolgens goed droogwrijven.
Wrijven met spiritus wil ook wel eens helpen bij parfumvlekken.

 

* Smeer uw handen goed in met azijn voordat u peertjes of appeltjes gaat schillen. Laat de azijn goed indrogen. Na het schillen de handen gewoon wassen. U zult geen bruine vingers hebben.

* Vlekken van pepernoten in de vloerbedekking zijn te verwijderen met een sopje van wolwasmiddel.

* Perzikvlekken verwijderen is niet eenvoudig. Probeer het eens met insmeren met glycerine en wel een halve dag laten inwerken.  Daarna gewoon in de was.

 

 

 

 

 

* Petroleumvlekken verdampen meestal. Ze kunnen ook weggestreken worden onder keukenpapier of verdwijnen wanneer de vlek in de stoom van een ketel word gehouden.

Petroleumvlekken verdwijnen veelal vanzelf. Het proces kan bespoedigd worden door de vlekken te bedekken met grauw papier, waarover u met een warme bout strijkt.

* Pindakaas resten wegschrapen en wassen met een sopje van wasmiddel.

* Plakkaatverfvlekken laten opdrogen, daarna goed uitborstelen. In de was gaat de rest er wel uit.

* Plakresten van plakband en stickers oplossen met terpentine of wasbenzine.

* Poeder moet worden weggeborsteld, beslist geen water gebruiken.
* Vlekken op porselein (zoals servies ingepakt in krantenpapier) krijgt u weg door het even in warm sodawater te laten weken.
Porselein met gouden randjes kunt u beter een minuut of vijf alleen in lauw water leggen.
Overigens hoeft u bij porselein nooit zeep te gebruiken. Afspoelen met lauw water is voldoende, eventueel met wat zout voor een stralende glans.

* Potlood kan worden verwijderd met behulp van een gummetje, witbroodkruim of een vetoplosmiddel.
Bij potlood in stof wordt het restant er tenslotte uitgewassen. Als laatste redmiddel kan alcohol of wasbenzine toegepast worden.

Vlekken q t/m u

R.

* Vlekken op ramen die net gezeemd zijn, dat is vervelend.
Oude thee is het middel tegen vogel- en vliegenpoep. Doe wat op een doekje, behandel de vlekjes en uw ramen blinken weer. En spiritus is uit den boze Vroeger met de spiritus kon het nog wel nu niet meer.

 

 

 

 

 

Bij hardnekkige vlekken op de ramen werkt schuurmiddel. Smeer een heel kleine hoeveelheid met de punt van een doekje op de vlek op het raam. Laat dit even intrekken en maak het raam daarna schoon zoals u gewend bent.

Als u de ramen net heeft gezeemd, valt er regen. Wat nu. Was de ramen voortaan met autoshampoo, dan worden ze streeploos schoon en laten regendruppels geen sporen na.
U kunt uw ramen streeploos navegen met een oude krant en warm water met een scheutje azijn. 

* Regenstrepen in vitragegordijnen kunnen verwijderd worden door ze eerst te weken in een sterke zoutoplossing, daarna uitspoelen en vervolgens wassen in een synthetisch wasmiddel.

* Hardnekkige vlekken op rieten meubelen worden behandeld met mentholspiritus.

* Rode bieten/rode kool vlekken kan men verwijderen door de stof te wassen in water met ammonia. Daarna wassen in een wolwasmiddel.
* Rode
 wijnvlekken op een licht vloerkleed kun je het best verwijderen met jonge jenever. Giet een klein beetje jenever op de vlekken en ze verdwijnen, door de een of andere chemische reactie, als sneeuw voor de zon.
Rode wijnvlekken in kleding direct absorberen met keukenpapier of zout, dan deppen met lauw water, nabehandelen met schoonmaakazijn. Nog steeds vlekken? Laat de vlek weken met inweekmiddel. 

* Roestvlekken op een aluminium tuinstoel kunt u eraf krijgen door de vlek weg te gummen. Maak de vlek een beetje vochtig en dan er overheen gummen. Nog even oppoetsen met olijfolie en de stoel is weer als nieuw.

Lichte roestvlekken in wasgoed behandelt u met citroensap.
Verse roestvlekken weken in zure melk, daarna wassen met water of: bewerken met heet citroensap en daarna uitkoken.
Oude roestvlekken behandelen met citroensap en met een hete strijkbout.  

Roestvlekken op wasbare kleding kunt u eenvoudig verwijderen. Wrijf met een mix van zout en azijn de vlek goed in, wacht dertig minuten en was de kleding volgens voorschrift in de machine. Ook wijnsteen en heet water werkt. Laat de ingewreven vlek uitharden en was het kledingstuk.
Nooit zeep gebruiken om roestvlekken te verwijderen. 
De speciale roestvlekmiddelen hebben het nadeel dat ze over het algemeen zuringzout bevatten, dat de kleur van het weefsel kan aantasten.
Roest vlekken in geëmailleerde pannen, badkuipen en gootstenen worden verwijderd met een zuringzoutoplossing.
Zitten de roestvlekken in granito, ocriet, marmer en blank hout, dan kan men deze behandelen met een papje van zuringzout of oxaalzuur en een paar druppels heet water.   

Hebt u roestvlekken op uw schaatsen, dan de ijzers insmeren met petroleum, laten zitten tot de volgende dag en de schaatsen dan inwrijven met zout en fijn zand. Indien nodig de behandeling herhalen.
Roestvlekken op uw auto kunt u weghalen met een ui. Wrijf het plekje in met de doorgesneden ui, laat even intrekken smeer er daarna wat olie op en wrijf de plek vervolgens droog. Na deze behandeling is de roest verdwenen en kunt u de aangedane plek aanstippen met autolak. 
Roestvlekken in een karaf (door kunstbloemen) kunt u laten verdwijnen door de karaf te vullen met pure cola en een paar uur te laten staan. 

* Roetvlekken moeten luchtig worden weg geklopt. Een droge methode is het overblijfsel met dik zout bestrooien en afborstelen. De stof daarna (zo nodig) nog deppen met wasbenzine, tri of tetra. 

* Roomijs voorweken in een sopje met inweekmiddel.

* Rougevlekken kunnen met alcohol of wasbenzine gedept worden, maar probeer eerst gewoon een warm zeepsopje.

* Rubbervlekken verwijderen door wasbenzine, alcohol of terpentine zijn in dit geval de meest aangewezen hulpmiddelen..

* Satésaus overschot wegschrapen, laten weken in warm sopje van wasmiddel. 

* Scheerzeep vlekken worden behandeld met water en azijn of alleen azijn.  

* Schimmelvlekken in hout verdwijnen meestal door ze af te wrijven met petroleum.
Schimmelvlekken in kleding (ongekleurd) weken in een mengsel van 20 delen koud water en 1 deel chloor. In kleding (gekleurd) royaal deppen met een oplossing van water met 5 procent zout. Naspoelen in een handwarm sopje.
Schimmelvlekken op leer goed laten drogen en vervolgens met azijn afnemen. Daarna invetten. 
Schimmelvlekken op meubels zijn te voorkomen door de meubels niet te dicht bij een muur te plaatsen. 
Schimmel op muren afborstelen met een oplossing van boorzuur in water of voorzichtig met puur bleekwater deppen.

* Schoensmeervlekken op hout verwijdert u met slaolie.
Schoensmeer in kleding deppen met wasbenzine of terpentine. De stof naspoelen in warm water.

* Lichte schroeivlekken in wollen stoffen kunt u meestal verwijderen met een puimsteentje, u schuurt hiermee licht over de plek.
U kunt ook proberen met hete, onverdunde azijn of met boraxpoeder de schroeivlek te verwijderen.
Ook helpt het wel eens om het goed regelmatig te bevochtigen terwijl het in de zon hangt.  

Een lichte schroeivlek van het strijken kunt u verwijderen door haar te bevochtigen met een lapje gedoopt in water, waarin een beetje zout is opgelost. Doe een theelepeltje op een kopje water.

Schroeivlekken in een wollen pantalon kunt u behandelen met lauw water, waarin borax is opgelost. Met schoon koud water naspoelen.

* Sinaasappelvlekken verwijdert men door er glycerine op te smeren, in laten trekken en met water naspoelen. 

* Slagroomvlekken wassen in water met een scheut ammonia, ingedroogde vlekken deppen met wasbenzine.
Slagroomvlekken inwrijven met glycerine en deze enige tijd in laten trekken. De glycerine daarna met een mesje verwijderen en de vlek behandelen met tetra. 
 
* Vlekken van smeer van b.v. fietskettingen kunt u uit kleding krijgen door ze in te smeren met afwasmiddel en het kledingstuk vervolgens te wassen. Het resultaat wordt nog beter als u aan het afwasmiddel wat suiker toevoegt. 
Nog een middel om smeerolie te verwijderen is afschrapen met een mesje, deppen met keukenrol. Daarna bestrooien met talkpoeder en na 12 uur opzuigen. Nabehandelen met benzine, terpentine of ammonia. 

* Bij soepvlekken moet men de vast bestanddelen eerst weghalen. De vlek vervolgens behandelen met lauw water of met een sopje. Is de vlek na het opdrogen van de stof niet helemaal verdwenen, dan kan nog worden gedept met alcohol. Eventueel nableken.  

* Sojasausvlekken uitspoelen met koud water, laten weken met inweekmiddel. 

* Spinazievlekken kunnen bewerkt worden met een rauwe aardappel. Daarna gewoon in de was.  

* Een vlek in een gewatteerde  sprei kunt u behandelen met vlekkenwater, maar veelal niet met een mooi resultaat.

* Stempelinktvlekken bestrijkt u met glycerine. Een uur laten intrekken en vervolgens nawassen met pekelwater.

Stickers lijm zacht maken met föhn en plakker eraf halen. 

* Stiften deppen met of laten weken in melk. 

* Stoepkrijtvlekken dienen droog te worden behandeld. Dus eerst uitkloppen en zoveel mogelijk verwijderen en dan pas wassen. 

* Stookolievlekken in textiel verwijdert u met petroleum. Ontstaat er nu een ‘petroleumvlek’ geen nood: deze vlek verdwijnt. Hangt u het kledingstuk na de behandeling bij voorkeur in de wind.

* Stopverfvlekken lossen op in terpentine of wasbenzine. Voor oude, harde vlekken kan beter petroleum worden gebruikt. 

* Stroopvlekken verdwijnen als  ze bewerkt met lauw sodawater.   

* Vetvlekken in stropdassen kunt u alleen verwijderen met wasbenzine, maar dan moet u zeer voorzichtig zijn.
Stropdassen kunnen niet in de wasmachine.

* Stuifmeelvlekken kunnen  heel vervelend zijn. Plak er een schoon stukje plakband op en verwijder dit meteen weer. Herhalen tot de vlek weg is. 

* Stijfselvlekken zijn te verwijderen met koud water. Men kan ook eerst proberen de (droge) vlek weg te borstelen. 

* Vetvlekken op suede verwijdert u door een beetje azijn op een (oude) tandenborstel te doen en er goed mee over de vlekken te borstelen. 
Vuile plekken op suède jasjes, tassen en schoenen moeten nooit behandeld worden met een vlekkenmiddel, aangezien er dan beslist kringen op het suède ontstaan. Met behulp van een gummetje of een oud stuk witbrood lukt het dikwijls wel kleinere vlekken te verwijderen. 
Mogelijk helpt het om wijnvlekken op suède te verwijderen met witte wijn en vooral zout. Niet te nat maken!!!

* Suikervlekken wassen in lauw water of zeepsop. Resten van kleurstof kunnen verwijderd worden met wat alcohol.  

T.

* Tabaksvlekken behandelde oma vroeger door de vlek in te smeren met wat opgeklopt eigeel en een beetje spiritus en dan een paar uur wachten.  Daarna met brandewijn afnemen en naspoelen met heet water.

 
* Witte kringen in een houten tafel? Giet wat (sla)olie op een bordje en doe daar 5 à 6 druppels azijn bij. Sla een zachte doek om uw vingertoppen en dep de vloeistoffen door elkaar. Wrijf vervolgens met diezelfde doek stevig over de tafel. De kringen verdwijnen en het blad glanst als vanouds.  

* Vlekken in een tafelkleed kunt u verwijderen door nieuwe vlekken te wassen in een wasmiddel met enzymen. Vlekken van vruchtensappen, wijn of kaarsvet zijn te behandelen met bv. Biotex.
Oude vlekken moeten eerst worden voor geweekt met bv. Biotex.
Oude drank- en kaarsvetvlekken zijn wat lastiger te verwijderen. Neem dan een inweekmiddel, bv. Biotex en laat het wat langer inweken, max. een uur voor de bonte was en max 6 uur voor witte was. Daarna normaal wassen.

* Heeft u een huisgenoot die in bed plast? Om vlekken en vieze geur te voorkomen, strooi op de plasplek ruim talkpoeder Laat dit goed intrekken en zuig het poeder vervolgens op. 

* Vlekken van tandpasta worden zoveel mogelijk met een mesje of lepeltje verwijderd en vervolgens behandeld met water of een sopje. 

* Hebt u een vlek gekregen in uw tapijt, dan direct een beetje magnesiumpoeder erop strooien en daarna weer uitkloppen. Meestal verdwijnt de vlek na deze behandeling.
Ziet u het gebeuren dat er een lekt komt in uw tapijt?  Dep het vuil dan meteen met een natte handdoek. Doe wat schoonmaakazijn eb allesreiniger in warm water en maak de vlek hiermee schoon. 

Vetvlekken in het tapijt eerst behandelen met keukenpapier en strijkbout. Daarna met ossengalzeep.
Wijnvlekken in een tapijt zijn eruit te krijgen door er direct een scheut koolzuurhoudend bronwater over te gieten. De vlek bruist eruit.

Ingetrapte pepernoten in een tapijt kunt u verwijderen met een satéstokje en de restanten kunt op opzuigen met de stofzuiger. Restanten kunt u verwijderen met een sopje van een fijnwasmiddel met een halve liter lauw water.

Kaarsvet in een tapijt wordt voorzichtig van het tapijt afgeschraapt. Bevochtig de vlek rondom met koud water, zodat het vet niet wegzakt. Verwarm de vlek met een föhn, als het niet gaat met een strijkijzer, om het vet vloeibaar te maken. U kunt het dan opdeppen met keukenpapier. Behandel de vlek tot slot met een vlekkenmiddel voor tapijt.

* Teervlekken in kleding kunt u te lijf gaan door ze eerst te behandelen met olie, die u een uurtje laat inwerken. Leg vervolgens keukenpapier onder de stof en dep de vlek met wasbenzine. Vervang het keukenpapier regelmatig; het zuigt de wasbenzine op, incl. de teerresten.Ook kunt u spiritus of terpentine gebruiken. 
Harde teervlekken eerst zacht maken door ze in te wrijven met gesmolten reuzel. Daarna met terpentine verder schoonmaken. Eventueel nog nabehandelen met ammonia en uitspoelen met water.
Teervlekken op gekleurde stoffen kunt u beter laten inweken met eidooier en na een paar uur naspoelen met warm water.
Teervlekken op de huid kan men deppen met watten met petroleum. Daarna wel goed wassen met gewone zeep.   
   
*
Behandelt u de vlekken met tetra, doe dit dan het liefst voor een open raam of buiten. Tetradampen zijn giftig en men kan er onwel van worden.

 * Het uitschenken van thee kan vlekken geven op uw tafelkleed.  Doe een klein beetje boter boven aan de schenktuit. Dat scheelt een heleboel vlekken.

Theevlekken deppen met citroensap, naspoelen met lauw water. 

* Tomatenvlekken deppen met koud water en daarna een aantal citroendruppels in de vlek laten trekken of onverdunde azijn.
Tomatenvlekken: Spoelen met lauw water, eventueel afwasmiddel of fijnwasmiddel op de vlek smeren en laten inweken. Lukt dat niet, dan deppen met warm water, aangelengd met een scheut schoonmaakazijn of ammonia.

* Transpiratievlekken: verse vlekken eerst nat maken en deppen met ammonia, oude vlekken weken in gelijke delen water met azijn of gelijke delen water met ammonia. Gekleurde of gevoelige stoffen wassen in zout water en naspoelen in een handwarm sopje. Wol deppen met citroensap.

U.

* Urinevlekken zoveel mogelijk opdeppen, daarna deppen met lauw water, nabehandelen met schoonmaakazijn en koud water. Hardnekkige vlekken wassen in warm water met een scheut ammonia en met veel water naspoelen.
Zitten urinevlekken op het vloerkleed, dan kan men en oplossing van 5 á 10% citroenzuur gebruiken, eventueel nableken.

Vlekken v t/m z

V.

* Vlekken van vaseline worden gedept met tetra of wasbenzine.

* Verfvlekken op uw ruiten kunt u ruim bedekken met dikke groene of gele zeep, of afkrabben met een scheermesje.
Verse verfvlekken moeten direct worden behandeld met terpentine, thinner, wasbenzine of benzol.
Opgedroogde verfvlekken eerst nasmeren met groene zeep. De zeep laten intrekken, vervolgens zeep en verf afschrapen en de stof nabehandelen met een van de eerder genoemde middelen.  

Verfvlekken op een lederen jas kunt u verwijderen door de vlek in te smeren met zeep en hierop wat terpentine te druppelen, even laten inwerken en daarna voorzichtig afwrijven met een zacht lapje. Tenslotte behandelen met vloeibare was.

Verf in niet synthetische kledingstukken kunnen verwijderd worden met terpentijn. De vlekken niet te nat maken en onmiddellijk goed droog wrijven.

 

 

 

 

 

 

* Vettige kragen, bv. van een colbertjasje, maakt u schoon met wat tetra. Niet teveel op het doekje doen.

* Avondschoentjes van brokaat, zijdekant of tere stof kunnen worden gereinigd met een heel zacht schuiertje. Vetvlekken worden verwijderd met een beetje tetra. Erg lelijke vlekken moet u laten behandelen door de vakman.

Vetvlekken in een smyrnatapijt kunt u verwijderen door te betten met tetra of vlekkenwater.
Ook een idee is de vetvlekken te deppen met droge maïzena. De vlek moet dan wel eerst een beetje nat =gemaakt worden.

Vetvlekken en transpiratievlekken kunnen verwijderd worden door twee lepels eucalyptusolie aan het waswater toe te voegen of de olie met een schone doek rechtstreeks op de vetvlek aan te brengen.
Vetvlekken in uw kleding bij het koken? Direct deppen met vloeibaar afwasmiddel lost de vetvlek op. Daarna doet de wasmachine de rest.
 Vet en olie behandelen met ossengalzeep of afwasmiddel en goed naspoelen. Hardnekkige vlekken behandelen met wasbenzine.
Zit de vetvlek in een boek, dan kan men solutie erop smeren. De solutie droogt op en kan er na enige tijd worden afgetrokken.

* In het algemeen kunnen oude vlekken in kleding worden verwijderd door ze in te smeren met zachte zeep en dan in de wasmachine.

* Viltstiftvlekken in stof worden (als het tenminste niet uitwasbaar is) meteen behandeld met blanke spiritus. Eventueel nableken. De vlekken zijn bijzonder hardnekkig!
Viltstift op huishoudelijke voorwerpen kan men het beste proberen te verwijderen met behulp van een sopje van een afwasmiddel of met spiritus.
Viltstift op foam met alcohol en bleekwater.
Viltstift op papier met water, alcohol of een bleekmiddel.
Viltstift op marmer met zeepsop en spiritus.
Viltstift hout met zeepsop. Eventueel schuren en opnieuw lakken.
Viltstift op met was behandeld hout met zeepsop.
Viltstift op keer met een natte doek, daarna nog met leermelk of een vlekkenpasta.
Viltstift op pleisterwerk met een vochtige doek, daarna eventueel met spiritus.
Viltstift op tapijt met aceton.
Viltstiftvlek in het algemeen proberen te verwijderen met tandpasta.

 

 

 

 

 

 

 

 

* Vla/pudding overschot wegschrapen, afspoelen onder een koude kraan. Daarna weken in warm sopje met inweekmiddel.

* Dep een vlek alleen met een stof in eenzelfde of neutrale kleur, zodat deze niet afgeeft.
Vlekken kan men het beste zo gauw mogelijk behandelen, in ieder geval niet eerst wassen.
Oude vlekken laten zich minder gemakkelijk verwijderen dan verse.
Is de herkomst van de vlek onbekend, probeer dan eerst lauw water, daarna eventueel lauw water, tri of tetra (alleen op droge stof).
Werk bij het verwijderen van de vlek van buiten naar binnen, dus naar het midden van de vlek toe.
De ouderwetse ossengalzeep, die verkrijgbaar is bij de drogist, is een uitstekend middel om alle mogelijke vlekken te verwijderen. De zeepresten moeten wel goed met lauw water worden uitgespoeld.
Zitten er veel vlekken in een stof, dan kan het reinigen beter aan de stomerij worden overgelaten.
Verse vlekken zo snel mogelijk behandelen:
- voor wol: direct een theedoek natmaken, uitwringen en op de vlek plaatsen. Als de theedoek verzadigd is steeds vervangen door een schone tot de vlek niet meer afgeeft.
- voor andere stoffen: direct een theedoek natmaken, uitwringen en op de vlek plaatsen en zo laten drogen, hierna in sprayen met water en met grote halen droog wrijven.
Leg tussen de te behandelen stof en de ondergrond waarop u werkt een schone theedoek of tissue voor het opnemen van vuil en vlekkenmiddel.
Bleekmiddelen, zoals waterstofperoxide, bleekwater en citroenzuur, moeten na de behandeling altijd goed worden uitgespoeld met koud water. Ze zijn bovendien niet geschikt voor alle stoffen.
Is er na gebruik van een vlekkenmiddel een kring ontstaan, dan zal de stof moeten worden gewassen of gestoomd.
Aceton, alcohol, spiritus en terpentijn zijn bijzonder brandbaar. Niet gebruiken in de buurt van open vuur, geiser en/of brandende sigaret.
Probeer een vlekkenmiddel altijd uit op een onopvallende plaats, bv. op de binnenkant van de zoom.
Gebruik het vlekkenmiddel zo mogelijk alleen aan de achterkant van de stof.
Soorten vlekkenmiddelen:

Aceton: ballpoint, nagellak, plastic laksoorten
Alcohol: advocaat, anilinepotlood, bieten, chocolade, gras, likeur, lippenstift, transpiratie, vruchten, wonderolie, wijn.
Ammonia: (puur, in water of met waterstofperoxide): advocaat, Arabische gom, ballpoint, beits, bieten, bloed, braaksel, chocolade, drop, koude houtlijm, koffie, mayonaise, slagroom, transpiratie, vliegenvuil, wijn.
Azijn: blauwsel, koperpoets, schrijfinkt, vogelvuil.
Benzine: (bij gebruik in de zon worden kringen voorkomen): aluminiumverf, brillantine, carbon, crème, kachelglans, kauwgom, kleefpleister, mayonaise, olie, roet, schoencrème, solutie, stopverf, vaseline, vet, zonnebrandolie.
Borax: opgedroogde vlekken van chocolade, melk, slagroom, transpiratie.
Chloramide: verwijderen van de geur bij braaksel en ontlasting.
Chloroform:  gras
Citroensap: mercurochroom, schrijfinkt, thee, vogelvuil.
Citroenzuur: roest, thee, vruchten.
Ether: brillantine, kleefpleister, vet.
Glycerine: koffie.
Groene zeep: verf en wijn.
Hypo: (natriumhyposulfiet ), jodium.
Melk en karnemelk: schrijfinkt.
Oxaalzuur: banaan en roest.
Petroleum: stopverf
Pijpaarde: vet.
Spiritus: ballpoint, vliegenvuil.
Terpentine: aluminiumverf, carbon, hars, kaarsvet, levertraan, schoen creme, stopverf, vet.
Tetra: aluminiumverf, brillantine, chocolade, crème, kachelglans, levertraan, mayonaise, olie, roet, schoencrème, transpiratie, vaseline, vet, vliegenvuil, yoghurt.
Tri: brillantine, kaarsvet, kachelglans, levertraan, mayonaise, olie, roet, vaseline, vet, vliegenvuil, yoghurt.
Waterstofperoxide: (meestal in combinatie met een paar druppels ammonia, als bleekmiddel): bieten, bloed, chocolade, eigeel, schroeiplekken, transpiratie, wijn.
Zoutzuur: cement.
Zuringzout: roest.

* Vliegenvuil op stoffen kan men verwijderen met een watje gedrenkt in een paar druppels ammonia. Met schoon water nabehandelen en droogwrijven. Wanneer dit geen succes heeft, de stof wassen in een sopje, waaraan een scheut ammonia is toegevoegd.
Vliegenvuil op glas en spiegels is te verwijderen met zuivere spiritus; op lampenkappen en behang met tri of tetra; op hout met ammoniawater of een sopje. Op vergulde lijsten met tri of tetra.

* Gele vlekken zijn mogelijk uit een marmeren vloer te verwijderen door die te reinigen met een neutraal, zacht product, bijvoorbeeld babyshampoo of soda.

* Vlekken uit vloerbedekking is te verwijderen met een plantenspuit die gevuld is met warm water en twee eetlepels schoonmaakazijn. Even laten intrekken en vervolgens nadeppen met een handdoek.

* Vochtkringen op hout kunt u verwijderen door met een doekje met wat tandpasta te poetsen.
Vochtvlekken in kleding kunt u behandelen met ammoniawater.

* Vogelpoep wegschrapen, rest wegspoelen met koud water en laten weken. Hardnekkige vlekken weken met azijn of citroensap

* Vruchtenvlekken zijn in witte stof te bleken met citroensap en daarna nog te behandelen met verdund bleekwater.
Gekleurde stoffen kunnen niet gebleekt worden, soms werkt inwrijven met zout en wassen met water.
Lichte vruchtenvlekken meteen wassen met water, voordat ze bruin worden.
Een andere manier om vruchtenvlekken te verwijderen is behandelen met karnemelk. Dat heeft ook een blekende werking.

 

 

 

 

 

 

* Vlekken van vruchtensap zout erop strooien, wachten en wassen met lauw water.

W.

* De ultieme vlekverwijderaar : wasbenzine. Te gebruiken voor vetvlekken, schoensmeer, verf, lijmresten van stickers of prijsplakkers, chocoladevlekken of inktvlekken. Een prettige bijkomstigheid: wasbenzine tast de kleuren niet aan.
Wel uitkijken voor brandgevaar: zet de ramen open.

* Wasco deppen met wasbenzine.

* Water- of zeepvlekken in fineer kunt u verwijderen met petroleum of teakolie.
Watervlekken in gepolijst hout kan men verwijderen door ze eerst met een mengsel van slaolie en zout te bedekken en ze vervolgens te bewerken met een kurk.

* Waterverf is meestal te verwijderen met water en zeepsop. Donkere kleuren lossen op in alcohol of spiritus.
Goed uitborstelen van de waterverfvlekken is meestal het beste middel De stof vervolgens zo heet mogelijk wassen. Ongekleurde weefsels kunnen worden gebleekt. Goed naspoelen met water.

* Waterijs  deppen met een warm sopje van wasmiddel en eventueel nog citroensap.

* Een whiteboard schoonmaken. Neem eens een vochtige doek en neem het whiteboard af. Haal er daarna enkele malen een vaatwastablet overheen. De vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Daarna nog even afnemen met een schoon, vochtig doekje en uw whiteboard is weer als nieuw.

* Zit er in een wit katoenen shirt (of iets anders van wit katoen) een vlekje dat er in de wasmachine niet is uitgegaan? Doop dan een wattenstaafje in een beetje bleekwater en tip het vlekje hiermee aan. Weg vlek. Daarna meteen wel goed uitspoelen.

* Voor vlekken in wol gebruikt u azijn, verwarm dit in water en bevochtig de vlek daarmee.

* Vlekken van wonderolie worden behandeld als vetvlekken. De vlek eventueel nabehandelen met alcohol.

* Vlekken van rode wijn moet u bestrooien met zout. Het zout er even op laten zitten en vervolgens uitwassen.
Ook een oplossing: de kleding zo gauw mogelijk met water behandelen. Is de vlek opgedroogd en de stof niet wasbaar, dan helpt betten met alcohol meestal wel.
Witte wijnvlekken verwijderen met lauw water. Blijft er een groezelige vlek achter, dan kan men die nog deppen met alcohol.
Wijnvlekken in de vloerbedekking deppen met lauw water en opnemen met veel absorberend keukenpapier.
In een restaurant kan het soms moeilijk zijn een roden wijnvlek goed te behandelen. Om de vlek te neutraliseren kan men dan het beste een beetje witte wijn erover gieten.
Een wijnvlek in wollen stof is te verwijderen door de vlek voorzichtig te deppen met 70% alcohol.

Y.
* Yoghurt vlekken eerst laten drogen en zo goed mogelijk wegborstelen. Het overgebleven vet verwijderen met tetra of wasbenzine.

* IJsvlekken  moeten eerst voorzichtig worden behandeld met een lauw sopje van een wolwasmiddel. De vlek daarna uitspoelen met water en vervolgens drogen tussen twee badhanddoeken. De vlek nadeppen met wasbenzine.
Kleding met ijsvlekken grondig uitspoelen of weken.
Waterijs vlekken uitspoelen met ruim koud water.
Roomijs vlekken kunt u het beste weken in een sopje.
Vruchtenijs vlekken kan het beste verholpen worden met een mengsel van oxi poeder en wat water. Daarna  gewoon wassen.

Z.

Vlekken van zalf dept men eerst met wasbenzine. Daarna wassen in een vet sopje.
Ook bij het wassen van kleding, die is bevuild met zalf, kan men een scheutje ontvetter, bv. Dasty van de Wibra, toevoegen.
Zijn het hele grote vlekken, dan de ontvetter eerst in warm water doen en een nacht laten weken.

* Zeewaterkringen in stof moeten lang in ruim water weken.
Vlekken van zeewater in schoenen gaan eruit als men ze steeds maar weer inwrijft met schoensmeer.

* Ei vlekken op zilveren lepels worden verwijderd met vochtig zout.
Met een aardappelschil kunnen eveneens vlekken op zilver behandeld worden.
Vlekken op zilveren bestek verdwijnen na een bad van een half uur in zure melk. Daarna afwassen met lauw water.

 

 

 

 

 

 

* Vlekken van zonnebrandolie kunnen worden gedept met tetra of wasbenzine. Bij een grote vlek moet het hele kledingstuk in de wasbenzine gestopt worden. (In de open lucht). Makkelijker en veiliger is overigens een chemische behandeling door de stomerij.

* Op witte t-shirts krijg je na verloop van tijd vaak gelige zweetvlekken bij de oksels en de boorden. Deze gaan er in de wasmachine niet altijd even goed uit. Daarom zet ik de t-shirts regelmatig een nacht in een emmer heet water met een vaatwastablet erbij. Ze worden weer fris wit.
LET OP: alleen witte vaatwas tabletten, anders kunt u vlekken in uw t-shirt krijgen.

Zweetvlekken in kleding kunnen, zolang ze nog vers zijn, met warm water worden uitgewassen, daarna de vlekken met een watje wrijven, dat gedoopt is in benzine.
Zweetvlekken in kledingstukken kunt u insmeren met glansspoel middel aan de binnenkant van het betreffende kledingstuk. Daarna wassen in de wasmachine en de vlekken zijn verdwenen.
Voor kleding met zweetvlekken die er in de wasmachine moeilijk uit gaan, doe dan in het wasverzachterbakje van uw wasmachine een scheutje blanke natuurazijn. De zweetlucht gaat gegarandeerd uit de kleding en het ontkalkt de wasmachine ook nog eens.