huishouden a t/m e

A.

 

* Wanneer de pan wordt verhit voor de boter of olie erin wordt gedaan, zullen de eieren en aardappelen niet meer aan de pan bakken.

* Een erg aangebrande pan zet u een paar uur met water waarin u een flinke eetlepel afwaspoeder (of vaat was tablet) heeft gedaan, meestal kan de aangebrande laag dan makkelijk worden verwijderd.

Ook een sterke zoutoplossing in de pan doen en dan opkoken, direct na het aanbranden wil wel eens helpen.

Nog een tip is: insmeren met groene zeep en met een bodempje ammonia wegzetten in een vuilniszak. Laat de aangebrande pan een nachtje buiten staan. Daarna kunt u ze gewoon afwassen.

 

Om het aanbranden van melk te voorkomen, kunt u het beste een pan met een dikke bodem nemen. Bij voorkeur deze pan of melkkoker alleen voor melk gebruiken.

* Om het aanrecht droog te maken haalt u er eerst een raamwisser overheen en pas daarna de vaatdoek. Scheelt een hoop was.

Smeer een granieten aanrecht in met blanke bijenwas en polijst hem daarna met staalwol. Auto cleaner werkt ook.

* Grijze aanslag op glaswerk wordt verwijderd door spoelen in water met azijn. De grijze aanslag bestaat meestal uit kalk in het water.

Een bruine aanslag in uw theekopje kunt u laten verdwijnen door er zout in te strooien en met een schuursponsje te verwijderen.

Nog een manier om aanslag te verwijderen: laat de glazen weken in water met een klein gesneden aardappel, daarna schoonmaken met een halve citroen. Tot slot de glazen drogen met een microvezel doekje, daarmee krijgt u ze vrijwel moeiteloos weer stralend en streeploos schoon.

Aanslag op waterglazen verdwijnt, als u de glazen afwast met water, waarin aardappelen zijn gekookt.

Licht aanslag op glazen en spiegels worden helder door ze met een schijfje citroen te wrijven.

De witte aanslag op glazen, die gebruikt worden bij het tandenpoetsen, kunt u verwijderen door de glazen te behandelen met een warme zoutoplossing.

Aanslag in theekopjes zal niet ontstaan, indien u thee drinkt waarin een druppeltje melk gedaan wordt. Het in de thee aanwezige looizuur wordt door de melk opgelost.

Aanslag op bloemenvazen en dergelijke verdwijnt met een beetje azijn.

Ook een manier om de aanslag weg te krijgen is een stuk krantenpapier in repen scheuren en met water met een scheutje afwasmiddel in de bloemenvaas doen. Even schudden met uw hand op de opening en schoon is de vaas. Als de opening te groot is om met de hand af te dekken, neem dan een afwasborstel om de aanslag weg te halen.

Als u aanslag in de toiletpot, de waterkoker en het koffiezetapparaat hebt, doe er dan wat citroenzuur in en laat het een uur intrekken. Even spoelen en de kalk is weg.

Worden uw mooie roestvrijstalen pannen, fraai kristal en ander glaswerk ontsierd door kalkaanslag? Doe wat blauwe WC eend op een zacht sponsje en wrijf hier voorzichtig over het dof geworden oppervlak van pannen en glas. U zult versteld staan, want ze worden er weer prachtig glanzend schoon van.

Koffie- maar ook thee  aanslag aan de binnenkant van een thermosfles laat zich moeiteloos verwijderen. Gewoon door een schepje gemalen koffie, zo uit het pak (dus geen koffieprut), in de fles te doen, wat water erbij, dop erop, en een paar minuten flink schudden. Dan uitspoelen, eventueel een keer herhalen, en de thermosfles is weer brandschoon.

Ook een idee is om in de thermoskan twee theelepels bakpoeder te doen en deze te vullen met warm water. twee uur laten staan, uitspoelen en alle aanslag is verdwenen.

Aanslag in uw theepot? Doe er dan een vaat was tablet in en giet de pot vol met kokend water. Laat het tablet helemaal opbruisen en de aanslag verdwijnt. Spoel de pot daarna een paar keer goed na met schoon water.

Groene aanslag op tuinmeubelen, vlonders, plantenbakken en tegels kunt u te lijf gaan met een mengsel van 300 gr. soda op 10 liter water. Los de soda eerst op in een liter kokend water en vul dit aan met 9 liter koud water. Die dit in een gieter, niet van aluminium.

Aanslag op zilveren bestek is te verwijderen door een bak water te nemen, daarin wat proppen aluminiumfolie te leggen en soda op te lossen. Wel even afwassen daarna.

Aanslag in karaffen of vazen waar u niet bij kunt met een borstel, kunt u ook verwijderen met een glas voor 1/4 vullen met lauw water en een schep zout. Scheur een krant in grote snippers en doe deze erbij. Schud met de karaf of vaas (wel uw hand erop, anders spettert het teveel) en weg is de aanslag

Kalkaanslag op kranen verdwijnt als u een doekje met azijn om de kranen wikkelt en een nacht laat zitten.

Ook borstelen met een oude tandenborstel met tandpasta helpt tegen kalkaanslag.

* Schalen van aardewerk zijn vaak poreus aan de onderkant. Daardoor lekken ze door de scheurtjes die water doorlaten. Bestrijk dan de onderkant een paar keer met kleurloze nagellak, Daarmee is het aardewerk lekvrij en kunt u het zelfs met heet water afwassen.

Nieuwe potten en pannen van aardewerk springen als ze zonder meer worden verhit. Ze worden hittebestendig door ze eerst een eenvoudige koud-warm-koud behandeling te geven. De pot in een grotere pan met koud water zetten, het water langzaam aan de kook brengen en vervolgens weer laten afkoelen

Aardewerk en steengoed gaan gauw muf ruiken als ze niet vak worden gebruikt. Als ze gespoeld worden met hete, verdunde azijn verdwijnt de geur.

Ongeglazuurd aardewerk wordt moeilijk weer mooi schoon doordat het materiaal het vuil in zich opneemt. Probeer maar gewoon water met een afwasmiddel.

* Een japon of blouse van acetaatzijde wordt in lauw water met een synthetisch wasmiddel met de hand gewassen. Om de kleur op te halen niet spoelen in water met azijn, maar in water met wat zout. Het laatste spoelwater moet gewoon schoon water zijn. Vooral  niet wringen, het kledingstuk uitknijpen tussen badhanddoeken.

* Afdrukken van meubilair door het verschuiven van de meubels kunt u verwijderen door er een vochtige theedoek op de afdrukken te leggen en er vervolgens met een strijkbout overheen te strijken. U kunt kleinere afdrukken verwijderen door er een ijsblokje op te leggen, deze te laten smelten en voorzichtig droog te wrijven.

* De afstandsbediening van TV, DVD speler en stereo kunt u schoonmaken met een beetje glasreiniger en oude tandenborstel.

* In de zomer problemen met etensresten in de afvalbak? Doe ze in een plastic zakje en bewaar ze in de vriezer totdat het vuil wordt opgehaald.

* Soms is afwassen met een borstel nog nodig in plaats van de vaatwasser. Dit moet voor een servies met een gouden randje, houten bestek of porselein.  Ook kristal kan beter niet in de vaatwasser.

Om een afwasborstel weer fris te krijgen en de bacterien erin te doden, is het handig om gekookt water, dat u over hebt, over de afwasborstel te gieten.

 

* Metalen warmwaterkruiken laten zich niet altijd even gemakkelijk openen. Met een drupje afwasmiddel langs de dop, gaat het gemakkelijker.

Afwasmiddel is ook handig als u in uw keuken (een gladde vloer) moet gaan slepen met zware vaatwassers of koelkasten o.i.d. Spuit een beetje afwasmiddel op de vloer en de klus gaat een stuk gemakkelijker.

Nog meer toepassingen van afwasmiddel:

- piepende deuren, een paar druppels op de scharnieren en het piepen is over

- draaibare onderdelen van waterkranen, scharen lopen weer geruisloos en soepel na een injectie met een paar druppels

- opsporen van gaslekken, een sopje maken en het lek is snel boven

- klussen met siliconenkit: mooi hulpmiddel om de boel mee glad te strijken.

* Laat uw afzuigkap niet onnodig draaien. Gebruik hem slechts als uw gerechten echt een nare lucht verspreiden bij het bereiden. Realiseer u dat u met de luchtjes ook flink wat warmte afvoert.

* Voorwerpen van albast kunnen met een sopje van water, zachte zeep en wat soda opgefrist worden.

* Alpaca een legering van koper, nikkel en zink kan als koper gepoetst worden. Gebruik het niet voor zure gerechten en visschotels.

 

Aluminium

* Een nieuwe aluminium ketel kunt u het beste een paar keer uitkoken met water waarin u een flinke scheut azijn hebt gedaan. Natuurlijk goed naspoelen met schoon water.

Ontstaat er in een nieuwe aluminium pan door het koken van water een zwarte aanslag, behandel deze dan niet met staalwol. Het koken van zuurhoudende spijzen, zoals rabarber, appelmoes en tomaten doet hier wonderen.

Laat een aluminium pan nooit leeg op het vuur staan. Hij wordt onbruikbaar omdat de bodem bol gaat staan.

U bespaart veel tijd en werk als u tijdens het gebruik van de grill of oven een stukje aluminiumfolie op de bodem legt.

Een minitrechtertje is snel gevouwen. Rol de aluminiumfolie op als een frietzakje en vouw de bovenkant naar binnen. Wat strak gerold, knip het onderste puntje er dan af.

Leg een stuk aluminiumfolie onder de hoes van de strijkplank. De aluminiumfolie reflecteert hitte, waardoor u ongewenste vouwen veel sneller wegstrijkt.

* Angorawol die kaal wordt en waarvan de haren plat zijn gaan liggen, kunt u weer mooi krijgen als u de wol een tijdje in de koelkast legt.

* Als de antiaanbaklaag van uw koekenpan slijtage vertoont, is dat niet gevaarlijk voor uw gezondheid.

Vul de pan met een antiaanbaklaag met een mengsel van een halve liter water, twee eetlepels. soda en een kwart liter bleekmiddel. Even opkoken, naspoelen met schoon water, even laten koken met schoon water, spoelen en afdrogen. Daarna de binnenkant inwrijven met olie.

* Een pan met een anti kleef laag mag nooit droog op het gas worden gezet. De olie of boter mag ook niet te heet worden, de laag in de pan beschadigt dan eerder. Schuursponsjes mogen voor dit soort pannen niet worden gebruikt.

* Appels kunnen dienst doen als geur verdrijver. Leg in partjes gesneden appels aan het eind van de avond in een schaal op tafel. De volgende dag is de geur weg.

* Asbakken van koper waarop zich kopergroen bevindt, kunnen gereinigd worden met petroleum.

In een te volle asbak kan een peuk lang blijven smeulen en een onaangename stank veroorzaken. Bovendien bestaat er het gevaar van brand. Men kan de asbak het beste vullen met een laagje droog fijn zand. 

* Autoproblemen bij vorst. Zet bij vorst de auto niet op de handrem, maar in de eerste versnelling, zodat de handrem niet kan bevriezen. Zet de ruitenwissers los van de ruit met de kurk van een wijnfles. Geen slot ontdooier bij de hand en de sloten zijn vastgevroren, gebruik dan een plastic zakje met warm water en houdt dit tegen het slot.

* Altijd beslagen autoramen? Zet een kleine vochtvreter in uw auto, of neem een oude panty met kattengrit en leg die onder een stoel.

* Als het vriest, wil uw auto slot nog wel eens weigeren. Uw slot ontdooier ligt in de auto, denk dan eens aan een stukje plakband dat u over uw auto slot doet voordat het vriest.

* Een poetsbeurt met auto was is niet alleen goed voor de auto, maar ook voor de buitenzijde van een koelkast, vriezer, droger en wasmachine, maar ook voor de wasbak. Alles blinkt weer aan alle kanten en zelfs kleine krasjes verdwijnen.

B.

* Met een baby van zo'n zes maanden bij iemand op visite, die geen box o.i.d. heeft. Neem dan een badje mee dat u kunt opblazen. Doe er een dekentje in en uw kind kan geen kant meer uit. (Wel rekening houden met ruimte e.d.)

* Heeft u nog babyflesjes ongebruikt in de kast staan. Benut ze nog eens om kleine hoeveelheden af te meten. De maatverdeling is veel nauwkeuriger dan een maatbeker.

* U hoeft zich nooit meer af te vragen of uw babyfoon werkt als u een tikkende wekker naast het uitzendapparaat zet. (Wel zachtjes)

* Als uw badkamerraam toe is aan nieuwe raambekleding, denk dan eens aan badstof. Dit materiaal is er in allerlei kleuren en dessins en neemt gemakkelijk vocht op. Het geeft ook geen problemen in de was.

Voor een klein raam is een badhanddoek een optie.

* De binnenkant van een badmuts wordt niet plakkerig als hij wordt ingewreven met talkpoeder.

* Het invetten van een bakblik gaat met schone handen, als u een plastic zakje gebruikt om uw handen in te doen.

* Plastic bakjes van de Chinees zijn handig als verfbakjes, maar ook voor chips, sauzen en salades zijn ze geschikt. U kunt ze ook gebruiken om restjes in te vriezen. Na gebruik kunt u ze gerust weggooien, ze hebben dan hun dienst gedaan.

Om te voorkomen dat plastic bakjes verkleuren door bv. rode pastasaus, was ze eerst af met koud water en dan met warm water met afwasmiddel. Het koude water neemt de kleurstof mee.

* Bakpapier voorkomt kleven en aanbakken en maakt invetten overbodig. Houdt de oven schoon. Meerdere malen bruikbaar. Hittebestendig tot 200 C.

Bakpapier is ook handig als kaftpapier voor bv. kookboeken. Ze worden vetspetters bestendig.

Bakpapier kunt u ook gebruiken als lunchpapier, in bakpapier blijft de lunch vers en knapperig. Als u er een pakketje van maakt knoeit u ook niet.

Bakpapier kunt u benutten als decoratie, maak met een schaar krullen van het papier.

Of maak van het bakpapier een frietzak van door het in een punt te draaien. Knip een stukje van de onderkant af en u kunt taarten e.d. decoreren.

Bakpapier is ook handig als strijkpapier; een vel bakpapier tussen opstrijksjabloon en strijkbout zorgt dat het plaatje perfect op het T-shirt terechtkomt en er geen stukjes aan de strijkbout blijven kleven.

* Van een ballpoint die nog niet leeg is maar nauwelijks meer schrijft, met de vulling een paar min. in warm water worden gelegd. Daarna doet hij het weer goed.

* Met behulp van het rooster uit de oven, een paar tegels en een aantal bouwstenen kan buiten een barbecue worden gemaakt. Eerst de tegels neerleggen, daarop rondom een muurtje bouwen, dat aan de voorkant iets lager moet zijn met het oog op de luchttoevoer.  Het rooster erop leggen en het barbecuefeest kan beginnen.

 

* Een officiële barometer aan de muur is niet nodig, er zijn ook andere weersvoorspellers. Vogelmuur (zie aldaar) en een dennenappel bv. Een dennenappel in een pot met vochtig zand is een uitstekende barometer. Is er slecht weer op komst, dan zullen de blaadjes dicht blijven. Komt er mooi weer, dan gaan ze open.

Men kan zelf ook een goedkopere barometer maken door 60 gr. alcohol, 2 gr. ammoniakzout en 3 gr. kamfer in een flesje te doen en dit mengsel te schudden. Bij mooi weer zal de vloeistof helder blijven komt er regen dan zullen er sterretjes ontstaan en bij storm zal het mengsel troebel worden .

* Een paar takjes basilicum in de WC zorgen voor een frisse, aangename geur.

* Haal uit apparaten, bv. radio of fotocamera's of zaklamp, die u een tijdje niet gebruikt, de batterijen, anders lopen de batterijen leeg of gaat de apparatuur roesten.

* Een bed opmaken gaat sneller als u in de hoeken en in het midden van de bovenzijde van het dekbed een lint van ong. 15 cm. naait. Naai aan de binnenkant van het overtrek, aan de bovenkant in het midden en in de hoeken een lus. Keer de hoes binnenstebuiten, haal de linten van het dekbed door de lussen en strik deze met een losse dubbele knoop. Hoes omkeren, even goed schudden en klaar.

* Een lekkende beker gaat weer dicht wanneer u hem in melk meekookt.

* Een beslagkom glijdt niet weg als u tijdens het roeren er een vochtig doekje onder legt.

* Besparingstips: 1. Zet de verwarming een graadje lager: u bespaart zo al gauw  100,00 euro per jaar.

2. Wassen op 60C kost bijna het dubbele in vergelijking tot wassen op 40C.

3. We staan gemiddeld 8 min. onder de douche, maar met slechts 2 min. korter douchen bespaart u per jaar flink wat liters water en daarmee tientallen euro's.

 

4. Zon, briesje erbij, naar buiten met die was voor een gratis droogbeurt. Met de wasdroger kost die tussen 40 en 90 cent per keer.

5. Vul de vaatwasser helemaal en kies het Ecco-programma. Niet voorspoelen, maar etensresten wegvegen. Dat scheelt een hoop water.

6. Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minstens 10 cm. van de muur af staat. Deze verbruikt dan minder energie. Ook regelmatig ontdooien van de vriezer helpt.

7. Dagje dierentuin of pretpark, sla pakjes sap, broodjes en koekjes in. U houdt geld over voor iets extra's.

8. Haal een oplader uit het stopcontact, want ook al is er geen apparaat aangesloten, ze blijven altijd een beetje stroom verbruiken.

9. Vervang gloeilampen door spaarlampen en bespaar jaarlijks 60,00 euro Het energielabel geeft aan hoe zuinig een lamp omgaat met elektriciteit. Een lamp met energielabel A verbruikt tot 85% minder dan een vergelijkbare lamp met energielabel G.

Reken ongeveer uit wat de boodschappen die u in de supermarkt wil halen, kosten en neem maar een klein beetje geld meer mee. Op die manier moet u alle kassakoopjes en voordelige aanbiedingen laten staan, dat is ook een besparing.

Na de vakantie is besparen soms een must:

1. Bak zelf uw brood: de meeste brood bak mixen zijn voordeliger dan losse broden. Bovendien doet uw brood bak machine 's nachts het werk en u geniet 's morgens van heerlijk versgebakken brood.

2. Maak gebruik van aanbiedingen: lang houdbare producten kunt u goed bewaren, dus inslaan maar! Verse producten zoals brood, vlees en vis kunt u invriezen. Groente eet u dezelfde week nog en wat u overhoudt, verwerkt u bv. tot soep om in te vriezen. Van fruit kunt u smoothies maken of u kunt het als dessert eten.

3. Stel een bedrag vast waarmee u wekelijks boodschappen doet, wees streng: op=op!.

4. Controleer wekelijks uw voorraadkast. Vaak vindt u dan producten die er al heel lang staan, of die niet lang meer houdbaar zijn. Maak er zo snel mogelijk een gerecht mee zodat u geen producten hoeft weg te gooien.

5. Koop groente en fruit van het seizoen. Bv. aardbeien, die zijn in de herfst en winter een stuk duurder dan in de lente en zomer.

6. Koop vaker producten van een huismerk. Die zijn voordeliger dan de meeste A-merken.

7. Van aardappelen en groente die overblijven maakt u gemakkelijk een nieuwe maaltijd. Meng stukjes groente en aardappelen met losgeklopt ei en bak er een stevige omelet van.

8. Kook een dag en eet er twee dagen van. Maak bv. gehaktsaus en serveer met pasta. De dag erna rolt u het gehakt in een tortilla, gegratineerd met kaas.

9. Ontdooi regelmatig het vriesvakje of de vriezer. Hoe meer ijsaanslag, hoe meer energie het kost om de temperatuur laag te houden.

10. Bewaar restjes gekookte rijst in de vriezer max. 2 maanden tot u genoeg heeft om er een pan nasi van te maken. Voordelig en snel klaar.

11. Spit allerlei folders door met aanbiedingen, maar hoe maakt u gevarieerde en gezonde gerechten uit dat aanbod? Abonneer u op www.robsbudgetmenus.nl    Kies wekelijks uit 28 voordeelrecepten, die zijn gebaseerd op de aanbiedingen van de grote supermarkten.

12. Schrap snoep, snacks en frisdrank uit uw menu. Dat scheelt veel geld en is nog veel gezonder ook.

Bespaartips die niet met eten te maken hebben.

1. Wees altijd eerlijk als u veel schulden hebt, u staat er versteld van hoe anderen bereid zijn de hand toe te steken, als ze maar weten dat het gewaardeerd wordt.

2. Dat geldt ook voor creativiteit. Of u door zo'n lastige periode komt, heeft meer te maken met uw creativiteit, spirit en levenslust dan met euro's.

3. Check op  www.rechtopgeld.nl of u alle aanvullingen en toeslagen waar u recht op hebt ook krijgt.

4. De kappersschool is een voordelig alternatief voor de kapper.

5. Doe de bespaartest op http://www.energiebespaarwijzer.nl. Daarmee kunt u zien hoeveel energie en dus kosten er mogelijk te besparen is.

6. Kijk op www.gratisoptehalen.nl Wat u daar allemaal kunt vinden.

Ook een bespaartip is om alternatieven te vinden voor de 0900 nummers.  Zie www.0900alternatieven.nl/ of  www.0900vervanger.nl

* Bestek (messen) dat naar uien ruikt, wordt fris als u er wortels mee snijdt.

* Het bewaren van wijn gaat als volgt: bewaar zowel rode als witte wijn op een donkere, tochtvrije en relatief koele plek (10-13C) die gelijkmatig van temperatuur is. Bijvoorbeeld een kelder of voorraadkast. Laat de temperatuur nooit onder de 0 C of boven de 25 C komen.

Wijn met een kurk kun je het best liggend bewaren, zodat de kurk niet uitdroogt.

Mousserende wijnen kun je ongeopend nog wel een jaar bewaren. Geopend kun je ze beter gelijk opdrinken. Zelfs als u de fles afsluit, gaan de bubbels langzaam verdwijnen uit de fles.

Rijst of pasta in een geopende verpakking kunt u ongeveer een jaar bewaren.

Het bewaren in de vriezer van brood en kipfilet gaat soms niet helemaal goed. Het is dan wit uitgeslagen en droog.

Bewaar kipfilet in diepvrieszakken, de verpakking van de winkel is daarvoor niet geschikt.

Datzelfde geldt voor brood. Bewaar brood daarom niet te lang, maximaal twee weken.

 

 

Bewaar nooit voedsel in koperen potten of pannen in verband met oxidatie.

Aardappelen gaan niet  spruiten als u ze bewaart met een appel.

Andijvie blijft wel 3-4 dagen vers als men de struiken in nat papier bewaart.

Appels kunnen gedroogd heel goed bewaard worden, in vieren snijden, het klokhuis eruit halen en laten drogen in de oven.

Als u appelen of peren wat langer wil bewaren moet u ervoor zorgen dat de vruchten niet op- of tegen elkaar liggen.

Cacao kunt u lang bewaren als u de bus af en toe een keer schudt.

Champignons niet in aluminium bewaren omdat ze dan zwart worden.

Citroenen kunnen heel lang bewaard worden onder turfmolm.

Eieren die bewaard worden in olijfolie, blijven heel lang goed.

Koek, beschuit en brood blijven langer bewaard als men er een appel bijlegt.

Kruiden blijven langer bewaard als ze even gedroogd zijn in een oven op de laagste stand met de deur een klein stukje open.

Noten werden vroeger bewaard onder droog zand.

Radijs kunt u beter bewaren als u ze in een bakje water zet, de bolletjes naar boven.

Uien zo min mogelijk op elkaar leggen, dan kunt u ze langer bewaren.

Vis kan een dag lang bewaard worden wanneer men hem inwrijft met zout en op een koele plaats gewikkeld bewaart.

* Een bitterbal is toch niet bitter? Maar de naam komt van het bittertje (drankje) dat erbij genuttigd werd. De ons bekende gefrituurde bitterbal werd door de Spanjaarden tijdens de 80- jarige oorlog bedacht. Omdat zij van gefrituurd voedsel hielden werd er geexperimenteerd met Hollands voedsel. Samen met ei, bloem en de kruimels van geroosterd brood, kreeg de bal zijn knapperige buitenkant.

* Een boekenkast kunt u op alfabet neerleggen (dat heeft mijn voorkeur),

maar het kan ook leuk zijn om ze op kleur te sorteren,

van groot naar klein of andersom,

stapel kijk- en fotoboeken liggend op elkaar met de ruggen richting de kamer,

zet een boek met een mooie cover voor andere boeken die er saai uitzien.

* De boekenluis is een klein grauwwit insect, dat met een sneltreinvaart heen en weer rent. Echt schadelijk is het nestje niet, maar wanneer er veel zijn willen we er toch vanaf. De beste remedie is: frisse lucht en zon.

De boekenluis komt overigens niet alleen voor in boeken. Hij voelt zich ook thuis op meubels, in vloerkleden, in griesmeel en in havermout.

* Als u nieuwe gordijnen in uw woonkamer genaaid hebt en u hebt een lapje over dan is het misschien een idee om daar saaie boekensteunen mee op te fleuren.

U kunt, als u geen boekensteunen heeft, ook een steen of een blok hout omspannen met een lapje.

* Bolletjes op een trui of  vest kun je makkelijk verwijderen met een scherp scheermesje.

 

* Bont mag nooit in plastic of luchtdicht materiaal worden opgeborgen, dan verstikt het.  

Bont kan jarenlang in goede staat blijven mits het goed onderhouden wordt. Bont mag nooit op een warme plaats worden opgehangen of neergelegd worden, het haar droogt dan uit en de huis wordt korrelig en breekbaar.

Hang kledingstukken van bont op berde liefst beklede hangers en geef de stukken afzonderlijk voldoende kastruimte.

De onaangename lucht van nieuw bont verdwijnt als men het bont met fijngemalen koffie bestrooit en het zo enkele dagen in een stuk linnen gewikkeld laat liggen.

Bont dat nat is geworden altijd langzaam laten drogen. Voorzichtig doorkammen met een grove kam.

* Bontmantels, die de hele zomer in de kast hebben gehangen, verliezen hun muffe lucht als men ze in de stoom boven het bad of buiten in de mist hangt.

* U vergeet geen boodschappen, als u in de keuken direct op een blocnootje noteert wat opraakt en dat blokje meeneemt op uw ronde.

Een geschreven boodschappenlijstje altijd kwijt? Schrijf het op een geel memobriefje en plak dat op het handvat van het boodschappenkarretje. Zo hebt u tijdens het boodschappen doen de handen vrij en raakt u nooit meer het lijstje kwijt.

* Als u bang bent dat de boodschappentas omvalt op de voorstoel van uw auto, zet hem dan in de autogordel. Alle kans dat hij vast blijft staan.

*  Mooi geborduurde kleden krijgen geen vouwen in de kast als men ze om een kartonnen koker wikkelt. Teneinde ze schoon te houden kan men ze bovendien in een plastic zak bewaren.

Om het platstrijken van de borduursels te voorkomen, moet men de stof altijd aan de achterkant strijken.

Borduurwerk wordt gestreken terwijl het nog goed vochtig is. Het werk zal niet uitrekken als men met de draad mee strijkt.

* Borstels en kammen die gebruikt zijn kunt u een nachtje laten weken in een warm sopje met shampoo. Zo worden ze zonder al teveel moeite brandschoon.

Nieuwe borstels blijven goed als ze voor het eerste gebruik even in zout water worden gelegd. Wel goed laten drogen.

Vuile borstels worden geweekt in een bodempje sodawater. Het hout liefst droog laten.

Borstels worden ook goed schoon met droge zemelen. Het beste kan men dan twee met zemelen bestrooide borstels tegen elkaar wrijven.

(Werk)borstels en ook nagelborstels moeten na gebruik goed van alle zeepresten worden ontdaan. Zeep en vim doen de echte haren verteren en de borstels gaan dan niet lang mee.

* Een keer vallen en het mooie is van een maillot af. Voor een handige moeder geen ramp. Brei een lapje  rechttoe rechtaan  in een punt van meerde ringen of een cirkel en maas dit rond het gat. Het voordeel is dat de stof mee rekt en daardoor veel lekkerder zit.

* Schaf eens een brikettenpers aan. U versnippert oud papier, het liefst kranten. Doe dat in water en laat het enige tijd weken. Leg het dan volgens de gebruiksaanwijzing in de brikettenpers en pers het water eruit. Laat de blokken drogen en steek het als het droog is aan in de vuur korf of open haard. Een oplossing voor uw belangrijke papieren die weg kunnen.

 

* Een brandgaatje zou u kunnen verbloemen door er een borduurseltje overheen te maken.

Een brandgat in een kamerbreed tapijt kan men heel goed herstellen door er met vloeibare lijm een paar het kleed getrokken plukken op te plakken en dit enige dagen te bedekken met een zwaar voorwerp. Na een week zal men de plek zelfs weer kunnen stofzuigen.

Brandplekken op hout worden, als ze tenminste niet te diep zijn ingebrand, lichter door ze in te wrijven met een kurk met sigaren- of sigaretten as. Wrijfwas of voor de houtsoort geschikte olie doet de rest.

* Broeken kunt u het beste binnenstebuiten wassen, zij krijgen dan niet de zgn. was strepen.

Broeken die steeds van de kleerhangers glijden kunt u tegenhouden door wat schuimplastic of schuurpapier op de hanger te bevestigen.

Broeken die steeds van de heupen afglijden, kunt u ophijsen met bretels. Maar meestal zit dat niet lekker, doe het dan eens zo: maak achterin de band op twee plaatsen gefestonneerde knoopsgaten en zet op de band aan weerskanten een knoopje. Rijg nu een stukje knoopsgatenelastiek door de band en zet het aan de knoopjes vast.

* Budgettips:

Maak een boodschappenlijstje en houd je eraan.

- Kook regelmatig voor meer dagen tegelijk en vries maaltijden in.

- Koop alleen aanbiedingen als je de producten nodig hebt of veel gebruikt

- Doe boodschappen zoveel mogelijk in een keer.

- Hanteer een wekelijks boodschappenbudget. Op is Op

- Zoek naar voordeelverpakkingen, die zijn omgerekend vaak voordeliger. Bedenk wel of je alles zult gebruiken voordat het bederft.

- Vergelijk de prijs per kilo of per liter om te zien welk merk duurder is.

- Voorkom verspilling. Zet producten die het eerst op moeten vooraan in de koelkast en controleer maandelijks de diepvries.

- Kliekjes over en wil je die invriezen. Zet de houdbaarheidsdatum of het moment van invriezen op de doos of zak.

-  Zet uitgaven op volgorde van belangrijkheid en kijk welke uitgaven onderaan staan. Daarop kun je zonder pijn en moeite besparen.

-  Stel een week menu samen. Je koopt dan precies wat je nodig hebt. Kijk van tevoren in de (koel) kast wat er nog staat en wat er opgemaakt moet worden.

- Koop eens huismerken in plaats van A-merken. Ze staan veelal laag op de schappen.

C.

* Cadeaupapier wordt weer als nieuw als  het aan de binnenkant strijkt met een warm strijkijzer, plakband kan dan ook gemakkelijk verwijderd worden, zonder dat u het papier beschadigt.

U pakt altijd de cadeaus in met cadeaupapier, maar veel goedkoper is kaftpapier en dat versieren met Poezie plaatjes, een lintje of een toefje bloemen, dat maakt het ook wat origineler.

Soms kunt u aan de vorm al zien wat het cadeau voorstelt, u kunt dat een beetje camoufleren door twee grote vellen cadeaupapier bovenaan en aan de zijkanten vast te nieten of te plakken. De bovenkant wordt dan de onderkant en aan de bovenzijde kunt u twee handvatten maken.  Zo ziet niemand wat er in zit.

* Van een campingtafel heeft u niet alleen in de zomer plezier. In de winter kunt u hem gebruiken als puzzeltafel voor de kinderen, gebruik ‘m bij het strijkijzer of de droogrommel om uw wasgoed op te vouwen, als extra tafel bij een buffet of de kerstmaaltijd.

* Ondiepe krasjes op een CD of DVD kunnen verwijderd worden met lampolie. Op een doekje doen en voorzichtig wrijven.

Ook het wrijven met een banaan herstelt de krasjes op een cd of dvd.

* Bewaar geen lakleren ceintuur opgerold, maar hang hem op aan de gesp.

* Gedeukte voorwerpen van celluloid (ouderwetse popjes) worden weer glad door ze in heet water te leggen.

* Als de centrale verwarming wordt gestookt, vul dan tijdig de verdampingsbakjes aan de radiatoren, zodat de kamers dan niet te droog staan.

* Chiffon is gemakkelijker te knippen met een schaar, die even in kokend water is gehouden.

* Heeft u ook zo'n setje voor chocoladefondue staan, waar u niet mee doet? Het is een ideaal ding om jus en sauzen in warm te houden, bv. satesaus bij een barbecue.

* Citroensap is goed om vervelende geurtjes te verdrijven van bestek en houten planken. Laat het citroensap inwerken en spoel het daarna af met warm stromend water.

* Cola schijnt te helpen om verroeste moeren en wieldoppen los te maken. Het gaat dan om de koolzuur in de cola.

Als u last heeft van keelpijn of van brandend maagzuur neem dan lauwe, niet prikkende cola.

* Corsages van levende bloemen blijven langer goed wanneer u het eind van de stelen even afbrandt.

Corsages van (taf)zijde, etc. worden voorzichtig gewassen, gesteven in een 30 gr. Arabische gomoplossing en voorzichtig aan de verkeerde kant gestreken. De blaadjes zijn nu zo stijf, dat ze leuk in de vorm kunnen worden gebogen.

* Sprenkel wat creoline in uw vuilnisemmer, dan verdrijft u de vliegen.

* Hoewel crêpe de chine in natte toestand krimpt, laat het zich toch gemakkelijk uitstrijken. Het blijft echter raadzaam voor het wassen de maat te nemen en deze tijdens het strijken te controleren.

D.

 

* Dekbedden met een synthetische vulling kunt u in de wasmachine wassen op 30 graden, vulling van veren of dons moet u chemisch laten reinigen.

* Moeite om dekbedden in de hoes te krijgen? Naai aan de binnenkant van de hoes en op het dekbed zelf op de vier hoeken klittenband. Uw dekbedden zitten dan klemvast.

Een dekbedhoes verwisselen is niet zo gemakkelijk. Als men twee punten van het dekbed eerst in twee hoeken van de hoes steekt en vastzet met een knijper, kan de hoes snel en zonder moeite over het dekbed worden geschud.

 

* Dekens van kunststof zijn heel geschikt om door astmapatiënten gebruikt te worden.

U mag rustig vergeten de elektrische deken van uw bed tijdig in te schakelen, als u voor uw verjaardag een tijdklok cadeau vraagt.

* Als u de deksels van de bussen chips bewaart, kunt u deze gebruiken voor het sluiten van blikjes kattenvoer bijvoorbeeld.

Krijgt u deksels van potten niet los? Klem ze vast in een keukenla door er met uw heup tegenaan de duwen en draai met uw goede hand de deksel los.

Die dekselse deksels als ze vastzitten, draai ze dan een tijdje rond boven de gasvlam en ze gaan een stuk makkelijker los. Ook de deksel onder de warme kraan houden werkt.

Geen passende deksel voor uw pan? Neem dan twee stroken aluminiumfolie en knip ze groter dan de doorsnede van de pan. Doe de repen door de greep van de deksel en vouw ze om de rand heen. De deksel past perfect.

* Voor open haarden zijn dennenappels rijp en goed gedroogd de beste vuur aan makers.

* Op een gegeven moment kunnen kleuters een deur openmaken, maar dichtdoen daar hebben ze nog nooit van gehoord. Zet dan de deurklink omhoog. Zo krijgen ze geen van op de deurklink.

* Diamanten en andere edelstenen zijn het waard om er voorzichtig mee om te gaan. Oppassen voor extreme hitte of kou en karweitjes, waarbij de steen gemakkelijk wordt gestoten.

Echte diamanten zijn van valse te onderscheiden als men de diamant (of het sieraad) in schoon water legt. Een echte diamant schittert ook onder water, een valse niet.

* Zet op gelakte dienbladen geen hete voorwerpen, hierdoor kan de laklaag loslaten.

Gelakte dienbladen worden weer als nieuw door ze in te wrijven met een papje van meel en olie.

*  Als u uw diepvriezer weggooit, bewaar de laden. Zij zijn handig als extra opbergplekken onder een bed, bv.

Op de wanden van diepvriezer en vriesvak van de koelkast komt minder snel een ijslaag als ze ingesmeerd zijn met glycerine. Bovendien laat het ijs, dat er langzaam maar zeker toch opkomt, eerder los bij het schoonmaken.

* Gebruikte doekjes kunt u met warm water goed uitspoelen en dan ca. 1 min. in de magnetron op de hoogste stand doen. De doekjes zijn dan nog nat. Wel opletten dat u uw vingers niet brandt. Laat de doekjes daarom eerst even afkoelen.

Nog een manier is om de doekjes in de vaatwasser te stoppen. De sponsjes in de bestekbak en de doekjes in het borden rek.

* Als u het dopje van een tube niet los kunt krijgen, houd dit dan in warm water.

Wanneer het bijgeleverde metalen dopje van uw magnetische zeephouder wegraakt, kunt u een doodgewone kroonkurk in het stuk zeep doen.

* Een grote doos, van bv.  huishoudapparatuur, kan fijn speelgoed opleveren voor kinderen. Maak met een prik pen openingen in de doos zodat het een huis wordt. Of een tunnel voor een spoorlijn. Enfin, uw kunt u fantasie erop loslaten.

* Na een hotelovernachting neem ik altijd de voorverpakte douchemuts mee. Deze muts is ideaal om schalen of kommen met vlees, fruit of salades af te dekken in de koelkast of op tafel bij de barbecue.

Als iedere Nederlander 1 min. korter douchen besparen we jaarlijks 28 miljoen liter water.

* Een vuil geworden douchegordijn? Was het in de wasmachine op 40C met weinig wasmiddel en een flinke scheut blekwater. Laat het gordijn drogen in de badkamer of in de zon. Doe dit twee keer per jaar en je douchegordijn gaat jaren mee.

* Een douchekop die alle kanten op spettert, zodat de hele badkamer nat wordt, zit meestal vol kalk. Een paar uur in een bakje met azijn lost dit probleem wel op. De gaatjes kan men nog even doorprikken met een speld.* Het scheuren van dozen van bv. woonaccessoires gaat makkelijker als u de randen eerst vochtig maak met een natte doek, daarna zijn de dozen zo in stukken gescheurd.

 

* Als u van de drinkpakjes van uw kinderen de hoekjes omhoog doet, kunnen de kinderen leren de drinkpakjes daaraan vast te houden en knoeien ze niet zoveel. Het voorkomt een hoop vlekken.

* Zet de droogtrommel eens 10 min. aan met wasgoed in plaats van de hele gang. Haal dan de was eruit en hang het op een rek om verder te drogen. De was is heerlijk zacht, hoeft slechts te worden gevouwen en overhemden, broeken en rokken hoeven slechts licht te worden gestreken.

* Duim of speen? Een baby heeft van nature een sterke zuigbehoefte, maar langdurig duimzuigen kan nadelige gevolgen hebben voor het gebit, de spraak en ademhaling. Bij een fopspeen is er een beter kans op een natuurlijke ontwikkeling van mond en spraak. Een speen is namelijk zachter dan een duim waardoor er minder druk ontstaat op het gehemelte, de kaken en de tandjes. Daar komt nog bij dan speen zuigen over het algemeen makkelijker en sneller (al voor de eerste verjaardag) is af te leren.

E.

* Neem geen ronde eettafel als u weinig ruimte heeft. Deze neemt meer ruimte in dan een rechthoekige, omdat hij niet tegen de wand of onder het raam kan worden geplaatst.

* Als je efficiënt met uw tijd omgaat, valt het huishouden echt wel mee. Zo heb ik in de badkamer standaard een bloemenspuit met water en allesreiniger en een afwasborstel staan. Als er gebadderd wordt, maak ik ondertussen alle voegen schoon. Ik spuit ze eerst in met allesreiniger, borstel er flink overheen en spuit dan na met schoon water. Vervolgens droog ik ze na met een handdoek en klaar!

* Licht eikenhout krijgt een donkere tint als het wordt ingesmeerd met ammoniak. Niet afdrogen.

* U kunt voor aparte ijsblokjes plastic eier dozen gebruiken of een lege verpakking van bonbons.

* Eitjes van motten zitten heel los op het weefsel. Door regelmatig kloppen vallen ze eraf. Indien te lang gewacht is met kloppen, dan bovendien borstelen.

* Wanneer het elastiek in uw trainingsbroek of pyjama is versleten, kunt u dat vervangen door een koord. Neem een koord dat zestig cm. langer is dan de omvang van uw taille. Die extra lengte is nodig om de uiteinden aan elkaar te kunnen knopen. Rijg het koord in de tailleband met een rijgnaald of een veiligheidsspeld. Speld de uiteinden even vast aan de opening van de tailleband.

Nieuw elastiek is in een wip aangebracht als het wordt vastgeknoopt (of bevestigd met een veiligheidsspeld) aan het oude. Terwijl men het oude elastiek uit het kledingstuk haalt, trekt men het nieuwe erdoor.

* Als u elektrisch kookt, neem dan een pan die even groot is als de kookplaat of 2 cm. groter, dan hebt u het minste warmteverlies.

Elektrisch apparaten, zoals een elektrisch orgel, TV, e.d., mogen nooit snel achter elkaar uit en aan worden gedaan, wacht daarmee altijd minstens tien minuten.

* Als u wilt voorkomen dat uw ellebogen gauw door de mouwen steken, zet dan na aanschaf van nieuwe kleren een rondje flanel op die plek aan de binnenkant.

* In de witte emaille wastafel is een klein deukje gekomen doordat iemand er een glazen flesje in heeft laten vallen. Even aanstippen met correctie vloeistof en je ziet er bijna niets meer van.* Nieuwe emaille voorwerpen springen niet zo gauw, als u ze voor het gebruik uitkookt en daarna laat afkoelen in water.

Emaille zal niet zo gauw van een pan afspringen als men de nieuwe pan voor het gebruik in een grotere pan zet en het water even flink laat koken.

 

* Gooi een lekke emmer niet te gauw weg. Wanneer u hem met de bodem tegen de garage schuur- of box muur schroeft,  heeft u een fijne opbergruimte. Rondom de emmer kunt u de tuinslang winden en in de emmer kunt u spons en zeem en andere schoonmaakspullen kwijt.

* Een energiebesparend idee is om bij uw diepvriezer een lijst te hangen met de zaken die u heeft ingevroren met de datum erop en in welke lade het ligt. U hoeft dan de deur of klep niet zo lang open te houden. Ook het ontdooien hoeft dan niet zo vaak meer.

* Ergernissen in het huishouden zijn talrijk:

1. Alle kopjes met het oor naar één kant zetten,

2. Schaaltjes die in elkaar passen, niet op volgorde wegzetten,

3. Gebruiksvoorwerpen, zoals messen en lepels, net een centimetertje buiten de rand leggen

4. Niets opruimen in huis,

5. Schoenen onder de tafel laten staan, i.p.v. onder de kapstok,

6. Zaken die u het meest gebruikt, niet in de bovenste lade opbergen,

7. Niet waarschuwen of niet aanvullen als het laatste stuk gebruikt is, bv. WC rollen,

8. Ondoelmatig inruimen van een vaatwasser,

9. Afgebrande lucifers in het doosje terugdoen, maar toch vinden we elkaar nog steeds lief.

* Een etagere hoeft u niet alleen te gebruiken voor koekjes of bonbons, maar kan ook leuk zijn met in de herfst kleine pompoenen of kalebassen erop.

Ook dennenappels, kastanjes, eikels en mooie bladeren erop staan leuk.

Zet de étagère op een rond dienblad en plaats op dat blad een aantal kleine flesjes met kleine bloemen erin. staat leuk!

* Achtergebleven resten van etiketten of prijsplakkertjes kunt u vaak makkelijk verwijderen door er een stukje cellotape op te drukken, Als u nu de tape weer verwijdert gaat het plakmiddel van het etiket of plakkertje mee.

Etiketten op glazen potten voor kruiden, etc. kunt u opplakken met eiwit. Zijn de etiketten vuil, dan kunt deze gemakkelijk verwijderen en weer nieuwe opplakken.

Etiketten op voorraadpotten en -blikjes laten minder gauw los als ze worden opgeplakt met glycerine.

Op metaal houden etiketten beter als de plek eerst wordt ingewreven met een doorgesneden ui.

Men kan etiketten van gekochte flessen verwijderen door ze goed nat te maken of door ze boven een vlam te houden.

* Ezelsoren en gekreukte bladzijden in een boek kan men weer gladstrijken met een matig warm ijzer en een vochtig vloeiblad.

huishouden f t/m k

 

F.

* Waarom zijn er twee Paasdagen, Kerstdagen en Pinksterdagen. Dat komt door de Reformatie in de 16e en 17e Eeuw. De katholieke kerk had het liefst acht dagen vrij, maar door de Reformatie werden alle heiligendagen afgeschaft. Wel bleven er twee dagen over om op de tweede dag tot rust te komen van alle feestelijkheden.

* Controleer regelmatig de fiets van uw kind. Let dan vooral op dat het stuur goed vastzit, het licht het nog doet, de rem voldoende werkt en er geen losse spaken en moeren zijn. Het is voor de veiligheid van uw kind!

Opvouwbare fietsen hebben vaak geen beschermde kettingkast. Dit is lastig voor de fietsers in lange, dikwijls wijde, broeken. Aangezien de kans groot is dat de pijpen tussen de ketting komen. Zet die lastige flappen dan vast door aan de binnenkant van elke pijp een drukknoop te naaien.

 

Houdt de bagagedrager van uw fiets mooi door onder het fietszitje een stukje tuinslang om de zijkanten te buigen.

Controleer voor elke rit op een racefiets:

- de werking van de remmen

- dat de snel spanners van de wielen goed vastzitten

- de buitenbanden op scheurtjes en zwakke plekken

de bandenspanning (7-9 bar, afhankelijk van de band).

Direct na de rit:

- kijk of het nodig is de fietsketting te smeren en/of schoon te maken. Er zijn hier ook speciale apparaatjes voor de koop

- haal het achterwiel uit de fiets en wrijf met een oude theedoek het zand tussen de bladen van de cassette uit

- kijk of het nodig is de derailleurs te smeren en/of schoon te maken. Controleer de werking van de derailleurwieltjes

- controleer het wiel op losse spaken. Vooral bij nieuwe wielen moet u de spaakspanning de eerste maanden geregeld nalopen

- maak de zijkant van de velgen schoon en loop ze na op breuken

- controleer de toestand van de remblokjes

Jaarlijkse controlebeurt:

Het is verstandig om uw racefiets minimaal eens per jaar aan een grote onderhoudsbeurt te onderwerpen. Lees u van tevoren goed in en doe navraag bij ervaren wielrenners. Heeft u geen kennis, tijd of zin om dit zelf te doen, laat het dan door een fietsenmaker doen die is gespecialiseerd in racefietsen.

Belangrijke punten om te controleren voor uw eigen veiligheid zijn in ieder geval of alle spaken, bouten en moeren nog vastzitten en of er geen speling in het balhoofd, de naven het het crankstel zitten.

Waarom heeft een herenfiets een stang in het midden? Dat komt omdat fietsen tientallen jaren geleden alleen een aangelegenheid was voor heren. Een dame behoorde niet te fietsen, want dan zouden hun schoenen onder de rok uitsteken en dat was niet netjes. De eerste fietsen werden dan ook voor mannen ontworpen. Gekozen werd voor de sterkste constructie: een driehoekig frame. Pas na vele jaren mochten ook vrouwen fietsen. Maar opstappen met die stang ging moeizaam vanwege de lange rokken die zij droegen. Dus werd deze een stukje naar beneden geplaatst, zodat we dit nog altijd zien bij de omafiets.

Tegenwoordig zijn elektrische fietsen een hot item. Daarom een paar tips over de accu:

Het opladen van een elektrische fiets lijkt simpel, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee u rekening kunt houden om de levensduur van de accu te vergroten. Fietsen.123 geeft een aantal tips die u zeker zullen helpen om langer plezier te houden van uw elektrische fiets zonder snel voor een hoge uitgave te staan omdat u sneller dan verwacht een nieuwe accu nodig heeft.

Net als bij reguliere accu’s wordt de levensduur van uw fietsaccu uitgedrukt in laadcycli of laadbeurten. De meest gebruikte accutechnieken zijn NIMH (nu al wat verouderd). Lithium ion (Meest voorkomend) en de nieuwste veelbelovende technologie is LIFePo4 (topmodellen).

Alle moderne accutypen mogen volledig leeggereden worden. U beschadigt daarmee uw accu niet (bovendien grijpen de meeste elektrische fietsen zelf al in wanneer de accuspanning onder een bepaald minimum komt)

Tips om een zolang mogelijke levensduur te realiseren:

- Als uw fiets een bereik heeft van 60 km. en u rijdt per dag 20 km., dan hoeft u de fiets niet elke dag op te laden. Beter is om dit om de dag te doen om het aantal onnodige laadcycli te verlagen (met name bij batterijen van oude typen relevant).

- Een accu hoeft niet constant aan de lader als u de elektrische fiets (een tijd) niet gebruikt. Wel is het aan te raden om zo nu en dan de accu weer even op spanning te brengen. B.v. om de twee weken. Moderne accu’s lopen niet snel leeg.

- Laat indien mogelijk de accu niet op de fiets in een zeer koude schuur of fietsenberging staan.

- De gemiddelde levensduur van een accu is drie jaar. Hou er rekening mee dat het bereik van een accu daarna echt aanzienlijk kan afnemen en schrijf elk jaar een derde van het aanschafbedrag af op uw accu.

* Filters van afzuigkappen kunt u mee wassen in de vaatwasser, maar vaak zijn ze dan nog niet vetvrij. Leg ze eens in de aanrechtbak met kokend heet water en leg tussen iedere filter een vaatwasmachineblokje. Laat de filters enige tijd in het water staan. Het vet lost nu gemakkelijk op. Spoel de filters tot slot na met kokend heet water, maar pas op dat u zich niet verbrandt.

* Financiële ruimte krijgen is leuk!

Steek tijd in uw belastingaangifte. Probeer, eventueel samen met een accountant, zoveel mogelijk aftrekposten te vinden zodat u zo min mogelijk belasting betaalt.

Betaal zoveel mogelijk in één keer per jaar. Collegegeld, verzekeringspremies en lidmaatschap van verenigingen zijn voordeliger als u ze per jaar betaalt. Bovendien hoeft u er dan niet elke maand aan te denken.

Krijg inzicht in uw pensioen. Een goed begin maak u met de website www.mijnpensioenoverzicht.nl. Tel ook spaargeld en lijfrenteproducten bij het totaal op. Ga uit van een negatief scenario en kijk of u nu al meer kunt sparen om uw pensioen iets te verhogen.

Spaar voldoende. Met een buffer zit u niet met de handen in het haar als uw wasmachine stuk gaat of uw auto naar de garage moet. www.nibud.nl adviseert alleenstaanden min. 3550 euro achter de hand te houden. Voor een echtpaar is dit 4000 euro en voor een gezin met twee kinderen zelfs 5000 euro.

Boek alvast een vakantie. U kunt zo tien procent besparen door nu nog van vroeg boekkorting te profiteren. Overigens is het niet zeker dat vroeg boeken altijd goedkoper is. Bij weinig animo gaan prijzen later alsnog omlaag.

Bespaar op verzekeringen. Sluit deze alleen af voor zaken die u niet zelf kunt dragen. Dit geldt voor de zorgverzekering, maar ook voor b.v. de autoverzekering en uitvaartpolis.

Onderhandel bij het kopen van producten. Vooral bij wasmachines en televisies is er ruimte om over de prijs te praten. Er valt volgens www.nubud.nl al gauw 10 procent van de prijs te halen.

Kijk regelmatig of u bij een andere bank een hogere spaarrente kunt krijgen. Banken passen hun rentes vaak aan. Het zou zonde zijn als u niet profiteert van een hogere rente. Veel internetspaarbanken zijn gratis, dus dat is geen bezwaar.

Probeer korting te krijgen waar het kan. Denk aan collectieve verzekeringen via uw werk. Als u iets via internet koopt, is het verstandig om via zoekmachines naar kortingscodes te zoeken. Daarmee bespaart u al snel tientallen euro’s.

Plaats slimme energiemeter in huis. Zo ziet u precies hoeveel uw apparaten verbruiken. Zet energievretende elektronica buiten de deur en bespaar zo op de energierekening. Of stap over naar een andere energieleverancier.

Kijk waar u het goedkoopst kunt tanken via de tank app. Dit scheelt u per tankbeurt misschien slechts enkele euro’s, maar als u dit het hele jaar volhoudt, loopt de besparing op tot een flink bedrag. Er zijn websites die u naar de aller goedkoopste pomp leiden en tonen hoeveel u daarmee bespaart.

Maak boodschappenlijstjes. Zo koopt u in de supermarkt alleen wat u echt nodig heeft. Probeer ook het aantal bezoeken te beperken, zo koopt u minder onnodige levensmiddelen.

* Een flacon met gezichts crème wordt ten volle benut als u de flacon met het laatste restje in een bakje heet water zet. Ook enkele sec. in de magnetron wil wel eens helpen.

* Geen vieze flessen afwasmiddel op je aanrecht? Vul een lege fles hand zeep met afwasmiddel. Het staat leuker op het aanrecht en je knoeit minder.

Een plastic tas vol lege flessen wordt niet vies als u de flessen in een krat zet met oude kranten onderin die het vocht opzuigen. De vieze kranten gooit u later weg.

Bij de kassa ontdekt u: weer vergeten flessen in te leveren. Zet het op uw boodschappenlijstje en uw vergeet het niet meer.

Een eenvoudig middel om flessen luchtdicht af te sluiten is de kurk aan de bovenkant van de flessenhals af te snijden en hem vervolgens te dompelen in een mengsel van gelatine en azijnessence.

Het vullen van een fles met behulp van een trechter gaat beter als men tussen de flessenhals en de trechter een lucifer klemt. De lucht kan dan uit de fles en de vloeistof erin.

Een schroefdop van een frisdrankfles gaat muurvast zitten als u die uit de koelkast haalt. Draai de dop een halve slag losser voordat u het in de koelkast zet.

De stop van een fles kapot ,doe er een lapje stof om met een elastiekje en de fles is goed afgedicht.

* Fluweel strijkt u luchtig aan de verkeerde kant op een dikke onderlaag, bv. een opgevouwen dekentje.

Geplet fluweel met spiritus of benzine afwrijven en vervolgens met de achterkant boven waterdamp houden. Opborstelen nar het drogen.

Lelijk geworden zwart fluweel wordt als nieuw door het af te wrijven met een in petroleum bevochtigde, wollen doek. Naborstelen en terdege laten luchten.

Vettige fluwelen kragen kunnen worden schoongewreven met een beetje wasbenzine.

Stoffig fluweel wordt afgeborsteld met een in zout gedoopte borstel.

Dof geworden fluweel krijgt zijn vroegere glans terug als het tegen de draad in wordt afgewreven met een halve ui.

Gekreukt fluweel kan men het beste even boven een dampend bad of buiten in de mist hangen.

Fluweel, velours chiffon en andere fijne stoffen moeten eigenlijk zwevend (dus niet plat op de strijkplank) worden gestreken teneinde het pletten tegen te gaan.

* Een föhn is handig op reis. Niet alleen voor de haren, maar om wasgoed droog te blazen, een beslagen spiegel in het washok van de camping ontdoen van de waas, natte schoenen droogföhnen.

* Er zijn verschillende soorten folie:

- aluminiumfolie: geschikt voor oven, grill en barbecue

- super aluminiumfolie: extra dik, scheurt niet, koude- en hittebestendig   van -50 C tot +500 C.

- verhoudfolie: hecht goed aan borden en schalen. Beschermt tegen smaak- en aromaverlies. Geschikt om restjes te bewaren in de koelkast. Niet geschikt voor in de magnetron

- magnetronfolie:  voorkomt uitdroging van gerechten in de magnetron en beschermt tegen smaak- en aromaverlies. Niet gebruiken met ingeschakelde combistand en tijdens het braden in de magnetron.

- vers houd hoesjes: hoesjes met afsluitelastiek, in drie verschillende maten, passen gemakkelijk om een schaal. Ook te gebruiken in de magnetron. Meerdere malen bruikbaar.

* Een fonduepan heeft een glaswolbrander. Die mag men nooit wegzetten met spiritus erin. De glaswol corrodeert dan, zodat de brander vrij snel onbruikbaar is.

* Een aan het glas vastgeplakte foto kunt u veelal onbeschadigd losmaken, door glas en foto een tijdje in het water te laten weken (ong. 15 à 20 min.). Gewoon laten drogen en vlak maken door de foto in een groot boek te leggen.

Maak van foto’s in uw gezin steeds een extra afdruk. U hoeft dan niet uw album te plunderen als de kinderen het huis uitgaan.

* Een fotocollage is zo gemaakt. Neem een plaat hardboard en plak met fotohoekjes, (makkelijk te verwijderen) de foto’s  op het board. Dat geldt voor vakantiefoto’s maar ook voor kinderfoto’s. Zo kijkt u er met veel plezier naar, beter dan dat ze ongebruikt in de kast liggen.

 

* Een frituurpan is makkelijk schoon te maken door deze uit te koken met een vaat was tablet. Laat de pan op 100C ong. 5 min. borrelen en laat de pan nog ong. 1 uur staan met gesloten deksel. Daarna goed uitspoelen. Een schoonmaakbeurt  voor uw frituurpan: afhankelijk van het merk frituurpan kunnen losse onderdelen in de vaatwasser. Als het oude vet uit de pan is, veegt u de laatste restjes weg met keukenpapier. De binnenkant maakt u schoon met warm water en allesreiniger op een doekje.

Nog even afnemen met een schone, vochtige doek en goed laten drogen. Voor de buitenkant onverdund afwasmiddel op een zacht sponsje. Het mandje lijkt weer als nieuw als u het ca. een kwartier weekt in een sopje van 1 liter water en een dopje vloeibare groene zeep. Nog even schoonborstelen met een afwasborstel, goed afspoelen, drogen en klaar.

Frituurvet opruimen gaat eenvoudig als u van een melkfles de bovenkant eraf knipt en dat gebruikt als trechter om het gebruikte frituurvet in de lege flacon te gieten. De melkfles kunt u in de vuilnisbak gooien.

* Last van fruitvliegjes? Vul een schaaltje met azijn en voeg daar een druppel vloeibare zeep aan toe. Zet het schaaltje op een plek waar u er geen last van hebt. De fruitvliegjes komen op de azijn af in plaats van op het verse fruit. Aan het einde van de dag is er geen fruitvlieg meer te bekennen of bestel een goede fruitvlieg val.

Ook een manier is om verse basilicum in een bakje op het aanrecht neer te zetten. De fruitvliegjes blijven weg.

G.

* Een garage bij het huis staat bijna altijd vol met andere spullen, zoals fietsen e.d. Als u daar uw auto wilt parkeren kunt u vaak niet zien tot hoever u de auto kwijt kunt. Bevestig dan eens een touwtje met een gordijnringetje of grote paperclip aan het plafond. Als u een tikje hoort bent u ver genoeg de garage ingereden.

Is de garage zo smal dat u de deuren van uw auto bijna niet open krijgt zonder tegen de muur aan te stoten? Bevestig dan eens autobanden aan de muren, zodat de portieren niet beschadigd raken.

* Voor bruine aanslag rond roestvrijstalen gaspitten sproei ovenreiniger rond de pit en laat dit enkele min. inwerken. Neem af met een zacht sponsje en daarna met een doekje met water. Zonder veel werk een blinkend resultaat.

Nieuwe gaspitten blijven lang mooi als zo voor het gebruik in azijn worden gelegd. Goed laten drogen.

* Gastoestellen, geisers e.d. moeten geregeld worden nagekeken. De meeste euvels zijn gemakkelijk te ontdekken. Gebied

Beslagen ramen: de luchttoevoer is niet voldoende en/of de schoorsteen is verstopt.

 Geel brandend: vervuilde branders

 

Vieze luchtjes: onvoldoende toevoer van frisse lucht

Bonkend geluid: aanslag van ketelsteen (te voorkomen door de geiser niet hoger te zetten dan 55 a 60C, energiebesparend en beter voor het apparaat)

* Gebreide kleding pluist gauw. Door de pluisjes eraf te knippen in plaats van ze eraf te trekken, houdt het pluizen na een paar wasbeurten op.

Een nieuw gebreid kledingstuk kan men beter niet persen. Het wordt mooi glad door het met spelden vast te zetten (op een vlakke ondergrond) en er dan een nachtje een natte badhanddoek op te leggen. Dezelfde behandeling kan worden toegepast nadat het kledingstuk is gewassen.

* Wist u dat een brandende geiser stof aantrekt? Als u dus terwijl de kraan loopt alvast waspoeder in de bak stort, pikt de geiser ook zijn deel mee. Daardoor raken de branders gauw verstopt. U kunt beter eerst water nemen en pas als de geiser uit is, waspoeder in de bak doen.

* Als u het geluid van een naaimachine of typemachine wilt verminderen, leg hieronder dan een stuk vilt of schuimrubber.

* Vergulde gespen kunnen vrij lang hun kleur behouden met nagellak. Ook doublé kan hiermee bewerkt worden.

* Uw gesteven goed blijft niet plakken als u wat zout in het stijfselwater doet. Daarna strijken.

* Een geurbuiltje dat wat minder geurt kun je nog gebruiken in de kast onder een stapel handdoeken. Neem dan de onderste doek uit de kast en het ruikt nog steeds heerlijk.

De onaangename geur in nieuwe op pas geverfde kasten kunt u verwijderen door er een schoteltje melk in te zetten de melk regelmatig verversen.

Een onaangename geur in de GFT bak? Neem een zakje met ca. 10 mottenballen en hang ze in de container.

Nog een idee om GFT bakken niet te sterk laten geuren is om een laag stro onderin de bak te leggen. Dit absorbeert het afval, waardoor het minder stinkt en er ook niets meer aan de bodem plakt. Dat stro is bovendien biologisch afbreekbaar.

 

Een geurtje in uw huiskamer, denk dan aan vanille, kaneel, groene thee.

Een geurtje in de slaapkamer, denk dan aan vanille, sering, katoenbloem, orchidee.

Een geurtje in de kast, denk dan aan lavendel, rozen, lelietjes-van-dalen.

Een geurtje in het toilet, denk dan aan dennen, citroen, eucalyptus, waterlelie.  Maar u kunt uiteraard andere geuren nemen.

Als geurvreter in een kattenbak kunt u zuiveringszout gebruiken, ook bi- of natriumcarbonaat genaamd.

Een geweldige geurvreter is een pak versgemalen koffie. Goed voor luchtjes in de koelkast. Er wordt wel eens gezegd dat koffieprut ook werkt, maar versgemalen koffie werkt beter.

* Bewaar giftige stoffen in flesjes waarop duidelijk staat aangegeven wat de inhoud is. (Niet overgieten in limonadeflessen bv).

 * Het lopen op een gladde weg gaat beter als men sokken over de schoenen aantrekt of aluminium pannensponzen onderbindt.

* Om een glas tegen springen te vrijwaren bij heet inschenken plaatst u het op een natte doek.

Ook een zilveren lepel in het glas geeft hetzelfde resultaat.

Glassplinters zijn moeilijk op te rapen. Gebruik hiervoor eventueel breed plakband of een dot vochtige watten/keukenpapier.

 * Glascorrosie, het dof worden van glazen kan haast niet voorkomen worden. Er zijn vaatwasmiddelen met glasprotector, zodat de heldere glans behouden blijft. Koop anders glazen die door de fabrikant als vaatwasmachinebestendig worden aangemerkt.

* Een losse glasplaat op een tafel verschuift niet als op de hoeken, tussen tafel en glas, een kurkje wordt aangebracht.

* Glaswerk dat moet glanzen, kunt u het beste spoelen met soda in het water, Gebruik dan voor het afdrogen een zuiver linnen doek.

* Glazen en kristallen vaasjes, een karaf met een nauwe hals e.d. goed laten uitdruipen en omspoelen met een beetjes spiritus, om vlekkerig opdrogen te voorkomen.

Als u veel glazen in uw kast heeft staan, gebruikt u vaak de voorste rij. Wissel het eens af. Zo voorkomt u dat er verschil zit in de helderheid van de glazen als u een verjaardag heeft.

 Als u glazen stoppen invet met olie, zullen ze in het vervolg niet meer zo vast gaan zitten.

Doffe glazen kunnen veelal helder worden gemaakt wanneer u ze enige tijd vult met een mengsel van ammoniak, potas en water.

Een dilemma is hoe uw glazen in de kast te zetten. Met de rand naar beneden of naar boven. Als u ze naar beneden zet, kunt u de rand beschadigen, bij de rand naar boven komt er stof in de glazen.  Aan u de keus.

Sneuvelen bij u ook zoveel glazen?  U kunt het een beetje beter bestand maken tegen stoten als u de glazen in een grote met water gevulde pan zet. Doe er een handvol zout in en breng  het even aan de kook. Laat het daarna een half uurtje trekken. Laat het water koud worden en neem de glazen er pas weer uit als het water volledig is afgekoeld. De glazen zijn beter bestand tegen een stootje. Niet gebruiken met kristallen glazen.

In elkaar geklemde glazen laten los als het onderste glas in warm water wordt gezet. Eventueel nog wat koud water in het bovenste glas laten lopen. Voorzichtig uit elkaar trekken.

* Glimmende plekken in wollen kledingstukken verdwijnen door de stof direct na het doorstomen met de haar kant van een kleerborstel op te kloppen .

* Ruikt de afvoer van de gootsteen, spoel die dan door met kokend heet water met soda. (Wel de soda oplossen in het water).

Gooi af en toe een koffiefilter leeg in de gootsteen, het koffiedik neemt alle vetaanslag weg en daarmee hebt u minder kans op verstopping.

Gevoerde gordijnen vallen mooier, geven extra isolatie en beschermen het gordijn zelf tegen zon en licht. Gordijnen van een groot raam kunt u met een grote rijgsteek aan elkaar naaien. Als deze gewassen moeten worden haalt u de rijgdraad eruit. De gordijnen zijn dan handelbaar om te wassen en te drogen.

Lijkt het u moeilijk om gordijnen precies recht af te knippen? Trek een lange draad op de gewenste plaats uit en u hebt de vouwlijn meteen aangegeven.

 

Zijn uw glasgordijnen gekrompen na het wassen, torn dan de boven zoom los en zet er een valse zoom aan.

Wanneer u twee gordijnringen (aan weerskanten een) aan een poef naait, zal deze heel wat gemakkelijker te verplaatsen zijn.

Wilt u uw lichte gordijnen eens een ander kleurtje geven, doe ze dan eens in een aftreksel van rabarber in kokend water. (goed zeven voor gebruik) Hetzelfde effect wordt verkregen door een thee bad. (10 gr. op een halve liter water).

Aan een schuin dakraam kunt u zelf gordijnen spannen door aan een lap stof ringen te naaien en deze over twee latten te laten lopen die u aan de onder- en de bovenkant van het dakraam heeft gespannen.

In een interieurzaak liggen geregeld lapjes gordijnstof, soms te klein voor een heel gordijn. Maak er eens een tafelkleed van. Als de stof makkelijk te wassen is en snel droog, bent u goedkoper uit, dan met een gewoon tafelkleed.

Van een restje gordijnstof kunt u ook een applicatie maken, als er een leuk patroontje in zit. U kunt er een T-shirt mee opvrolijken.

* Grammofoonplaten moeten regelmatig met een zacht doekje worden afgewreven, een oude panty doet het prima.

Erg vuile grammofoonplaten kunnen het beste worden gereinigd met daarvoor speciaal in de handel gebrachte middelen.

Grammofoonplaten kunnen het beste plat worden weggelegd. Er mag geen klein plaatje tussen de grote liggen, aangezien deze dan kromtrekken.

* Moet u gummi voorwerpen gedurende enige tijd bewaren, strooi er van vooraf wat talkpoeder op. De gummi plakt dan niet meer. (elastiekjes van de postbode)

Gummi  artikelen die hun elasticiteit hebben verloren, worden een half uur in een mengsel van een deel ammoniak op twee delen water gelegd. Ze zijn daarna weer goed bruikbaar.

H.

* Zacht geworden haarborstels worden weer stevig als men ze even in melk doopt. Niet naspoelen.

* Is uw handdoek in de keuken altijd nat omdat de handen gedroogd worden op steeds hetzelfde stukje? Naai de onderkant eens dicht en hang de handdoek eens aan een afneembare roede.

Zijn uw handdoeken hard geworden, leg ze dan eens in een bak met schoonmaakazijn. De verhouding moet 1/3 azijn en 2/3 water zijn. Laat de handdoeken zo'n acht tot tien uur in dit mengsel liggen en was ze vervolgens in de wasmachine. Voor een nog beter effect kunt u aan het laatste spoelwater ook nog een kopje azijn toevoegen.

* Omwikkel de handvaten van pannen, potten of ketels met raffia, ze worden dan niet heet.

Laat nooit handvaten of stelen van pannen buiten het fornuis steken.

Hoeslakens die niet strak om de matras liggen kan irritant zijn. Doe het eens zo, koop een paar bretels en bindt ze onder de matras door aan de hoeslakens. Ze liggen dan strak.

De truc om hoeslakens goed op te vouwen zit hem in het feit dat de hoeken in elkaar gevouwen wordt en dan legt u de zijkanten recht. Verder vouwen zoals u het gewend bent en ze liggen goed in de kast.

 

* Honden- en kattenharen op bekleding zijn makkelijk te verwijderen door een rubberen handschoen aan te doen en er de beklede meubels mee af te wrijven. Eventueel vochtig maken.

Nog een manier om honden- en kattenharen kwijt te raken is om een vochtig gemaakte raamwisser over kleed, bank o.i.d. te halen. De vezels van uw kleed of bank gaan weer overeind staan.

Honden die schrokken, kunt u daarvan afhelpen door het eten aan te bieden in een spel of speelgoed. Dan moet er niet alleen gepuzzeld worden om het lekkers te bereiken, alles in één keer naar binnen schrokken is verleden tijd.

* Met een hongerig gevoel koopt u meer. Zorg er altijd voor, dat u geen honger heeft als u boodschappen gaat doen. Het is bewezen, dat mensen met een lege maag meer kopen dan nodig is.

* Een houtkachel in huis, denk dan aan de volgende tips:

1. Stook schoon hout

2. Stook droog hout (minstens 2 jaar laten drogen)

3. Meest geschikte houtsoorten zijn eik, beuk, vruchtbomenhout (Nederlandse hardhoutsoorten). Andere houtsoorten branden sneller op en/of vervuilen het rookkanaal meer.

4. Laat regelmatig de schoorsteen vegen.

5.Mist of windstilte geeft slechte trek in de schoorsteen en is nadelig voor de verbranding.

* De houtworm of -kever (ook wel klop kever en doodskloppertje genoemd) laat duidelijke sporen achter. Gaatjes in het hout, zaagsel op de grond. Houtworm kan men bestrijden met een mengsel van gelijke delen keukenzout, peper mosterdzaad, knoflook en alsem, gekookt in azijnalcohol. Het aangetaste hout hiermee twee keer bestrijken.

Andere bestrijdingsmiddelen: wasbenzine (de gaatjes vervolgens dichtmaken met kit of was); carbolzuur en terpentijnolie.

De familie houtworm neemt over het algemeen geen genoegen met één balk of meubelstuk. Wanneer men ergens in huis houtworm ontdekt is het zaak ook de rest van het vertrek op houtworm te onderzoeken.

De huisboktor is iets groter dan de houtworm en de gaatjes die hij maakt, ook. De bestrijding kan op dezelfde manier gebeuren.

Als uw kostbare meubel is aangetast door houtworm, dan kan het een idee zijn om naar een vrieshuis te gaan en een groot stuk daarin op te laten slaan.

Een kleiner stuk hout kan goed verpakt in aluminiumfolie worden opgeborgen in een vriezer.

* Als u een nieuw huis betrekt, plaats dan uw meubels niet pal tegen de muur, doch op minstens 15 cm. afstand.

* Uw huiskamer moet een metamorfose ondergaan omdat het jaargetijde verandert, doe dat dan goedkoop met andere kleurige kaarsen, in de herfst aardetinten en in de lente of zomer, bv. geel en groen, andere kussens of een ander vloerkleed (of zonder).

* U heeft nog een oud huishoudtrapje?   Gooi die niet weg, u kunt hem nog gebruiken om hapjes op te zetten op een feestje, (dan leuk bekleden), om stekjes of kleine plantjes op te zetten, enfin, de mogelijkheden zijn legio.

I.

* De inmaakglazen altijd eerst uitspoelen met heet sodawater en naspoelen met water. Laten uitlekken op een schone doek.

Bij het afvullen van de inmaakglazen die op een natte doek zetten om springen van het glas te voorkomen.

* Het invriezen van producten op datum kunt u gemakkelijk bijhouden door één la te reserveren voor de maanden januari t/m maart, de tweede la voor de maanden april t/m juni. U gooit dan niet zoveel onnodig weg.

* De isolerende werking van dunne gordijnstof kan aanzienlijk worden verhoogd door extra ruimte voor de plooien te nemen

J.

* Een gat in een nylon jack kunt u maken door een stuk van het beleg af te knippen en dat met een speciale lijm, die u bij de drogist kunt kopen, tegen de binnenkant van het gat te plakken.

* Japonnen die vervaardigd zijn uit dunne, glijdende stoffen kruipen dikwijls op. Vooral bij de meer mollige dames. Dit gebeurt niet als u er een loodkoordje innaait. b.v. bij de zoom.

* Jurken hebben de vervelende eigenschap om van klerenhangers af te glijden. Met een stuk zelfklevende tochtstrip op de punten van de kleerhanger is dit snel verholpen .

K.

* Kaarsen zullen langer branden, indien u in het gesmolten kaarsvet van brandende kaarsen zeer fijn zout strooit.

Met zelfgemaakte kaarsen kunt u een sfeervolle buitenverlichting maken.

Veel kaarsen gebrand en last van walm, probeer de kaarsen eens op een andere manier te doven. Gebruik een satéprikker met behulp waarvan u de pitten even in het gesmolten kaarsvet doopt. Zet ze vervolgens weer overeind.

Smelt oude kaarsenstompjes au bain marie en schep de lontjes eruit. Houdt een aantal stompjes apart, Kies een vorm waarin u de vloeibare was giet, bv. een afgeknipt melkpak. Plaats in het midden een apart gehouden kaarsstompje met een lont.

Mooi brandende kaars

Als kaarsenhouder gebruikt u oude blikken. Week de etiketten los en prik in de blikken lichtgaten in een geometrisch patroon. Haal de kaarsen uit de gietvorm en zet ze in de blikken. U kunt de zelfgemaakte kaarsen langs uw tuinpad plaatsen of los over het erf verspreiden.

Kunt u resten van opgebrande kaarsen moeilijk van de kandelaar verwijderen? Leg de kandelaar een uurtje in de vriezer, als de was bevroren is, kunt u deze gemakkelijk van de kandelaar afbreken.

Nog een tip voor restjes van kaarsen om die te verwijderen kunt u de uiteinden van de kaarsen omwikkelen met zilverfolie voor u ze in de kandelaar doet. Het verwijderen gaat dan vanzelf.

Een grote kaars brandt vaak niet helemaal mooi op. U krijgt een uitholling. Gooi hem eens niet weg, maar doe er een waxinelichtje in.

Kaarsvet op uw servies. Doe ze eens in de magnetron of verwijder het vet met een föhn. Daarna kan het kaarsvet moeiteloos met een stukje keukenpapier verwijderd worden. (servies moet wel magnetronbestendig zijn)

* Om kachelruitjes schoon te maken, maak een schuursponsje nat en doop het in as. Wrijf hiermee de kachelruitjes in en maak ze vervolgens schoon en droog met keukenpapier. Doe bij dit karweitje plastic handschoenen aan.

* Koop eens een kalender en plak op de afbeelding eigen foto’s van uw oude woonplaats of uw kinderen. Ook origineel om andermans kinderen of kaarten van iemand anders woonplaats op een kalender te plakken en cadeau te geven.

* Kant appreteren geschiedt door de vochtige kant door dun suikerwater te halen.

Zwarte kant mits niet vet geworden, kan geweekt en gewassen worden in lauw water met een scheutje ammonia of een lepel zout.

Brede stroken kant kunnen uitstekend als valletje dienen voor het raam; ook is het leuk een kanten strook met punaises langs een kastplank te prikken: het resultaat is verrassend.

Kant dat hard en breekbaar is geworden, kan men gedurende 24 uur in een goede kwaliteit olijfolie onderdompelen teneinde de vezels weer soepel te maken.

* Niet genoeg ruimte voor een kapstok of u krijgt visite en kan de jassen niet meer kwijt? Denk dan eens aan een ketting, verkrijgbaar bij een gereedschappenhandel,  met schakels groot genoeg om kledinghaken op te hangen. U heeft dan genoeg ruimte om de jassen op te bergen.

* Een muffe geur in uw oude kast? Zet er een pan met kokend hete melk op een onderzetter in. Laat de pan afkoelen en verwijder dan de pan. Zet de deur open en de lucht is weg.

Nog een idee om een kast lekker te laten ruiken, is om een lege verpakking van wasmiddel of wasverzachter (zonder dop) een tijdje in uw kast te zetten. Zo kunt u nog weken genieten van een vertrouwde geur.

Een opgeruimde kast, krijgt u door alles netjes op te vouwen, op te hangen en netjes neer te leggen. Het is even een werk, maar het resultaat is geweldig.

* Afgeprijsde coupons vinylbehang zijn ideaal om te gebruiken als kastpapier, het is oersterk en afwasbaar.

* U kunt de kastruimte beter benutten door de kopjes aan de kastplanken te hangen met schroeven. De schotels stapelt u op in de kast.

* Als uw kat in huis plast op een ongewenste plek, zet daar dan een etensbakje van de kat neer. Waar de kat eet wordt niet geplast.

** Een vies ruikende kattenbak is te voorkomen door onderin huishoudsoda te strooien op de bodem van de kattenbak.

 * Kattenharen zijn te verwijderen van stof. Neem vochtige huishoudhandschoenen. De haren rollen op bij wrijving, waarna u ze met wat keukenpapier kunt weghalen.

Ook een oude vochtige ruitenwisser doet wonderen. De haren blijven aan de rubberen rand plakken.

 

Katten- en ook hondenvlooien kunt u na een behandeling ook kwijtraken door een klein stukje van de vlooienband af te snijden en deze in de stofzuiger te doen. Zo weet u dat de opgezogen vlooien en eitjes helemaal dood zijn en niet weer vanuit de stofzuiger mijn huis in kruipen.

* Wat is katoen en wat is linnen? U komt erachter door een puntje van de stof met olie in te wrijven. Linnen zal doorschijnend worden als geolied papier, katoen daarentegen blijft ondoorzichtig.

* Kauwgom op tapijt of kleding kan makkelijk worden verwijderd door er met een ijsklontje overheen te wrijven. De kauwgom wordt hard en kan worden verwijderd.

KERST.

Een sfeervolle kersttafel krijgt u door kleuren op de tafel terug te laten komen in de verschillende onderdelen (tafelkleed, of -loper, servetten, onderborden, vaasjes/kaarsjes, etc). Ga uit van één, hooguit twee basiskleuren. Bijvoorbeeld rood-wit, rood-zilver, paars-goud.

Zorg voor eenheid in servies, glazen en bestek.

Zorg voor een paar blikvangers op tafel in de vorm van sierlijke kandelaars, mooie kaarsen of waxinelichtjes.

Vul dit aan met: afzonderlijke kleine vaasje op tafel met goud of zilver gespoten.

Bloemen (hortensia’s of artisjokbloemen)

mooie passende gekleurde cadeaulinten in een strik om de bloemen heen.

Leuke kleine menukaarten in eveneens een bijpassende kleur,

een mooi takje hulst of ander groen als natuurlijk accent bevestigd aan het servet

Een echte kerstboom blijft in conditie als u de boom met kluit koopt en deze met natte doeken omwikkelt voordat u hem in de emmer zet. Geef hem geregeld water en u heeft een kerstboom die prima in conditie blijft.

De kerstboom zal zijn naalden niet zo gauw laten vallen als hij van tevoren een dag of wat in een emmer met een mengsel van twee delen water op een deel glycerine heeft gestaan.

Lichtjes verdelen in een kerstboom is vaak een crime. Doe het dit jaar eens anders: neem evenveel knijpers als er lichtjes zijn. Verdeel de knijpers dan in de kerstboom. Als het naar tevredenheid hangt, breng dan de verlichting aan en haal telkens een knijper weg, als u de lampjes in de boom hangt.

Controleer voor de kerst uw glazencollectie. Als ze lang in de kast hebben gestaan nemen ze geurtjes op. Was de wijnglazen met overvloedig warm water waaraan een scheutje afwasmiddel is toegevoegd. Dit is eigenlijk beter dan in de vaatwasser.

Haal tegen de kastgeurtjes de glazen dus een tijdje voor de maaltijd uit de kast.

Een kerstlijst voor twee mooie dagen:

Ruim van tevoren:

- Check uw voorraad en vul waar nodig aan, van aluminiumfolie, keukenpapier en diepvrieszakjes tot bewaardoosjes. Vergeet ook kaarsen en waxinelichtjes niet.

- Sla dranken, sappen en fris in.

- Check de hoeveelheid bij elkaar passend servies. Niet voldoende? Kijk dan eens of het servies kunt combineren met oud servies. Dit kan een verrassend effect opleveren.

- Is/zijn de tafel(s) groot genoeg en zijn er voldoende stoelen.

- Is er een passend tafelkleed en is dit schoon? En zijn er voldoende servetten.

Kort van tevoren:

- Koop verse en kant en klaar producten voor uw menu,

- Maak alvast soepen en sauzen en zet ze in de vriezer. Eventueel voorbereide dressings en marinades kunnen in de koelkast.

- Ruim uw huis op en zet kandelaars en andere accessoires klaar.

- Maak uw wijnglazen schoon en droog ze voor extra glans af met een schone theedoek.

- Zet de dranken (fris, maar ook witte wijn) koud.

- Zet de tafel(s) en stoelen bij elkaar, dat scheelt gesjouw op de dag zelf.

- Maak plaats aan de kapstok.

Op de dag zelf:

- Begin op tijd! Zet het menu, incl. handelingen, volgorde en tijdschema op een velletje papier en leg dit klaar in de keuken (vergeet hierbij ook de spullen uit de vriezer niet).

- Alles wat u alvast kunt snijden, kan in afgesloten bakjes in de koelkast.

- Leg voldoende thee- en vaatdoeken klaar en zorg voor een lege prullenbak en afwasmachine.

- Dek de tafel.

- Zet op een dienblad alvast de glazen en hapjes klaar voor de borrel.

- Houd als richtlijn aan dat u twee uur van tevoren klaar wilt zijn. Zo heeft u wat adempauze voordat uw gasten voor de deur staan.

- Lukt dit niet? Geen paniek, verdeel gewoon wat taken. Laat de één de drankjes inschenken de ander het stokbrood snijden en weer een ander de kaarsen aansteken. Het verhoogt alleen maar de gezelligheid.

- De borden voorverwarmen?? Doe ze per bord 1 min. in de magnetron op vol vermogen, bij 4 borden 4 min.

Een kerststukje blijft langer goed als u hem direct na het kopen ervan bespuit met haarlak.

Kersttafel: heeft u geen grote tafel, neem dan een aantal kleine tafels die u bij elkaar zet. Gebruik een wit servies als basis de kleur komt wel van de gerechten en versieringen.

- De borden stapelt u op tafel van groot naar klein, op twee vingers van de rand van de tafel

- Een bordje met een mes voor brood zet u links boven het bord.

- Glazen staan rechts boven het bord: links het glas voor water, rechts het glas voor wijn.

- Het bestek ligt in volgorde van gebruik, wat u her eerst gebruikt, legt u aan de buitenkant, de vorken links, de messen en lepels rechts van het bord

- De lepel en vork voor het dessert legt u aan de bovenkant van het bord.

* Ketelsteen kunt u verwijderen door de ketel met azijn te vullen, daar een handvol zout aan toe te voegen en het geheel aan de kook te brengen. De ketelsteen laat dan vanzelf los. Goed naspoelen.

* Een knoop is een gouden (zilveren) ketting is moeilijk los te krijgen. Leg het desbetreffende stuk ketting op een schoteltje in een druppel olie. Met twee spelden is de knoop er zo uit.

Nog een idee is om de kettingen op te bergen in een rietje dat voor de helft van de lengte van de ketting is geknipt. Maak de ketting open, laat het aan één kant door het rietje zakken en sluit het weer.

* Een kleine keuken? Denk eens aan de binnenkant van uw kastdeurtjes. Hang pannenlappen, ovenwanten, etc. en een draadrekje met appelboor, dunschiller, knoflookknijper en alles opener aan de binnenkant van de kastdeurtjes. Met plakhaakjes, kleine schroefjes en dubbelzijdig plakband gaat dat prima.

Een idee om uw keukengerei op te hangen is een koperen gordijnroede of een houten roede op te hangen in de keukenwand en daarachter uw pollepels, gardes o.i.d. achter te hangen. Uw keukenlades zijn een stuk opgeruimder.

* Keukenscharen worden gauw bot. De scharen blijven echter scherp als u er geregeld aluminium bakjes, denk aan de onderbak van een cake of boterkoek, in dunne reepjes knipt.

* Een goedkoop kladblok wordt alsnog duur, omdat die veel inkt van een viltstift opzuigt. Kies daarom een kladblok met hard papier.

* U vergeet bepaalde kleding niet te repareren als u ze zichtbaar naast de kast ophangt, in plaats van erin.

Droog wollen kleding nooit bij de kachel of verwarming en nooit in de zon. Van zonlicht wordt het witte goed geel. Is het toch misgegaan dan kunt u proberen om het heldere wit terug te krijgen met wolwit.

* Een lekker geurende kledingkast kunt u verkrijgen door er een sinaasappel vol geprikt met kruidnagels in te hangen.

Motten in een kledingkast kunt u bestrijden door er laurierbladeren in te leggen ook in de laden. Ververs ze wel elke twee weken.

* Kledingstukken die u aan wilt en nog vochtig zijn, kunt u drogen met een föhn.

Als men een kledingstuk in een speciale kleur verft is het handig om tegelijk een flinke lengte naaizijde – door een katoenen lapje geregen – mee te verven. Voor kleine reparaties is zodoende altijd de goede kleur voorhanden.

* Kleedjes glijden minder gemakkelijk weg op een (te) glad gewreven vloer, indien u antislip onder de kleedjes legt.

* Jurken met een wijde hals glijden niet van de kleerhanger af als de uiteinden van het hangertje worden omwonden met elastiekjes.

* Klompen krijgen een langere levensduur wanneer er een dun leren zooltje onder wordt geplakt.

Meestal heeft de kap van de klomp een scherpe rand, die pijnlijke plekken op de wreef van de voet kan veroorzaken. Wanneer men de rand even schuurt, is het euvel verholpen.

* Uitgezakte knieën in herenpantalons kunt u voorkomen door aan de binnenkant een stukje zijde te naaien.

* Keurig uitgedost op visite willen gaan en daar gaat het knoopje van de blouse van je allermooiste kleur. Zet het knoopje eraan met witte draad, die heeft u meestal wel in huis, neem een viltstift van de kinderen en stift het draadje als de knoop is aangezet in de kleur van de blouse.

Knoopjes van kledingstukken gaan zelden los als u bij aankoop gelijk een stipje nagellak vastnaait

Een wollen draad is sterker dan katoenen garen en kan dan ook beter worden gebruikt voor het aanzetten van knopen aan kinderkleding.

Bij het aanzetten van knopen aan dikke stof lukt het beter om ruimte tussen de knoop  en de stof te krijgen (voor het omwinden van de draad) als men even een lucifershoutje op de knoop mee naait, dat men er later gemakkelijk uittrekt.

 

Een reserveknoop is altijd te vinden als hij aan de binnenkant van het kledingstuk wordt genaaid.

Veel werk om een de juiste knoop te zoeken in uw knopendoos? Doe het eens zo: rijg aan bloemendraad alle knopen van één soort en daarna rijgt u knopen van één kleur bij elkaar.

Naai een knoop met vier gaatjes met twee aparte draden. Als er een draad versleten is, hangt de knoop nog aan de andere.

* Een knoopsgat in zware stof wordt prachtig recht als men de stof over een stuk zeep spant en de snee met een scheermes maakt.

* Wanneer de knop van een pannendeksel is weggeraakt, kunt u als noodoplossing er een kurk voor in de plaats nemen. Deze kurk zal de warmte niet geleiden.

* Een tweede leven voor uw knuffel. Maak aan de onderzijde een sneetje en laat de inhoud eruit lopen. Vul hem dan met een plastic zak met zand. U kunt de knuffel  dan gebruiken als deurstopper.

Leg de knuffels van uw kinderen af en toe eens in de vriezer, de lage temperatuur doodt de aanwezige huisstofmijt.

* Geen koelelementen in huis? Neem lege flesjes van bv. mineraalwater, vul ze met water, vries ze in en u hebt alternatieve koelelementen. Bovendien heeft u lekker fris water bij de hand.

* Hoe koud is de koelkast?

Voor een vriesvak is de temperatuur -18C.

Voor het koelgedeelte 4C.

De inhoud van diepvries, groente la en flessenrek spreekt voor zich.

Voor het koelgedeelte wordt de volgende indeling geadviseerd:

Bovenste plank: kaas en boter, het is er iets minder koud, wat de smaak ten goede komt.

Middelste plank: melk.

 

Onderste plank: vis of vlees mits goed verpakt, zodat ze niet op andere vleeswaren kunnen lekken en op die manier kruisbesmetting kunnen veroorzaken.

De glasplaat is eveneens de beste plek om voedsel uit de diepvries te ontdooien; dat is een stuk hygiënischer dan buiten de koelkast en door de rest kou verbruikt de koelkast minder stroom.

Het flessengedeelte in de deur van de koelkast heeft altijd vieze plekken van kleverige verpakkingen en flessen. Dit kunt u voorkomen door daar een in de lengte dubbelgevouwen stuk keukenrol neer te leggen. Een paar keer in de week verschonen, scheelt extra werk.

Maak de randjes van de koelkast of andere moeilijke plekjes schoon met wattenstaafjes, gedrenkt in het sopje waarmee u poetst.

De rubber strips van koelkast en diepvries blijven langer hun afsluitende en isolerende werk doen als ze geregeld worden ingewreven met talkpoeder.

De koelkast zal minder ijs vormen van de daarin aanwezige waterdamp, als u de regelaar beter afstelt en de temperatuur zodanig kiest, dat het in de grote bergruimte tussen 0 en 3 graden Celsius (dus juist boven het vriespunt) blijft.

Geurtjes in de koelkast kunt u verdrijven door een halve appel in de koelkast (wel elke week vervangen)  te leggen.

Ook droge, oude koffieprut helpt en vooral een schoteltje met fijngemalen koffie helpt tegen geurtjes in de koelkast.

Als de schoonmaak van de koelkast gebeurd is, doe er dan de bewaarde inhoud van een koelbox samen met de koelelementen. Zo is de koelkast snel weer op de juiste temperatuur.

Als u een feestje geeft en u heeft werkelijk geen ruimte meer om iets koel op te bergen, dan zou u het rooster van de oven bovenin de oven kunnen leggen met daarop vier koelelementen. U heeft dan een prima tijdelijke koelkast.

 

* Een koffer die lang niet gebruikt is, kan muf ruiken. Een oplossing voor dat probleem zijn kattenbakkorrels. Doe de korrels in een doosje en leg dat een nacht in de koffer. De geur is verdwenen.

Koffer op zolder staat leeg. Vul hem eens met zaken die u niet direct nodig heeft. De koffer blijft beter in vorm en de rommel is uit zicht.

Koop koffers niet te groot, ze moeten in uw auto passen, een enorme koffer is te zwaar om te tillen, vooral in het boven rek van de trein, b.v.

* Gewone koffiebonen kunt u wel gebruiken voor een espressoapparaat het gaat er niet kapot van, maar de smaak komt het niet ten goede. Een espressoapparaat laat de koffie maar heel kort in aanraking doen komen met het water. Om die reden is espresso koffie extra gebrand voor meer smaak.

* Koffiedik kan men gebruiken om haringlucht van bestek en borden te verwijderen.

* Witte koks kleding is stug en snel vies. Bij die witte was kunt u een zakje bakpoeder voegen en de witte was wordt weer als nieuw.

Ook insmeren met groene zeep en laten weken is een oplossing. Daarna gewoon wassen in de wasmachine.

* Bent u in het bezit van een ouderwetse kolenkit en doet u er niets mee? Gebruik hem eens als paraplubak nadat u  hem een schilderbeurtje heeft gegeven.

* Hoe krijg ik kook- en rookluchtjes uit mijn huis? Zet een bakje spiritus in uw huiskamer en u zult zien dat de volgende ochtend de nare kooklucht is verdwenen. Ook rooklucht verdwijnt met een bakje spiritus.

* Als u koper gepoetst hebt, wrijf het dan nog eens na met toiletpapier of keukenrol. Het koper blijft dan langer mooi.

Gepoetst koperwerk blijft langer mooi door ze met petroleum na te wrijven. Ook het aanbrengen van een dun laagje witte was na het koperpoetsen bewaart de glans langer.

Een vernislaag op koper kunt u verwijderen door de lak te betten met alcohol, blanke spiritus of eau de cologne. Zo nodig enkele keren herhalen.

Koperpoetsen een langdurig werkje? Niet als u het koper insmeert met een anti kalk product. Daarmee lost het vuil op.

Ook verdwijnt de grauwe waas op het koper als sneeuw voor de zon. Eventueel kunt u ze daarna met koperpoets oppoetsen, daarmee wordt een beschermend laagje over het koper gelegd.

Nog een manier is koper afwrijven met azijn en zout. Een tandenborstel helpt u met de moeilijke hoekjes. Naspoelen met schoon water en daarna poetsen met koperpoets.

* Als u in een koude kamer slaapt, leg dan onder de matras een laagje kranten, dit houdt de warmte zeer goed vast.

Een krant tegen het raam beschermt de planten tegen de kou.

Natte kranten zijn prima voor het vervoeren van breekbare zaken, zoals vaasjes, kopjes en eieren. De krant droogt hard op en geeft dan extra bescherming.

* Krantenpapier is geweldig isolatiemateriaal. Een krant onder de trui houdt het lichaam warm bij strenge kou.

* Krasjes op een ruit kun je eenvoudig laten vervagen. Doe wat zilverpoetsmiddel op een doek en wrijf met ronddraaiende bewegingen over de kras. Zo neemt u de scherpe randjes van de kras weg en valt deze minder op. Wel even goed nawrijven met een schone doek.

Krasjes op CD/DVD kunt u wegpoetsen met autowas. Wrijf met draaiende bewegingen de kras in en poets de CD/DVD met een schone, droge doek.

* Kreukels in een T-shirt zijn zo verdwenen als je het shirt warm maakt met een föhn en tegelijkertijd rechttrekt. De kreukels zijn verdwenen. Hou voor de veiligheid de föhn wel op enige afstand van het shirt.

Kreukels in wollen stoffen verdwijnen als u deze stoffen ‘uithangt’ . Gun uw kleding derhalve af en toe wat rust en ze blijft langer goed.

* Als er op een etiket ‘krimpvrij’ staat, wil dat niet zeggen, dat een kledingstuk niet krimpen zal tijdens een wasbeurt. Het betekent alleen, dat het stuk textiel weinig zal krimpen, hoogstens een procent. Stoffen die niet krimpvrij zijn gemaakt kunnen daarentegen vele centimeters verliezen.

* Dof geworden kristal maakt u schoon met WC eend, daarna opwrijven.

* Kruidenpotjes zijn moeilijk te stapelen in uw keukenkastjes, doe het eens zo: neem een lege houten verpakking van twee wijnflessen bv. en leg die achterin het kastje. Als de vorm van de verpakking maar langwerpig is.

* Kruiken van metaal zijn vaak moeilijk open te krijgen. Die het eens zo: druppel een beetje afwasmiddel langs de dop en de kruik gaat open.

* Een kruippakje van uw baby kan een mouwslab worden door er rits eruit te tornen en de in de hals een knoop en knoopsgat te maken. Wanneer u het pak vlak onder de taille afknipt, en het uw peuter achterstevoren aantrekt heeft u er een fijne mouwslab bij.

* Kunstzijde rekt gauw. Dit gebeurt niet als de stof liggend wordt bewaard.

* In een te grote kurk snijdt u een driehoekige inkeping, de kurk trekt in de flesopening vanzelf weer dicht.

Een kurk kunt u uit een lege fles verwijderen door ammoniak in de fles te gieten. De kurk lost in enkele dagen op.

Kurken die een poosje in  olie hebben gelegen, kunnen dienst doen als luchtdichte afsluiting.

Een andere manier om kurk in een reeds geopende fles te krijgen is hem om te keren. De bovenkant is vaak dunner dan de onderkant. Een paar minuten laten zitten.

Heeft u moeite de kurk uit de fles te krijgen, houd de flessenhals dan eens onder de warme kraan. Het glas zal hierdoor een beetje uitzetten, waardoor de kurk  zich er ook makkelijker uit laat trekken.

Harde kurken worden zacht als ze droog worden verhit of gekookt in zout water. Bij toepassing van het laatste middel verliezen ze ook de nare lucht, doe oude kurken vaak hebben.

huishouden l t/m p

L.

* Veel laarzen in uw schoenenkast en te weinig laarzenspanners. Neem eens de lege ronde kokers van chips. De schacht blijft zo mooi rechtop staan.

Natte laarzen kan men van binnen snel drogen met behulp van de haarföhn.

Van kinderlaarzen slijt over het algemeen de hiel nogal snel ten gevolge van het verkeerd uittrekken. De laarzen,  waarmee dan niet meer door de plassen kan worden gestampt, hoeven evenwel niet te worden weggegooid. Met behulp van een scherp mesje kan er nog een leuke slipper van worden gemaakt. 

Het aantrekken van laarzen zonder rits gaat gemakkelijker met een plastic boterhamzakje om de voet. Als de laarzen  zijn ingelopen, kunnen ze zonder zakje worden aangetrokken.

Hang  laarzen en basketbalschoenen eens op een touwtje gespannen onder een plank in de kast met wasknijpers. Zo wordt de boel overzichtelijker en blijven de laarzen mooier in model.

* Verwijder een label in nieuwe kleding direct als het overal boven uitsteekt. Als het een was etiket betreft, kunt u dat best ergens anders bewaren. Let ook op labels in uw lingerie. Vaak ziet u onder een doorschijnende bloes en dat staat slordig. 

* Het is gevaarlijk als u op een ladder staat en te ver naar opzij buigt, verzet de ladder tijdig.

Ladders glijden op een gladde vloer niet weg als aan de onderkant rubber- of viltdopjes worden bevestigd. 

* Slecht schuivende laden bestrijkt men met talkpoeder, droge zeep of kaarsvet.

* Het strijken van lakens kan een crime zijn. Doe daarom de frisgewassen, droge hoeslakens om de matras en strijk ze dan. Heel handig en het ligt meteen strak en goed.

Lakens die in het midden dun geworden zijn kan men nog goed gebruiken, als men ze doormidden knipt en de twee delen op elkaar stikt, zo'n lakentje kan men als een van de kinderen ziek is in het kinderbed leggen als bescherming van het beddengoed. Het kind kan dan zonder veel problemen in bed met viltstift, verf en plaksel bezig zijn. 

Vouw bijbehorende kussenslopen eens in de lakens, u kunt alles dan veel makkelijker terugvinden. 

 

gloeilamp

spaarlamp

halogeen lamp

 ledlamp

* 1. Gloeilampen In een gloeilamp wordt licht geproduceerd als er stroom door de gloeidraad loopt. De lamp

 geeft 5 tot 10% licht. De rest van de energie (stroom) wordt omgezet in warmte.

Voordelen: 

- Direct licht bij aanschakelen

- Geschikt om te dimmen

- Keuze in lichtkleuren, helder, warm wit en flame (geelachtig)

Nadelen:   

- Energielabel E, F of G (zeer onzuinig) 

- Korte levensduur 1.000 tot 1.500 branduren (ong. 1 jaar)

2. Spaarlampen zijn eigenlijk opgevouwen tl-buisjes met een normale fitting. Hij geeft ong. 35% van de opgenomen energie af in licht.

 Voordelen:

- Energielabel A of B (zuiniger dan gloeilamp)

- Lichtkleuren variëren van koel wit tot warm gelig.    

- Langere levensduur dan gloeilamp 5.000 tot 9.000 branduren (6 tot 15 jaar)

Nadelen:

- Langere opstarttijd tot volle lichtsterkte

- Duur in aanschaf

- Niet allemaal dim baar (zie verpakking)

- Als ze kapot vallen, scheiden ze kwik af en dat is niet milieuvriendelijk. Inleveren bij Klein Chemisch Afval

3. Een halogeenlamp is gevuld met gas waaraan halogeen is toegevoegd. Hij is 20% zuiniger dan een gloeilamp.   

Voordelen:

- Direct volledig licht

- Lagere levensduur dan gloeilamp, 2.000 branduren (2 tot 4 jaar)

- Sfeervoller licht dan dat van de spaarlamp

- Altijd te combineren met gloeilampdimmer

Nadelen:

- Energielabel D (minder zuinig dan spaar- en ledlampen)

De Ecco-halogeenlampen zijn nog 20%  zuiniger dan gewone halogeenlampen.  

4. Led lampen is een soort chip die licht uitstraalt als er stroom doorheen gaat.

Een led lamp geeft ong. 50% van z’n opgenomen energie af in licht.

Voordelen:

- Energielabel A (zeer zuinig) Led lampen zijn tot wel 80% zuiniger dan gloeilampen.

- Langste levensduur van alle lampen, 25.000 branduren (ong. 25 jaar)

- Geeft direct volledig licht

Nadelen:

- Duur in aanschaf

- Niet allemaal dim baar (kijk op verpakking)

- Minder lichtspreiding dan bij halogeen- of spaarlamp. Er zijn veel led’s (en dus lumen) nodig om een hele ruimte te verlichten.    

Gloeilamp vervangen; voor lang en veel licht in een ruimte zijn spaarlampen of led lampen heel geschikt.

Gloeilamp vervangen; voor kort veel licht een Ecco-halogeenlamp of led lamp, voor b v. in de WC of voorraadkast. 

Gloei- en halogeenlampen mogen gewoon bij het huisvuil.

Spaar en led-lampen moeten bij het Klein Chemisch Afval omdat ze stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. U kunt deze lampen ook vaak inleveren bij aankoop van een nieuwe tl-, spaar of led lamp.

Bij lampen wordt de sterkte van het licht voorheen in watt uitgedrukt. Bij led lampen is dat niet mogelijk. Daarom staat sinds kort het aantal ‘lumen’ op de verpakking van lampen.

Handig om te weten: het aantal lumen is ong. gelijk aan tien keer het wattage van de gloeilamp.

Een gloeilamp van 40 watt is dus gelijk aan 300 tot 500 lumen. Kies een hoog aantal lumen per watt dat betekent veel licht voor weinig stroom.   

In uw badkamer moet verlichting aan speciale eisen voldoen. Belangrijk daarbij is de mate van waterdichtheid. Deze wordt aangegeven met een IP code, de International Protectie code. De code bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer zegt iets over bescherming tegen stoten. Het tweede gaat over de waterdichtheid van een lamp of apparaat. 

Een transformator, ook wel trafo genoemd, zet 220 Volt om in 12 Volt. Een aantal halogeenlampen brandt alleen op 12 Volt (laagspanning) en kan dus niet zomaar op het lichtnet aangesloten worden. Daarvoor is een trafo nodig, die meestal is ingebouwd in de armatuur Is dat niet het geval: vaak staat op de verpakking wel vermeld welke trafo nodig is.

Let op: een dimmer voor dit soort lampen moet geschikt zijn voor de transformator die wordt gebruikt.  

Lampenplan  :

- Begin met een algemene lichtbron voor basisactiviteiten in elke ruimte, licht dat de kamer verlicht als het schemerig wordt. Die komt meestal op dat ene, centrale punt in de ruimte aan het plafond, maar het kan ook een zgn, omhoog schijnende zijn die juist veel licht naar het plafond straalt.

- Maak vervolgens een extra lichtpunt bij de bank en/of fauteuil. Afhankelijk van uw wensen kan dit een feller functioneel licht zijn om bv. te kunnen lezen of juist een lamp met een dimmer om meer sfeer te creëren.

- Maak lichtpunten op verschillende hoogtes voor wat variatie en schaduw in de lichtval. Dus een lage staande lamp bij de stoel om bij te lezen, een tafellamp op een dressoir bv. en een hanglamp boven de eettafel. Experimenteer om te bekijken wat voor welke activiteit uw gewenste sfeer oplevert.

- De lamp boven de eettafel moet niet te hoog hangen ± ong. tussen 70 cm. en 1 meter boven de tafel. Dit zorgt voor voldoende licht en sfeer op tafel.

- Bepaal verder welke elementen nog afzonderlijk verlicht moeten worden., bv. met een spot. Denk hierbij aan een schilderij, boekenkast of piano

-Overweeg welke lampen gedimd  moeten kunnen worden en, indien mogelijk, welke kleursterktes – bv. fel wit of juist zachter geel- ze moeten hebben, Een lamp voor algemene activiteiten mag best fel en koel zijn, zolang de sfeerlamp op het bijzettafeltje maar zachter en warmer gezet kan worden. Er zijn speciale dimbare led- en spaarlampen te koop.   

                   

* Leer goedkoop glanzend en waterafstotend maken en houden, gebruik dan eens uierzalf, de gewone uit een grote, voordelige pot.  

Leren kledingstukken moeten geregeld worden ingevet om het leer soepel te houden. Men kan er speciaal leervet voor nemen, maar ook wonderolie of leer zeep.

Valse plooien in leren jassen worden verwijderd door het kledingstuk in hete stoom te houden. In het vochtige leer laat de plooi zich gemakkelijk gladstrijken met de hand.

Hard geworden leren broeken worden weer zacht door ze te weken in water waaraan olijfolie is toegevoegd. (op 4 l. water 2 eetl. olie).  

Lakleer wordt weer als nieuw door het af te wrijven met een in melk gedoopte zachte doek.  

* Uw huis in lentesfeer brengen, kan met grote potten met gele citroenen en groene limoenen. Ziet er lekker fris uit.

Ook gele en groene kaarsen laten het huis in lentesferen komen.

Een stapel nieuwe theedoeken (geel en groen) kunnen een lentesfeer oproepen, net als een bos narcissen.

Geurkaarsen met een lentegeur zoals gras, limoen en appel doen de lentesferen goed.

 

* Als u geen licht hebt in de schuur, hang dan een tentlamp aan een haak bij de deur. Een beweging naar de schakelaar en u hebt licht.

 * U heeft geen linnenkast meer nodig als u alles opbergt waar u het nodig heeft. Badhanddoeken, washandjes, etc. in de badkamer. Werkdoekjes, theedoeken in de keuken, en lakens in de eigen kledingkast.  

* U heeft vast wel eens gedacht dat het zonde was om een huls van een lipstick weg te gooien. Doe het eens zo: maak de huls schoon en gebruik hem als naaldenkoker, pillendoosje of een bergplaats voor veiligheidsspelden.  

* Omdat logeerbedden uiteraard niet altijd gebruikt worden en dan muf gaan ruiken, is het een idee om tussen de lakens geparfumeerde droogtrommeldoekjes te leggen. De logeerbedden ruiken dan heerlijk fris.

* Als uw kind gaat logeren, geef dan een nachtlampje mee dat direct in het stopcontact gestopt kan worden. De logé hoeft dan niet in het donker te tasten. 

* U wilt u eigen luchtje in huis? Spuit wat op een gloeilamp en als u het licht aandoet, verspreidt dat het geurtje. Leuk voor op uw toilet.  

Vochtige doeken nemen sigarettenrook en vieze lucht van verschaalde drank weg.

Een pan heet water, waaraan een paar druppels lavendel- of eucalyptusolie zijn toegevoegd, zorgt voor een aangename lucht in de kamer.  

* Luciferdoosjes zijn vaak saai. U zou kunnen overwegen een mooi blikje te nemen en daar het strijkvlak op te plakken.  

* Luizen op uw hoofd?

 1. Investeer in een luizencape en luizenzak. Op scholen zijn ze vaak aanwezig, maar ze zijn ook handig voor BSO, gymles en sportclubs.

2. Luizenalarm op school? Kammen, kammen en nog eens kammen.

3. Behandel het haar met een speciale lotion. Wikkel wel een handdoek om het hoofd als er lotion gebruikt wordt, tegen de stank.

 

* Maak in plaats van een ophanglusje eens een elastiekje in de kleding van de kinderen. Die geven beter mee en trekt niet zo snel kapot.  

* Lijmresten uit kleding verwijderen kan met aceton of leg een stuk keukenpapier op de vlek en strijk die weg.

Voor een echt veilige manier koop een lijm verwijde raar bij de drogist. Druppel er wat van op de lijm, laat het even inwerken en veeg met een tandenborstel de stroperig geworden lijm weg.

Lijm (plaksel) droogt niet zo  gauw in als men in de pot een stukje kamfer legt.

Uiensap is een goedkope en duurzame lijm waarmee men bv. papier op metaal kan plakken als het metaal eerst met sodawater is af gewassen.  

 

M.

* Een machinenaald breekt niet zo makkelijk op dikke stof, als u haar even met zeep inwrijft.

* Met een magneetje kun je b.v. aardappelschilmesjes ophangen in de keuken. Het mesje is nu steeds bij de hand, gemakkelijk in het bereik en kinderen kunnen er niet bij.

 

Een magneetje in uw naaidoos  zorgt ervoor dat naalden en spelden niet gaan zwerven.

Ook handig bij het oprapen van gevallen naalden of spelden.

* Gaat uw magnetron na verloop van tijd minder fris ruiken, zet er dan een glas water in met het sap van een citroen en drie kruidnagels. Zet de magnetron 5 min. op de hoogste stand en de luchtjes stomen weg. 

* Manden blijven langer heel als onder de bodem een houten kruis wordt gespijkerd.

Manden worden schoon geborsteld met warm water waarin een schep zout is opgelost. De mand frist er niet alleen van op, maar krijgt door deze behandeling ook een langere levensduur, aangezien het materiaal dan niet zo uitdroogt.   

* Een zwart marmeren schoorsteen die dof is geworden, kunt u weer glanzend krijgen door hem enige malen met zwarte was te behandelen.

Marmer wordt weer glanzend door het af te wrijven met een oplossing van gele was in terpentijn.

Marmerplaten kunnen ook afgewreven worden met olie, goed uitwrijven!  

* Indien een matras te dun of te hard is, leg er dan een stuk schuimrubber van hetzelfde formaat op en de geplaagde slaapt heerlijk.

Matrassen met een binnen vering mogen niet geklopt worden; ze moeten of geborsteld, of met de stofzuiger behandeld worden.

Matrassen gemaakt van schuimrubber mogen wel gelucht worden, maar niet in de zon.

 

* Als u melk morst, neem dit dan eerst op met keukenpapier. U voorkomt hiermee dat uw vaatdoek snel zuur gaat ruiken. 

* Een glazen melk op schuimer op een inductieplaat wordt niet warm. Zet hem dan eens in een ijzeren pannetje en het wordt wel warm.  

* Gesneden groenten of vlees kunt u beter met de bovenkant van een mes van de snijplank afschuiven. Anders is vooral bij hardere snijplanken het mes snel bot.

Messen mag u eigenlijk nooit in kokend water afwassen. Ze worden hierdoor eerder bot.

Scherpe messen in uw keukenla kunnen gevaarlijk zijn. Doe ze, als u de ruimte heeft, eens in een lege keukenrol. Snij een zijkant open en niet de bovenkant vast. Doe daarin de messen en ze zijn niet gevaarlijk meer. 

* Zorg ervoor dat u altijd uw zaklamp kunt vinden in geval van een stroomstoring. Leg hem bv. op een makkelijke plek in uw meterkast.   

* Gelakte meubelen moet u niet boenen met boenwas e.d., maar gewoon afnemen met een vochtige doek en opwrijven met een wollen doek.

Hardhouten meubels zijn schoon te maken met een mild sopje van groene zeep en een harde borstel. Dit geldt ook voor teakhout en zachthout.

Zachthout kunt u het beste jaarlijks behandelen met lak, verf of een impregneermiddel voor meubels.

 Rotan, pitriet en bamboe tuinmeubels kunt u afborstelen met een harde borstel en koud water met een schep zout erin. Ter bescherming van deze meubels kunt u ze aflakken met een blanke buitenlak.

Houten en rieten meubels kunnen na verloop van tijd vergrijzen. Schrobben helpt daar niet tegen, maar een hout ont grijzer wel. Vaak krijgt het hout al na één behandeling zijn oorspronkelijke kleur terug.

* Wilt u geen mieren in uw huis, leg dan op de drempel en in de hoeken van de keukenkastjes een klein beetje kaneel. Gegarandeerd dat ze wegblijven.

* Dek een mixer kom af met een velletje aluminiumfolie als u hem gebruikt, u vindt dan niet overal spetters tot ver in de omtrek.  

* Wilt u een nieuwe sfeer in huis en weet u nog niet hoe? Maak dan eens een moodboard.

1. Verzamel alles wat u aanspreekt , denk aan kleurpaletten, vormen, (internet)foto’s, knipsels, etiketten, verpakkingen, reepjes stof, een blad van een boom, stickers, zelfs papieren servetjes met een motief.

2. Plakken: neem een groot stuk karton of een prikbord. Leg de plaatjes een beetje over elkaar tot een mooi geheel en plak met lijm of (gekleurd) tape vast.   

 

* Motten kunt u verdrijven met een citroen met kruidnagels in een netje. Hang dit netje in

de kledingkast. Als de citroen is ingedroogd, hangt u gewoon een nieuwe in de kast.

Motten komen beslist niet in een kast, waarin de lucht hangt van notenboombladeren, gedroogd lievevrouwenbedstro, kamfer, azijn of terpentijnolie.

Motten hebben ook een hekel aan drukinkt en in krantenpapier gewikkelde kleding (bv. bontkragen) zal dan ook geen mottenbezoek krijgen. De kranten moeten wel om de paar maanden worden vernieuwd.  

De overbekende mottenballen (kamfer) werken natuurlijk ook uitstekend.

De viltlaagjes in de piano kunnen tegen motten worden beschermd door ze te bestrooien met peper.

* De kleine donkere mug, die in wastafels en op muren rondscharrelt, is de mot vlieg. Hij beweegt zich springerig of loopt rond. De motvlieg legt eitjes in het vieze laagje, dat zich ophoopt in afvoerpijpen. Wil men ze, hoewel ze niet schadelijk zijn, bestrijden, dan moeten de zwanenhalzen van de afvoerpijpen worden gespoeld met kokend sodawater.  

* Mouwen  van kleding kunnen zo irritant tussen de deuren van uw kledingkast blijven zitten. Doe de mouwen eens in de zakken van de kleding. 

Mouwen slijten minder gauw op de ellebogen als op die plaats aan de binnenkant van de mouw een stukje stevige, rekbare stof (bv. van het bovenstuk van een kapotte sok of panty) wordt genaaid. 

Ook door een winterjas kan tocht komen, als de mouwen te wijd zijn. Koop dan eens losse boorden en zet die in de winterjasmouwen, of brei ze.  

* Muggen houden niet van knoflook. Hang netjes met knoflook rondom de tent en de muggen blijven weg. 

Tocht jaagt muggen de deur uit. Een poosje de ramen en deuren tegen elkaar open zetten en de muggen zijn spoorloos verdwenen.

Andere middeltjes om de muggen op een afstand te houden zijn: een paar druppels citroenolie of lavendelolie op hoofdkussen of bovenlichaam, een doorgesneden citroen naast het bed.

De grootste vijand van de mug is de ricinusplant (of de wonderboom). Met zo'n plant voor de deur of het raam hoeft men niet zo bang te zijn voor muggen. Als er kinderen in huis zijn, moet men overigens wel voorzichtig zijn met deze plant, de zaden zijn zeer giftig.

Wanneer men de blote huid inwrijft met water met azijn, blijven de muggen uit de buurt.

* Het beste is om muizen in huis te voorkomen. Open kelderramen kan men daarom het beste afsluiten met fijn gaas, evenals de spleten en gaten in muren, die breder zijn dan 7 mm. Muizen zijn ras acrobaten, ze zijn in staat tegen loodrechte muren op te klimmen.

Een oud middel tegen muizen is een paar takken vlier, met bladeren en bessen, onder de vloer en op zolder of vliering te leggen.

* Mijten zijn dol op vochtige plekjes en nestelen zich in keukenkastjes, waar ze zich snel vermenigvuldigen. Het zijn piepkleine beestjes, die men alleen ziet als men heel goed kijkt. 

De meelmijt komt het meest voor, vooral in pakken meel, die te vochtig worden bewaard, maar ook in oude kaas. Bij twijfel kan men het beste een beetje meel glad op een bord uitstrijken en zo een kwartier laten staan. Zitten er mijten in, dan zal het meellaagje minder glad worden omdat de mijt er in rondloopt.

Door mijten aangetaste voedingsmiddelen gaan zoetig ruiken. Bovendien gaat de smaak achteruit en zijn ze voor verdere consumptie onbruikbaar.

Mijten kunnen alleen worden voorkomen door het voedsel zo droog en koel mogelijk te bewaren.

Kaas kan tegen kaasmijt (die ook in granen en meel voorkomt) worden beschermd met een laagje paraffine.             

N.

 * Moeite om een draad in een naald te krijgen? Het gaat een stuk makkelijker als u achter de naald een papiertje houdt.

* Kinderpyjama’s en nachtponnen moeten gemakkelijk zitten, zodat het kin zich er vrij in kan bewegen. Uit de boze zijn knoopsluitingen op de rug en knellend elastiek in de mouwen of aan de hals van nachtkleding. De winterpyjama of pon moet lekker warm zijn, maar liefst wel van poreuze stof, aangezien kinderen snel transpireren. Flanel is voor dit doel geschikt. 

Uw kind wil geen afscheid nemen van een nachthemdje. dat te kort is. Neem dan eens een T-shirt in een bijpassende kleur en zet die aan de het nachthemd.  Als u de boordjes van het nachthemd weer aan het T-shirt zet, wordt het nachthemd nog een creatie.  

 * Heeft u een kind dat voor dag en dauw opstaat omdat het nog geen klok kan kijken. Koop dan eens een nachtlampje met timer. U stelt de juiste tijd in en uw heeft er geen kind meer aan.  

* Nagellak is geschikt om kleine gaatjes in de waterleidingpijp te dichten.

* Een doorgeprikte dop van een nagellakflesje kan dienst doen als uiteinde voor een gordijn, een zonwering of windjackkoord. 

* Nikkelen of verchroomde rijwielvelgen kunt u schoonmaken met koperpoets.

Nikkelen voorwerpen die zijn gaan roesten kunt u behandelen met petroleum. Vaak is meer dan één behandeling nodig.

Vernikkelde voorwerpen moet men als het enigszins kan, niet in een vochtige ruimte bewaren. Als ze niet gebruikt worden, doet men het beste ze met een dun laagje vaseline in te smeren. Dit werkt beschermend.

 

* Een ladder in een nylonpanty gaat niet verder als hij wordt aangestipt met zeep, een beetje nagellak of velpon.

Nylonkousen worden sterker als ze voor het dragen ong. 24 uur in het vriesvak van de koelkast worden gelegd. Langzaam laten ‘ontdooien’.

O.

* Koop voor een lekkende oliefles eens een tuitje bij de slijter voor een jeneverfles en draai die op de oliefles.

* Olijfolie  is goed om een zemen lap die hard is geworden, te laten weken in een emmer water waaraan een lepeltje olijfolie  is toegevoegd. Roer het water geregeld door, dan is het resultaat beter.

* Voeg een onderdelenpakketje en wat extra gereedschap bij de bagage, zodat u onderweg de juiste bougie, een passende ventilatieriem, zekeringen en lampjes e.d. te beschikking heeft.

* Nieuw ondergoed en ook T-shirtjes kan men het beste voor het wassen een poosje in koud water zetten. Het krimpt dan minder in de was.  

Ondergoed dat oud is kan men bewaren voor de vakantie. Ze kunnen dan na gebruik weggegooid worden en hoeven niet te worden gewassen. 

 

* Doe het ontdooien van uw vriezer eens tijdens een vorstperiode. U hoeft dan niet te zoeken naar opbergruimte voor de ingevroren waar. Stal het eens op bv het balkon, weliswaar afgedekt.

* Wat te doen met die fraaie oorbel, waarvan het bijbehorende exemplaar is zoekgeraakt? Dikwijls doet hij het nog goed als hanger aan een kettinkje.   

Oorbellen kunnen overzichtelijk worden opgeborgen door ze aan een riem of stuk band te klemmen . 

* Verliest u een oorbelletje of iets anders dat heel klein is, doe dan een nylonkous om de stofzuigermond, dan blijft uw verloren voorwerp daarin zitten. Het overzicht kwijt welke steekoorbellen bij elkaar horen. Steek ze eens in een schuursponsje, uiteraard stel bij stel. Het sponsje kunt u in een la leggen of in een doosje doen. U heeft meteen de goede oorbellen bij elkaar.

* Naai op een groot effen badlaken washandjes in kleuren die goed bij elkaar passen. Laat de schoenmaker bovenin de handdoek een paar ogen slaan en hang uw opbergzak in de badkamer. Fijn voor krulspelden, badschuim, haarborstel, tandenborstel en -pasta, en nog veel meer.  

* Opruimen: 

- Kranten die ouder dan een dag zijn evenals weekbladen en huis- aan huisbladen die ouder dan een week zijn, gaan bij oud papier. Heeft u een artikeltje dat u wilt bewaren, direct uitknippen en opbergen in een multomap.

- Op de brievenbus plakt u een sticker dat ongeautoriseerd drukwerk aan u voorbij mag gaan.

- Alles wat over de uiterste houdbaarheidsdatum is - medicijnen, make-up, zonnebrandolie, conserven in glas en blik – gaat eveneens de deur uit.

- Kleding die twee jaar niet gedragen is, weg ermee.

- Dat geldt ook voor schoenen.

- Gooi of geef, bij elk ding dat u koopt, twee dingen weg. Aan familie, kennissen of een winkel met tweedehands spullen.

- Maak een foto van grote knutsel of tekeningen die een tijdje op de kast hebben gestaan of gehangen en niet in een map passen. Het ruimt lekker op en de herinnering blijft bewaard.

- Hang tijdens het koude jaargetijde een opbergmandje (vertikaal) aan de verwarming. Zo creëert u een plek waar kinderen hun handschoenen en mutsen kwijt kunnen, die tegelijk droog en warm worden. 

- Geef tijdschriften door aan anderen, zoals familie, vrienden of buren. Zo stopt u de stapel.

- Schaf plastic bakken aan in een neutrale kleur, waar de kinderen hun schoenen in bewaren. Een makkelijke, snelle manier om rondslingerende schoenen te voorkomen.  

Uw huis ziet er direct een stuk opgeruimder uit en is overzichtelijk, daardoor zit u beter in uw vel.  

Soppen, sorteren en schiften: Bedenk vooraf of de indeling nog wel handig is. Alles voor dagelijks gebruik(borden, bekers, glazen) staat idealiter vooraan op ooghoogte. Pannen kunnen het beste onderin en ingrediënten zoals pasta, conserven en rijst aan de zijkanten. Haal met een nieuwe indeling in het achterhoofd de bovenste kastjes leeg en sop ze lekker uit. Wat daar hoort, gaat meteen terug, de rest mag wachten tot ook de onderste kasten leeg en schoon zijn en opnieuw kunnen worden ingedeeld. Hierbij geldt: soort bij soort en intussen flink schiften, hoeveel ovenschotels, pannen en voorraadbakjes gebruikt u nu echt?

Gootsteenkastjes: Alle schoonmaakmiddelen kunnen in een krat met een handvat in het midden, zodat ze makkelijk te dragen zijn. In een emmer gaan zeem, spons, trekker en aanverwanten. Sorteer spullen als elastiekjes, plastic zakjes en schuursponsjes in stapelbare plastic bakjes met een afsluitbare deksel en plak er een etiket op wat de inhoud op staat. Must have is een gootsteenontstopper, voor noodgevallen.

Afvalstation: Een van de onhandigste elementen in een keuken is een vuilnisbakje in een gootsteenkastje, zeker nu we ons suf recyclen. Richt uit het zicht (balkon, garage) een eigen recyclingstation in: kratten met handvat in het midden als papierbak en glasbak zodat ze makkelijk mee te nemen zijn, daarboven een plastic zak voor plastic. Gft-afval gaat direct naar de groenbak of composthoop in verband met luchtjes en beestjes. Voor het restafval volstaat het onhandige vuilnisbakje, als is een gewone grote bak handiger.

THT en TGT: – ten minste houdbaar tot (THT) betekent dat producten veel langer te gebruiken zijn dan zie met een te gebruiken tot (TGT) Dus een potje peper dat een maand over de datum is, is echt nog goed.

- TGT-datum: vers vlees, dagverse zuivel, gebak, vers sap, gesneden groente, eieren.

- THT datum: (afbak)brood, kaas, zachte koek, boter, diepvriesproducten.

- THT twee maanden na datum: meel, droge koekjes, cornflakes, zacht snoep, ketchup, fles saus, mayonaise, pindakaas.

- THT tot een jaar na datum:  zout, suiker, kruiden, specerijen, gedroogde pasta koffie, thee, conserven, hard snoep, siroop.

Meer ruimte: Met manden die onder een plank kunnen worden gehangen, rekken voor hoekkastjes en schoenenzakken aan de deur van de trapkast wordt heel wat loze ruimte opeens benut. Ook echte ruimtewinners zijn schalen die in elkaar passen. Mooie glazen en de antieke kopjes van overgrootmoeder horen niet in de keuken maar in een pronkkastje. En de meeste mensen hebben meer dan genoeg servies: alles waar een scherf af is, mag weg.  

Keukenregel: houd het aanrecht -afgezien van de koffiezetter of broodrooster- zo leeg mogelijk. Er is niets wat niet in een kastje, aan een rek of op een plank past.

Hokjesgeest: De besteklade slibt vaak dicht met elastiekjes, kurken, kruimels en klemmetjes. Haal ‘m leeg en maak ‘ m schoon. Het handigst is een bestekbak die de hele lade vult. Sorteer al het bestek, aardappelschilmesjes vooraan (want die worden het meest gebruikt), theelepeltjes wat meer naar achteren (want die worden het minst gebruikt). Bestekbakken zijn ook handig voor laden waar geen bestek in ligt. Tip: Curver heeft een verstelbare bestekbak, waarmee het makkelijk orde scheppen is.

Kaasschaaf en taartschep: door de jaren heen verzamelt een mens vaak heel wat keukengerei dat maar zelden wordt gebruikt en bovendien dubbel: voor een vergiet kan ook een zeef worden gebruikt, een pollepel kan worden vervangen door een juslepel en een kaasschaaf is een prima taartschep. En wat kan een pizzasnijder dat een broodmes ook kan? 

Wat hoort waar: - Bij de hand: houten lepel, snijplank, zeef, snijmesje, garde, pollepel, schaar, blik/flesopener, kurkentrekker. 

- Laag kastje: (staaf) mixer, rasp, tang, knoflookpers, citruspers, maatbeker, broodmes, eiersnijder, ovenschaal.

- Hoog kastje: keukenmachine, drukpan/tajine, bak attributen, vleeshamer, pastalepel, garneersets, vijzel, stamper, tosti-ijzer.

Gemiddeld loopt u zo'n 264 meter per dag door de keuken en trekt u tachtig keer een la of een deurtje open. Slim indelen en opbergen is dus geen overbodige luxe.   

 * Opvoedtips: (Maar volg altijd uw gevoel en uw hart).

1. Een kind dat niet wil slapen, is gebaat bij een ritueel voor het slapen gaan. Dat kan betekenen, vaste volgorde van uitkleden, tandenpoetsen en wassen. Als u het kind in bed heeft gelegd, kunt u nog voorlezen, maar dan is het ook echt gebeurd. Maar ga dan ook weg. Blijf nog even luisteren of het kind niet helemaal overstuur is, maar loop dan weg.

2. Als uw kind nooit antwoord wil geven over hoe haar/zijn  dag was, begin dan met uw partner over uw of zijn/haar dag. Grote kans dat het kind toch mee wil praten en over zijn/haar dag vertelt.

3. Als uw kind echt dwars is, kunt u een regel maken, dat bij elke overtreding een deel van zijn/haar zakgeld ingeleverd moet worden, bv. 10 eurocent per overtreding. Grote kans dat het minder wordt. 

4. Als uw kind ondanks uw verbod toch naar bv. een speelplaats gaat, waar hij/zij eigenlijk niet mag komen, maak dan eens goede afspraken, zoals zeggen waar hij naar toe gaat en na een klein poosje controleren, of het goed gaat. U geeft hem/haar dan vertrouwen.

5.  Speelt uw kind niet met anderen, omdat hij/zij verlegen is? Maak dan eens kleurplaten, bv. een clown of iets dergelijks en nodig andere kinderen uit. Kleuren doet iedereen alleen en het is misschien zo dat het verlegen kind wat toeschietelijker wordt en zelf vriendjes maakt.

6. Een kind dat altijd twijfelt, moet u niet teveel keus geven. Bv. het kiezen van kleding, kan even goed uit twee verschillende, dan is de keus niet zo moeilijk.

7. Een kind dat altijd veel te laat thuiskomt na het spelen, verdient dan ook geen eten. Zet een bord minder op tafel en geeft later ook geen eten. Dat duurt niet lang, dan komt het zeker op tijd omdat hij/zij honger heeft.

8. Een kind dat telkens vieze woorden spreekt of vloekt, kunt u gedurende 5 min. laten vloeken of vieze woorden laten spreken. Het zal er gauw zat van zijn.

9. Kinderen die telkens zeuren om snoep, een bekend verschijnsel. Doe het eens zo, geef ze aan het begin van de week een eigen trommeltje, gevuld met snoep. Is het op, dan is het op. Niet meer dan een keer in de week de trommel vullen.   

10 Als een kind moeite heeft met de slaapkamer opruimen, probeer dan eens elke dag op te laten ruimen. Het is dan veel minder, overzichtelijker en beter uit te voeren.  Misschien is zelfs een deel van de slaapkamer opruimen een idee, maar dan ook elke dag.

11. Als kinderen nogal eens vallen en daarbij vloeit er bloed, vertel dan een fantasieverhaal, waarin u vertelt dat u dat ook is overkomen. Vertel dat meteen kwinkslag en glimlach; een pleister is dan snel geplakt.

12. Als u een wondje moet uitspoelen, neem dan een rode washand. Uw kind ziet dan het bloed niet.

13. Lang onzindelijk? Stel dan een beloning uit het vooruitzicht, zoals uit eten gaan bij een week droog zijn. Mogelijk stimuleert het.

14. Leert uw kind niet graag, probeer eens programma’s voor hem te ontwerpen of te kopen en zet daar bv. Franse woordjes op die vertaald moeten worden. 

Hij/zij kan alleen verder als er precies de juiste vertaling is gevonden. Het kind moet dan veel opzoeken en het leren gaat vanzelf.

15. Uw kind een moeilijke eter? Maak van ieder hapje een onderdeel van een fantasie van uw kind. bv. Een kasteel: een hapje voor de ophaalbrug, een hapje voor de poort, etc.

16. Tandenpoetsen, ook een crime af en toe. Doe het een zo: laat hem/haar zelf poetsen en onder het mom van dat heb je goed gedaan en daar ook, haalt u de tandenborstel nog eens over de tandjes. U kijkt zgn. zijn/haar werk na en prijst hem/haar uitbundig. Prijzen helpt meer dan straffen.

17. Ook jonge kinderen willen wel eens in merkkleding kopen. Zij zijn te jong om het hele bedrag met een bijbaantje te sparen. Geef ze dan een werkje in uw huishouden, zo van: maai het gras drie keer in de week en je hebt een bepaald gedeelte gespaard.

18. De slaapkamer opruimen is vaak moeilijk. U kunt er ook een gezamenlijk project van maken. U maakt de badkamer en de keuken schoon, uw man de woonkamer en de kinderen hun eigen slaapkamer. Doe dat gedurende twee uurtjes in het weekend en daarna natuurlijk koffie met gebak en iets lekkers voor uw kroost.

19. Stoere jongens praten niet graag over hun gevoelens. Voor het slapen gaan wil het nog wel eens lukken, als u ze zegt dat ze één vraag mogen stellen. Vaak kunt u dan vertellen over uw jeugd. En dan komen er ineens intieme gesprekjes.

20. Kinderen die hun eigen plantjes willen hebben; doe dat eens. Ze kunnen dan niet uw planten verzuipen en zorgen er vaak voor dat hun plantjes wel goed verzorgd worden, want het is van henzelf.

21. Als kleine kinderen chips willen eten, zet dan niet de grote zak op tafel maar geef ze een klein schaaltje met hun eigen chips. Misschien 6 stukjes per bakje, maar het lijkt heel wat. (Niet alleen voor kinderen overigens).

22. Nog zo'n oplossing voor het opruimprobleem: zuig alle rommel incl. speelgoed op. Als u dat te ver gaat, zuig dan alleen het speelgoed op, leeg de zak en berg het op. De kinderen zullen waarschijnlijk beter opruimen.

23. Voor kinderen die winkeldiefstal plegen en door de politie gesnapt zijn, laat die eens een politiebureau van binnen zien. Als uw kind de cellen ziet, doet hij/zij het mogelijk nooit meer. Er worden regelmatig excursies gegeven in politiebureaus.

24. Zeurt uw kind telkens om snoep? Geef hem/haar een eigen schaaltje met snoep voor die dag. Ook een stuk fruit hoort daarbij. Vaak is het gezeur over.

25. Kinderen die niet willen eten, probeer dan eens een stuk banaan of iets anders dat hij/zij graag lust, er doorheen te prakken. Misschien eet het kind dat zonder morren op.

26.Huilt uw kind omdat de haren onder de douche moeten worden gewassen? Laat het kind dan tot tien tellen en stop dan. Het werkt.                 

* U mag een ovendeur niet openen tijdens het bakken van een cake, brood of een soufflé. Bij andere gerechten maakt het niet zoveel uit.

Het is echter aan te raden de ovendeur niet te vaak en zo kort mogelijk te openen.

Elke keer als de oven opengaat, komt er koude lucht binnen en daalt de oventemperatuur. Dat komt gerechten niet ten goede, de bereidingstijd wordt langer en bovendien is het niet energiezuinig.

Een oven voorverwarmen heeft zin, u weet dan zeker dat de temperatuur dan goed is. 

In een gewone oven zorgt de stralingswarmte vanaf de ovenwanden voor het garnering proces.

Bij gerechten die moeten rijzen is vooral onder warmte nodig, denk aan cake, brood of soufflé. Deze gerechten plaats je dus laag in de oven. 

Gerechten die een bruine korst moeten krijgen (gratineren), hebben vooral bovenwarmte nodig en plaats je hoog in de oven.

Alle andere gerechten zet je in het midden van de oven.

Bij een heteluchtoven is het in de hele oven even warm. Bij veel hete luchtovens is het daarom mogelijk om extra onder- of bovenwarmte in te stellen als dat nodig is, voor bijvoorbeeld een soufflé of een gratin.

Twee gerechten tegelijk in de oven gaat het gemakkelijkst in een heteluchtoven. Bij andere ovens is het verstandig de gerechten geregeld om te keren. Bij zeer ongelijke bereidingstijden doe het als volgt: zet de kortst te bereiden schotel het eerst in de oven en zet die dan afgedekt even weg, net voor het einde van de bereidingstijd van het tweede gerecht, zet dan de eerste even terug en ze zijn tegelijk warm.

 Hoe controleert u of gerechten uit de oven van binnen gaar zijn? Neem het gerecht uit de oven en snijd het op het dikste stuk in.

Varkensvlees en kip moeten wit zijn van binnen, vis mag niet meer glazig zijn en de kleur van rundvlees is afhankelijk van de gewenste roodheid.

Met een thermometer met steek pen kunt u de temperatuur meten; bij vlees steek je deze in het dikste stuk, bij kip of vis in het midden of tot het bot/graat. Varkensvlees is gaar bij 65C, rundvlees, afhankelijk van de roodheid, gaar tussen 40C en 70C. Kip bij 75 C en vis bij 70 C.

Braden in de oven gaat langzamer dan in de pan, omdat het vlees in de pan meer contact heeft met de boter dan in de oven.

 

Een ovenschotel alleen met vers houd folie afdekken om in de diepvries te bewaren is niet voldoende. Het folie is daarvoor te dun. Neem liever een grote plastic zak van diepvrieskwaliteit. Bindt die goed dicht en u kunt de ovenschotel drie maanden in de diepvries bewaren.

P.

* Pakpapier kan men waterdicht maken door het te dopen in een oplossing van 5 delen water, 1 deel aluin, een beetje was en een klontje zachte zeep. 

* Is uw pan niet meer anti-aanbrand vast. Zet dan een pan op een heet vuur, bedek de bodem met zout. Vervolgens wrijft u de pan met een prop keukenpapier schoon. Wordt het effect minder, herhaal de behandeling dan.

Als pannen en schalen tijdens het roeren, mixen of stampen verschuiven, leg er dan een vochtige doek onder.

Anti aanbakpannen  kunnen beschadigen als u ze op elkaar zet. Bescherm ze met een stuk keukenpapier of koop pannen beschermsetjes bij een huishoudzaak.

Hoe ziet u of een pan zonder thermospot goed op temperatuur is? Doe voordat u de warmtebron aanzet een paar druppels water in de pan. Zodra het water is verdampt, is de pan op temperatuur. 

Maak RSV pannen schoon met een beetje azijn en een pannensponsje met een paar druppels afwasmiddel. 

* Hebt u nieuwe pantoffels met leren zolen gekocht? Wrijf de zool dan af met schuurpapier, dit voorkomt uitglijden.

Kapotte panty's kunnen uitstekend dienen als (wasbare) vulling voor zelfgemaakte knuffeldieren. 

* Papier wordt onbrandbaar, als men het in een sterke aluinoplossing doopt en het goed laat drogen. 

* Een paraplu kunt u waterdicht maken door hem af te wassen met een spons, gedrenkt in een oplossing van 3 el. aluin op 1 l. water. De paraplu open laten drogen.

 

Een nat geworden paraplu kunt u beter niet helemaal uitklappen om te drogen. Er komen dan scheurtjes in.

Een kapotte paraplu hoeft nog niet weggegooid te worden, u kunt de stof eraf knippen en de paraplu opengeklapt en omgekeerd aan het plafond van de badkamer ophangen. Hij kan nog dienst doen om kleine stukken textiel op te hangen, zoals BH’s, onderbroeken, nylons, e.d.

* Parels blijven het mooist als ze bewaard worden in een zeemleren zakje.

Parels blijven mooi als ze veel worden gedragen. Af en toe afwrijven met een zachte vochtige doek.    

* Lege parfumflesjes kunt u nog gebruiken door ze tussen het schone wasgoed te leggen.

* Leg onderin een pedaalemmer eens een krant op de bodem en daarop een mottenbal. Doe daarna de zak erin en u heeft geen vieze geurtjes meer. De mottenbal hoeft u pas na een groot aantal zakken te vervangen.  

* Vouwen en plooien in pantalons en plooirokken blijven er langer goed in als de pers lap is bevochtigd in water, waarin wat stijfsel is opgelost. (op 2 l. water 1 lepel stijfsel).  

Een messcherpe vouw in een pantalon krijgt men door er een nachtje op te slapen. De pantalon keurig in model op het matras leggen, met daar overheen onderlegger en -laken. Het resultaat is verbluffend, alles geperst. 

* Stuk geslagen perzikpitten maken troebel water weer helder. Zes pitten zijn voldoende om 100 ml. water in twee uren weer helder te maken.  

* Petroleumkachels geven een vochtige warmte. Verschroomde artikelen zullen daarbij spoedig gaan roesten. Ook matrassen en stoelen worden vochtig, vooral aan de onderkant.

Petroleumlampen walmen niet als de pit voor gebruik enige uren in azijn wordt gelegd. De pit eerst goed laten drogen alvorens hem te gebruiken.

Petroleumlampen branden beter als in de olie een halve theelepel zout wordt gestrooid.  

* Plaats een piano nooit te dicht bij een warmtebron, de stralen zijn van nadelige invloed op uw instrument. Zorg ook voor voldoende vocht, een droge warme atmosfeer kan het scheuren van de zangbodem tot gevolg hebben.

* Een pianokruk is handig in de keuken en in de huiskamer. U heeft altijd de juiste zithoogte. Maak er een hoesje om en uw kruk past bij het interieur. 

* Hang placemats eens aan een knijper of papierklem aan de binnenkant van een kastdeur. Ze kreuken dan niet en u heeft geen ruimteproblemen.  

* Wikkel een stuk plakband met de klevende kant naar buiten om uw vinger en u ont pluist al plakkend uw vest of trui snel. Ook kunt u op deze manier kleine ongerechtigheden van tafel- of vloerkleed halen als u pas de stofzuiger hebt opgeborgen.

Heeft plakband zijn kleverigheid verloren, geef het plakband een verjongingskuurtje en leg het een minuutje in de magnetron op de hoogste stand. 

 

Een gekleurd knoopje aan het begin van een rolletje plakband bespaart veel gezoek en ergernis. Bovendien hoeft men het begin  niet iedere keer weer los te peuteren. 

* U heeft boeken of planken bekleed met plakplastic en er zijn blaasjes ontstaan. Dat krijgt u bijna niet meer weg, alleen met een speld een klein gaatje prikken en direct de lucht eruit te laten lopen wil wel eens helpen .  

* Plastic kunt u lijmen door de breukvlakken met aceton te bevochtigen en deze daarna nog enige tijd stevig tegen elkaar aan te drukken.

Het plastic waarin tijdschriften e.d. in verpakt worden, kunt u gebruiken om uw handen in te doen bij vieze klusjes of als kleine afvalzakjes.

Plastic vuilniszakken zijn goed te gebruiken om de planten in de vensterbank tegen nachtvorst te beschermen. De plastic zakken met plakband tegen het glas plakken.

De opengeknipte plastic zak leent zich ook prima voor het bedekken van de vloerbedekking onder de kinderstoel tijdens het eten.

De plastic bakjes van bv. de Chinees kunnen verkleuren door de pastasaus of curry. Wilt u ze nogmaals gebruiken, giet regelmatig wat overgebleven koffie in de plastic bakjes. Daarna in de vaatwasser en de kleur is grotendeels verdwenen. 

Hard plastic voorwerpen kunnen na verloop van jaren een grijzige aanslag krijgen. U kunt het voorwerp inwrijven met een olie met gebruikmaking van keukenpapier. 

* Plooien blijven heel goed in een japon zitten, als u ze met paperclips vastzet tot de japon gedragen wordt.

* Een plooirok laat zich gemakkelijker strijken als de plooien (allemaal dezelfde kant uit) even met een steekje worden vastgezet. 

* Een pluisje op iets van wol verwijderen is soms moeilijk. Probeer het eens met rubberen handschoenen.  

* Een pomerans is een geurig bolletje, dat (bv) in de klerenkast kan worden opgehangen. Men kan zelf een pomerans maken door een stevige sinaasappel geheel te besteken met kruid nagelen. Alvorens de bal in de kast te hangen, waar hij zeker de motten op afstand zal houden, moet hij wel een paar weken op een warm plekje, ingepakt in een stukje papier van de keukenrol, worden gelegd om te drogen. De sinaasappel zal in die periode krimpen (het vocht verdampt),maar niet schimmelen, aangezien de kruid nagelen een schimmeldodende werking hebben.

 

* Antieke poppen liefst hun authentieke pruikjes en kleren laten houden (dan blijven ze ook meer waard) en ze nooit een plaatsje geven in de felle zon.  

* Wilt u een poppenkastspel opvoeren, maar u heeft geen losse poppenkast, neem dan de huiskamerdeur uit zijn scharnieren en hang halverwege de deur een douchegordijnspanner en hang er een kort gordijn aan. De poppenspeler staat in de gang en in de kamer kunnen de kinderen genieten van een voorstelling.  

* Porselein wordt sterker door het voor het gebruik twee uren in koud water te leggen.

Porselein en glas krijgen een mooie glans als ze worden afgespoeld in water met borax. 

* Hang vlak bij de voordeur een grote knijper waar de post die de deur uit moet tussen geklemd kan worden. Dan vergeet men de post niet zo gauw mee te nemen als er toch boodschappen gedaan moeten worden.      

* Glazen potten met schroefdop zijn soms moeilijk open te krijgen. Probeer het eens met een schroevendraaier. Steek hiermee onder het deksel en de pot klikt los, waarna hij zich probleemloos laat opendraaien.

Of neem een stuk schuurpapier, u heeft dan meer grip op de potten.

U kunt lege potten van bv. groenten weggooien in de glasbak, maar hergebruiken kan ook. Zet een af gewassen pot met losse deksel in een pan kokend water. Laat 10 min. koken. Daarna afspoelen met heet water, uit laten lekken op een droge doek. En u kunt de potten gebruiken om jam in te doen of iets wat ingemaakt moet worden, bv. snijbonen. 

* Een prentenboek voor uw kleine kind, ligt vaak snel uit elkaar. U kunt dat proberen te repareren met plakband, maar dat houdt niet lang. Doe het eens als volgt: maak met een perforator twee gaatjes in het boek en doe daar een leuk lint door. Succes verzekerd! 

* De bakplaat uit de oven kan goed dienst doen als presenteerblad, als hij bedekt wordt met aluminiumfolie. 

* Allerlei dingen die niet vergeten mogen worden, boodschappen en regelmatig terugkerende karweitjes kan men het beste meteen noteren en opprikken op een prikbord, dat ergens in huis op een plaats waar iedereen vaak langskomt (gang, keuken of WC) is opgehangen.

* Bewaar de proefverpakkingen van dag cremes en shampoo uit magazines eens om ze mee te nemen op reis. Als u ze dan opbergt in uw handbagage, kan het zo mee door de security check op het vliegveld. 

* Een prijsetiket is soms moeilijk te verwijderen. Het lukt wel met een doekje met spiritus, even erover heen vegen en weg is het.

* Heeft u nog oude flanellen of  badstoffen pyjama’s liggen? Gooi ze niet weg maar knip de mouwen met boord en de onderkanten met boord af en naai de andere zijden aan elkaar. U heeft dan prima washandjes.

huishouden q t/m u

 R.

* Veeg de onderkant van ramen, deuren en kozijnen eens af met een ragebol. Zo hoeft u niet te bukken en uw beschadigt de verf niet omdat de ragebol geen scherpe randjes heeft.

* Een rasp voor in de keuken wordt na verloop van tijd bot, dit kunt u verhelpen door er even flink met een schuurpapiertje overheen te wrijven. Daarna goed afwassen en uw rasp is weer als nieuw.

* Recyclen is hip, u kunt van een lege cornflakesdoos en muesli een schuine kant afsnijden, dit beplakken met inpakpapier en deze gebruiken als ordner om papieren of tijdschriften in te bewaren.

* Een lekkende regenton kan men dichten door er zoveel mogelijk hooi en water in te doen en het hooi vervolgens te verzwaren met een plank en stenen. Het hout zal gaan uitzetten en de naden gaan weer dicht.

 

* Een ring, die erg strak zit, glijdt gemakkelijker van de vinger als deze eerst met zeep wordt ingesmeerd.

* Een ritssluiting inzetten is voor menigeen, die het netjes wil doen, een nerveuze bezigheid. Rijg er in het vervolg, vlak langs de kant een draadje doorheen, dit voorkomt lelijke golven in de rits.

Een moeilijk lopende ritssluiting? Hang het kledingstuk aan een hanger, sluit de rits en spuit over de hele lengte een klein beetje siliconen olie over de rits. (Siliconen olie is niet vet).

 

Stroeve ritssluitingen lopen weer soepel als er even met een kaarsstompje overheen wordt gegaan.

Als de trekker van een ritssluiting alleen nog langs één spoor naar boven en beneden getrokken kan worden, is er een uitstekend redmiddel. Schuif de trekker helemaal naar beneden. Knip het andere spoor vlak boven de trekker in en behandel de rits nu  verder als een deelbare. Natuurlijk is het maar een noodoplossing.

Wanneer een trekker van een rits kapot gaat, zet er dan gewoon een sleutelring aan.

Het omhoog trekken van een lange rits op de rug is niet langer een heksentoer als aan het lipje een veiligheidsspeld met een koordje eraan wordt bevestigd.

Lam geworden ritsen, die steeds openstaan, blijven dicht als het lipje met behulp van een elastiekje aan de knoop boven de rits wordt bevestigd.

Ritsen die stroef gaan bv. van spijkergoed of tassen kunt u smeren met een druppel machineolie.

Ritsen moet u altijd sluiten voor het kledingstuk gewassen wordt. Zo kan de rits niet stuk gaan of iets anders beschadigen.

De rem van de rits stuk? U hoeft de rits niet uit de broek of rok halen, doe gewoon een lusje door het oog van de trekker en sla dit om de knoop van de broek of rok.

* Tuinmeubels, evenals fietsen, die altijd buiten staan tijdens herfst en winter, kunt u tegen roest beschermen door ze in te vetten met vaseline. De vaseline zorgt ervoor dat het metaal niet aangetast wordt door water zodat de tuinmeubels, evenals fietsen mooi blijven.

Kleine roestvlekjes kunnen worden verwijderd met een gummetje of een droge kurk.

Roest kan worden voorkomen door de desbetreffende voorwerpen te verwarmen en in te smeren met bijenwas.

Van ijzeren potten kan men de roest verwijderen door ze herhaaldelijk in te wrijven met een spekzwoerd.

* Moet u roet opvegen, gooi er eerst eens wat zout bij en veeg het te samen op.

* U heeft een wijde rok aan, die uitwaaiert als het waait, doe dan een loodveter in de zoom, de rok waait dan niet meer op.

* In een kamer, waar veel wordt gerookt, zorgen een paar brandende kaarsen ervoor dat men minder last heeft van de rook.

* Rubbermatten moet u niet teveel schrobben. Af en toe afnemen met water, waarin een weinig soda of ammonia is gedaan. Een enkele keer dweilen met zeepsop is eveneens goed. De mat niet in gebruik nemen als hij nog niet helemaal droog is, want dan kunt u elke voetstap zien.

* De rubberring van uw snelkookpan mag u nooit afwassen in een sop van synthetisch afwasmiddel. Doet u dit wel, dan kan het rubber gaan brokkelen.

* Wilt u een ruit ondoorzichtig maken, bestrijk deze dan met een oplossing van was en terpentijn.

Ruiten bevriezen niet als ze worden afgenomen met zout water.

Dubbelwandige ruiten besparen niet alleen energie, de ruiten kunnen ook niet meer beslaan. Dus voortaan heeft u een helder uitzicht.

Is uw ruit dof, wrijf dit dan in met puimsteenpoeder.

Beslagen ruiten kunt u afnemen met een doekje met een paar druppels afwasmiddel (onverdund) aan de binnenkant.

Wanneer men een gebroken ruit moet laten vervangen, kan men het beste een scherf mee naar de glashandel nemen, om er zeker van te zijn dat de nieuwe ruit van de juiste dikte en soort is.

 

* Ruitenwissers vastgevroren? Voorkom dit door de avond van tevoren de ruitenwissers te verpakken in de lege verpakking van een afbakstokbrood.

Ruitenwissers werken niet zo goed? Doe wat wasverzachter op een doek en wrijf daarmee het rubber in. Uw ruitenwissers worden weer soepel en doen hun werk weer zoals het hoort.

* Vieze vingers op RVS zijn te verwijderen met een baby-billendoekje. Wel na wrijven met een schone doek.

Een baby-billendoekje voor het reinigen van RVS kan vervangen worden door een gewoon doekje gedrenkt in olie. Doe het doekje in een plastic zakje en u kunt het telkens opnieuw gebruiken.

S.

* Geurige sachets voor in de linnenkast maakt men door een mengsel te maken van 250 gr. lavendelbloemen zonder steel, 16 gr. tijm, 16 gr. kruizemunt, 8 gr. kruidnagelen, 8 gr. gebroken karwijzaad en 32 gr. zout. In een vijzel alles goed gijn en door elkaar stampen. tenslotte zakjes van (niet te dicht geweven) batist vullen met het mengsel.

Wie het wat eenvoudiger wil doen, kan ook alleen lavendelbloemen nemen. of de bloemblaadjes van geurige rozen, jasmijn en kamperfoelie om de sachets te vullen.

* Uw schaar wordt veel scherper, als u er schuurpapier mee knipt.

Nog een manier om uw schaar scherp te krijgen is knippen in aluminiumfolie. Vouw daartoe een vel aluminiumfolie een paar keer dubbel en knip er een aantal keren in.

Een schaar is niet alleen om te knippen. Het is handig om kruiden te knippen, plakjes ham en salami tot flinterdunne reepjes te bewerken.

Maar ook het in kleine stukjes snijden van kipfilets, hamlappen en speklappen is een schaar erg handig.

Vaak gaan de bladen van uw schaar loszitten. Leg de schaar op een metalen of harde ondergrond en geef een flinke tik op het scharnierpunt.

 * Niet al te grote scheuren in kledingstukken kunnen worden weggewerkt door tegen de binnenkant van de stof een reep plak vaseline te strijken.

* Lijm op de plek waar een schilderij scheef gaat hangen een stukje kurk, schuimrubber, kunststofschuim of een

klein stukje schuurpapier. Het schilderij hangt dan keurig recht.

Schilderijen en spiegels die aan vochtige muren hangen  hebben niet zoveel te lijden als u er stukjes kurk achter plakt.

* Vergulde schilderijlijsten worden schoongemaakt met een spons, gedoopt in melk.

 

Een schilderij- of spiegellijst kunt u schoonmaken met een doekje gedrenkt in karnemelk, daarna droogwrijven met een schone, droge doek.

* Gebruik  schilders tape om bakjes van de Chinees die u gebruikt in de vriezer van naam en datum te voorzien. De schilderstape is makkelijk te beschrijven, makkelijk los te maken als het bakje gebruikt is en het is goedkoop.

* Natte schoenen mag u nooit in de nabijheid van de verwarming of kachel drogen. Wrijf ze af en zet ze op een krant om ze te laten drogen.

Laat natte schoenen nooit bij de kachel drogen, maar op kamertemperatuur met krantenpapier erin, waardoor de vorm beter behouden blijft.

Zijn de schoenen door en door nat, dan moeten ze worden opgehangen zodat de zolen ook kunnen drogen.

Branden nieuwe schoenen aan uw voeten? Een natte lap ‘s nachts in de punt van de schoen brengt reeds veel verbetering.

Te nauwe schoenen worden ruimer als er een beetje spiritus in wordt gegoten.

De schoenen met natte sokken dragen wil ook wel eens helpen.

Regelmatig van schoenen wisselen zorgt ervoor dat de schoenen transpiratievocht kwijtraken. Hard geworden schoenen kunnen weer soepel gemaakt worden met wonderolie.

 

Om het barsten van schoenen van lakleer tegen te gaan kan men het inwrijven met glycerine.

Barsten in stug leer (bv. van dikke laarzen) worden doorkomen door het leer van die schoenen e.d. regelmatig in te wrijven met wonderolie.

Droog leer van schoenen  en tassen fleuren weer op als u ze insmeert met een beetje olijfolie.

Schoenen maakt u waterdicht door ze in te wrijven met was, vermengd met schapenvet. Warm inwrijven.

Schoenen en kousen blijven langer heel als u een fluwelen zooltje in uw schoenen legt.

Plak in één van de schoenen van uw kinderen een sticker als zij moeite hebben met ze uit elkaar te houden.

Zweterige schoenen kunnen een vieze lucht achterlaten in uw kledingkast. Spuit ze daarom voor het terugzetten in met voetspray en prop een geparfumeerd droogtrommeldoekje in de neus.

Is de geur echt niet te harden, strooi dan een handvol soda in de schoenen en laat ze zo twee dagen staan.

Te gladde zolen van nieuwe schoenen worden stroef als men ze insmeert met een halve rauwe aardappel.

Schoenzolen bestreken met vernis zijn waterdicht. Door de zolen met glycerine in te smeren worden ze onverslijtbaar.

Met kleine kinderen schoenen passen is een moeilijke zaak. Men kan het beste thuis een kartonpatroon van de voet maken en dat ook meenemen naar de schoenwinkel.

Te klein geworden kinderschoenen moet men nooit door een ander kind laten dragen. Iedere voet heeft zijn eigen specifieke vorm en ieder mens zijn eigen manier van lopen. Uitgelopen schoenen kunnen de voet belemmeren in zijn normale ontwikkeling.

Welke schoenen zaten ook weer in welke schoenendoos? Neem een foto van de schoen en plak deze op de doos. U haalt zo het juiste paar eruit.

Werkschoenen worden waterdicht als u ze gedurende 12 uur in dikke zeepsop plaatst.

Geen tijd meer om schoenen te poetsen als u op het punt staat om uit te gaan? Neem een potje nachtcrème en smeer er snel de schoenen mee in. Probeer het bij uw schoenen eerst op een onopvallende plek.

Makkelijk schoenen poetsen? Doe een oude panty om uw borstel en poets de schoensmeer daarmee uit. Zo ziet u snel en zonder veel kracht te hoeven zetten weer prachtig glanzend leer tevoorschijn komen.

Veel verschillende kleuren schoenen? Om voor iedere kleur een aparte doek te nemen is niet goedkoop. Neem eens schuursponsjes en knip ze doormidden. Met de zachte zijde kunt u poetsen en ze op kleur in een zakje doen.

Sneeuwwater laat op schoenen en laarzen nare, witte kringen achter. Met schoenpoets alleen krijgt en ze niet weg. Het beste is het leer te behandelen met lanoline, gele vaseline of wonderolie.

Kringen in schoenen door sneeuw en pekel, de kringen krijgt u eruit met azijnwater.

Kale plekken op bruine schoenen verdwijnen als men ze inwrijft met wat jodium. De schoenen daarna gewoon poetsen.

De riempjes van schoenen met open hiel zakken niet meer af als aan de binnenkant een reepje zelfklevend schuimplastic (tochtband) wordt geplakt.

Hetzelfde kan worden gedaan met het bovenstuk van de riem van een schoudertas.

Nieuwe schoenen kunnen hinderlijk kraken. Een nachtje op een natte dweil zal deze kwaal verhelpen, het vocht trekt in de schoenen en het kraken is over.

Schoenen poetsen gaat prima met een bananenschil.

(Lak)schoenen worden mooi door ze te poetsen met olie of melk.

Dof geworden schoenen worden weer glanzend door ze in te wrijven met een doorgesneden ui en ze vervolgens op te wrijven met een wollen doek. Ook voor lakschoenen een geweldig middeltje.

Leg in uw schoenpoetsdoos eens een oud paar sokken. Uw handen worden dan niet zo vies.

Uw suède schoenen zijn kaal en afgesleten? Maak ze draagbaar door ze te poetsen met schoenpoets voor glad leer. Hierdoor ogen ze glad en glimmend en zijn ze bijna net zo mooi als vroeger.

Suède schoenen moeten geregeld worden schoongemaakt met een rubber borsteltje. Eventueel de schoenen eerst vochtig laten worden door ze in de stoom van een ketel kokend water te houden.

Fijn schuurpapier kan ook dienst doen als schoonmaakmiddel voor gladde, suède schoenen.

Witte schoenen kunnen weer echt wit als ze behandeld worden met een papje van melk waaraan wat krijt is toegevoegd.

* Uitgedroogde schoencrème maakt u weer bruikbaar door er een beetje vaseline doorheen te mengen.

Hard geworden schoencrème wordt weer zacht door er een scheutje melk door te roeren.

Een beetje citroensap maakt schoencrème weer soepel.

Is de schoencrème erg hard geworden, doe er dan wat terpentine en wasbenzine bij.

Doe een paar druppels koffie bij de schoencrème voor wat extra glans.

Nog een recept voor zwarte schoencrème: klop een 1, 1 eetl. azijn, 2 eetl. bier en 1 lepel roet of norit goed door elkaar.

* Schoenleer wordt donkerder als men het afneemt met wat melk en ammonia. Hoe vaker men dit doet des te donkerder, uw laarzen of schoenen worden. Wat leervet erop en ze zijn glanzend mooi.

Leervet voor schoenen kunt u ook zelf maken door schapenvet, lijnolie en terpentine te mengen (verhouding 10:10:1). Het mengen gaat het beste in een steelpannetje op een laag vuurtje.

Leren schoenen worden waterdicht als u ze goed insmeert met ricinus- of wonderolie. (minstens 4 keer goed inwrijven en hangend laten drogen).

Leren (dames)schoenen blijven zacht en glanzend als u ze na elk gebruik met vaseline of eiwit reinigt.

Nieuwe schoenen kunt u beter ‘s middags kopen en niet ‘s ochtends. ‘s Middags zijn de voeten wat opgezet en u loopt dus minder kans om te krappe schoenen te kopen.

* Restjes schoensmeer over? Doe ze eens bij elkaar en u kunt kale plekjes op donkerbruine meubels maskeren.

Afgetrapte neuzen knappen op door ze eerst af te wrijven met fijn schuurpapier en ze vervolgens dik in de schoensmeer te zetten. Na een half uurtje uitwrijven

Zelf schoensmeer maken: 150 gr. vaseline verwarmen (au bain marie) e 50 gr. vloeibare paraffine er door roeren. Laten afkoelen en in een goed afsluitbaar potje doen. Zwart: doe er 2 gr. fijngemaakte norit door.

Teveel schoensmeer op de schoenen is niet beter, teveel schoensmeer smeert het leer dicht, waardoor het leer niet meer kan ademen.

schoensmeer aanbrengen met een oude doek is zonde, want de schoensmeer trekt in de stof, beter is het om een insmeerborsteltje te nemen.

* Een schoen verfrisser waar u misschien niet zo gauw aan denkt, is een iets verharde plastic luchtverfrisser voor de WC. Voor het toilet is het uitgewerkt, maar in schoenen kan het nog dienst doen.

* Rafelige schoenveters leveren geen rijgproblemen meet op als de uiteinden met een beetje lijm worden ingesmeerd en aangedrukt. Kinderen zullen hun schoenveters niet verliezen als in de uiteinden een knoopje wordt gelegd, dat zo dik is dat het niet door de gaatjes gaat.

* Een schoenenzak is niet alleen handig voor schoenen, maar ook voor gereedschap, klein speelgoed en badkamerspullen.

* Leren schoenzolen die goed zijn ingewreven met lijnolie, kraken niet meer.

Gladde, leren schoenzolen kan men behandelen met schuurpapieren er vervolgens en laagje rubberlijm op uitstrijken. Goed laten drogen.

* Als u geen schort  wilt dragen tijdens het koken, is een oud te ruim overhemd misschien een alternatief.

* Snel een gouden of zilveren sieraad oppoetsen? Neem een wit potloodgummetje en wrijf het sieraad ermee op.

* Een sinaasappelnetje is een handige opbergplaats voor bad speelgoed. Het speelgoed kan mooi uitlekken door het net.

* Vul een siliconenvorm voor de oven gelijk op de bakplaat. De vorm op de bakplaat zetten, nadat die is gevuld, is vragen om knoeien.

* Een slaapkamer inrichten volgens de feng-shui. Vijf tips:

1. Bed: hoofdzijde tegen de muur, zijkanten vrij. Het best is het als u vanuit uw bed de deur kunt zien

2. Opgeruimd: tijdschriften naast uw bed? Beter om ze in het kastje te bewaren, want rommel blokkeert de energiestroom

3. Kleur: zachte, neutrale kleuren zoals lila of lichtgeel. Met een evenwicht van koele en warme kleuren. Dat geeft het meeste rust.

4. TV: voor het slapengaan een serie afkijken? Volgens deze leer geen aanrader, vindt u dat toch prettig, leg voor het slapengaan een doek over de TV

5. Verlichting: prettig, gedimd licht. Liefst een klein lampje op het nachtkastje, net boven uw bed.

* U logeert ergens en heeft uw slaapzak meegenomen. Op een bed merkt u dat de slaapzak alle kanten opdraait. Naai eens linten aan uw slaapzak en bindt die om de spijlen of onder het bed, uw slaapzak blijft dan gegarandeerd liggen.

Heeft u ook zo'n versleten slaapzak, waarvan de binnenwerk nog helemaal goed is. Leuk om daar al uw patchwork kunstwerk op uit te leven. Knip de lapjes precies op de maat van de gestikte vakjes van de slaapzak. Natuurlijk met een zoomruimte. Naai al die blokjes met de hand op de stiksels vast. Een heel werk, maar het is wel uw eigen werk.

* Slabben met een stuk elastiek eraan (i.p.v. bandjes) gaan gemakkelijker over een onwillig kinderhoofdje.

* Gaat u kamperen? Neem dan een slacentrifuge mee. Handig om kleine wasjes zoals ondergoed, bh’s, sokken e.d. in te drogen.

* Kelderslakken die in feite niet schadelijk zijn, maar die men toch liever niet in huis heeft vanwege de slijmerige sporen, kiezen alleen behoorlijk vochtige ruimten uit als verblijfplaats. Komt men ze in huis tegen, dan wordt het tijd riool en afvoer op hun deugdelijkheid te controleren. Ongebruikte, oude rioolpijpen, die niet zijn afgesloten, zijn een aantrekkelijke broedplaats voor slakken.

* Smockwerk wordt lelijk als het aan de goede kant gestreken wordt

Bij het maken van smock werk is het van belang dat u rekening houdt met voldoende stofbreedte. Meestal rekent men het dubbele van de benodigde breedte. Het hangt echter ook af van de diepte van de vouwtjes.

* Een snelle schoonmaakbeurt van uw keuken: koelkast opruimen en afnemen – 8 min; vaatwasser inruimen, aanrecht opruimen en schoonmaken- 10 min.; fornuis schoonmaken –  15  min.

* Leg geen snoeren van schemerlampen, afstand bediening van uw TV toestel, etc. achterlangs verwarmingsradiatoren, want daar verdroogt de isolatie te snel en kan er kortsluiting ontstaan.

Snoeren raken niet zo snel in de knoop als u ze oprolt in een closetrolletje.

* Maak uw snijplank eerst nat, als u sterk ruikende kruiden of groente (prei, knoflook) moet snijden, u voorkomt hiermee dat het sap in de plank trekt.

Toch vieze luchtjes? Reinig de snijplank dan met onverdunde witte azijn.

Het barsten van een snijplank kunt u voorkomen door deze in te smeren met een neutrale olie, zoals arachide of zonnebloemolie. Geen olijfolie, want dan gaat de snijplank op den duur plakken.

Een houten snijplank zal minder snel kromtrekken als u de plank enkele malen insmeert met olie. Blijf uw snijplank om de paar weken na het afwassen op deze manier behandelen.

Welke snijplank is het beste? Een houten of één van plastic. Beide zijn even goed als u ze maar goed schoonmaakt met heet water en afwasmiddel.

Houten  snijplanken moeten wel snel drogen, want nat hout is een goede voedingsbodem voor bacteriën.

 

Als u een witte houten snijplank hebt en u wilt die mooi wit houden, bestrooi hem dan met keukenzout en laat dit even intrekken. Daarna afborstelen en hij is weer mooi wit.

Een kunststof snijplank (wit) wordt weer fris van kleur als u hem een tijdje in de zon legt.

* Bent u steeds sokken kwijt met het wassen? Neem een klein prullenbakje met een groot wasnet erin. Daar gaan de sokken in voor het wassen en dan kun je er alleen het netje uithalen en dichtmaken. Scheelt een hoop vermiste sokjes.

Sokkenstoppen gaat beter als u de plek die gestopt moet worden verlicht, door een zaklamp te gebruiken als stop bol. U ziet dan alles in een ander licht.

*   Het berekenen van de lichtopbrengst van spaarlampen gaat als volgt: op elke verpakking staat de lichtopbrengst in lumen – de eenheid van licht – stroom. Deel het aantal lumen door het wattage en u krijgt de lichtopbrengst per watt. Hoe hoger het getal, hoe zuiniger de lamp.

* Leg speelgoed , zoals autoracebanen, etc. eens op een grote meubelplaat, die op maat gezaagd en met wieltjes bevestigd, onder het bed van uw kind past. Het hoeft dan niet altijd alles op te ruimen en u heeft ook de ruimte om uw kind in te stoppen.

* Spiegels moet u niet daar ophangen waar deze zijn blootgesteld aan zonnestralen. Het kwikzilver kan de stralen niet verdragen, waardoor het glas vlekkerig wordt.

Wrijf een paar druppels afwasmiddel over een spiegel in de badkamer. Ze beslaat dan niet meer.

 * Spinnen zijn nuttig (ze verorberen heel wat insecten) en beslist onschadelijk. Het heeft dus totaal geen zin ze te doden. Men kan ze wel verdrijven van bepaalde plaatsen door er wat zwavelpoeder te strooien.

* Spinnenwebben kunt u gemakkelijk verwijderen door er een satéprikker in te steken en dan rond te draaien. U verwijdert het hele web zonder dat er plakkerige resten achterblijven of aan uw handen kleven.

 

* Een bakje met spiritus op een witte kast, heeft een kring achtergelaten die niet makkelijk weg te poetsen is. Er zit niets anders op de kast te schuren en opnieuw te verven, indien mogelijk.

* Een natuurspons houdt zich het best, als u ze na gebruik goed naspoelt. Af en toe een bad in zout water voorkomt grotendeels het vet worden.

* Dopjes van spuitflesjes zitten niet zelden verstopt. Dat probleem kan worden voorkomen door de spuitbus even op zijn kop te houden en te wachten totdat er alleen maar gas uitkomt. Dit voorkomt klonteren in het spuitmondje. Dit werkt natuurlijk niet bij spuitbussen die ook op z’n kop kunnen spuiten. Soms helpt het om het gaatje van het flesje onder de hete kraan te houden of er voorzichtig met een speld in te prikken.

* Stalen meubelen bewerkt u met een lapje waarop enige druppels slaolie.

* Altijd loszittende steunzolen? Plak eens een stukje klittenband  in de schoen en tevens onder de steunzool.

* Stickers of de restanten ervan verwijderen door op die plek (olijf)olie te druppelen. Dan erover heen wrijven met de zachte kant van een schuursponsje en de sticker(restanten) zijn verdwenen.

Ook insmeren met ruim boter en dat een dag in laten trekken helpt. U kunt dan de sticker verwijderen met een vochtige doek. Eventueel herhalen.

* Stoelpoten krassen niet meer op de vloer als er stukjes vilt onder worden gelijmd. Er zijn speciale dopjes voor dit doel in de handel .

* Ideale stofdoeken zijn te maken van oude panty’s of onderjurken van nylon. De doeken zijn goed voor de computer of de TV.

* De stofzuiger is al ruim honderd jaar oud; begin 1900 werd de in gebruik genomen. De stofzuiger was zo groot en zwaar dat hij op een karretje werd getrokken door paarden. Een persoon bediende buiten de motor en de andere sleepte een lange slang door het raam naar binnen om de kamers te stofzuigen.

In de jaren dertig kwamen de eerste stofzuigers in de winkel. Pas begin jaren zestig konden meer mensen zich de luxe van een stofzuiger permitteren.

 

Kunt U de pluisjes niet weg krijgen van uw tapijt met de stofzuiger. Maak dan de borstel eens nat, dan pikt u de draadjes en pluisjes makkelijk op.

In een nieuwe stofzuigerzak een beetje waspoeder toevoegen en de kamer ruikt heerlijk fris. Of zuig wat waspoeder op en de kamer ruikt ook lekker.

Als er iets is verdwenen in de stofzuigerzak wacht dan tot die vol is, schrijf intussen op de zak  wat er in zit, en snijd de zak open. Dat weet u nog waar u naar zoekt.

Vervangt u de stofzuigerzak pas als die helemaal vol zit? niet doen, doe het als hij driekwart vol is. Een volle stofzuigerzak belast de motor teveel en kost daardoor meer energie. U kunt ook de stofzuigerzak buiten in een vuilniszak leeg kloppen en opnieuw gebruiken.

* Als men een ouderwetse stortbak in het toilet vervangt door een laag reservoir, kan men daarboven planten aanbrengen. Alle reinigingsmiddelen, closetpapier, waspoeder e.d. kunnen hier opgeborgen worden.

* Neem voor een bezoek aan bv. het strand tassen mee met de naam erop van de personen/kinderen die meegaan. Ze kunnen hun spullen dan in hun eigen tas meenemen en opbergen. Scheelt een heleboel werk en zoeken.

Neem niet de zware badhanddoeken mee naar het strand als u niet met de auto bent. Vervang dat door een dunne.

Neem naar het strand een thermosfles met aanmaaklimonade mee en vul deze op het strand (bij een strandtent o.i.d.) met water.

Drankjes mee naar het strand hou ze maar eens koel: dat kan door ze in te graven, ze in een thermosfles te doen, koelelementen te gebruiken of ze te wikkelen in een natte theedoek. Door de wind koelen de drankjes aan het strand af.

Neem in plaats van zwaar speelgoed eens opblaasspeelgoed mee naar het strand. Scheelt een heleboel gesjouw.

Een royale badhanddoek op de achterbank voorkomt een zandbak achter in de auto. Na een dagje strand vangt die al het zand geplakt aan ruggen, armen en benen op. Thuis alleen nog even uitkloppen.

Neem een klein nekkussentje mee naar het strand het ligt heerlijk.

Uw autosleutels verloren aan het strand, u zult de eerste niet zijn; bind de sleutels aan uw tas met een sleutelhanger, of een vuilniszak sluitstrip.

Voorkom te warme voeten als u uw slippers heeft uitgedaan. Leg ze ondersteboven neer op het strand.

Natte handdoeken meteen laten drogen aan de parasol, anders worden het ‘zanddoeken’ op het strand.

Drie tips voor een tas met zandvrije spullen aan het strand:

1. Een pedaalemmerzak met trek band sluiting in uw grote strandtas Die kan de hele dag open-dicht, open-dicht..

2. Neem een paar druk- en sluitzakjes mee. Voor zandvrije zonnebrand, camera en portemonnee aan het strand.

3. Voorraaddoosjes, goed afsluitbaar en daardoor niet alleen ideaal voor voorgesneden fruit, maar ook als EBHO-kitje.

Neem geen zware parasols of windschermen mee. Er zijn nu ook lichtgewicht wind- en zonneschermen met een ingenieus pop-up systeem.

Parkeerplaatsen dichtbij een strand in de schaduw zijn het eerst vergeven. Echter slimmeriken parkeren de auto daar, waar u een uur voordat u wegrijdt schaduw hebt.

 Afdekken die voorruit na parkeren bij het strand.  Dit vermindert het broeikaseffect in de auto aanzienlijk. Een stuk karton of speciaal zonneschild doet prima dienst.

Fotograferen op het strand, houd rekening met harde schaduwen op gezichten door intens en hard zomerlicht kunt u verzachten door de (invul) flits te gebruiken. Dichtgeknepen ogen door tegen de zon inkijken? Laat uw ‘model’ precies voor (en met de rug naar) de zon poseren. Gebruik ook hier de flitser. Het beste licht is aan het einde van de dag, vlak voor zonsondergang. In dat mooie, zachtgele licht komt iedereen op z’n voordeligst uit.

Het is niet het eerste dat bij u opkomt, maar kinderen kunnen zoekraken op een strand. Maak vooraf een foto met naam en telefoonnummer (mobiel).  Zo kunt u later tonen hoe de kinderen eruit zien en wat ze aan hebben.

Wijs de kinderen op herkenningspunten aan het strand. En geef de kinderen een armband met uw mobiele nummer (watervaste stift)

Kind toch kwijt? Check dan eerst het water, daarna het afgesproken ontmoetingspunt. Staat de kleine daar niet? De meeste kinderen lopen met de zon in de rug en met de wind mee.

Voordat u naar het strand gaat, 1. scheer uw benen, anders kan het zeewater erg prikken, 2. Auto voltanken, 3. Fles water in de vriezer, bevroren koelelement in de koeltas, ontdooid een frisse dorstlesser. Nog slimmer: twee flessen in de vriezer. Laat de tweede fles achter in de auto, zo heeft u voor de terugreis nog een fris drankje.

* Stropdassen kunnen overzichtelijk worden opgeborgen door ze over een aan de binnenkant van de kastdeur (strak gespannen) stuk elastiek te hangen.

* Het vullen van uw stoomstrijkijzer gaat vaak gemakkelijker als u dit doet met een kleine trechter.

* Het strijken van gekreukt linnen of katoen gaat makkelijker als u het goed nat maakt met water. Rol het op en wacht twee uur. Vervolgens strijkt u het; zonder veel moeite krijgt u het super glad.

Overhemden en blouses krijgen een mooie glans als ze voor het strijken worden ingevocht met water waaraan een lepel borax is toegevoegd.

Een lesje strijken van overhemden:

1.Begin met de boord, strijk de binnenkant van binnen naar de punten toe om plooien te voorkomen. Doe dan de buitenkant.

2. Trek het schouderstuk over het uiteinde van de strijkplank  en strijk vanaf de schouders naar het midden van het schouderstuk.

3. Strijk vervolgens de mouwen, eerst de binnenkant, dan de buitenkant van de manchetten. Daarna de voorkant van de mouw van manchet naar oksel (goed glad trekken) en dan de achterkant.

4. Strijk nu eerst de voorpanden, vanuit het midden naar buiten. Neem ook even de tijd om het borstzakje goed plat te strijken.

5. Strijk tot slot de achterkant vanuit het midden naar buiten.

Piqué stoffen moet men aan de verkeerde kant strijken, omdat de stof anders plet.

Ook gladde, laken stoffen moeten aan de verkeerde kant worden gestreken.

Pas gestreken kleren kan men beter niet meteen aantrekken of opvouwen. De kleren zullen minder snel kreuken na een paar uren rust.

 

Hang een tafellaken na de was dubbelgevouwen aan de lijn. Strijk dubbelgevouwen de ene kant, vouw de andere kant op. Dat scheelt precies de helft van het werk. Kleedjes en delen van brei- en haakwerken kan men het beste met spelden vastzetten op de strijkplank. Goed invochten en het strijkijzer niet verschuiven, maar steeds opnieuw neerzetten. De spelden pas verwijderen als het werk droog is.

Giet eens wasverzachter met warm water in een plantenspuit en bevochtig daarmee het strijkgoed.  Het strijken gaat daarna moeiteloos.

* Krap behuisd? Neem dan een strijkplank als bar. U kunt er hapjes op uitstallen en glazen op kwijt. Het neemt weinig ruimte in tegen een muur.

Met een afgedankte riem kunt u een strijkplank plat tegen een muur opbergen. Schroef de riem op twee plaatsen vast aan de muur en bind hem aan uw strijkplank . Handig!!!

Zet naast uw strijkplank een bak met ijsklontjes. Een valse vouw kunt u wegwerken door er een blokje ijs overheen te halen en daarna opnieuw te strijken. De vouw is verdwenen.

Pers alle naden bij het naaien direct open op de strijkplank. Daardoor krijgt zelfgemaakte kleding ook een veel professionelere aanblik.

* Toe aan een nieuwe strijkplankovertrek, leg dan eerst een stuk aluminiumfolie (met glimmende kant boven) over het dikke vulsel dat op de plank ligt en trek daar het nieuwe strijkplankovertrek overheen. Doordat de folie de warmte van de bout weerkaatst gaat het strijken een stuk makkelijker.

 

* Kalk vrij water voor uw strijkijzer krijgt u als u theewater hebt gekookt en het restant daarvan in het strijkijzer giet.

Door aan het stijfselwater wat zout toe te voegen, wordt voorkomen dat het strijkijzer tijdens het strijken aan het goed vastkleeft.

Door een strijkijzer een paar uur op een doek, die bevochtigd is met azijn te zetten, is eventuele aanslag met een schone doek te verwijderen. Een strijkijzer wordt weer blinkend schoon na een behandeling met een vochtige doek en een flinke lik tandpasta.

Krijgt u de zool van een strijkijzer niet schoon? Neem een afwasteiltje met een laagje water. Zet het strijkijzer erin en laat dat een paar uurtjes weken. U kunt dan de onderkant met een sponsje schoonmaken.

Doe in het reservoir van uw strijkijzer een beetje wasverzachter. De was ruikt lekker en is makkelijker te strijken.

Als het strijkijzer een glimmende plek heeft achtergelaten, dan kan men die wegwerken door er een natte lap op te leggen en er luchtig met het strijkijzer overheen te gaan. Beslist niet echt strijken of persen. De hete stoom doet de glimmende plek verdwijnen. De nog vochtige stof tenslotte voorzichtig opborstelen.

* Middelen om te stijven zijn stijfsel, gelatine, bier, suikerwater en Arabische gom (verkrijgbaar bij de drogist).

Wil men bv. boorden en manchetten een diepe glans geven, dan kan aan de stijfsel wat borax worden toegevoegd. (ca. 1 eetl. per l. water).

Met gelatine kunnen satinet en glimmende zijde worden gesteven (1 blad gelatine op 1 l. water)

Met behulp van bier stijft men zwarte kant en tule.

Arabische gom kan worden gebruikt voor het stijven van zijde (op 1 l. kokend water 2 gr. Arabische gom, voor tafzijde 8 gr.)

Suikerwater is geschikt voor het stijven van haakwerk en lichte kant.

* Een niet te grote scheur in een suèdejas kan aan de binnenkant van het kledingstuk worden geplakt met een stukje leukoplast.

Suède kan niet goed tegen water. Komt er toch een regenbui op de suède jas dan kan men hem het beste laten drogen (niet bij de kachel) en later opborstelen.

T.

* Te droge tabak wordt weer goed door er een schijfje appel of een aardappelschil in te leggen.

* Tafeldekken voor een groot diner: zet meerdere glazen naast ieder bord. Een klein wijnglas voor de witte wijn, een middelgroot glas voor de rode wijn en tot slot een groot wijnglas voor het water. De wijn die het eerste gedronken wordt gaat in het buitenste glas. Voor het bestek geldt eigenlijk hetzelfde. Dus het buitenste bestek is voor het voorgerecht, dan volgt het bestek voor het vis en/of hoofdgerecht. Een eventuele soeplepel ligt rechts van de messen en het fruit- en of dessertbestek ligt boven het bord.

 

* Een ouderwetse manier om een tafelkleed schoon te maken als de wasmachine onvoldoende resultaat geeft. Leg het tafelkleed op een tuintafel en spuit de vlekken nat met een plantenspuit. Laat het tafelkleed drogen in de zon en u zult zien dat de vlekken er (meestal) uitgaan. Het ouderwetse zit ‘m erin dat de vrouwen in vroeger eeuwen de was op het gras legden in de zon, men noemde dat bleken.

Heeft u vrienden uitgenodigd voor een etentje? Strijk tafelkleden, vooral damasten kleden, pas als u de tafel dekt. Zo voorkomt u valse vouwen en het ligt super glad op tafel als de gasten komen.

Uw tafelkleed is niet groot genoeg als alle (klein)kinderen komen eten? Denk dan eens aan een bedelaken in een leuke kleur. Van de breedte kan best een baan af voor servetten of u gebruikt daarvoor de slopen die bijgeleverd zijn.

Een origineel tafelkleed maken? Laat kinderen, als het regent, eens een rol wit kastpapier. Laat de kinderen deze voltekenen met verf, viltstiften of kleurpotloden. Als u later, als het af is, de kleuren fixeert met haarlak, kan het tafelkleed zelfs bij feestelijke gebeurtenissen dienstdoen.

* Tafelzeiltjes verslijten erg vlug op de hoeken. Plak aan de onderkant van het tafelzeiltje een stukje van een oude regenjas of badmuts.

* De laatste tandpasta uit de tube krijgen? Doe de dop op de tube en houdt hem ondersteboven. Dan flink schudden, u staat er versteld van hoeveel er nog uit komt.

* Als u een schok krijgt bij het pakken van de deurknop, kan het liggen aan uw tapijt. Probeer eens het tapijt vochtig te maken met 1/4 wasverzachter en 3/4 water. Kijk eerst eens of het geen vlekken geeft op uw tapijt.

Als uw tapijt gaat schuiven, naai er dan aan de achterkant eens schuimplastic tegenaan op een paar plekken. Uw tapijt kan dan geen kant meer op.

Struikelt u wel eens over een los hoekje van uw tapijt? Spuit eens stijfsel op de losliggende hoek en strijk het tapijt dan onder een vochtige doek.

* Een tas van jute, canvas of linnen gaan nog veel langer mee, wanneer u de naden aan de binnenkant even afwerkt met een zigzagsteek. Hetzelfde geldt voor washandjes en vaatdoekjes.

* Plastic tasjes van de supermarkt zijn handig om verfbakjes in te doen. U hoeft dan niet iedere keer de verf bak schoon te maken; u kunt dan vuile tasjes binnenstebuiten eraf halen en dan een nieuwe om  een verfbakje te doen.

* Een idee om een kleuter makkelijker bij de wasbak te laten komen zonder een trapje te gebruiken is een teiltje te bekleden met badstof of een oude badhanddoek.

* Uw mobiele telefoon is nog beter hoorbaar door die in een bakje te leggen. Uiteraard zonder water.

* Het is beter voor de ogen om tijdens het televisie kijken vlak achter het toestel een schemerlamp te laten branden.

De eerste Nederlandse televisie-uitzending was op 2 oktober 1951. Het televisiespel De Toverspiegel was het eerste analoge programma.

De kleurentelevisie werd in 1967 geïntroduceerd, pas tegen 1985 had bijna iedereen een kleuren TV.

In 2000 kwam UPC met digitale televisie, waarbij het signaal digitaal wordt verzonden en het beeld scherper en helderder is. Later werd er door UPC interactieve televisie aam toegevoegd. Hierdoor is het mogelijk om films on demand te bestellen vanuit uw luie stoel en uitzendingen op TV terug te kijken. Dan is er nog HD-televisie het beeld is zo scherp, dat het lijkt of u er zelf bij bent. En inmiddels kunt u ook films in 3D bekijken.

* Hang natte theedoeken meteen over de radiator van de verwarming. Bacteriën krijgen minder kans zich te vermeerderen in een droge theedoek.

U krijgt een klein kind op bezoek en u heeft geen slabbetje in huis, neem dan een theedoek en  bevestig dat in de nek met een wasknijper.

Een leuk idee om theedoeken te gebruiken als kussensloop voor kussens van 60×60 cm.

 

* Een ander gebruik van uw thee doos? Denk aan uw bureau: paperclips, nietjes, punaises zijn er perfect in op te bergen. En wat dacht u van de bad/slaapkamer? Netjes gesorteerd kunnen daar oorbellen in worden opgeborgen.

* Een thee-ei kunt ook voor meer zaken gebruiken dan alleen thee. Doe er eens badzout in. Het badzout lost op in het water zonder dat u in de korrels ligt.

Een thee-ei in uw kast doet wonderen. Vul het met een lekker geurtje zoals takjes lavendel of kaneelstokjes en hang dit in de kast.

Een taart versieren met poedersuiker gaat heel erg goed met een thee-ei. Ook met cacao of kaneel werkt het.

* Een thermoskan die lang niet gebruikt is, kan muf ruiken. Maak de kan dan goed schoon en droog en doe er een suikerklontje in. Het klontje voorkomt dat er nare geurtjes ontstaan. Wel eruit halen voordat u de thermoskan weer vult.

Ook zo'n geknoei om uw thermoskan te vullen met koffie of thee? Neem eens een koffiefilter en een trechter en vul daarmee de thermoskan. De koffie of thee koelt dan ook niet zo sterk af.

* Heeft u nog een flaconnetje tippex over? Nu er geen typemachines in gebruik zijn, is het daarvoor niet meer nodig, maar er zijn andere toepassingen: behandel de vuile voegen in de douchebak en het ziet er weer een paar maanden wit uit.

Ook kleine beschadigingen aan koelkast, fornuis of witte kunststof keukenkastjes kunnen met tippex aangestipt worden en er is niets meer van te zien.

 

* Als uw toiletblok leeg is en u heeft geen navulling, dan kunt u een scheutje dikke bleek (bv. met eucalyptusgeur) in de lege houder doen. Dan blijft uw toilet tot u de nieuwe navulling heeft gehaald toch lekker ruiken.

* Oude scheermesjes in een kurk gestoken zijn te gebruiken als tornmesje.  

* Touw dat van tevoren vochtig is gemaakt, krimpt als het droog is. Zo sluit het dan steviger om een pakje dat u met de post moet verzenden.

Leg touw 12 uur in een oplossing van aluin, laat het goed drogen, dan is het bijna onbreekbaar geworden.

Een klosje touw wordt altijd één grote onontwarbare knoop. Bewaar het touw eens zo, doe het in een dichtgeknoopt sinaasappelnetje, in een afgedankte trechter of in een potje met schroefdop waarin u een gaatje heeft geboord.

* Voor een kleuter is de trapleuning vaak te hoog gegrepen. Maak het hem gemakkelijk door een dik touw aan de bevestigingspunten van de trapleuning te bevestigen.

* Een handige trechter kunt u maken door een enveloppe schuin door te knippen, het puntje eraf en daarna open te maken. Handig voor het bijvullen van de zoutstrooier.

* Wollen truien zijn vooral voor kinderen vaak ondraagbaar omdat ze kriebelen. Door de trui in een plastic zak in de diepvries te leggen is het gekriebel voorgoed verholpen.

* Een vastzittende dop van een tube kan zo maar losgedraaid worden als de tube even onder de hete kraan worden gehouden.

* Geen tulbandvorm in huis? Neem een gewone ronde bakvorm en doe daarin een ovenvast rond bakje met vlakke bodem. Vul dat met water. Doe dan het deeg beslag in de bakvorm. Een bijkomend voordeel is dat er extra stoom in de oven ontstaat waardoor het baksel nog beter rijst.

* Een bleek geworden turkoois krijgt zijn kleur terug door hem een poosje in zoete amandelolie te leggen.

U.

* Het uitrekken van de hals van uw jumper of trui kunt u voorkomen door aan de binnenzijde tegen de halsopening een boordlintje te naaien.

* Uienluchtjes van snijplanken en messen kunt u meteen laten verdwijnen door deze attributen na gebruik in koud water te leggen

huishouden v t/m z

V.

 

* Heeft u uw vaatwasser gevuld met vaat die niet al te vuil is? Dan kunt u best een halve vaat was tablet gebruiken. Koop dan tabletten zonder bolletje, die kunt u gemakkelijker doormidden breken. Snijd een citroen doormidden en leg een helft bovenin en de andere helft onderin de vaatwasser . U zult merken dat vooral de glazen en het bestek stralend schoon worden en lekker fris ruiken. U kunt met een citroen ruim 3 keer de vaat was doen.

Overlaad de vaatwasser niet en zorg ervoor dat kwetsbare spullen elkaar niet raken.

Let erop dat het bodemzeefje van de vaatwasser schoon is, controleert dat na elke wasbeurt.

Kies de juiste temperatuur voor uw vaatwasser, een te lage temperatuur zorgt ervoor dat het vet niet oplost en de vaatwasser verstopt raakt.

Als u genoeg heeft van het bukken om uw bestekbakje van de vaatwasser te vullen, kunt u overwegen een tweede bakje aan te schaffen en die op het aanrecht te laten staan. Dan moet u wel voldoende ruimte hebben in uw keuken.

Een veilig gebruik van uw vaatwasser kan door de volgende tips:

- Grove etensresten eerst met keukenpapier verwijderen. Uw vaatwasser is geen vuilnisbak. Doet u dat niet en doet u de machine pas uren later aan, dan kunnen de etensresten het metaal aantasten

- Reinig eens per maand uw vaatwasser met machinereiniger. Dit verwijdert vet- en kalkaanslag.

- Kristal in de vaatwasser kan leiden tot chemische inwerking en een witte waas.

- Ook met porselein en zilver oppassen. Koper mag helemaal niet in de vaatwasser.

- Potten en pannen die van verschillende materialen zijn vervaardigd, mogen elkaar niet raken. Dat kan tot verkleuring leiden.

- Verzilverd en roestvrijstalen bestek mogen in de bestekkorf niet tegen elkaar worden gezet. Dit kan leiden tot bruine vlekken doordat de lemmeten van de messen naast verzilverde bestek producten staan. Als verzilverd bestek een beschadiging heeft, kan dit roestvorming geven.

- Bestek met een houten handvat gaat op den duur verkleuren.

- In het vaat was tablet zit meestal een zuur bestanddeel dat aluminium kan aantasten.

- Witte strepen op glas kunnen ontstaan door teveel kalk in het water. U moet het zoutreservoir in uw vaatwasser goed afstellen.

- Het is verstandig regelmatig spoelglans toe te voegen. Dan wordt de vaat ook droger, want het water glijdt er makkelijker vanaf.

- De sproeiarmen moeten altijd vrij ronddraaien, de gaatjes mogen niet verstopt zijn. Maak regelmatig het filter leeg.

- Er zijn mensen die een partje citroen in de vaatwasser doen. Dit ontvet en laat glanzen. Ook laten mensen de vaatwasser af en toe op schoonmaakazijn draaien.

* Voor u op vakantie gaat, overtuig u ervan dat u de regels kent, bv. veiligheidshesjes, gevarendriehoek, flitspalen, etc. Raadpleeg anwb.nl/vakantie/landeninformatie.

In Frankrijk moet u een alcoholtester in uw auto moet hebben.

*  Vakantielijst:

1. Tickets/reispapieren (bevestiging van de accommodatie uitgeprint)

2. Paspoorten/identiteitskaarten allemaal nog geldig

3. Rijbewijs (ook voor eventuele autohuur)

4. Verzekeringspasje/groene  kaart

5. Wegenwachtpas

6. Hopelijk niet nodig… een schadeformulier voor uw auto

7. Portemonnee (met wat kleingeld voor onderweg)

8. Creditcard/betaalpas (plus pincode)

9. Lenzen/brillen/zonnebril op sterkte

10. Toilettas

11. Medicijnen (plus reserve doktersrecept)

12. Anticonceptiepil

13. Routebeschrijving/navigatiesysteem

14. Telefoon met oplader

15. Foto/videocamera, ook met oplader.

- Uw auto mee op vakantie, denk dan aan de bandenspanning, pas die aan op de belading van uw auto.

- Stop zware bagage zo diep en zo laag mogelijk in de kofferruimte.

- Gebruik bij stationcars een bagagenet of honden rek als de bagage boven de rugleuning van de achterbank uitkomt.

- Controleer oliepeil en rem, koel- en ruitensproei vloeistof.

* Poreuze vazen – van binnen ongeglazuurd aardewerk – kunt u waterdicht maken door de binnenkant te behandelen met waterglas.

* Een veiligheidszitje voor kinderen is vaak van kunststof, dat zit niet lekker. Maak dan eens een hoesje van badstof. Dat zit veel plezieriger en is wasbaar.

* Verdampingsbakjes aan radiatoren gaan vaak onaangenaam ruiken. Een paar kristallen badzout erin en de kamer ruikt heerlijk.

* Verflucht verdrijft u door in de kamer enige schotels met zout neer te zetten.

* Zowel stof als garen kan bruin geverfd worden in ruim warm water, waaraan groene notendoppen of tabaksbladeren zijn toegevoegd. Het te verven materiaal moet er wel enige tijd in liggen en geregeld omgeroerd worden.

* Als de verhuisdozen gemerkt zijn naar inhoud en plaats waar ze in het nieuwe huis behoren bespaart men zich veel ongemak.

* U vergeet nogal makkelijk een verjaardag. Schrijf alle kaarten vooraf en geeft met een rode stip op een verjaardagskalender aan wie er post moet krijgen. Er is altijd wel iemand die u eraan herinnert de kaart te versturen.

* Een verlanglijstje van bv Sinterklaas altijd handig om te bewaren voor een verjaardag, u hoeft dan niet zo te zoeken naar een cadeautje.

* Waar moet ik beginnen bij het kiezen van verlichting in huis: met het basislicht. Dit licht is aanwezig in elke ruimte in huis, en verlicht de kamer als het schemerig wordt.

Kies voor één of meerdere lichtbronnen, zoals een staande lamp, hanglamp, wandlampjes of een aantal (dimbare) spots in het plafond.

Voorheen was een gloeilamp van 60 watt geschikt nu wordt vaak een spaarlamp van 11 watt gebruikt. Deze lamp dezelfde lichtsterkte, maar kost minder energie en gaat langer mee.

Hoe kiest u verlichting om bij te werken: verlichting  om te lezen, koken of andere activiteiten verricht, noemen we functioneel licht.

Deze verlichting is vaak feller en brandt alleen als het nodig is.

Halogeenlampjes van 100 watt zijn perfect om bij te werken en te lezen, en met een dimmer kunt u ze verzachten tot sfeerlicht.

Ook is de Ecco-halogeenlamp. Deze is nauwelijks duurder dan de gewone halogeenlamp, maar verbruikt bij dezelfde lichtsterkte wel minder energie (70 watt) eb heeft een langere levensduur, tot wel twee keer zo lang.

Ook de led lamp geeft fris en helder licht om bij te werken, is zuiniger en heeft een nog langere levensduur dan de spaarlamp.

En sfeerverlichting? Denk dan aan een staande lamp met dimmer naast de bank, het lampje op een bijzettafeltje of op de kast, wandlampjes. maar ook de hang lam[ boven de eettafel valt met een dimmer onder sfeerverlichting.

De sfeervolle gloeilampen in flame uitvoeringen zijn middels een besluit uit Brussel niet meer verkrijgbaar, maar daarvoor in de plaats zijn er wel spaar- en led lampen met flame te koop.

Keukenverlichting: deze ruimte heeft meerdere functies. Eten klaarmaken vergt ‘werklicht’ maar staat er ook een tafel, dan moet er sfeervol kunnen worden gegeten. Lades, kasten en werkbladen worden steeds vaker met led verlicht.

Badkamerverlichting: Daar is de spiegel belangrijk. De beste verlichting is verlichting op ooghoogte en wel aan beide zijden van de spiegel, zodat u geen schaduwen krijgt op uw gezicht. Kies liever geen spots boven de spiegel, die geven het effect van een zaklamp. Verder geldt: hoe schuiner de lichtinval, hoe meer u bepaalde dingen benadrukt.

Eetkamer/tafelverlichting: Doordat het licht van plafonnières breed wordt verspreid, zijn deze minder geschikt voor de eetkamer. Kies liever een meer gerichte plafondlamp, deze hebben een intiemere uitstraling. Door een dimmer te gebruiken kan de lichtsterkte worden aangepast aan de activiteit: eten, werken of romantisch dineren. Hang lampen boven de tafel ook niet te laag, anders krijg u het ‘kaarttafeleffect’ .

Woonkamerverlichting: wilt u de woonkamer lager laten lijken, kies dan voor een plafondlamp. Staande lampen, die naar boven staan gericht, creëren juist hoogte. Lampenkappen zwakken de felheid van het licht af en leiden het in de gewenst banen, in een leeshoekje moet de verlichting fel en gericht genoeg zijn. Door het verlichten van een nis, haard of kunstwerk creëert u intimiteit.

Net als in de werkkamer is het ook bij bv. de TV belangrijk dat er geen te grote lichtverschillen zijn. Staat de TV voor een donkere wand, dan is dat vermoeiend voor uw ogen. Een lampje achter de TV of zacht licht in de gehele ruimte voorkomt dat het contrast te groot  is.

Leds verspreiden tot maar liefst duizend keer helderder licht dan andere lichtbronnen. Voor alle heldere lichtbronnen geldt dat het niet aan te bevelen is om er direct in te kijken. Leds moeten daarom worden bedekt met veilige behuizing die het licht tempert.

* Plastic verpakkingen van margarine, kwark, pudding e.d. zijn nog voor allerlei doeleinden te gebruiken: diepvriezen, het opbergen van allerlei rommeltjes, kluwens wol met de draad door het dekseltje als men met verschillende kleuren tegelijk werkt.

Krijgt u die harde, plastic verpakkingen ook nooit open? Probeer eens een blikopener.

* vers houd folie kunt u voor meer zaken gebruiken dan het luchtdicht verpakken van bv. etenswaren.

Maak van een flink stuk vers houd folie een streng door het folie te draaien. U kunt het nu om het pakket heen draaien. Een strik er bovenop en met de lussen kunt u het pakket dragen.

Een taart vervoeren maar er ligt glazuur bovenop of slagroom of kaarsen, doe het dan eens zo: prik satéprikkers (met de stompe punt naar boven) aan de bovenkant van de taart en leg er het vers houd folie overheen als een tent. Succes verzekerd.

Als u de deegroller gebruikt wind er dan eens vers houd folie omheen, dan plakt het deeg er ook niet aan.

* Als de verwarming aanstaat wordt het droog in huis en soms ruikt het muf. Om een frisse geur in huis te krijgen, hangt u bakjes water aan de radiator. Doe er een paar druppels van uw favoriete luchtje in en het ruikt lekker in de huiskamer. U kunt ook proefmonstertjes gebruiken uit de parfumwinkel.

 

* Veters die zijn gerafeld zijn weer prima te gebruiken als u ze doopt in nagellak.

Als uw kind veters kan strikken, komt het moment dat die veters aan de ene kant langer is dan de andere kant. Dat is te voorkomen door een knoop te leggen in het midden van die veter.

* Videobanden moeten droog en niet te warm bewaard worden .

Als nieuwe videobanden vertraagd beeld en geluid geven, omdat ze te strak opgewonden zijn, spoel deze daarom een keer heen en terug.

* Gooi een oude vilthoed niet weg, maar maak er schoenzooltjes van, ze zijn warm en sterk.

Vilten herenhoeden kunt u opknappen. Eerst de stof weg borstelen. Dan de hoed even boven de stoom houden. Tenslotte opschuieren met de draad mee.

Oude vilthoeden zijn nog goed te gebruiken om er inlegzooltjes van te maken voor schoenen en laarzen.

* Visafval kunt u vrijwel reukloos weggooien als u dit eerst invriest en bevroren in de afvalzak deponeert.

* Krijgt u visite met kinderen en heeft u die zelf niet, zet dan een klein tafeltje klaar met papier en potloden en eventueel wat spelletjes. Iets dergelijks heeft iedereen wel in huis.

* Gewone vitrage kan dienst doen als vliegengordijn als de onderkant wordt verzwaard met grote kralen of glazen knikkers in de zoom.

* Bij vlam in de pan, direct een goed passende deksel erop en de vlam dooft. Geen water gebruiken!

* Last van vliegen? Hang een plastic zak gevuld met water boven in een kozijn, deurpost of onder een overkapping. De schittering van het water zorgt ervoor dat de vliegen geen hoogte kunnen inschatten en de vliegen daardoor niet naar binnen.

Vliegen en muggen komen op het licht af. Als u de slaapkamerramen openlaat, kunt u zich het best zonder licht uitkleden, ofwel de insecten met het ganglicht naar de gang lokken.

Wilt u vliegen uit de keuken laten verdwijnen, laat dan enkele druppels azijn op een hete kookplaat verdampen.

Vooral op het platteland kunnen vliegen in de eetkamer een plaag vormen. Een blauwgeverfde kamermuur houdt de vliegen op een afstand.

Vliegen houdt men op een afstand met citroensap, schijfjes citroen, verbrande kalebasbladeren en laurierolie.

Wanneer meubels van tijd tot tijd worden ingesmeerd met een beetje laurierolie, zullen vliegen uit de buurt blijven.

De vlieg wordt van spiegels en ruiten geweerd door ze af te nemen met afgekoeld kookwater van in stukken gesneden uien.

Een vliegenvanger kan erg plakken op uw huid. Smeer er eens pindakaas op. Als u dit er weer afspoelt, komt het plakspul ook mee.

* Een krakende houten vloer? Probeer het eens om talkpoeder in de kieren tussen de planken te strooien. Het kraken is verleden tijd.

Een ei laten vallen op een harde vloer? Neem dan eens een ramentrekker en een stoffer en blik en veeg de boel makkelijk bij elkaar, ook handig bij een conservenpotje o.i.d. dat is gevallen .

* Vloeistofbranden (benzine, petroleum, etc.) nooit blussen met water. Probeer de brand te blussen door af te dekken, bv. met een deken.

* Wilt u controleren of uw huisdier vlooien heeft achtergelaten in uw vloerbedekking loop dan een paar maal door de kamer met witte sokken aan. Zij springen hier gegarandeerd op.

* Heeft u een voering nodig in een rok of jurk. Dan kunt u het zich gemakkelijk maken door hiervoor een halve tricot onderjurk te nemen. Gemakkelijk aan te brengen. Bij het wassen snel droog, strijken overbodig.

* Voorraaddozen die nieuw zijn, ruiken naar plastic. Doe ze in de vriezer (een dag of drie) en u bent van de lucht af.

Een gebruikte voorraaddoos vult u met heet azijnwater en laat dit een nachtje inwerken. Goed spoelen en drogen en het geurtjesleed is weer geleden.

* Leidingen in schuren of langs buitenmuren kunnen tegen vorst worden beschermd door ze te omwikkelen met papier, schuimplastic, wollen lappen of ander isolatiemateriaal.

* Een strakke vouw in een broek? Keer de broek binnenstebuiten en maak de stof op de plek waar de vouw loopt goed vochtig, daarna de broek keren en strijk de vouw er aan de buitenkant in. Het resultaat is een super strakke vouw die er heel lang in blijft.

* Bij vriesbrand is er sprake van uitdroging door verdamping van ijskristallen aan de oppervlakte van het voedsel. Hierdoor worden de smaak en structuur van het product aangetast en gaat de kwaliteit achteruit. Het product is nog wel eetbaar.

Vriesbrand kunt u voorkomen door kleine, platte pakjes in te vriezen. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij kan komen en let op dat de temperatuur van uw vrieskist niet te hoog is.

* Als er zich een ijslaag in de vriezer bevindt, ontdooi deze dan. Een ijslaag vreet energie en u kunt de temperatuur niet goed meer regelen. Haal de vriezer leeg en zet hem uit. Zet een aantal bakken met heet water in de vriezer, zodat het ijs sneller smelt. Laat de deur halfopen staan en leg wat doeken op de grond om het water op te vangen. Vergeet niet het afsluitrubber schoon te maken en vul de vriezer pas als deze weer helemaal op temperatuur is.

Bij vastgevroren deuren en ramen hoeft men alleen maar wat zout te strooien om ze los te krijgen.

 

* Een vastzittende vuilcontainer? Doe dan eens ruiten ontdooier langs de rand en na enige ogenblikken kan het deksel geopend worden.

Een milieuvriendelijker methode is om voor de vorstperiode de deksel van de vuilcontainer iets open te zetten door er een stokje tussen te zetten. Ook goed voor een groencontainer in de zomer.

W.

* De klink van een deur kan nare beschadigingen op een wand maken als hij er steeds op dezelfde plek tegenaan slaat. Door om de punt van de kling een flink stuk elastiek, linnen plakband of iets dergelijks te winden blijven ernstige beschadigingen achterwege.

*  Licht en lucht zijn de aartsvijanden van de wandluis. Ook heeft dit beestje een hekel aan water, helemaal wanneer er zout (100 gr, op een emmer water) is toegevoegd.

Bovendien gaat de wandluis op de vlucht voor de lucht van alsem of saliebladeren terwijl met schoteltjes ammonia in een goed afgesloten kamer (minstens 24 uur) de diertjes beslost zullen worden uitgeroeid.

* Niet genoeg warm hout plaatjes in huis? Maak ze zelf door een metalen of stenen schaal te vullen met een waxinelichtje. Zet daarop een treefje of een pannenonderzetter van metaal en u heeft een warm hout plaatje.

* Een warmwaterzak (kruik) moet u altijd leeg opbergen. Warm water en de warmwaterzak zijn vijanden van elkaar. De warmwaterzak vergaat dan binnen de kortste keren. Hang de zak na het legen eerst een paar dagen op de kop en wanneer u hem langere tijd niet nodig heeft, stuift u er wat talkpoeder in. Dop eraf laten.

* Kunststof wasbakken kunnen vergelen. Leg er een stuk keukenrol op met huishoudazijn. Wanneer na een tijdje het papier wordt weggehaald zijn de gele plekken weg en ook de kalk.

 

* Waslijn kapot? Wanhoop niet en koop een stuk ketting. Knoop dat aan de waslijn, dan kunt u de lengte van de waslijn aanpassen. Ook kunt u er kledinghaken aan ophangen om kledingstukken sneller droog te krijgen.

* Moet de oude wasmachine worden vervangen? Haal dan de glazen schaal uit de deur en u hebt een heerlijk grote ovenschaal in een leuke vorm. De wasmachine werd pas eind jaren zestig gemeengoed.

Heeft u per ongeluk teveel wasmiddel in de wasmachine gedaan waardoor het sop overvloedig gaat schuimen? Voeg dan via het zeepbakje van de wasmachine een handje zout toe. Hiermee is het schuimprobleem meteen verholpen.

* Veel handdoeken was in een gezin. Geef ieder gezinslid een eigen kleur handdoek. Zo kunt u nagaan wie welke handdoek gebruikt heeft en kan de handdoek voor een tweede maal gebruikt worden.

* Heeft u nog een ouderwets houten was rek ? Gooi deze niet weg; het is nog te gebruiken als afscheiding van een speciaal hoekje, voor bv. de kinderen. Bekleed het met een vrolijke stof en maak er een heleboel vakken in. U kunt er een heleboel speelgoed in kwijt en het kind heeft een eigen hoekje. U kunt er makkelijk overheen kijken  en u blijft op de hoogte wat er achter het scherm gebeurt.

* Een waterkoker kunt u ook ontkalken met water waaraan het sap van een halve citroen is toegevoegd. U heeft dan ook niet de zure azijnsmaak de eerste paar keren dat u de waterkoker gebruikt

* Kan uw kind zelfstandig naar de WC, maar nog niet bij het lichtknopje? Vervang de lichtschakelaar dan eens door een trekschakelaar en alle partijen zijn tevreden.

* Weckpotten gaan vaak moeilijk open. Als de pot omgekeerd in heet water wordt gedompeld, zal het deksel even later gemakkelijk opengaan.

* Hebt u last van een hard tikkende wekker zet er dan een groot glas omheen. Het getik zal dan praktisch verdwenen zijn.

Speelt er een kind bij u thuis en moet die om een bepaalde tijd thuis zijn? Zet dan de wekker tien min. voordat hij/zij naar huis moet. Dan kunt u samen met dat kind en uw eigen kind opruimen.

 Een winkelhaak in een nieuwe broek? U kunt dat camoufleren door een restje stof van de binnenzak (die u daarna dichtnaait) en strijk dat aan de achterkant van de scheur met een stukje vliesdoek ertussen. Van tevoren opletten dat de rafels van de scheur aaneensluiten.

* Uitgehaalde wollen draden worden als nieuw door het garen stevig om een plank te wikkelen, deze in 30 C heet water te dompelen en het garen, nadat het gedroogd is, weer op de winden.

Het is handig om de wol van een nieuwe knot om de wikkel heen te winden. Als men later dezelfde wol wil bijkopen, heeft men alle gegevens (kleur, nummer, merk) bij de hand.

 

Kijk eerst op de wikkel van uw zelfgebreide kledingstuk voordat u u dit perst. Alleen wol mag u met een vochtige doek en een strijkbout behandelen. Truien van synthetische garens kunt u het best in model onder een vochtige doek leggen.

* Wonderolie is ook goed om hard van leer te voorkomen. Iedere veertien dagen inwrijven met dit middel voorkomt hard worden.

Y.

* Haal de ijsblokjes liever uit de koelkast, als u die zelden gebruikt. Het bevriezen veroorzaakt snellere ijsafzetting op het koellichaam. De koelkast verbruikt dan meer elektriciteit.

* Een ijsblokjeshouder kan ook dienst doen als: verdeelbakje voor gekleurde kralen; voor verf, die dan niet door elkaar kan lopen; kweekbakje voor bv. tuinkers.

Z.

* Er zijn veel verschillende zakken voor het huishouden:

- boterhamzakjes: voor de boterhammen en andere levensmiddelen

- zipper zakjes hermetisch afsluitbaar zakje met rits voor vers houden, invriezen, bewaren en meenemen

- diepvrieszakjes: houdt voedsel optimaal vers, met sluitclips en schrijfvlak

- druk- en sluitzakjes: her sluitbare zakje, makkelijk om iets uit te halen of iets in de doen. Koelkast of vriezer.

De plastic zakjes van de groente- en fruitafdeling worden gerecycled door ze te gebruiken als pedaalemmerzakjes in de badkamer en op het toilet.

* Oude zomerjurken, blouses en onderjurken, kunt u goed gebruiken als voering voor een broekzak. Het materiaal is bijna onverslijtbaar en u bent van uw oude spullen af.

* Wilt u een zandbak in uw tuin, graaf hem dan in en leg dan langs de rand wat tegels. U kunt dan het gemorste zand zo weer terugvegen in de zandbak.

* Een metalen zeef is uitstekend geschikt om rijst of groente boven de stoom van kokend water op te warmen.

* Zeemleren lappen zijn duur en soms gebruikt u een klein deel ervan. Naai de goede delen eens aan elkaar en gebruik die voor uw auto en andere klusjes.

Een zeemleren lap is goed in conditie te houden als u hem naspoelt in lauw water met wat zout na gebruik. Dat zout zorgt ervoor dat de zeemleren lap niet uitdroogt. Vervolgens spoelt u de lap nog even na in een badje lauw water met een paar druppeltjes glycerine en dan hangt u hem te drogen. Maar dan niet in de zon of bij de verwarming, want daar wordt de zeemleren lap alleen maar keihard van.

Is dat laatste toch gebeurd, smeer de zeemleren lap dan dik in  met groene zeep en laat hem een nachtje zo liggen. De volgende dag uitspoelen en naspoelen in water met een beetje ammonia.

* Heeft u een ziek kind en is hij/zij te ziek om buiten te spelen of te lezen, hang dan eens een streng met zaadjes voor het raam. De vogels die daar op afkomen zijn een schouwspel op zich.

* Zilver bestek blijft veel langer mooi en u hoeft minder te poetsen, als u een zakje silicagel (bv  uit schoenendozen, tassen e.d.) in de bestekbak legt.

Zilver schoonmaken is te doen met een krijtdoek. U maakt deze door een fijne theedoek te leggen in een mengsel van 3 flinke theel. krijt (te verkrijgen bij de drogist) op te lossen in 2 kopjes water. Laat de theedoek 4 à 5 uur liggen in dit mengsel. Hang de doek kletsnat, dus zonder uit te wringen op en laat drogen. Als nu na het afwassen het tafelzilver wordt na gewreven blijft het prachtig. zo'n zelfgemaakte krijtdoek kan vele malen dienst doen.

* Harde zilverpoets is weer zacht te krijgen, door ze een tijdje in een pannetje kokend water te zetten. De inhoud wordt opgewarmd en vloeibaar.

* Zilvervisjes – te herkennen aan de drie staartdraden – kan men overal aantreffen: in keukenkastjes, in badkamer en toiletruimte; onder het zeil; achter het behang; in boeken en stapeltjes kleding of papier.

Ook wat het voedsel betreft zijn zilvervisjes niet kieskeurig: ze eten o.a. suiker, stijfsel, meel, papier, textiel en plantaardig afval.

Men kan de zilvervisjes vangen met behulp van een zelf gemaakte val. Op een stuk karton wordt een omgekeerde doos geplaatst met onder de rand een lucifer zodat er een kleine doorgang ontstaat. Onder de doos wordt een rauwe aardappel, een bananenschil of gekookt stijfsel gelegd. Der zilvervisjes zullen er beslist op afkomen, waarna ze kunnen worden verwijderd.

* Weet u niet meer wat er achter een schuine wand ligt op zolder?  Als u de tijd heeft, maak dan een plattegrond van de zaken die achter die wand liggen, dan kunt u makkelijker iets vinden wat u nodig heeft.

* Als u een hele lange zoom moet maken, bv. in gordijnen of een wijde rok, onderbreek zo nu en dan het stiksel om een paar steken op de plaats rust te maken. Dit is preventief bedoeld, want knapt de draad plotseling af, dan zit u niet meteen met zo'n opvallend lelijke loshangende zoom en kunt u het losse stukje draad direct opnieuw in zomen.

Een losse zoom en geen naald en draad in de buurt? Neem dan een stukje plakband en plak de zoom vast; het houdt wel een avondje.

De zoom uit een jurk of rok die u uitgerekend vanavond aan wilde? Plak eens een stukje tochtstrip aan de binnenkant van de kast met daarop een paar naalden met garen in de meest gebruikte kleuren. U kunt dan makkelijk de zoom herstellen.

*  Strooi eens wat zout over restjes vlees, voordat u ze in de afvalbak gooit.   Ook wat zout strooien in de geleegde vuilnisbak gaat stank tegen.

In de winter zout strooien tegen gladheid heeft alleen maar zin als het niet harder dan 6 graden vriest. Bij lagere temperaturen heeft zout geen dooiende werking meer.