verzorging medisch a t/m e

A.

* Men kan thee drinken van duizendbladkruid als men last heeft van aambeien.
Het deppen met ijskoud water kan verlichting geven bij aambeien.
Aambeien zijn uitstulpingen van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm, vlak voor de anus. Ze kunnen jeuken, een branderig gevoel geven of pijn doen.
Oplossingen: vezelrijker eten, veel water drinken en meer beweging zorgen voor zachtere ontlasting. Als de klachten langer dan drie weken aanhouden, als er steeds weer bloed in de ontlasting zit, ga dan naar de huisarts. Ook bij een uitpuilende aambei die niet teruggeduwd kan worden; bij ernstige pijn. Bij een verandering in het stoelgangpatroon die samengaat met pijn; bij klachten over buikpijn, een opgeblazen gevoel en braken; bij een drukkend gevoel of loze aandrang; bij twijfel of een uitstulping aan de anus een aambei is, ga naar de huisarts. Vette creme al of niet met eem middel om de jeuk of pijn te verminderen (zinksulfaat/zinkoxide, lidocaÔne, vezelrijke of volumevergrotende preparaten om de ontlasting zachter te maken (zemelen, psyllumvezels, stercullagom) zijn alle verkrijgbaar zonder recept.
Geparfumeerde natte doekjes kunnen irritatie van de aambeien erger maken.      

* Een ruwe huid knapt zienderogen op als u die insmeert met een papje gemaakt van twee in de schil gekookte aardappelen en wat room.
De remedie tegen een vette huid: smeer deze in met rauwe aardappel.

* Overgevoeligheid voor aardbeien is soms te overwinnen, door ca. een uur voordat u ze wilt gaan eten alvast ťťn of twee aardbeien te nemen. Het lichaam gaat dan antistoffen aanmaken, zodat het al voorbereid is op de aanval.
In ieder geval is het beter de aardbeien met een melkproduct (yoghurt of slagroom) te combineren.

* Aarsmaden komen vooral bij kinderen voor, als ze in de zandbak spelen bv. Het is niet gevaarlijk, maar zorgen voor veel jeuk tussen de billen. 
De wormpjes verspreiden zich omdat de drager zich onwillekeurig krabt en dan weer ergens aanzit. Jeuk is een aanwijzing, vaak zijn de aarsmaden in de ontlasting te zien. Vaseline helpt tegen de jeuk. Mebendazol (apotheek of drogist) is een wormendoder. Verder nagels kort houden, elke dag twee keer schoon ondergoed aan trekken en ondergoed en beddengoed op min. 60 C wassen. 

* Een slechte adem verdwijnt door dagelijks te kauwen op kummelkorrels of salieblaadjes. Een probaat middel tegen een onwelriekende adem na het eten van uien is een glas hete melk.
Kauwen op gemberwortel helpt bij een slechte adem. 

Als men veel knoflook gebruikt kan men een frisse adem houden door na het eten een glas water met een theelepel norit te drinken. 
Probeer dit recept eens bij slechte adem: kook een halve liter water, voeg twee eetepel. eau de cologne toe en doe er ook twee eetl. pepermuntolie bij. Even goed door elkaar doen en spoelen maar. Als u het in een goed afsluitbare fles doet, dan heeft u er lang plezier van.  

 

 

 

 

 

Sla, aangemaakt met olijfolie en citroensap zorgt voor de nodige bladgroen dat de nasmaak van kruiden neutraliseert en een frisse adem garandeert.
Maar het beste tegen slechte adem is toch tanden poetsen, flossen, tandenstokers gebruiken. Vergeet ook de tong niet. 

* Wanneer u last heeft van rode adertjes  (couperose) in het gezicht, neem dan geen hete stoombaden. Ook de zon kunt u dan beter niet op de gezichtshuid laten schijnen. Het gezicht reinigen door deppen met koud water en leg af er toe een kompres van lindebloesem of fijngemaakte peterselie op de huid.

* Drink om af te slanken iedere ochtend een glas gekookt water met citroensap en wat zout op de nuchtere maag.

* Waarom kan ik niet afvallen.
1. Ik eet toch gezond- van gezond eten wordt je net zo dik als ongezond eten. Wat telt zijn de calorieŽn.
2. Ik sla mijn ontbijt over- als u niet ontbijt, is de kans groot dat u in de loop van de dag gaat overcompenseren. Aan het eind van de dag heeft u meer calorieŽn gegeten dan wanneer u wel een goed ontbijt had genomen. Kies voor een eiwitrijk ontbijt met veel vezels, zoals volkoren boterhammen met ei, of yoghurt met havermout of muesli en koolhydraat eten zo als kool en noten.3. Ik heb toch recht op een tussendoortje- ongemerkt eten sommige mensen nogal wat calorierijke tussendoortjes en snacks. Eet uitsluitend drie maaltijden per dag, tussendoortjes zijn een uitvinding van de snackfabrikanten.
4. Vruchtensap kan toch geen kwaad- iemand dronk 2 l. vruchtensap per dag, maar daar zaten veel suikers in die meer dan 1000 kilocal. bevatten, meer dan een maaltijd.
5. Fruit is gezond, daar kun je nooit teveel van eten- fruit bevat veel gezonde antioxidanten, veel vezels en vitaminen. Maar fruit bevat ook veel suikers en daarin zitten de calorieŽn. Juist suikerpatiŽnten moeten oppassen: bv. vier stuks fruit en ťťn pond druiven eten is niet aan te raden. De bloedsuikers en gewicht waren niet omlaag te brengen. Het fruit in zoín dieet kan beter vervangen worden door extra groenten. (naar dr. Frank) 

 

 

 

 

Aften, pijnlijke geel-witte zweertjes in de mond, genezen doorgaans binnen twee weken. De oorzaak is niet bekend, maar stress kan aften bevorderen. Het is te voorkomen door goede mondhygiŽne en het vermijden van stress. U kunt naar de huisarts, als de aften niet binnen twee weken zijn verdwenen of als het er erg veel zijn. U kunt zelf veel doen door de zweertjes aan te stippen met een plaatselijk verdovend middel, de mond spoelen met een verdovende mondspoeling. De mondspoeling of zuigtablet om de mondholte te ontsmetten (chloorhexidine, waterstofperoxide), aanstipvloeistof om de pijn te verzachten (lidocaÔne), aanstipvloeistof die een beschermend laagje op de aft aanbrengt (o.a. rabarberextract) zijn zonder recept te verkrijgen bij de drogist. 

* Akkerklaverhoning kan ingenomen worden tegen hoest, astma, spataderen en trombose.

* ALARM 112:Bel meteen 112 bij de volgende (combinatie van) klachten:
- plotseling pijn op de borst, uitstralend naar linkerschouder, misselijk,kortademig (wijst op hartinfarct)
- scheeftrekken gezicht, klachtverlies arm/been, moeite met praten, duizeligheid, hoofdpijn (wijst op beroerte)
- snelle daling bloeddruk, flauwvallen bv. na bijen of wespensteek (anafylactische shock)
- snel opkomende koorts, sufheid, niet wegdrukbare rood-paarse bultje op de huid, nekstijfheid bij kind (wijst op hersenvliesontsteking)
- snel opkomende zwelling in mond of keel (angio-oedeem)

 

 

 

 

 

- bewusteloosheid na ongeval
- hevig bloedverlies
- overgeven met bloed, ontlasting met (veel) bloed (wijst op maag, darmbloeding)
- niet wegdrukbare, pijnlijke bobbel in lies of navel (wijst op beklemde lies- of navelbreuk
- opzwellen van de buik, verstopping, overgeven, pijn in buik (wijst op darmafsluiting)
- plotseling opkomende pijn eerst rond navel, daarna rechtsonder in de buik, misselijkheid ( wijst op acute blindedarmontsteking).            

* Fijn gekauwde koffiebonen (ca. 10) die langzaam worden ingeslikt belemmeren de schadelijke uitwerking van een teveel aan alcohol.
Ook sinaasappelsap en vitamine C tabletten binden een teveel aan alcohol.
Om van de alcoholgeur in de mond af te komen kunt u een citroen eten of het sap van een citroen drinken. 

* Een allergie voor warm weer komt voor. U krijgt dan last van galbulten, jeuk en smetplekken. Een antihistaminemiddel tegen hooikoorts helpt hierbij.   Ook Nestosyl is een probaat middel tegen de jeuk door een allergie.

* Klachten bij ontstoken amandelen: keelpijn, pijn bij slikken, oorpijn. Onaangename mondgeur, koorts, soms misselijkheid en/of overgeven. Indien de amandelen erg opzwellen kunnen ademhalingsproblemen ontstaan, met name tijdens het slapen. Amandelontsteking gaat doorgaans in een paar dagen over. Oorzaken: infectie van de keelamandelen met een bacterie of virus. Kinderen zijn hier gevoeliger voor dan volwassenen. Roken en overmatig drinken vergroot de kans op ontsteking van de amandelen. Als de pijn hevig is, de klachten langer aanhouden dan 2 dagen en/of de opgezwollen amandelen de ademhaling bemoeilijken ga dan naar de huisarts. Zelf kunt u de keel bevochtigen, gorgelen met zout water (ťťn afgestreken theelepeltje op ťťn theeglas lauw water), koude vloeistof drinken, ijs eten, verzachten de pijn. Zacht voedsel vermindert de slikproblemen. Mondspoeling of zuigtablet om de mondholte te ontsmetten (chloorhexidine, waterstofperoxide), als pijnstiller is paracetamol de eerste keuze, bij geen afdoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketprofen, naproxen )zijn zonder recept verkrijgbaar. 

* Anijs heeft een gunstige werking op maag en darmen. Het wordt vaak gedronken in warme melk.

* Aromatherapie:
 1. Citroen is ťťn van de meest frisse oliŽn die vaak wordt gebruikt in parfums en kamerluchtjes. En lekker overheersend, niet voor niets favoriet als toevoeging aan schoonmaakmiddelen en toiletverfrissers. Citroenolie maakt een ruimte licht en zonnig. Bovendien werkt citroenolie als een sterke luchtzuiveraar doordat het veel microben in de lucht onschadelijk maakt.
Gebruik: als interieurverfrisser of als toevoeging aan amandelolie ter verzorging van de rijpere huid of voor de verzorging van handen en voeten (tegen winterhanden en -voeten).

 

 

 

 

 

2. Den: Tijdens een wandeling in een -van regen nadampend- dennenbos merkt u het vaak meteen, u kunt opeens weer door twee neusgaten ademen en uw longen voelen fris. Het aroma van de dennenboom werkt luchtzuiverend en zet de luchtwegen open. Ook zou de olie een zuivere en vriendelijke sfeer in huis brengen en als afrodisiacum kunnen dienen.
Gebruik: als interieurverfrisser en luchtzuivereraar, vooral wanneer u problemen hebt met uw luchtwegen of rondom de feestdagen.
3. Eucalyptus heeft een karakteristieke indringende geur, die dankzij veelvuldig gebruik in medicinale producten niet louter en alleen gewaardeerd wordt. Het in de olie aanwezige ícineolí is verantwoordelijk voor de uitwerking op de luchtwegen. De olie werkt doeltreffend bij alle luchtwegklachten.
Gebruik: vooral wanneer u last heeft van uw luchtwegen. Zes druppeltjes eucalyptus in een schaaltje heet water en met een handdoek over uw hoofd de damp inademen.     
4. Kruidnagel: al sinds de oudheid gebruikt men kruidnagels om kiespijn te behandelen. De olie werkt pijnstillend en bacteriedodend. Het aroma van kruidnagel zou, bij voorkeur gemengd met een andere etherische olie, het concentratievermogen ondersteunen en een gevoel van alertheid kunnen opwekken.
Gebruik: een druppel rechtstreeks op de pijnlijke tand kalmeert.
5. Lavendel wordt door veel mensen gezien als een ouderwetse geur: zakjes gevuld met gedroogde lavendel en cederhout werden vroeger gebruikt om de kledingkasten motvrij te houden. Het is de bekendste onder de etherische oliŽn en de geur van de Provence. Behalve het oproepen van nostalgie zorgt het voor ontspanning en rust. Geest, spieren en huid, lavendel heeft op alle drie een kalmerende uitwerking. In Noorwegen wordt lavendel gebruikt om de pijnlijke huid als gevolg van verbranding te behandelen.  
Gebruik: voeg een paar druppels toe aan een neutrale bodymilk of amandelolie voor de behandeling van een onrustige, rode huid, toegevoegd aan een neutrale massageolie werkt lavendel ontspannend en licht verdovend.
6. Patchoeli: u houdt ervan of u houdt er niet van, geldt voor een hoop geurtjes maar vooral voor patchoeli en ylang ylang. In de jaren í70 van de vorige eeuw werd patchoeli vaak gebruikt om de zware geur van marihuana te maskeren. Tegenwoordig wordt patchoeli meer geassocieerd met tantra en oosterse mystiek. De geur wordt een afrodisiacum genoemd, al geldt dat zeker niet voor de partners die er op afknappen.
Gebruik: als toevoeging aan een neutrale badolie of als bedwelmend kamerluchtje. Ook geschikt als behandeling van huidproblemen zoals prioriasis of eczeem.
7. Pepermunt: rook de kast van oma naar lavendel, dan haar tas toch zeker naar pepermunt. Ondanks haar anciŽnniteit behoort pepermunt nog steeds tot ťťn van de meest verkochte snoepsoorten. De verfrissende werking van de pepermuntolie maakt pepermunt het ideale snoepgoed tijdens lezingen, autorijden of studiedagen. Pepermuntolie heeft een licht stimulerende werking op de spijsvertering en wordt veelvuldig onderzocht in de behandeling van prikkelbaar darmsyndroom. De geur van pepermunt werkt oppeppend en luchtzuiverend. 
Gebruik: als kamerluchtje op dagen dat u alert wilt blijven. Neem tegen darmkolieken ťťn druppel met een scheutje lauw water. Doe een druppeltje op een koud washandje en leg deze op het voorhoofd tegen hoofdpijn.   
8. Rozemarijn: zo op de eerste snuif lijkt de vluchtige olie van rozemarijn een klein beetje op eucalyptus. Ze passen zo goed bij elkaar dat ze vaak samen gebruikt worden. Net als eucalyptus bevat de etherische olie van rozemarijn behoorlijk wat cineol. De geur zorgt voor  het openen van de luchtwegen en heeft een verkwikkende werking.
Gebruik: als kamerluchtje voor de luchtwegen. Gebruik een paar druppels in een verkwikkend (voet) bad om snel weer energie op te doen. Als massage olie of huidolie stimuleert rozemarijn de bloedcirculatie.
9. Sinaasappel: de zomerse frisheid van deze etherische olie doet denken aan wandelingen in Spaanse sinaasappelvelden; ze maakt luchtig en vrolijk. Minder scherp en iets zoeter dan de citroenlucht wordt sinaasappelaroma vaak ingezet om op te vrolijken. Ook zou sinaasappel de nachtrust ondersteunen en spanningen verminderen.
Gebruik: toegevoegd aan massageolie vanwege het stimulerende effect op de lymfestroom, ter behandeling van, jawel, de sinaasappelhuid, cellulitis.
10. Tea tree: deze indringende lucht is beslist niet voor de fijnneuzige. Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische werking. In AustraliŽ is dit product een must voor iedere moeder. Het wordt gebruikt voor het behandelen van acne, het uitdrogen van puisten en ontsmetten van ontstoken wondjes, maar ook toegevoegd aan shampoo en conditioner in perioden dat er luizenplagen op scholen uitbreken.
Gebruik: als toevoeging aan water dat gebruikt wordt om het gezicht te wassen. Druppel op een wattenstaafje om puistjes en waterwratjes aan te stippen en uit te drogen. Anti-luizen: voeg een paar druppels toe aan shampoo, conditioner en lotion.         

Artritis is een ontsteking van de gewrichten en het bindweefsel die bij vrouwen vaker voorkomt dan bij mannen. De eerste verschijnselen zijn meestal zwellingen van de teen- en vingergewrichten waarbij de handen en voeten klam aanvoelen. De ziekte breidt zich vaak geleidelijk uit over andere gewrichten die daardoor pijnlijk, gezwollen, warm en meestal moeilijk te gebruiken zijn. Uiteindelijk kan artritis leiden tot gewrichtsafwijjkingen zoals abnormale standen, misvormingen en/of verstijving van de gewrichten. Oorzaken: toenemende beschadigingen van het kraakbeen in de gewrichten door een nog onbekende oorzaak.

* Artrose komt met name voor bij oudere vrouwen. Het uitoefenen van een beroep waarbij gewrichten zwaar worden belast vergroot de kans op artrose, evenals overgewicht. Erfelijke aanleg speelt mogelijk een rol. Een gezond gewicht en voorkomen van langdurige overbelasting van de gewrichten verminderen de kans op artrose. Artrose is niet te genezen. Als ťťn of meer gewrichten zonder duidelijke oorzaak langdurig pijnlijk en/of stijf zijn en bij aanhoudende, hevige pijnklachten naar de huisarts. Indien nodig afvallen, zoveel mogelijk in beweging blijven zonder de gewrichten overmatig te belasten (zwemmen). Bij arttrose in heup en/of knie kan gebruik van een wandelstok het gewricht ontzien. Pijn bestrijden met pijnstillers en/of ontstekingsremmende pijnstilllers. Als pijnstiller is paracetamol is de eerste keuze, bij geen afdoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn verkrijgbaar zonder recept. Een positief effect van glucosamine is niet bewezen.

Artrose is een aangeboren of pas op oudere leeftijd ontstane, steeds terugkerende gewrichtsaandoening, meestal aan knie of heup. Artrose is het gevolg van slijtage, al dan niet door overbelasting, en wordt veroorzaakt doordat het evenwicht tussen de opbouw en afbraak van het kraakbeen is verstoord. Het kraakbeen wordt hierdoor steeds dunner en zal op den duur helemaal verdwijnen. Hierdoor kan het kraakbeen de wrijving in het gewricht niet langer opvangen en voelt het gewricht pijnlijk aan tijdens het bewegen.  

* Wat is het verschil tussen paracetamol en aspirine. De werkzame stoffen in paracetamol en aspirine IJn totaal verschillend e hebben een verschillend werkingsmechanisme. Paracetamol werkt pijnstillend en koortswerend, aspirine (en ook ibuprofen) ook ontstekingsremmend. Een bekende bijwerking van aspirine is echter de kans op maagbloedingen. Paracetamol, wereldwijd de meest gebruikte pijnstiller, kent volgens de bijsluiter weinig tot geen bijwerkingen. Het is daarom raadzaam bij Ďgewoneí (hood)pijn eerst paracetamol te nemen, geen ibuprofen of aspirine.    
    
B.

* Is uw baby te groot voor het babybad en te klein voor het grote bad, schaf dan een speciekuip aan die u in het bad plaatst. 
Babies houden van Maggi-aroma en van zoete spijzen. Probeer eens het groentemoes bertelings op smaak te brengen met soeparoma en met voedingssuiker; het resultaat is verbluffend. 

* Producten met extra bacteriŽn , ook wel probiotica genoemd, zijn gunstig voor de spijsvertering en de weerstand. Probiotica werken in de darmen, waar van nature miljarden bacteriŽn huizen. Al deze bacteriŽn samen worden Ďdarmfloraí genoemd. Probiotica helpen de darmflora gezond te houden en kunnen uitkomst bieden bij darmproblemen.

* Vul een bad eerst met koud water, dan met warm. Dan kunnen uw kinderen geen ongelukken (verbranding) overkomen.
Een warm bad is een uitstekende remedie tegen vermoeidheid en gespannenheid. De ontspannende werking wordt nog versterkt door een gezeefd aftreksel van kamille- of hooi bloemen (wilde bloemen en grassen) bij het badwater te doen. 

 

 

 

 

Een droge huid (bv. na de zomervakantie) knapt op van een bad, waaraan een papje van aardappelmeel of tarwebloem (ca. 500 gr.) is toegevoegd. 
Een temperatuur van 36-38 C (handwarm) is een juiste temperatuur voor uw bad. Bij warmer water verliest de huid meer vet en vocht, waardoor de huid uitdroogt. 
Een uur voor u naar bed gaat is een fijn moment om in bad te gaan. U wordt er lekker loom van en dan slaapt u beter.
Als u 15-20 min. in bad  is dat lang genoeg. Nog langer in warm water heeft een uitdrogend effect op uw huid en is slecht voor de bloedomloop.  
Een aftreksel van lindebloesem in het bad werkt kalmerend, terwijl een citroenbad heerlijk verfrissend is. In het laatste geval kunnen zowel de schillen (goed afgeboend en geweekt in een linnen zakje) als het sap worden gebruikt. Voor alle schoonheidsbaden geldt, men moet er minstens 10 min. van genieten.
Aardappelmeel is heel zacht voor de huid. Eerst een papje maken met koud water en daarna in het badwater doen. Doe een kom geweekte zemelen in het bad, dit verzacht en kalmeert.     

* Gebruik nooit badextract en zeep in combinatie met elkaar. Want dit remt de werking van het actieve schuimbestanddeel van het extract.
* Wat olijfolie in een leeg parfumflesje, goed schudden en u heeft een heerlijke, goedkope badolie. 
Badolie is goed voor de droge huid. 
Badzouten: opwekkend zijn zouten en extracten van pepermunt, kastanje, rozemarijn of strobloemen.
                            kalmerend zijn valeriaan, lavendel, dennennaalden, lindebloesem en kamille. Het badwater mag niet warmer zijn dan 37-40 C.    
                            extract van wilde kastanje bevordert de bloedsomloop
                            zeezout is weefselversterkend en ontspannend
                            eucalyptusolie brengt verlichting bij verkoudheid.
Badzout kan men zelf maken door 4 dl. aluin en 2 dl. soda te mengen. Voor de geur kan men een paar druppels kruidenolie of -extract nemen.  
Badzout droogt de huid niet uit. 

* Basilicum werkt goed tegen een opgeblazen gevoel. Drink twee Š drie keer per dag een kop basilicumthee om een goed effect te krijgen.
Ook is basilicum een zenuwsterkend middel. U kunt er thee van zetten of er een handvol van in een lekker warm bad doen. 

* Maak handig gebruik van een lade onder uw bed. Leg er een plank op en u heeft een bijzettafeltje voor een zieke. 

* Bedplassen is verlies van urine tijdens het slapen. Pas als dit in het vijfde levensjaar nog regelmatig (meer dan tweemaal per maand) voorkomt is er sprake van een probleem. Op 6-jarige leeftijd plast nog ong. 10% van de kinderen in bed, op 12-jarige leeftijd ong. 3%. Bedplassen kan gepaard gaan met slaapwandelen. Oorzaken: trage ontwikkeling van de controle over de spieren die de blaas bedienen. Dit kan erfelijk zijn. Soms zijn onderliggende ziekten (diabetes, nier- of urineweginfecties) aanleiding tot bedplassen, ook bij volwassenen. Ingrijpende gebeurtenissen kunnen bij kinderen aanleiding zijn tot (tijdelijk) bedplassen.  ís Nachts zindelijk worden van kinderen is niet af te dwingen. Geduld en belonen voor Ďdrogeí nachten kan het zindelijk worden ondersteunen. U kunt naar de huisarts als er een vermoeden is van nier- of urineweginfecties of diabetes mellitus. Meestal is er dan ook sprake van broekplassen overdag. Geduld en aanmoediging van ouders kan het zindelijk worden ondersteunen. Kind Ďs avonds liever geen cola, koffie, thee of chocolademelk geven. Deze dranken bevorderen de aanmaak van urine. Kind voor het slapengaan laten plassen, eventueel ook Ďs nachts voor u gaat slapen. Indien het bedplassen problematisch wordt en het kind gemotiveerd is, kan tijdelijk gebruik van een plaswekker soms helpen het zindelijk worden te versnellen. Plaswekkers (ook verkrijgbaar bij thuiszorgwinkels en kruisverenigingen of rechtstreeks bij de fabrikanten) verkrijgbaar zonder recept.

* Benauwdheid is een gevoel te weinig lucht te krijgen, snel ademhalen, onaangenaam gevoel, soms gepaard gaand met een piepend of fluitend geluid . Soms ook pijn op de borst. Meest voorkomende oorzaken zijn: lichamelijke inspanning, voorwerp dat in de keel blijft steken, verblijf op grote hoogte, longziekten als astma, COPD, longembolie of longontsteking, koorts, hartfalen, hartaanval, angst, paniekaanval. Ook bloedarmoede kan gepaard gaan met benauwdheid. Door beperken van lichamelijke inspanning, zo goed mogelijke behandeling van eventuele onderliggende ziekten (astma, COPD, hartfalen) is benauwdheid te voorkomen. Indien er sprake is van allergisch astma, zoveel mogelijk prikkels vermijden die benauwdheid opwekken. Als er regelmatig sprake is van benauwdheid naar de huisarts. Als de benauwdheid samengaat met flauwvallen, vermoeidheid en bleek zien (bloedarmoede. Indien de benauwdheid veroorzaakt wordt door een voorwerp in de keel, leidt tot blauwe lippen, samengaat met pijn op de borst of indien de benauwdheid optreedt na een periode van bedlegerigheid is het raadzaam 112 te bellen. U kunt zelf nagaan wat de oorzaak is van de benauwdheid en deze zo mogelijk wegnemen. Luchtwegverwijdende medicijnen zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.    

* Gaan uw benen schilferen door het zoute water? Wrijf er dan elke avond vette creme op.
Zadeltasjes (vetophopingen aan de bovenkant van de benen) kunt u verminderen door dagelijks rek- en strekoefeningen te doen. Voorbeeld: ga rechtop staan, laat de armen langs het lichaam rusten en strek de benen, om en om, zo ver mogelijk zijwaarts uit. Doe dit vijftien keer per been. Na een paar weken is er zichtbaar resultaat. 

Heeft u last van zware benen of heeft u aanleg voor spataderen. Eet dan druiven (met pit) of kies een voedingssupplement met druivenpitextract.  De pitten zijn goed voor de doorbloeding van de benen.
Van rusteloze benen (een branderig, kriebelig gevoel in de kuiten of bovenbenen en een onweerstaanbare neiging tot bewegen)  zijn nog geen oorzaken gevonden. Verandering van houding, ontspanningsoefeningen of massages kunnen helpen.

 

 

 

 

* Dikke, vette gelige schilfers op de hoofdhuis tijdens de eerste levensmaanden heet berg. Soms ook schilfers in wenkbrauwen en huidplooien. Een soortgelijke schilfering die soms bij volwassenen optreedt, heet schalp (tinea amiantacen). Berg verdwijnt vanzelf binnen enkele maanden.  Oorzaak is niet bekend, mogelijk speelt overmatige aanmaak van talg (huidvet) in de eerste levensmaanden een rol. Het ontstaan van berg is niet te voorkomen. Als de hoofdhuid ontstoken raakt of als de schilfering niet minder wordt na verloop van tijd, ga dan naar de huisarts. Regelmatig wassen van de hoofdhuid met milde shampoo voorkomt ophopen van de schilfers. Hoofdhuid insmeren met olie maakt de schilfers zachter en beter te verwijderen.

* Berkenblad thee kan worden gedronken om aandoeningen aan de urinewegen te bestrijden.
Vroeger werd berkenwater veel gebruikt als haarlotion. Maar ook tegen nier- en blaasaandoeningen, jicht, reuma en chronisch eczeem is het sap van de berk bruikbaar. 

* Doen de billetjes van de baby pijn en heeft u geen creme in huis? Neem dan maizena en strooi dat over de billetjes. Succes gegarandeerd. 

Blaasontsteking geeft pijn en een branderig gevoel bij het plassen, vaak kleine beetjes tegelijk, een sterk ruikende troebele urine, soms spoortjes bloed in de urine. Soms koorts. Komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een oorzaak is een infectie van de blaas met bacteriŽn. Deze zijn via de plasbuis omhoog gekropen tot in de blaas. Aangezien de plasbuis bij vrouwen korter is dan bij mannen en bovendien uitmondt in de buurt van de bacterierijke anus, lopen vrouwen een veel grotere kans op blaasontsteking dan mannen. Ook tijdens het vrijen kunnen bij vrouwen gemakkelijk bacteriŽn in de plasbuis terechtkomen. De kans op blaasontsteking neemt ook toe als de blaas niet goed geledigd wordt. Een goede hygiŽne, genoeg drinken, regelmatig plassen en kort na het vrijen plassen kan blaasontsteking voorkomen. U moet naar de huisarts als er aanhoudende klachten zijn die wijzen op een blaasontsteking of bij koorts. Kinderen, mannen en zwangere moeten bij klachten die wijzen op en blaasontsteking snel naar de huisarts. Niet-zwangere vrouwen kunnen een week wachten of de klachten overgaan. Wie herhaaldelijk last heeft van blaasontsteking kan met het dagelijks innemen van een zelfzorgmiddel met cranberryís (veenbessen) de kans op een nieuwe ontsteking verkleinen. Een goede hygiŽne, voldoende drinken en regelmatig plassen kunt u zelf doen. Behandeling van blaasontsteking vergt medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

* Blaren op de voeten kunnen behandeld worden door er Ďs nachts een in alcohol gedrenkt watje op te leggen dat met een pleister op zijn plaats wordt gehouden.
Doorgelopen voeten (na een lange wandeling) genezen snel als men ze inwrijft met eiwit. Op de kapotte plekken (blaren) moet het vliesje van de eierdop worden gelegd.

 

 

 

 

Blaren ontstaan door langdurige wrijving op eenzelfde plek van de huid, (bv. op de hielen bij het lopen op slecht passende (nieuwe) schoenen, in de handen bij hanteren van gereedschappen.) Ook door inwerking van zonlicht of andere vormen van straling op de huid ontstaan blaren (tweedegraads verbranding). Indien de huid op een bepaalde plaats bekneld raakt, kan er een oppervlakkig bloedvat kapot gaan. Het bloed hoopt dan in de bovenste laag van de huid op in de vorm van een bloedblaar. Ook sommige infectieziekten kunnen blaren, meestal in de vorm van kleine blaasjes, op de huid vormen (waterpokken, gordelroos, krentenbaard). Blaren aan de voeten zijn te voorkomen door het dragen van passende schoenen. Verbranding door de zin is te voorkomen door de huid niet te lang bloot te stellen aan de zon en de huid in te smeren met zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfactor. Als het ontstaan van de blaren niet te verklaren is uit wrijving of inwerking van zonlicht, ga dan naar de huisarts. Er is dan mogelijk sprake van een infectieziekte. In dat geval zijn de blaren of blaasjes op diverse plaatsen op de huid tegelijk aanwezig. Blaren verdwijnen vanzelf. Als de blaar pijn veroorzaakt, kan de blaar open worden geprikt met en gedesinfecteerde naald. Door voorzichtig drukken loopt het vocht uit de blaar weg. De losliggende huidlaag kan vervolgens met een pleister worden vastgezet. Speciaal verband (hydrocolložd(gel), ontsmettingsvloeistof (chloorhexidine of povidonjood kunt u verkrijgen zonder recept.
Start, ruim voordat u veel gaat wandelen, met het insmeren van uw voeten met huidverstevigende producten (bv. kamferspiritus) tegen blaren. 
Smeer uw voeten voor het lopen dun in met vaseline/uierzalf.
Strooi een beetje talkpoeder in uw schoenen, sokken en op uw voeten.
Plak gevoelige plekken preventief af tegen blaren.    
 
* Wie last heeft van bloedarmoede moet veel ijzerhoudend voedsel eten, zoals runder lever, spinazie en andijvie. Verder zijn aan te bevelen: sterappels, tomaten, rozijnen, blauwe druiven en een toetje van in rode wijn gekookte peren.

* Bij een te hoge bloeddruk moet alles wat vet en zout is, worden vermeden. Uitstekende voedingsmiddelen zijn: knoflook, (veel) peren, honing en mosterdzaad in warme melk, abrikozen en peterselie.   
Verhoogde bloeddruk kan genezen worden door elke twee uur gedurende 5 min. diep ademhalen in de buitenlucht.
Te hoge bloeddruk kan heel goed aangepakt worden met natuurlijke middeltjes. Eet veel boekweit en zilvervliesrijst en weinig zout, eieren en vlees. Ook knoflook heeft een gunstige uitwerking op te hoge bloeddruk en aderverkalking.  
Oorzaken van een te hoge bloeddruk:

 

 

 

 

* Stress
* Overgewicht
* Gevoeligheid voor bewerkt zout
* Teveel stimulerende middelen
* Roken 
* Verkeerde voedingsgewoontes
* Te weinig beweging
15 Tips om uw bloeddruk te verlagen:
1. Neem een magnesium supplement
2. Eet bieten of drink rode bietensap
3. Zorg voor voldoende ontspanning
4. Stop met roken
5. Vermijd alcohol
6. Raak overgewicht kwijt
7. Eet veel groenten ook rauw
8. Kies alleen voor ongeraffineerd zeezout
9. Neem de juiste vetten ( weinig omega-6, veel omega 3/9 en verzadigd vet)
10. Kies voor voeding uit zee
11. Wandel dagelijks minstens een half uur
12. Voeg knoflook toe aan uw dieet
13. Drink dagelijks wat groene thee
14. Neem uw medicatie onder de loep
15. Eet kaliumrijke voedingsmiddelen.                 

* Een bloedneus is het best te stelpen door een koud voorwerp in de nek te leggen en het hoofd voorover te buigen.
Een ander middel is het opsnuiven van verdund citroensap of koud azijnwater.
Ook wordt wel een onder de koude kraan afgespoelde, doorgesneden ui in de nek gelegd.

Klachten bij een bloedneus zijn bloedverlies uit de neus variŽrend van een paar druppels tot een flinke stroom. De bloeding stopt doorgaans na 10 Ė 15 min. Mechanisch geweld (klap op de neus) of beschadiging in de neus door peuteren, een infectie of zeer krachtig snuiten kunnen de bloedvaten in het neusslijmvlies beschadigen. Spontane bloedneuzen ontstaan gemakkelijk bij uitdrogen van het neusslijmvlies

 

 

 

(droge, koude lucht) en bij gebruik van antistollingsmiddelen. Kinderen en ouderen krijgen makkelijk een spontane bloedneus. Niet peuteren in de neus, niet de hard de neus snuiten. Als de bloeding niet stopt door de neus dicht te knijpen naar de huisarts. Met name bloedingen achter in de neus zijn moeilijk te stelpen en kunnen levensbedreigend zijn als er regelmatig een bloedneus met onbekende oorzaak optreedt. Neus eerst grondig leegsnuiten en vervolgens vlak onder het benige deel dichtknijpen en gedurende 10 min. dichthouden. Hierbij enige tijd de neus niet snuiten om het stolsel niet te beschadigen. Behandeling van een bloedneus vergt geen medicijnen of hulpmiddelen.

* Ter bevordering van de bloedsomloop is een zoutwaterbad (met 4-8 pond zout) een goed middel. 

* Een bloeduitstorting kan men behandelen met een kompres of omslag van burowwater.  (desinfecterende oplossing van aluin en loodacetaat).
Ook arnicazalf op een bloeduitstorting zonder wondjes helpt. (dr. a.vogel)  
Een bloeduitstorting is een verkleuring van de huid; aanvankelijk blauw-paars, later groen-geel. Na een week is de verkleuring meestal verdwenen. Oorzaken zijn beschadiging van bloedvaten, meestal door een val of klap, waardoor een onderhuidse bloeding ontstaat. In de dagen erna worden de bloedcellen afgebroken waardoor de plek van kleur verandert. Bij mensen met een verminderde stollingsneiging van het bloed, als gevolg van ziekten (hemofilie, ziekte van Von Willebrand), leukemie) of het gebruik van bloedverdunnende medicijnen ontstaan gemakkelijk bloeduitstortingen. Als de bloeduitstorting gepaard gaat met(hevige) inwendige pijn of pijn in het aangedane lichaamsdeel die wijst op ernstiger letsel ga dan naar de huisarts. Als er regelmatig spontane bloeduitstortingen ontstaan is onderzoek naar mogelijke onderliggende ziekten zinvol. Zelf doen: direct de aangedane plek koelen met een ijscompres, het vermindert het onderhuidse bloedverlies en beperkt eventuele zwelling. Een coolpack is verkrijgbaar zonder recept.  

* Strooi altijd een beetje talkpoeder in de schoenen voor je ze aantrekt, als je er met blote voeten in wilt lopen. Zo heb je de hele dag geen last van plakkerige voeten.

* Bonenkruid staat bekend om zijn geneeskrachtige werking bij maagklachten.

* U moet lijnen, maar wil toch mee-eten? Neem dan eens een ontbijtbordje in plaats van grote borden. Dan schept u een stuk minder op.

* Pijnlijk gevoel in de borsten, soms gespannen borsten. Meestal vlak voor het begin van de menstruatie. Vaak gaat de pijn gepaard met een toegenomen bobbelig gevoel  van de borsten. Vasthouden van vocht in de borsten vlak voor de menstruatie kan een oorzaak zijn. Gebruik van de anticonceptiepil kan dit soms verergeren. Pijn in de borsten die niet samenvalt met de menstruatiecyclus kan het gevolg zijn van een hoge spierbelasting (bij zware borsten) een infectie in het borstweefsel (mastitis) zwangerschap,stuwing na een bevalling of de aanwezigheid van een goedaardig of kwaadaardig gezwel in (een van de) borsten. Bij zware borsten voorkomt het dragen van een goede beha pijnlijke borsten.

 

 

 

 

 

Ontspanningsoefeningen en het beperken van het drinken van koffie kunnen soms pijnlijke borsten tijdens de menstruatiecyclus enigszins tegengaan. Als de pijn tijdens de menstruatiecyclus hevig is , ga dan naar de huisarts. Als de pijn geen verband houdt met de menstruatiecyclus. Als er afwijkingen (knobbeltjes, verdikkingen) in de borst voelbaar zijn. Regelmatige zelfcontrole van de borsten maakt het gemakkelijker afwijkende structuren te voelen. Bij de behandeling van gevoelige borsten is er geen plaats voor zelfzorgmedicijnen.  

* Bosbessen waar men thee van trekt, werkt bij diarree en tevens mij ontstekingen van mond en keel.   

* Het is gezond om uw brood met boter te besmeren; in margarine en halvarine zitten goede onverzadigde vetten en de vitamines A, D en E. Een gezonde dagelijkse voeding bevat 20 tot 35 gr. halvarine, margarine en (liefst vloeibare) bak- en braadproducten. Dat is bv. 15 gr. voor het bereiden van de avondmaaltijd en 5 tot 20 gr. voor op de boterham.

* Geprikt door een brandnetel? In de buurt van brandnetel staat meestel het plantje klein hoefblad. Kneus daarvan enkele bladeren en leg ze op de branderige plek. U zult zien dat de jeuk direct afneemt.

Thuis een bijensteek, wespensteek of een val in de brandnetels.?   Dan is er geen klein hoefblad voorradig, maar gelukkig wel azijn. Dat helpt ook.
Ook een likje Dampo of Vickís Vaporub helpt ook onmiddellijk bij jeuk door brandnetels.
Jeuk en bultjes die door aanraking met brandnetels zijn ontstaan, trekken snel weg als men ze behandelt met vette creme.
Brandnetels kunnen gebruikt worden bij: algemene zwakte, voorjaarsmoeheid, chronische infectieziekten, bij aandoeningen van de ademhalingswegen, problemen met darmen of nieren en zenuwzwakte.
Brandnetels kan men, na ze gewassen en gesneden te hebben, verwerken in soepen of sauzen. Als men er liever thee van zet, dan moet men ze eerst drogen. 
Brandnetel (Urtica diodica) is een veel gebruikte plant voor schoonheid en huidverzorging. Het bevat de antioxidanten vitamine A en E en mineralen. Deze zijn van groot belang in huidverzorgingsproducten, aangezien zij zorgen voor een voedende en beschermende werking.
Brandnetel verzorgt uw schoonheid en beschermt uw huid tegen invloeden van buitenaf. De huid zal er stralender, glanzender en gezonder uitzien.
Ook is brandnetel bijzonder rijk aan het waardevolle ingrediŽnten chlorofyl, dat een kalmerende en verzachtende werking heeft.    
   
* Rode, pijnlijke huid (eerstegraads verbranding), natte, rode en pijnlijke huid met blaren (oppervlakkige tweedegraads verbranding) , natte, witte, diepe en zeer pijnlijke wond in de huid (diepe tweedegraads verbranding) of diepe, wit of zwarte, droge wond die niet (meer) pijn doet (derdegraads) verbranding.Oorzaken: overmatige blootstelling aan (zonne)straling, contact met vuur, hete oppervlakken, vloeistoffen of dampen (stoom) etsende stoffen of elektriciteit.
Te voorkomen door: niet te lang in de zon zitten, gebruik van zonnebrand creme met een voldoende hoge beschermingsfactor, voorzichtig omgaan met vuur, hete vloeistoffen en/of dampen, etsende chemicaliŽn en elektriciteit. Naar de huisarts: bij vastzittend vuil in een eerstegraads wond, als het verbrande oppervlak groter is dan het oppervlak van ťťn hand, het gevolg is van elektriciteit of chemische stoffen en bij tweedegraads brandwonden.  Bij brandwonden in het gezicht, uitgebreide tweede of derdegraads brandwonden is snelle opname in een ziekenhuis of brandwondencentrum nodig. Zelf kunt u de bron van een brandwond wegnemen. Wond koelen met lauw stromend water (eerst water, de rest komt later). Wond afdekken met steriel verband of een schone doek. Niets op de wond smeren. Eventueel een pijnstiller innemen. Steriel verband, als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn zonder recept verkrijgbaar.
 Brandwonden kunt u bedekken met een laagje tandpasta dat u een dag laat zitten. Er ontstaan dan geen blaren, korstjes en littekens
Ook lavendelolie doet wonderen bij brandwonden. 
Bij niet te ernstige verbrandingen de desbetreffende plek, ong. 10 min. lang, onder de lauwe kraan houden. Nooit kleding verwijderen bij ernstige brandwonden.
Natte omslagen van brandnetelsap Ė 3 handenvol brandnetelbladeren per liter water Ė zijn uitstekend bij oppervlakkige brandwonden.   
Ook een papje van geraspte, rauwe aardappel kan op het gaasje tot de pijn van de brandwonden weg zijn. 
 
* Vieze brillenglazen? Zorg er voor dat u een doekje in uw tas heeft zitten dat is bedruppeld met brandspiritus. Stop dit doekje in een klein doosje en u heeft altijd schone brillenglazen. Wel het doekje af en toe bij druppelen.

* Hoesten, opgeven van slijm, pijn op de borst tijdens het hoesten, drukkend gevoel op de borst, piepende ademhaling, vermoeidheid, rillerigheid, spierpijn, verhoging of koorts duiden op bronchitis. De klachten verdwijnen doorgaans na enkele dagen. Ontsteking door virussen of bacteriŽn van de binnenkant van de eerste vertakkingen van de luchtpijp (bronchiŽn). Roken en het reeds lijden aan een chronische longziekte (astma, COPD) vergroten de kans op zoín infectie. Ook inademen van iriiterende chemische stoffen (chloor, zwaveloxide, ammonia, rook, e.d.) kan acute bronchitis veroorzaken. Goede hygiŽne (handen wassen) vermindert de verspreiding van bacteriŽn en virussen die bronchitis kunnen veroorzaken. Als de klachten aanhouden, als het opgehoeste slijm geel of groen gekleurd is, als de patiŽnt lijdt aan een chronische hart- of longaandoening ga dan naar de huisarts. Zonde recept zijn verkrijgbaar: hoestdempende middelen (noscapine als eerste keus, bij onvoldoende effect codeÔne, dextromorfan, pentoxyverine), hoestdempende middelen niet gebruiken als er veel slijm wordt opgehoest. Middelen als drop, anijs, salmiak of althaea en tijm die de keel verzachten. Als pijnstillend en koortsverlagend medicijn is paracetamol de eerste keus,  bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen. 

* Een mooie bruine vakantiehuid blijft langer op kleur na een dagelijkse behandeling met een mengsel van verse melk en wortelsap.
Een van de goedkoopste middelen om sneller bruin te worden is wijnazijn. De huid wordt in de schaduw ingesmeerd en mag pas weer aan het zonlicht worden blootgesteld als hij volkomen droog is.

* Bij buikpijn  kan het beste warme melk (eventueel gekookt met een halve eetlepel kummelzaadjes) worden gedronken. Nooit te snel drinken.
Ook een heet voetbad werkt verlichtend, want warmte heeft een ontspannend effect op de buik en de ingewanden en is een probaat middel bij buikpijn.
Kruiden die bij buikpijn verlichting geven zijn: gember, pepermunt en aloŽ vera. Pepermuntjes werken alleen als er echte pepermunt in is verwerkt.
Thee met honing helpt om de buik te ontspannen, liefst zonder suiker, want dat maakt het effect van de thee ongedaan.

 

 

 

 

 

Uien, bonen en sommige koolsoorten zijn berucht om hun gasvorming. Maar wist u dat lucht, die u tijdens het eten naar binnen hapt, ook gassen vormen in uw buik
Ook het schuimlaagje in uw cappucino vormt een luchtbel in uw buik. Toch maar aan de koffie verkeerd, in het vervolg?
Een lekkere massage tegen buikpijn kan met lavendel en kamille. Neem 100 gr. kamille, vers of gedroogd, 50 gr. lavendelbloemen, vers of gedroogd, 4 dl. olijfolie. Doe de lavendel- en kamillebloemen in een grote pot en giet er olijfolie bij tot alles onder staat. Sluit de pot luchtdicht af en zet hem 2 weken op een warme plek weg. Zeef de olie en doe in een afsluitbare fles. Gebruik het voor kinderen ouder dan 2 jaar; masseer de olie met ronddraaiende bewegingen over de buik, altijd met de klok mee, masseer ook naar de voeten toe. Bewaar de fles op een donkere koele plek en plk er een etiketje met naam en datum op. De olie is zes maanden houdbaar.
* Buikklachten kunnen ook door stress ontstaan, de stress zorgt ervoor dat het lichaam adrenaline en cortisol aanmaakt, stoffen die het hart sneller laten kloppen, het bloed sneller laten stromen en de darmen minder goed laten functioneren. Zeker als de stress lang aanhoudt, kan dat voor buikklachten zorgen.
* Buikkramp  kan soms zo heftig zijn, dat u vergeet te ademen. En juist dat is in zoín geval juist belangrijk. Door u op uw buikademhaling te concentreren vermindert u niet alleen de pijn, maar haalt u ook een groot deel van de spanning weg.
* Kruidenthee met munt, gember of kamille is het beste tegen buikpijn. Yoghurt bevat bacteriŽn die de darmflora in balans houden. Aan sommige yoghurtsoorten zijn extra probiotica toegevoegd. Deze soorten hebben een beter effect op de darmen dan gewone yoghurt. Kies liever niet voor de vruchtenyoghurt met toegevoegde suiker. Door minder strakke kleding te dragen, neemt de druk op uw buik af en daarmee de buikpijn.
Buikpijn
kan vele oorzaken hebben en hoeft lang niet altijd uit de buik te komen, vooral bij kinderen. Denk aan spanning, rugpijn, te snel eten. Een kopje ouderwetse anijsmelk (goed tegen krampen en voor de spijsvertering) ontspant direct. Thee van anijszaad verdrijft darmgassen.
Een simpel advies bij buikpijn is bewegen. Daardoor worden o.a. de darmen gemasseerd door de middenrifspieren. U krijgt minder last van obstipatie (verstopping). 
Grofweg zijn er 7 verschillende soorten buikpijn te onderscheiden: 
1. Een krampachtige pijn door de hele buik heen: dit duidt vaak op een probleem met de spijsvertering. U krijgt er last van bij verstopping, bij voedselvergiftiging of als u iets verkeerd of te snel hebt gegeten.
2. Rechtsboven in de buik: dit kan duiden op galstenen of een leveraandoening
3. Rechtsonder in de buik: komt meestal door de dikke darm en soms door de blindedarm
4. In de onderbuik: duidt meestal op menstruatiepijn, maar kan ook een blaasontsteking zijn
5. Linksonder in de buik: hangt meestal samen met met de dikke darm, maar kan ook komen van de eileiders of eierstokken
6. Linksboven in de buik: duidt vaak op de dikke darm, maar soms is de milt de oorzaak
7. Midden boven in de buik: wordt vaak veroorzaakt door de maag. Pijn rond de navel kan een probleem met de dunne darm zijn.
        
 * Een buil op het hoofd verdwijnt snel door er boter of margarine op te smeren.

* Bent u door een bij gestoken, leg dan een gekneusd melisseblad op de pijnlijke plek. Inwrijven met keukenzout of honing werkt ook pijnstillend.
Probaat middel tegen een wespen- of bijensteek een watje, gedrenkt in jonge jenever, onmiddellijk nadat u gestoken bent, enkele min. tegen de plek aan. Niet alleen verdwijnt de pijn nagenoeg, de kans is groot dat de gevreesde zwelling niet of nauwelijks optreedt.
Bij een bijen- wespensteek altijd eerst kijken of de angel is achtergebleven. De angel kan worden verwijderd met behulp van een pincet of door de wond uit te zuigen.
Bij een bijensteek kan men de pijnlijke plek het beste deppen met ammonia, sodawater of groene zeepwater.
De pijn bij een wespen- of bijensteek wordt verzacht door te deppen met azijn of citroensap.
Een bijensteek is te voorkomen door niet te slaan naar de insecten.  Bedekkende kleding vermindert de kans gestoken te worden. Ga naar de huisarts als er jeuk over het hele lichaam ontstaat, als er andere lichamelijke klachten ontstaan zoals koorts. 112 bellen als de klachten uitgebreid optreden, bij een bijen/ of wespensteek in de mond of keelholte, als er kort na de steel-beet benauwdheids klachten ontstaan op andere plaatsen dan de steek-beet of als er een anafylactische shock optreedt. Zelf eventueel achtergebleven angel verwijderen met een naald of via schrapende beweging met creditkaart-bankpasje. Niet in het gifzakje knijpen. Natte, koude doek tegen zwelling en jeuk. Verkrijgbaar zonder recept( creme of gel tegen de jeuk en pijn )menthol, lidocažne, pramocažneí menthol bevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken, wegens gevaar voor benauwdheidsaanval , coldpack voor het koelen, uitzuigpompje.

* Bijvoet kan gebruikt worden om de eetlust op te wekken. Zet er thee van en neem hier af en toe een kopje van. 

C.

* Ė Ruim de helft van de caloriŽn die u per dag per dag gebruikt zijn nodig voor de ruststofwisseling. Dit zijn activiteiten als hert kloppen van het hart en de ademhaling,. De ruststofwisseling van mannen is hoger dan die van vrouwen. 
- Er zijn ook caloriŽn nodig om te verteren wat wordt gegeten. Gemiddeld is dit 10% van de totale energie inname. Eet u 2000 kilocaloriŽn, dan verbruikt u daarvan dan al 200 kilocaloriŽn om dit alles te kunnen verteren. 
- Elke dag 70 kilocaloriŽn teveel eten, dat is bv. 1 plak kaas of 5 dropjes betekent op jaarbasis ruim 25.000 kilocaloriŽn extra. Dit wordt omgezet in lichaamsvet, en dat geeft een gewichtstoename van ruim 3,5 kilo.
- Staat er op een product Ďlightí , ímagerí , of Ďhalfvolí dan levert het product minder caloriŽn dan de normale variant. Dit betekent niet dat er per definitie weinig caloriŽn in zitten.Light rookworst bv. is altijd nog calorierijker dan een stukje kipfilet.
- Eet u minder caloriŽn dan nodig, dan valt u af. Minder dan 1300 kilocaloriŽn pr dag is echter niet gezond. Zoín regime levert namelijk niet alle voedingsstoffen die u nodig heeft. Bovendien  is het moeilijk vol te houden.
- Een gemiddelde man tussen de 22 en 50 jaar heeft dagelijks oín 2600 kilocaloriŽn . Een gemiddelde vrouw tussen de 22 en 50 jaar ong. 2100 kilocaloriŽn.
1 kilocalorie is hetzelfde als 4,2 kilojoule (kJ). Maar omdat kilocaloriŽn zo gemakkelijk rekenen, denken de meeste mensen in caloriŽn. Een 1000 kilocaloriŽndieet klinkt nu eenmaal beter dan een 4200 kilojouledieet.
- Met activiteit verbruikt u caloriŽn. Zo staat een uur wandelen voor 225 kilocaloriŽn, een halfuurtje hardlopen voor 375 kilocaloriŽn. 20 min. zwemmen voor 395 kilocaloriŽn en een uurtje tennissen voor 450 kilocaloriŽn.
- Koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol uit voeding worden in het lichaam verbrand en leveren zo de caloriuŽn. 1 gr. koolhydraten levert 4 k kilocalorie. 1 gr vet 9 kcal, 1 gr. eiwit 4 kcal, en 1 gr. alcohol levert 7 kcal.
- Elk voedingsmiddel levert energie. Deze hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilocaloriŽn. Een kilocalorie is de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van 1 kilo water bij een druk van 1 atmosfeer van 14,5 C op 15,5 C te brengen.  

* Chloorlucht aan uw handen verdwijnt direct in water met azijn. 

 Tips bij een te hoog cholesterol gehalte:
1. Rook minder of stop met roken
2. Beweeg voldoende (3 x per week 20 min.)
3. Beperk de consumptie van alcohol
4. Bak uw vlees, vis of kip in olijf- of zonnebloemolie
5. Eet veel groenten, fruit, peulvruchten, granen en weinig zout, suiker en vet
6. Zorg dat eventueel overgewicht verdwijnt.
Cholesterol
is een geelkleurige vetachtige stof die door de lever wordt gemaakt en door het lichaam zelf wordt opgenomen uit voedsel. Cholesterol is onontbeerlijk voor het menselijk lichaam omdat het een belangrijke rol speelt bij de opbouw van celwanden en de productie van bepaalde hormonen en glazuren. 
Cholesterol wordt in het bloed getransporteerd en gebonden aan verschillende eiwitten, de zgn. lipoproteÔnen. De twee belangrijkste lipoproteÔnen zijn het lage-dichtheidslipoproteÔne (LDL) en het hoge-dichtheidslipoproteÔne (HDL).
Het HDL noemen we Ďgoede cholesterol í omdat het ervoor zorgt dat het teveel aan cholesterol uit het bloed wordt afgevoerd naar de lever.
Het LDL noemen we Ďslechte cholesterolí omdat het blijft kleven in de vaatwanden van de slagaders en een vernauwing of zelfs een dichtslibbing tot gevolg kan hebben.
Statines zijn de meest voorgeschreven cholesterolverlagers die in de afgelopen decennia zeer effectief zijn gebleken. Toch zijn er steeds meer gebruikers zie klagen over ongewenste bijwerkingen, zoals spierpijn, spierzwakte, geheugenverlies, darmklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en het verlies van gevoel in handen en voeten.

Klik op het boek om te bestellen

Er zijn verschillende alternatieven, maar ze zijn nog niet zo effectief. 

* Citroen zuivert bloed en verwijdert gifstoffen bij regelmatig gebruik.
De vitamine C uit citroenen kan helpen om koorts, verkoudheid en ontstekingen de baas te worden. Verder heeft het een gunstige werking op het functioneren van klieren en het voorkomt astma, vetvorming en aderverkalking.
Smeer eens de binnenkant van een citroenschil of sinaasappelschil over de ruwe ellebogen of knieŽn. De huid wordt direct zachter. 
* Citroenmelisse kan heel goed benut worden om er kalmerende thee van te maken, bv. als men niet in slaap kan komen of gespannen is.   

* Vier keer cool:
1. Drink in plaats van ijsblokjeswater auwe (kruiden)thee: dat reguleert uw temperatuur beter
2. Zorg dat uw menu niet te pittig is en beperk de hoeveelheid koffie en alcohol
3. Eet ruim watermeloen en ander zomerfruit om uw vocht- en zoutbaland op peil te houden
4. Neem een lauwe douchen het strand: dat werkt verkoelender dan onder de koude springen.      

* Het stresshormoon cortisol heeft invloed op de aanmaak van talg. Sporten kan stress verlagen en daardoor een vette hoofdhuid helpen verminderen.  

* Dure cosmetica blijft langer goed als u ze koel en donker bewaart. Om te voorkomen dat er bacteriŽn in uw creme komen kunt u beter een spateltje gebruiken.

* Wie last heeft van couperose (goed zichtbare, rode adertjes in het gezicht) kan beter geen hete stoombaden nemen. Ook snelle temperatuurwisselingen moeten als het even kan worden vermeden, evenals te heet of te koud water. Het beste kan men het gezicht wassen met lauw, gekookt of zacht gemaakt water.
Water, waarin een krop sla is gekookt, doet de couperosehuid goed. Evenals een kompres met een aftreksel van lindebloesem.
Heilzaam voor couperose is ook het gezicht te bedekken met kompressen van fijngehakte peterselie. Een half uur laten intrekken.   

D.

* Pistachenoten passen uitstekend binnen een dieet voor mensen met diabetes. De noot heeft een zeer lage glycemische index die varieert van 4 tot 9. Dit betekent dat consumptie van de noot niet leidt tot een snelle glucosepiek in het bloed. Een studie heeft aangetoond dat toevoeging van pistachenoten aan voedsel met een hoge glycemische index - zoals witte rijst, pastaís en aardappelpuree- de glucosepiek na de maaltijd met wel 20% tot 30% kan verlagen. Dit betekent dat het voor diabetici zinvol kan zijn om pistachenoten te verwerken in maaltijden en snacks. Een handje gepelde pistachenoten (10 gr) bevat zoín 65 kcal en bevat daarmee minder caloriŽn dan bv. walnoten. 

 

 

 

* Diarree wie daar last van heeft kan het beste de hele dag vasten. Een kopje slappe thee of appelsap kan geen kwaad, want heemaal zonder vocht blijven is niet goed. Verder moet men, tot de ontlasting weer normaal is, een dieet van beschuit, wit brood, appelsap, geraspte appel, in water gekookte rijst, bouillon, magere yoghurt en overrijpe banaan houden. Een prima middel tegen diarree is het sap van bosbessen en zwarte bessen. (ongezoet)
Het drinken van thee gezet van verse weegbree bladeren kan behulpzaam zijn in de strijd tegen diarree. 
Frequente, waterdunne ontlasting (drie keer of vaker per dag), al of niet gepaard gaand met buikpijn en krampen. Acute diarree: darminfectie, nervositeit, buikgriep, bedorven voedsel, zeer vet voedsel, gebakken voedsel, fruit of medicijnen. Langdurige diarree: ontsteking in de dikke darm, spijsverteringsstoornissen of infecties door wormen, bacteriŽn of misbruik van laxeermiddelen. Te voorkomen door een goede hygiŽne (handen wassen), groenten en fruit goed wassen en eventueel koken. (Zeer) vetrijke maaltijden vermijden. Ga naar de huisarts als de klachten langer dan een week duren (bij jonge kinderen en ouderen (70 plus) een grens van 1-2 dagen hanteren), of als de klachten steeds weer terugkeren; als de diarree gepaard gaan met bloed- en slijmverlies, koorts, ernstig braken, sufheid, verwardheid, voortdurende buikpijn of niet meer plassen. Zelf kunt u veel drinken om het verloren vocht aan te vullen. Vemijd voedingsmiddelen die laxerend werken. Eet in kleine porties. Zonder recept is orale rehydratievloeistof gemaakt uit OS-poeder (een oplossing van suikers en mineralen in water) voorkomt uitdroging en van mineralen aan, middel dat de activiteit van de darmwand remt (loperamide).

* Waarom een dieet niet werkt:
1.  Het honger- en verzadigingsmechanisme raakt verstoord: mensen die dieten luisteren niet meer naar hun hongergevoel, maar eten volgens de dieetlijst en de klok. Dat veroorzaakt meer honger en verhoogt de kans op eetbuien. Het lichaam gaat op de spaarstand: het lichaam ervaart dat het minder voedsel binnen krijgt en gaat zuiniger om met eten. Zodra u weer normaal gaat eten, heeft het lichaam dit extra eten niet nodig en komt u weer aan, het bekende jojo-effect.

 

 

 

 

 

3. U raakt gefrustreerd: in het begin bent u gemotiveerd en valt u goed af. Maar er komt een moment dat u zondigt. Dan de draad weer oppakken is erg moeilijk. Maar liefst 95% van de mensen die op dieet aan, valt terug.
4. U bent de hele dag met eten bezig.  U kunt alleen maar nadenken aan wanneer u weer mag eten en wat u dan mag. Alles wat verboden is, wordt steeds aantrekkelijker.
5. U zoekt de oplossing buiten uzelf.  U denkt niet na over waarom u eet terwijl u eigenlijk geen honger hebt, u gaat niet op zoek naar de oorzaak van uw eetgedrag. U zoekt het in een nieuw dieet, een nieuw boek, een andere pil en ga zo maar door.

* Dille heeft een kalmerende werking op de spieren maar ook stimuleert het de melkproductie van zogende moeders. U kunt dille gebruiken in sauzen of het op rauwkost strooien.

* Geleidelijke of plotselinge afname van het gehoor aan een of beide oren (gehoorverlies). De term doofheid is eigenlijk gereserveerd voor totaal gehoorverlies. Oorzaken: afsluiting gehoorgang met smeerprop, ontsteking van de gehoorgang, verkoudheid, chronische middenoorontsteking, (langdurige) blootstelling aan lawaai, veroudering, bijwerking sommige medicijnen, soms bij reumatoide artritis.  Te voorkomen door het vermijden van (langdurige) blootstelling aan lawaai, niet met wattenstaafjes in gehoorgang pulken. Als het gehoorverlies optreedt kort na een infectieziekte, verband lijkt te houden met gebruik van medicijnen of gepaard gaat met pijn of duizeligheid, ga dan naar een huisarts. Ook bij onverklaarbare (plotselinge) doofheid. Als het gehoorverlies verband houdt met verkoudheid kan stomen of het gebruik van neusdruppels de verbinding tussen oor en keelholte (buis van Eustachius) weer openen. Neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing of slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline) slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken, zijn zonder recept verkrijgbaar.  

* Leve de ochtendgymnastiek. Begin uw dag actief en maak uw spieren los. Geen tijd? Rekken en strekken doet u Ďs morgens gewoon onder de douche. Door het warme water zijn de spieren sneller soepel en kunt u makkelijker stretchen. 
Een krachtige straal onder de douche is goed voor de bloedsomloop en dus voor de werking van uw hart. Afvalstoffen worden sneller afgevoerd en dode huidcellen weggespoeld. Vandaar dat u er na een warme douche zo blozend en gezond uitziet.  

* Dragon werd vroeger vooral veel genuttigd om scheurbuik tegen te gaan. Ook werd het gebruikt tegen reuma. Nu vaak alleen omdat men de smaak lekker vindt.

* Zoete drankjes maar ook light- en sportdrankjes zijn bij veelvuldig gebruik op een dag schadelijk voor het gebit. Neem dan liever af en toe gewoon (koolzuurhoudend)water.

* Branderige, jeukende huid. Soms laten er kleine schilfers of velletjes los, met name bij krabben op de huid, is een kenmerk van droge huid. Oorzaken: tekort aan talg, (huidvet), komt vooral voor op oudere leeftijd. (Vaak) met zeep wassen verwijdert de talg. Een ernstige vorm van droge huid (ichtyose of schubbenhuid geheten) is het gevold van erfelijke aanleg of het gevolg van ziekte, bv. een traag werkende schildklier. Te voorkomen door niet te vaak en/of te heet douchen. Spaarzaam zijn met zeep, doucheschuim, etc. Huid insmeren met vochtinbrengende creme. Naar de huisarts gaat u als de huid ondanks bovenstaande maatregelen droog blijft. Als de huid beschadigd raakt, rood wordt, ontstoken raakt of pijnlijk aanvoelt. Zelf kunt u uw huid regelmatig insmeren met lotion, creme of zalf. Stelregel: hoe droger de huid, hoe vetter de het smeersel. Niet heet douchen, gebruik van badolie, spaarzaam gebruik maken van ontvettende middelen (zeep, doucheschuim).

* Klachten van duizeligheid gevoel dat de omgeving draait, moeite het evenwicht te bewaren, loopstoornissen. Soms in combinatie met flauwvallen, verwardheid, misselijkheid en/of overgeven. Oorzaken: kortdurende duizeligheid als gevolg van draaien, plotseling opstaan (lage bloeddruk) of emotionele schok. Overgaande duizeligheid als gevolg van dronkenschap. Plotselinge, aanhoudende duizeligheid als gevolg van een beroerte, een inwendige bloeding (bv. bloedende maagzweer) of -bij mensen met diabetes- een te laag bloedsuikergehalte (hypoglycemie). Regelmatig terugkerende duizeligheid als gevolg van aandoening aan het evenwichtsorgaan, bloedarmoede, gebruik van sommige medicijnen, epilepsie, zwangerschap.

 

 

 

 

Te voorkomen door te matigen met alcoholgebruik, op tijd eten bij diabetes. Als de plots optredende duizeligheid niet (snel) overgaat of regelmatig terugkeert. Indien duizeligheid gepaard gaat met bewusteloosheid (langer dan 1 min.) dient direct medische hulp te worden ingeroepen. Zelf kan men met het hoofd naar beneden op een stoel zitten. Bij duizeligheid door hypoglycemie suikerrijke drank nuttigen. Bij duizeligheid door dronkenschap ontnuchteren (veel water drinken). Indien duizeligheid vaak optreedt bij rechtop gaat staan, niet abrupt opstaan.

* Duizendblad kan gebruikt worden als slap gezette thee. Het werkt goed bij kinderen die last van diarree hebben. 

E.

* Bij broeierig weer kan, ook als u er eerder nooit last van heeft gehad, eczeem ontstaan. Er is dan sprake van een ontsteking van de huid die jeukt en schilfert. Draag dun, donker katoen (wit laat meer licht door wat de irritatie kan verergeren) en mijd zwembaden met chloor. Van zeewater knapt de huid juist op.
Een te droge huid is het vatbaarst voor zomereczeem, dus het is zinvol preventief te smeren met een rijke ph neutrale bodycreme.  

 

 

 

 

Rode plekken, bultjes, schilfers, blaasjes, vochtafscheiding of korsten op de huid vaak in combinatie met (ernstige) jeuk. Bij langdurig eczeem kan de huid ruw of grof worden. Atopisch (allergisch) eczeem is erfelijk. Contacteczeem wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor een bepaalde stof zoals nikkel, chroom, rubber, zeep, cosmetica of (af)wasmiddelen. Deze vorm kan plotseling ontstaan. Goede verzorging van de huid (weinig zeep, vet houden met creme of zalf) en vermijden van prikkelende stoffen kunnen de ernst van het atopisch eczeem beperken. Bij contactlenzen contact met de uitlokkende stof (indien bekend) vermijden. Als na ťťn week de klachten niet verminderd zijn en de oorzaak van de jeuk onbekend is, naar de huisarts. Ook bij open wondjes als gevolg van eczeem en aanhoudende of ernstige klachten. Houd de huid vet met een vette creme, zalf of vettende badolie. Beperk het gebruik van zeep, alcoholhoudende lotions en heet douchen. Zonodig jeuk tegengaan met een jeukstillend middel. Katoenen kleding dragen en de temperatuur in huis matigen.  Middelen zonder recept verkrijgbaar: droog eczeem: vette creme/zalf (vaselinecetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf), nattend eczeem: zinkolie, zinkzalf, jeukstillende gel (met menthol of lidocaÔne) Mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheid aanval Bij allergisch eczeem kan een tablet met cetirizine of loratidine uitkomst bieden.

* Edelstenen zijn niet alleen fascinerend door hun rijke kleur en glans, ze staan ook bekend om hun helende kracht. De specifieke energietrillingen die de steen van nature bij zich draagt kunnen een positieve werking hebben op de (verstoorde) energie van het menselijk lichaam. Elke edelsteen heeft een andere werking. www.hetstenentijdperk.nl 

* Eeltplekken onder de voeten kunnen na de dagelijkse wasbeurt worden behandeld met een stukje puimsteen, dat in zeepwater is natgemaakt. Daarna insmeren met een (voeten-) creme. Een geregelde behandeling voorkomt nieuwe eeltvorming. 
Niet pijnlijke, plaatselijke verdikkingen van de huid. Soms vorming van kloven in de eeltlaag en onderliggende huid. Oorzaken: langdurige druk en/of wrijving op eenzelfde plek, doorgaans op handen en voeten. Ter bescherming van het onderliggende weefsel wordt de bovenste (dode) laag van de huid, de hoornlaag, dikker. Een zekere mate van eelt op de handpalmen en voetzolen beschermt het lichaam tegen beschadiging. Aanmaak van overmatig eelt of eelt op ongewenste plekken is te voorkomen door overmatige druk en/of wrijving op die plaatsen te vermijden, bv. door het dagen van goed passende schoenen. U kunt naar de huisarts gaan als de eeltplek ontstoken raakt. Mensen met diabetes kunnen eelt het beste laten weghalen door een professionele pedicure. Verkrijgbaar zonder recept: hulpmiddelen (eeltrasp, vijl, puimsteen) om eelt te verwijderen. Vette zalf (vaseline-cetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf).

* Appels en ananas zijn eetlustopwekkende middelen. Ook kan men thee van karwij en duizendblad drinken of vlak voor de maaltijd een suikerklontje met vier druppeltjes lavendelolie nemen.
 
  * Een eksteroog kan worden verwijderd nadat hij gedurende drie dagen is afgedekt geweest met een linnen lapje en een (grote) opengesneden rozijn. De ontpitte rozijn iedere dag verversen.
Andere middelen zijn een pleister met honing of een blad huislook. In het laatste geval moet de eksteroog eerst worden geweekt.

* Ruwe ellebogen kunnen het beste worden geweekt in verwarmde olijfolie. Een puimsteentje doet daarna de rest. De ellebogen ten slotte afspoelen en insmeren met een goede huid creme.
Ruwe en rood geworden ellebogen na het wassen inwrijven met citroensap, laten drogen en dan wat creme erop.
Ook de schil van een avocado maakt ruwe ellebogen weer acht.  
Een verband om de elleboog blijft vooral bij  kinderen moeilijk op zijn plaats. Een oude sok, met afgeknipte teen is dan een handig hulpmiddel. Bovendien wordt het verband niet zo snel vuil.

* Plotse scherpe pijn in enkel of pols, zwelling, gewricht is niet of nauwelijks te belasten . Bij een kneuzing is er alleen sprake van beschadiging aan het gewrichtsweefsel, bij verzwikking zijn het gewrichtskapsel en het gewrichtskraakbeen beschadigd, bij een verstuiking zijn ook de gewrichtsbanden beschadigd. Oorzaken: uitoefenen van overmatige druk op het gewricht waarbij het gewricht meestal ook in een ongewone stand gedrukt wordt. Bv. door verkeerd neerzetten van de voet (op een ongelijke ondergrond), opvangen van een val met de handen of door een ongeval (aanrijding). Voorkomen kan door oplettendheid, eventueel enkels of polsen verstevigen met tape of een brace of het dragen van stevige, hoge schoenen. Training van de onderbeen- en onderarmspieren vermindert het risico van enkel- en polsletsels bij sporten. Naar de huisarts kunt u gaan als de enkel of pols flink opgezwollen is, staan of lopen onmogelijk  is, de zwelling in twee, drie dagen niet afneemt of de afwijkende stand van de voet of hand een botbreuk doet vermoeden. Koelen van de enkel of pols (bv. met ijs in een zak of handdoek). Rusten tot de ergste zwelling weg is, hierbij de voet hoog leggen. Daarna het gewricht weer voorzichtig belasten en bewegen om stijfheid te voorkomen. Eventueel enige tijd inzwachtelen. Diverse verbandmiddelen als drukverband (ideaalzwachtel), tape, enkel of polsbandage, coldpack of verdovingsspray om te koelen zijn zonder recept verkrijgbaar.

verzorging medisch f t/m k

F.

* Vrouwen die vaak op de fiets zitten, kunnen last krijgen van hun schaambeen. Dit wordt weer veroorzaakt door een te laag stuur. De remedie is het stuur dus  hoger zetten, minder aerodynamisch, maar wel beter voor uw botten.  U verplaatst de druk van uw bekken naar de zitbotten. Het voorkomt klachten.

* Kortdurend verlies van bewustzijn, meestal voorafgegaan door een licht gevoel in het hoofd en duizeligheid, dat is flauwvallen. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Oorzaken: onvoldoende toevoer van bloed naar de hersenen als gevolg van (zeer) lage bloeddruk, ernstig bloedverlies, lang rechtop stilstaan, snel overeind komen, snelle bewegingen waarbij het bloed richting de benen wordt gestuwd (looping in achtbaan) heftige emoties, pijnbeleving. Een warme omgeving en een lege maag bevorderen het flauwvallen.

 

 

 

 

Slechts in weinig gevallen is een hartziekte, een hersenaandoening of een inwendige bloeding de oorzaak van flauwvallen. Voorkomen kunt u door situaties te mijden die flauwvallen oproepen, bv. kijken naar bloederige operatie, bij eerste tekenen van flauwvallen benen kruisen en been- en bilspieren aanspannen. Als flauwvallen regelmatig voorkomt zonder duidelijke uitlokkende factor ga dan naar de huisarts. Flauwvallen is doorgaans van voorbijgaande aard en korte duur. Indien iemand langer dan 1 min. bewusteloos is, blijft het raadzaam 112 te bellen. Ook als flauwvallen gepaard gaat met bloedbraken of andere vormen van (hevig) bloedverlies.  Eventuele onderliggende ziektes bij flauwvallen worden behandeld met medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

G.

* Gal is een dikke, gelige vloeistof die wordt aangemaakt in de lever. Gal zorgt ervoor dat de vette stoffen in ons voedsel worden verteerd. Als het spijsverteringssysteem de gal niet direct nodig heeft, wordt het tijdelijk opgeslagen in de galblaas. Dit is een klein peervormig orgaan dat aan de onderkant van de lever ligt, rechtsboven in de buik. Via gangetjes is de galblaas verbonden met de lever en de dunne darm. Zodra er voedsel in de darmen komt, perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm, waar de gal  helpt  bij de vertering

* Heeft u hevige pijnaanvallen in de bovenbuik, misselijkheid en braken. Kunt u geen vet verdragen en moet u geregeld boeren, dat heeft u mogelijk last van U kunt dan met eten opletten op :1. eet niet te vet 2. zorg voor voldoende vezels 3. verdeel de maaltijden goed over de dag 4. vermijd gefrituurd eten, rood vlees en eieren 5. wees voorzichtig met zuivel 6. eet voldoende groente en fruit 7. knoflook en bittere groenten (lof, andijvie, artisjokken) passen goed in een dieet tegen galstenen
* Gele verkleuring van de huid en het oogwit, kan wijzen op geelzucht. Soms ook vermoeidheid, misselijkheid, overgeven en/of gezwollen buik. Oorzaken: overmaat aan bilirubine, een afbraakproduct van rode bloedcellen, in het bloed. Gevolg van een verminderde afbraak van bilirubine in de lever (door een leverontsteking (hepatitis) en/of leverbeschadiging), afsluiting van de galwegen, medicijngebruik of verhoogde afbraak van rode bloedcellen. Bij pasgeborenen is de lever vaak de eerst levensdagen nog niet in staat bilirubine voldoende snel af te breken. Te voorkomen door veilig vrijen en vermijden bloedcontact voorkomt overdracht van diverse hepatitis veroorzakende virussen. Matig alcoholgebruik voorkomt beschadiging van de lever. Tegen het hepatitis-A-virus en hepatitis-B-virus bestaat een vaccin.

* Gember staat bekend als natuurlijk middel tegen misselijkheid en braken. Kauw minimaal een halfuur voor vertrek op een stukje verse gemberwortel of drink een kop sterke gemberthee. Gember(extract) is ook in capsule en poedervorm verkrijgbaar.

* Een gerstekorrel Ďstrontjeí is een rode, pijnlijke zwelling van de rand van het ooglid, waarop na enkele dagen een geel, met pus gevuld bultje ontstaat. Het oog kan gaan tranen en overgevoelig worden voor het licht. Het voelt aan alsof er een vuiltje in het oog zit. Na enkele dagen barst het bultje open. Soms bevindt het bultje zich onder het ooglid (inwendig strontje). Oorzaak is een ontsteking van een klier aan de rand van het ooglid door de huidbacterie Staphylococcus aureus. Het dragen van contactlenzen en het gebruik van make-up kunnen het ontstaan van een gerstekorrel bevorderen. Sommige mensen zijn gevoeliger voor het krijgen van een gerstekorrel dan anderen. U moet naar de huisarts als de gerstekorrel niet vanzelf openbarst. De huisarts kan een antibioticum voorschrijven. De gerstekorrel kunt u enkele keren per dag met en warme, vochtige kompres behandelen, dit bespoedigt het openbarsten ervan. Na het aanraken van het ontstoken ooglid altijd goed de handen wassen om verspreiding van de infectie te voorkomen. Gerstekorrels verdwijnen vanzelf.

* Slechte gewoontes:1. Roken: kan tien  jaar van uw leven afsnoepen 2. Alcoholmisbruik: brengt hersenschade toe en kan het leven 10 tot 15 jaar korter laten duren3. Teveel suiker: leidt tot vetzucht en obesitas, twee tot 10 jaar eraf4.Te weinig fysieke beweging 5. Uw autogordel niet omdoen.6. Slechte geestelijke gesteldheid. Een gelukkig huwelijk, rust vinden in religie of op een andere manier balans in het boofd bereiken kan het leven met 10 jaar verlengen.

 

* Stijf en/of gevoel in ťťn of meerdere gewrichten. Gewricht kan rood zijn, gezwollen en warm aanvoelen. Oorzaken: overbelasting van een gewricht (o.a. door overgewicht), langdurig dezelfde beweging maken, overstrekken van het gewricht (Ďverkeerde bewegingí), ontsteking van gewricht (Ďartritisí), beschadiging van kraakbeen in gewricht (Ďartroseí). Een gezond gewicht en regelmatig bewegen en enige voorzichtigheid bij sporten voorkomt overstrekken en/of acute beschadiging van gewrichten. Als het gewricht zonder duidelijke oorzaak dik, rood en warm wordt, als zwelling en pijn niet na enkele dagen verdwijnen, als het gewricht na 6 weken nog steeds stijf en/of pijnlijk is en als pijnstillers niet helpen, ga dan naar de huisarts.

 

 

 

 

 

Zelf kunt u pijnstillers gebruiken, gewrichten hoog leggen, rust geven en eventueel koelen met ijs of natte omslagen. In ieder geval geen warmte veroorzakende smeersels gebruiken. Zodra de pijn gezakt is weer bewegen om stijfheid te voorkomen. Zonder recept te verkrijgen: als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, of naproxen, coldpack of verdovingsspray om te koelen, eventueel lokaal aan te brengen creme of gel met pijnstillend middel (benzydamine, diclofenac, of ibuprofen) Van deze smeermiddelen is niet bewezen dat de gewrichtspijn eerder overgaat.

* Het aan weer en wind blootgestelde  gezicht, dat bovendien ons visitekaartje is, heeft de meeste verzorging nodig. Wil men het gezicht met zeep wassen, dan kan men het beste een zachte babyzeep gebruiken.
Heerlijk verfrissend is om het gezicht te wassen met een aftreksel van citroen-, sinaasappel- en/of mandarijnschillen. Verzamel de schillen en doe de samen met een schepje borax in een kan water. De schillen goed wassen om eventuele conserverings en bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Ook een aftreksel van meloenpitten (of komkommerpitten) is een weldaad voor het gezicht. De pitten moeten ong. een nacht trekken (heet water nemen) en het aftreksel wordt vervolgens aan het waswater toegevoegd
.Een heel oud reinigingsmiddel voor het gezicht is melk. Aan de melk (of karnemelk) kan nog een druppeltje citroen- of sinaasappelsap worden toegevoegd.
Door het gezicht regelmatig met gedistilleerd melissewater te wassen krijgt men een mooie teint. Helemaal goed is het om het gezicht daarna nog af te spoelen met water, waaraan een paar druppels benzoŽtinctuur zijn toegevoegd.

Het is eenvoudiger om de gezichtshuid in te wrijven met een citroenschil of een schijf komkommer en het resultaat is een zuivere, frisse huid.  Ongezouten boter is een goed reinigingsmiddel voor het gezicht. Insmeren, een paar min. laten intrekken en met een zacht papier verwijderen. Ook een eierdooier vermengd met een beetje rozenolie is een ideaal schoonheidsmiddel voor uw gezichtshuid. Opbrengen, een tijdje laten intrekken (5 Š 10 min) en met lauw water afwassen. In geval van een vette huid kan men er nog wat citroensap aan toevoegen.  . Op laten drogen zonder handdoek te gebruiken.

 

 

 

 

 

Een gezichtshuid met grote poriŽn kan men het beste wassen met hete melk. Giet een flinke scheut appelcider azijn in een bakje lauw water en dep hiermee het gezicht.  Zeer verfrissend en goed voor het chemische evenwicht van de gezichtshuid. Ook mineraalwater is een verfrissing voor de gezichtshuid, vooral als het met een verstuiver of plantenspuit is aangebracht.
Een vette of grauwe gezichtshuid wordt weer mooi en gaaf na stoombaden met kamille of salie.
Een droge gezichtshuid kan men beter geen sauna geven. Kompressen zijn dan veel nuttiger.
Lelijke, glimmende plekken verdwijnen als men de gezichtshuid regelmatig afdept met warm water met een scheut azijn.
Een slappe gezichtshuid wordt steviger als men dagelijks warme melkomslagen gebruikt.
Een verfrissende tonic voor het gezicht kan men maken van 2 delen vers sinaasappelsap of 1 deel rozenwater

.* Gifwijzer: Haal die voor een klein  prijsje bij de apotheek en hang hem op in een keukenkastje o.i.d.

* Glas- en steenwolisolatie kan de huid en de ademhalingsorganen irriteren, draag handschoenen en doe iets voor de mond zolang u hiermee aan het werk bent.

* Als u een mogelijke gluten-allergie hebt, ga dan niet alvast glutenvrij eten. De darmen herstellen dan en u bereikt er niets mee. Alleen door een bloedonderzoek via de huisarts is de juiste diagnose te stellen.

* Een tintelend gevoel, jeuk, pijn, meestal ťťn helft van de romp wijst op gordelroos. Na een paar dagen pijnlijke vochtblaasjes op de huid omgeven door een klein rood gebied, koorts, rillingen. De aangedane huid is gevoelig voor aanraking. Na een dag of vier drogen de blaasjes uit of verdwijnen de klachten. Soms langdurige pijn in het gebied waar de blaasjes zijn verschenen.
Gordelroos wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt (varicella zoster-virus). Op latere leeftijd (doorgaans 50-plus) kan het virus bij verminderde weerstand weer actief worden en gordelroos veroorzaakt .Te voorkomen door een goede weerstand op latere leeftijd vermindert de kans op gordelroos.
Als gordelroos voorkomt in het gezicht, met name de neus en ogen, bij (ernstige) verzwakte afweer (transplantatiepatient, diabetespatient, aidspatient) of bij gordelroos tijdens ziekte een arts waarschuwen. Krabben vermijden om littekens te voorkomen. Handen goed wassen na contact met de blaasjes om verspreiding van het virus te voorkomen. Jeuk, tegelgaan met gel of creme. Blaasjes eventueel uitdrogen met zinkzalf. Pijnstillers gebruiken. Verkrijgbaar zonder recept: als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op ontstekingsremmende pijnstillers (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen. Jeukstillende creme of zalf, mentholbevattende gel of creme (met menthol, lidocaÔne pramocaÔne) mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar voor benauwdheidsaanval. Zinkolie of zinkzalf om vochtblaasjes in te drogen.

* Een goed middel tegen griep is vlierbloementhee. Drie theelepels bloesem op een kop heet (niet kokend) water nemen. Even laten trekken en vervolgens zeven. Voor het ontsmetten van mond- en keelholte en als preventief middel tegen griep is het volgende mengsel een beproefd middel: 2 theel. appelazijn en 3 eetl. honing op een glas (2 dl.) water. Met een paar slokjes gorgelen en spoelen, vervolgens doorslikken. Als er een flinke hoeveelheid tegelijk wordt gemaakt (bv. 1 liter) kan men in een periode waarin griep heerst iedere ochtend en avond deze eenvoudige behandeling doen en zo de aanval afslaan.

Thee getrokken van appelschillen, een pijpje kaneel en citroenschil, is ook een prima middel tegen griep.
Ook thee van duizendblad en venkel. Een kwart liter water met een theel. venkelkorrels en een eetl. duizendblad aan de kook brengen. Een kwartier laten trekken en vervolgens zeven. De thee kan het best een half uur voor het eten of Ďs avonds vlak voor het naar bed gaan worden gedronken.
Saliemelk is een uitstekend middel om een opkomende verkoudheid of griep te bestrijden. Bij de eerste symptomen meteen een kopje saliemelk nemen. Een snufje salie op een kop kokende melk is genoeg. Vijf min. laten trekken.
Rillingen, (hoge) koorts, transpireren, zware hoofdpijn, waterige ogen, zere keel, hoesten, niezen, loopneus, zwakte, vermoeidheid zijn symptomen van griep. Bij kinderen vaak misselijkheid en overgeven. Oorzaak: besmetting met influenzavirus, Soms kan het een tweede infectie met een ander virus of een bacterie overheen komen. Te voorkomen door een goede hygiŽne, met name wassen van handen, vermindert de verspreiding van het virus.
Vaccinatie door middel van de griepprik (in oktober) verkleint de kans op griep
 Als er veel slijm loskomt bij het hoesten, bij kortademigheid, als de koorts langer dan 5 dagen (bij kinderen 3 dagen) aanhoudt, als de koorts terugkeert,waarschuw dan de arts. Ook als kinderen koortsstuipen krijgen haal er een arts bij. Veel meer dan uitzieken, inspanning vermijden, voldoende drinken om verloren transpiratievocht aan te vullen, pijnstillers en koortsverlagende middelen innemen kunt u niet doen.
Bij verstopte neus eventueel stomen of neusdruppels gebruiken. Als pjinstiller en koortsverlagend middel is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen) ,  middelen die de hoest dempen (noscapine is eerste keus, eventueel codeÔne, dextromethorfan, pentoxyverine), middelen die de keel verzachten (drop, anijs, salmiak of althaea en tijm), bij een verstopte neus neusdruppels of neusspray met een zoutoplossing of met een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymtazoline.). Slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken.

* Pijn, meestal in de vorm van pijnscheuten, in beide benen, rond knie, kuit, schenen, dijbenen noemen we groeipijn. Gaat soms gepaard met hoofdpijn en/of misselijkheid. Meestal tijdens het liggen in bed. Bij jonge kinderen en pubers tijdens een groeispurt. De oorzaak is niet bekend. Mogelijk helemaal geen verband met groeien. Als de pijn overdag aanhoudt of dagelijks terugkeert, als de pijn zo hevig is dat bewegen onmogelijk is, als de pijn gepaard gaat met koorts of als er sprake is van zwelling en.ogf roodheid en bij pijn in ťťn been, ga dan naar de huisarts. Pijnstillers, massage van pijnlijk been. Pijnlijke plek warm houden of juist afkoelen. Kind geruststellen is iets wat u zelf kunt doen. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen ketoprofen, naproxen, warmtesmeersels of cold-pack kunnen zonder recept worden gehaald.

* Guldenroede is onmisbaar wanneer er iets met de nieren niet in orde is. Het sap van deze plant werkt gunstig op de waterhuishouding van het lichaam.

H.

* Statisch haar? Dat komt door de drogere lucht in de koude seizoenen. Er zijn verschillende tips:
- Voorkom wrijving met synthetische materialen. Draag dus liever geen synthetische kleding en kam uw haar met een kam van hoorn of bot.
- Maak uw haar Ďzwaarderí door na het wassen een conditioner of haarmasker te gebruiken.
- Slaap Ďs nachts op een zijden kussensloop
.- Spray wat haarlak op je borstel en kam rustig door uw haar
.- Een beetje antipluis crŤme over uw haar werkt ook
.- Net uw handen ingevet? Wrijf ze lichtjes door uw kapsel. Zo blijven de lokken onder controle.

Het haar krijgt een mooie glans als het wordt gewassen met regenwater of als aan het laatste spoelwater een beetje azijn of citroensap wordt toegevoegd
.Lang of fijn haar dat gauw klit, kan men na het wassen beter uit de war halen als in het laatste spoelwater een beetje wijnazijn wordt gedaan.
Vet haar kan men beter niet teveel wassen, het wordt er alleen maar eerder vet van. Het is beter om het haar een paar maal grondig te reinigen met een prop watten gedrenkt in eau de cologne. Steeds kleine plukjes haar nemen en van de scheiding naar de haarpunten wrijven.   Vet haar kan soms gewassen worden met sterk verdund sodawater.

 

 

 

 

 

Droog haar kunt u beter niet te vaak wassen. Smeer eens per maand de hoofdhuid goed in met olijfolie.
Net uw haar gewassen en toch is het nog dof en vettig. Grote kans dat u het niet goed heeft uitgespoeld. Het uitspoelen neemt drie keer zo veel tijd in beslag als het wassen.
Uiteraard is het voor schoon, glanzend haar ook van belang dat u bij het wassen geen plekjes vergeet.
Er is moed voor nodig om de douchekraan naar het haar wassen op koud te draaien. Maar  het loont de moeite. Door uw haar met koud water na te spoelen sluiten de haarschubben en krijgt het haar meer glans. Aardige bijkomstigheid: u begint de dag ultrafris.
Kapsels blijven langer houdbaar als het haar na de wasbeurt wordt gespoeld met een half flesje bier. Het bier heeft dezelfde werking als haar verstevigings lotion.
Is het haar sterk uitgedroogd ten gevolge van de zon of een permanent, dan kan men het masseren met warme amandelolie. De olie een paar uur laten intrekken en het haar vervolgens wassen.
Slap en futloos haar knapt op van een wasbeurt met brandnetelwater. Op 1 l. water wordt 50 gr. gedroogde brandnetels (evenals kant en klaar brandnetelhaarwater verkrijgbaar o.a. in de reformwinkel) genomen. Het mengsel koken tot ong. de helft van het water is verdampt en het vervolgens zeven.
Futloos haar in de winter? Niet meer als u twee eidooiers mengt met 1 eetlepel amandelolie. Dit mengsel verdelen over het vochtige haar en een kwartiertje intrekken. Goed uitspoelen met lauwwarm water.

Een goede droogshampoo voor vet haar is een handvol havermout. De vlokken goed met de handen door het haar werken en ze vervolgens met een goede (liefst varkensharen) borstel uitborstelen Het haar wordt wel een beetje dof van deze behandeling
.Een reinigingsmiddel voor erg vet haar is een mengsel van twee losgeklopte eierdooiers en een eetl. honing. Het natte haar grondig met het mengsel masseren en daarna goed uitspoelen.
De kleur van donker haar wordt verdiept door het te spoelen met rode tafelwijn. Donker haar gaat glanzen als het wordt nagespoeld met water en wat azijn. Terwijl grijs haar sprekender wordt van een spoeling met behulp van een blauwselzakje (van de witte was)
Bruin en rood haar worden dieper van kleur na een grondige spoelbeurt met zwarte koffie. Niet uitspoelen.
Blond haar krijgt een mooie glans door het te spoelen met kamillethee. Ook voor blond haar kan naspoelen met water en wat citroensap glans brengen
.Blond haar dat door de zon en chloorwater een groenige gloed heeft gekregen, krijgt u weer mooi door het haar te wassen met acht paracetamol tabletjes opgelost in een glas warm water. Een kwartiertje laten inwerken en uitspoelen.
Hennathee (25 gr. henna op 4 dl. water) geeft bruin haar een rossige glans. Het haar wordt gespoeld met het gefiltreerde mengsel.
Bij roos moet men het haar wassen met boraxwater. Goed naspoelen Ook wassen met lindebloesemthee kan helpen tegen roos in het haar.
Een schilferende hoofdhuid kan men wekelijks inwrijven met eigeel. Zodra de dooier is opgedroogd de resten uit het haar wegspoelen met lauw water. Een ander middel is sodawater. Bij gebruik van soda het haar na de behandeling wel inwrijven met een goede haarolie.
* Als middel tegel haaruitval een mengsel van 100 gr. Franse brandewijn en een grote, in stukjes gesneden ui, dat veertien dagen moet trekken. Het mengsel vervolgens zeven, verdunnen met twee delen water en er een beetje parfum aan toevoegen. De hoofdhuid regelmatig inwrijven met dit haarwater.
* Zelf haarverven? Dan ontkomt u niet aan spetters die op de huid zitten en moeilijk te verwijderen zijn. Dat gaat gemakkelijker als u van tevoren uw huid insmeert met vaseline. (Ook uw decolletť) U kunt dan de spetters moeiteloos van uw huid afvegen.
* Ontsierende haren in het gezicht en elders kan men het beste dagelijks bleken met een mengsel van waterstofperoxide en salmiakgeest. De haren verdwijnen vaak vanzelf als men de dagelijkse behandeling enige tijd volhoudt.

* Een slappe halshuid is een nachtmerrie voor iedere vrouw. Doe er af en toe wat tarwekiemolie op.

* Als u bv. uw hand hebt verbrand met frituurvet o.i.d., dep die dan met lavendelolie. De pijn is direct weg. Erg smerige handen kunt u schoonmaken met een mengsel van koffiedik en zachte zeep. Daarna behandelt u ze nog eens met de binnenkant van een citroenschil. Gebruik eens rabarberbladen om uw handen schoon te maken. Sterk geurende handen na het snijden van knoflook of uien kunt u voorkomen door de handen vooraf in te smeren met olie. Dit helpt ook bij het snijden van hete pepers en sterk geurende kruiden.
Schrale handen en geen handcreme voorhanden? Neem olijfolie en wrijf hiermee de handen in.
Handen met pijnlijke kloven moet men dagelijks een paar keer behandelen met een mengsel van glycerine en citroensap. Goed laten intrekken.
Rode handen kunnen niet tegen sterke temperatuurverschillen. De handen dus liever niet van koud in heet water

(of andersom) steken.Ruwe handen verhelpt u door ze te wassen met water waaraan wat havermout is toegevoegd.
Ook wassen met koffiedik helpt bij ruwe handen.
Een mengsel van tomatensap, citroensap en glycerine is ook een middeltje tegen ruwe handen.
Handen
worden ook weer zacht en soepel door een mengsel van amandelolie en karnemelk door elkaar te roeren en dit mengsel goed in de huid te wrijven voor het slapen gaan. Het beste kunt u dan katoenen handschoenen aandoen. De volgende dag wassen met lauwwarm water.

De handen worden weer blank door ze in te wrijven met een papje van kruimige aardappelen
.Bij sterk transpirerende handen helpt het om Ďs nachts handschoenen aan te trekken, die van binnen met talkpoeder zijn bestrooid. Andere middelen voor transpirerende handen zijn: afwassingen met kamferspiritus; met lauwwarm water, waaraan een paar korrels aluin zijn toegevoegd; met azijnwater.. De handen tenslotte bestuiven met talkpoeder.
Moeilijk te verwijderen vlekken op de handen door het schoon- en inmaken van vruchten en groenten zijn te voorkomen door de handen van tevoren in te wrijven met azijn.
Vlekkerige handen (na het aardappel schillen bv ) worden weer schoon en zacht door ze in te wrijven met een citroenschil of met een mengsel van citroensap en zout.
Nog koude handen in uw handschoenen? Probeer eens plastic zakjes om uw handen te doen. Zoín  zakje is winddicht en bovendien vormt zich een extra isolerend lichtlaagje tussen de handschoen en de zak.

* Hartkloppingen Plotselinge onregelmatige hartslag, vaak versnelde hartslag. Kan gepaard gaan met kortademigheid, pijn op de borst, flauwvallen of neiging daartoe. Oorzaken: gebruik van sommige medicijnen, overmatig gebruik van cafeÔne, (cola, koffie) of nicotine, te sterk werkende schildklier, angststoornissen bevorderen het optreden van hartkloppingen. Soms is er sprake van aangeboren afwijkingen in de elektrische aansturing van het hart. Deze kunnen leiden tot plotse hartdood. Beperken van het gebruik van cafeÔne en nicotine. Wegnemen onderliggende ziektes (angststoornissen, schildklieraandoeningen).
Als de hartkloppingen niet toe te schrijven zijn aan cafeÔne of nicotine en bij kortademigheid en pijn op de borst 112 bellen. Nagaan of de hartkloppingen toe te schrijven zijn aan gebruik van veel cafeÔne en/of nicotine, verband houden met gebruik van medicijnen of voortkomen uit angstgevoelens  dat kunt u zelf doen. De behandeling van hartritmestoornissen vergt medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Heesheid kunt u verhelpen door het inademen van de damp van kokend water, eventueel met kamille of eucalyptus. Schuimig geklopt eiwit met citroensap en eventueel een lepel honing helpt uitsteken tegen heesheid en een schorre keel. Ieder half uur een theelepel nemen. Ook zuigen op laurierdrop is een probaat middel tegen heesheid.
Een aanbevolen middel tegen heesheid is gestoofde prei, dit is bovendien een zeer gezonde groente. 
Is men hees dan helpt lijnzaadthee met suiker of honing. Ook eigeel met suiker werkt in geval van heesheid.
Om snel van heesheid af te komen kan men langdurig kauwen op gedroogde of verse lijsterbessen. Laat het sap goed op de keel inwerken.    Schor stemgeluid, soms helemaal geen stemgeluid meer. Soms ook keelpijn.
Heesheid gaat meestal binnen enkele dagen tot enkele weken vanzelf over. Oorzaken: overbelasting van de stembanden (schreeuwen, geforceerd praten of zingen) infectie van de luchtwegen (verkoudheid, griep, inademen van tabaksrook of andere stoffen, inhaleren van medicijnen, (poliep, stembandbeschadiging, kanker van stemband of strottenhoofd). Overbelasting van stembanden voorkomen, niet roken, stress vermijden. Zelf doen: stem rust geven door zo min mogelijk te praten (ook niet fluisteren). Niet roken of in een rokerige ruimte verblijven. Stomen kan eventueel aanwezig slijm op de stembanden losmaken. Keelpijn verzachten door drinken van vocht, eten van ijs, zuigtabletten en/of dropjes.

* Heimwee is geen kinderkwaal, maar komt voor bij mensen van alle leeftijden. Vooral mensen die gedwongen moeten vertrekken of gevoelig zijn voor veranderingen, hebben een grotere kans op heimwee. Hoewel er geen oplossing is, kunt u wel wat maatregelen nemen:
- Accepteer dat u heimwee heeft en schaam u zich er niet voor
- Blijf bezig, actief wandelen in de natuur, zwemmen of iets anders ondernemen leidt af en vermindert het heimweegevoel
-  Neem vertrouwde spullen mee van huis, zoals fotoís, een eigen hoofdkussen of voor kinderen een lievelingsknuffel
-  Maak van uw vakantiebestemming een tweede huis, door altijd naar dezelfde plek op vakantie te gaan.
-  Loopt u iedere ochtend hard, maakt u Ďs avonds een ommetje of kijkt u dagelijks een favoriete serie? Doe dit dan ook op vakantie, dat voelt vertrouwd.
- Bel niet naar huis, maar schrijf een brief of kaart. Van lang bellen gaat u uzelf soms ongelukkiger voelen.
-  Maak aan een kind zichtbaar hoe lang hij weg gaat, door bv. op een kalender te laten zien hoeveel nachten het nog duurt.
- Onthoud dat heimwee in de meeste gevallen na een paar dagen weer overgaat.

* Herderstasje heeft een bloedstelpende werking.

* Hernia is pijn in de rug, gepaard gaande met tintelingen en scherpe pijn uitstralend in ťťn been. Niezen, hoesten, buigen en traplopen alsook bepaalde houdingen verergeren de pijn in het been.
Soms krachtverlies en gevoelloosheid in het been (ischias), problemen met plassen. Bij een hernia in de nek, nekpijn uitstralend naar ťťn arm.

 

 

 

 

Oorzaak: scheur in de stevige buitenslag van een van de tussenwervelschijven. Door de scheur stulpt de geleiachtige inhoud naar buiten en drukt op de zenuwen in het ruggenmerg.
Voorkomen van overbelasting van de rug verkleint het risico van beschadiging van de tussenwervelschijven. De schijven zijn vooral kwetsbaar tussen het 25e en 50e levensjaar.
Bij klachten die wijzen op een hernia is het altijd verstandig contact op te nemen met de huisarts. Blijf zoveel mogelijk de dagelijkse dingen te doen. Langdurige bedrust helpt niet en verzwakt de spieren.
Zoveel mogelijk vermijden van houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken. Pijn verzachten met pijnstillers. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclovenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen).

* Klachten bij hersenschudding hoofdpijn, misselijkheid, bleek, verward, spraakproblemen, duizeligheid, Ďgat in geheugení , concentratieproblemen, slecht zien, coŲrdinatieproblemen, traag denken, vermoeidheid, soms prikkelbaar, extra gevoelig voor licht en geluid. Oorzaken: klap tegen het hoofd, bv. door ongeval of bij sporten. Hierna enige tijd bewusteloos. Te voorkomen door het gebruik van veiligheidsmiddelen (valhelm, autogordels) in het verkeer en tijdens sommige sporten vermindert het risico van een hersenschudding.
Klachten die wijzen op een hersenschudding zijn altijd reden contact op te nemen met de huisarts of Spoed Eisende Hulp
. Indien langdurige (langer dan 10 min.) bewusteloosheid optreedt dient 112 gebeld te worden door omstanders.
Eerste tijd kalm aan doen met werk/school. Extra pauzes inlassen en extra tijd uittrekken voor het uitvoeren van opdrachten op het werk of op school. gebruik van alcohol vermijden, niet autorijden/motorrijden totdat concentratie- en gezichtsvermogen volledig zijn hersteld.
Vermijden van sporten waarbij opnieuw een klap tegen het hoofd mogelijk is. Bij een hersenschudding is geen plaats voor zelfzorg.

* Heeft u last van de hik dan moet u de armen horizontaal strekken en diep ademhalen. Ook een schep suiker kan helpen.
Korte, snelle inademing met typisch ĎhikĎ geluid. Meestal kortdurend.
Oorzaken: snelle, onwillekeurige samentrekking (spasme) van het middenrif waarbij de ingeademde lucht door de bijna gesloten stembanden wordt geperst. Oorzaak van het samentrekken van het middenrif is een prikkeling hiervan, bv. als reactie op te snel eten, op samentrekkingen van de maag (bv. onder invloed van alcohol).
In zeldzame gevallen ontstaat hik als gevolg van een ernstige aandoening (longontsteking, beroerte, hersentumor, nier- of leverziekte).
Hik is te voorkomen door rustig te eten, niet eten en praten tegelijk, en matig met alcohol.
Als de hik niet stopt of er vaak sprake is van (lang aanhoudende)  hik, ga dan naar de huisarts.
Er bestaan talloze trucs om de hik te laten stoppen o.a. glas water snel leegdrinken, adem enige tijd inhouden, in- en uitademen in een papieren zak, droog brood eten, zachtjes over oogbollen wrijven, aan tong trekken. Deze trucs leiden of tot een verhoging van de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed of tot een prikkeling van de nervus vagus (Ďzwervende zenuwí). Beide gaan het samentrekken van het middenrif tegen.
In uitzonderlijke gevallen kunnen medicijnen worden ingezet tegen de hik; deze zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

* (Veelvuldig) hoesten met of zonder opgeven van slijm. Gewone hoest gaat binnen 2 weken over.
Oorzaken: Verkoudheid, griep, astma, CPOD, medicijnengebruik. Te voorkomen door: goede conditie, niet roken, handen wassen ter voorkoming van overdracht virussen, stoppen met/veranderen van medicijn, indien allergie: vermijden van allergie-opwekkende stof.
Als het hoesten langer dan 2 weken duurt of steeds terugkeert, als het hoesten samengaat met benauwdheid, pijn op de borst, ziek zijn, of bloederig of gekleurd slijm, als kinderen jonger dan 2 maanden of bejaarden langer dan enkele dagen hoesten waarschuw dan een arts.
Zelf doen: niet roken, regelmatig iets drinken of zuigen op een dropje of zuurtje kan de klachten verminderen, bij verkoudheid de neus druppelen (of sprayen), stomen onder doek (kleine kinderen in de badkamer), bij kinderen geen hoestmiddelen gebruiken in verband met mogelijke bijwerkingen, thee met honing drinken.
Middelen die de hoest dempen ) is eerste keus, eventueel codežne, deztromethorfan of pentoxyverineí, middelen die de keel verzachten (drop, anijs, salmiak of althaea en tijmí, bij een verstropte neus een neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing, of een slijmslinkend middel )xylometazoline, oxymetazoline,í slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken.

Door veel slikken kunt u het hinderlijke hoesten een heel eind voorkomen.
Verschillende soorten kruidenthee werken uitstekend bij hoest thee van duizendblad, tijm, st.-Janskruid, salieblad en zoethout, om maar een aantal te noemen. De kruidenthee zeven en zoeten met honing.
Dompel een linnen doek in koud water. Uitwringen en daarna om uw hals doen. Hierover een wollen das en snel naar bed, een middel tegen hoest en keelpijn.

 

 

 

 

Leg Ďs nachts een warme doek met daarop zuivere varkensreuzel op uw borst tegen de hoest.
Stoom een appel gaar en eet hem op. Ďs Nachts een zijden doek om uw hals en hoest en keelpijn verdwijnen.
Om het hoesten tegen te gaan kan men de borst inwrijven met een mengsel gelijke delen tijmolie, eucalyptusolie, kamferolie en dennenolie. Leg daarna een wollen doek op de borst en laat de olie goed intrekken.
* Een zelfgemaakte hoestdrank?  Neem 1 rauw ei, mengen met 1 theelepel bruine suiker en 1 eetl. sla- of olijfolie.
Nog een zelfgemaakte hoestdrank: hol voorzichtig een grote ui uit en vul deze met suiker. Vervolgens de gevulde ui met de ronde kant, waarin eerst een kleine opening is gemaakt, op een glas water zetten. Een plastic zakje er omheen doen en algauw zullen de eerste stroperige druppels in het glas vallen. Deze hoestdrank waarvan verschillende keren per dag een theelepel moet worden ingenomen, kan goed worden bewaard in een afgesloten flesje.
Los venkelhoning op in melk. ďs Morgens en Ďs avonds zo warm mogelijk opdrinken.  Een uitstekend hoestdrankje.
Nog een hoestdrankje: maak thee van de toppen van jonge brandnetels, drie maal daags een kopje en het hoesten vermindert.
Ook bruine kandij en drop in weinig water koken, af laten koelen en honing toevoegen is een goed hoestdrankje. Ďs Morgens en Ďs avonds een eetlepel nemen.
Zelf hoestpastilles maken: 6-8 theelepels verse gehakte tijmblaadjes, 4 theelepels anijszaad (Pimpinella anisum), 4 dl. koud water, 400 gr. suiker (wit of bruin), poedersuiker. Doe tijm en anijszaad in een pan en bedek alles met water. Breng het water aan de kook, haal de pan van het vuur en laat alles 10 min. trekken. Zeef het mengsel en voeg de witte of bruine suiker toe. Breng het geheel onder af en toe roeren weer aan de kook tot het mengsel zo ingedikt is dat u er met een lepel draden van kunt trekken. Pas op, want het mengsel wordt erg heet. Laat steeds een theelepeltje van het mengsel in een pan koud water vallen om de pastilles te vormen. Haal ze meteen weer uit het water en laat op een schone theedoek drogen. Rol ze tenslotte door de poedersuiker en bewaar in een luchtdicht afgesloten trommel, waarin ze twee jaar goed blijven.

* Belangrijke middelen in de homeopathie zijn volgens A. Vogel:
- Echinaforce, voor extra weerstand, stimuleert het immunsysteem, versnelt herstel na ziekte. Ė Hoestspray, helpt snel, werkt hoeststillend en verzachtend, beschermt de slijmvliezen tegen verdere irritatie geeft geen gewenning, maakt niet suf,
- Atrosan spier- en gewrichtsgel: bij spierpijn, stijve spieren en gewrichten en pijn door kneuzingen, bevordert het lichaamseigen proces om spieren te herstellen.
- Cinuforce droog neusslijmvlies, korstjes: bevochtigt de neusholtes langdurig, verweekt korstjes en verdunt ingedikt slijm, veilig langdurig te gebruiken- Cinuforce neusspray voor neusverkoudheid: helpt snel en effectief bij neusverkoudheid en een verstropte neus, vermindert de zwelling van het neusslijmvlies, mild voor de neus, kan gerust langdurig gebruikt worden (zonder onderbreking: max. 30 dagen), geeft geen gewenning;
- Efamiol PMP:  voor een regelmatige menstruatie, ondersteunt bij menstruatie-ongemakken
- Keelspray: verzachting voor de keel-  Hyperiforce forte: tegen neerslachtige gevoelens. Blijf in balans door voldoende ontspanning en leuke bezigheden en een gevarieerd eetpatroon. (bevat st.-Janskruid).
- Prostaforce Med: helpt bij een goedaardig vergrote prostaat. Het bevat een geconcentreerd extract van de zaagbladpalmvrucht. Het vruchtvlees bevat stoffen die plasproblemen als gevolg van een vastgestelde prostaat verminderen.
- Famosan: bij overgangsklachten  : diverse soorten, droge dunne huid, droge ogen, mond en vagine, of stemmingswisselingen, neerslachtig gevoel, goede nachtrust en geheugen, of specifiek bij opvliegers en nachtelijk transpireren.

* Als iemand door een hond wordt gebeten, bind dan een stevige band boven de wond, bet de wond met gekookt lauw water, zodat deze gaat bloeden en laat zo vlug mogelijk een dokter komen.

* Hondsdraf Van gedroogde hondsdraf kunt u een sterke thee zetten die als gorgeldrankje gebruikt kan worden bij keelaandoeningen.

* Honing heeft een genezende werking. Kleine oppervlakkige wonden genezen snel als men ze afdekt met een pleister met een likje honing.

* Droge hoofdhuid? Masseer uw hoofdhuid met olie, welke soort geeft niet, kam vervolgens uw haar door. Wikkel daarna een vochtige handdoek om uw hoofd en laat de olie 20 min. intrekken. Door de warme olie verdwijnt dat trekkerige gevoel en gaan de poriŽn open. Nadat u de olie er met shampoo heeft uitgewassen, spoelt u uw haar na met een kamille aftreksel als u dat prettig vindt.
Schilfers op de hoofdhuid worden verwijderd als u eigeel op de huid smeert, even laat drogen en naspoelen met lauw water. Wekelijks toepassen.
Hoofdhuid kan bij warm weer jeuk en irritatie opleveren. Ga dan tijdelijk over op een antiroosshampoo. Als het door de shampoo onverhoopt toch erger wordt, neem dan een pH neutrale shampoo (Eucerin, Sebamed) .

* Lichte jeuk en irritatie van de hoofdhuid, zichtbare, glanzende, grijswitte bolletjes (neten) aan de basis van de haren zijn kenmerken van hoofdluis.
Komt vooral voor bij (schoolgaande) kinderen. Soms een infectie van de hoofdhuid door krabben. Oorzaken: contact met andere personen die hoofdluis hebben. Ook via kleding (muts, jas, sjaal, kammen en haarspelden) kunnen luizen zich verplaatsen.
Het voorkomen van hoofdluis is moeilijk: gebruik van hoezen voor de jassen op school zijn een optie. Eigenlijk is alleen een grondige controle van de luizen en het kammen van het haar afdoende. Als middelen van de apotheek niet (meer) helpen en bij jonge kinderen met astma of een allergie de arts vragen of de antiluizenshampoo of -lotion veilig gebruikt kan worden.
Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven kunnen het best eerst de huisarts raadplegen.
Zelf kunt u het hoofdhaar dagelijks zorgvuldig kammen met een netenkam en twee weken lang behandelen met een cremespoeling om de dode luizen en neten te verwijderen en eventueel besmette kleding en handdoeken (heet) uitwassen.
Kammen en haarspeldjes in heet water schoonmaken.
Verkrijgbaar zonder recept: netenkam, eerste keus is een antiluizenlotion met malathion, bij onvoldoende effect eventueel lotions met andere middelen (permetrine, bioaletrine/piperonylbutoxide, dimeticon), cremespoeling om de dode neten los te maken van het haar, luizencape voor schoolgaande kinderen.
Bij de mens kan hoofdluis worden bestreden door hoofdhuid en haar  te deppen met (liefst kleurloze) petroleum; een half uur laten intrekken met een handdoek om het hoofd en het haar vervolgens zorgvuldig wassen en kammen met een zgn. netenkam
.Een ander middel is lauwwarme azijn. eveneens een half uur laten intrekken en daarna goed uitspoelen en kammen.
Bij hoofdluis  kam het haar tegen de groeirichting in met een stofkam. Hou er een wit stukje papier onder om de luizen op te vangen. Vernietigen! Doe dit een paar maal per dag en eventueel de kam steeds met zeepsop nat maken.

* Hoofdpijn voorkomen door drie keer per week het midden van de kuit met twee vingers diep te masseren. Een huismiddeltje tegen hoofdpijn is: meng twee eetlepels gemalen gember met een beetje water en verwarm dit even. Verspreid dit vervolgens over een washandje en ander doekje en ga in een donkere kamer liggen met het washandje op uw voorhoofd. Men kan het voorhoofd inwrijven met een doorgesneden citroen of verse komkommerschillen en er azijnkompressen opleggen bij hoofdpijn.
Vaak helpt een kop sterke, zoete koffie (zonder melk) erg goed tegen hoofdpijn. Een paar druppels citroen verhogen de werking, maar niet de smaak.
Bij migraine wil thee van valeriaan en duizendblad nog wel eens helpen.
Hoofdpijn na overvloedig alcoholgebruik kan men vermijden door voor het slapengaan een appel te eten. Doe de armen tot aan de ellebogen in een teil koud water en de hoofdpijn verdwijnt.
Leg een warme doek in de nek voor een beter doorbloeding van het hoofd tegen de hoofdpijn.
Maak thee van de wortel van valeriaan, het blad van citroenmelisse en munt en de bloesem van de lavendel. Eenzelfde hoeveelheid van alles met kokend water overgieten. Voor een kopje thee 2 theel. van het mengsel ca. 10 min. laten trekken. Neem kleine slokjes.

Neem eens koffie met een glas goede cognac tegen de hoofdpijn.
Eet 5 Š 6 zoete amandelen. Goed fijnkauwen.  Verdwijnt de hoofdpijn niet binnen 10 min., neem er dan nog een paar.
Een zo heet mogelijk voetbad ca. 20 min. Daarna de voeten goed afspoelen met koud water, een remedie tegen de hoofdpijn.
Twee handjes lavendelbloesem en een hand bloesem van citroenmelisse met heet water overgieten en 15 min. laten trekken. Het aftreksel in een bad van 37 graden gieten. Vervolgens een bad nemen, niet langer dan een kwartier, lekker tegen hoofdpijn.

 

 

 

 

 

Wel heel bijzonder! Doe een stukje kamfer in ieder oor en dek dat af met een watje. Een idee tegen hoofdpijn
Uit onderzoek is gebleken van 15% van alle vrouwen en 6% van alle mannen last hebben van migraine.
Tips voor hoofdpijn- en migrainepatiŽnten:
1. Houd een hoofdpijn dagboek bij
2. Probeer regelmatig te leven
3. Drink niet teveel koffie, cola en alcohol
4. Neem voldoende rust en ontspanning
5. Vermijd extreem harde muziek
6. Zorg voor voldoende frisse lucht
7. Laat uw (lees)bril jaarlijks controleren
8. Schouder- en nekmassage kan verlichting geven
9. Zorg voor een goede lichaamshouding op het werk
10. Eet niet teveel chocolade en oude kaas.

* Jeuk aan de neus en ogen, soms ook in de keel loopneus, verstopte neus, tranende ogen, gezwollen oogleden, niezen, soms ook astmatische klachten en een koortsig gevoel zijn kenmerken voor hooikoorts.
Meestal beperkt tot een aantal maanden, met name op zonnige, winderige dagen zijn er veel klachten.
Oorzaken: allergische reactie op stuifmeel (pollen), meestal van ťťn of enkele plantensoorten. Tijdens de bloeitijd van die bepaalde plantensoort ontstaan de klachten.
Soms als kruisreactie op allergie voor bepaalde fruitsoorten (appel-berk).
Het ontstaan van hooikoorts is niet te voorkomen. Als voorzorgsmaatregelen en/of reeds gebruikte medicijnen niet voldoende (meer)werken en als niet duidelijk is welke planten (of andere stoffen) de klachten veroorzaken, ga dan naar de huisarts.
Zelf kunt u zoveel mogelijk vermijden van blootstelling aan pollen waartegen de allergie bestaat. Tijdens de bloeitijd van deze planten zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten houden. Zee- en berglucht bevatten minder pollen.
Hooikoortsberichten op radio/internet raadplegen. Medicijnen volgens voorschrift gebruiken.
In Nederland is de pollenconcentratie in de lucht van medio mei tot halverwege juli het hoogst, al zijn er aanwijzingen dat het seizoen nog langer duurt en al in februari begint.
Brandnetels bevatten stoffen die de allergische reactie van het immuunsysteem enigszins tegen kunnen gaan. En ervan gemaakte thee is nog lekker ook.
2-3 eetlepels verse of 1-2 eetl. gedroogde brandnetels. 4 theel. Verse of 2 theel. gedroogde kamille (matricaria recutita). t1 theel. honing, naar smaak (gebruik honing uit eigen regio, dat kan verlichting bieden voor lokaal voorkomende ollen). Bereiding: was de brandnetels goed en hak ze grof (ook de tengels). Doe ze samen met de kamille in een glazen theepot (of glazen kan). Giet er kokend water op en laat de thee 5 min. trekken, bierna Ďbrandení de netels niet meer. Zeef de thee in een kop en voeg 1 theel. honing naar smaak toe. Drink 3 koppen per dag als u last van hooikoorts hebt.

* Tips voor hooikoortspatiŽnten:
1. Volg de weersvoorspellingen op radio en TV
2. Vermijdt veelvuldig wrijven in de ogen
3. Raadpleeg teletekst pagina 709
4. Blijf binnen op risicodagen of gebruik preventief medicatie
5. Het dragen van een zonnebril kan verlichting geven
6. Werk bij voorkeur Ďs ochtends of na een regenbui in de tuin
7. Lucht uw huis Ďs ochtends want dan is de stuifmeelconcentratie het laagst.
8. Verblijf bij voorkeur in de bergen of aan zee
9. Ga in de zomer niet in de natuur kamperen of picknicken
10. Rook zo min mogelijk dit verergert namelijk de klachten
11. Sport bij voorkeur in een gymzaal of een overdekt zwembad.

 

 

 

 

 

* Een droge huid op de ellebogen of voeten zijn in te smeren met mayonaise. Laat dit een kwartiertje intrekken en veeg de mayonaise er dan weer af met een washandje. Uw huid zal er echt van opknappen.
Een onzuivere huid is nogal eens het gevolg van een slechte spijsvertering. Een goed middel is om Ďs morgens na het opstaan een mengsel van yoghurt, melk en mineraalwater in gelijke delen te drinken. Maar wel zonder suiker.
Een gevoelige, wat oudere huid kan men weldadig verwennen met een honingmasker. U kunt de honing puur op de huid aanbrengen en na een kwartier met een tonic of lauw water verwijderen.

Als u een schilferige gezichtshuid heeft, kunt u deze behandelen met omslagen van warme melk.
Een bad in water met badzout of -extract kan goed zijn voor de huid, als men de geschikte soorten gebruikt.
Een ruwe gezichtshuid kunt u glad maken door te deppen met melk.
.Zure melk kan gebruikt worden om sproeten op de huid te bleken.
Ook een huid met grove poriŽn moet men wassen met warme melk.
Een ruwe, gesprongen huid wassen met water en honing (twee el.op 1 l. water) is een goede remedie.

 

 

 

 

Voor een vette huid kan men salie, kamille, zwavel en zemelen gebruiken.
Tegen een vette huid kunt u dit eens proberen: meng wat rum, citroensap en een geklutst ei, breng dit met een kwastje aan op de huid en laat het een poosje intrekken
Behalve met vochtinbrengende maskers en cremes kan men een droge huid verhelpen door het eten van abrikozen, komkommer en sla. Deze producten bevatten veel vitamine A.
Een van de beste manieren om een vochtarme huid te behandelen is veel drinken. Veel water en vruchtensappen zijn goed.
Laat de huid niet verder uitdrogen door zon en wind, maar gebruik een beschermende creme.
Weldadig voor uw huid. Neem een bad en doe een paar liter volle melk in het water.
Nog een opfrisser voor uw huid, leg schijfjes rauwe aardappel of komkommer op uw huid. Na ca. 20 min. verwijderen.
Geef de huid eenmaal per week Ė niet vaker Ė een stoombad boven een kan met 1/2 l. kokend water en een flinke handvol kruiden zoals rozemarijn, basilicum, tijm, munt. Houdt uw gezicht ong. 15 min. op een afstand van 30 cm. boven de stoom.
Een heerlijk schone huid krijgt u van dit makkelijk te maken masker: 50 gr. fijngemaakte havervlokken mengen met een beker karnemelk of yoghurt een paar uur in de koelkast laten staan. Daarna aanbrengen op gezicht en hals. Na een half uurtje verwijderen met lauw water.
Reinigingsmelk is zachter voor uw huid dan zeep. U kunt ook gewoon wat melk of karnemelk gebruiken waaraan een paar druppels citroensap zijn toegevoegd.
Een echte opfrisser voor uw huid is een aftreksel van meloenpitten. Laat ze een etmaal staan in gekookt water, zeef het water en gebruik het om uw gezicht mee schoon te maken.
Ook met appelcider kunt u het gezicht een opfrisbeurt geven. Vermeng het met water en op de huid aanbrengen. Daarna gewoon laten drogen.
Een sinaasappelhuid die vooral bij vrouwen voorkomt en dan voornamelijk op bovenbenen en heupen, moet zowel van binnen als van buitenaf worden bestreden. Vetarm eten, sterke kruiden vermijden en veel sap van citrusvruchten drinken. Tegelijkertijd veel lichaamsbeweging en de huid masseren. Vaak is het nodig een paar kilo af te vallen.
* Huidtypes: onder een normale huid wordt verstaan een frisse, gezonde teint en een zachte huid met kleine poriŽn,
een vette huid ziet er bleek en gelig uit, de bloedcirculatie is slecht en er zijn mee-eters en verstopte talgklieren
een droge huid vertoont roden plekken en rimpels een gecombineerde huid vertoont kenmerken van zowel droge als vette huid.
* Bij huiduitslag of een onzuivere huid drinkt men thee van brandnetel. Een handvol verse of gedroogde blaadjes acht min. laten trekken in kokend water. Zeven en liefst Ďs morgens op de nuchtere maag drinken.
Aftreksels van in de schaduw gedroogde berkenbladeren, klitwortel, klaverbloemen en viooltjes zijn bloedzuiverend en daarom ook goede middelen bij huiduitslag.
Veel mensen hebben last van jeukende huiduitslag en kleine pukkeltjes als ze iets eten waar ze gevoelig voor zijn. Vooral vis en schaaldieren, tomaten, aardbeien, vis en schaaldieren kunnen huiduitslag veroorzaken. De uitslag wordt minder als men 2 eetl. biergist oplost in een glas grapefruitsap.
Huiduitslag kan verschillende vormen aannemen: scherp begrensde rode vlekjes, met vocht gevulde verdikkingen van de huid, uitdijende rode kringen, schilferig. De uitslag kan gepaard gaan met jeuk, pijn en/of een onaangename geur.
De huiduitslag kan snel opkomen en soms ook weer snel verdwijnen.
Oorzaken: allergische reactie (eczeem, netelroos), schimmelinfecties van de huid (voetschimmel, smetten, ringworm), insectenbeten, infecties met een virus of bacterie, (waterpokken, gordelroos, vijfde en zesde ziekte, roodvonk, hersenvliesontsteking), of  beschadiging van de huid (luieruitslag). Indien mogelijk voorkomen van bovengenoemde oorzaken.
Als de oorzaak van de huiduitslag niet duidelijk is. Niet-wegdrukbare paarsrode vlekjes op de huid bij jonge kinderen in combinatie met snelle hoge koorts (en eventueel stijfheid van de nek), duiden op bacteriŽle hersenvliesontsteking, direct 112 bellen.
Zelf doen kan door katoenen kleding te dragen. Nagels kort houden tegen openkrabben van jeukende huid. Vermijden van gebruik van zeep, badschuim of douche gel.
(Droge) huid insmeren met creme. Luieruitslag behandelen met zinkzalf of zinkolie. Gel tegen jeuk (menthol, lidocaÔne) Mentholbevattende middelen niet bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheids aanval, middelen tegen voetschimmel (terbinafine, miconazol, econazol, sulconazol, clotrimazol), vette creme/zalf (vaselinecetomacrogolcreme, cetomacrogolzalf), zinkolie of zinkzalf zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Klachten van hyperventilatie: snel en zwaar ademhalen (in rust), gevoel geen lucht te krijgen, hartkloppingen, soms pijn op de borst, duizeligheid, tintelingen, trillende spieren, droge mond, klamme handen en/of hoofdpijn. Oorzaken: angstaanval, stress.
Vaak veroorzaakt de angst voor hyperventilatie juist een aanval van hyperventilatie.
De lichamelijke klachten ontstaan doordat het snelle ademen een daling veroorzaakt van de hoeveelheid koolzuurgas in het bloed (alkalose). Dit ontregelt veel lichaamsfuncties. Voorkomen door het wegnemen van de oorzaak van de angstaanval. Als de klachten niet lijken samen te hangen met angst en/of stress, als de klachten niet verdwijnen met onderstaande trucs, bv. blijvende benauwdheid of pijn op de borst, naar de huisarts. Voor doorverwijzing naar professionele hulp bij angst en/of stress.
Zelf doen: ontspanningsoefeningen, rustig ademhalen (3 tellen inademen, 6 tellen uitademen) in- en uitademen in een papieren zak, in een stofzuigerslang of speciaal apparaatje brengt meer koolzuurgas in het bloed evenals lichamelijke inspanning (kniebuigingen maken, touwtjespringen). Probeer te achterhalen waarom de situatie hyperventilatie oproept . Verkrijgbaar zonder recept een apparaatje dat hetzelfde werkt als in- en uitademen in een papieren zak of tuinslang.

* Een hypochonder is iemand die achter ieder licht symptoom een ernstige ziekte zoekt. Bv. een hoestje is gelijk longkanker. Voor dergelijke mensen is het internet verboden gebied.  Ga dan niet kijken.

I*

Zorg ervoor dat in uw identiteitspapieren staat vermeld dat u contactlenzen draagt. Bij een ongeval waarbij bewusteloosheid optreedt, is het voor de behandelende arts van belang te weten dat het slachtoffer contactlenzen heeft.

* Ingedroogde nagellak kan vloeibaar gemaakt worden met aceton

* Zalf tegen insectenbeten, zonnebrandolie, een thermometer, pleisters, jodium vormen de kleinste reisapotheek. Minder mag u niet meenemen.
Bij pijn of jeuk ten gevolge van een insectenbeet wordt de bewuste plek ingewreven met scherpe zeep, ammonia, verse ui, knoflook, peterselie, azijn of citroensap.
Insectenbeten van met name muggen jeuken minder als u ze bedekt met een mengsel van gist met water.
Zwellingen door insectenbeten verdwijnen snel als men ze bedekt met een kompres van bronwater.
Insectenolie kan worden gemaakt met: 10 stengels citroengras. 4 theel. geurig citroengeraniumblad (ca. 15 blaadjes). 4 theel. kruidnagels. 4 dl. zonnebloemolie. Bereiding: was en hak de stengels van het citroengras en de geraniumbladeren, doe ze samen met de kruidnagels in een blender Voeg dan de olie toe en maal alles fijn. Doe de pulp in een hittebestendige glazen kom en dek af.  Zet de kom op een pan met kokend water op een laag vuur, zorg dat er geen openingen rond de kom zijn. Laat 1 uur koken en controleer regelmatig of de pan niet droog kookt. Laat het mengsel afkoelen en zeef de naar citroen en kruiden geurende olie door een doek iom alle vezels te verwijderen. Doe de olie in een spuitflacon. Gebruik: Schud de flacon goed en spuit tot viermaal daags olie op de huid, vooral op onbedekte delen zoals enkels, polsen en hals (niet bij de  ogen). De olie blijft op een koele donker plaats een jaar goed. Waarschuwing: was de olie af als het gaar irriteren op de huid.

* Ischias kan men vaak voorkomen door elke dag een uitgeperste citroen te drinken.
Ischias berust veelal op een afwijking van een tussenwervelschijf, die aan de rugzijde gaat uitpuilen of scheurt of op een vernauwing van het wervelkanaal. In beide gevallen is de druk op het ruggenmerg of de zenuwwortels de oorzaak van de pijn die vooral bij hoesten, niezen en persen naar het been kan uitstralen. Ischias kenmerkt zich door pijn in het verloop van de grote beenzenuw. De pijn begint in de bil en straalt uit langs de achterkant van het been tot aan de voet. Been en voet kunnen gevoelloos worden. Pijn verergert door vooroverbuigen of zitten. Soms moeite met lopen of staan. Vaak verdwijnen de klachten na enige tijd spontaan. Het is niet te voorkomen, omdat de oorzaak onbekend is. Naar de huisarts gaan als de klachten hevig zijn of aanhouden. Pijn is te verzachten met pijnstillers. Vermijden van bewegingen en houdingen die (veel)  pijn doen. Slapen op de zij met opgetrokken knieŽn. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalsium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen).

J.

* St. Janskruid is een bekend kruid dat veel wordt toegepast om de stofwisseling te stimuleren. Ook vermindert het nerveuze spanningen.

* Jeneverbessen kunnen op verschillende manieren gebruikt worden. U kunt er een paar in de mond nemen en er op kauwen om kiespijn te verminderen.
Jeneverbessen kunt u in gerechte gebruiken om de maagwerking en de eetlust te stimuleren.
Ook worden jeneverbessen gebruikt om chronische migraine onder de duim te krijgen.
Om vocht te verwijderen uit uw lichaam kunt u een zgn. jeneverbeskuur doen. Gedurende 11 dagen jeneverbessen fijnkauwen en doorslikken volgens de volgende regels: dag 1-2 bessen, dag 2-3 bessen, dag 3-4 bessen, tot dag 6-7 bessen en dan terugtellen, dag 7-6 bessen, dag 8- 5 bessen, tot de 11e dag.
De naalden van de jeneverbes worden gekookt om met het extract in uw badwater jicht en reumatische pijnen te bestrijden.

 

 

 

 

 

* Acne is een ander woord voor jeugdpuistjes, die vaak samen met mee-eters voorkomen bij pubers. Doordat er talgkliertjes ontstoken zijn krijgt men pijnlijke bultjes. Niet uitdrukken is het belangrijkste advies, want dat doet meer kwaad dan goed.
Zon is goed voor een acne huid. Verder moet men de huid goed schoonhouden, de jeugdpuistjes niet wrijven maar deppen.
Vitamine A heeft een gunstige uitwerking op de talgklieren en daarmee op de jeugdpuistjes.
Stoombaden met kamille desinfecteren en kalmeren de huid met jeugdpuistjes.
Zwarte of witte puntjes op de huid (mee-eters, comedonen) In een later stadium rode, met put gevulde bultjes op de huid die kunnen openbarsten. Jeugdpuistjes komen meestal voor op het gezicht, de rug, de schouders en op de borst. Meestal tijdens de puberteit. Spanning, vochtige lucht en dikke kleding kunnen de acne verergeren. Jeugdpuistjes ontstaan als poriŽn in de huid verstopt raken met talg en afgestorven huidcellen (zwart/witte puntjes). Met name in de puberteit kunnen poriŽn onder invloed van veranderingen in de aanmaak van geslachtshormonen gemakkelijker verstopt raken. De in de poriŽn aanwezige bacteriŽn (Propionibacterium acnes) kunnen zich vervolgens sterk vermenigvuldigen. Dit leidt tot een plaatselijke ontsteking van het huidweefsel (opgezwollen en rode bukltjes). Er is geen verband tussen jeugdpuistjes en bepaalde voedingsmiddelen of seksuele activiteiten. Het ontstaan van jeugdpuistjes is moeilijk te voorkomen. Puistjes niet uitdrukken om ontstekingen en littekens te voorkomen. Vette huidproducten kunnen de acne verergeren. Vermijd of beperk het gebruik van cosmetica. Als onderstaande adviezen niet (voldoende) helpen, bij psychische problemen door acne, ga dan naar de arts. Was de huid tweemaal per dag met lauw water en weinig zeep. Huid droogdeppen, geen make-up op plaatsen met acne. Open mee-eters, voorzichtig uitdrukken met een comedonen-lepeltje. Zonlicht, solarium of hoogtezon hebben soms een gunstige invloed. Ontstekingsremmende en huidafschilferende gel (benzoylperoxide), bacteriedodende zeepoplossing (chloorhexedine) zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Hardnekkige jeuk wordt tegengegaan door de huid in te wrijven met kokosolie of met de binnenkant van een sinaasappel- of citroenschil.
Ook schijfjes rauwe aardappel zijn geschikt om van jeuk af te komen. De huis hiermee goed masseren kan een verademing zijn.
Een onaangenaam en kriebelig gevoel aan de huid dat leidt tot (voortdurend) krabben. Veelvuldig (intensief) krabben kan huidbeschadigingen veroorzaken waardoor een infectie kan ontstaan. Jeuk kan samengaan met roodheid van de huid en/of bultjes op de huid. Oorzaken: droge huid, eczeem, bijwerking van geneesmiddelen, insectenbeet, kwallenbeet, contact met bepaalde producten of planten of zonlicht, ziekten (waterpokken, schimmelinfectie, diabetes, geelzucht, nieraandoeningen). Voorkomen van jeuk kan alleen als de oorzaak bekend is. Bij droge huid elke dag insmeren met een neutrale bodylotion. Bij eczeem contact met uitlokkende stof vermijden. Bij aanhoudende of regelmatig terugkerende jeuk met onbekende oorzaak de huisarts waarschuwen. Indien mogelijk oorzaak  weghalen. Een koude douche, natte omslagen (washandjes), mehtolpoeder of deppen met water en azijn kunnen de klachten verminderen. Krabben verdooft de huid en vermindert de jeuk tijdelijk. Pas op voor huidbeschadiging door krabben. Gel tegen de jeuk (menthol, licocaÔne). Mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheidaanval.

* Pijnlijk, rood gezwollen gewricht. Vaak in gewricht aan basis van de grote tenen, ook gewrichten in andere tenen, vingers, enkels, polsen, ellebogen en knieŽn, dat kan jicht zijn. Soms koorts, rillingen en versnelde hartslag. Pijn vaak in aanvallen, vooral Ďs nachts. Jicht vergroot de kans op nierstenen. Jichtaanvallen gaan meestal vanzelf over. Afzetting van overmaat aan urinezuur in de vorm van kristallen in het gewricht is de oorzaak. Hierdoor raakt het gewricht ontstoken. Oorzaak van de overmaat aan urinezuur is vaak niet bekend. Alcoholgebruik, overgewicht, gebruik van plaspillen (diuretice), chemotherapie, sommige voedingsmiddelen, (o.a. ansjovis, asperges, haring, paddenstoelen, champignons, orgaanvlees), sommige nierziekten en erfelijke aanleg vergroten de kans op jicht. Voorkomen door voldoende (water) drinken, minstens twee liter per dag en matig zijn met alcohol en eiwitrijke voeding, verminderen de kans op nieuwe jichtaanvallen. Met jichtklachten is het raadzaam on naar de huisarts te gaan. Met name bij gebruik van plaspillen (diuretice), Ook als de aanval niet binnen enkele dagen over is of voorgeschreven medicijnen niet (meer) helpen. Tijdens jichtaanval betreffende gewricht ontzien, hoog leggen en koelen. Pijn verzachten met pijnstillers. Zodra de pijn zakt, gewricht weer gebruiken. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsaliculzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, paproxen, eventueel een coolpack voor het koelen. Overige medicijnen bij jicht zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

K.

* Kaasjeskruid gebruikt men bij hoest, om mee te gorgelen bij heesheid en bij maagklachten.

* Het lichaam heeft dagelijks 1,5 tot 2 gr. kalk nodig (in 100 gr. kaas of 1 l. melk). Denk er wel om dat spinazie en rabarber kalk aan het lichaam onttrekken.
Fijngemaakte eierschalen vermengd met gedroogde, fijngemaakte brandnetels werken goed als men last heeft van kalkgebrek. Regelmatig een mespuntje nemen van dit poeder, bv. tweemaal daags een halve theelepel. Uitstekend voor botten en tanden.
Kalkgebrek tijdens de zwangerschap kan men beter voorkomen dan genezen. Het is belangrijk om veel kalkrijk plantaardig voedsel te eten, zoals rauwe wortelen, witte kool, rauwe zuurkool en brandnetels.
*  Kalknagels kunt u van af komen door ze elke dag in te smeren met azijn of groene zeep.
Witte of geelbruine nagels, nagels worden dik en brokkelig en laten los van het nagelbed, dat zijn.

* Kamille is reinigend en kalmerend. Er kan thee van gezet worden bij spijsverteringsklachten.
Een stoombad met kamille werkt zowel bij neus- als voorhoofdsholte ontstekingen als bij een onzuivere huid.
Nog een toepassingsmogelijkheid van kamille is spoelen met kamillethee bij keel- of kiespijn.
Een shampoo met kamille maakt blond haar nog mooier.

 

 

 

* Trek liever geen coltrui aan als u naar de kapper gaat. Als u zich na de knipbeurt gaat verkleden, zit de coltrui in de weg.

* Een nieuw kapsel en dan gaan slapen. Neem dan een satijnen kussen, dat is erg glad en krijgt geen vat op uw haren, zodat uw kapsel niet in de war raakt.

* Karwijzaad heeft een gunstige werking op de spijsvertering.

* Keelpijn kan in bedwang worden gehouden met het gorgelen van zout water met saliethee of met water met vijf druppels jodium per glas.
Ook een mogelijkheid is een koud glas witte wijn, de koude verdooft de pijn een beetje en de alcohol ontsmet.
Als gorgeldrank tegen keelpijn kan men verdunde azijn met peper en zout of een hete zoutoplossing Ė 1 eetl. zout op 1 l. water Ė gebruiken.
Andere middelen tegen keelpijn zijn: kamillethee met honing, saliethee met een scheutje azijn en een flinke lepel honing. De hete thee met kleine slokjes drinken.
Men kan ook een lepel honing op een halve liter water koken en van dat zoete vocht ieder uur een paar lepels nemen tegen de keelpijn.
Om keelpijn te voorkomen is gorgelen met laurierwater (6 blaadjes op 1/2 l. water laten trekken) een goed middel.
Appelthee Ė van dunne schijfjes appel, die men enkele min. laat trekken in kokend water Ė is een beproefd middel tegen keelpijn.
Snij eens een ui in plakken en bak deze aan. Wikkel de plakken vervolgens in een doek en doe deze om de hals bij keelpijn.
Helpt een sjaal tegen keelpijn? Op zich wordt keelpijn veroorzaakt door een virus, maar een sjaal houdt de keel warm en daardoor verbetert de doorbloeding. Dat geeft verlichting.
Belast uw stem zo min mogelijk (maar ga niet fluisteren, dit verergert de keelpijn alleen maar).
Adem door de neus, zo verkleint u de kans op nog meer infectie .
Bij keelpijn is het verstandig geen zuivel kunt drinken of eten. Dat houdt het slijm in de keelholte vast.
Keelpijn kan natuurlijk door een ontsteking  worden veroorzaakt, maar ook overbelasting van de stem, een rokerige omgeving, veel praten of schreeuwen, e.d.
Ook droge lucht is niet bevorderlijk voor uw keel. Zet in dat gevel bakjes water neer of gebruik een speciale luchtbevochtiger.

* Kervel heeft de reputatie bloedzuiverend en vochtafdrijvend te zijn. Het heeft een anijsachtige smaak en u kunt het drogen en er thee van zetten of het vers gesneden in soep of saus doen.

*Tegen kiespijn is een watje, gedrenkt in jenever, brandewijn of eau de cologne een probaat middel.
Bij acute kiespijn kan men proberen te spoelen met lauw water, waarin twee grote uien zijn gekookt. Daarna een kruidnagel tegen die kies drukken.
Kamillethee (3 bloemetjes op 1 dl. heet water) met een beetje zout helpt goed tegen kiespijn als het heel langzaam gedronken wordt.
Ook thee van lindebloesem helpt tegen kiespijn.
Doffe, zeurende, kloppende of juist stekende pijn in ťťn of meer tanden en/of kiezen. Tijdelijk, bv. bij eten/drinken van koud of heet voedsel/drank, of permanent. Soms zwelling in het gezicht en koorts. Oorzaken: slechte mondhygiŽne. Dit leidt tot tandbederf (cariŽs), beschadiging aan tand of kies, teruggetrokken tandvlees, ontsteking levende deel van tand/kies (pulpitis) of van kaakweefsel. Goede mondhygiŽne (tanden poetsen)  matig gebruik van zoete dranken en zoet voedsel. Regelmatige controle van het gebit door de tandarts. Bij kiespijn is het altijd raadzaam om de tandarts te raadplegen. Zelf doen: goede mondhygiŽne, tijdelijk gebruik van pijnstillers totdat de oorzaak van de pijn door de tandarts is weggenomen.  Een ontstekingsremmende pijnstiller als diclofenac, ibuprofen, ketoprofen of naproxen zijn zonder recept verkrijgbaar. Middelen voor goede mondhygiŽne (tandpasta, tandenborstel, mondwater, flosdraad, ragers).

* Het ontstaan van een onderkin wordt tegengegaan door de huid regelmatig ten masseren zodra de verschijnselen zich voordoen. Met duim en wijsvinger zachtjes in de huid knijpen tot hij warm aanvoelt of de huid als het ware naar de oren toe wrijven.

* Een klein kind wil al snel zelf drinken of een beker vasthouden. Doe om de beker een paar gummi ringetjes of elastiekjes, dan glijden de kleine handjes er niet zo gemakkelijke vanaf.
Een schreeuwend kind kan afgeleid worden, als u iets, het geeft niet wat, in het oor fluistert. Werkt overigens ook bij volwassenen.

* Klachten van kinkhoest: eerst loopneus, niezen, droge hoest, na ong. een week heftige hoestbuien met gierende ademhaling, vooral Ďs nachts, ophoesten van slijm, soms overgeven. Soms blauw aanlopen en uitpuilende ogen tijdens hoestbuien. Ong. twee weken heftige hoestbuien, daarna nog enkele weken tot maanden minder hevige hoest. Oorzaak: besmetting met bacterie (Bordetella pertussis) via uitgehoeste speekseldruppeltjes van een patiŽnt. De ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door het gif (pertussis toxine) dat de bacterie uitscheidt. Vaccinatie (de K in DKTP prik) beschermt tegen de ziekte. Besmetting kan nog plaatsvinden, maar de ziekteverschijnselen zijn dan veel minder ernstig. Als de hoestbuien kinkhoest doen vermoeden, ook als hoesten gepaard gaat met ernstige benauwdheid, raadpleeg dan een arts. Hoestdrankjes ter verzachting van de keel, antibiotica hebben doorgaans weinig nut. Verzachtende middelen als drop, anijs, salmiak of althaea en tijm, zijn zonder recept verkrijgbaar.

* Klein hoefblad kan in de vorm van thee met honing gedronken worden, wanneer er sprake is van hoest, aandoeningen van mond en keel en de luchtwegen.

 

 

 

 

* Kleurenblindheid wordt veroorzaakt door een afwijking in het kleurpigment van de kegeltjes op het netvlies.
Kleurenblindheid is erfelijk en aangeboren: 8 op de 100 mannen zijn kleurenblind terwijl slechts 1 op de 200 vrouwen dit lot treft.
Kleurenblindheid komt voornamelijk voor bij de kleuren rood groen of blauw. Ook al bent u misschien blind door ťťn kleur, u zult als gevolg daarvan het verschil tussen twee kleuren slecht kunnen zien.

* Ruwe handen vol kloven kunnen met honingwater worden gewassen (2 eetl. honing op 1 l. water).
Ook insmeren met een mengsel van glycerine en citroensap werkt verzachtend tegen de kloven. Goed laten intrekken.

* Gewassen en gedroogde witte koolbladeren kunt u toepassen bij kneuzingen. op de kneuzing leggen en tweemaal daags verversen tot de kneuzing over is.

* Ruwe knieŽn kunnen  het beste worden behandeld met een puimsteentje. De knieŽn daarna inwrijven met een goede huidcrŤme of -olie.

* U voelt onder de douche een knobbeltje in uw borst. Meestal is het een verdikte melkklier als gevolg van hormonale veranderingen of vet en bindweefsel dat opspeelt. Het nut van zelfonderzoek is uw borsten zo goed leren kennen dat u weet wat normaal is en wat niet.
Met een knobbel of ongewone zwelling in de borst of oksel, of een verandering die aan de buitenkant te zien is, naar de dokter gaan. Een knobbel kan heel goed een goedaardige cyste zijn, dus niet meteen panikeren.

* Een knoflookadem kunt u temperen door peterselie te eten.
Knoflook heeft een gunstige uitwerking op talloze aandoeningen en ziekten. Al eeuwen geleden werd het voorgeschreven aan patiŽnten met darmklachten.
Knoflook zuivert het bloed en verwijdt de bloedvaten, het bestrijdt ziektekiemen.
Zo kan men bv. knoflook eten om van een vervelende kwaal als maden af te komen.

* Aanval van hevige krampende pijn in de buik of lendenen. Vaak niet mogelijk stil te zitten of liggen. Soms met misselijkheid en/of overgeven. Pijn zakt na enige tijd om later weer terug te komen, soms bloed in de urine, dat zijn koliekpijnen. Oorzaken: Hevig samentrekken van een hol orgaan in de buik, zoals darmen, nieren of galblaas. Bv. als gevolg van een afsluiting van het orgaan (bv. door een nier- of galsteen). Koliekpijn kan soms optreden zonder onderliggende ziekten. Voorkomen kan het door gezonde voeding, voldoende drinken en matigheid met alcohol verminderen de kans op een afsluiting, van darmen, nieren en gal. Naar de huisarts als de krampen niet na enige tijd verdwijnen. Zelf doen: warme kruik of lichte massage van de buik kan de pijn verlichten. Eventuele medicijnen bij koliekpijn zijn uitsluitend op recept te verkrijgen.

* Kompressen hebben een weldadige invloed op de huid. Een kompres bestaat uit enkele laagjes verbandgaas, die in een bepaalde vloeistof worden gedrenkt en vervolgens op de huid gelegd.
Een kompres van komkommer- of citroensap stimuleert de huid en maakt haar weer fris.
Een vette huid krijgt een kompres van tijm, rozemarijn of melk. Eventueel met toevoeging van een paar druppels citroensap.
Voor een droge en normale huid is een oliekompres aan te bevelen. Drie eetlepels amandelolie met een eetlepel lanoline en een theelepel benzoŽtinctuur mengen boven een pannetje met kokend water.

* Komijn heeft een positieve werking bij maagaandoeningen en darmgistingen
Komijnekaas is het meest bekend maar ook op broodjes en bij vlees wordt het gebruikt.

Kooktips voor mensen met een spastische darm: - vervang prei en ui door een royale hoeveelheid bieslook
- maak bij het koken royaal gebruik van (verse) groene kruiden met uitzondering van groene peper
- vervang knoflook in Italiaanse recepten door parmezaanse kaas
- vervang paprika door een mengsel ven bleekselderij en tomaat
- vervang kool in roerbakgerechten door een mengsel van bleekselderij en paksoi
- gebruik i.p.v. citroen, citroengras en/of citroenmelisse
- citroensap nodig? Trek dan een sterke thee van citroenmelisse en gebruik dit.

* Bij koorts kan men, evenals bij hoofdpijn, het sap van een citroen in een kop zwarte koffie drinken. (Driemaal daags een kopje).
Koorts is een teken, dat het afweersysteem van het lichaam goed werkt. Er wordt gestreden tegen een infectie. Een washandje met koud water kan voor afkoeling zorgen.
Vroeger liet men een patiŽnt af en toe wat kookvocht van rijst drinken bij koorts.
Andere koortswerende middelen zijn: suikerwater met azijn, met azijn losgeklopt ei, eucalyptus- en verbena (ijzerhard)thee.

 

 

 

 

 

Ook afwassingen met azijn zijn vaak heel opwekkend voor de koortsige patiŽnt.
Leg compressen gedrenkt in een azijnoplossing op het voorhoofd tegen koorts.
Koorts verdwijnt als u uw sokken in een azijnoplossing drenkt en daarna aantrekt.
Men drinken citroensap verdund met water en de koorts verdwijnt.
Een probaat huismiddel bij koorts is een mengsel van 1/4 l. melk,   1/4 l. water, 1/8 l. witte wijn, 250 gr. suiker en 6 eetl. citroensap. Even laten doorkoken en warm drinken.
Kinderen geeft men tegen koorts kersensap te drinken, ook bramensap is een heel goed middel.
Koorts is een verhoogde lichaamstemperatuur (38 C of meer). Koorts is een symptoom van vele ziekten. Met name infecties door virussen en/of bacteriŽn gaan gepaard met koorts, kinderen krijgen gemakkelijker koorts dan volwassenen. Koorts bij ziekte is niet te voorkomen. Als de koorts snel oploopt, gepaard gaat met sufheid en verwardheid (ijlen), ademhalingsproblemen of pijn bij het plassen, ga dan naar de huisarts. Als bij mensen met diabetes, hartklachten of longaandoeningen na drie dagen de koorts nog niet is gezakt, bij koorts bij kinderen jonger dan drie maanden. Als koorts bij kinderen toeneemt, het kind diarree krijgt, zieker wordt, huilt en kreunt, moeilijk wakker te krijgen is. Als koorts  bij kinderen snel opkomt, gepaard gaat met versuftheid en paarsrode, niet wegdrukbare huiduitslag is het raadzaam 112 te bellen (mogelijk hersenvliesontsteking). Voldoende drinken, luchtige kleding aantrekken, niet te dikke deken op bed leggen, ijs eten, eventueel koortsverlagende medicijnen gebruiken (is niet echt nodig, koorts is geen ziekte, maar een symptoom), kunt u zelf doen. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ketoprofen, naproxen).
* Koortsblaasjes verdwijnen veelal snel als men ze dept met een prop watten die afwisselend in heet en in koud water wordt gedoopt.
Koortsblaasjes verdwijnen snel wanneer ze regelmatig gedept worden met wat meel. Ze verdrogen en verschrompelen hierdoor. Dat u er tijdelijk wat wit bijloopt moet u maar op de koop toenemen. Gegarandeerd bent u eerder van de kwaal af.
* Een koortslip alleen te wijten aan verminderde weerstand is niet juist.
Tintelend, jeukend en later brandend gevoel op ťťn of meer plaatsen op de lippen. Verschijnen van met vocht gevulde, pijnlijke blaasjes op de lippen, hieromheen wordt de huid rood. De blaasjes drogen in tot korstjes die na een dag of tien weer verdwenen zijn. Oorzaak: infectie met het virus Herpes simplex. De eerste infectie, meestal op kinderleeftijd, veroorzaakt vaak amper klachten. Het virus blijft levenslang in het lichaam en veroorzaakt klachten als de weerstand vermindert. Ook fel zonlicht op de lippen, koude wind, stress, vermoeidheid, ziekte, pf bij sommige mensen contact van de lippen met bepaalde voedingsmiddelen leiden tot een tijdelijke uitbraak van het virus. Ter voorkoming van de koortslip kunt u de lippen beschermen tegen zonlicht en koude lucht (lippencreme) en een goede gezondheid behouden. Als er vaak een koortslip ontstaat (meer dan 5 maal per jaar), mogelijk speelt dan een onderliggende ziekte een rol, als de koortslip na 2 weken niet is verdwenen, raadpleeg dan een arts. Zelf doen: blaasjes niet aanraken en handen vaak wassen om besmetting van anderen (met name kleine kinderen) te voorkomen. Blaasjes insmeren met zalf met zinkoxide of zinksulfaat tegen jeuk en pijn. gebruik van virusremmende cremes heeft alleen een bescheiden effect, indien ze al bij de eerste tintelingen op de lip gebracht worden. Vette creme of gel met zinkoxide of zinksulfaat, die de blaasjes indroogt. Een pleister met dezelfde middelen helpt ook vaak.

* Koriander  is gunstig voor maag en darmen. Het smaakt erg lekker en vooral in Indische gerechten wordt het vaak toegepast.

* Tegen beenkramp in bed kan men kurken van wijnflessen in bed leggen.
Plotse, hevige pijnlijke samentrekking van een spier, meestal beenspier, duurt meestal enkele min. spier voelt hard aan en is gevoelig. Vaak zonder duidelijke oorzaak. Uitdroging (bv. bij hevige inspanning in een warme omgeving) en hierdoor verstoring van de zoutbalans in het lichaam, als ook langdurig in eenzelfde houding zitten/staan kunnen spierkramp uitlokken. Mogelijk speelt ook een tekort aan zuurstof als gevolg van onvoldoende doorbloeding van een spier een rol. Zwangerschap, de ziekte van Parkinson, epilepsie en verbranding vergroten de kans op kramp. Voldoende (maar niet teveel) drinken bij inspanning tijdens warme omstandigheden vermindert de kans op kramp. Als kramp regelmatig, met name Ďs nachts optreedt, naar de huisarts. Zelf doen: de verkrampte spier voorzichtig oprekken en masseren. Eventueel spier opwarmen met een kruik. Zout voedsel (drop) eten. Eventueel hydrokinine om nachtelijke krampen te verlichten.

* Rode bultjes op de huid waarin gele, met vocht gevulde blaasjes verschijnen. Deze barsten open, de blaasjes worden rood en vochtig en drogen daarna in tot gelige, jeukende korsten. Plekken met blaasjes en korstjes breiden zich snel uit. Komt meestal voor in het gezicht (rond mond en neus) soms op armen en benen. Vooral bij kleine kinderen. De uitslag verdwijnt meestal vanzelf. Oorzaak: infectie van de huid met stammen van de bacteriesoort Streptococcus na oppervlakkige beschadiging van de huid. Via vocht ui de opengesprongen blaasjes verspreidt de infectie zich over de huid en naar anderen. Krabben aan de jeukende korsten vergroot de verspreiding. Een infectie is moeilijk te voorkomen. Verdere verspreiding kan voorkomen worden door goed de handen te wassen. Als de uitslag zich uitbreidt over grote delen van het lichaam en bij kinderen jonger dan zes maanden en als de krentenbaard bij een kind gepaard gaat met koorts, raadpleeg een arts. Zelf doen: goed handen wassen om uitbreiding en verspreiding van de infectie te voorkomen. Aangetaste huid voorzichtig wassen met water en zeep om korstjes te verwijderen. Droog telkens met een schone handdoek af. Bij een milde vorm indrogende zinkzalf of zinkolie, behandeling van een krentenbaard die niet vanzelf geneest, vergt medicijnen die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Een oud recept tegen kriebelhoest. Neem een volle eetlepel met stroop. Doe daar flink wat peper op, kauwen en langzaam doorslikken en u slaapt heerlijk zonder kriebelhoest.
Bij kriebelhoest is dit drankje een weelde voor de keel. Verhit de inhoud van 1 flesje oudbruin bier en doe er zoveel bruine suiker bij tot er een stroperige massa ontstaat. Neem hier af en toe een eetlepel van.
Veelvuldig hoesten zonder dat hierbij slijm wordt opgegeven. Gaat meestal binnen twee weken over, dat is kriebelhoest. Oorzaak: beginnende verkoudheid of andere virusinfectie van de luchtwegen, inademen van droge, stoffige of anderszins verontreinigde lucht (tabaksrook, ammoniak, chloorgas). Gebruik van sommige medicijnen (onder andere ACE-remmers). Te voorkomen door een goede conditie, niet roken, handen wassen ter voorkoming overdracht virussen, stoppen met/veranderen van medicijn. Als de hoest langer aanhoudt dan twee weken, als de hoest gedurende enkele dagen gepaard gaat met koorts, raadpleeg dan een huisarts. Zorg voor aanvoer van schone, niet te droge lucht in huis. Vermijdt tabaksrook en andere prikkelende stoffen. Zuigen op een snoepje en/of hoestdrankjes kunnen de hoestprikkel dempen. Middelen die de hoest dempen (noscapine is eerste keus, eventueel codeÔne, dextromethorfan, pentoxyverine.

* Een kruidenaftreksel wordt op dezelfde manier gemaakt  als een kruidenthee. Op een 1/2 l.water worden gedurende ca.. 20 min. 2 afgestreken eetl. kruiden of plantendelen getrokken. Heeft men het aftreksel nodig voor cosmetische doeleinden (bv. een oogkompres) dan wordt het vervolgens gezeefd en nog verdund met 1/4 l. water.

* In de winter kunt u een kruik met warm water aan het voeteneind van een bed leggen, maar in de zomer is het verkoelend om een kruik te vullen met koud water.

Kuchen kan hardnekkig zijn. Maar een beproefd middeltje is vaak thee van klaverbloemen. in 1 l. water 60 gr. gedroogde klaverbloemen koken. De thee zeven en regelmatig een kopje nemen. Onmiddellijk stoppen met roken is natuurlijk een eerste vereiste.

 

 

 

 

* Kwallen kunnen pijnlijk steken, als ze in contact komen met mensen. De reactie lijkt een beetje op aanraking van brandnetels.  Niet wrijven, daardoor verspreidt het gif zich. Meestal verdwijnen de klachten binnen een kwartier. De pijn vermindert door onderdompeling of douchen in warm water. Ook azijn en plakjes tomaat helpen tegen de jeuk. Wel eens aan een blikje koude cola gedacht, even eroverheen gieten en de jeuk is weg. Een onsmakelijke remedie is over de jeukende plek heen plassen (als u erbij kan).
Jeuk, roodheid en pijn op de plaats van contact met kwallen Bij een groot aantal kwallenbeten soms ook hoofdpijn, ademhalingsproblemen en misselijkheid, in zeldzame gevallen toxische shock (flauwvallen, zeer lage hartslag, opzwellen huid en/of slijmvliezen). Contact met netelcellen of Šrmení van kwallen zijn de oorzaak. Hierbij wordt gif in de huid gebracht. Afhankelijk van hoeveelheid en soort gif ontstaan er meer of minder ernstige klachten. Vermijden van contact met kwallen. Dan een duik-/surfpak in water met veel kwallen. Naar de huisarts bij uitgebreide klachten, indien tekenen van shock, bel 112. Verder contact met kwallen voorkomen. Huid afspoelen met zeewater. Niet met zoet water spoelen, dit activeert achtergebleven netelcellen. Verwijder achtergebleven tentakels. Azijn inactiveert netelcellen. Behandel huid met zalf of spray tegen de jeuk. Gel of creme tegen de jeuk (menthol, lidocaÔne of pramocaÔne) Mentholbevattende middelen niet in het gezicht van jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheids aanval.

* Lavendelthee heeft een kalmerende werking op de zenuwen en maag en darmen.
Lavendel kan heel goed gebruikt worden om in een kamer of een kast een lekker geurtje te geven. Gewoon wat lavendel in een zakje doen en even in heet water leggen. Vervolgens hang je het op een plekje waar u er van kan genieten.

 

 

 

 

verzorging medisch l t/m p

L.

* Meestal geleidelijk opkomende bobbel in de lies, bij mannen soms tot in de balzak, die verdwijnt bij liggen en groter wordt als de buikwand wordt aangespannen (tillen, persen, hoesten). Zeurderige pijn in de liesstreek, komt vooral voor bij mannen, soms al bij de geboorte aanwezig. Soms rode, pijnlijke, niet terugduwbare bobbel (beklemde liesbreuk).  Oorzaken: uitrekken van buikwand op een zwakke plek. Onder invloed van de druk in de buik stulpt een deel van de darm naar buiten. Overgewicht, zwaar tilwerk, langdurig moeilijke stoelgang en langdurig veel hoesten vergroot de kans op een liesbreuk. Een liesbreuk kan aangeboren zijn.

Zwaar tillen vermijden, het verkleint de kans op een liesbreuk. Bij tekenen die wijzen op een liesbreuk is het raadzaam de huisarts te bezoeken. Is er sprake van een beknelde breuk dan is een spoedopname in het ziekenhuis nodig. Zelf doen: liggen en vermijden  van druk op de buikwand verminderen de omvang van de bobbel. Voor genezing is een operatie nodig.

* Likdoorns bestrijden door het ongerief af te dekken met gesmolten was van een kaars. Laat het dunne laagje minstens vier dagen zitten. Daarna de voeten een half uur in water met zout doen en verwijder de likdoorn die nu helemaal los zit.
Likdoorns kunnen worden losgeweekt door er wat groene zeep op te smeren of door er een pleister met een stukje ui op te doen. De behandeling drie dagen achtereen herhalen en steeds verse zeep en ui nemen. Dikwijls laat de likdoorn zich daarna gemakkelijk verwijderen.
In azijn geweekte klimopbladeren om van likdoorns af te komen, u moet wel volhouden en net zolang de bladeren verversen tot de likdoorns verdwenen zijn.
Pijnlijke, plaatselijke verdikking van de huid (eelt) met een harde, naar binnen gerichte kern, meestal onder de voet of bovenop een teen. Soms tussen twee tenen of in de handpalm. Soms rood ontstoken, met name bij mensen met diabetes mellitus. Oorzaken: overmatige druk op ťťn bepaalde plaats op de huid als gevolg van slecht zittend schoeisel, scheefstand van een voet of teen, misvorming van teen (hamerteen). Te voorkomen door het dragen van goed zittend schoeisel. Het corrigeren van de voetafwijking.  Naar de huisarts als de likdoorn ontstoken raakt. Zelf doen: gebruik van likdoornpleisters, wegschuren of -snijden van overmatig eelt, zacht maken met behulp van salicylzuurpleister. Verkrijgbaar zonder recept: likdoornpleisters, salicylzuurpleister.

Linde heeft bekendheid vanwege de geneeskrachtige werking bij verkoudheid en vanwege de versterkende werking op het algemene afweermechanisme.

* Gesprongen lippen kunt u behandelen met cacaoboter. Heel goed helpt ook een mengseltje van glycerine met een oplossing van 10% borax.

Schrale lippen worden meestal behandeld met lippenbalsem zoals Labello. U kunt ze ook geregeld insmeren met lanoline.
Ook een manier om gesprongen lippen te behandelen is door ze verschillende keren per dag in te wrijven met room of ongezouten roomboter.
Pijnlijke, gesprongen lippen  kan men behandelen met een zelfgemaakte olijfoliezalf. Doe twee eetl. olijfolie, drie eetl. bijenwas en een paar rozemarijnblaadjes in een pannetje en kook het au bain marie, ong. een half uurtje. Daarna zeven en in een potje doen. Als het afgekoeld is, kunt u het gebruiken. Een weldaad voor uw lippen.

 

 

 

 

 

Een dagelijkse borstelbeurt met een zachte tandenborstel maakt de lippen mooi rood en stevig. Daarna invetten met een goede crŤme. De lippen zullen dan niet zo gauw uitdrogen en barsten.
Zijn de lippen al schraal, dan kunt u het vliesje aan de binnenkant van een ei erover plaatsen.
Een dunne bovenlip kunt u gemakkelijk camoufleren door de kipcontour iets te wijzigen. Breng eerst wat vloeibare make-up op de bovenlip aan. Daarna trekt u de uiterste liprand met een witte stift na. Als de mond met een penseeltje wordt ingevuld, zo dat de witte lijn net niet meer zichtbaar is, lijkt de lip veel voller.
* Lippenstift blijft langer zitten als u het aanbrengt op droge lippen. Opbrengen, even Ďafbijten Ďop een tissue en nogmaals opbrengen geeft het beste resultaat.

* Luieruitslag is een helderrode uitslag op de huiddelen die bedekt zijn door de luier. Veroorzaakt irritatie en pijn. Oppervlakkige ontsteking van de huid als reactie op langdurig contact met irriterende bestanddelen uit urine en ontlasting. Soms (mede) door infectie met schimmel Candida albicans, dan met name uitslag in de huidplooien. Gebruik van geparfumeerde huidproducten kan klachten verergeren. Te voorkomen door regelmatig verschonen van luier, met name bij diarree, insmeren van de huid met zinkzalf of vaseline. Als de luieruitslag niet verdwijnt en scherp begrensd is, mogelijk is er een schimmelinfectie in het spel, dan de huisarts waarschuwen. Luier vaker verschonen, huid reinigen met water, vervolgens goed laten drogen. Huid insmeren met zinkzalf of -olie. Geen geparfumeerde huidproducten gebruiken. Baby zoveel mogelijk zonder luier laten. Bij gebruik katoenen luiers: wasmiddel goed uitspoelen. Zinkzalf of zinkolie zonder recept verkrijgbaar.

M.

* Last van uw maag? Neem een glas muntthee. Doe een paar takjes munt in kokend water en uw maag kalmeert.
Pijn in de maagstreek (gebied tussen de navel en de onderkant van het borstbeen) en mogelijk daarbij een opgeblazen gevoel, misselijkheid, braken, opboeren, zuurbranden, veel speeksel in de mond. De oorzaak is vaak onbekend, wel zijn er verschillende factoren die het ontstaan van de klachten kunnen beÔnvloeden, zoals :verkeerde eetgewoonten (te snel en te veel eten), roken, alcohol, koffie, thee, te vet of te gekruid eten, spanningen, onregelmatig leven, bacteriŽle besmetting, vertraagde maagwerking. Daarnaast kunnen een maagzweer, een maagslijmvliesontsteking (gastritis) en een middenrifbreuk maagklachten veroorzaken. Eten vermijden dat last geeft, alcohol- en koffiegebruik beperken, afvallen bij overgewicht, minder roken, spanningen vermijden kan maagklachten voorkomen. Als de maagpijn samen gaat met zwarte ontlasting, opgeven van bloed of gewichtsverlies, als het eten niet goed meer wil zakken, raadpleeg een arts. Verkrijgbaar zonder recept: middel dat maagzuur bindt (combinatie van algeldraat met magnesiumzout of antancidum met calciumcarbonaat. Middel dat de aanmaak van maagzuur remt (famotidine of ranitidine. Bij misselijkheid en een opgeblazen gevoel kan het middel domperidon worden overwogen. Indien deze niet voldoende (meer) helpen, kan de huisarts andere middelen voorschrijven.

* Maagpijn verdwijnt door het drinken van thee van alsem, kummel, pepermunt of valeriaanwortel.
Bij maagpijn of -kramp wil een kop hete melk met honing wel eens helpen.
Ook melk met een paar druppels pepermuntolie is een weldaad voor de maag bij maagpijn
Om maagpijn en brandend maagzuur te voorkomen is het belangrijk niet te gekruid te eten, niet teveel alcohol te drinken. Af en toe een dag alleen water drinken geeft de maag de gelegenheid tot rust te komen.  
Ook anijsmelk is goed tegen maagpijn of een kruidenthee van kamille, duizendblad of venkel.

* Een lepeltje zuiveringszout op een glas water helpt tegen maagzuur.
Goede middelen tegen brandend maagzuur zijn rauwe zuurkool, zout water en geregeld een paar slokjes lauwe melk. Vette voeding, hete of erg koude gerechten kan men beter vermijden.
Rasp een rauwe aardappel en verdun het sap met warm water. Drink het onmiddellijk na de bereiding op. De beste tijdstippen zijn Ďs morgens voor het ontbijt, Ďs middags voor het eten en Ďs avonds voor het naar bed gaan. Het maagzuur zal minder worden.
Branderig gevoel of branderige pijn achter het borstbeen soms uitbreidend naar keel en hals. Zure smaak in de mond, soms braken met enig bloed.  Opstijgen van maagzuur en spijsverteringsenzymen in de slokdarm als gevolg van een lekkende sluitspier van de maag. Liggen na een zware maaltijd, overgewicht, zwangerschap, scherp gekruid voedsel, roken en het nuttigen van veel alcohol en/of koffie tijdens de maaltijd laten de sluitspier van de maag gemakkelijker lekken. Soms zijn een vernauwing in de slokdarm of een zweer in de slokdarm betrokken bij het ontstaan van brandend maagzuur. Te voorkomen door: niet te zwaar tafelen, niet gaan liggen vlak na de maaltijd, overgewicht voorkomen en vermijden van voedingsmiddelen die eerder klachten veroorzaakten, verminderen de kans op brandend maagzuur. Als brandend maagzuur ondanks voorzorgsmaatregelen regelmatig terugkomt, ga dan naar de huisarts. Ook als er geen relatie van de klachten bestaat met eten, mogelijk worden de klachten dan verward met die bij angina pectoris, een hartkwaal. U kunt zelf het hoofdeinde van uw bed omhoog zetten. Gebruik van middelen die het maagzuur neutraliseren of de aanmaak ervan remmen geeft verlichting van de klachten. Een middel dat maagzuur bindt (combinatie van algeldraat met magnesiumzout of van antacidum met calciumcarbonaat, middel dat de aanmaak van maagzuur remt (famotidine of ranitidine) , het middel domperidon tegen misselijkheid en een opgeblazen gevoel kan overwogen worden en zijn zonder recept verkrijgbaar,indien deze niet voldoende (meer) helpen, kan de huisarts andere middelen voorschrijven.
Soms geen klachten bij een maagzweer, meestal zeurende pijn of onaangenaam gevoel in de bovenbuik. Pijn wordt minder na het eten en heviger Ďs nachts. Brandend maagzuur, opgeblazen gevoel, misselijkheid., (bloederig) overgeven. Soms zwarte ontlasting. Oorzaak: aantasting van de beschermende slijmlaag in de maag en/of twaalfvingerige darm door een bacterie (Heliobacter pylori) of door langdurig gebruik van sommige pijnstillers (aspirine). Roken vergroot de kans op maagzweren. Stress kan mogelijk de klachten van een bestaande maagzweer vergroten. Stoppen met roken en matig gebruik van pijnstillers uit de NSAID-klasse verminderen de kans op een maagzweer. Bij klachten die wijzen op een maagzweer is het raadzaam de huisarts te bezoeken om de oorzaak van de klachten te laten vaststellen en de maagzweer te laten behandelen. Roken en gebruik van alcohol vermijden. Als pijnstiller bij voorkeur paracetamol gebruiken. Kleine porties eten, vermijden van voedsel dat veel klachten geeft (bv. vet en/of gekruid voedsel, koolzuurhoudende drank, koffie. Maagzuur neutraliserende middelen (antacida) verlichten de pijn. Uitsluitend paracetamol gebruiken tegen de pijn. Middel dat maagzuur bindt (combinatie van algeldraat met magnesiumzout of van antacidum met calciumcarbonaat. De genezing van maagzweren vereist medicijnen doe uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

* Het volgende middeltje helpt goed tegen maden in de ontlasting. Eet om de paar uur een boterham met verse knoflook en drink melk waar knoflook in gekookt is (2 teentjes per liter melk)

* Magnesium is een essentieel mineraal dat betrokken is bij talloze processen in het lichaam. Zo is het onmisbaar voor een goede weerstand, de energieproductie en -opslag, in- en ontspanning van de spiercellen.
Magnesium remt de opname van calcium in het spierweefsel van de bloedvaten wat goed is voor ontspannen spieren, waardoor de bloeddruk normaal gehouden wordt. Zo kan magnesium het functioneren van het hart- en bloedvatenstelsel ondersteunen.
Magnesium is verder nodig voor de energiestofwisseling in het lichaam, de overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van de spieren. Verder geeft magnesium stevigheid aan het skelet en is het nodig voor de opbouw van onder andere spieren.

* Maizena kan gebruikt worden bij geÔrriteerde huidplooien. Een dun, droog laagje aanbrengen volstaat. Ook tegen luieruitslag.

* Het verwijderen van make-up gaat heel makkelijk met een microvezeldoekje. De make-up wordt direct opgenomen in het doekje. Zelfs de mascara gaat eraf zonder het beruchte zwarte randje achter te laten.

* Algehele malaise: in korte tijd opeens last van spierpijn, zwakte, hoofdpijn, koude rillingen, snotterig, koorts, moe en algehele lamlendigheid. Een stevige verkoudheid of griep is waarschijnlijk .Uitzieken, veel drinken, (thee, kippensoep, sap) , een paracetamolletje en heel veel slapen. U moet naar de dokter als het niet overgaat. Een verkoudheid duurt een week, voor griep staat doorgaans tien tot veertien dagen. Gaat het daarna nog niet beter, dan is het tijd voor de huisarts. Voor die tijd kan die u niets geven wat u niet ook zelf bij drogist of apotheker kunt halen, antibiotica doen niets tegen virussen.

* Marjolein of marjoraan bevorderen de afscheiding van afvalstoffen en werken ook gunstig bij zenuwziekten.
Thee getrokken van marjolein is een goed middel tegen hooikoorts en het versterkt de maag.

* Veel klontjes in de mascara? Leg de roller een kwartiertje in een glas heet water. En de klontjes zijn verdwenen.

* Met een masker krijgt de huid, net als met een kompres, een extra goede schoonmaakbeurt.
Een eimasker is geschikt voor alle huidsoorten. Voor de vette huid moet de eierdooier los geroerd worden met een paar druppels citroen- of komkommersap, voor de droge huid met een theelepel amandelolie. Het masker moet op het gezicht blijven zitten tot het helemaal droog is (ong. een kwartier) en daarna met lauw water worden verwijderd.
Het losgeklopte eiwit (voor de vette huid met een theel. citroensap erbij) vormt een heel goed maskertje voor de oudere, rimpelige huid.
Een vrij goedkope, maar uitstekende schoonmaakbeurt krijgt de huid met een mengsel van havermout en water. Smeer de pasta op het gezicht, laten drogen tot de huid strak trekt. Dode huiddelen en meeŽters verdwijnen met de maskerresten.
Tegen grove poriŽn helpt een masker van schuimig geklopt eiwit met een paar druppels citroensap. Opbrengen met een breed penseel, 20 min. laten drogen en afwassen met lauw water.
Een droge huid vindt baat bij een masker van kwark, wortel- of banaanmoes.
Na een masker mag de huid niet behandeld met een alcoholhoudende lotion.
Een heerlijk verfrissend huidmasker is voor weinig geld gemakkelijk zelf te bereiden. Een mengsel van gelijke delen yoghurt met honing of kwark op een goed schoongemaakte huid smeren. Twintig min. laten intrekken en afwassen met lauw water.

* Met een zachte hoofdhuidmassage tijdens het haarwassen masseert u alle spanningen uit uw hoofd. Zet uw vingertoppen op uw hoofdhuid en masseer in cirkels over uw schedel. Doe dit plekje voor plekje, vooral bij uw slapen. Daarna kunt u de hele wereld weer aan.

1. Gebruik een goede, natuurlijke massageolie die de huid niet irriteert.
2. Zorg voor een rustige omgeving met gedimd licht of een paar kaarsen.
3. Zorg ervoor dat degene die gemasseerd wordt echt lekker ligt.
4. Zet een ontspannend muziekje op.
5. Dek de lichaamsdelen die niet gemasseerd worden af tegen de kou.
6. Draag als masseur makkelijke luchtige kleding. Hier kunt u voor uw partner natuurlijk een pittig tintje aan geven!

 

 

 

 

 

a. Voorbereiding. Breng de olie aan en begin uw massage met strijken. Deze techniek staat voor lange streken die de bloedsomloop stimuleren. Begin met een stevige streek in de richting van het hart. Strijk zachtjes ritmisch terug en neem daarbij een zo root mogelijk gebied.
b. Kneden: De warme spieren kunnen nu worden gekneed. Kneden is een krachtige massagebeweging die het spierweefsel stimuleert, de bloedsomloop bevordert en de vermoeidheid doet afnemen. Maak knedende en rollende bewegingen zoals bij het kneden van brooddeeg. Aan het eind van iedere strook laat u uw handen rustig terug glijden naar het beginpunt. Gebruik de vingers om kleinere oppervlakken te kneden, zoals de binnenkant van de knieŽn,  bovenarmen en kuiten. Gebruik de hele handen om grotere oppervlakten te kneden, zoals de heupen, dijen en buik.
c. Drukken: Vervolgens kan de bloedsomloop nog beter gestimuleerd worden met drukken. Drukken stimuleert de bloedsomloop nog actiever en zorgt voor betere afvoer van afvalstoffen. Druk met uw handpalmen in uw parnets huid en beweeg deze in kringetjes door het geven van een weinig druk. Verschuif uw handpalmen na enkele drukbewegingen naar een ander gedeelte van het lichaam, maar blijf altijd huidcontact houden. Gebruik voor kleinere huidoppervlakken uw duimen in plaats van uw handpalmen.
d. Afsluiten: BeŽindig de massage door stevig en diep te wrijven (zoals in stap 1) van de handen en voeten in de richting van het hart. Dit zorgt ervoor dat vrijgemaakte vetophopingen omhoog vloeien, zodat ze door de metabolische processen van lymfedrainage en de normale bloedcirculatie afgevoerd kunnen worden.

* Medicijnen vergeten in de ochtend? Doe het eens zo: zet een sportdrankfles gevuld met water op uw nachtkastje. Als de wekker gaat, ziet u het flesje en vergeet niet meer uw medicijnen in te nemen voordat u gaat douchen en aankleden. U bent dan gauw een half uur verder.
De badkamer is geen goede plek om uw medicijnen op te bergen. Vocht en temperatuurwisselingen kunnen de werking van de medicijnen beÔnvloeden. Kies er een droge plek voor uit.
Noteer stof- en merknaam van uw medicijnen, zodat u eventueel aan een buitenlandse arts duidelijk kunt maken wat u nodig heeft. Uw apotheek kan een overzicht uitdraaien van de medicijnen die u gebruikt. Neem een ruime voorraad van uw medicijnenmee, voor het geval u onverhoopt ergens langer blijft. En omdat koffers zoek kunnen raken. bewaar wat in uw handbagage.

* Medicijnkastje organiseren:
1. Sorteren: wat kan blijven? Wat moet echt weg? De THT datum geldt alleen voor ongeopende verpakkingen. Eenmaal open gelden de volgende regels: druppels en drankjes een maand, tubes gel drie maanden,  zalfjes een half jaar, cremes drie maanden (potje) of een halfjaar (tube). Bij twijfel nooit onnodig risico nemen.
2. Retourneren: oude medicijnen mogen niet in de vuilnisbak. U kunt alles kwijt bij uw apotheek.
3. Noteren: met watervaste stift in het kastje: handig om de openingsdatum plus de naam van de gebruiker op elk geneesmiddel te schrijven, zoals neusdruppels: ťťn sniffende huisgenoot is wel genoeg.
4. Organiseren: aparte plankjes voor kind en volwassene, aangeduid met een sticker op de plank. Oppas hoeft dan niet zolang te zoeken. Ook slim: hang belangrijke nummers in het kastje van huisarts, werk ouders, school, etc.
5. Optimaliseren: zorg in ieder geval in herfst en winter voor verkoudheid- en griepmiddelen, en in de zomer bv. voor zonnebrand- en muggenmiddelen.

* Meidoorn kan toegepast worden in geval van nervositeit, hoge bloeddruk en kortademigheid.

* Een kalmerend kopje melissethee voor het naar bed gaan is een probaat middel om in slaap te komen.

* Vlak voor en/of tijdens menstruatie gedurende een dag of twee kramp in de onderbuik, eventueel uitstralend naar de onderrug en benen, pijnscheuten of zeurende pijn in het bekken. Soms ook hoofdpijn, misselijkheid, gevoelige borsten en/of opgezette buik. Primaire menstruatiepijn begint meestal een paar jaar na de eerste menstruatie en neemt in hevigheid vaak af na het dertigste levensjaar. Secundaire menstruatiepijn begint op latere leeftijd plotseling. Bij primaire menstruatiepijn doet overmatige aanmaak van hormoonachtige stoffen (prostaglandines) tijdens de eisprong de baarmoeder (pijnlijk) samentrekken. Secundaire menstruatiepijn ontstaat als gevolg van aandoeningen aan de baarmoeder (endometriose, vleesboom, vernauwde baarmoederhals of als gevolg van een ontsteking in het bekken. Gebruik van de anticonceptiepil kan menstruatiepijn soms voorkomen. Gebruik van pijnstillers vanaf twee dagen voor het verwachte begin van de menstruatie. Als de klachten ernstige overlast veroorzaken, ga naar de huisarts voor de anticonceptiepil. Bij secundaire menstruatiepijn als de pijn anders voelt dan anders. Zelf kunt u door rust, ontspanning, warm bad, massage van de onderrug en pijnstillers iets doen. Ontstekingsremmende pijnstiller als diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen.

* Veruit de meeste deeltjes microplastic zitten in de diverse soorten scrubs. Ook in veel shampoos is het vervuilende polyethyleen terut te vinden. Consumenten die gevrijwaard willen blijven van het microplastic, kunnen producten waarin een kleurtje of glitters zijn verwerkt zoals lipgloss beter links laten liggen. Via codecheck.info een Zwitserse informatiesite die binnenkort ook een Nederlandse versie krijgt, kan worden nagegaan in welke producten het microplastic is verwerkt.

* Mierikswortel zal de weerstand verhogen en werkt bovendien remmend op het slijtageproces. Ook reumapatiŽnten kunnen baar hebben bij dit kruid, evenals mensen die last hebben van infecties in mond en keelholte.

* Mint werkt kalmerend en is goed bruikbaar bij spanningshoofdpijnen.
Bij het afslanken kan mint thee, omdat het verwarmt, het rillerige gevoel verminderen dat bij lijnen vaak optreedt.

* Kinderen, die hangerig en misselijk zijn, geeft men een paar keer per dag een kop (slappe) venkel- of kamillethee. De thee mag worden gezoet met een halve theelepel honing.

Een ander middeltje, waarvan ze meestel snel weer opkikkeren, is een thee van zoethout en lindebloesem. Drie delen fijngesneden zoethout en vier delen lindebloesem nemen op een liter water. De thee een kwartiertje laten trekken. Goed tegen de misselijkheid.
Misselijkheid door een te overvloedige maaltijd of een bedorven maag, gaat meestal wel over als men een beker warme melk met nootmuskaat drinkt.

 

 

 

 

Misselijkheid veroorzaakt door spanningen kan men verminderen door thee te zetten van een halve liter gekookt water met een handvol basilicum. De thee een min of 10 laten trekken, zeven en drinken wanneer de misselijkheid op zijn hevigst is.
Onaangenaam gevoel in de maagstreek, vaak aanleiding gevend tot overgeven is misselijkheid. Oorzaken; teveel of te vet eten, teveel alcohol of bedorven voedsel, prikkeling van het evenwichtsorgaan, (reisziekte), nervositeit, zwangerschap, migraine, griep, menstruatie, pijn en stress. Ook sommige medicijnen (o.a. cytostatica) veroorzaken misselijkheid en braken. Niet teveel of te vet eten, geen voedingsmiddelen gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum is verlopen, geen bedorven voedsel eten, matig met alcohol. Vermijd omstandigheden die misselijkheid oproepen. Als er bloed in het braaksel zit, overgeven na een val, bij suf zijn, flauwvallen, oor suizen of doofheid, als misselijkheid en overgeven meer dan twee dagen duren, bij veel en overmatig zwangerschapsbraken en als misselijkheid en braken samengaan met hevige pijn die langer dan een uur duurt, raadpleeg een arts. Bij verkeerd of overmatig drinken of eten, braken en afwachten of maag weer tot rust komt. Bij veelvuldig overgeven voldoende drinken (ORS) om uitdroging te voorkomen. Verkrijgbaar zonder recept: orale rehydratievloeistof gemaakt uit ORS-poeder (een oplossing van suikers en mineralen in water), voorkomt uitdroging en vult mineralen aan. Middelen ter voorkoming van reisziekte (cyclizine, cinnarizine, cinnarizine gecombineerd met chloorcycklizine, meclozine) eventueel domperidon tegen de misselijkheid zijn zonder recept te verkrijgen.

* U ziet een moedervlek die er eerder nog niet zat. Waarschijnlijk is het meer pigmentering, wat bij het ouder worden hoort. Rustige moedevlekken zijn vrijwel altijd onschuldig.
Als moedervlekken groter worden, van kleur veranderen, steken, jeuken, pijn doen of bloeden ga dan naar de dokter.
Het risico dat moedervlekken ontaarden in een melanoom is (zeer) klein, maar veranderen ze, dan is het wel zaak om snel naar een huisarts te gaan.

* Als men tijdens het eten de mond verbrandt, kan men het beste snel wat boter oplikken of langzaam wat gezoete room drinken.
Pijnlijke zweertjes in de mond zijn vaak heel hardnekkig. Iedere dag spoelen met saliethee en aanstippen met boraxglycerine is vaak een goed middel.
* Slappe mondhoeken krijgen weer een goede vorm door regelmatig oefeningetjes te doen. Eerst de o, dan de ij en vervolgens nog de z zeggen. De mond daarbij overdreven bewegen.

* Muggenbulten veroorzaken jeuk. Dat kan worden tegengegaan door azijn onverdund op een watje te doen en even de muggenbulten deppen.
Een muggenbult ontstaat doordat de mug steekt en dan scheidt hij een eiwit uit. Het lichaam reageert daarop door een muggenbult te veroorzaken.
Door te krabben krijgt u meer jeuk; u activeert opnieuw het bloedverdunnende stofje dat de mug inspuit.
De anti-muggenmiddelen werken het best als er DEET (diethyltoluamide) in zit. Het zorgt ervoor dat hun geursensoren in de war raken, waardoor de u moeilijker kunnen vinden en dus dan geen muggenbulten veroorzaken.
Gaat een muggenbult sneller weg door er een kruis in te zetten? Niet perse, maar de jeuk wordt vervangen door een kortstondige pijn.
Komen muggen op licht af? Nee, maar wel op de warmte die lampen afgeven. Toch ramen dicht dus, als u het licht Ďs avonds aandoet.
Zorg ervoor dat binnenshuis niet teveel muggen zijn. Denk dan aan emmers water, afvoeren en plantenschoteltjes doe vol water staan. Maak ze leeg, muggenvrouwtjes leggen hun eitjes in stilstaand water.

N.

Nachtmerries kunnen onder andere ontstaan door teveel en te zwaar eten. Drink warme kamillethee of een glas Franse cognac voor het slapengaan.
Wanneer de nachtmerries het gevolg zijn van teveel spanningen overdag dan kan men voor het naar bed gaan wat thee van citroenmelisse nemen.
Ook een glaasje warme melk kan helpen.

* Smeer uw ingegroeide nagels elke dag in met groene zeep. Na ong. vijf weken is de nagel gewoon recht geworden.

 

Als uw nagels afbreken is dat een teken van kalkgebrek. Neem elke avond een kalktablet en uw nagels zullen weer sterk worden.
Zwakke breekbare nagels worden sterk als men ze geregeld baadt in olijfolie.
Geef de nagels af en toe een goede beurt in een badje met warm water met het sap van een halve citroen. Goed droogdeppen en de nagelriemen terugduwen. Daarna flink afwrijven met een stuk citroenschil en oppoetsen met een zacht doekje.

 

 

 

 

Als u uw nagels voor u een vies karweitje moet doen insmeert met zeep of vaseline, dan worden ze niet zo vuil.
De witte halvemaantjes in uw nagels bestaan uit lucht tussen de nagel en de huid. Bij de nagelriem zit de nagel niet strak op de huid en verderop wel.

* Wilt u nagellak snel laten drogen, zet uw fŲhn dan op zín koudste stand en blaas hiermee over u nagels.
Handcreme pas in masseren na het nagellakken.
Gekleurde nagellak houdt beter en droogt egaler op als er eerst een kleurloze basislak wordt aangebracht. De eerste laag goed laten drogen.
Als de gekleurde nagellak in drie strepen wordt aangebracht, waarbij het maantje en de zijkanten van de nagel ongekleurd blijven lijken de nagels langer.
Het is altijd handig om bij het nagellakken een in remover gedrenkt wattenstaafje bij de hand te houden om ongelukjes direct weg te werken.
Nagellak droogt sneller als men de vingers even in ijskoud water houdt wanneer de lak nog niet helemaal droog is.
Nagellak is een goede ladderstop in uw panty's. De lak kan tevens tegen een sopje.
Voordat u nagellak opdoet, ga even met een beetje remover over de nagel, de nagel wordt dan ontvet en de nieuwe nagellak houdt beter.
Nagellak opgedaan, maar toch niet tevreden over de kleur? Doe er nog een laagje op en haal dat er direct af met aceton. Even met warm water de restjes eraf spoelen en u heeft weer blanke nagels.
Wrijf de binnenkant van de dop van een flesje nagellak in met vaseline, dan gaat hij niet vastzitten.
Een elastiekje om de bovenkant van een nagellakflesje heeft hetzelfde effect.
Als de hals van een nagellakflesje onverhoopt toch vastzit, haal er dan een watje met remover langs voordat u de fles sluit.
* Vuile nagelriemen zijn makkelijk schoon te maken met een schijfje citroen. Masseer voorzichtig de nagelriemen in. Even laten inweken, afspoelen en schoon zijn ze. Bovendien worden ze soepel en gaan de nagels glanzen.
Mooie nagelriemen kunt u krijgen door ze met een wattenstaafje gedoopt in olijfolie te masseren. Laat even intrekken. De overtollige olie kunt u met een keukenpapiertje afvegen.
Rood worden en pijnlijk opzwellen van nagelriem en nagelrand. Na enige tijd hoopt er pus op onder de rode huid. Ontsteking kan zich zonder behandeling uitbreiden tot de hele vingertop. Oorzaak: beschadiging van de nagel en nagelriem door nagelbijten of hardhandige nagelverzorging. Hierbij kunnen bacteriŽn de nagelriem en het omringende weefsel infecteren. Voorkomen verwondingen aan de nagelriem. Als er zich pus heeft gevormd in de gezwollen huid, ga dan naar de arts. De ontsteking moet dan worden opengesneden en de bacterie zo nodig met medicijnen bestreden. In vroeg stadium ontsteking bestrijden door vinger in een warm sodabad te houden. Ook natte kompressen kunnen helpen. Ontsmettingsvloeistof (chloorhexedine of povidonjood), soda zijn verkrijgbaar zonder recept.
* Een vuile nagelvijl is goed schoon te maken door er een plakbandje op te drukken en er weer af te halen.

* Uitpuilen van de buik ter hoogte van de navel, omvang neemt toe als de druk in de buik toeneemt (opstaan, hoesten, persen). Vaak bij de geboorte aanwezig, met name bij te vroeg geborenen. Soms op latere leeftijd een navelbreuk. Via een zwakke plek in de buikwand puilt een deel van het buikvlies, eventueel ook enige buikinhoud, onder druk naar buiten. Een navelbreuk op latere leeftijd kan het gevolg zijn van zwaar tillen, verzucht, veel hoesten of zwangerschap. Vermijden van zware druk op de buikwand (goed tillen, gezond gewicht) vermindert de kans op een navelbreuk. Als een aangeboren navelbreuk na drie jaar nog niet spontaan genezen is, als de breuk groter wordt of pijn veroorzaakt, als de navelbreuk op latere leeftijd ontstaat, raadpleeg dan een arts. Als de breuk extreem veel pijn doet en de buikinhoud niet teruggeduwd kan worden (beknelde breuk) is een spoedoperatie gewenst. Controleer dus zelf of de breuk niet groter wordt of bekneld is geraakt. De behandeling van een navelbreuk vergt een operatie.
* Nerveuze gespannen mensen zijn vaak geholpen als ze een paard maal per dag een kop thee van St.-Janskruid drinken. Vier theelepels gedroogd kruid (bloem en blad) even in water laten koken.
Thee van geroosterde hagedoornpitten is ook een goed middel, evenals een glas verdund citroensap vlak voor het naar bed gaan.

* Klachten van netelroos: jeukende uitslag op (delen van) de huid in de vorm van bleke, licht verhoogde zwellingen (Ďkwaddelsí ) omgeven door een duidelijk begrensd rood gebied. Indien de zwelling een groot gebied (meestal in het gezicht of keel) bestrijkt en tevens dieper in de huid plaatsvindt, spreekt men van angio-oedeem. Oorzaken: allergische reacties op voedselbestanddelen, medicijnen, planten, zonlicht, insectenbeet. Soms als gevolg van virusinfecties (rodehond, hepatitis, ziekte van Pfeiffer). Erfelijke aanleg voor galbulten kan een rol spelen. De aanleg voor het krijgen van galbulten is niet te voorkomen. Vermijden van (uit eerdere gebeurtenissen bekende) uitlokkende factoren voorkomt het (opnieuw) ontstaan van galbulten. Als de galbulten geen duidelijke oorzaken hebben of als ze ontstaan na een bijen- of wespensteek, de arts waarschuwen. Bij regelmatig optreden van galbulten kan de huisarts medicijnen voorschrijven die het ontstaan ervan beperken. Bij angio-oedeem in de mond moet snel 112 worden gebeld. Er kan verstikking dreigen. Galbulten verdwijnen doorgaans vanzelf. Dit kan enkele minuten, maar ook enkele dagen duren. Indien medicijnen zijn voorgeschreven, deze volgens voorschrift gebruiken. Vermijden van uitlokkende factoren. Tablet die het ontstaan van galbulten tegengaat (loratidine of cetrizine), gel tegen de jeuk (menthol, lidocaÔne) mentholbevattende middelen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheids aanval.

* Het glimmen van de neus kan worden tegengegaan door regelmatig te deppen met citroen- of komkommersap. Wrijven met een stuk rauwe aardappel wordt ook vaak aangeraden.   
Een rode neus wordt voorzichtig gedept met verse melk of wasbenzine (denk aan het brandgevaar).
Een rode neus kan men bestrijden door weinig vlees en kruiden te eten. Het eten van veel groente en fruit heeft juist een gunstige werking.
Wisselbaden willen ook wel eens helpen, evenals een massage, cirkelvormig van de onderkant van de neus naar boven.

 

 

 

 

 

* Neusverkoudheid wordt minder als u een beetje uitgeknepen citroensap in uw holle hand doet en dit met kracht in de neus opsnuift.
Moeilijk kunnen ademen door de neus. Soms gepaard gaand met keelpijn, koorts en/of hoesten, dat is neusverkoudheid. Opzwellen van neusslijmvlies als gevolg van infectie met virus (verkoudheid, griep) of een allergische reactie (hooikoorts). Verminderde doorgankelijkheid van de  neus door groei van neuspoliepen of de aanwezigheid van een Ďvreemd voorwerpí (kraaltje, knikker). Een verstopte neus is niet te voorkomen. Als de neusverstopping niet overgaat en niet veroorzaakt wordt door een verkoudheid, ga dan naar de huisarts. Vreemd voorwerp altijd door de huisarts laten verwijderen. Uitzieken, zwelling slijmvlies tegengaan met neusspray of zout water. Stomen (gebruik bij kinderen geen menthol of kamfer). Verkrijgbaar zonder recept: neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing of een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline) slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken. Bij een allergische reactie (hooikoorts) en als er geen oogklachten zijn, gaat de voorkeur uit naar een lokaal werkende spray met azelastine.

* Voor het verwijderen van nicotinevlekken van uw handen kunt u ze wassen met een beetje afwasmiddel en wat spiritus. Ook helpt tandpasta of een fijn schuurmiddel met citroensap.

* Bij slecht werkende nieren kan men zijn toevlucht nemen tot deze middeltjes Ė veel peterselie eten, Ė drink thee van rozenbottel, guldenroede of heermoes Ė eet weinig zout en vlees Ė neem warme douches of kruidenbaden en pas op voor afkoeling.

* Komt het niet gelegen te niezen ga dan met het puntje van uw tong langs het verhemelte heen en weer, dan kunt u het niezen beperken.

Wilt u het niezen juist opwekken, kijk dan eens in een lamp die brandt.

* Last van een nikkelallergie? Als u daardoor geen horloge of armband kunt dragen, is het misschien een oplossing de plek in te spuiten met vloeibare pleister. Wel enkele keren per dag herhalen.

Nood anticonceptie, geen klachten, behalve de ongerustheid van de mogelijkheid  van een zwangerschap. Oorzaken: geen voorbehoedsmiddel gebruikt bij het vrijen, falen van het condoom (gescheurd of lek) de pil, ring of pleister niet volgens de gebruiksaanwijzing (bv. op het aangegeven tijdstip) toegepast. Te voorkomen door stipt naleven van de gebruiksvoorschriften zodat de pil, ring of pleister tijdig en op de juiste wijze wordt gebruikt. Juist gebruik van condoom vermindert de kans op scheuren en/of lekken. Voor het verkrijgen van de nood anticionceptie (morning after pil) is geen recept van de huisarts nodig. Neem in geval van zwangerschap contact op met de huisarts of als het te laat is om de morning-afterpil te gebruiken. Binnen 72 uur (3 dagen) na het vrijen morning-afterpil innemen. Dit heeft geen zin als de zwangerschapstest positief is. Verkrijgbaar zonder recept: morning-afterpil met levonorgestrel, zwangerschapstest.

O.

* Obstipatie (verstopping) kan verholpen worden met veel water drinken, vezelrijk voedsel te eten, vezelrijk fruit te eten, kiwiís, sinaasappels, druiven, vijgen en dadels. Ook bewegen is nuttig. Teveel en langdurig zitten werkt obstipatie in de hand.

* Om oedeem aan te pakken kan men vlierbessen- of pepermuntthee drinken en bleekselderij eten. Dit bevordert het plassen en dat is precies wat men wil bereiken om van deze onderhuidse waterophoping af te komen.

* Ogentroost geeft verlichting wanneer men last heeft van ontstoken of vermoeide ogen. Thee van zetten, laten afkoelen en de ogen spoelen.

* Last van vermoeide, branderige ogen? Ga dan even een kwartiertje liggen en laat uw ogen intussen tot rust komen door er gebruikte theezakjes op te leggen. Die zakjes zullen behalve voor het zetten van de thee, ook buitengewoon geschikt zijn als oogkompressen. Vooral na een lange autorit of als men lang achter de computer heeft gezeten.

 

 

 

Ook door computerwerk kunnen branderige ogen ontstaan. Besprenkel uw ogen met koud water en daarna met een warm, nat washandje deppen. Dit een paar keer afwisselen en eindigen met koud water. Dan even gaan liggen of in een luie stoel uw ogen rust gunnen eventueel met een schijfje komkommer erop.
Deppen met kamillethee helpt bij dikke, opgezette ogen.
Wie veel schrijf- of naaiwerk heeft, moet de ogen zo nu en dan even rust gunnen door in de verte te staren.
Draagt u een bril, zet hem af en toe even af. Voor wie contactlenzen draagt, laat ze af en toe even uit.
Werken of lezen met onvoldoende licht zou bijziendheid in de hand werken. Zorg daarom voor voldoende lucht, bij voorkeur daglicht voor uw ogen,.
Laat uw ogen  nooit te moe worden. De juiste afstand tussen een boek en uw ogen is 20 tot 30 cm.
UV stralen zijn schadelijk voor uw ogen. Draag daarom bij fel zonlicht altijd een zonnebril en kijk nooit rechtstreeks in de zon.
Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis en op de werkplek.
Verwijder en breng uw lenzen altijd met schone handen in, en wrijf nooit met vuile vingers in uw ogen.
Laat uw ogen regelmatig controleren door een opticien, zodat eventuele problemen zo vroeg mogelijk kunnen worden ontdekt en behandeld.
Tranende en branderige ogen worden behandeld met venkelwater.
Een vuiltje in het oog wordt verwijderd door het bovenste ooglid over het onderste te trekken. Ook kan men een paar druppels zuivere olijfolie in het oog druppelen.
* Ontstoken oogleden worden voorzichtig schoon gebet met lauw (gekookt) water of honingwater.

* Harde nagelriemen en geen handcreme in de buurt? Masseer eens een paar druppels olijfolie rondom uw nagels en u voelt meteen de verzachtende invloed.

Olijfolie heeft ook een kalmerende werking op vermoeide voeten. Even inmasseren en klaar.

Zelfs voor gevoelige spieren haalt u de olijfolie uit het keukenkastje. Ga de pijn te lijf met een mengsel van olijfolie en rozemarijn. De werking is verbazingwekkend krachtig .

* Tegen een onderkin werken massage, koude kompressen met zout water en lijnen.

* Ontstoken ogen en strontjes kunnen worden behandeld met een kamillebad. Ook wrijven met knoflook wil wel eens helpen.
Ontstoken tandvlees, gebruik sap van zwarte aalbessen.
Bij bloedend tandvlees wordt ook aangeraden enkele keren per dag te kauwen op verse, ongekookte waterkers.
Blaasontsteking daar hebben vrouwen meer last van dan mannen. Wanneer het nog niet zo erg is dan kan men warme doeken, baden of kruiken gebruiken en veel warme citroenthee drinken. In ernstiger gevallen altijd de huisarts raadplegen.
Kauwen op knoppen van naaldbomen helpt goed als u slijmvliesontsteking hebt. Dit helpt ook bij verkoudheid.
Koude melk compressen geven verlichting bij een galblaasontsteking. Raadpleeg een arts.

* Oorpijn is heel vervelend. Houdt het oor boven de damp van kamillethee. Een watje, gedrenkt in het verse sap van een ui, beschermt het pijnlijke oor tegen kou.
Pijn in het oor, tijdelijk gehoorvermindering, oorsuizen, jeuk. Soms bijverschijnselen als braken, hoge korts, pusafscheiding. Oorzaken: Ontsteking van de uitwendige gehoorgang of het middenoor. Dit laatste komt vooral voor bij kinderen. Soms kan door de druk ni het middenoor het trommelvlies een klein beetje scheuren, waarna slijm en etter naar buiten lopen (loopoor). Oor peuteren (bv. met wattenstaafjes) vermijden. Vooral kinderen tot 6 jaar zijn gevoelig voor oor onstekingen. Het water in (sub)tropische zwembaden kan bacteriŽn bevatten, oordoppen bieden bescherming. Als het kind jongr is dan 6 maanden, als het kind jonger is dan 2 jaar en de pijnklachten langer dan 1 dag duren, twee weken na het begin van een loopoor, en als het kind 3 maanden na de oorklachten minder is gaan horen, ga dan naar de huisarts. Zelf kunt u het hoofdeinde van een bed wathoger zetten. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op ostrekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen. Om de verbinding tussen het middenoor en de keelholte open te houden eventueel een neusspray of bneusdruppels et een zoutoplossing of een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline) gebruiken. Slijmslinkende middelen nit langer dan 5 dagen achtereen gebruiken.
Klachten van oorsmeer zijn jeuk in de gehoorgang van het  oor, gehoorverlies. Oorzaken: ophoping van (ingedroogd) oorsmeer als gevolg van aandrukken van oorsmeer met wattenstaafje. Soms overmatige aanmaan van oorsmeer. Bij ouder worden en sommige ziekten (diabetes, eczeem) droogt het oorsmeer sneller in. Gehoorgang niet met wattenstaafjes schoonmaken, gehoorgang houdt zichzelf schoon. Alleen zichtbaar oorsmeer verwijderen (met washandje en zeep). Ga naar de huisarts als er jeuk of gehoorverlies optreedt. Als er tevens dunne afscheiding uit het oor komt (wijst op middenoorontsteking en beschadigd trommelvlies). Druppelen van oor met slaolie kan het oorsmeer dunner maken. Commercieel verkrijgbare oorsmeeroplossers doen dit niet effectiever. Verkrijgbaar zonder recept: oorsmeeroplosser.
* Last van oorsuizen, doe eens een watje in het oor dat met een paar druppels uiensap is bevochtigd.
Al dan niet voortdurend horen van een fluitend, zoemend, ruisend, dreunend of sissend geluid dat niet afkomstig is uit de omgeving en dat niet door anderen wordt gehoord. Als gevolg hiervan soms moeite met in slaap komen. In veel gevallen ook slechthorendheid. Soms duizeligheid. Oorzaken: beschadiging van het gehoor door lawaai, ziekte van meniŤre, veroudering, beschadiging van binnenoord door infectie of medicijnen. Soms symptoom bij ziektes als bloedarmoede, schildklierafwijkingen, hoofdletsel. De oorzaak van oorsuizen is in veel gevallen onduidelijk en daardoor moeilijk te voorkomen. Gebruik va gehoorbescherming vermindert de kans op oorsuizen door lawaai. Als het oorsuizen overlast geeft, als het oorsuizen alleen in ťťn oor optreedt, (mogelijk een tumor in het spel), ga dan naar de huisarts. De aanwezigheid van achtergrondmuziek, ontspannen (yoga) of juist geconcentreerd bezig zijn kunnen het oorsuizen minder hinderlijk maken. Er zijn geen (hulp)middelen die het oorsuizen verminderen vrij verkrijgbaar. In een audiologisch centrum kan een tinnitus-maskeerder worden aangemeten, dit oorapparaatje maakt een geluid in het oor dat het oorsuizen overstemt.

* Jeneverbessen in de openhaard werken luchtzuiverend.
De lucht wordt ook verbeterd door suiker op het vuur in de openhaard te strooien of door er een appel van de zilverspar in te leggen.

* Snel opkomend gevoel het te warm te hebben, hevig zweten, rood kleuren van hals en hoofd noemen we opvliegers. Meestal kortdurend, treden vaak Ďs nachts op bij vrouwen in de overgang en kunnen daardoor slaapgebrel veroorzaken. Opvliegers zijn een bekend verschijnsel tijdens de overgang. Schommelingen in de aanmaak van hormonen leiden waarschijnlijjk tot een ontregeling van het temperatuurcentrum in de hersenen. Het lichaam wil dan snel lichaamswarmte afvoeren. Alcohol, cafeÔne en stress bevorderen het ontstaan van opvliegers. EEn goede lichameijke conditie- gezond eten, voldoende bewegen- kan de hevigheid van opvliegers (en andere overgangsklachten) soms verminderen. Als de klachten, eventueel in combinatie met andere overgangsklachten, het dagelijke leven ernstig ontwrichten. Een behandeling met hormonen of clonidine kan helpen. Katioenen kleding liefst in laagjes dragen Koud washandje in nek leggen. Diverse middelen die tegen overgansklachten zouden helpen, effectiviteit is niet altijd aangetoond, zijn zonder recept verkrijgbaar.

P.

* Paardebloemen werken gunstig bij allerlei ziekten die met de spijsvertering te maken hebben. Bv. bij lever- en galkwalen, suikerziekte, bloedarmoede.

* Koop altijd twee panties in dezelfde kleur. Als bij ieder paar een been stuk is, gewoon het kapotte been afknippen, vlak onder het broekje. De eenbenige pantybroekjes over elkaar aantrekken.
* U kunt iets doen aan knellende pantykousjes.  U kunt een klein knipje in het boord zetten, zoín 1/2 cm.

* Peterselie is bij de meeste mensen bekend. Dat het niet alleen lekker is, maar ook geneeskrachtig, weten minder mensen. He t stimuleert niet alleen de stofwisseling maar het werkt ook gunstig bij maag-, nier- en blaasaandoeningen.

* Pillen slikken is voor veel mensen een probleem. Probeer het eens zo: neem een drinkflesje met een uittrekbare zuigdop. U zuigt als het ware de pil meteen uw keel in.

Plasklachten zijn: vaak aandrang tot plassen, zwakke urinestraal, nadruppelen bij plassen, niet helemaal leeg kunnen plassen. Oorzaken: toename omvang prostaat, een orgaan dat om de urinebuis ligt. Bij toegenomen omvang drukt de prostaat de urinebuis langzaam steeds verder dicht. De toename van de prostaat is een normaal verschijnsel van het ouder worden. In een minderheid van de gevallen is de vergroting het gevolg van een kwaadaardige groei van de tumor (kanker). Als de klachten het normale leven belemmeren, in sommige gevallen helpen medicijnen de groei van de prostaat te beperken. Als plassen pijn doet, is er mogelijk sprake van een bijkomende blaasontsteking. Als het helemaal onmogelijk is om t plassen, is het direct nodig medische hulp in te schakelen. Regelmatig naar het toilet gaan, tijd nemen om zo goed mogelijk leeg te plassen. Medicijnen die verdere groei van de prostaat remmen zijn uitsluitend op recept te verkrijgen. Van diverse vrij verkrijgbare middelen is de effectiviteit niet aangetoond.

* Een vastzittende pleister? U kunt hem makkelijk verwijderen door er wat olie overheen te druppelen en dan een paar min. laten intrekken. De olie lost de kleefpasta van de  pleister op zodat u hem er makkelijk van aftrekt.

Een pleister die niet meer plakt kan men weer bruikbaar maken door er een beetje alcohol op te wrijven.

 

 

 

* Prikkelbare darmklachten zijn: opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid, perioden met verstopping en diarree, slijm in de ontlasting, misselijkheid, overgeven. Soms ook hoofdpijn, ruspijn, vermoeidheid. De ernst van de klachten varieert in de tijd. De dikke darm is om onbekende reden overgevoelig voor prikkels. Dit leidt tot hevig samentrekken van de spieren in de darmwand. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de samentrekkingen uitlokken. Stress kan de klachten verergeren. Aangezien de oorzaak van het ontstaan van de prikkelbare darm onbekend is, is voorkomen ervan moeilijk. Het is zinvol na te laten gaan of er een oorzaak is aan te wijzen voor de darmklachten (chronische darmontsteking, voedselallergie, glutenovergevoeligdheid). Ook als de klachten hevig zijn en/of lang aanhouden is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Ga zelf na welke voedingsmiddelen de meeste klachten geven, deze vermijden. Regelmatig, rustig en gezond eten, met name veel vezelrijk voedsel. Veel (water) drinken, matig met alcohol. Voldoende lichaamsbeweging, vermijden van overmatige psychische spanning. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen. Bij diarree: middel dat de activiteit van de darmwand remt (loperamide).

* Klachten van pseudo-kroep: verkoudheidsverschijnselen die na ruim een week overgaan in heesheid, blafhoest en zwaar en gierend inademen. Geen koorts of gevoel van ziekte. Vooral bij kinderen tot vijf jaar. Klachten treden vooral Ďs avonds op. De naam pseudo-kroep verwijst naar Ďkroepí ofwel de door vaccinatie uit Nederland verdwenen ziekte difterie. Oorzaak: besmetting van de keel met een virus (parainfluenzavirus, RS-virus, influenzavirus), waardoor met name het gebied rond de stembanden opzwelt. Dit bemoeilijkt de ademhaling. Angst en huilen maken het ademen nog moeilijker. Goede hygiŽne, met name handenwassen, vermindert de kans op verspreiding van de virussen die pseuto-kroep veroorzaken. Als er sprake is van toenemende benauwdheid, een snelle hartslag en blauwverkleuring van de lippen (wijst op zuurstoftekort) raadpleeg dan een arts. Kind geruststellen. Kind moet voldoende drinken (verzacht de keel) en rusten. Inademen van warme, vochtige lucht (bv. in badkamer waar warme douche loopt) vermindert de hoestprikkel. Koele lucht (Ďs avonds naar buiten gaan vermindert de ademhalingsklachten. De behandeling van pseudo-kroep vergt geen medicijnen

Bedenk dat elk geneesmiddel bijwerkingen heeft, lees de bijsluiter altijd goed.
Bestel dit boek als u er meer over wilt weten.

verzorging medisch q t/m u

U.

Tips voor reisziekten:
1. Lees niet in een rijdend voertuig
2. Zorg voor voldoende frisse lucht
3. Rij zelf of ga voorin zitten
4. Kijk met de bestuurder mee naar voren
5. Drink tijdens de reis geen koolzuurhoudende dranken
6. Eet een lichte maaltijd voor vertrek.

 

 

 

 

 

R.

Klachten van reisziekte: misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, bleek worden, extreem zweten tijdens reis met vliegtuig, auto of bus. De klachten zijn over als de reis stopt. Oorzaak: Hersenen ontvangen uit het evenwichtsorgaan en andere zintuigen tegenstrijdige informatie over de beweging van het lichaam (ogen zien beweging, lichaam voelt geen beweging).  Ga na of de combinatie van medicijnen tegen reisziekte goed is met uw eigen medicatie. Zorg dat de ogen zicht hebben op de buitenwereld. Vooraf medicijnen innemen tegen reisziekte. Tabletten ter voorkoming van reisziekte zijn, cinnarizine, cinnarizine gecombineerd met chloorcyclizine, meclozine). Deze middelen kunnen het concentratievermogen verminderen. Eventueel domperidon tegen de misselijkheid.

* Reizigersdiarree voorkomen:
1. Eet geen ongekookt voedsel en rauwkost                                   
2. Drink geen water uit de kraan
3. Gebruik flessen water om koffie en thee te zetten en uw tanden te poetsen
4. Eet vooral niets bij obscure stalletjes of kraampjes
5. Eet geen schepijs
6. Zwem niet in zoet stilstaand water
7. Geen ijsblokjes in de limonade al is het nog zo warm
8. Schil uw fruit altijd zelf
9. Drink mineraalwater, melk, limonade uit flesjes, blikjes of pakjes.

* Bij reuma en jicht is het goed eens per week als groentegerecht brandnetels te eten. De jonge topjes koken en op smaak brengen als spinazie.
Een ander middel tegen reuma: kompressen, gedrenkt in een aftreksel van de naalden of groene appels van de grove den (Pinus Sylvestris). Minstens een pond naalden of vier dennenappels op een halve liter kokend water laten trekken.
Ook thee van elsenknopjes drinken of een selderijknol koken, heel fijn maken, weer mengen met het kookvocht en dit drankje iedere morgen bij het opstaan innemen als middeltje bij reuma.
Om pijnlijke gewrichten kan men een compres van koolbladeren doen. Neem witte of groene koolbladeren, was ze goed schoon, droog ze en maak ze warm en soepel met een strijkbout. Leg ze op de gewrichten en doe er een zwachtel om.
Als u last heeft van reuma in de handen is vaak afwassen een goede therapie. Het warme water in combinatie met de beweging is een weldaad voor uw gewrichten. Ook uw aanrecht blijft keurig opgeruimd.
Een oud middeltje bij reuma en jicht is het kauwen op jeneverbessen. Elke dat goed en langdurig.
Verder is het aan te raden niet teveel vlees te eten, maar juist wel rauwe groente en fruit. Draag warm ondergoed en zorg voor een droge woonomgeving, goed tegen reuma.
Reumatische pijnen kunnen bestreden worden met omslagen van mais- en gierstepap.
Reuma is de verzamelnaam voor ruim 200 aandoeningen die spieren, pezen, gewrichten en het bijbehorende bindweefsel aantasten. De voornaamste vorm van reuma is reumatoÔde artritis in de volksmond beter bekend als artritis. Het verhaal dat reuma in droge zonnige streken minder zou voorkomen is nog nooit overtuigend aangetoond,. Wel staat vast dat droge warmte door reumatiek beter wordt verdragen dan vochtige kou.

* Een middel tegen rimpels in het gezicht is een aftreksel van groene appels van de zilverspar, vermengd met een scheut azijn. De in vieren gesneden sparappels worden gekookt, waarna de dikke brij gezeefd wordt door een linnen doek.

* Ringen die vast om de vinger geklemd zitten kunnen vaak gemakkelijk worden afgedaan indien men een schaaltje koud water ter hoogte van het hoofd zet en de hand erin houdt. Na 5 min. de hand goed afdrogen, dan zal de ring er gemakkelijk afglijden.

* De ademhaling piept, fluit en reutelt, bij het opstaan moet u uzelf op gang hoesten en u kunt niet lekker diep ademhalen. Waarschijnlijk is het een virusinfectie, bronchitis, stof, rokershoest, overgewicht of gebrek aan conditie wat het rochelen veroorzaakt.
Als het hoestje en de benauwdheid na twee weken nog niet over zijn, ga dan naar de huisarts. Het is dan zinvol om naar de longen te laten luisteren en een longfunctietest te laten doen.

* Tips om te stoppen met roken: Er zijn tal van redenen om te stoppen met roken: een betere gezondheid, de alsmaar stijgende kosten van roken,  het feit dat roken op steeds meer plaatsen niet toegestaan is. Stoppen met roken is echter niet eenvoudig. Velen proberen het, maar steken na korte of lange tijd toch weer een sigaret op.
- maak een lijst van voor- en nadelen van roken
- prik een datum om te stoppen en leef hiernaar toe
- licht de omgeving in over het plan te stoppen
- bespreek de stoppoging eventueel met de huisarts
- maak een lijst met situaties waarin niet-roken moeilijk zal zijn (Ďs ochtends vroeg, na het eten, feestjes, uitgaan e.d.) en bedenk vooraf hoe in dit soort situaties de handelen
- beloon jezelf op gezette tijden voor het volhouden
- onderneem nieuwe activiteiten om te breken met het (rook)verleden
- geef de stoppoging niet meteen op als u toch een sigaret heeft gerookt.
Hulpmiddelen bij stoppen: nicotinevervangers (kauwgom, pleisters, zuigtabletten, medicijnen op recept, advies en begeleiding door huisarts, apotheker, verloskundige, groepstraining via GGD of Thuiszorgorganisatie, ondersteuning en begeleiding via internet.

* Roodvonk: klachten, plots verlies van eetlust, keelpijn, hoofdpijn, (hoge) koorts, overgeven, (niet jeukende) rode vlekken die snel uitspreiden over de hals, oksels en romp. Rode strepen in huidplooien. Tong eerst wit, later rood en bobbelig (frambozentong). Vervellen na zakken van koorts. De ziekte geneest meestal binnen tien dagen. Oorzaak: besmetting met bacterie (Streptococcus pyogenes) via uitgehoeste speekseldruppeltjes. Twee dagen na besmetting ontstaan de klachten. Ziekte is ong. 10 dagen besmettelijk. Ziekte is tegenwoordig zeldzaam, komt voor bij jonge kinderen (3 tot 12 jaar). Goede hygiŽne verkleint de kans op besmetting. Bij ernstige ziekteverschijnselen, als het kind twee tot drie weken na de klachten bleek en lusteloos wordt, de oogleden opzwellen, de plas rozerood kleurt, last heeft van kortademigheid of gezwollen gewrichten, waarschuw dan een arts. Mogelijk is er dan sprake van complicaties aan de nieren en/of het hart. Rusten en voldoende drinken. Pijn en koorts eventueel bestrijden met pijnstillers. Antibioticumkuur, indien voorgeschreven, helemaal afmaken. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalisylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen.  )

* Witte schilfers in het haar, vaak ook sterke aanmaan van talg op de hoofdhuid (vet haar). Soms jeuk op het voorhoofd, dat is roos. Oorzaak: te snelle aanmaak en afsterven van cellen in de hoofdhuid. De aanwezigheid van schimmels op de hoofdhuid kan de klachten verergeren. Roos is moeilijk te voorkomen bij mensen die er gevoelig voor zijn. Als de schilfers maar op enkele plaatsen in het haar ontstaan, als de schilfers (ook) op het voorhoofd en/of gezicht ontstaan, als er korstvorming op de hoofdhuid optreedt, ga dan naar de huisarts. Hoofdhaar regelmatig wassen met antiroos shampoo. Shampoo met ketoconazol is de eerste keus, eventueel antiroos shampoo met seleensulfide.

Een ergerlijk kwaaltje waar veel mensen last van hebben is roos. Gebruik van fŲhn en synthetische shampoos  zijn dan af te raden. In ieder geval altijd een schone kam en borstel gebruiken.
Scherpe kammen en harde borstels beschadigen een toch al gevoelige huid veroorzaakt door roos.  Krabben is natuurlijk helemaal uit den boze.
Masseren van de hoofdhuid bevordert de bloedcirculatie. Een van de oorzaken van roos. Bij het achterhoofd beginnen en stevig doorwerken naar de kruin. Vervolgens vlak boven de oren beginnen met kleine draaibewegingen tot boven op het hoofd.

 

 

 

 

 

Een middel tegen hardnekkige roos is een mengsel van 2,5 dl. gedistilleerd water, 100 gr. rozenwater, 50 gr. alcohol, 25 gr. zwavel en 5 gr. glycerine.

* Rozemarijn werd veel toegepast als geneesmiddel voor reumatische kwalen en als hartversterker.

* Veel mensen hebben last van hun rug. Het is verstandig er niet in te berusten, maar ook zelf te zoeken naar de oorzaak. Een goed bed is belangrijk, maar ook goede schoenen en Ďbeter bewegení . Probeer desnoods of balletlessen of gymnastiek helpt. Wel onder deskundige begeleiding. Maar blijf bewegen en ga niet te lang liggen. Daar wordt u stijf van.

* Vervelend tintelend, krampachtig gevoel in de (onder)benen, onbedwingbare neiging de benen te bewegen, zijn rusteloze benen. Treedt meestal ís nachts op, verstoort de nachtrust. Gebruik van alcohol, koffie, sommige medicijnen (antidepressiva), ijzertekort, en zwangerschap verergeren de klachten. Oorzaak is onbekend, roken, weinig bewegen en overgewicht vergroten het risico van rusteloze benen. Treedt meestal op bij oudere mensen (50-plus) en zwangere vrouwen. Ook mensen die afhankelijk zijn van nierdialyse hebben er vaak last van. Een gezonde levensstijl (voldoende bewegen, niet roken, gezond gewicht) vermindert de kans op rusteloze benen. Als onderstaande maatregelen niet helpen en de klachten leiden tot een toenemend slaaptekort, ga dan naar de huisarts. Zelf doen: stoppen met roken, geen koffie voor het slapengaan, max. twee glazen alcohol per dag, dagelijks voldoende lichaamsbeweging). Bij ernstige klachten kan de huisarts medicijnen voorschrijven die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn.

S.

* Salie heeft de naam gunstig te werken bij infecties aan de luchtwegen. Daarnaast kan men het toepassen als versterkingsmiddel voor lever, nieren, longen en darmen.  

*  Het is belangrijk dat de afvalstoffen uw lichaam kunnen verlaten via de zweetkliertjes. Een saunabad is daarbij een uitstekend hulpmiddel.

 

 

 

 

* Als men schaamluis heeft kan men het beste zijn toevlucht nemen tot een bestrijdingsmiddel. Een oplossing van potas en carbolzeep en daarmee lichaam en kleding wassen.
Regelmatig het lichaam Ďs avonds met groene zeep insmeren en dit Ďs morgens wegwassen is een ander middel in de strijd tegen schaamluis.

* Scheerbultjes en ingegroeide haartjes kunt u voorkomen door eerst te schrubben en daarna met de haargroei mee te scheren. Overigens werkt ook strakke kleding ingegroeide haartjes in de hand.
Het scheermes is bij vrouwen nog steeds de meest populaire manier van ontharen. 50% van de vrouwen onthaart hiermee.
Scheerschuim beschermt uw huid tijdens het scheren en maakt de haartjes zo zacht, dat het scheermes ze moeiteloos afscheert.
Als ik mijn benen scheer, komen de haartjes dan versneld terug? Dat lijkt misschien zo omdat de haargroei nog niet door de zon gebleekt en daardoor donkerder zijn. Dat ze wat stug en stoppelig teruggroeien, komt doordat u ze recht en dus bot afscheert.  
Gladde, afgeschoren oksels ruiken minder. Logisch, want er kunnen geen bacteriŽn in de haartjes achterblijven. Geen gek idee dus om zeker Ďs zomers, uw oksels te scheren. 
* Een laatste stukje scheerzeep kunt u met kokend water opnieuw op uw nieuwe staaf plakken.

* Om dode huidcellen te verwijderen en uw huid weer zijdezacht te maken kunt u scrubben, dan nu enkele tips:
* Maak het gezicht eerst goed nat
* Breng de scrub met ronddraaiende bewegingen aan op het gezicht. Doe dit voorzichtig, anders kan de huid beschadigen
* Scurb niet rond de ogen en lippen, deze huid is dun en kwetsbaar
* Spoel uw gezicht af met lauwwarm water
* Droog af met een zachte handdoek, let op: deppen, niet schuren!
* Smeer wat dag- of nachtcreme op uw gezicht.

* Selderij is een goed middel bij het afvallen vanwege de vochtafdrijvende werking. Vooral

bleekselderij is hierbij goed bruikbaar.
Ook nierstenen en reuma kunt u behandelen met selderij.

 * Het is niet mooi om sieraden tegelijkertijd te dragen van verschillend materiaal. Draagt men bv. een gouden ketting, dan hoort daar geen zilveren ring bij.

* Om goed te kunnen slapen, neemt u een beker hete melk met een paar lepels honing.

Een ander drankje om te kunnen slapen is een beker hete melk met suiker en kaneel.
Beproefde slaapmiddelen zijn thee van duizendblad, het sap van 1 of 2 uien en kamillethee, waaraan een paar druppels valeriaan zijn toegevoegd.
Een heerlijk warm bad met wat druppels dennennaaldenextract werkt ontspannend. Ga een kwartier in het bad liggen met een koud washandje op het voorhoofd en stap direct na het bad in bed voor goed slapen.

 

 

 

 

* Een flinke hoeveelheid gedroogde hop in het hoofdkussen schijnt een middel tegen slapeloosheid te zijn. In ieder geval is het een goede oplossing voor astmapatiŽnten die geen kussens met veren of dons gebruiken.
Elke avond het sap van 1-2 uien drinken en u heeft geen last van slapeloosheid.
Ook het drinken van kamillethee, eventueel met een paar druppels valeriaan erin bevordert het inslapen.
Probeert u bij slapeloosheid ook eens: anijsthee, warme melk met honing, een appel eten of op het blad van een paardenbloem kauwen.
Het drinken van een glas rode wijn Ďs avonds  bevordert het in slaap vallen.
Het nemen van een warm bad bevordert het inslapen.
Voor het slapen gaan een wandeling maken werkt ook kalmerend bij slapeloosheid.
Wanneer u moeite heeft met inslapen dan kunt u beter geen spannende tv-series vlak voor het slapengaan bekijken of meteen na een inspannende vergadering naar bed gaan.
Grijp niet te snel naar slaappillen. Die kunnen in crisissituaties uitkomst bieden, maar op langere termijn zult u er meer schade dan voordeel van hebben bij slapeloosheid.
* Bij mensen die slaapwandelen kan men het beste een kletsnatte dweil voor het bed leggen. Ze zullen direct wakker worden als ze er met hun blote voeten op stappen.
Tijdens de slaap uit bed opstaan en door het huis wandelen. Soms ook aankleden of andere dagelijkse handelingen uitvoeren. Na enige tijd weer naar bed gaan. De slaapwandelaar is zich hier niet van bewust en herinnert zich er na afloop ook niets van. Komt vooral voor bij jonge kinderen. De oorzaak van slaapwandelen is niet bekend. Erfelijke aanleg lijkt er een rol in te spelen. Vermoeidheid en spanningen werken slaapwandelen in de hand, evenals een te sterk werkende schildklier. Slaapwandelen is niet te voorkomen. Slaapwandelen gaat meestal over bij het ouder worden. Indien slaapwandelen niet overgaat of problemen veroorzaakt, ga dan naar de huisarts. Opletten dat de slaapwandelaar zich niet kan bezeren. Slaapwandelaar is zich niet goed bewust van de omgeving en ziet geen gevaar. Slaapwandelaar liever niet wakker maken (is dan gedesoriŽnteerd) maar rustig naar het bed terug leiden. Er bestaan geen medicijnen of hulpmiddelen tegen slaapwandelen.

* (Zeer) onaangenaam ruikende adem, soms ook onaangename smaak in de mond dat is slechte adem. Oorzaken: slechte mondhygiŽne, waardoor voedselresten in de mondholte achterblijven en gaan rotten. Groei van bacteriŽn op achterste gedeelte van de ton. Ontstekingen van tandvlees, aantasting van tanden en kiezen (cariŽs) kunnen oorzaken zijn van slechte adem. Ook enkele voedingsmiddelen (knoflook, uien), gebruik van alcohol en roken geven een specifieke geur aan de adem. Diverse ziekten )maagaandoeningen, longaandoeningen, ontstekingen in de neus-keelholte, diabetes, lever- en nierziekten) kunnen gepaard gaan met een onaangename adem. Een droge mond, soms als bijwerking van medicijnen, vergroot de kans op slechte adem. Te voorkomen dor goede mondhygi:ene, regelmatig bezoek aan de tandarts, behandeling ziekten die slechte adem veroorzaken. Als de slechte adem gepaard gaat met klachten die wijzen op onderliggende ziekten (diabetes, lever- of nietziekte, longaandoening) ga dan naar de huisarts. Zelf doen een goede mondhygiŽne, (regelmatige) gebitscontrole door tandarts en niet roken. Tandpasta, tandenborstel, flosdraad, mondwater, tongschraper, eventueel mondspoeling met bacteriedodend middel (chloorhexedine, waterstof peroxide).

* Sleutelbloemthee geeft rust wanneer men nerveus is.

* Smalle Weegbree als thee, met wat honing, werkt goed tegen hoesten

* Snurken is luidruchtig inademenen tijdens de slaap doordat de ingeademde lucht het zachte gehemelte in trilling brengt. Soms gepaard gaand met tijdelijke ademstilstand. (slaap-apneu). Vooral storend voor anderen in de slaapkamer. Oorzaken: verslapping van de keelholte tijdens de slaap, overgewicht, alcoholgebruik, op de rug slapen en door de mond ademenen tijdens het slapen vergroten de kans op snurken. Gezond gewicht, matig met alcohol en/of op de zij slapen verminderen de kans op snurken. In sommige gevallen is operatie aan het gehemelte nodig. Als het snurken gepaard gaat met vermoeidheid overdag, ga dan naar de huisarts, er is dan mogelijk sprake van slaap-apneu. Geen alcohol gebruiken voor het slapen, op de zij of op de buik slapen. Zonodig afvallen. Hulpmiddelen tegen snurken (bv. CPAP-apparaat) zijn uitsluitend op voorschrift verkrijgbaar. (CPAP= Continous Positive Airway Pressure).

* Bij een soja-allergie kunt u geen ketjap gebruiken. U kunt het vervangen door zout, bouillon of Maggi. De zoete variant van ketjap kunt u vervangen door wat zout en honing of gembersiroop. Vissaus bevat geen soja.

* Gebruik eens een sok,waarvan u het teenstuk en de boord heeft afgeknipt om een verband om een elleboog of knie goed vast te houden en bovendien blijft het verband beter schoon.

* Spataderen zijn duidelijk zichtbare oppervlakkige aderen, doorgaans in de (onder)benen. Soms bij staan pijn en snelle vermoeidheid in de benen, jeuk, kramp of opzwellen van enkels. Ook in combinatie met ontstaan van pigmentvlekken op benen en/of slecht genezende wonden op benen (open benen). Bij mannen kunnen spataderen ook ontstaan in de zaadballen (varicokŤle). Oorzaken: verzwakken en daardoor wijder worden van de aderen,. Hierdoor kan het bloed niet goed genoeg terugstromen naar het hart en hoopt het op. Als door de verwijding de kleppen in de aderen niet meer sluiten, zakt het bloed bij staan gemakkelijk in de benen. Precieze oorzaak van de verzwakking van de aderen is onbekend. Erfelijke aanleg en hormonen lijken een rol te spelen. Veel staan of het doorgemaakt hebben van veneuze trombose vergroot de kans op spataderen. Tijdens de zwangerschap kunnen tijdelijk spataderen ontstaan. Doordat de oorzaak van het ontstaan van spataderen niet bekend is, is het niet mogelijk spataderen gericht te voorkomen. Vel bewegen en vermijden van langdurig stilstaan verminderen de kans op spataderen. Voor de aanschaf van elastische kousen geeft de huisarts een verwijzing. Als spataderen lichamelijke klachten geven of erg ontsierend zijn, kan de huisarts verwijzen naar een behandeling (dichtspuiten, lasertherapie, wegsnijden). Gebruik van op maat gemaakte elastische kousen kunt u zelf doen, de thuiszorg kan helpen bij het aantrekken hiervan. Hulpmiddelen en ingrepen bij spataderen gaan op voorschrift van de huisarts.

* Wonden likken gebeurt instinctief, ook bij mensen. Wie brengt niet automatisch zijn vinger naar zijn mond wanneer hij zich snijdt? Speeksel versnelt namelijk het genezingsproces. Vroeger werd gedacht dat het een proteÔne bevatte die de bacteriŽn doodt. Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ontdekten echter dat de proteÔne histatine in het speeksel ervoor zorgt dat de cellen op het wondweefsel  sneller groeien en kleine wondjes daardoor sneller sluiten. Histatine kan gemakkelijk worden nagemaakt. De verwachting is dat het binnen afzienbare tijd zal worden verwerkt in verband, pleisters en gaas. Gehoopt wordt dat mensen met slecht helende wonden daar baat bij hebben.
Functies van speeksel: Ė voedsel verteren
- smaak bevorderen
- gebit beschermen
- tegen bacteriŽn behoeden

* Een gloeiend heet bad, waarin een kopje azijn is gedaan, doet wonderen bij stijve spieren.
* Mensen die last hebben van spierpijn bij het opstaan kunnen het beste een wisseldouche nemen, eerst lang warm, daarna even heel koud douchen. Goed afdrogen met een ruwe handdoek en de huid inwrijven met brandewijn.
Drink aardappelsap in geval van spierpijn, kneuzingen of lichte ontstekingen.
Spierpijn (kramp) in de kuiten kan heel lastig zijn. Vooral zwangere vrouwen hebben daar veel last van. Wassen met koud water of stampen met het been wil wel eens helpen.
Ook het brengen van de tenen naar boven wil wel eens helpen, dus het strekken van de kuit, maar daar hebt u hulp van een ander voor nodig.
Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus, bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcmiu, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen. Lokaal aan te brengen creme of gel met warmtemiddel (salicylzuur of capsicum) of met pijnstillend middel (benzydamine, diclofenac of ibuprofen) van deze smeermiddelen is niet bewezen dat de spierpijn eerder overgaat.

 

 

 

 

* Een spitaanval is het beste te bestrijden met stoombaden en mosterdomslagen.
Een goed middel tegen spit is een warm kompres van gestoofde prei Ė alleen de witte delen gebruiken. Zoín kompres moet minstens tien min. op de pijnlijke plaats gelaten worden.
Plotselinge, hevig stekende pijn onder in de rug. Rugspieren verkrampen zodanig dat er nog maar ťťn houding mogelijk is. Voelbare verhardingen in de rugspieren. Klachten van spit gaan meestal vanzelf over. Verkeerde beweging, overbelasting rugspieren (bv. bij verkeerd tillen of ongewoon werk), afkoeling rugspieren zijn de meest voorkomende oorzaken. Verkeerd tillen vermijden of andere vormen van overbelasting rugspieren kan spit voorkomen. Als de pijn niet overgaat binnen enkele dagen de huisarts waarschuwen. Zelf doen: rug(spieren) warm houden, zoveel mogelijk gewone dagelijkse bewegingen blijven uitvoeren. Pijnstillers: als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen.)

* Voor kinderen is het verwijderen van een splinter dikwijls een nachtmerrie. Wrijf eerst even met een ijsblokje over de plek waar de splinter zit. Hierdoor wordt de huid een beetje verdoofd en doet het minder pijn.
Splinter (hout, glas, kunststof, metaal) is binnengedrongen in de huid, meestal vinger, hand, voet. Soms splinter in oog. Oorzaken: werken met hout, glas, metaal of kunststoffen, werken in de tuin. Te voorkomen door: dragen van hangschoenen en beschermende kleding, verkleint de kans dat een splinter de huid binnen kan dringen. Naar de huisarts bij een splinter in een oog, als het niet lukt de splinter te verwijderen, indien de huid rondom de splinter (al of niet verwijderd) na enige tijd rood kleurt, opzwelt en warm aanvoelt. Als er straatvuil in de wond gekomen is en de laatste tetanusinjectie langer geleden is dan 10 jaar, ga dan naar de huisarts. Zelf doen: huid rondom splinter schoonmaken, wondje 10 min. laten weken in warm water, splinter met ontsmet pincet (alcohol, gasvlam) proberen vast te pakken en uit de wond te trekken. Indien de splinter diep zit met ontsmette naald splinter proberen naar boven te drukken. Na verwijderen splinter enige bloeddruppels ui de wond knijpen om vuil te verwijderen. Wondje schoonwassen, ontsmetten en zonodig verbinden. Verkrijgbaar zonder recept: pincet, ontsmettingsvloeistof (chloorhexedine of povidonjood).

* Met een spons onder de douche jezelf reinigen, geeft meer schuim dan wassen met een washandje. Dus u heeft uiteindelijk minder doucheschuim nodig.

* Sporten op een lege maag, bv. Ďs ochtends voor het ontbijt, is zeker voor mensen die vet willen verbranden bijzonder lonend. Juist dan heeft het lichaam de minste beschikking over vrije bloedsuikers en zal het sneller overschakelen op vetverbranding. Wilt u Ďs ochtends echt presteren, wees dan gewaarschuwd, want sporten om uw vetverbranding is als fietsen met tractorbanden. Afvallen gegarandeerd, maar snelheid zeker niet.

* Sproeten zijn bruine, onregelmatig verdeelde hoopjes pigment onder de huid. Moedervlekken lijken op sproeten, maar deze pigmentophopingen liggen dieper in de huid. Moedervlekken kunnen kwaadaardig zijn, sproeten niet.
Sproeten worden bij voorkeur niet behandeld. U kunt er wel voor kiezen ze te bleken met een speciale creme, citroen- of komkommerrasp. Een chemische peeling bij een schoonheidsspecialiste helpt sproeten op te lichten. Definitief verwijderen kan met lasertherapie.
Sproeten zijn ťťn van de zeven schoonheden.
Roodharige mensen hebben vaak meer sproeten.
Of een mens veel of weinig sproeten krijgt, is genetisch bepaald.

* Een trage spijsvertering wordt gestimuleerd als men vůůr iedere maaltijd wat rauwkost gebruikt (geraspte wortel, witte kool, appel) Ook uien en prei bevorderen de spijsvertering.
Een goede spijsvertering is belangrijk voor een gezond leven, het voedsel moet lang en goed gekauwd worden.
Tips voor een goede spijsvertering:
1. Eet vezelrijke voeding
2. Drink minimaal 1,5 Ė 2 liter water per dag
3. Eet regelmatig
4.  Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

* Rode plek op de huid (vaak in huidplooien of op plaatsen waar kleding over de  huid schuurt, die opzwelt, dat kan een steenpuist zijn. Zwelling vult zich met pus, voelt hard en warm aan en doet pijn. Zwelling verdwijnt of puist barst open, waarna de pus eruit stroomt. Soms enkele steenpuisten bij elkaar (karbonkel of negenoog). Oorzaken: ontsteking van haarzakje door huidbacterie (Staphylococcus aureus). Mensen met diabetes of met een verminderde afweer lopen meer kans steenpuisten te krijgen. Ook slechte persoonlijke hygiŽne werkt het ontstaan van steenpuisten in de hand. Als de steenpuist erg veel pijn veroorzaakt en/of gepaard gaat met koorts is het raadzaam de huisarts te raadplegen. Deze kan de steenpuist opensnijden. Steenpuist met rust laten (niet knijpen of drukken). Een warme kompres kan de rijping van de steenpuist versnellen. Goede hygiŽne (handen wassen, nagels kort houden) voorkomt verspreiding van steenpuisten). Huid rondom opengebarsten steenpuist goed schoonhouden en ontsmetten. Indien regelmatig last van steenpuisten de huid wassen met desinfecterende zeep of shampoo. Verkrijgbaar zonder recept: desinfecterende zeep, shampoo of ontsmettingsvloeistof (chloorhexedine of povidonjood).

* Er zijn tegenwoordig oplosbare stents ter beschikking om dichtgeslibde aderen in het lichaam op te rekken en vernauwingen tegen te gaan. Ze worden gemaakt van lange-keten melkzuur, een lichaamseigen stof. Daardoor zijn de resultaten gelijk, maar er zijn twee duidelijke voordelen, 1. er blijft niets permanents over in het lichaam, 2. als dat zou moeten, een volgende behandeling op dezelfde plek gaat makkelijker. En hoe ouder we worden, des te groter de kans is dat de situatie zich voordoet dat zoín behandeling nodig is.
Na een dotterbehandeling stut de oplosbare stent de verzwakte vaatwand en geeft gedurende enige tijd medicatie af. De stent is na twee of drie jaar volledig door het lichaam opgenomen. De vaatwand blijkt daarna weer te werken zoals dat zou moeten; hij kan weer uitzetten en zich samentrekken. Ook dat is een voordeel ten opzichte van de reguliere metalen stents. Die houden de zaak wel open, maar verhinderen de samentrekking. Eigenlijk is een stent alleen nodig in de eerste maanden na een dotterbehandeling en daarom geniet de oplosbare variant de voorkeur.
Vijf jaar geleden hebben in ons land 30 patiŽnten de oplosbare stents gekregen. Daarna volgden wereldwijd nog 700 patiŽnten. Verwijzingen lopen via de eigen cardioloog en beperken zich nu nog tot de wat simpelere ingrepen.

* Er zijn allerlei foefjes om de stoelgang wat regelmatiger te maken. Probeer deze eens:
- Drink een groot glas lauw water direct na het opstaan
- Drink overdag veel (koffie, thee, vruchtensap, karnemelk, yoghurt, bouillon)
- Start het ontbijt met een glas vers geperst vruchtensap, een plak ontbijtkoek of zes gedroogde gare pruimen
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
- Bruin of volkoren brood, roggebrood of krentenbrood zijn prima
- Eet bij het ontbijt eens een boterham met (appel)stroop
- Eet veel fruit en slaatjes van rauwe groenten
- Zet eenmaal per week peulvruchten op tafel
- Tot slot: noten, rozijnen, vijgen, dadels en tutti-frutti helpen  op een lekkere manier uit de narigheid.
Vetarm eten helpt ook niet voor een soepele stoelgang, neem iedere dag toch minstens ťťn eetl. margarine, boter, olie of vet.

* De ťťn komt aan van een glas water, en de ander kan eten en drinken wat hij/zij wil. Hoe komt dat? De ene persoon heeft een snelle stofwisseling (ook wel metabolisme genoemd) en de ander niet. Wel kunt u er iets aan doen, nl. uw stofwisseling verhogen. De volgende 11 tips komen van gezondheidsnet.nl:
1. Ontwikkel spieren. Spiermassa verbrandt meer energie dan vet, ook in rust. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om uw rustmetabolisme op te krikken. Een halve kg. spier verbruikt op een dat 6 kilocalorieŽn om zichzelf te onderhouden, bij vet is dit slechts 2.
2. Beweeg intensief. Ook cardiotraining is een goede manier om uw stofwisseling te verhogen. Het zal u geen grotere spieren opleveren, maar zorgt ervoor dat u meer energie verbruikt in de uren na de training. Twee trainingen van 30 min. zijn effectiever voor een verhoogde stofwisseling dan ťťn training v an een uur. Pak elke mogelijkheid om uw hartslag te verhogen aan: ga op de fiets naar uw werk of neem de trap.
3. Drink water Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk.
4. Eet vaker: Drie grote maaltijden op een dag zorgen ervoor dat u tussen de maaltijden door uw stofwisseling vertraagt. Het is daarom beter om verdeeld over de dag meerdere kleine porties te eten. Met 5 t0t 7 kleine maaltijden houdt u uw metabolisme constant. Vergeet vooral niet te ontbijten. Niet alleen u, ook uw stofwisseling moet wakker worden.
5. Kruid uw eten. Met peper brengt u niet alleen uw maaltijd op smaak, maar kunt u ook nog eens uw stofwisseling een beetje versnellen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme met 20% gedurende een half uur na de maaltijd. Geen spectaculair effect, maar alle beetjes helpen.
6. Eet eiwitten. Eiwitten zijn in het lichaam moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten, dit kost dus meer energie. Dat wil echter niet zeggen dat u uzelf tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat wat u eet voldoende bouwstoffen bevat en uw stofwisseling heeft bepaalde mineralen en eiwitten nodig om optimaal te functioneren. Gezonde eiwitten vindt u in tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.
7. Drink uw koffie zwart. Een koffiedrinker ervaart Ďs ochtends na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als u koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op uw stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer teniet.
8. Drink groene thee. Groene thee staat ook bekend als middel om uw stofwisseling te verhogen. Zowel de cafeÔne als de catechine in de thee geven uw metabolisme gedurende enkele uren een boost. Verwacht geen wonderen van de groene thee of producten met groene theeextract. Ze vormen vooral een goede ondersteuning.
9. Vermijd crashdiŽten. CrashdiŽten met minder dan 1000 calorieŽn zijn desastreus voor uw stofwisseling. Deze diŽten zorgen er vaak voor dat u snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van uw spieren. Doordat u veel spiermassa verliest daalt ook uw stofwisseling.  Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieŽn verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat u had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullend e kiloís er dan ook weer aanvliegen.
10. Slaap voldoende. Te weinig slaap kan uw stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat u meer gaat eten.
11. Pas uw omgeving aan. Warmteproductie is een belangrijke energieverbrander van het lichaam. Als u het lichaam dwing om meer warmte te produceren zal het lichaam dus harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aantrekken, is dus helemaal nog niet zoín slecht idee. (Bron: Gezondheidsnet.nl.)

* Stoombaden met citroen of kamille zorgen ervoor dat de poriŽn van uw huid opengaan en u deze daarom beter schoon kunt maken. Met warm water en daarna een plakje citroen wordt uw gezicht heerlijk zacht.

* Langdurige stress betekende vroeger over het algemeen dat we niet genoeg te eten en drinken hadden of kou leden. Ons lichaam heeft daar verschillende overlevingsstrategieŽn voor ontwikkeld. Een ervan is het aanmaken van cortisol. Dat is een hormoon dat ervoor zorgt dat het lichaam meer vet en vocht vasthoudt. Bovendien wordt de trek in zoete, vette en zoute dingen vergroot. Zoet en vet vanwege de energievoorraad die zo kan worden aangelegd, en zout omdat het lichaam daarmee vocht kan vasthouden. Bij stress is het daarom belangrijk goed te eten en vooral niet te gaan lijnen. Dat betekent namelijk nog meer stress en cortisolaanmaak. Het is beter om te proberen te ontspannen.

* Striae  (scheurtjes in het bindweefsel die te zien zijn  op de huid), komen niet alleen voor bij zwangerschappen, maar ook als iemand snel in gewicht is toegenomen. Behandel de huid met verzachtende cremes. Ook heupen, billen en borsten kunnen gevoelig zijn voor striae.

* U komt stijf uit bed en hebt pijnlijke gewrichten en spieren. Waarschijnlijk is het iets onschuldigs. Lang en diep in ťťn houding slapen, verkeerd zitten, tocht, op andere schoenen hebben gelopen, gevoeligheid voor warm, koud of weer, het kan allemaal stijfheid en pijnlijke gewrichten verorzaken. Een warme douche, een beetje bewegen, eventueel een paracetamol en het ongemak verdwijnt vaak vanzelf.  Ga naar de dokter als de klachten wekenlang aanhouden en/of  een bepaald gewricht zichtbaar dikker is.

* Suikers (koolhydraten) zijn de perfecte brandstof voor ons lichaam, zonder suikers kun je de Tour de Frane niet winnen. Niet elke suiker wordt echter op dezelfde manier verteerd. Sommige eenvoudige suikers worden snel verteerd en komen daardoor razendsnel in het bloed. Andere, met een complexe opbouw, worden veel langzamer verteerd en komen traag in het bloed. Met name voor mensen met suikerziekte maakt die verteringssnelheid uit. Hiertoe is de glucemische index ontwikkeld: hoe hoger de GI waarde, des te sneller de suiker. Snelle suikers zijnn ongezonder dan langzame. De snelle jongens zitten in gebakken aardappen, wit- en bruinbrood, cornflakes en popcorn (mais). Suikers met een lage GI bevinden zich in peulvruchten, fruit en volkoren pastaís. De bloedsuikers van suikerpatiŽnten verbeteren als zij voeding met een lage GI nuttigen. Als u gezond wilt afvallen, let dan op dat u zo min mogelijk snelle suikers eet.

Wat is syndroom X? Het is een resistentie tegen insuline Ė het hormoon dat nodig is om voedsel in energie om te zetten Ė in combinatie met een hoog gehalte aan cholesterol of triglyceriden, een hoge bloeddruk of te veel lichaamsvet. Syndroom X doet je voortijdig verouderen en doet het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, oogziekte, aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, diabetes, de ziekte van Alzheimer, kanker en andere ziekten, die met leeftijd in verband staan, toenemen. Klik op het plaatje voor het boek.

Een suikerklontje tegen een tand door de lip is een probaat middel om bloed te stelpen en er is geen kind dat hier een hekel aan heeft.

T.

* Wie zijn tanden goed poetst, heeft daar minstens 2 min. voor nodig.
Tanden worden mooi wit door ze in te wrijven met een salieblaadje of met een stukje kalmoeswortel.
Poets de tanden eenmaal per week met keukenzout om mooie witte tanden te krijgen.
Tanden zijn dikwijls van nature een beetje gelig, zodat allerlei middeltjes geen resultaat hebben.
Geef de tanden eens een ferme borstelbeurt met aardbeimoes, om vlekjes te verwijderen.
Een behandeling met gewone bakpoeder maakt de tanden stralend wit.
Tandaanslag verdwijnt door poetsen met aardbeiensap. Goed borstelen en een paar min. laten inwerken, daarna gewoon met water spoelen.

* Zuren kunnen tandglazuur aantasten, wat is zuur? (hoe lager, hoe slechter)
- zuiver water 7.0
- halfvolle melk 6.8
- kruidenthee    6.0
- karnemelk   4.4
- bier   4.3
- wijn 3.4
- limonadesiroop 3.0
- cola light 2.9

 

 

 

 

 

 

* Klachten van tandenknarsen: met kracht over elkaar schuiven van tanden en kiezen, vaak onbewust tijdens de slaap. Kan leiden tot abnormale slijtage aan tanden en kiezen, afbreken van vullingen, spierpijn in kaken en problemen in kaakgewricht. Meestal van voorbijgaande aard. Tandenknarsen is deels erfelijk, slaapstoornissen, stress, roken, alcohol- en medicijngebruik kunnen tandenknarsen in de hand helpen. Voorkomen door bewustwording van het tandenknarsen kan het (0nbewust) tandenknarsen overdag verminderen. Als er schade ontstaat aan tanden en kiezen, als het kaakgewricht pijn doet raadpleeg dan een arts. Vermijden van stress, roken en alcoholgebruik kan de klachten verminderen. Apparaatjes die schade aan het gebit door tandenknarsen kunnen beperken, worden uitsluitend via de tandarts aangemeten.
* Welke tandpasta u kiest is uw zaak, maar belangrijk is dat u niet teveel gebruikt, want niet de tandpasta, maar de borstel moet het werk doen. Goed spoelen om de losgepoetste etensresten te verwijderen.

Voor het verzorgen van een brandwond, door bv. stoom, kunt u heel goed tandpasta gebruiken. Tandpasta trekt alle brand eruit en zorgt er ook voor dat je geen brandwonden krijgt.
Tandpasta  helpt tegen jeuk van een muggenbult. De jeuk zal even erger worden, maar dat is een teken dat het werkt. Er zitten namelijk zoutdeeltjes in tandpasta, dit vermindert de jeuk.

 

 

 

 

Als u uw handen na een smerig karweitje niet schoon krijgt, kunt u tandpasta nemen in plaats van zeep. Afspoelen met lauw water. U kunt ervan verzekerd zijn dat de vieze geur verdwijnt.
* Poets uw tanden voor het ontbijt, als u vruchtensappen drinkt bij het ontbijt. Zuur en tandpasta is een slechte combi voor uw tanden, dus tandenpoetsen is dan uit den boze. Wacht voor de rest van de dag een uur als u zure dranken heeft genuttigd met tandenpoetsen.
* Voedselresten en mondbacteriŽn worden vernietigd door het zuur van vruchten. Een appel is dus goed voor de mond en tandverzorging.
* Rood en gezwollen tandvlees dat gemakkelijk bloedt tijdens het poetsen. Oorzaken: ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en/of ontsteking van steunweefsel van tanden en kiezen (parodontis). Meestal als gevolg van onvoldoende mondhygiŽne (tandenpoetsen, flossen) in zeldzame gevallen door vitaminegebrek, medicijngebruik en infecties. Ook tijdens zwangerschap is er meer kans op tandvleesontstekingen. Tanden dagelijks goed poetsen (niet te hard), niet poetsen vlak na het nuttigen van zure dranken (fruitsappen, witte wijn) het tandbeen is dan extra kwetsbaar. Naar de tandarts: als een betere mindhygiŽne niet voldoende is om het bloeden te stoppen, als het bloeden in verband lijkt te staan met medicijngebruik of gepaard gaan met ziekteverschijnselen. Verkrijgbaar zonder recept: tandpasta met fluoride, fluoride bevattend mondwater, overige middelen voor een goede mondhygiŽne (flosdraad, ragers).
* Tandvleesontstekingen zijn te verhelpen door het tandvlees te masseren met het sap van zwarte bessen.

* Een ingegroeide teennagel wordt niet veroorzaakt door een te lange nagel, maar juist door een te korte.  De huid groeit dan als het ware om de nagel heen. Dit kan drukpijn geven en een ontsteking veroorzaken. Ga er niet zelf aan peuteren, maar laat ernaar kijken door een podotherapeut of pedicure.

Om te zorgen dat de teennagel  niet naar beneden (krom) groeit maar over de huid van de teen heen kunt u het beste de teennagels vijlen en daardoor dunner maken, dit lijkt een preventief effect te hebben.
De teennagels recht afknippen en ruime schoenen dragen is om meer dan een reden aan te bevelen. Sodabaden voorkomen niet dat een teennagel ingroeit, wel geeft het vaak pijnverlichting als er ook sprake is van een ontstoken teen.
Is er sprake van een ingegroeide teennagel die niet meer over gaat dan  kunt u het beste een huisarts raadplegen voor advies, ook de hulp van een pedicure kan hierbij zinvol zijn.

 

 

 

 

 

* Door het gezicht geregeld te wassen met gedistilleerd melissewater krijgt men een mooie teint. De werking wordt nog verhoogd door het gezicht af te spoelen met koel water, waaraan een paar druppels benzoŽtinctuur zijn toegevoegd.
Een prachtige teint kan men verkrijgen door de gezichtshuid geregeld een sauna te geven. Kook daartoe 2 l. water met rozemarijn en laurierblad, laat het even trekken. Houd het gezicht boven het stoombad en hang een handdoek over uw hoofd, 15 min. laten stomen.

* Klachten bij een tekenbeet: Aanvankelijk geen klachten, teek is zichtbaar als bruin zwart bolletje in/op de huid. Rood plekje op huid. Oksels, hoofdhuid, liezen, knieholten en bilspleet zijn voorkeursplaatsen. Bij besmetting met bacterie (Borellia) door teek ontstaat binnen dagen tot maanden na de tekenbeet een langzaam uitdijende blauwe of rode kring rondom de beetplek. Soms daarbij ook grieperig gevoel. Maanden tot jaren later mogelijk verlies van spierkracht, aantasting gezichtvermogen, hartkloppingen, pijn aan gewrichten, huidaandoeningen (ziekte van Lyme). Oorzaken: wandeling door natuur, park of tuin met (hoog) gras. Met name tussen maart en oktober zijn teken (kleine spinachtige beestjes) actief. Teken klimmen of kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid om bloed op te zuigen. Te voorkomen door: bedekkende kleding en pet dragen bij wandeling in natuur. Huid insmeren met een insecten werend middel dat het middel DEET bevat. Lopen door hoog gras en struiken vermijden. Als het niet lukt om de teek zelf te verwijderen, als zich na enkele dagen tot drie maanden na de tekenbeet een rood-blauwe uitdijende kring om de beetplek vormt, er griepachtige verschijnselen optreden, er problemen met het zien of gewrichtsklachten ontstaan. Zelf doen: na bezoek aan gebied waar teken kunnen voorkomen huid Ďs avonds controleren op teken. Eventuele teken verwijderen met tekenpincet. Wondjes pas na verwijderen van teek ontsmetten met alcohol. Noteer datum en plaats op de huid waar de tekenbeet zat om controle te vergemakkelijken. Ter voorkoming van een beet: DEET-houdend middel, setje om teken te verwijderen, ontsmettingsvloeistof (chloorhexedine of povidonjood).

* Pijn aan de buitenzijde (bij tenniselleboog) of binnenzijde (bij golfarm) van de elleboog. Oorzaken: irritatie, beschadiging en ontsteking van de aanhechting van de onderarmspieren aan de elleboog. In geval van een golfarm is de aanhechting aan de binnenste elleboogknobbel Iepicondylus medialis) geÔrriteerd, in geval van een tenniselleboog de aanhechting aan de buitenste elleboogknobbel (epicondylus lateralis). Bij sommige mensen ontstaat gemakkelijker schade aan de aanhechtingsplaatsen van de spieren in de elleboog. Langdurig uitvoeren van eenzelfde beweging met de onderarm bevordert het ontstaan van de irritatie en/of beschadiging. Overbelasting kan dit proces versnellen. Te voorkomen door: rustige trainingsopbouw versterkt de onderarmspieren end e aanhechting ervan in de elleboog. Vermijden van langdurig eenzelfde beweging uitvoeren met de arm. Naar de huisarts als de klachten niet overgaan bij verminderen van belasting of als de pijn ondraaglijk is. De belasting van aangedane arm tijdelijk verminderen. Meer pauzes inbouwen tijdens het gebruik van de arm. Nagaan waardoor de belasting ontstaat (bv. werkhouding) en hier, zo mogelijk, iets aan doen. Pijn bestrijden met pijnstillers. Eventueel koelen met ijs. Soms kan het dragen van een steunband of onderarmbrace verlichting bieden. Als pijnstiller is paracetamol een eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen.

* Ergens pijn, vermoedens van gezondheidsproblemen of informatie nodig over een ziekte? Laat u niet misleiden door onbetrouwbare informatiebronnen. Voortaan kunt u terecht op www.thuisarts.nl. De informatie op deze website, een initiatief van het Nederlands Huisartsen Genootschap, is samengesteld door huisartsen en is onafhankelijk en wetenschappelijk verantwoord. De informatie kan op drie manieren worden opgezocht: in de letterbalk, op zoekwoord of door op het bewuste lichaamsdeel te klikken.

* Tinnitus is een aandoening waarbij men last heeft van een constante piep, of suis in het oor. Het wordt daarom ook wel oorsuizen genoemd.

Van de volwassenen boven de 60 krijgt 30% ermee te maken, maar ook bij jongeren komt het voor, door blootstelling aan te harde muziek.
1. Er zijn twee vormen van tinnitus. De objectieve vorm, waarbij het geluid na versterking ook door de arts kan worden waargenomen, en subjectieve tinnitus, waarbij alleen de patiŽnt de geluiden hoort.
2. Hoewel de oorzaak vaak niet duidelijk is, gaat tinnitus  soms samen met met slechthorendheid, plots doofheid, de ziekte van MeniŤre of een tumor. Ook treedt oor suizen op als bijverschijnsel van een (infectie)ziekte, allergie, verwonding of trauma.
3 . Door oor suizen kunnen concentratieproblemen ontstaan, maar ook angst, prikkelbaarheid, depressieve gevoelens en slaapstoornissen.
4.Tinnitus is in de meeste gevallen blijvend en onbehandelbaar.
5. Soms wordt een gehoorapparaat of tinnitusmaskeerder gebruikt om het geluid te overstemmen.
6. Hartritmestoornissen, te hoge bloeddruk- of cholesterolwaarde, overgewicht, bloedarmoede, vaatproblemen en verstoring van de hormoonhuishouding zijn risicofactoren . (bron: Nationale Hoorstichting)

 

 

 

 

* Met behulp van glycerine kan een heerlijk toiletwater (eau de toilette) worden gemaakt. In een schaaltje met glycerine (i.p.v. water) worden geurige bloemen gelegd, seringen, hyacinten, violen, rozen of jasmijn e.d. Na drie weken zal de glycerine de geur van de bloemen hebben overgenomen en heeft men een olieachtige vloeistof gekregen, die in elke verhouding met water kan worden vermengd.
Nog een ander toiletwater (rozentinctuur) maakt men door een fles voor de helft te vullen met bladeren van de gewone tuinroos, er drie delen water en 1 deel spiritus op te gieten en de fles af te sluiten. Het mengsel van tijd tot tijd schudden en het vier weken op een zonnige plaats laten staan.

Rozenwater een ander toiletwater wordt als volgt gemaakt: twee koppen rozenblaadjes koken met een liter gedistilleerd water, het vocht zeven en in goed afgesloten flesjes bewaren.
Een ruwe of vlekkerige huid kan worden gedept met toiletwater bestaande uit 2 gr. borax op 1/4 dl. oranjebloesemwater en 1 dl. rozenwater. Het middel wordt ook wel gebruikt bij zomersproeten.

 

 

 

 

 

Voor een onzuivere huid is een toiletwater aan te bevelen, bestaande uit 15 gr. borax, 1 gr. salicylzuur, 12 gr. glycerine en 150 gr. rozenwater. Het mengsel goed afgesloten bewaren.

* Transpiratie wordt minder als we de handen en voeten regelmatig baden in water met een aftreksel van vers wilgen- of eikenblad.
Als u last heeft van transpirerende handen of voeten is een sauna aan te raden.
Klamme handen (transpiratie) regelmatig afwrijven met kamferspiritus.
Overmatige transpiratie is lastig, vooral op warme dagen. Botox is zeer effectief in sommige gevallen, maar moet wel na een paar maanden herhaald worden.
Voor wat mildere gevallen blijven aluminiumhoudende cremes en deoís  de beste oplossing. Gebruik ze echter wel goed, een antiperspirant brengt u het beste voor het slapengaan aan.

* Tijm werkt genezend bij infecties in de mond en keel en wekt ook de eetlust op.

U.

* Ongewenst en ongecontroleerd urineverlies. Soms alleen bij extra druk op de buik, bv. tillen, niezen, lachen (inspanningsincontinentie of stress-incontinentie). In de meeste gevallen ontstaat er plotseling, hevige aandrang (aandrangsincontinentie), soms steeds kleine beetjes urineverlies (overloopincontinentie). Oorzaken: bij aandrangincontinentie zijn de spieren van de blaaswand overgevoelig voor prikkels, soms als gevolg van een ontsteking. Ook dementie en een beroerte kunnen leiden tot aandrang incontinentie. Bij inspanningsincontinentie is de sluitspier van de blaas te zwak om de druk vanuit de blaas te weerstaan. Soms als gevolg van een operatie in de onderbuik, of door verslapping van de bekkenbodem spieren (vooral bij vrouwen na bevalling of bij ouder worden). Overgewicht bevordert inspanningsincontinentie. Bij overloopincontinentie kan de blaas niet goed leeglopen (bv. door een vernauwing in de plasbuis (bij mannen als gevolg van prostaatvergroting) of door verzwakte of verlamde blaasspieren (na operatie in het bekkengebied). Diverse soorten medicijnen veroorzaken of verergeren urine-incontinentie. Te voorkomen door: stevige bekkenbodemspieren verminderen de kans op inspanningsincontinentie. Schaamte is vaak een reden om niet naar de huisarts te gaan. Ten onrechte! Een onderzoek naar de reden van het ongewenst urineverlies is altijd gewenst. Zelf doen: oefeningen om bekkenbodem spieren te trainen, gebruik van incontinentiemateriaal. Indien slecht ter been, zorgen dat er Ďs nachts een po in de buurt van het bed is. Incontinentiemateriaal, medicijnen die urineverlies beperken zijn uitsluitend op recept verkrijgbaar.

verzorging medisch v t/m z

V.

* Vaginale afscheiding komt door meer dan normale aanmaak en afscheiding van vocht door het slijmvlies in de vagina. Soms ruikt de afscheiding onaangenaam en bevat zij witte brokjes. Overvloedige vaginale afscheiding gaat doorgaans na enige tijd vanzelf over. Oorzaken: verstoring van de zuurgraad in het slijmvlies van de vagina. Hierdoor kan de normale verhouding tussen bacteriŽn en schimmels in de vagina verstoord raken en krijgen sommige bacteriŽn of schimmels (met name de schimmel Candida albicans) de overhand. De zuurgraad in de vagina kan verstoord raken door medicijngebruik, zwangerschap, pilgebruik, gebruik zaaddodende pasta, intensief gebruik van zeep, deodorant in en om de vagina of een verlaagde weerstand.  Ook diabetes kan een rol spelen. Vaak is de oorzaak niet duidelijk . Goede gezondheid, schaamstreek met lauw water wassen (vagina reinigt zichzelf). Vermijden dat bacteriŽn uit ontlasting in de vagina kunnen komen (van voren naar achteren schoonvegen na urineren en ontlasten). Dragen van katoenen onderbroeken houdt huid in schaamstreek droger. Als de overvloedige vaginale afscheiding gepaard gaat met jeuk en/of pijn tijdens het plassen, als de afscheiding geelgroen van kleur wordt en onaangenaam ruikt, of als de afscheiding gepaard gaat met bloedverlies (buiten de menstruatie om) ga dan naar de huisarts. Vermijden van overdreven hygiŽne in de schaamstreek. Indien er medicijnen nodig zijn bij overvloedige vaginale afscheiding zijn deze uitsluitend op recept verkrijgbaar.

* Valeriaan wordt veel gebruikt vanwege zijn kalmerende werking. Ook bij krampen kan men zijn toevlucht nemen tot dit kruid.

* Venkelthee van venkelzaad wordt vaak aan babyís gegeven in geval van gasvorming in de darmen. Ook bij aandoeningen als astma en kinkhoest heeft het een goed effect.

* Een goed gevulde verbandtrommel in huis is een eerste vereiste: bovendien moet deze op een gemakkelijk bereikbare plaats staan. Een standaardinhoud ziet er als volgt uit:

- 4 snelverbanden nr. 1
- 2 snelverbanden nr. 2

- 2 pakjes verbandwatten
- 1 rol vette watten
- 6 stroken steriel verbandgaas
- 6 vierkantjes steriel verbandgaas
- 3 hydrophiel-zwachtels
- 2 cambric-zwachtels
- 1 doek, (waarvan een mitella gevouwen kan worden)
- 1 spoel kleefpleister
- 1 pakje pleisters, diverse maten
- 1 verbandschaar
- 6 veiligheidsspelden
- 1 flesje jodiumtinctuur, sterilon of mercurochroom
Bewaar geen medicijnen in de verbandtrommel die behoren in het medicijnkastje, buiten bereik van kinderhandjes.

* Iets verbrand?  Bijvoorbeeld een arm door hete stoom. Wrijf dan een halve ui over de plek. De pijn trekt direct weg. Het helpt ook bij vetspetters op hand en arm.
Tong of gehemelte verbrand neem een slok koude melk en spoel daar de mond mee. Steeds herhalen. Een ijsklontje in de mond is ook pijnstillend.
Doop het verbrande puntje van uw tong even in de azijn, de pijn wordt beslist minder al moet u de vieze smaak op de koop toenemen.

* Een snotneus door verkoudheid kan schraal worden. Neem dan een stukje keukenrol als zakdoekje en neem lippenbalsem voor de schrale neus.
Een lekker drankje bij verkoudheid is een mok voor de helft vullen  met zoethoutthee en aanvullen met sinaasappelsap. Ook heel lekker met kamillethee in plaats van zoethoutthee.
Een snel werkend drankje tegen verkoudheid is een zgn. groc. Cognac, brandewijn of jenever met het sap van een halve (of hele) citroen aangelengd met heet water en bruine suiker.

Voor kinderen is een citroendrank, bestaande uit heet water, een uitgeperste citroen en een lepel honing tegen de verkoudheid, beter.
Een doorgesneden ui naast het bed schijnt verkoudheid te verdrijven. De ui wel dagelijks verversen.  ís Nachts een doorgesneden ui op uw nachtkastje en u hebt ook geen rauwe keel meer.

Een verstopte neus door verkoudheid kunt u open krijgen door het opsnuiven van zout water, dat werkt beter dan neusdruppels.
Om neus en keel te desinfecteren en zo een verkoudheid te voorkomen, kan men Ďs Ochtends en Ďs avonds 5 druppels eucalyptusolie in beide neusgaten druppelen. Krachtig opsnuiven.
Om verkoudheid tegen te gaan is het goed om geregeld wat lavendel-essence op te snuiten: het heeft een dodelijke uitwerking op bacteriŽn.

 

 

 

 

Het sap van rode bieten beschermt u, vooral in de overgang, tegen verkoudheid. U kunt het sap goed mengen met melk, citroen of appelsap. Drink dagelijks een half glas.
Een paardenmiddel is het in de handpalm gieten van het sap van een citroen en dit opsnuiven, 2-3 keer daags. Goed tegen verkoudheid.
Bij een beginnende verkoudheid drink het sap van vlierbessen met druivensuiker, zo heet mogelijk. Ga daarna naar bed en zweet.
Verkoudheid en hoest verdwijnen als men aardappels ongeschild kookt, stuk drukt en in een linnen doek rolt. De nog hete doek op voorhoofd of borst leggen en laten afkoelen.
Bij een verstopte neus neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing of een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline), slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen achtereen gebruiken. Middelen die de hoest dempen (noscapine is de eerste keus ), codeÔne, eventueel dextromethorfan of pentooxyverine), middelen die de keel verzachten, (drop, anijs, salmiak, althaea en tijm), als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. (bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketprofen, naproxen.

* Frisse weegbreeblaadjes en de jonge topjes van brandnetel rauw gesnipperd in bouillon of even geblancheerd zijn een probaat middel als men vermoeid is.
Weegbree bevat veel vitamine C, brandnetel zit vol vitamine A. Ze kunnen beide ook rauw door de sla of met honing en citroensap op brood worden gegeten.
Lichaamsbeweging, hoe gek het ook klinkt, helpt tegen vermoeidheid. Na zwemmen, fietsen en wandelen zult u merken dat u meer energie krijgt. Ga dus niet bij de pakken neerzitten maar onderneem iets.
Klachten van vermoeidheid: lichamelijk uitgeput voelen, futloos, prikkelbaar, concentratiestoornissen, slecht slapen, soms ook hartkloppingen, hoofdpijn, duizeligheid. Oorzaken: zeer zware lichamelijke belasting, bloedarmoede, schildkier afwijkingen, diabetes mellitus, overmatig alcoholgebruik, aanhoudende grote psychische belasting. Indien de klachten zonder duidelijke lichamelijke of psychische oorzaak, lang aanhouden spreekt men van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS). Te voorkomen door: vermijden van psychische en lichamelijke overbelasting, gezonde levensstijl. Naar de huisarts gaan, als er een lichamelijke oorzaak lijkt voor de vermoeidheid. Als vermoeidheid langer duurt dan een maand zonder dat er een oorzaak gevonden kan worden. Ook als vermoeidheid samengaat met vermagering, hoesten en/of pijn. Probeer na te gaan welke dagelijkse zaken verband houden met de vermoeidheid, eventueel werkzaamheden aanpassen, met naasten praten over uw problemen. Gezonde voeding, voldoende nachtrust. Medicijnen om eventuele onderliggende (lichamelijke) oorzaken van vermoeidheid te bestrijden zijn uitsluitend op recept te verkrijgen.

* Het heeft weinig zin een kind dat zich verslikt, op de rug te kloppen. Beter is beide armpjes omhoog te houden.
Neem eens als u zich heeft verslikt een blikje cola. Het is standaard aanwezig op de afdeling Spoedeisende Hulp van diverse ziekenhuizen.

* Goede middelen om verstopping tegen te gaan: Ďs ochtends een glas lauw water op de nuchtere maag.
Andere onschadelijke laxeermiddelen: verse of gedroogde pruimen (een nacht weken) of geweekte vijgen, die op een nuchtere maag worden gegeten samen met het weekwater tegen verstopping.
Lijnzaad (goed kauwen) en thee van zoethout (15 gr. fijngesneden zoethout op 1 l. water, een kwartier laten trekken is ook goed tegen verstopping.
Moeilijk of niet kunnen poepen (minder dan gebruikelijk) harde droge ontlasting, (buik)pijn, opgeblazen gevoel. Soms aambeien of scheurtje in de anus. Oorzaak: kortdurende verstopping, tijdens 1e dag van een reis, ziekte, zwangerschap of dieet, verandering van voeding. Langdurige verstopping: verkeerde voeding, te weinig lichaamsbeweging, te weinig drinken, stress, chronische ziekte (schildklieraandoening of diabetes), bijwerking van een geneesmiddel (lees de bijsluiter). Voorkomen door vezelrijk voedsel en voldoende drinken (volwassenen 2 liter/dag). regelmatig eten en goed kauwen, voldoende lichaamsbeweging (30 min./dag) en bij aandrang meteen naar de WC gaan. Naar de huisarts: bij pijn, vermagering, koorts of bloed bij ontlasting: als de normale stoelgang over langere tijd verandert, door bijwerking van een geneesmiddel. Zelf doen: vezelrijke voeding (bruin brood, grove graanproducten, fruit, dadels, vijgen, noten, gedroogde zuidvruchten), laxerende voeding (yoghurt, stroop, ontbijtkoek), voldoende drinken, voldoende bewegen.  Bij terugkerende verstopping (ondanks aangepaste voeding), vezelrijke of volumevergrotende middelen die de ontlasting zachter maken (zemelen, psyllumvezels, sterculiagom), bij acute verstopping: (een paar dagen geen ontlasting) is een middel dat de darmwerking bevorderts als lactulosestroop eerste keus, een alternatief is een dragee/zetpil met bisacodyl, bij verstopping door pijnlijke ontlasting gaat de voorkeur uit naar een zetpil (bisacodyl) of een klysma, laxeermiddel kortdurend gebruiken.

* Thee van duizendblad en pepermunt is goed tegen vetzucht.

* Nicotinevlekken zijn te verwijderen door de vingers dagelijks af te wrijven met een mengsel van zeepwater en spiritus.
* Etterende ontsteking aan een vinger of teen waarbij een afgesloten, pijnlijke, rode en met pus gevulde zwelling ontstaat. Oorzaken: bacteriŽle infectie (vaak Staphylococcus aureus) als gevolg van een kleine verwonding. Komt relatief vaak voor bij mensen die in de gezondheidszorg werken of die veel in contact komen met (hout)splinters. Kan ook ontstaan vanuit een infectie rond de nagel. Te voorkomen door dragen van beschermende handschoenen tijdens het werk verkleint het risico van een ontstoken vingertop, (ook wel Ďfijtí ) genoemd. Als de zwelling in omvang toeneemt. Als de ontsteking niet behandeld wordt, kan deze pezen en/of botweefsel aantasten, ga dan naar de huisarts. Behandeling van fijt vergt professionele hulp. Bij beginnende zwelling ringen van de aangedane vinger afdoen zodat de opzwellende vinger niet afknellen. Bij beginnende infectie vinger paar keer per dag in warm badje met soda houden om doorbloeding te stimuleren. Verkrijgbaar zonder recept: soda, ontsmettingsvloeistoffen (chloorhexedine of povidonjood).

* Een visgraat in de keel wordt zacht door het drinken van citroensap. Na een paar slokjes spoelt bij vanzelf mee door.

* Vitamine c heeft een positief effect op de bloeddruk. Door een hoge dosis vitamine  C kunt u de bloeddruk enigszins verlagen. Het mechanisme wordt nog onderzocht. Vitamine C komt vooral voor in groente, fruit en aardappels. Het is ook belangrijk voor een goede weerstand.
Vitamine b12 kan het risico van hart- en vaatziekten bij vegetariŽrs verlagen. VegetariŽrs kunnen relatief snel een tekort aan deze vitamine oplopen, omdat vitamine b 12 alleen voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst.
Het vitamine foliumzuur verlaagt het gehalte van het aminozuur homocysteÔne in het bloed. Een te hoog homocysteÔnegehalte wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Foliumzuur zit veel in groente en fruit, en daarnaast in volkorenproducten.
Vitamine d lijkt wel een wondervitamine en staat volop in de belangstelling van onderzoekers. Met extra vitamine D kan de gezondheid van het hart verbeteren. Vitamine D heeft bv. invloed op het cholesterolgehalte. Vitamine D komt voor in vette vis en in margarine. Daarnaast maakt de huid onder invloed van de zon ook vitamine D aan.
Kalium helpt een hoge bloeddruk te verlagen. Kalium is nodig voor het samentrekken van de spieren dus ook voor het samentrekken van het hart. Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor, maar vooral in groente, aardappelen, brood en zuivel.
Magnesium zorgt, net als kalium, voor het samentrekken van de spieren. Het zit in kleine hoeveelheden in bijna alle voedingsmiddelen. Relatief veel magnesium komt voor in noten, garnalen, pure chocolade en groene groente.

* Slaap nooit met vlechten in uw haar; uw vastgemaakte haar kan dan beschadigen. Maak uw vlecht Ďs avonds los en haal uw vingers door uw haar. Uw heeft nu een prachtige losse slag.

* Vlekken zien kan voorkomen bij het tv-kijken, bij het lezen, tegen het licht inkijken.  Er kunnen dan zwarte vlekken te zien zijn. Ze kunnen op sliertjes, spinnetjes of wolkjes lijken. Deze vertroebelingen in het glasvocht zijn extra zichtbaar tegen een heldere achtergrond, zoals een monitor, wit papier of een heldere hemel. Bijna iedereen krijgt ze. De vlekken zijn hinderlijk, maar niet gevaarlijk. U moet naar de dokter als er opeens veel meer vlekken zijn, u lichtflitsen ziet of het zicht troebel wordt. Aangeboren afwijjkingen, ouderdom en ongelukken veroorzaken in verhouding veel meer oogklachten dan dat mensen door ziekte blind worden.

* Vlier kan men als aftreksel van de bloemen gebruiken als drankje dat bloedzuiverend werkt.

* Bij warm weer is de bloedcirculatie trager, waardoor u sneller vocht vasthoudt. Leg daarom Ďs nachts een kussen onder uw voeten en eet zo min mogelijk zout.
Het klinkt tegenstrijdig, maar drink voldoende als u vocht vasthoudt. Het is namelijk een teken dat u te weinig drinkt en daardoor houdt uw lichaam vocht vast, omdat u meer zweet.Het drinken zorgt voor de vochtdoorstroming en afvoer van afvalstoffen, waardoor de vochtophopingen zienderogen slinken.
Een natuurlijke vochtafdrijver is de guldenroede (Solidago virgaurea) te verkrijgen bij de drogist van A. Vogel.
Nog een manier om vocht kwijt te raken en de zgn. jeneverbeskuur, waarbij u op jeneverbessen kauwt en dat inneemt met een beetje water. Te beginnen met 2 besjes en dan elke dag eentje meer totdat u er 7 per keer inneemt en dan weer afbouwen tot 2 per dag.
Vochtafdrijvende groenten, zoals asperges, bleekselderij, venkel en bieten kunnen ook helpen.

* Klachten: maag-, darmproblemen, (prikkelend gevoel in de mond, misselijkheid, overgeven,, darmkrampen, diarree, verstopping, bij baby: voeding weigeren), jeuk, huiduitslag (eczeem, galbulten, oedeem), ademhalingsklachten, (benauwdheid), neusklachten, tranende, prikkende ogen. Bij baby: veel huilen, groeiachterstand, in ernstige gevallen: anafylactische shock. Oorzaken: allergische reactie tegen een voedingsmiddel. Relatief veelvoorkomend is voedselallergie tegen koemelk, kippenei, pinda. Berusten de klachten niet op een allergische reactie, dan heet dit voedselallergie. Voorbeelden hiervan zijn: overgevoeligheid voor gluten (coeliakie), voor melksuiker (lactose-intolerantie), histamine- en tyramine-intolerantie. De aanleg tot voedselallergie is erfelijk bepaald, dus niet te voorkomen. Als voedselallergie in de familie zit, kan het geven van borstvoeding en het voorzichtig introduceren van voedingsmiddelen als koemelk, ei en andere bekende voedselallergenen de kans op voedselallergie bij het kind verminderen. Bij het vermoeden van voedselallergie  is het zinvol de huisarts te raadplegen. Nader onderzoek kan duidelijkheid geven over de oorzaak van de klachten. Dit voorkomt onnodig volgen van een dieet. Vermijden van voedingsmiddellen waartegen een (aangetoonde) allergie of overgevoeligheid bestaat. Mensen die op grond van eerdere heftige allergische reactie een groot risico lopen op het krijgen van een levensbedreigende anafylactische shock moeten altijd hun adrenalinespuit (Epi-pen) bij zich hebben. Eventuele (preventieve) medicijnen bij voedselallergie zijn uitsluitend op recept te krijgen.
* Als u pijnlijke of gezwollen voeten hebt, doe ze dan in een bak met warm water, waaraan een kopje azijn is toegevoegd. U zult onmiddellijk verlichting bespeuren.
Ruwe voeten knappen op door ze een poosje te weken in sodawater, of in water met een papje, gemaakt van aardappelmeel en een halve citroen.

Massage is de beste remedie voor dikke enkels en voeten, van onderen naar boven
Tegen koude voeten kunt u dit proberen: moeilijk te verteren voedsel en drank mijden. Lichaamsbeweging helpt ook heel vaak. Zorg voor goed ventilerende sokken en schoenen (geen kunststof). De voeten met lauw water wassen, goed afdrogen en in poederen heeft ook meestal een positief effect.

 

 

 

 

 

Vergeet niet tijdens een voettocht uw voeten geregeld een voetbad te geven. Voor het vertrek Ďs morgens een koud voetbad, drogen, inwrijven met eau de cologne en daarna poederen.
Vermoeide voeten kunt u baden in afgekoeld kookwater van groente of aardappelen.
Regelmatig baden in heet water met 50 gr. aluinpoeder verstevigt de huid van de voeten. Blaren en likdoorns zijn dan te voorkomen.
Met blote voeten in open schoenen is soms niet fijn. De voeten plakken dan, strooi daarom wat talkpoeder over de voeten en ze plakken niet meer.
Ook handig zijn pantyvoetjes, maar die willen nog wel eens verschuiven. Doe ze eens over de inlegzooltjes in plaats van over de voeten. Ze verschuiven dan niet meer.
Transpirerende voeten na het wassen insmeren met azijnwater.
Ook kunt u verse of gedroogde bladeren van de eikenboom of wilg in de schoenen leggen tegen transpirerende voeten.
Een heel oud middel tegen zweetvoeten is het nemen van een koud of heet voetbad met zeezout.
Warme melk drinken met een uitgeperst teentje knoflook erin is ook een beproefd middel tegen zweetvoeten.
Mijn eigen ervaring is de voeten weken in een bad met verdund bleekwater. Enkele avonden volhouden en de lucht is weg en de voeten zweten aanzienlijk minder.
1. Een lekker voetenbad kan zijn: een teiltje met warm water en een bruistablet om een bruisend effect te krijgen en daarbij nog wat knikkers in de teil om de voetzolen te masseren.
2. Geef uw voeten een grote scrub beurt met een scrub handschoen en/of scrubgel. Zo verwijdert u de dode huidcellen en worden ze zijdezacht. Spoel uw voeten af in lauwwarm water en droog ze goed af. Door ze goed te drogen, voorkomt u schimmels. Vooral tussen uw tenen ontstaan deze makkelijk als er vocht achterblijft.
3. Na het drogen kunt u voorzichtig overtollig eelt verwijderen met een puimsteentje of eeltrasp. Er mag best wat eelt op uw voeten blijven zitten als beschermlaagje.
4. Knip uw nagels voorzichtig met een nagelknipper of -schaartje. U zult merken dat uw nagels en nagelriemen nu veel zachter en gemakkelijker te behandelen zijn. Knip uw teennagels net als uw vingernagels recht af om ingroeiende hoekjes te voorkomen. Vijl ze daarna bij, steeds in dezelfde richting. Duw de nagelriemen voorzichtig terug.
5. Uw voeten vinden een wisselbadje fijn. Maak twee voetenbadjes klaar: eentje met warm water en eentje met koud water. In het warme badje blijft u 2 min. zitten en in het koude badje 15 sec. Wissel dit een paar keer af en eindig met koud water. Droog daarna alleen de ruimte tussen uw tenen. Pak uw voeten vervolgens warm in. Zo stimuleert u de doorbloeding.
6.  Smeer uw voeten met een masserende beweging in met een vette creme of huidolie. Door uw voeten iedere dag in te smeren blijven ze lekker zacht en wordt eelt voorkomen. Ook krijgt de buitenste laag geen kans te verharden.
Voetschimmel/zwemmerseczeem: klachten: jeukende en/of pijnlijke rode huid tussen de tenen, losse velletjes, kloofjes. Soms aantasting van de nagels die dan wit/geel kleuren en gemakkelijk breken. Oorzaken: explosieve groei van huidschimmel op voeten. Beschadiging van de huid, langdurige vochtige/natte huid (zweetvoeten) en gebruik van (veel) zeep verminderen de natuurlijke afweer van de huid tegen schimmels. Ook sommige ziekten (diabetes, afweerstoornissen) en medicijnen (chemokuur) bevorderen de groei van schimmels op de huid. Voeten goed droog houden, voeten niet met zeep wassen. Als de huid rood, pijnlijk en gezwollen raakt, ga dan naar de huisarts. Zelf doen: voeten goed droog houden, schone katoenen sokken dragen, goed ventilerend schoeisel dragen, in zwembad/openbare douches, saunaís op slippers lopen. Aangetaste huid behandelen met jodium of (vrij verkrijgbare) antischimmelcreme. Eerste keus is een antischimmel creme die slechts 1 week aangebracht hoeft te worden (terbinafine), andere middelen moeten 3 Š 4 weken achtereen gebruikt worden (clotrimazol, miconazol, econazol, solcanozol), povidonjood.

 

* Voorhoofdsholte/bijholteontsteking: klachten: hoofdpijn, drukkend gevoel tussen de ogen met name bij bukken, soms ook pijn in de kaken, verstopte neus, geelgroen of bloederig pus uit de neus, koorts. Klachten gaan meestal met een week over. Oorzaak: ontsteking met bacteriŽn van de voorhoofdsholte (een van de neusbijholten). Meestal volgend op verkoudheid. Doordat het slijmvlies in neus en neusbijholten is opgezwollen hoopt vocht op in holtes. Dit vormt een voedingsbodem voor de groei van bacteriŽn. Witte bloedcellen vallen vervolgens de bacteriŽn aan, waarbij pus wordt gevormd. Voorkomen door open houden van de neus bij verkoudheid, vermindert de kans op een ontsteking van de bijholten. Naar de arts gaan als de klachten langer dan een week duren. Zelf doen: de doorgankelijkheid van de neus bevorderen met neusdruppels, stomen. Zonodig pijnstillers gebruiken. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen. Bij een verstopte neus: neusspray of neusdruppels met een zoutoplossing of een slijmslinkend middel (xylometazoline, oxymetazoline). Slijmslinkend middel niet langer dan 5 dagen gebruiken.

* Voorjaarsmoeheid?
- Eet veel rauwe zuurkool.
- Eet gezond, groenten en fruit kunnen het vitamine- en mineralentekort opvangen, waarvan iedereen moe wordt.
- Beweeg, wie twee keer per week naar de sportschool gat, voelt zich al gauw fitter. Een half uur per dag beweging wordt aangeraden: wandelen, fietsen, tuinieren- alles helpt.
- Kuren, het belang van lichaamsreiniging wordt steeds meer erkend. Wie geen luxe behandeling kan betalen, doet er goed aan naar de sauna te gaan of een sapkuur te volgen.
- Matig met alcohol, een glas wijn op het terras bij de eerste zonnestralen maakt loom, kies liever voor water of frisdrank.

* Vrouwenmantel kan gebruikt worden door vrouwen die last hebben van hevige of pijnlijke menstruatie.
Voor zogende moeders kan het een hulpmiddel zijn om de moedermelk nog beter van kwaliteit te maken.

* Vijfde ziekte wordt gekenmerkt door: rode wangen met grillige rozerode vlekjes, later ook uitslag op de romp, billen, armen en benen. De uitslag vloeit samen tot grote rode vlekken. Zonlicht kan de uitslag verergeren, koorts en jeuk zijn mogelijk. De  vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 10 jaar oud en duurt 5 tot 10 dagen. Wie eenmaal de vijfde ziekte heeft doorgemaakt, kan deze nooit meer krijgen.  Besmetting met het humaan parvovirus B19, waarschijnlijk via speekseldruppeltjes. De ziekteverschijnselen beginnen ong. twee weken na de besmetting. De naam berust op de klassieke zes kinderziekten, die gepaard gaan met rode vlekjes op de huid (waterpokken, roodvonk, mazelen, rodehond, vijfde ziekte, zesde ziekte). Besmetting is moeilijk te voorkomen, aangezien het virus al wordt verspreid voordat er ziekteverschijnselen zichtbaar zijn. Zwanger vrouwen die de vijfde ziekte krijgen dienen contact op te nemen met de huisarts vanwege de licht verhoogde kans op een miskraam. In geval van jeuk een jeukverminderend middel op de huid doen. Gel tegen de jeuk (menthol, lidocaÔne), mentholbevattende middelen niet in het gezicht van jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheids aanvallen.

W.

* Tegen wagenziekte helpt wel eens een watje in het linkeroor als men rechtshandig is, of andersom. Dit kan het evenwichtsorgaan beÔnvloeden en misselijkheid voorkomen.

Wallen onder de ogen als gevolg van slaapgebrek of een tijdelijke moeheid, kunnen worden behandeld met kompressen. Een kompres van geraspte aardappel (gewoon tussen twee gaasjes doen) is goed, maar ook een kamillethee-kompres of een kompres van gewone, sterke thee. In het laatste geval kan ook het gebruikte theezakje nog goed dienst doen.

* Een beetje futloos? Maak dan een wandeling het liefst in een bos in de herfst. Twintig min. in de natuur wandelen geeft u een extra dosis energie, zowel mentaal als fysiek. Andere jaargetijden mogen natuurlijk ook, maar als het vroeger donker wordt, is het een extra stimulans om buiten te zijn overdag.

* Wie veel last heeft van de warmte moet geregeld de polsen onder de koude kraan houden, kinderen kunt u nu en dan afsponsen.

* Geef een zieke eens het warme eten op een warmwaterbord. Ze eten toch al niet veel en dan blijft het tenminste warm.

* Moet u een washandje dat u voor het gezicht gebruikt elke dag verversen? Niet noodzakelijkerwijs, Maar om vergissingen te voorkomen is het handiger om het wel te doen. Dan weet u zeker dat uw gezicht schoon is.

* Een simpele mooi maker is water. Uw huid wordt er frisser en mooier van doordat het water de afvalstoffen afvoert. Neem Ďs ochtends voor het ontbijt een glas lauw water met citroensap en een groot glas koolzuurhoudend water met citroensap na de avondmaaltijd. Uw huid vaart er wel bij!

* Klachten van waterpokken: koorts, jeuk, rode vlekjes op huid die uitgroeien tot met vocht gevulde blaasjes. Deze drogen na enige dagen in tot korstjes. Vlekjes en blaasjes ontstaan eerst op de romp en breiden zich uit naar de rest van het lichaam. Soms gebrekkige eetlust. Komt meestal voor bij jonge kinderen. Op volwassen leeftijd zijn de klachten vaak veel heftiger. Waterpokken genezen vanzelf. Besmetting met virus (zester varicella-virus) via vochtdruppeltjes. Eenmaal doormaken van waterpokken leidt tot levenslange immuniteit. Wel kan het virus op latere leeftijd soms opnieuw actief worden en gordelroos veroorzaken. Aangezien waterpokken al besmettelijk zijn voordat de eerste verschijnselen ontstaan is besmetting moeilijk te voorkomen. Als de waterpokken gepaard gaan met ziek zijn en hoge koorts, raadpleeg een arts. Jeuk verminderen met lotio alba of natte omslagen. Nagels kort houden om openkrabben van blaasjes (veroorzaakt littekens) te voorkomen. Lotio alba werkt verkoelend en jeukstillend op de huid; het heeft een indrogend effect op de vochtblaasjes, bevat zinkoxide. Jeukstillende gel (menthol, lidocaÔne), mentholbevattende medicijnen niet in het gezicht bij jonge kinderen gebruiken wegens gevaar van benauwdheids aanval.

* Een weegschaal staat vaak in de badkamer, maar de omgeving is vochtig en dat is niet goed voor het inwendige van een weegschaal. Bovendien staat de vloer vaak niet waterpas, dit in verband met de afwatering van de badkamervloer. Zet hem daarom liever in de slaapkamer.

* Voor uw weerstand is het goed Echinaforce te gebruiken van A. Vogel. Verder moet er zelf op letten goed te eten, drinken en bewegen.

* Een klein kind wegen kan lastig zijn. Ga eens met uw kind op de weegschaal staan met uw kind en later zonder kind. Het verschil is in gewicht wordt dan duidelijk en is een simpel rekensommetje.

* Een massage met olie of vette creme doet de wenkbrauwen glanzen.
Uw wenkbrauwen blijven goed in model wanneer u ze kamt nadat u ze ingesmeerd hebt met gel of een vette creme.
Een mascararoller die bijna leeg is kan heel goed gebruikt worden om de wenkbrauwen te borstelen of wat bij te kleuren.

 

 

 

* Gestoken door een wesp?  Neem een paar bladeren van een klimop, kneed deze een beetje zodat ze kneuzen en leg ze op de gezwollen plek. U zult zien dat de zwelling supersnel afneemt.
Wat moet u doen als een kind door een wesp of bij wordt gestoken? Verwijder allereerst  de angel, bij voorkeur met uw nagel. Een pincet is af te raden, omdat een de bovenzijde van de angel een gifzakje zit dat bij aanraken nog meer gif in de wond spuit. Koel de plek daarna om pijn en zwelling tegen te gaan, bv. met ijs in een zak. Bij een steek in de keel of bij een algemene reactie met uitgebreide zwelling en benauwdheid, is het raadzaam de huisarts te raadplegen of naar Spoedeisende Hulp (SEH)  te gaan.

* Wimpers en wenkbrauwen worden mooi glanzend door ze dagelijks te borstelen met wonderolie.

* Een goed middel tegen winderigheid is melk met een eetlepel kummel.
Overmatig winden laten, opgeblazen gevoel in de buik, vaak gepaard gaand met darmkrampen en gerommel in de buik zijn klachten van winderigheid. Oorzaken: veel lucht inslikken (bij nervositeit, kauwgomkauwen, roken, snel praten), slecht verteren van koolhydraten in het voedsel (bij ziektes als lacrose-intolerantie en glutenovergevoeligheid), eten van voedsel dat veel lucht bevat of dat vezelrijk is (zemelen) verstoorde darmflora (bv. na antibioticakuur), verstopping of prikkelbare darm. Lege darmen. Lucht inslikken vermijden door rustig te eten, goed te kauwen en niet drinken tijdens de maaltijd. Regelmatig eten en geen maaltijden overslaan, gevarieerd eten. Uitzoeken welke voedingsmiddelen de meeste problemen geven. Als de winderigheid langdurig aanhoudt en gepaard gaat met maag- en/of darmklachten en/of gewichtsverlies, raadpleeg dan een arts. Middel dat gasvorming in het maag-darmkanaal tegengaat (simeticon).

Winterkwaaltjes:
1. Kloven: Oostenwind en een droge lucht door CVís kunnen de huid laten inscheuren, waardoor pijnlijke kloven kunnen ontstaan. Vijl de harde randjes met een nagelvijl glad en blijf trouw smeren met een vette creme, zodat de huid zich kan herstellen. Verder,  Onder andere Gehwol, Sporza en Herome hebben speciale kloven creme. Grote kloven kunnen het best tot rust komen en genezen onder een hydrocolloÔde pleister. (Compeed Hansaplast).
2. Extreem droge huid: Schraal weer en een superdroog binnenklimaat kunnen de huid zo uitdrogen dat deze trekkerig wordt en kan gaan briebelen en schilferen Heel mild scrubben en Ďs morgens en ís avonds invetten is meestal afdoende om de balans te herstellen. Kies bij voorkeur voor milde, rijke cremee (Dermolin, Euverin), vaseline, de Ph-neutrale varianten van Nivea en Dove). Zwaar geparfumeerd cremes kunnen de al geÔrriteerde huid nog meer van slag maken.
3. Winterblues: Minder daglicht en somber weer kunnen neerslachtige gevoelens opwekken. Probeer toch elke dag een half uur buiten in de frisse lucht te bewegen, gezond te eten en u tegen de dreigende winterslaap te verzetten. Gouden regel is altijd voor acht uur op te staan en altijd te ontbijten: het eerste helpt uw biologische klok Uw lichaam wakker te maken en met het tweede zet de spijsvertering uw lijf in de dagstand, zodat het slaperige gevoel verdwijnt. Sint-Janskruidsupplementen en opwekkende ehterische oliŽn als anijs, bergamot, rozemarijn en tijm.  (Pas op, St. Janskruid gaat niet samen met cholosterolverlagende geneesmiddelen).  4. Sinusitis: Waar een verkoudheid vanzelf overgaat, kan een bijholteontsteking (sinuisitis) lans aanhuden, wat een pijnlijk, drukkend gevoel rond de ogen en het voorhoofd kan geven. Investeren in een goede weerstand en een luchtbevochtiger zijn een goed begin. Stomen (Vicks, Dampo, eucalyptusolie) spoelen met zoutwater oplossing, paracetamol tegen de pijn, neusdruppels tegen de verstopping. Klaart het biet binnen een week op, ga dan naar de huisarts, een antibioticakuur kan nodig zijn.

* Wintervoeten- en -handen kunnen worden behandeld door ze in te wrijven met uiensap of door er natte omslagen van kamillethee om te doen.
Ook kan men proberen wintervoeten en -handen te bestrijden met behulp van klimopwater. Een paar handenvol klimop in een teiltje met kokend water doen en de voeten (of handen) vervolgens zo warm mogelijk erin baden .
Wintertenen tweemaal per dag masseren met kamferspiritus.
Hetzelfde effect heeft een bad in een aftreksel van dennennaalden, goed tegen wintertenen.
Klachten bij wintertenen: paarsrode, jeukende, vaak pijnlijk gloeiende plekken op tenen, voeten, handen en vingers na blootstelling aan koude. Oorzaken: afwijkende reactie van bloedvaten in handen en voeten op blootstelling aan koude. Waarschijnlijk erfelijk bepaald. Diep gelegen bloedvaten worden nauwer, waardoor de doorbloeding van de huid afneemt. Bloedvaatjes in de huid gaan als reactie hierop wijd openstaan om de huid op temperatuur te houden. Voorkomen door bescherming van handen en voeten tegen koude. Als klachten ernstige overlast veroorzaken, raadpleeg dan een arts. Vermijden verdere blootstelling handen en voeten aan koude. Vermijden temperatuurswisselingen. Wisselbaden (voor de handen en voeten) en/of massage kunnen soms de doorbloeding verbeteren, evenals sommige (vrij verkrijgbare) cremes.

* Rauw eiwit of het velletje van een vers ei wordt gebruikt om kleine wondjes te genezen. Een ander middel is een honingpleister. 
Kleine wondjes verdwijnen snel als men ze een paar maal per dag aanstipt met een beetje citroensap.
Slecht genezende wondjes  kan men insmeren met levertraan(zalf). Ook een papje van druivensuiker heeft een helende werking.

 

 

 

Als wonden slecht genezen dan kunt u er ook een gaasje op leggen en daar bovenop schoongemaakte en platgestreken bladeren van savooiekool. Regelmatig verversen tot de wond genezen is.
Ontstoken wonden worden behandeld met mierikswortel. De wortel schillen en raspen en vervolgens de sterk ruikende pulp op de wond doen.
Een bloedende snij wond kan worden gestelpt door de wond met azijnwater te deppen.
Bloedende snij wonden aan de vingers stollen eerder wanneer men er een stuk rauwe ui op legt. Men kan het best een stuk van de buitenkant gebruiken, dat is mooi dun en heeft reeds het juiste model.
Het gekneusde blad van de weegbree heeft een helende uitwerking op wonden.
Een wond die ettert geneest sneller als men er een stukje tomaat op legt.
Om wonden uit te spoelen kunt u kamillethee of thee van duizendblad gebruiken.
Wondjes en zweren kunt u eenvoudig desinfecteren met een badje van sodawater.
Op de huid kan Echinaforce-creme van A. Vogel helpen om wondjes sneller te laten helen.
Alvorens een wond te verzorgen handen wassen, zo mogelijk met een ontsmettingsmiddel (sterilon, betadine). Bij open wond indien voorhanden, steriele wegewrphandschoenen aandoen. Verwijder vuil en splinters uit de wond met een ontsmette pincet, laat de wond schoonbloeden of reinig de wond met schoon water, reinig moeilijk bereikbare plekjes in de wond met een wochtig wattenstaafje , wond ontsmetten en droogdeppen met een gaasje of schone theedoek, wond zonodig afdekken met een steriel gaasje of pleister. Ga met hevig bloedende wonden, diepe wonden of wonden met rafelige randen altijd naar de huisarts of Spoed Eisende Hulp.

* Kinderen, die last hebben van wormen of maden, geeft men melk, waarin een uitgeperst teentje knoflook is meegekookt.
Geraspte wortelen zijn ook een goed middel tegen deze darmparasieten.
Rauwe of gekookte zuurkool is een goed middel tegen wormen als het gegeten wordt op een nuchtere maag.
Over het algemeen weinig klachten, soms jeuk rond de anus. Door krabben kan de huis ontstoken raken. Soms licht buikpijn. Het meest voorkomend in Nederland zijn aarsmaden, kleine witte wormen van ca. 1 cm. lang die in de ontlasting zichtbaar zijn. Komen met name voor bij kinderen. Minder vaak komen spoelwormen, een soort cremekleurige regenwormen voor. Lintwormen zijn zeldzaam. Oorzaken: ongemerkt inslikken van eitjes van wormen. Bij aardmaden gebeurt dit via de vingers van een kind dat zich krabt aan de (jeukende)anus, de plaats waar de eitjes worden afgezet. Besmetting met eieren van spoelwormen gebeurt via contact met uitwerpselen van honden, bv. via een zandbak waarin kinderen spelen. Besmetting met lintwormen gebeurt via besmet rauw of halfgaar vlees of besmette, ongewassen groente. Te voorkomen, door een goede hygiŽne, met name handen wassen. Nagelt kort knippen, huisdieren met wormen behandelen, vlees goed doorbakken, groente goed wassen. Naar de huisarts bij het vermoeden van spoelwormen of lintwormen. Goede (hand)hygiŽne voorkomt verdere verspreiding van eieren. Kinderen met wormen uitleggen dat zij niet aan hun anus moeten krabben of anders daarna eerst hun handen moeten wassen. Beddengoed goed uitwassen. Bij aardmaden of spoelwormen een middel tegen wormen gebruiken. Tabletten tegen aardmaden en spoelwormen (mebendazol), middelen tegen ander wormen (eventueel in combinatie met een laxeermiddel) zijn verkrijgbaar op doktersrecept.

* Wratten kunnen erg veel last veroorzaken. Soms gaan ze vanzelf weg, maar vaak blijven ze terugkomen. Afwrijven met een tuinboondop of doorgesneden ui.
Vers uiensap met suiker is eveneens het proberen waard. Of een plakje knoflook dat met een pleister op de wrat wordt gebonden.
Als u wratten Ďs nachts afbindt met een draadje dan zullen ze na enkele dagen uitdrogen.
Het witte sap in de steel van de paardebloem doet wratten verdwijnen.
Een of meer bobbeltjes op de huid die op het hele lichaam kunnen voorkomen. Handen en voeten zijn de meest favoriete lichaamsdelen voor wratten. Genitale wratten komen voor op de geslachtsorganen. Wratten zijn doorgaans niet pijnlijk, behalve voetwratten die bekneld raken. Wratten worden veroorzaakt door diverse virustypen, maar zijn zelden besmettelijk voor anderen. Alleen genitale wratten kunnen via seksueel contact gemakkelijk worden overgedragen. Vermijden van krabben aan de wrat voorkomt verdere verspreiding op het eigen lichaam. Het virus komt vaak voor in zwembaden, doucheruimten en sportzalen. Dragen van schoenen of badslippers verkleint het risico van besmetting even als wassen en goed drogen van de voeten na een bezoek aan deze plaatsen. Veilig vrijen vermindert de kans op genitale wratten. Bij genitale wratten ga naar de huisarts, als de wrat vanwege zijn plaats last bezorgt, bij veel wratten op ťťn plek, en er zich steeds meer wratten vormen, ook.  Indien de wratten niet snel genoeg verdwijnen kan de huisarts de wratten verwijderen door ze te bevriezen of weg te snijden. Wratten verdwijnen vaak uit zichzelf, maar soms duurt het wel twee jaar. Vrij verkrijgbare medicijnen, zoals antislipvloeistof (salycylzuur) kunnen helpen.

Z.

* Vroeger aten vissers haring met knoflook of zure bommen. Ook brood met azijn werd gegeten om niet zeeziek te worden. Blijf bij zeeziekte in de buitenlucht en adem mee met de bewegingen van de golven. Inademen als het schip zakt en uitademen als het weer omhoog komt. Een schrale troost is dat u zich weer prima zult voelen als u weer vaste grond onder de voeten heeft.

* De zesde ziekte kenmerkt zich door drie tot vijd dagen koorts (38.5 tot 40 C) zonder andere ziekteverschijnselen. Daarna daalt de koorts snel en verschijnen er kleine, lichtrode vlekjes in de hals, het gezicht en later ook op de romp. De vlekjes veroorzaken geen jeuk en verdwijnen na een dag of twee spontaan. Komt vrijwel alleen voor bij kinderen tussen de 6 maanden en drie jaar oud. De zesde ziekte wordt veroorzaakt door besmetting met het humaan herpesvirus 6 en/of 7. Besmetting vindt waarschijnlijk plaats via speekseldruppeltjes bij praten en hoesten. De naam berust op de klassieke zes kinderziekten die gepaard gaan met rode vlekjes op de huid (waterpokken, roodvonk, mazelen, rode hond, vijfde ziekte, zesde ziekte). Het is onduidelijk in welke fase de ziekte besmettelijk is. Besmetting met de virussen die de zesde ziekte veroorzaken is daardoor niet te voorkomen. Als er complicatie, bv. koortsstuipen, optreden, de huisarts waarschuwen, dit is echter zeer zeldzaam. Kind laten rusten, voldoende te drinken geven, eventueel een ijslolly. Laat het kind tijdens de koortsperiode dunne kleren dragen. Als het kind zich erg ziek voelt, kan de koorts eventueel verminderd worden met paracetamol.

* Zomersproeten kunt u proberen te voorkomen door al vroeg in het voorjaar te beginnen met het goed insmeren met creme. Als u ze toch krijgt, bewerken met zure melk of citroensap.

 * Zonneallergie zorgt voor jeukende bultjes en uitslag.  Iedereen kan er last van krijgen, ook als u er nooit eerder last van heeft gehad. Ontstaan meestal pas na een dag (of nog later) na de blootstelling aan zonlicht. Soms roodheid, zwelling en schilfering van de huid. Bij huiduitslag in de vorm van netelroos die binnen enkele min. na blootstelling aan de zon  ontstaat spreekt men van urticaria solaris. Oorzaken: overgevoeligheid van de huid voor ultraviolet licht. De oorzaak van deze overgevoeligheid is niet bekend. Soms het gevolg van het gebruik van bepaalde medicijnen of ziekten. De overgevoeligheid is doorgaans niet te voorkomen. De klachten zijn te voorkomen door blootstelling aan de zon te beperken of te vermijden. Langzaam laten ewnnen van de huid aan zonlicht (in het voorjaar) kan de klachten beperken. Gebruik daarbij zonnebrandcreme met hoge beschermingsfactor.  Bij zonnealergie is het zinvol een arts te raadplegen om onderliggende ziekten te laten uitsluiten. De remedie is, lange mouwen, lange broek, schaduw en binnen blijven. Binnen een week zou het dan over moeten zijn. Verkoelende aloŽ gel of mentholpoeder helpen tegen de jeuk. Vermijd blootstelling aan de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.

* Zonnebaders moeten er rekening mee houden dat de zon op een natte huid sterker inwerkt dan op een droge. Het dag voor dag iets langer aan de zon blootstellen, moet dus met een droge huid geschieden en niet direct na het zwemmen.

* Zonnebrand geeft klachten als rode, pijnlijke huid, blaren op de gezwollen huid. Soms rillerig, koortsig. Na enige tijd gaat de huid vervellen. Oorzaak: te lange blootstelling van de huid aan zonlicht. Sommige medicijnen verhogen de gevoeligheid van de huid voor zonnebrand. Ook roken verhoogt de gevoeligheid van de huid voor zonlicht. Blootstelling aan zonlicht beperken, met name tussen 11.00 en 15.00 uur is de zon het best. Regelmatig gebruik van zonnebrand creme met voldoende hoge beschermingsfactor (hoogte is afhankelijk van huidtype) . Dragen van beschermende kleding.

 

 

 

 

Als een groot deel van de huid fors verbrand is (blaren) en er sprake is van koorts, rillerigheid, hartkloppingen en ziek voelen, ga dan naar de huisarts. Huid koelen met natte handdoek. Blaren niet openprikken wegens infectiegevaar. Eventueel pijnstiller tegen pijn. Zonnebrand verdwijnt snel als u de plekken afdekt met kompressen, gedrenkt in het verse sap van rauwe zuurkool. Verbranden door de zon is slecht voor de huid. Gebeurt het toch, dan kan de pijn worden verzacht door de huid in te smeren met kwark, zure melk, karnemelk, sterke koude thee, geraspte rauwe aardappel (zonder schil), wijnazijn en komkommersap. Zonnebrand  creme in diverse beschermingsfactoren is zonder recept verkrijgbaar. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontsteking remmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen, naproxen.

* In plaats van zonnebrandcreme kunt u heel voordelig olijfolie gebruiken om uw huid in te vetten. U krijgt er ook een egaal bruine kleur mee.
Pas op met zonnebrandcreme, sommige stoffen en afbeeldingen kunnen verkleuren wanneer ze in aanraking komen met zonnebrandcreme. Het handigste is om u een half uur voordat u in de zon gaat in te smeren. Na een half uur is de creme ingetrokken en kunt u uw badpak of bikini aantrekken.
* Een heerlijke zonnebrandolie maakt men van een halve liter olijfolie met gedroogde kruiden: bv. een eetl. tijm, gelijke hoeveelheden rozemarijn en munt en een paar goudsbloemen. Het mengsel ong. drie weken laten staan, daarna zeven, een scheut citroensap erbij doen en vervolgens afgesloten bewaren. Een vuistregel bij het maken van dit zonnebrandmiddel is dat de hoeveelheid kruiden ong. de helft van de hoeveelheid olie moet zijn.
* Klachten bij een zonnesteek zijn: duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, warme rode huid, hoofdpijn, misselijkheid, overgeven, snelle hartslag en snelle, oppervlakkige ademhaling, desoriŽntatie, verwardheid, epileptische aanval, coma. Oorzaken: oververhitting van het lichaam (lichaamstemperatuur stijgt tot boven 40C) meestal als gevolg van inspanning bij hoge omgevingstemperatuur. Oudere mensen en babyís zijn extra gevoelig voor een zonnesteek, Ook sommige ziekten (hart- en vaataandoeningen, diabetes) overgewicht en het gebruik van sommige medicijnen vergroten het risico van een zonnesteek. Voorkomen door afstemmen van de mate van lichamelijke inspanning aan de omgevingstemperatuur. Voldoende drinken. Bij een zonnesteek is snelle opname in het ziekenhuis gewenst. Herkennen van eerste tekenen van zonnesteek (duizeligheid, zwakte, vermoeidheid, warme huid) meteen inspanning verminderen, lichaam koelen en voldoende drinken. Aanvullen verloren zout.

* Klachten bij zweepslag plotselinge felle pijnscheut in spier tijdens belasting van die spier. Alsof er met een hard voorwerp tegen de spier wordt geslagen. Meestal tijdens sporten in kuit, bilspieren (hamstring), bovenbeenspieren of spieren in de liezen. Verdere belasting van de spier is onmogelijk. Oorzaak: scheuring van de spier als gevolg van overbelasting, oververmoeidheid, ongetraindheid. Soms is tevens de pees waarmee de spier is aangehecht aan het bot ingescheurd. Vermijden van overbelasting van spieren, zorgen voor voldoende getrainde spieren, dragen van juiste sportschoenen verkleint de kans op spierscheuringen. Naar de huisarts als er twijfel bestaat over de precieze aard van de blessure. Spier koelen met een ijszak of stromend water. Been stilhouden, aanleggen drukverband om zwelling te beperken, been hoog leggen. Massage van de spier werkt averechts. Pas als de zwelling en de pijn verdwenen zijn been weer voorzichtig belasten. Herstel kan weken duren. Als pijnstiller is paracetamol de eerste keus. Bij onvoldoende effect overstappen op een ontstekingsremmende pijnstiller (acetylsalicylzuur, carbasalaaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketprofen, naproxen, Om te koelen: coldpack of verdovingsspray.

* Bent u rechtshandig, dan zweet u onder de rechteroksel meer. Logisch: die arm gebruikt u ook meer.
Als u sport, worden ook uw zweetklieren getraind. Vandaar dat sporters meer en sneller transpireren. Ook als ze niet aan het sporten zijn, prima, want zo worden afvalstroffen door het transpiratievocht sneller afgevoerd.
Jonge kinderen ruiken nooit naar zweet. De eccriene zweetklieren, die u vanaf uw geboorte heeft, produceren reukloos zweet. Pas in de puberteit ontwikkelen zich de apocriene zweetklieren. En dat zweet gaat door bacteriŽn wel ruiken. Omdat u op uw rug en voorhoofd alleen eccriene zweetklieren heeft, is het zweet daar reukloos.
Jonge kinderen hoeven daarom voor de puberteit geen deodorant te gebruiken.
Deodorant neutraliseert de geur. Antitranspirant zorgt ervoor dat u minder transpiteert.
Vervelende bijkomstigheid van antitranspirant: de aluminiumzouten die erin zitten kunnen lelijke strepen en vlekken op kleding veroorzaken.
Tips tegen zweetgeur: 1. Vaker wassen met Ph-neutrale zeep, want zonder zeep verwijdert u de bacteriŽn niet
2. Maskeren lukt niet, dus iedere dag schone kleren aan
3. Kies eeen natuurlijke deodorant met antibacteriŽle werking die de zweetklieren niet blokkeert
4. Ook voor mannen, scheer de plekken waar u last van zweet heeft, zodat bacteriŽn niet kunnen blijven hangen in het haar
5. Zweetplekken laten zich door bovenstaande tips niet verminderen, verkleuring in kleding wel. Wilt u zeker zijn dat er niet te zien is, draag dan zwart.

* Rozemarijn heeft een antibacteriŽle werking en is goed tegen zweetvoeten. Net als calendula trouwens.
Aanmaak van sterk onaangenaam ruikend zweet door de huid van de voeten zijn de klachten bij zweetvoeten. Oorzaak: verhoogde aanmaan van zweet door de huid van de voeten bij warm weer of het dragen van slecht ventilerende schoenen. BacteriŽn op de huid vermenigvuldigen zich in de warme, vochtige omgeving en maken stoffen aan die sterk, onaangenaam ruiken. Te voorkomen door het dragen van goed ventilerende schoenen, dragen van schone, katoenen sokken. regelmatig wassen van voeten met water. Naar de huisarts als de voeten beschadigd en ontstoken raakt door het zweten. Voeten regelmatig wassen met water, sokken vaak verwisselen, voeten bestrooien met talkpoeder, dragen van ventilerend schoeisel (geen kunststof of rubber), gebruiken van geurvreters of antitranspirant voor de voeten.  Verkrijgbaar zonder recept: geurvreters, talkpoeder, diverse antizweet middelen (aluminiumzout).

* Geen zin in zwemmen op een zomerse dag, maar u wilt toch verkoeling. Neem dan een spuitflacon met mineraalwater mee. Een neveltje tussendoor is lekker verfrissend als de zon te heet wordt.

Wie tweemaal in de week gaat zwemmen (ong. 10 min.) blijft fit.
Zwemmen is een ideale sport voor mensen die zittend werk doen. Alle spieren worden gelijkmatig gemasseerd en getraind. Daardoor worden de vetkussentjes aan de buik, dijbenen en de kussentjes op de rug minder. Het calorieverbruik bij zwemmen is ca. 400 per uur.