klussen a t/m e

B.

* Hebt u een nieuw huis betrokken, laat dit behangen met een goedkoop behangetje. Nieuwe huizen zijn in het begin steeds vochtig, waardoor het papier uitslaat.

Let bij het kopen van behang en breigaren op dat zij alle hetzelfde verfbadnummer hebben. Anders kan er kleurverschil optreden.

 

 

 

 

Wie zelf gaat behangen, moet van het raam af werken, zodat de overlappingen van de banen geen schaduwen veroorzaken en daardoor extra breed lijken.

Na het behangen is er vast wel een restje over. Gebruik dat dan om bv. een dienblad mee te bekleden. Wel afwerken met een doorzichtige lak, dan kan het blad tegen water.
Ook de binnenkant van laden of kasten behangen met hetzelfde dessin staat leuk. 

Gebruik een schietlood om te controleren of u het behang recht op de muur plakt. (Een potlood aan een touwtje werkt ook.)
Bewaar eens oude stukken behang en bekleed er een kastje mee. Verf ze dan in de kleur die terugkomt in het behang en het resultaat is prachtig. 
Bij het aanbrengen van een nieuw behangetje kan men het beste zowel de muur als het behang insmeren. Zit de baan niet meteen goed, dan kan hij nog zonder veel moeite recht en glad getrokken worden. Dik behang houdt bovendien beter bij deze werkwijze.
Wanneer aan de steel van de insmeerkwast een schroefhaakje wordt bevestigd, dan kan hij tussen het insmeren van het behang door aan de rand van de emmer worden gehangen. Hij zakt dan niet steeds diep in het plaksel weg, met alle kleverige gevolgen van dien.
Groezelig geworden behang knapt op van een behandeling met een zachte doek, waarop wat bloem is gestrooid. (zie ook schoonmaak) 
Plakselvlekken op het behang kan men het beste niet wegpoetsen, maar opnemen met een stukje behang. Net zo lang een nieuw stukje nemen tot het plaksel niet meer is te zien.  
Moet er op een vuile of beschadigde plek van het behang een reservestukje worden geplakt, dan kan dat beter worden gescheurd dan geknipt. Een gescheurd stukje zal minder opvallen.
Het kleurverschil van behang zal minder opvallen als het nieuwe stuk eerst een poosje in de zon wordt gelegd.
Alvorens een nieuw behang aan te brengen kan men eventuele scheuren in de muur afplakken met een reep neteldoek. De scheuren zullen dan niet zichtbaar zijn door het nieuwe behang heen, ook al gaan ze, na dicht geplamuurd te zijn, weer open.  
Misschien een ideetje om een schouw te behangen met een steen- of betonlook. Makkelijk af te nemen en het is zo gebeurd. Ook andere wanden kunnen daarmee natuurlijk worden behangen.   

* Een betonvloer in garage of schuur kan erg stuiven. Als men de vloer behandelt met een laag oxaan olie is dit afgelopen.

* Dun blik, dat beschadigd wordt door een blikschaar, kan gezaagd worden. Om te voorkomen dat de zaag blijft haken of het blik scheurt, kan men het het op een stuk triplex leggen dat meegezaagd wordt.     

* Met een boor die aan de punt gloeiend wordt verhit en in kwikzilver gehard is, kunt u staal boren.  
* Boormachine om te schroeven: accuschroevendraaiers zijn licht van gewicht en handzaam in gebruik. Door de krachtige Li-ion technologie zijn ze prima geschikt voor montage van bv meubels. Door een hoger voltage te kiezen, kunt u er wel zwaardere klussen mee uitvoeren, ideaal dus als basismachine om bij de hand te hebben in elk huishouden. 
Boormachine om te boren: accuschroef boormachines zijn uitgerust met 2 standen. Een stand om mee te schroeven, net als de accuschroevendraaier en een stand om mee te kunnen boren in bv. hout en metaal. Ook hiervoor geldt, hoe hoger het voltage, hoe zwaarder de klus kan zijn.
Boormachine :klopboormachines hebben alles wat de accu machines ook hebben met nog wat extra mogelijkheden. Zo zorgt het klopmechanisme ervoor dat er ook geboord kan worden in harde ondergronden als tegels en beton. Door de stofafzuiging werkt u ook nog eens lekker stofvrij. Voor deze machines geldt, hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de boor is.
Boormachine: boorhamers zijn praktisch overal voor geschikt. Ze zijn uitgerust met draaistop waardoor u er bv. ook een beitel op kunt zetten om voegen uit te steken. Verder zijn ze voorzien van een pneumatisch slagmechanisme dat minder maar zwaardere slagen geeft dan bij de klopboor. Deze slagkracht wordt gemeten in Joules (met 1J tilt u 1 kg. 1 meter op). Hoe meer Joules en watts, hoe zwaarder de klus kan zijn.  (Merken: Bosch, Metabo Makita en Black en Decker).

C.

* Over het algemeen zijn de radiatoren van de centrale verwarming wit of crème. Donker gekleurd geven ze evenwel meer stralingswarmte. Men kan ze schilderen met (hittebestendige) radiator verf.
Door tegen de muur achter de radiator van een centrale verwarming aluminiumfolie aan te brengen, wordt de warmte teruggekaatst, zodat er minder verloren gaat. 

 

* Craquelé meubels kunt u zelf maken. Schuur uw houten meubel en maak de ondergrond schoon en breng een dekkende laag acrylverf aan. Neem steenrode acrylverf; deze zal straks de ondergrond vormen van de kunstmatig gebroken laklaag en tussen de losse delen mooi rood oplichten. Laat de acrylverf drogen en breng in verschillende richtingen speciale craqueleer laag aan. Maar tussendoor de kwast vochtig. Over de laklaag doet u een tweede laag acrylverf, ditmaal lichtgrijs. Ook hier in verschillende richtingen (snel) aanbrengen. Dankzij de craqueleerlak zal bij het drogen het craquelé-effect automatisch optreden. Een vernislaag op oliebasis zorgt voor een duurzame bescherming van uw ‘antieke’ craquelé.

 

 

 

 

 

D.

* U heeft een lelijke kamerdeur, maar geen tijd om direct te schilderen? In huis bevinden zich vaak dezelfde deuren in andere kamers. Ruil eens een deur van een andere kamer. U kunt dan later op een beter tijdstip deze deur schilderen, o.i.d., maar kijkt dan niet tegen een lelijke deur aan.   
Een opdekdeur valt niet helemaal in het kozijn.
Stompe deuren vallan geheel in het kozijn. 

* In plaats van een douchegordijn, kunt u ook een scheidingswand maken van geplastificeerd spaanplaat. Aan de binnenkant kunt u het badgerei kwijt en aan de buitenkant haken voor handdoeken o.i.d. Zet de scheidingswand vast met twee u profielen die u tussen plafond en vloer vastzet, of bevestig de plaat met hoekijzers aan het plafond. 

E.

* Voor het zelf repareren van wandcontactdozen, schakelaars en stekkers (elektriciteit) is het noodzakelijk precies te weten wat de kleur van de diverse draden betekent:    
bruin is de fasedraad,
-  blauw is de nuldraad,
-  zwart is de schakeldraad
-  groen(geel) is de aarddraad (bij oude bedrading kan de kleur anders zijn.)

klussen f t/m k

F.

* Gaatjes in een fietsband? Doe er een kopspeldje in, dan zijn zij altijd terug te vinden. U kunt gelijk zien of er nog meer gaatjes in de fietsband zitten.

G.

* Glans in uw verfwerk:
- Mat- weinig lichtspiegeling, rustig
- Zijdeglans- beperkte lichtspiegeling, meest gebruikte glans voor binnen
- Hoogglans- veel lichtspiegeling voor een ruimtelijk effect, kleine onvolkomenheden zeer zichtbaar.

* Dik glas springt op elke gewenste plaats af, wanneer u een in terpentijn gedrenkte draad over het glas spant, deze draad laat branden en het glas besprenkelt met water.
Het vijlen van glas – om scherpe randjes te verwijderen – lukt met behulp van een vijl, die eerst is bestreken met een stukje in benzine gedrenkte kamfer.

* Als u een druppel glycerine op het glas gooit, kunt u dit gemakkelijker boren.

* Weetjes over gordijnen:
- om lichtinval te kunnen regelen, neem t u (rol)jaloezieën, vlindergordijnen (dubbelgevouwen banen textiel) of verticale lamellen
- een dakraam heeft een  gordijn nodig dat vast blijft zitten.
- verduisteren van een slaapkamer doet u met verduisterende gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen of roljaloezieën.
Gordijnen in de dag betekent dat de gordijnen binnen het kozijn vallen en op de dag betekent dat ze op het kozijn vallen.
Het opmeten van een raam of deur om daar het gordijn goed op te kunnen hangen:
- meet alles minstens tweemaal om vergissingen te voorkomen.
meet de hoogte aan beide zijkanten en in het midden; neem bij verschil in hoogte de kleinste maat,
- laat korte gordijnen 15-20 cm. onder de vensterbank vallen, door warmte en vocht kan de lengte van het gordijn namelijk iets variëren,
- houd rekening met uitstekende vensterbanken, verwarmingen en leidingen,
- loopt de vloer schuin af of is er tocht bij de tuindeuren, dan zijn langere gordijnen een oplossing.
TIP: meet u in een nieuwbouwhuis vanaf een betonnen vloer, houd dan rekening met de nog aan te brengen vloer(bedekking).

H.

* Haar van hard geworden verfkwasten worden zacht en buigzaam als u het haar tot aan de steel in de groene zeep zet. Een tot veertien dagen bij hardnekkige gevallen. Daarna moet de kwast met lauwwarm water goed worden nagespoeld
Een beetje verf in uw haar?  Doop dan een wattenstaafje in de olijfolie en wrijf uw haar er voorzicht mee in.

* Geklust met verf op terpentinebasis? U krijgt dat moeilijk van uw handen, maar de oplossing is een velletje keukenpapier met olijfolie bedruppelen en even poetsen. Uw handen zijn zo schoon.

* Hangsloten in de open lucht houdt u langer goed, als u er een stukje binnenband van een fiets over doet.

* Het is herfst. Tijd voor de volgende klussen:
-De dakgoot, verwijder bladeren en takken uit de dakgoot zodat de
regenpijp niet kan verstoppen.
- De verlichting, in het najaar zetten we de lampen weer allemaal aan.
Vervang waar dat kan de gloeilampen door spaar- en led lampen.
-De vogels, haal het vogelhuisje leeg en maak voederplaatsen om de
vogels de herfst en winter door te helpen
-Het haardhout. Maak een droge plek voor (sloop) hout, zodat het
alvast goed kan drogen. Bij de eerste koude avond kunt u meteen uw
vuurkorf of haard gebruiken.

 

 

 

 

 

 

 

* Gebeitst houtwerk  kunt u zelf opknappen door de was eraf te halen met water, waarin een scheut ammoniak. Is het hout droog, dan beitsen met wasbeits in de goede kleur. Men moet snel werken om geen strepen te krijgen.
Lichte krasjes op gepolitoerd hout behandelen met teakolie. Krassen op gepolitoerd hout verdwijnen als u de kras inwrijft met een halve aardnoot. De olie uit deze noot zorgt voor het verdwijnen van deze kras.
Dun hout splijt niet als u vooraf de spijker aan de punt platslaat.
Wat is hardhout Hardhout is sterker en slijt vaster en kan worden gebruikt voor o.a. terrassen.
Hardhout is alleen te bewerken met gehard metalen gereedschap. Wanneer u bevestigingsmiddelen, zoals schroeven wilt gebruiken dan is het raadzaam om eerst voor te boren.
Een van de kenmerken van onbehandeld hardhout is dat het na enige tijd vergrijst.
Hardhout heeft een lange levensduur en is daarom, zelf onbehandeld, bijzonder geschikt voor gebruik in de tuin of terras.
Als u hardhout moet zagen, smeert u de zaag met petroleum in.
Wat is verduurzaamd hout? Door het machinaal aanbrengen van een verduurzaming middel wordt tuinhout van zachte, naaldhoutsoorten als grenen en vuren beschermd tegen aantasting door schimmels, insecten en bacteriën.
Het is voor de weerstand tegen aantasting niet nodig verduurzaamd hout later nog te behandelen. Maar het oog wil ook wat. Verduurzaamd hout kan geschilderd of gebeitst worden.

I.

* Als een van de ruiten van uw dubbel glas gebroken is kunt u tijdelijk isoleren met folie. Neem transparante isolatiefolie die onder invloed van warmte samentrekt. Plak de folie aan de randen van het ongeschonden raam en ga er met een föhn langs. Daardoor trekt het folie strak. De folie is ook geschikt als isolatie bij enkel glas.

K.

* Haal van kasten, deuren, etc. die u wilt schilderen de knoppen eraf of omwikkel ze met plakband, zo beschermt u ze tegen verf.

* Hang in een kinderkamer eens een schoenenzak op. Doe daarin kleine speeltjes, knuffels o.i.d.

* Restjes kit verwijderen? Doe een beetje (sla)olie op een doek en wrijf daarmee goed over de resten. De kit laat nu goed los en uw tegelwand is weer stralend schoon.
Overtollige kit kunt u verwijderen met aceton, thinner of spiritus. Wel doen direct na het kitten.

* Kleur in uw huis: wist u dat
1. pastel- en wittinten een kamer groter doen lijken, ze reflecteren namelijk het licht
2. u een lange smalle gang ruimer kan laten lijken door de korte kant donker en de lange wanden in een lichte kleur,
3. dezelfde kleur onder invloed van lichtinval totaal anders van kleur lijken
4. hoogglansverf verruimend werkt, het spiegelt en weerkaatst het licht.

* Ook een elektrische klok moet geregeld schoongemaakt en gesmeerd worden. Dit kunt u heel eenvoudig zelf doen door het motortje uit de ombouw te halen en in zijn geheel in een badje van (was)benzine en 10% naaimachine olie te dompelen. (denk om vuur).

* Voor mensen die vaak klussen en daarbij langere tijd op een harde vloer op hun knieën moeten zitten is een knie klusbroek bijna een must. U kunt hem zelf maken. Naai van een stuk stevige stof op de pijpen van een oude broek ter hoogte van de knieën twee grote zakken. Koop bij een doe-het-zelfzaak een knielkussentje, snij er twee stukken af en schuif deze in de zaken en klaar is de knie klusbroek.
Wanneer kunt u prima zelf klussen?

 

 

 

 

 

- Als het verschil in kosten de moeite loont om zelf aan de slag te gaan
- Als u iets gaat doen waarvoor geen bouwvoorschriften zijn.
- Als u, uw omgeving en uw huis weinig risico lopen.
- Als u genoeg tijd heeft om de klus op tijd af te krijgen.
- Als u handig bent of handige vrienden/familie heeft.
- Als er geen specifieke deskundigheid m \nodig is.
Concrete klussen die u zelf kunt doen:
- Isoleren van verwarmingsleidingen.
- Optrekken van scheidingswanden in gips- en gasbetonblokken.
- Divers (af)timmerwerk.
- Binnen- en buitenschilderwerk.
- Betegeling.
Tips voor doe-het-zelvers:
- Koop niet lkraak gereedschap, bekijk wat u echt nodig heeft. Soms is lenen of huren ook een prima alternatief.
- Klus veilig!
-Bereid u goed voor. Hierbij hoort ook het verzamelen van product- en prijsinfo.
- Wissel ervaringen uit met andere klussers.
-Maak  een reële planning.
Algemene adviezen voordat u zelf aan de slag gaat.
- Onderzoek eerst de conditie van het geheel. Het heeft geen zin een kozijn te schilderen waar houtrot in zit of een plafond te sauzen terwijl het dak erboven lekt. Bekijk daarom eerst de conditie van het onderdeel en de achterliggende en bovenliggende constructie. Heeft u twijfels, raadpleeg dan een vakman.
- Vermijd pappen en nathouden. Als een onderdeel of materiaal aan het eind van zijn levensduur is, kunt u het beter vervangen in plaats van steeds intensiever onderhoud plegen. Voorkom in ieder geval dan een onderliggende constructie heeft te lijden van uitgestelde vervanging.
- Bij twijfel: niet doen. Twijfelt u of u zelf een klus kunt klaren, doe het dan niet. Anders kunt u uzelf behoorlijk in de nesten werken. Mislukkingen zijn alleen met veel kosten te herstellen. Bovendien zijn gemaakte fouten niet altijd aan de buitenkant te herkennen. Een verborgen gebrek komt soms pas na jaren tot uiting.
Welke klussen kunt u het beste uitbesteden?
- Het aanleggen of veranderen van installaties (gas, water, elektra),
- Alles wat te maken heeft met de dragende constructie (het casco).
- Een klus waarvoor veel vakmanschap en ervaring nodig is.
- Werk waar garanties op de kwaliteit van belang zijn (denk aan instorting of brandgevaar).
- Werk waar de garantie op materiaal vervalt als niet precies volgens de voorschriften is gewerkt.
Klussen voor de vakman:
- Het uitbreken of aanbrengen van dragende muren.
- Het aanbrengen van een cementdekvloer.
- Het aanbrengen van dakramen.
- Het plaatsen van een dakkapel.
- Het vervangen of aanbrengen van dubbel glas.
- Het aanbrengen van een boven dakse rookgasafvoer.
Tips voor uitbesteders:
- Vergelijk vakmannen op werkspot.nl
- Vraag minimaal drie offertes aan.
- Vraag naar referenties en controleer deze ook.
- Bekijk of het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie die goede consumentenvoorwaarden hanteert. Voor een goede schilder bv kunt u terecht op knap-werk.nl
- Is de klusser niet aangesloten bij een brancheorganisatie, leg dan alle afspraken vast in een kluscontract.
- Kijk welke garanties van toepassing zin op de producten en montage.
Combinatie zelf doen en uitbesteden:
- Spreek duidelijk met de vakman af wie wat wanneer doet, zodat u elkaar niet in de weg loopt.
- Laat werkzaamheden aan één onderdeel niet door elkaar heen lopen.
- Als een vakman na u aan het werk gaat, vraag dan een schriftelijk akkoord met het verrichte werk.
- Als u aan de slag gaat na de werkzaamheden van de vakman, lever het werk dan met hem op voordat u zelf aan de slag gaat.
Bovenstaande aanbevelingen en tips moet u als u in een appartement woont, eerst controleren voordat u aan de slag gaat in de splitsingsakte en het huishoudelijk reglement of het wel mag. Soms zijn er beperkingen aan wat u mag doen. Bv. als de klus gevolgen heeft voor de gemeenschappelijke delen van het complex.
Tips voor veilig klussen.
- Neem de algemene veiligheidsregels bij elke klus in acht. Lees daarom het montagevoorschrift of de gebruiksaanwijzing van het materiaal of gereedschap goed.
- Creëer een opgeruimde, goed verlichte en overzichtelijke werkplek. De kans dat u dan ergens over struikelt, uitglijdt of intrapt tijdens het klussen is direct een stuk kleiner.
- Let erop dat u uitgerust aan een klus begint. Met een helder hoofd kunt u beter nadenken en is de kans op fouten kleiner.
- Berg gereedschap na gebruik altijd weer op. Zo bent u geen tijd kwijt aan het zoeken naar wat u nodig hebt.
- Trek na gebruik van elektrisch gereedschap direct de stekker uit het stopcontact. Maakt u gebruik van een verlengsnoer, rol de haspel dan heemaal uit. Een opgerold snoer kan zijn warmte niet kwijt, en gaat op den duur smelten en brand veroorzaken.
- Kies voor elke klus het juiste gereedschap. De kans op ongelukken neemt toe als u werk verricht dat daarvoor niet geschikt is. Daarnaast voorkomt u zo beschadigingen en overmatige slijtage en waarschijnlijk een resultaat dat onder de maat is.
- Gebruikt u een steiger huur dan professioneel materiaal. Bouw niet zelf een verhoging of steiger en werk nooit boven of buiten uw macht.
- Bescherm uw handen, oren, ogen en huid, afhankelijk van de soort klus. Een belangrijk uitgangspunt voor veilig klussen..
- Zorg voor voldoende ventilatie bij het werken met verf, afbijtmiddelen en andere giftige stoffen. Werk zo mogelijk buiten en let bij deze producten op de symbolen op het etiket. Wees bij bv. zeer ontvlambare producten voorzichtig met vuur.
- Werk met stevige, stabiel geplaatste trappen of ladders. Gebruik bij voorkeur een ladder met brede voet en zet deze op een stevige ondergrond onder een hoek van ca. 75 graden.
- Draag goed aansluitende en gesloten kleding (bv. een overall) en stevige schoenen met stalen neus en profiel. Met wijde en/of brandbare kleding loopt u het risico dat u in een apparaat verstrikt raakt of vlam vat. Door het dragen werk- of veiligheidsschoenen voorkomt u dat zware voorwerpen uw tenen vermorzelen of dat scherpe voorwerpen zich in uw voetzolen dringen.
- Duwen is altijd beter dan trekken, bij duwen heeft u het voordeel van het eigen gewicht. Trekken is belastend voor armen, rug en voeten. Moet u toch trekken, doe dat dan vooral met beleid.
- Til altijd vanuit de knieën en met een rechte rug. En wilt u iets verplaatsen, draai dan niet vanuit uw heupen, maar draai uw hele lichaam.
- Wissel regelmatig van houding tijdens een klus en las vooral voldoende pauzes in.

* Een lekkende, druppende kraan is erg irritant. Als de kraan niet direct te repareren is met een nieuw leertje kan men er bet beste een touwtje aan binden, waarlangs de druppel kan glijden. Het storende geluid is dan in ieder geval verdwenen.
Meet voordat u een nieuwe kraan koopt eerst de hartafstand (de afstand tussen de leidingen).
Een kraan met een hartafstand van 12 cm. plaatsen op leidingen met een hartafstand van 15 cm. is namelijk niet mogelijk,

* Kleine verfkwastjes worden weer schoon door ze met wat puur afwasmiddel zo’n 2 à 3 keer in het kuiltje van uw hand te soppen.
Een witkwast moet van zachte, maar niet te slappe haren gemaakt zijn.
Zijn uw muren weer mooi wit, zet de kwast dan in water, spoel hem goed uit en bewaar hem op een droge plaats.

 

 

 

Kwasten van haar mogen nooit in sodawater worden gezet, ze worden dan zacht en bederven. Wie gaat schilderen, kan een nieuwe kwast beter eerst een dagje in koud water zetten. De haren zwellen dan op, hetgeen het uitvallen voorkomt. Verfkwasten moeten na het gebruik direct uitgewassen worden in petroleum, om ze zacht en soepel te maken. Daarna afspoelen in water en goed laten drogen.
Kwasten kunt u in de vriezer bewaren, maar dan wel in een goed afgesloten zak in een doos, anders gaat de hele vriezer naar de thinner ruiken.
Aan de slag met lakverf op waterbasis, kies dan kwasten die speciaal voor waterbasislak zijn ontwikkeld.
Gebruik voor verf op terpentinebasis kwasten met varkenshaar met gespleten haarpunten. Hoe meer gespleten punten, hoe gelijkmatiger de verf over de ondergrond wordt verdeeld.
Gaat u hoekjes, randjes, motiefjes en ander priegelwerk schilderen. Gebruik dan dunne kwasten. Hoe kleiner het getal op de kwasten, hoe dunner de kwast.
Lange halen, snel thuis, oftewel grote oppervlakken verven. Met een roller kunt u lekker doorwerken en is de muur snel geverfd.

klussen l t/m p

L.

* Als u planken gaat lakken tijdens een regenbui, dan zorgen de regendruppels voor kleurverschillen op onbewerkt hout als de lak is opgedroogd. Dit kunt u voorkomen door het hout te bevochtigen met een natte kwast voor het lakken. Zo is bij het lakken het effect van water op alle plekken hetzelfde.

 

 

 

* Lamp ophangen?
1. Schakel de stroom uit van de elektriciteitsgroep waar het lichtpunt onder valt. Controleer met een spanningszoeker of de stroom is uitgeschakeld. Open de centraal doos in het plafond. U ziet een zwarte en blauwe draad. Houd de spanningszoeker tegen de koperen kern van de zwarte draad en plaats uw vinger op het uiteinde van de spanningszoeker. Brandt het lampje, dan staat er nog stroom op en heeft u de verkeerde groep uitgeschakeld.

2.  Knip de plafonddraden op maat met een kniptang. Verwijder met een striptang ong. een halve cm. (isolatie)plastic van de draden.
3. Sluit de blauwe en de zwarte draad aan op het kroonsteentje dat al aan de lamp zit. Steek de draden er vervolgens in en schroef ze vast. De zwarte plafonddraad tegenover de zwarte draad van het snoer, en de blauwe tegenover de blauwe draad.
4. Monteer het bijgeleverde beugeltje aan de centraal doos. Zo kunt u straks de plafondplaat van uw lamp goed vastmaken. Als de beugel niet op de centraal doos past, bevestig hem dan met pluggen en schroeven aan het plafond.
5. Schroef het plafondplaatje van de lamp aan de al gemonteerde beugel.

* Als u een nieuwbouwwoning koopt, let dan bij de bouw al op waar de leidingen lopen. Neem de maat en maak een tekening, waarop de leidingen staan. U kunt dan later bij een klus rekening houden met die leidingen zodat u niets raakt.

* Lekkages in huis opsporen? Gebruik de kranen dan een uur lang niet. Bekijk de stand op de watermeter voor en na het desbetreffende uur en zie of het wieltje op de watermeter draait. Draait het niet, dan is er geen sprake van lekkage.

* Geef de lichtschakelaar in de kinderkamer een tipje lichtgevende verf. In het donker kan uw kind dan makkelijker het licht vinden.
Er zijn ook kant en klare lichtgevende lichtschakelaars te koop, maar bij vervanging bent u altijd duurder uit dan met een klein blikje verf.

* Als u een lijmkwast hebt gebruikt moet u deze na gebruik gelijk grondig schoonspoelen met warm water.
Als u dit vergeet, wordt de kwast hard.
U kunt de lijmkwast dan in een beetje azijn zetten, na een tijdje is de kwast weer prima te gebruiken.

M.

* Metalen (stalen) gereedschap kan men ontroesten met tomatensap.

* Meten is weten.

Als u met hout werkt kan nauwkeurig en correct meten en aftekenen u een hoop problemen besparen.
Markeer altijd de kanten van het hout. Een potloodkruis of een ander teken verteld u precies wat de voor- en de achterkant van een plank is, welke zijde u moet bewerken en welke zijde niet.
Ook kunt u met een potlood aangeven wat de goede richting is om een plank te zagen en te schaven zonder het hout te splijten.

 

 

 

 

 

Let bij het markeren van een zaaglijn op dat de potloodstreep niet te dik is. Wie over een te dikke potloodstreep zaagt, kan alsnog in de problemen raken. Beter is het om met een scherp mes een dunne kerf in het hout te zetten. Ook kunt u een balpen gebruiken. Deze geeft een duidelijke en dunne lijn.

* Meubels verplaatsen op een hoogpolig tapijt? Denk dan eens aan een brede reep hardboard en schuif dat onder de poten en trekken maar!

* Als u montagekit gaat gebruiken, berg het dan na de klus op in de koelkast. De inhoud is dan nog steeds soepel.

N.

* De nokpannen boven op uw dak kunnen los gaan zitten door het verouderen van de mortel waarmee ze zijn vastgehecht. Dan zit er niets anders op dan de nokpannen opnieuw vast te zetten. Daarvoor gebruikt u specie die u zelf kunt maken van één deel cement, twee delen kalk en tien delen zand. Voeg zoveel water toe dat de specie verwerkbaar is, maar niet te dun. Haal de oude nokpannen weg en verwijder met een borstel de oude mortel. Breng nieuwe specie een en druk de nokpan weer op zij plaats. Reparaties aan het dak voert u alleen uit bij droog weer en matige wind.

 

 

 

 

 

O.

* Onderhoudskalender voor uw huis: De onderhoudskalender geeft een overzicht. Uiteraard zijn niet alle klussen voor u van toepassing. Niet iedereen heeft bv. een plat dak. U zit ook niet in alle gevallen vast aan de maanden waarin de klussen staan. Als u maar wel de frequentie hanteert.
Januari:
- Mechanische ventilatoren (laten) schoonmaken.
- Afzuigpunten van mechanische en balansventilatie schoonmaken.
- Kruipruimte en/of kelder controleren op lekkages.
- Rioleringsbuizen schoonmaken (zo voorkomt u verstoppingen. Het regelmatig laten lopen van de warme kraan of het gebruik van de wasmachine op 90 graden (zonder was) zorgt ervoor dat aangekoekt vuil en zeepresten in de rioleringsbuis loslaten en met het hete water worden mee gespoeld ).
- Afvoeren in onder andere badkamer schoonmaken.
- Filters warmte terugwinbox vervangen.
Februari:
-
  Buitenmuren controleren op scheuren.
- Scharnieren binnendeuren smeren met olie of teflonspray.
- Omliggende goten dakraam vuilvrij maken.
- Tegelvloeren controleren op scheuren.
- Ventilatieroosters boven de ramen uitzuigen.
- Kozijnen afsoppen.
Maart:
- Klokthermostaat cv instellen op zomertijd.
- Aardlekschakelaar testen (Dit doet u voor uw eigen veiligheid. De aardlekschakelaar schakelt de elektriciteit uit zodra er een lekstroom naar de aarde loopt. Door de testknop in te drukken kunt u de werking van de aardlekschakelaar controleren. Let op: u moet daarna waarschijnlijk wel alle klokken weer opnieuw instellen. Combineer daarom het testen met het instellen van de zomer- en wintertijd in maart en oktober).
- CV ketel bijvullen.
- Onderkant afzuigkap schoonmaken of filter vervangen.
- Houten gevel controleren op houtrot.
- Wasdroger helemaal schoonmaken.
April:
- Groene aanslag op terras verwijderen.
- Voegwerk controleren op scheuren.
- Toilet controleren op loszittende onderdelen.
- Struiken snoeien
- Vuil op platdakbedekking verwijderen.
- Dakafvoeren schoonmaken en regenpijp controleren op lekkage.
Mei:
- Ophanging zonnescherm controleren.
- Dakgoot schoonaken.
- Kruipruimte ventilatierooster in gevel schoonmaken.
- Kozijnen afsoppen.
- Binnenkranen controleren op te veel speling. (Als er teveel speling ontstaat , is er kans op lekkage. Bewegende kranen brengen ook vaak schade toe aan de wastafel of het aanrechtblad. Loszittende kranen kunnen aan de onderzijde vaak weer eenvoudig worden vastgedraaid).
- Ventilatieroosters (weer) openen.
Juni:
- Rioleringsbuizen schoonmaken,
- Draaiende delen deuren en kozijnen controleren op voldoende omtrekspeling.
- Buitenmuren controleren op scheuren. (Als het metselwerk slecht wordt, het voegwerk aan het verzanden is of de beplating rot, loopt u kans op lekkage. Door regelmatig de gevel langs te lopen weet u welke onderhoudsklus eraan komt, moet er bv. worden geschilderd of is het voegwerk zo slecht dat dit moet worden vervangen?
- Filters warmte terugwinbox uitzuigen.
- Trappen controleren op veiligheid. (loszittende leuningen of gladde treden leiden tot gevaarlijke situaties op de trap. Door een antislipstrip aan de voorkant van de tree aan te brengen kunt u uitglijden voorkomen).
- Kozijnen afsoppen.
Juli:
- Kranen een uur lang niet gebruiken om lekkages op te sporen.
- Kraanaansluitingen in badkamer controleren.
- Afvoeren in o.a. badkamer schoonmaken.
- Wasdroger helemaal schoonmaken.
- Onderkant afzuigkap schoonmaken of filter vervangen.
- Filters warmte terugwinbox uitzuigen.
Augustus:
- Achterkant koelkast stofvrij maken met stofzuiger.
- Kruipruimte en kelder controleren op lekkages.
- Balkon controleren op veiligheid en lekkages.
- Ventilatieroosters boven de ramen uitzuigen.
- Afzuigpunten van mechanische en balansventilatie schoonmaken.
- Kozijnen afsoppen.
September:
- Dak checken op loszittende of ontbrekende dakpannen.
- Onderhoudsbeurt CV ketel en of gashaard.
- CV ketel bijvullen.
- Houten gevel controleren op houtrot.
- Kruipruimte ventilatieroosters in gevel schoonmaken.
- Binnenkranen controleren op teveel speling.
Oktober:
- Onderkant afzuigkap schoonmaken of filter vervangen.
- Schorsteen vegen.
- Dakgoot schoonmaken.
- Klokthermostaat CV instellen in wintertijd.
- Aardlekschakelaar testen.
- Dakafvoeren schoonmaken en regenpijp controleren op lekkage.
November:
- Wasdroger helemaal schoonmaken.
- Garagedeuren smeren met teflonspray.
- Afvoeren in o.a. badkamer schoonmaken. Sifons demonteren en reinigen.
- Buitenkraan afsluiten om bevriezing te voorkomen.
- Tegelvloeren controleren op scheuren
- Schutting controleren op houtrot.
December:
- Onderkant afzuigkap schoonmaken of filter vervangen.
- Kranen een uur lang niet gebruiken om lekkages op te sporen.
- Kraanaansluitingen in badkamer controleren.
- Trappen controleren op veiligheid,.
- Kozijnen afsoppen.
- Filters warmte terugwinbox uitzuigen.

* De onderkant van een deur schilderen en u heeft geen zin om de deur eruit te halen? Pak een restantje vloerbedekking en breng er verf op aan. Schuif het tapijt over de onderkant van de deur.

* Gebruik voor het ophangen van waardevolle (zware) voorwerpen, zoals klokken, altijd een plug, vooral in zachte muren.

P.

* Panty’s zijn heel handig om vuil van autoruiten en -lampen te halen.

* Papier kan men op metaal plakken met uiensap.

* Plaatmateriaal:
Spaanplaat: gemaakt van zaagsel, spaanders en lijm. Voor het maken van werktafelbladen, kasten en ledikanten en voor het egaliseren van vloeren. Voordelen: spaanplaat is een relatief goedkope sterke plaat voor interieurtoepassingen. Het is gemakkelijk te verzagen en te schroeven. Nadelen: het is wat grover dan mdf, dus minder mooi af te werken. Spaanplaat hangt snel door en is vochtgevoelig. Afwerking: twee lagen grondverf voor hout, daarna een of twee keer aflakken in hoog- of zijdeglans.
Mdf: staat voor Medium Density Fibreboard en is gemaakt van houtstof. De houtstof vezles worden onder druk en hoge temperatuur geperst. Voor: meubels, lijstwerk, luidsprekerboxen, speelgoed, etc. Voordelen: mdf is gemakkelijk te bewerken (zagen, schroeven en frezen) en door zijn gladheid mooi af te werken. Nadelen: mdf kunt u alleen binnen gebruiken en is minder geschikt voor zware constructieve klussen. Afwerking: goed ontvetten, lucht aanschuren, twee lagen mdf grondverf en een of twee keer aflakken in hoof- of zijdeglans.
Hardboard: wordt onder hoge druk geperst uit gemalen houtvezels vermengd met water. In hout zitten twee natuurlijke stoffen: cellulose (zorgt voor de sterkte) en lignine (zorgt voor de binding). Hierdoor heeft u geen lijm nodig voor de binding. Voor: de achterkant van meubelen, bedbodems en bekledingsmateriaal. Voordelen: hardboard is gemaakt van natuurlijke materialen en is makkelijk te nieten en te spijkeren. Als u het vochtig maakt kunt u het ook in een gebogen vorm bevestigen. Nadelen: het is relatief dun en kan niet constructief worden gebruikt. Het ziet er goedkoper uit dan mdf. Afwerking: twee lagen grondverf voor kunststof, daarna aflakken in hoog- of zijdeglans.
Multiplex: (hardhout of berken) is constructieplaat dat is samengesteld uit verschillende lagen gelijmd hardhout. Voor: meubels, binnenbetimmeringen, vloeren, scheidingswanden en kozijnen. Voordelen: het is uitermate sterk  en u kunt het goed bewerken. Als de plaat CE2 gecertificeerd is, kunt u hem voor constructieve doeleinden gebruiken. Nadelen: multiplex is een natuurproduct, waardoor de platen er verschillend kunnen uitzien. Bovendien is dit plaatmateriaal relatief zwaar. Afwerking: aanschuren met een schuurmachine, twee lagen grondverf voor hout, aflakken in hoog- of zijdeglans.

* Plakplastic op een ruit bevestigen: de ruit helemaal insoppen met afwasmiddel. Het plakplastic op het sop plakken. Je kunt het dan blijven verschuiven tot het op de juiste plaats zit. Dan met een wisser eroverheen en je hebt geen bellen. En de lijm blijft houden.

* Muren met onvolkomenheden maakt u weer egaal met plamuur, dat zorgt voor een strak en mooi resultaat.

* Als u in uw huiskamer plavuizen laat leggen, overleg eerst even of het ‘s winters niet te koud is. Het is zelfs mogelijk om er verwarming onder aan te laten brengen.

 

 

 

* Als er een te groot gat is geboord voor een plug, doe er dan een luciferstokje tussen. De plug zit dan muurvast. Dit geldt natuurlijk ook voor als je schroef te klein is voor de plug

klussen q t/m u

R.

* Ontlucht de radiatoren van uw CV een paar keer per jaar. Wel eerst de pomp uitschakelen en alle kranen van de radiatoren opendraaien.

* Een afgedankte riem kan dienst doen als opbergplaats voor tuingereedschap o.i.d. als u hem ophangt met tussenruimten.

* Rolgordijnen vervangen kan door het vastzetten van een nieuw doek op maat en die plakt u of spijkert u op de rolstok. In de buis zit vaak een simpel veermechanisme. Moet de rolstok worden ingekort, dan doet u dat aan de kant met de ronde in. De kant met de rechthoekige pin moet u ontzien; daar zit het veermechanisme van het rolgordijn.

S.

* De losse staafjes van deurscharnieren kunnen worden gesmeerd met de punt van een potlood, potloodstift of grafietspuitje.

* Bent u aan het schilderen, maar je wilt na een paar dagen weer verder, doe de kwasten in aluminiumfolie en leg ze in de koelkast. Wilt u de klus weer oppakken, haal de kwasten uit de koelkast en ze zijn niet hard geworden.
Bij lastige zaken om te schilderen zoals deurknoppen en uitstekende haakjes, omwikkel deze met aluminiumfolie. Het blijft perfect zitten zonder tape. Het hecht ook niet, dus u haalt het aluminiumfolie er ook zo weer vanaf.

 

 

 

 

* Als u de schilder kwast in een pot doopt, moet u hem vaak even afstrijken voor u er mee gaat schilderen . Het nadeel is dat de verf dan vaak langs de buitenkant van de pot loopt, waardoor u vieze vingers krijgt als u de pot oppakt. De oplossing is om een ijzerdraadje over de pot te spannen. Aan de bovenkant laat u hem midden over de opening lopen. U strijkt de kwast aan het draadje af en de pot blijft mooi schoon.

* Schroeven , ijzeren bouten, e.d. roesten niet, als men ze voor het gebruik insmeert met kaarsvet.
Schroeven die moeilijk los te draaien zijn kan men eerst even verwarmen met een stuk gloeiend metaal (pook) daarna zijn ze er zonder beschadiging uit te draaien.

* Altijd op zoek naar een schroevendraaier? Hang de hele verzameling keurig aan de wand in een rij schroefogen en u kunt alles in het oog houden. Natuurlijk kunt u ook andere gereedschappen ophangen, zoals een priem.

* Schuren geeft stof. U kunt de overlast verminderen door natte lakens in alle deuropeningen te hangen. Voor de drempels legt u natte handdoeken. Het stof dringt dan niet overal door en u kunt makkelijk de lakens en handdoeken in de was doen nadat de klus is geklaard.

* Sloten en scharnieren moet u niet smeren met spijsolie, want die wordt hard. Naaimachine-olie is zeer goed.

* Versier de spaken van een kinderfiets eens met rietjes. Snijd ze aan één kant open en bevestig ze om de spaken. Ze zullen lekker rammelen.

* Een spijker in de muur slaan zonder op uw duim te slaan kan door er een kam tussen te houden. U houdt uw hand vrij.
Dunne planken zullen niet zo gauw splijten als er een spijker in geslagen wordt, als de spijkerpunt eerst even bot geslagen is met een hamer.
Loszittende spijkers in de muur kan men muurvast maken door ze te omwikkelen met in lijm gedoopte watten en ze weer in de muur te slaan.

* Staal- en ijzerwaren die beginnen te roesten, kunnen het beste behandeld worden met een in slaolie gedoopte kurk.

* Met lampolie kun je stickers verwijderen. Een paar keer over de stickers wrijven en de stickers lossen op.

* Fijn bouwstof blijft nog twee tot drie maanden hangen. Door afstoffen met een droge doek verplaatst u het stof alleen maar en ook uw stofzuiger blaast een deel uit. Verwijder stof op de meubels daarom met een vochtig doekje dat u regelmatig uitspoelt in een emmer schoon water. Ververs het doekje als het smoezelig wordt, anders smeert u het stof  weer uit. Gebruik voor uw vloer een droge microvezel vloerwisser; het stof blijft goed in de vezeltjes hangen en komt niet meer in de lucht terecht.

* Met een heet strijkijzer is stopverf los te maken van de ramen.
In water bewaard blijft stopverf zacht en kneedbaar.

T.

* Een plakkerige houten tafel wordt veroorzaakt door de lak. Daar is niets aan te doen. De tafel helemaal afschuren en een nieuwe en betere laklaag aanbrengen.

* Tandpasta leent zich niet alleen voor het reinigen van het gebit, maar doet ook uitstekend dienst als noodvulling – binnenshuis – van kleine gaatjes in muren en voegen.

* De levensduur van vast tapijt kan aanzienlijk worden verlengd door de vloer eerst goed te egaliseren. Hiervoor kan hardboard worden gebruikt. Ook een goed ondertapijt vertraagt de slijtage van de vloerbedekking.
De vloer onder het tapijt mag nooit worden gewreven. Levensgevaarlijk, zo’n glijbaan.
Als extra voorzorgsmaatregel kan onder het tapijt nog een antislipstrook (verkrijgbaar in meubelzaken) worden aangebracht. Het is aan te raden zo’n strook ook te bevestigen onder kleine kleedjes.

* Stort voor u tegels gaat leggen in uw tuin minstens 10 cm. zand op de grond. Stamp het goed aan en zorg ervoor dat de ondergrond helemaal vlak is voordat u begint met leggen. Doe dit met een lat en een waterpas. Als u grind gaat storten, legt u eerst worteldoek op de bodem. Dat voorkomt onkruidbegroeiing en zorgt ervoor dat het grind niet wegzakt.

* Met een brandende kaars zijn de tochtgaten en kieren bij ramen en deuren snel op te sporen.

* Een hardhouten trap kan men het beste afwerken met een mengsel van gelijke delen oxaanolie en terpentine. Het hout blijft mooi en wordt niet glad. De meeste vlekken gaan er met een vochtig doekje wel af, eventueel met terpentine nabehandelen.
Hoe krijgt u een trap lijmvrij? Met COLA!. Schenk een klein beetje cola in een bakje en doop er een schuursponsje in. Even schuren laten inwerken en daarna kunt u de lijmresten heel gemakkelijk met een verfkrabbertje verwijderen.

* Triplex en multiplex moet u liggend opslaan, anders trekken de platen krom.
Een kromgetrokken plaat kunt u weer recht krijgen door de holle kant nat te maken en de plaat met de bolle kant naar boven plat op de grond te leggen. Gewichten helpen om de plaat weer in vorm te krijgen.
Bij triplexplaten die aan één kant zijn afgewerkt, legt u bij het zagen de afgewerkte kant naar boven, als er dan bij het zagen splinters ontstaan, gebeurt dat aan de ruwe onderkant van de plaat.

 

 

 

 

Als u een cirkelzaag of decoupeerzaag gebruikt, moet de afgewerkte kant juist naar beneden wijzen.
Wanneer de bovenste fineerlaag loslaat, ontstaat op een triplex of multiplex plaat een blaar. Zo’n blaar verwijdert u door hem open te snijden en te vullen met lijm die u goed in de blaar verspreidt. Bedek de blaar een nachtje met een vetvrij stukje papier met daarop wat gewichten.

* Lekke tonnen vult u geheel op met stro of hooi, giet er daarna veel water op en leg er vervolgens zware stenen op, hierdoor zet het hout uit.

klussen v t/m z

V.

* Moet u een vakman bellen om een reparatie te verrichten, bv. een wasmachine repareren? Zoek dan van tevoren het typenummer op en wat er aan mankeert. Op die manier voorkomt u dat hij voorrijdt en alsnog terug moet om een onderdeel te halen.

* Goed materiaal is het halve werk. Met deskundig advies van de schilder over de soort verf, het effect van de verschillende kleuren en wat handigheidjes en wetenswaardigheden komt men een heel eind.
Verf in een aangebroken blik droogt snel in en is daardoor vaak niet meer bruikbaar. Dit kunt u voorkomen door de verfbus na het klussen goed af te sluiten en ondersteboven te bewaren. Zo kan er geen zuurstof bij de verf komen en blijft hij vloeibaar.
Toch mislukt en zitten er allemaal harde stukjes in de verfbus? Bevestig dan een oude panty op de verfbus en giet de goede verf in een nieuwe bus.
Net alles geverfd en nu al beschadigingen? Neem een viltstift en werk de beschadigingen bij, werkt vooral bij donkere kleuren.
Nog een tip voor het bijwerken van beschadigingen in de verf. Neem lege nagellakflesjes en doe daar een restje verf in die u gebruikt hebt. Met het kwastje van de nagellakfles tipt u direct de beschadigingen aan.
Er bestaat glitterverf, maar die is duur. U kunt het net zo makkelijk zelf maken, door in een knutselwinkel een tubetje glitter te kopen. U mengt dat door uw verf en u heeft hetzelfde effect. Wel vaak doorroeren.
Een muur voorbehandelen met Voorstrijk Vlekken zorgt ervoor dat vlekken niet doorslaan door uw nieuwe verflaag. Denk aan schimmel- en weerplekken of nicotine en lijmresten.
Witte verf toont nog witter, als u de verf mengt met een beetje blauw. Houdt u juist van een beetje of white, meng de verf dan met een heel klein tintje geel en rood erbij.  U creëert de juiste kleur gemakkelijk met een vergmengmachine in de bouwwinkel.

* Indien u het verven moet onderbreken, hang dan uw kwast in een pot met water. Draai wat cellotape of isolatieband om de steel en plak dit zo om de pot dat de haren van de kwast niet de bodem raken.
Een deur verven gaat gemakkelijker als de deur plat ligt, in plaats van hangt, u kunt er beter bij.
Als u ramen moet verven smeer de ramen eerst in met groene zeep. U krijgt de verfspatten dan makkelijker van de ramen af.
Als men de trap gaat verven dan kan men het beste de treden om en om verven en laten drogen. Op die manier blijft de trap begaanbaar en wordt de verf niet beschadigd.
De buitenmuren kan men beter niet verven bij al te mooi zonnig weer. Als de zon op de muren staat, of als de muur nog warm is van de zon verdampt het water in de verf te snel zodat de verf niet goed hecht en snel zal bladderen.
Moet u een tuintafel of konijnenhok verven? Denk dan aan de onderkant van de poten. Vul een leeg puddingvormpje met een laagje verf en zet de poot erin. Een paar uur laten intrekken en de volgende poot een beurt geven.
Heeft u na het verven last van verf op uw handen, neem dan een stukje boter en wrijf hiermee uw handen in. Was ze daarna met water en zeep en u wast alle verf er zonder problemen vanaf.
* Nieuwe verfkwasten moeten voor gebruik 24 uur in water worden gezet. De haren zullen opzwellen en minder gauw uitvallen.
Hard geworden verfkwasten worden weer zacht als men ze in heet zeepwater was en vervolgens reinigt met terpentine.
Als druppelvanger om de steel van een verfkwast is een oude, doormidden gesneden bal uitstekend geschikt. Een gaatje erin voor de steel en klaar is kees.
Met een bierviltje of een stuk schuimplastic vlak onder de verfkwast aan de steel blijven de handen tijdens het schilderen van moeilijk bereikbare plaatsen, vrijwel schoon.
Doop de verfkwast voor niet meer dan een derde in de verf. Zo voorkomt men onregelmatige streken, bovendien blijft de kwast  zachter.
Verfkwasten die kleiner zijn dan het verfblik vallen er niet steeds in als men door de steel een spijker slaat, waarmee men de verfkwast aan de rand van het blik kan hangen.

* Verflucht is zo verdwenen als u in de pasgeverfde kamer schoteltjes met zout neerzet. De verflucht verdwijnt.

* Met een langharige verfroller kunt u heel snel gaas schilderen.

* Veilig klussen, let dan op:
1. Maak van uw klus geen haastklus, zorg dat u de tijd heeft
2. Pas op los haar en sieraden, zeker als u machines bedient. Bind uw haar vast en doe sieraden af.
3. Klust u ‘s avonds? Zorg voor goede verlichting bv. en bouwlamp.
4. Houd kinderen en huisdieren uit de buurt
5. Klus geklaard? Trek altijd de stekker van machines die u heeft gebruikt uit het stopcontact.

* Als u vloeren gaat leggen, hou dan altijd rekening met 10% meer dan het vloeroppervlak. Door het zagen en snijden verliest u altijd wat oppervlak.

* U wilt nieuwe overgordijnen in uw woonkamer, maar u heeft een beperkt budget.  Denk dan eens aanvoeringstof achter uw vitrage. De vitrage krijgt een heel ander accent als u de voeringstof achter de vitrage hangt.

W.

 * Een parketvloer in de was zetten kan heel eenvoudig als u een verfroller aan een steel doopt in de vloerwas en daarmee de parketvloer behandelt.

* Een handige klusser heeft een werkbank in de schuur. Omdat vaak veel rekenwerk komt kijken bji een klus, bevestig dan eens een plaat hardboard boven deze werkbank.  Verf deze met schoolbordenverf, dan kan de klusser zijn aantekeningen daarop maken en zijn de maten altijd bij de hand.

* Het winterklaar maken van uw huis, denk dan aan:
1. De buitenkraan en de tuinslang. tap deze af. Water zet uit sla het bevriest, dat kan de leidingen en slang beschadigen
2. De CV ketel. Ontlucht de radiatoren en vul de CV ketel zo nodig bij. Dit is een goed moment voor de jaarlijkse onderhoudscontrole
3. De plantenpotten, zet deze op hun kop. Als ze vollopen met regenwater, kunnen ze stuk vriezen.
4. Maak tuingereedschap goed schoon en vet ze in. Zo voorkomt u dat het gaat roesten.

* Witkalk kunt u bewaren door er een laag water op te zetten.
Witkalk morst minder erg als er een paar lepels (niet aangemaakt) behangselplaksel meel doorheen worden gemengd.
Een scheutje melk zorgt ervoor dat de witkalk goed verdeeld blijft in de vloeistof.
De witkalkkwast kan men het beste schoon krijgen voor hem eerst in schoon water te spoelen en vervolgens met azijnwater na te spoelen.

Y.

* Als u het nieuwe ijzer van b.v. een hek wilt schilderen, dan moet u dat eerst laten roesten. Op het nieuwe ijzer zit namelijk een walshuid die zal gaan roesten als u erop schildert. Laat de walshuid daarom eerst roesten, en verwijder de roest met een borstel. Zet het ijzer vervolgens in de menie. Wacht een week om te kijken of u alle delen van het ijzer wel goed gemenied heeft. Begin dan pas met schilderen.

Z.

* Dun hout zal bij het zagen niet inscheuren als men aan weerskanten van de zaaglijn een stuk plakband plakt.
Het zagen wordt veel gemakkelijker als men alvorens te beginnen de zaag even door een stuk zeep of kaars haalt.5.