hobby a t/m e

A.

* Maak met kleine knoopjes waar u verder toch niets mee doet, eens applicaties op een t-shirt of iets dergelijks. Het ziet er gelijk heel anders uit. 

* De beste plaats voor een aquarium in huis is op het zuidoosten (morgenzon) of op het noordwesten (avondzon) en dan liefst vlak voor een raam.
Een aquarium mag nooit in de felle zon staan, het water wordt te warm en de zuurstof gaat eruit.
Per vis moet het aquarium ong. 2 l. water bevatten.  

Als  een aquarium leeg hevelt, hoeft u niet aan het uiteinde van de slang te zuigen, indien u dit einde aan de kraan bevestigt en eerst wat water naar de bak doet toestromen. Zodra u de slang lostrekt, stroomt al het water volledig uit de bak.
Leg een stuk graniet, basalt of leisteen in uw aquarium, dat gaat kalkvorming tegen.
Een paar zoetwaterslakken voorkomt het groen worden van uw aquarium.
 Uw aquarium schoonmaken? Gebruik voor het glas wat azijn met zout. De vissen kunnen zich er dan weer in spiegelen . 
Dek het aquarium altijd af met een stuk glas – dekruit – anders springen de vissen eruit.
Ook bij een aquarium met een lichtkap is een dekruit nodig omdat anders de kans bestaat dat de vissen tegen de lamp springen met even desastreuze gevolgen. Bovendien verdampt het water minder snel en is de kans op kortsluiting door condens minder groot.
De verwarming van een tropisch aquarium kan men tijdens de zomervakantie rustig uitdoen. Het water zal niet veel onder 18C zakken en daar kunnen de vissen wel tegen.  
Lekkende naden van het aquarium kunnen worden gedicht door op de desbetreffende plaatsen nat gemaakte plamuur aan te brengen. De ondergrond wel eerst zo goed mogelijk droogmaken.  
Aquariumvissen houden veel van kruimeltjes kwark en ‘Hüttenkäse” . Een eiwitrijke en vetarme kost. 

B.

*  Bent u in het bezit van een babycape? En is uw kind een peuter, maak dan van de cape een badcape door de onderkant open te knippen en aan de voorkant openingen voor armsgaten te maken. Afzetten met biaisband en op het strand maakt uw kleine de blits.  

 

* Tekenen op behang mag meestal niet, maar als u het op deze manier doet, misschien wel. Neem overgebleven rollen behang en hang zo’n rol aan de deur van de kinderkamer. Schroef twee open schroefogen boven aan de deur en steek daar een roe door, waaromheen u de rol behang laat lopen. Halverwege de deur of iets daar onder, hangt u een gordijnroe met een lap stof waarop u vakken heeft gestikt waar krijtjes en potloden kunnen hangen. Een lelijke deur is op zo’n manier mooi weg. 

* Een simpele en goedkope bellenblaas kunt u maken door een ijzerdraadje rond te buigen met handvat en dan een scheutje afwasmiddel aan een bakje water toe te voegen. Wel goed roeren. 

* Zelf een beugeltas maken? Neem een lap stof met voering en naai dat aan elkaar. Voor de beugel neemt u twee kledinghangers van broeken. Daarover hangt u de stof en naai dat vast.  

* Bij het borduren van een veelkleurig patroon kunt u veel gepriegel voorkomen als u zoveel naalden koopt als u kleuren hebt. Telkens wanneer u met een andere kleur moet verdergaan, neemt u gewoon een andere naald met de vereiste kleur.

 * Kabels breien kan met een speciale breinaald. Als u die niet kunt vinden, is een houten of plastic cocktailprikker een alternatief. Als u een rechte breinaald gebruikt, gaat ie in de weg zitten.
Naden in gebreide kleding kunt u beter vastzetten met wol. Zo blijven de naden soepel en elastisch. Wanneer u met erg dikke wol hebt gebreid dan is het mooier de draden te splitsen.
Als u veel breit of naait, is het vervelend als u niet precies de maten weet. Neem daarom eens in de zoveel tijd van iedereen de maat en schrijf dat ergens op en leg dat in het naaimandje. U kunt dan altijd verder met uw hobby.
Als u grote stukken breit één recht, één averecht, dan weet u dat de averechtse toer vaak veel losser wordt gebreid. U krijgt mooi en gelijkmatig breiwerk door de averechtse toer met een dunnere naald te breien. Bv. recht met nummer 4 en averecht met nummer 3,5.  
Een col breien kan vaak lastig zijn met drie naalden. U ziet dan bij het begin van een naald de naad lopen. Doe het eens zo: de eerste steek van de volgende naald breit u alvast op de naald waar u mee bezig bent. Zo verandert het begin van de naald telkens. 
* Breinaalden glijden minder gauw uit het breiwerk wanneer op een der uiteinden een klein kurkje wordt geschoven. 
* Als u in een breipatroon uw maat duidelijk aanduidt met bv. een kleurtje, leest u het breipatroon makkelijker.

* Het is erg vervelend dat breiwerk vooral op de schoudernaden vaak uitrekt. Dit is te voorkomen door er aan de binnenkant een bandje tegen te naaien.

Wilt u in uw breiwerk de steken langs hals of armsgat opnemen, steek iets dieper in dan bij de randsteek, dan krijgt u een mooiere afwerking.
U kunt het best uw breiwerk opzetten met twee naalden tegelijk. Uw boord wordt dan losser, de eerste naald gaat beter. 

 

 

 

 

 

 

* Bijen houden kan heel goed in de stad. De honingproductie ligt hoger dan op het platteland. Dat komt door de diversiteit van de bloemen, de vak hogere temperaturen, de afwezigheid van bestrijdingsmiddelen, plus het toenemend aantal groene daken.

C.

* Laat een automatische camera niet op een warme plaats liggen (in de auto of in de zon) en bewaar ook reservecassettes op een koele plaats.

D.

* Moet u een draad door een dunne naald halen? Steek de naald zover door een stuk papier, dat het oog van de naald nog net zichtbaar blijft. De rest is een kwestie van zuiver richten.

Een draad door een naald steken gaat moeilijk? Spuit het uiteinde van de draad in met haarlak, dan gaat het veel makkelijker.

* Naai van drukknopen eerst de helft met het uitstekende nopje vast, bestrijk dit met wat krijt of poeder en druk de stof er tegenaan. Het stipje geeft de juiste plaats aan waar de andere helft aangenaaid moet worden.
Een lamme drukknoop is vaak nog te repareren. De knoop met de bolle kant naar onderen op de grond leggen en er een tik met een hamer op geven. Het holletje wordt dan platter en breder en zal weer klemmen. 

E.

* Gooi de plastic en kartonnen eierdozen niet weg als de eieren op zijn. Het zijn fijne verfdozen voor de kinderen. In ieder vakje een dotje verf en de boel loopt niet door elkaar.
Als u dikwijls met kralen leuke dingen maakt, is de eierdoos ook handig om de kraaltjes te sorteren.

* Het verouderen van eiken meubelen kunt u als volgt doen: maak een donkere thee met kokend water en vier zakjes thee. giet dit in een kom met daarin een propje staalwol. Laat een nachtje inweken en bewerk hiermee het jonge (lichte) eikenhout. Test het eerst onderaan een zitting of een andere niet opvallende plek.

hobby f t/m k

F.

* Foto’s in een insteekhoesje doen vervelend? Schuif de foto een klein stukje in de insteekhoes en steek er vervolgens een koffielepeltje bij, met de bolle kant naar boven. Nu gaat de foto er heel gemakkelijk in.

 

 

 

G.

*  Gaatjes in kleding van sigaretten of motten kunt  u ”verbloemen” door er een borduurseltje op te maken.

* De boorden van gebreide kleren rekken niet meer uit als ze worden gebreid met een dunnere breinaald dan de rest van het breiwerk.
Bij het breien van een trui of vest kan men de mouwen het beste aan de kop beginnen. Wordt de mouw te kort of vertoont hij slijtplekken aan de boord, dan kan er een stuk aan gebreid worden.
Boorden van gebreide kleding blijven goed aansluiten als een latexdraad wordt mee gebreid. De draad kan later ook met een naad door de toeren worden geregen.

* Niets is interessanter voor een kind dan geheimschrift. Een briefje, geschreven met citroensap, is onzichtbaar. Wordt het boven een vlam gehouden, dan worden de letters zichtbaar

* Gips wordt langzaam hard, indien u er wat spiritus aan toevoegt.

Gips wordt minder snel hard, als u er wat azijn door mengt. U kunt het dan wat langer verwerken.
Gips blijft langer zacht als men bij het water, waarmee het wordt aangemaakt een scheutje melk doet.

Beeldjes van gips kunt u repareren met celluloselijm en bijwerken met gips. Na deze behandeling verven met olieverf, na eerst het gips met wat lijnolie bestreken te hebben, dan houdt de verf beter.

 

 

 

 

* Scherpe glasrandjes kunt u verwijderen door deze te wrijven lang een plat stuk glas. U legt daartoe het ruwe stuk glas iets over de rand.
Een tot een scherpe punt gevouwen stukje aluminiumblik is te gebruiken om op glas te schrijven. Dit opschrift is dan vrijwel niet meer te verwijderen.
Glas snijden met een speciale glassnijder gaat veel gemakkelijker als de snijlijn even nagetrokken is met een lapje gedrenkt in olie of terpentijn. Men kan ook de glassnijder in terpentijn dopen.

K.

* Een oud kastje op de rommelmarkt gekocht? Die is wit uitgeslagen en ziet er niet uit. Probeer het eens met ongeslagen slagroom. Maak het kastje eerst schoon en smeer met een spons de ongeslagen slagroom erover uit. Neem dit even later af met een vochtige doek en het resultaat is verbluffend. De ongeslagen slagroom werkt ook bij kale plekken op eiken meubels.

* Katoenen stof krimpt over het algemeen nogal. Men kan de gewone katoentjes daarom het beste, voor men er bv. een jurk of broek van maakt, even wassen.

* Heeft u oude kerstkaarten gevonden? Gebruik ze opnieuw door er de voorstelling uit te knippen en op blanco kaarten, voorzien van een sierrandje, te plakken.

* Het hard worden van boetseerklei kunt u voorkomen door dit in een goed afgesloten pot te bewaren.

* Platen uit een kleurboek zijn vaak geschikt als versieringen op kinderkleding. Teken zo’n figuur na met kalkeerpapier op een restlapje leuk gekleurde stof. Rijg het lapje even vast op het shirt. Maak met de naaimachine een stiksel precies op de lijn van de tekening. Knip zo dicht mogelijk kans die stiklijn de rest van het lapje weg en verberg daarna de rafelige kanten met een mooie zigzagsteek.

* Knippatronen kunt u bewaren met een stukje stof bij het patroon waarvan het kledingstuk gemaakt is. Zo weet u meteen waarvoor u het patroon gebruikt heeft.

* Maakt u zelf kleding en kunt u dan niet de geschikte knoop vinden, denk dan eens aan twee knopen in een verschillende kleur op elkaar. Dat staat leuk.
* U kunt wel eens uitschieten als u een knoopsgat uit moet knippen. Doe er dan eens een speld aan beide uiteinden in. U knipt dan niet te ver.
Een knoopsgat in breiwerk wordt veel mooier, als u de beschrijving niet helemaal op de voet volgt, maar één steek eerder dan aangegeven al afkant. Op de terugweg zet u boven de afgekante steken nieuwe steken op, zoals gebruikelijk, en u neemt de extra afgekante steek op en breit hem als steek mee.

* Flesjes van konijnen zijn vaak moeilijk schoon te maken. Ze zitten vol met algen. Doe er eens rijst in, giet er wat warm water in en schud eens goed. Wanneer u het flesje leeggiet, is het weer helemaal scho0n.

* Kralen laten zich gemakkelijker aan een katoenen draad rijgen als het uiteinde even in lijm is gedoopt.
Nylondraad, dat steeds maar weer uit het slotje glipt bij het kralen rijgen kan eveneens met lijm worden ‘verankerd’

hobby l t/m p

L.

* Een goede lijm om papier op glas te plakken is waterglas.

M.

* Vaak zijn alleen de knieën van een maillot van kinderen kapot. Zonde om die helemaal weg te gooien. Knip de broek eruit en de voeten, u heeft dan een onderbroek en bijpassende sokken voor uw kind.
N.

* Moet u grof goed naaien smeer de draad voor het gebruik in met paraffine, de draad is dan veel sterker. Het is handig om bij het naaien een magneet bij de hand te hebben. Vallen er spelden op de grond, dan heeft men ze in een wip gevonden.
Naden hoeven niet te worden omgeslingerd tijdens het naaien als men de kartelschaar gebruikt. Met behulp van zo’n schaar wordt een uitgetande rand verkregen, die niet gaat rafelen.
Wanneer men het maatlint na gebruikt te hebben tijdens het naaien, oprolt, komen er geen barsten in.
Wie veel naait, zal plezier hebben van een arm speldenkussentje, dat men zelf gemakkelijk kan maken. Als vulling kan men het beste schuimplastic of restjes wol gebruiken.
Een stiksel valt minder op als het naaigaren iets donkerder is dan de stof.
In een dunne stof laat rijggaren makkelijk moeten (afdrukken) achter. Men kan daarom beter pure naaizijde gebruiken om door te slaan en te rijgen.
Kunstzijden boordband krimpt erg in de was. Men kan dit materiaal beter even doorslaan en strijken, alvorens het te gebruiken bij het naaien.
Bepaalde stoffen, o.a. taf, organdie, popeline en sommige tweedsoorten, kunnen aan beide kanten worden genaaid. Toch is het het beste steeds dezelfde kant aan te houden, aangezien er een licht verschil in glans of tint kan zijn.
Bij katoenen fluweel en corduroy dient de vleug van beneden naar boven te lopen, bij velours chiffon andersom. Let erop bij het naaien.
Bij herenkleding moeten de knopen links aangenaaid worden en rechts worden gesloten. Bij dameskleding is het net andersom.
Plooirokken kan men beter niet voeren tijdens het naaien. De voering bederft het zwierige effect van de rok .
Het naaien van bont gaat een stuk gemakkelijker (zonder dat de draad breekt), als het bont aan de binnenkant wordt natgemaakt.
Als u een poosje geen kleding gaat naaien hang de stoffen dan op, in plaats van neer te leggen. De stof gaat dan niet kreuken of er komen geen vouwen in.
Als u zelf kleding naait maak dan van restjes overgebleven stof een soort stalenboekje. U heeft dan altijd een voorbeeld bij de hand als u accessoires zoekt of een combinatie met een andere stof.
* Dunne stof trekt tijdens het stikken met de naaimachine niet scheef als een reep krantenpapier wordt mee genaaid. Krantenpapier is later makkelijk te verwijderen, maar kan op lichte,  besmettelijke stof wel nare vlekken geven.
Bij het stikken van stugge stoffen breekt de naald van de naaimachine iet zo snel als hij met zeep is ingesmeerd.
Het kost minder moeite een draad in de naald van de naaimachine te doen, als de naald even tegen een stuk papier wordt gehouden; het gat is dan beter zichtbaar.
Wandelt uw naaimachine en het voetpedaal weg, doe er dan een lapje schuimplastic onder en alles blijft op z’n plaats.
De levensduur van de naaimachine wordt bevorderd door haar dikwijls schoon te maken. Dik geworden olie kan worden verwijderd met een beetje petroleum. In  speciale smeerpunten moet naaimachineolie worden gedruppeld. Na de smeerbeurt eerst even op een proeflapje naaien en de overtollige olie verwijderen met een doekje, dat niet pluist.

O.

Men kan oude sokken gebruiken om er sokpoppen van te maken met behulp van wat knoopjes en oude lapjes.

P.

* Het is verstandig voor de eerste wasbeurt de zoom van een nieuwe pantalon (ook die van rib en velours) even los te maken. Moet de pantalon toch nog iets langer, dan heeft men tenminste geen last van een lelijke vouw.

* Plastic eierdozen zijn goed te gebruiken als verfmengbakjes. De verf loopt dan niet door elkaar. Men kan plastic eierdozen ook gebruiken voor het sorteren van kralen en knopen. Ook voor zaadbakjes, voor het laten ontkiemen van allerlei zaden, bonen en pitten zijn plastic eierdozen ideaal.

* Met behulp van knoopsgatenelastiek kan van een gewone pantalon zonder veel moeite een positiepantalon worden gemaakt. De zijnaden bovenaan ong. 20 cm. lostornen, op het losse voorstuk knopen naaien, op het achterstuk aan beide kanten knoopsgatenelastiek. De positiepantalon eventueel nog afwerken met een paar zijflappen.

* Met een punnikklos eigenlijk een mini breimachine, kunnen kinderen al heel gauw leuke resultaten bereiken. Vroeger deed men dat met een houten garenklosje waarin spijkers werden geslagen.

 

 

 

* Met pijpenragers kunt u de leukste dingen maken. Ze zijn te koop in hobbyzaken. U kunt ze buigen in alle richtingen. Wind er lintjes om en buig ze om uw vinger bv. U kunt er dan een cadeautje mee versieren. Of kleurige figuren mee buigen, mogelijkheden genoeg!!

hobby q t/m u

S.

* Schaatsen zullen niet roesten als men ze na de vorstperiode schoonmaakt, insmeert met olie of vaseline en op een droge, warme plaats hangend opbergt.

* Beduimelde speelkaarten kunnen worden schoongewreven met een in een oplossing van ammonia in water (1 op 1) bevochtigd, wollen lapje.
Vuile speelkaarten kan men ook schoonmaken door ze af te wrijven met alcohol of eau de cologne. Laten drogen en nawrijven met een lapje.

 

 

 

 

* Een scherp speldenkussen maken? Stop een nieuw staalwolsponsje in een fleurig hoesje en prik daar de spelden in. U heeft altijd vlijmscherpe spelden.

T.

 

* Een tafeltennisballetje dat een deuk heeft opgelopen, kan weer in model worden gebracht door het balletje in een bak heet water te leggen. Het plastic wordt weer soepel en u kunt het dan weer in model drukken.

* Trui wordt vest. Als u een wollen trui niet meer aan wilt doen, kunt u er altijd een vest van maken. Knip het voorpand doormidden nadat u van tevoren de baan aan weerszijden hebt afgezigzagd. Zet er dan een grove rits in.

hobby v t/m z

V. 

*  Zeven tips voor het organiseren van uw vakantiefoto’s.
1. Laat foto’s niet op uw camera staan maar zet ze op uw computer. Zo houdt u genoeg ruimte over op uw geheugenkaart voor spontane kiekjes.
2. Zolder vol schoenendozen met foto’s? Doen: avondje herinneringen ophalen met van herinneringen. Pik er tien foto’s uit en vraag iedereen om minstens één herinnering per foto te noemen. Na afloop kunnen alle foto’s meteen in insteekmapjes.
3. Chronologisch bewaren: maak mapjes per jaar en maand op de computer. Of verzamel uw foto’s per gelegenheid. Sinterklaas, Jans derde verjaardag, herfstvakantie.
4. Een computercrash zit in een klein hoekje. Voorkom dat u in één klap al uw foto’s kwijt bent, door eens in de maand een back-up op dvd of usb stick te zetten. Opslaan op een externe harde schijf kan ook.
5. U kunt fotoalbums aanmaken bij bv. Kruidvat, Hema, AH. Ook een groot canvasdoek of op een spelletje behoort tot de mogelijkheden.
6. Uw kinderen ieder een eigen fotoalbum met hun eigen foto’s of foto’s alleen waar zij op staan.
7. Maak eens een agenda met foto’s die u zelf heeft gemaakt. Per maand kiest u foto’s van het afgelopen jaar.

* Nieuwe vissen moet u na aankoop met het plastic zakje in een aquarium doen. De vissen moeten acclimatiseren.
Vissen vinden regenwater veel fijner dan hard leidingwater. Het kalkgehalte in het water wordt tegengegaan door er stukken graniet, basalt, kwarts of leisteen in te leggen.

Vissen zijn dol op watervlooien. Om ze ook ’s winters te kunnen verwennen kan men watervlooien inmaken. De watervlooien (zonder water) laag om laag met zout in een jampot doen, de bovenste laag moet uit zout bestaan. Het geheel goed aandrukken en afdekken met een laagje paraffine – bv. van een waxinelichtje. De watervlooien blijven op die manier minstens een jaar goed. Voor het voeren even goed het zout eraf spoelen.

 

 

 

 

 

 

Als u wilt gaan vissen, doe dat in de zomer dan ‘s ochtends of ‘s avonds. Overdag is het te heet, waardoor de vissen minder actief zijn.
Vaak gaan mensen vissen op stekken die ver weg liggen, bv. meren en plassen. Maar denk ook eens aan de plantsoenvijvers of stadsgracht om de hoek.
Aas zoals maden en worden, maar ook deeg en natgemaakt lokvoer voor vissen kunnen slecht tegen de warmte. Bewaar het aas e.d. dan ook goed koel. Als het niet mogelijk is om te koelen, strooi dan wat zaagsel over de wormen en maden, zodat ze niet oververhit raken en ze minder snel bezwijken.
Vanaf een boot de zee op; het toppunt voor veen vissers. Neem een koelbox mee voor de gevangen vissen. Doe er diepgevroren flessen water in en maak die open als u de eerste vis hebt gevangen. (wel de vis eerst schoonmaken).
Als u op karpers, brasem, blankvoorn of zeelt wilt gaan vissen, strooi dan enkele dagen achter elkaar wat mais, maden of gekookte hennep op d gewenst visstek. U zult verbaasd staan over het resultaat.
Nachtvissen is vaak effectiever dan vissen overdag. Karpers en ook grote brasems blijken ‘s nachts actiever dan overdag.
In de zomer zijn drukbezochte ondiepe zandstrandjes langs rivier of plas ideale visstekjes. Uiteraard nadat de badgasten vertrokken zijn. De omgewoelde bodem is een geweldige trekker voor vissen.
U hebt geen goed aas in huis, maar macaroni biedt dan uitkomst. Prik gekookte pasta aan de haak en u kunt vissen. Door de macaroni te koken met een flinke schep suiker of zout neemt de aantrekkingskracht verder toe. U kunt ook nog bijvoeren met gekookte rijst.
Is uw kennis over het vissen een beetje weggezakt, ga in een hengelsport- of dierenspeciaalzaak een brochure halen om uw kennis weer op te frissen.
Ook youtube biedt uitkomst; tik de naam van de vis waar u iets over wilt weten in en het filmpje is te zien op uw computer.
Uitzonderzoek blijkt dat vissen geen nadelige invloed ondervinden van het verblijf in een leefnet, mits dit net aan bepaalde eisen voldoet. Gebruik daarom alleen leefnetten die ruim zijn en gemaakt van zacht, visvriendelijk materiaal. Hetzelfde geldt voor landingsnetten.
Elke vis, ongeacht formaat of soort, dient voorzichtig te worden geland en tijdens het onthaken goed te worden vastgehouden. Dit uiteraard zonder daarbij te hard in de vis te knijpen.
Hoewel de meeste vis direct na de vangst levens wordt teruggezet, nemen sommige sportvissers -vooral aan zee- wel eens een visje mee voor eigen consumptie. Voor consumptie bestemde vis kan snel en -humaan- worden gedood door een klap op de kop. Dit is niet alleen vanuit welzijnsoverwegingen belangrijk, maar komt ook de smaak ten goede.
Beperk de tijdsduur dat een gevangen vis buiten het water verblijft. Realiseer u dat vissen vooral met warm weer of strenge vorst extra kwetsbaar zijn. Zorg ervoor dat uw onthaak tang, weegschaal en fototoestel altijd paraat liggen.
Wees ervan bewust dat gevangen vissen gevaarlijke visziekten kunnen verspreiden als ze worden overgezet in ander water. Zet een gevangen vis daarom altijd terug in hetzelfde water als waar deze is gevangen.
Vissen hebben een slijmlaag die deel uitmaakt van de huid. Deze slijmlaag beschermt vissen tegen infecties en parasieten. Om de slijmlaag niet te beschadigen, moet iedere vis met natte handen worden vastgepakt.
* Een oude vissenkom kan natuurlijk ook dienst doen als terrarium. Verzamel eens beestjes, zoals lieveheersbeestjes of iets anders kleins en bladeren en maak er een mooie herfstvoorstelling van.

W.

* Glashelder water in uw aquarium kunt u verkrijgen door het hoornblad (verato-phyllum). Deze waterplant trekt alle in het water zwevende deeltjes aan en is verkrijgbaar bij elke aquariumhandel.

 

* Een beginner met het weven doet er verstandig aan om een eenvoudig weefraampje aan te schaffen, met een kam met gaatjes en sleuven. Het is smaller van afmeting en werkt daardoor wat gemakkelijker.